De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

21 september: Internationale Dag van de Vrede

21 september: Internationale Dag van de Vrede

De Wereld Morgen

21/09/2023 - 14:57

104 Belgische steden en gemeenten willen dat ons land “afziet van nieuwe kernbommen op ons grondgebied en dat de federale regering een actieve rol speelt in het internationaal nucleair ontwapeningsregime”. Om deze boodschap kracht bij te zetten hangen ze op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, een vredesvlag uit. The post 21 september: Internationale Dag van de Vrede appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Stad Beringen hijst vredesvlag (18/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  De ‘Internationale Dag voor de Vrede’ vindt ieder jaar plaats op 21 september. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om ‘de idealen van vrede te promoten’. Ook in 2018 loopt de campagne rond het verbod op kernwapens.
  [naar artikel]
 2. Internationale Campagne Tegen Kernwapens wint Nobelprijs voor de Vrede (06/10/2017 - VRT NWS)
  Het Noorse Nobelprijscomité heeft de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar toegekend aan de Internationale Campagne Tegen Kernwapens (ICAN). Binnenkort meer.
  [naar artikel]
 3. Vrede in Azië blijft een illusie (10/04/2019 - De Morgen)
  Jonathan Holslag doceert internationale politiek aan de VUB. Hij publiceerde onder meer Onmogelijke vrede. China's moeizame opmars in Azië.
  [naar artikel]
 4. Bijna 200 steden en gemeenten hijsen vredesvlag (21/09/2018 - Metro)
  192 Belgische steden en gemeenten hijsen vandaag – op de Internationale Dag van de Vrede – een vredesvlag. In Gent gebeurde dat aan het Gentse stadhuis door burgemeester Daniël Termont (sp.a), schepen Tine Heyse (Groen) en Sofie Bracke (Open Vld). Vandaag wordt ook de Ghelamco-Arena in de regenboogkleuren gezet en speelt de Gentse beiaard een ‘klokkenspel voor vrede’. Ook in Mechelen speelt de beiaard een vredeshymne en in Houthalen-Helchteren onthullen kinderen een kunstwerk. 21 september werd in 1981 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede, een dag in het teken van wapenstilstand en geweldloosheid. Overal ter wereld worden vredesvlaggen uitgehangen. In België nemen 192 steden en gemeenten deel. Gent roept ook inwoners op om zelf een vredesvlag uit te hangen. ‘Een krachtig signaal van het belang dat Gentenaars, 100 jaar na WOI, hechten aan vrede’, zegt schepen Tine Heyse, bevoegd voor Internationale Solidariteit. Eerder deze week publiceerden 140 Belgische burgemeesters nog een ‘Open Brief’, waarin premier Michel wordt opgeroepen om het VN-kernwapenverbod te ondersteunen. bron: Belga Het bericht Bijna 200 steden en gemeenten hijsen vredesvlag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Vredesvlag wappert aan stadhuis (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Donderdag 21 september is het ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Naar aanleiding daarvan wappert vanaf dan ook aan het SAC en het oude stadhuis in Beringen-centrum de vredesvlag.
  [naar artikel]
 6. Een laatste kans voor vrede in Colombia? (04/09/2019 - VRT NWS)
  Dat dissidente FARC-leiders in Colombia opnieuw de wapens willen opnemen, is een gevolg van de politieke onwil om het vredesakkoord uit te voeren. President Duque en de internationale gemeenschap moeten er alles aan doen om vrede te redden.
  [naar artikel]
 7. Zelenski spreekt VN toe en doet formule uit de doeken voor vrede (22/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft woensdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken via een opgenomen videoboodschap. Hij riep de internationale gemeenschap op via een vijfpuntenplan vrede te bereiken.
  [naar artikel]
 8. Zelensky spreekt VN toe en doet formule uit te doeken voor vrede (22/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft woensdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken via een opgenomen videoboodschap. Hij riep de internationale gemeenschap op via een vijfpuntenplan vrede te bereiken.
  [naar artikel]
 9. Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens (06/10/2017 - Metro)
  De Nobelprijs voor de Vrede 2017 gaat naar de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN). Dit heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt. bron: Belga
  [naar artikel]
 10. Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens (06/10/2017 - Knack)
  De Nobelprijs voor de Vrede 2017 gaat naar de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN). Dit heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 11. Noord-Korea noemt Pelosi "verwoester van internationale vrede en stabiliteit" (06/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Noord-Korea heeft zaterdag uitgehaald naar de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi, nadat ze een bezoek bracht aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea tijdens haar reis door de indo-Pacifische regio. Pyongyang noemt haar "de grootste verwoester van internationale vrede en stabiliteit".
  [naar artikel]
 12. Maradona krijgt het in "Match van de Vrede" aan de stok met Juan Sebastián Verón (13/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Diego Maradona, Ronaldinho, Francesco Totti en vele andere internationale voetballegendes hebben vandaag in Rome een 'match voor de vrede'
  [naar artikel]
 13. Nobelprijs voor de Vrede naar Wereldvoedselprogramma (09/10/2020 - Express)
  De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. ‘De nood voor Internationale solidariteit en... The post Nobelprijs voor de Vrede naar Wereldvoedselprogramma appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. 'Oorlog is iets verschrikkelijks, maar we helpen de vrede niet vooruit met naïviteit' (14/04/2017 - Knack)
  'Handel is nooit een garantie geweest voor vrede,' waarschuwt Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan VUB. 'De wereldgeschiedenis is één lange keten van voorbeelden van landen en steden die oorlog voerden ondanks hun economische verwevenheid.'
  [naar artikel]
 15. Laureaten Nobelprijs voor de Vrede eisen gerechtigheid voor mishandelde vrouwen (09/12/2018 - Metro)
  De laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar, de jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad en de Congolese dokter Denis Mukwege, hebben de internationale gemeenschap opgeroepen geweld tegen vrouwen te bestrijden. “We zijn nu op een punt aanbeland dat het niet volstaat erover te praten en het aan de kaak te stellen. We moeten nu echt handelen”, aldus Mukwege tijdens een persconferentie zondag in Oslo. “De lichamen van vrouwen zijn slagvelden geworden.” Volgens hem moet de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de daders verantwoording afleggen. Mukwege en Murad krijgen morgen de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Bron: Belga   Het bericht Laureaten Nobelprijs voor de Vrede eisen gerechtigheid voor mishandelde vrouwen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. 'Als België kernwapenverdrag ondertekent, is het kandidaat voor de Nobelprijs in 2018' (06/10/2017 - Knack)
  Na de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede Vrede aan de Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens (ICAN), roept oppositiepartij SP.A ons land op het internationaal verdrag voor het verbod op kernwapens te ondertekenen.
  [naar artikel]
 17. Maradona krijgt het in "match voor de vrede" aan de stok met Juan Sebastián Verón (13/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Diego Maradona, Ronaldinho, Francesco Totti en vele andere internationale voetballegendes hebben vandaag in Rome een 'match voor de vrede'
  [naar artikel]
 18. Wat u moet weten over de nieuwe Nobelprijswinnaar voor de Vrede (06/10/2017 - VRT NWS)
  De Internationale Campagne voor de afschaffing van kernwapens, kortweg ICAN, doet aan lobbywerk bij landen en Internationale instellingen om de wereld kernwapenvrij te maken.  Met succes, want ze wordt er nu voor beloond met de hoogste VN-onderscheiding.
  [naar artikel]
 19. Drugsvangst in postsorteercentrum Antwerpen tijdens internationale politieactie (24/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 20 september tot zondag 23 september 2018 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. In de provincie Antwerpen onderschepte de douane veel verschillende soorten verdovende middelen… op de post.
  [naar artikel]
 20. Als er eindelijk vrede is, zal Poetin dan moeten boeten? Zal Poetin nog welkom zijn op wereldtoppen? (17/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl de bommen blijven vallen op Oekraïne, blijven de onderhandelaars terugkeren naar de vredesgesprekken. Als die vrede er komt, wat betekent dat dan voor Poetin? Kan hij dan aanblijven, kan hij dan veroordeeld worden? En moet Rusland dan schadevergoeding betalen? David Criekemans, UA-professor internationale politiek, geeft antwoorden.
  [naar artikel]
 21. Een mogelijke weg naar vrede in Israël en Palestina, stop deze dance macabre (27/11/2023 - De Wereld Morgen)
  Professor (em.) internationale betrekkingen en vredesonderzoek Luc Reychler ziet vier redenen waarom het geweld niets oplost en somt zeven mogelijke stappen op naar een duurzame vrede. "De meeste mensen willen behoren tot de groep die iets wil veranderen". The post Een mogelijke weg naar vrede in Israël en Palestina, stop deze dance macabre appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 22. Bijna dertig jaar vrede in Somaliland: 'Democratie maakt onlosmakelijk deel uit van onze cultuur' (28/08/2020 - Knack)
  Ondanks de grote armoede, het gebrek aan internationale erkenning en de afwezigheid van ontwikkelingshulp kent Somaliland al bijna dertig jaar vrede en democratie. 'Op den duur vergeet iedereen dat je bestaat', zegt oud-minister Mohamed Fadal.
  [naar artikel]
 23. Maradona, Ronaldinho en Totti spelen “match voor de vrede” (13/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Diego Maradona, Ronaldinho, Francesco Totti en vele andere internationale voetballegendes hebben woensdag in Rome een “match voor de vrede” gespeeld op verzoek van paus Franciscus, die ook al het initiatief nam voor de eerste editie in 2014.
  [naar artikel]
 24. "Ondanks zijn internationale erkenning, heeft chirurg Mukwege nog steeds te weinig middelen" (05/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede samen met de jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad, heeft al heel wat internationale...
  [naar artikel]
 25. Tijdelijk verbod op drones in Beringen (04/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Van 9 tot 11 september vindt in Hechtel de Internationale Airshow Sanicole plaats. Deze show wordt door tal van oefenvluchten voorafgegaan. Daarom is het in de periode van Woensdag 7 september tot en met maandag 12 september om veiligheidsredenen verboden om drones te gebruiken boven het grondgebied van Beringen.
  [naar artikel]
 26. Vijftien kilo marihuana in beslag genomen bij internationale drugscontroles (23/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 19 september tot zondag 22 september 2019 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. 160 van de 2.001 gecontroleerden waren in het bezit van drugs en 14 van hen waren onder invloed. Tien personen werden gerechtelijk aangehouden en 15 voertuigen werden in beslag genomen.
  [naar artikel]
 27. Mogen we hopen op meer  vrede na de kerstboodschap van Donald Trump? (25/12/2017 - VRT NWS)
  Kerstmis is voor velen een feest van vrede. Krijgen we die na het opvallende nieuwe veiligheidsplan van de Amerikaanse president Donald Trump? Zijn Amerika ziet de wereld als één grote competitie. In de eerste plaats met China en Rusland. Trump is de eerste president die niet langer inziet dat sterke internationale instellingen precies de VS-belangen dienen.
  [naar artikel]
 28. 40 jaar Camp David Akkoorden: Egypte sloot als eerste Arabische land vrede met Israël (17/09/2018 - VRT NWS)
  Op 17 september 1978 sloten de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin de Akkoorden van Camp David. Dat was een triomf voor de bemiddelaar: de Amerikaanse president Jimmy Carter. Vrede is er in het Midden-Oosten nog lang niet, maar het was een eerste stap.
  [naar artikel]
 29. FOTO: Maradona, Ronaldinho en Totti spelen "match voor de vrede" (12/10/2016 - Sporza)
  Diego Maradona, Ronaldinho, Francesco Totti en vele andere internationale voetballegendes hebben in Rome een "match voor de vrede" gespeeld op verzoek van paus Franciscus.
  [naar artikel]
 30. Vangst van internationale drugscontroles: 15 kilo marihuana, cocaïne en 21.000 euro (23/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 19 september tot zondag 22 september 2019 gezamenlijk...
  [naar artikel]
 31. Vangst bij internationale drugscontroles: 15 kilo marihuana, cocaïne en 21.000 euro (23/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 19 september tot zondag 22 september 2019 gezamenlijk...
  [naar artikel]
 32. Noord-Korea vuurt voor het eerst sinds 2014 ballistische raket af over Japan: “Serieuze bedreiging voor internationale vrede” (04/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Noord-Korea heeft maandagnacht opnieuw een ballistische raket gelanceerd, voor de vijfde keer in een week tijd. Voor het eerst sinds 2014 vloog die raket ook over Japan heen. Japan vroeg de inwoners van twee regio’s zelfs om te evacueren en naar schuilkelders te gaan. Volgens Hirokazu Matsuno, de kabinetschef van de Japanse regering gaat het om “een serieuze bedreiging voor de internationale vrede”.
  [naar artikel]
 33. Noord-Korea vuurt voor het eerst sinds 2014 ballistische raket af over Japan: “Serieuze bedreiging voor internationale vrede” (04/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Noord-Korea heeft maandagnacht opnieuw een ballistische raket gelanceerd, voor de vijfde keer in een week tijd. Voor het eerst sinds 2014 vloog die raket ook over Japan heen. Japan vroeg de inwoners van twee regio’s zelfs om te evacueren en naar schuilkelders te gaan. Volgens Hirokazu Matsuno, de kabinetschef van de Japanse regering gaat het om “een serieuze bedreiging voor de internationale vrede”.
  [naar artikel]
 34. EU zakt verder door de diepe bodem van internationale ongeloofwaardigheid (27/10/2023 - De Wereld Morgen)
  Met zijn 'eensgezind' standpunt over de 'humanitaire crisis' in Gaza blijft de EU onverminderd doorgaan met het verspelen van elk krediet en geloofwaardigheid in de ogen van de internationale gemeenschap buiten het 'vrije Westen'. Die blindheid zal de EU de komende jaren duur komen te staan. De EU is niet langer een geloofwaardige gesprekspartner voor vrede, waar ook ter wereld. The post EU zakt verder door de diepe bodem van internationale ongeloofwaardigheid appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 35. Goed nieuws voor fans: 18 september is uitgeroepen tot de internationale Rambo-dag (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf nu staat 18 september volledig in het teken van de bekende actieheld: Rambo, de rol die Sylvester Stallone (73) onsterfelijk maakte.
  [naar artikel]
 36. Republikeinse Congresleden dragen president Trump officieel voor voor Nobelprijs Vrede (02/05/2018 - Metro)
  Een groep Republikeinen van het Amerikaanse Congres heeft hun partijgenoot en president Donald Trump officieel voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft de conservatieve zender Fox News vandaag gemeld. Achttien leden van de Grand Old Party ondertekenden een brief die gisteren naar het Noorse Nobelcomité is gestuurd. Zij vinden dat president Trump in 2019 – voor 2018 was het al te laat – de prestigieuze vredesprijs moet krijgen omdat hij “onvermoeid maximale druk op Noord-Korea heeft uitgeoefend om een einde te maken aan zijn onwettig wapenprogramma en vrede te brengen in de regio”. De Republikeinen roemen in de door Fox aangehaalde brief hun president omdat die de “internationale gemeenschap, inclusief China, succesvol heeft verenigd, om één van de meest succesvolle regimes van internationale sanctie op te leggen”. Die strafmaatregelen “hebben de economie van Noord-Korea gedecimeerd en hebben volgens ruime inschatting Noord-Korea naar de onderhandelingstafel teruggebracht”. De Republikeinen zien nog het ruimer. “Wij denken dat niemand meer de erkenning van het Comité in 2019 verdient dan president Trump voor zijn onvermoeibare inzet om vrede in onze wereld te brengen.” bron: Belga Het bericht Republikeinse Congresleden dragen president Trump officieel voor voor Nobelprijs Vrede verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Sharapova definitief niet naar Olympische Spelen: TAS beslist pas in september (11/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het internationaal sporttribunaal TAS zal pas in september een vonnis vellen in de dopingzaak van de Russische tennisvedette Maria Sharapova. Oorspronkelijk zou er tegen 18 juli duidelijkheid komen, maar na overleg tussen Sharapova en de internationale tennisfederatie ITF is besloten de deadline te verschuiven naar uiterlijk 19 september. Dat maakte het TAS maandag bekend.
  [naar artikel]
 38. Colombiaanse en Europese mensenrechtenorganisaties trekken aan alarmbel: "Vrede in Colombia is in gevaar" (04/04/2019 - VRT NWS)
  Het gaat niet de goede kant uit met het vredesproces in Colombia. Dat zeggen verschillende Colombiaanse, Europese en internationale mensenrechtenorganisaties. Ze verwijten de nieuwe president Iván Duque een gebrek aan inzet om het in 2016 gesloten vredesakkoord tussen de overheid en de FARC-guerrilla uit te voeren. "De vrede in Colombia is in gevaar."
  [naar artikel]
 39. Internationale coalitie: "Bombardement op Syrische troepen was vergissing" (29/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De internationale coalitie tegen de groep IS (Islamitische Staat) heeft erkend dat ze op 17 september bij Deir ez-Zor, in het oosten van Syrië,
  [naar artikel]
 40. Klimaatbeweging plant volgende internationale protestmars eind september (24/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De klimaatbeweging Fridays for Future plant een nieuw wereldwijd protest in september, na de windstilte door de coronapandemie. Dat heeft een...
  [naar artikel]
 41. Xi Jinping als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne? ‘De internationale invloed van China is nu meer dan ooit nodig voor vrede’ (18/03/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. ‘De war for talent win je niet zonder internationale school’ (12/06/2023 - De Standaard)
  In Gent breidt de internationale school vanaf september uit naar het secundair. De lessen zijn Engelstalig, het inschrijvingsgeld hoog en de vraag groot – zowel van ouders als werkgevers.
  [naar artikel]
 43. Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens wint Nobelprijs Vrede (10/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/NS6n3ITnNldAbzwdOIC9BgEQfSA/diocontent/116171219/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 44. Macron: “Als wij Europeanen vrede willen, moeten we onszelf de middelen geven om dat te bereiken” (17/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Op de internationale Veiligheidsconferentie in München heeft de Franse president Emmanuel Macron de Europese landen opgeroepen fors te investeren in defensie. "Als wij Europeanen vrede willen, moeten we onszelf de middelen geven om dat te bereiken", zei Macron. Hij zei te hopen dat voor de zomer een ambitieus gezamenlijk investeringsprogramma wordt aangenomen.
  [naar artikel]
 45. Madonna (05/04/2019 - De Morgen)
  'Als er vrede in het Midden-Oosten is, kan er vrede in de hele wereld zijn'
  [naar artikel]
 46. Als de IS-ideologie een smeulend vuur is, dan is Zuid-Azië de nieuwe hooischuur (23/04/2019 - De Morgen)
  Jonathan Holslag is professor internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van Vrede en oorlog. Een wereldgeschiedenis.
  [naar artikel]
 47. In dit Colombiaanse restaurant wordt de vrede al concreet (07/09/2017 - VRT NWS)
  Met zijn aanwezigheid in Colombia probeert de paus het moeizame vredesproces een nieuwe impuls te geven. Want ondanks de ontwapening van de ex-rebellenbeweging FARC bestaat de vrede voorlopig enkel op papier. Toch wordt op sommige plaatsen de vrede concreet. Een verslag van onze ploeg in Colombia.
  [naar artikel]
 48. De PKK-romantiek brengt geen vrede (21/03/2018 - De Morgen)
  Dries Lesage is docent internationale politiek (UGent) en lid van Be.One. Dyab Abou Jahjah is politiek coördinator van Be.One.
  [naar artikel]
 49. Nobelprijswinnaar Santos: 'Ik heb mijn politieke reputatie op het spel gezet voor vrede' (09/12/2016 - Knack)
  'De wil van de FARC-slachtoffers om tot vrede te komen in Colombia, motiveerde me om de voorbije zes jaar met de FARC-strijders te blijven onderhandelen', aldus Nobelprijswinnaar voor de Vrede Juan Manuel Santos in een exclusief gesprek met Knack.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy