De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘Repressie in Iran neemt alleen maar toe: een jaar na de dood van Mahsa Amini is er niets veranderd’

‘Repressie in Iran neemt alleen maar toe: een jaar na de dood van Mahsa Amini is er niets veranderd’

Knack

21/09/2023 - 16:11

'Wereldwijd was er vreedzaam protest, maar in Iran bougeerde er weinig. Is dit dan alles? Ja, voorlopig wel', zo vreest advocate Jasmine Malekzadem een jaar na de dood van de Mahsa Amini, de jonge vrouw die door de Iraanse politie gedood werd omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften had gehouden. The post ‘Repressie in Iran neemt alleen maar toe: een jaar na de dood van Mahsa Amini is er niets veranderd’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Geweld in Iran zwakt niet af: al 108 doden bij protesten na dood Mahsa Amini (22) (12/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn al zeker 108 mensen omgekomen. Dat meldt de ngo Iran Human Rights (IHR).
  [naar artikel]
 2. Vandalen beschadigen graf van Mahsa Amini in Iran (23/05/2023 - VRT NWS)
  In Iran is het graf van Mahsa Amini beschadigd door vandalen. Amini stierf vorig jaar nadat ze werd opgepakt, omdat ze haar hoofddoek niet droeg volgens de voorschriften. Haar dood lokte overal in Iran grote protesten uit.
  [naar artikel]
 3. Ruim 120 doden in Iran bij protesten rond dood van Mahsa Amini (17/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 120 demonstranten zijn omgekomen bij de protesten in Iran die ontstaan zijn na de dood van Mahsa Amini. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de ngo Iran Human Rights (IHR).
  [naar artikel]
 4. Opnieuw grote protesten na overlijden van Mahsa Amini, opnieuw geweld in Iran (08/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Schoolmeisjes scandeerden leuzen, arbeiders gingen in staking en er braken zaterdag conflicten met de ordediensten uit in Iran, waar betogingen naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini hun vierde week ingingen, zeggen ngo’s.
  [naar artikel]
 5. Sacharovprijs van het Europees Parlement gaat naar Mahsa Amini en de vrouwenbeweging in Iran (19/10/2023 - VRT NWS)
  Mahsa Amini en de Iraanse vrouwenbeweging zijn bekroond met de prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement. De jonge vrouw Mahsa Amini stierf in verdachte omstandigheden nadat ze was opgepakt door de Iraanse zedenpolitie. Haar dood ontketende maandenlang een massale protestgolf in Iran.
  [naar artikel]
 6. Honderden arrestaties in Iran één jaar na dood van Mahsa Amini (17/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In Iran zijn zaterdag meer dan 260 mensen gearresteerd, melden lokale media op basis van verklaringen van Iraanse autoriteiten. De arrestaties gebeurden exact een jaar na de dood van Mahsa Amini, de jonge vrouw die in hechtenis om het leven werd gebracht, wat destijds tot een golf van protesten in het land leidde.
  [naar artikel]
 7. Na dood van Mahsa Amini: alweer tienermeisje overleden na protest in Iran (24/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini die de Iraanse feministische opstand veroorzaakte. Maar Mahsa is al lang niet meer de laatste jonge vrouw die stierf door het geweld waarmee het radicaal-religieuze regime van de ayatollahs zijn wil oplegt bij de Iraanse bevolking. Het jongste tragische gezicht van het verzet is dat van Arnica Qaem-Maghami, 17 jaar en dit weekend gestorven in een militair ziekenhuis.
  [naar artikel]
 8. Honderden arrestaties in Iran op sterfdag Mahsa Amini (17/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  In Iran zijn zaterdag meer dan 260 mensen gearresteerd, melden lokale media op basis van verklaringen van Iraanse autoriteiten. De arrestaties gebeurden exact een jaar na de dood van Mahsa Amini, de jonge vrouw die in hechtenis het leven liet, wat destijds tot een golf van protesten in het land leidde.
  [naar artikel]
 9. Zeventien doden in Iran bij protesten na dood Mahsa Amini (22) (22/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn in Iran nu al zeventien doden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe balans die donderdag verspreid werd op de staatstelevisie. De slachtoffers zijn manifestanten en leden van de veiligheidsdiensten.
  [naar artikel]
 10. Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi wint Nobelprijs voor de Vrede (06/10/2023 - Knack)
  De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi. Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt. Zij krijgt de prijs voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en haar inzet voor mensenrechten en vrijheid voor iedereen, zo luidt de motivatie. M ohammadi zit momenteel opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar ook onze landgenoot Olivier Vandecasteele heeft vastgezeten. Ook de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, die de Vrije Universiteit Brussel  (VUB) vrij probeert te krijgen, zit nog altijd in die gevangenis opgesloten. (Dadelijk meer.) Lees ook:– ‘Repressie in Iran neemt alleen maar toe: een jaar na de dood van Mahsa Amini is er niets veranderd’–  Iran-betoging in Brussel: ‘Een vrij Iran kan de vrije wereld olie en gas leveren’– Politiek activiste Masih Alinejad: ‘Denk niet dat Afghaanse en Iraanse vrouwen alleen voor zichzelf strijden’– ‘Ik ken mannen die hun zus vermoord hebben omdat ze zich niet aan de regels hield’: Iraanse vrouwen over de impact van het religieuze regime op hun leven The post Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi wint Nobelprijs voor de Vrede appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 11. Naderen de protesten in Iran een kantelpunt? “Dood aan de dictator” en politieagenten die mee protesteren (09/10/2022 - Express)
  Het is intussen meer dan drie weken sinds Mahsa Amini, een Iraanse vrouw van 22 jaar, stierf nadat ze gearresteerd werd door de islamitische zedenpolitie. Na haar dood barstte in Iran een golf van protesten uit, waarbij al meer dan 150 mensen zijn omgekomen. Wat is de situatie op dit moment? Na Amini’s dood barstten […]
  [naar artikel]
 12. Vader van Mahsa Amini kort opgepakt 1 jaar na haar dood (16/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In Iran is de vader van Mahsa Amini zaterdag opgepakt nu het 1 jaar geleden is dat de 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw om het leven kwam na haar arrestatie door de zedenpolitie. Dat melden mensenrechtenactivisten. Hij werd later weer vrijgelaten.
  [naar artikel]
 13. ‘Vrouwen, leven, vrijheid!’ Iran al dagenlang massaal op straat na dood Mahsa Amini (22/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. De dood van Mahsa Amini deed Iran op zijn grondvesten daveren, maar is daar 1 jaar later nog iets van te merken? (16/09/2023 - VRT NWS)
  Op 16 september 2022, vandaag exact een jaar geleden, sterft de 22-jarige Mahsa Amini onder verdachte omstandigheden in een politiekantoor in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ze werd enkele dagen voordien door de zedenpolitie gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Haar dood - en de hevige protesten die daarop volgen - deden Iran op zijn grondvesten daveren, maar is daar één jaar later nog iets van te merken?
  [naar artikel]
 15. Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe knipt haar af uit protest tegen dood Mahsa Amini (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die na zes jaar gevangenschap in Iran het land dit voorjaar mocht verlaten, heeft haar haren afgeknipt uit protest tegen de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische Mahsa Amini. Een video daarvan verscheen woensdag bij de BBC.
  [naar artikel]
 16. Iraanse autoriteiten arresteren 260 mensen op sterfdag van Mahsa Amini om "nieuwe protesten te voorkomen" (18/09/2023 - VRT NWS)
  In Iran zijn zaterdag meer dan 260 mensen opgepakt bij demonstraties, zeggen lokale media op basis van verklaringen van Iraanse autoriteiten. De betogers herdachten de dood van Mahsa Amini. Die 22-jarige vrouw overleed vorig jaar in een politiekantoor, nadat ze was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Haar dood leidde tot maandenlange protesten.
  [naar artikel]
 17. Vandalen vernielen graf van Mahsa Amini, vrouw die massale protesten in Iran inspireerde (23/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vandalen hebben het graf van de Iraanse Mahsa Amini vernield, de jonge vrouw die afgelopen september in hechtenis overleed wegens politiegeweld. Haar dood leidde tot wereldwijde protesten tegen de conservatieve Iraanse regering.
  [naar artikel]
 18. Iraanse schrijver Keyvan Shahbazi over straatprotest na dood van Mahsa Amini: "Deze vrouwen en meisjes laten zien wat dapperheid is" (01/10/2022 - VRT NWS)
  Auteur Keyvan Shahbazi, te gast in Gent voor een literair evenement, is onder de indruk van het protest in Iran, na de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini: “Zo’n heftige weerstand was er nog nooit eerder”. Shahbazi was zelf het slachtoffer van vervolging, opsluiting en marteling meteen na de Iraanse revolutie en heeft daar een autobiografische roman over geschreven, "De Amerikaan van Karadj".
  [naar artikel]
 19. Iran treft maatregelen om jaar na dood Amini protesten te stuiten (16/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Iraanse autoriteiten hebben voorbereidingen getroffen voor eventuele nieuwe protesten naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini, precies een jaar geleden. De 22-jarige vrouw werd door de zedenpolitie gearresteerd omdat ze haar hoofddoek op een onjuiste manier droeg en kwam vervolgens onder verdachte omstandigheden om het leven.
  [naar artikel]
 20. Proces tegen advocaat van Mahsa Amini gestart in Iran (30/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  In de Iraanse hoofdstad Teheran is dinsdag het proces gestart tegen Saleh Nikbakht, de advocaat van de familie van Mahsa Amini, de Koerdische vrouw die vorig jaar overleed toen ze werd gearresteerd door de zedenpolitie. Dat melden lokale media woensdag.
  [naar artikel]
 21. ‘Vrij of niet, Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi geeft niet op’ (12/10/2023 - Knack)
  Na Shirin Ebadi is Narges Mohammadi de tweede Iraanse vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Eind vorig jaar mocht Narges Mohammadi (51) de gevangenis kort verlaten voor een medische ingreep. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om een boekje te schrijven over de leefomstandigheden in de gevangenis, het geweld en het seksuele misbruik. Ze beschrijft vooral de ‘witte marteling’: de isolatiecel die wordt gebruikt om haar het zwijgen op te leggen en waarin alles wit is, van de muren tot het voedsel. Of ze vrij is of niet, Mohammadi blijft actie voeren. Ze zit nu een straf van tien jaar uit, maar ze werd alles bij elkaar al tot meer dan 30 jaar cel en 154 zweepslagen veroordeeld. Altijd voor haar verzet tegen het regime en zijn religieuze terreur. Het Nobelprijscomité roemt haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen en voor mensenrechten. Toch was ze tot vorig jaar in Iran weinig bekend. Dat veranderde na de dood van Mahsa Amini, de jonge vrouw die door de zedenpolitie hard werd aangepakt en stierf omdat ze haar hoofddoek niet droeg zoals voorgeschreven. Vanuit haar cel werd Mohammadi de stem van een protestbeweging van vaak jonge vrouwen, die maanden duurde en honderden slachtoffers maakte. Ze kreeg haar Nobelprijs een week nadat opnieuw een meisje in Teheran door de zedenpolitie in een coma werd geslagen. De Nobelprijs voor de Vrede ging al eerder naar iemand die in de gevangenis zit. Denk aan de Duitse pacifist Carl von Ossietzky, die de prijs in 1935 kreeg voor zijn verzet tegen het naziregime. Hoe meer ze ons opsluiten, hoe sterker we worden. Naar aanleiding van de verjaardag van de dood van Mahsa Amini smokkelde Mohammadi een kort essay uit haar cel, dat The New York Times afdrukte. ‘Hoe meer ze ons opsluiten, hoe sterker we worden’, schrijft ze. Het regime is haar ondertussen liever kwijt dan rijk, maar ze negeerde voorzetten van de inlichtingendienst om te vluchten of om genade te vragen. Haar man en haar kinderen leven in ballingschap in Parijs. Ze heeft hen al jaren niet meer gezien. Vanuit haar cel steunt Narges Mohammadi de vraag van, onder meer, Hillary Clinton om genderapartheid op te nemen in de definitie van misdaden tegen de mensheid, iets waar de Verenigde Naties aan werken. Op straat in Teheran wordt geroepen dat ze een Iraanse Nelson Mandela is. Het Nobelprijscomité zegt dat het Iran een teken wou geven dat het naar zijn volk moet luisteren. Wat vrouwen in Iran doen voor meer democratie en vrijheid zou mensen bij ons die in een sterke leider geloven ten minste aan het denken moeten zetten. Lees ook: –  ‘Repressie in Iran neemt alleen maar toe: een jaar na de dood van Mahsa Amini is er niets veranderd’– Politiek activiste Masih Alinejad: ‘Denk niet dat Afghaanse en Iraanse vrouwen alleen voor zichzelf strijden’– ‘Ik ken mannen die hun zus vermoord hebben omdat ze zich niet aan de regels hield’: Iraanse vrouwen over de impact van het religieuze regime op hun leven The post ‘Vrij of niet, Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi geeft niet op’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 22. Rapport van wetsdokter bevestigt officiële versie van regime in Iran: Mahsa Amini (22) stierf niet door politie-optreden (07/10/2022 - VRT NWS)
  De Iraanse overheid heeft een medisch rapport vrijgegeven, waaruit moet blijken dat de 22-jarige Mahsa Amini niet gestorven is na mishandeling door de zedenpolitie. Haar dood zou alleen het gevolg zijn van een aangeboren medisch probleem. De jonge vrouw overleed enkele dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie. Het zorgde voor een golf van protest, die door het regime bloedig wordt onderdrukt.
  [naar artikel]
 23. Al zeker 108 doden na protesten in Iran (12/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij de protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn al zeker 108 mensen omgekomen. Dat meldt de ngo Iran Human Rights (IHR) woensdag.
  [naar artikel]
 24. Bloedige repressie krijgt Iraans protest niet stil: al meer dan 200 doden geteld, maar dat lijkt een onderschatting (13/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Iraanse opstand na de dood van Mahsa Amini (22) heeft al zeker aan 200 mensen het leven gekost. Maar hoe gewelddadig de repressie ook is, de betogers blijven doorzetten. Ook woensdag waren overal in het land slogans te horen tegen de dictatuur. Wat begon als een opstand van jonge vrouwen krijgt ondertussen steeds bredere steun.
  [naar artikel]
 25. Al meer dan 40 doden bij steeds gewelddadigere protesten in Iran (25/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Iran zijn bij de protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al zeker 41 personen om het leven gekomen. Dat meldt de Iraanse nationale omroep IRIB zondag. Het cijfer is weliswaar nog niet officieel bevestigd.
  [naar artikel]
 26. Hervormers in Iran eisen einde van verplichte sluier voor vrouwen (24/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  De belangrijkste hervormingsgezinde partij van Iran heeft er zaterdag bij de staat op aangedrongen om de verplichte sluier af te schaffen. Dat voorstel komt na de dood van Mahsa Amini, die leidde tot massaal protest.
  [naar artikel]
 27. Protesten Iran: Mahsa Amini (22) is omgekomen na “slag op het hoofd” door zedenpolitie, zegt neef (28/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini is overleden na “een zware slag op het hoofd” door de zedenpolitie, op de dag van haar arrestatie. Dat zegt haar in Irak wonende neef. De dood van de jonge vrouw leidt al weken tot zware protesten tegen het regime in de Iraanse hoofdstad Teheran.
  [naar artikel]
 28. Iraanse president belooft onderzoek naar dood Mahsa Amini (22) (23/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Iraanse president Ebrahim Raisi verklaarde donderdag dat de dood van een jonge vrouw, die tot protesten in Iran leidde, zal worden “onderzocht”, maar hekelde opnieuw de hypocrisie van de westerse mogendheden.
  [naar artikel]
 29. Mahsa Amini (22) volgens Iraanse lijkschouwer overleden door ziekte, niet als gevolg van mishandeling (07/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini, na haar arrestatie door de zedenpolitie, is niet het gevolg van mishandeling. Dat zegt de Iraanse staatstelevisie op basis van een medisch rapport dat vrijdag gepubliceerd werd.
  [naar artikel]
 30. Ruim 300 mensen aangeklaagd door protesten in Iran (24/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 300 mensen zijn in Teheran aangeklaagd in verband met de protesten over de dood van Mahsa Amini. Sommigen van hen hangt de doodstraf boven het hoofd. Dat hebben de autoriteiten in Iran maandag gezegd.
  [naar artikel]
 31. EU-buitenlandministers keuren nieuwe sancties goed (14/11/2022 - Knack)
  De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn het maandag op een bijeenkomst in Brussel eens geraakt over nieuwe sancties tegen Iran vanwege de hardhandige repressie van de protestbeweging in het land. Dat heeft het Tsjechische voorzitterschap meegedeeld. ‘De buitenlandministers keurden verdere sancties goed tegen 29 individuen en drie entiteiten in Iran vanwege hun rol in de dood van Mahsa Amini en het gewelddadige antwoord op de lopende demonstraties’, zo tweette het voorzitterschap. De betrokkenen mogen niet langer naar de EU reizen en hun eventuele activa op Europees grondgebied worden geblokkeerd.   Volgens de Duitse minister Annalena Baerbock wil de EU met de sancties in het bijzonder de inner circle van de Revolutionaire Garde en zijn financiering treffen. De Garde is het machtige elitekorps dat rechtstreeks onder het gezag van geestelijke leider Ali Khamenei valt. ‘Niemand in Teheran, Mashhad of Isfahan mag geloven dat men misdaden kan begaan zonder consequenties’, zei ze. De protesten in Iran begonnen medio september nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven na arrestatie door de zedenpolitie. In heel het land gaan sindsdien mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. Volgens mensenrechtenactivisten zijn tot dusver meer dan 300 mensen gedood en bijna 15.000 mensen opgepakt. Midden oktober had de EU al een eerste pakket sancties uitgevaardigd om verantwoordelijken van de Iraanse repressie te bestraffen. Onder meer de minister van Informatie en leidende figuren van de zedenpolitie belandden toen al op de zwarte lijst. Enkele dagen later sanctioneerde de EU ook nog drie hoge militairen en droneproducent Shahed Aviation Industries vanwege de levering van drones die het Russische leger inzet in Oekraïne. The post EU-buitenlandministers keuren nieuwe sancties goed appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 32. Twee Iraanse journalisten voor de rechtbank na verslaggeving over Mahsa Amini (30/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Twee prominente Iraanse journalisten staan deze week terecht voor de beruchte revolutionaire rechtbank in hoofdstad Teheran. Nilufar Hamedi en Elaheh Mohammadi werden afgelopen najaar gearresteerd nadat ze verslag uitbrachten van de dood van de Koerdische vrouw Mahsa Amini.
  [naar artikel]
 33. Protesten in Iran houden aan: duizenden mensen betogen aan universiteiten tegen gewelddadig politieoptreden (01/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op verschillende universiteiten in Iran is opnieuw gemanifesteerd tegen de onderdrukking van de protestbeweging die is ontstaan na de dood van Mahsa Amini (22). De jonge vrouw overleed op 16 september nadat ze hardhandig werd gearresteerd door de zedenpolitie.
  [naar artikel]
 34. Iran zet speciale camera's in om vrouwen zonder hoofddoek op te sporen (15/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Iran heeft aangekondigd dat speciale camera’s zullen worden ingezet in het straatbeeld om vrouwen die geen hoofddoek dragen op te sporen en te vervolgen. De camera’s komen er nadat een groot deel van de Iraanse vrouwen besloot de hoofddoek af te nemen na de dood van Mahsa Amini.
  [naar artikel]
 35. Vader van Mahsa Amini kort opgepakt 1 jaar na haar dood (16/09/2023 - Knack)
  In Iran is de vader van Mahsa Amini zaterdag opgepakt nu het 1 jaar geleden is dat de 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw om het leven kwam na haar arrestatie door de zedenpolitie. Dat melden mensenrechtenactivisten. Hij werd later weer vrijgelaten. De man verliet zaterdag zijn huis in West-Iran toen de Revolutionaire Garde hem inrekende, meldde de in Noorwegen gevestigde Koerdische mensenrenchtenorganisatie Hengaw via Telegram. Volgens de in Parijs gevestigde organisatie Kurdistan Human Rights Network werd de man kort na zijn arrestatie weer naar huis gebracht, klonk het op X, het vroegere Twitter. De autoriteiten zouden gedreigd hebben om niet in het openbaar stil te staan bij de dood van zijn dochter. Er was geen bevestiging van het nieuws door de autoriteiten van de streng religieuze sjiitische theocratie. De staatsgecontroleerde media spraken van foutieve informatie. Persbureau Irna meldde bijvoorbeeld op basis van bronnen dat hij thuis was. Zaterdag is het exact 1 jaar geleden dat Masha Amini om het leven kwam na haar arrestatie. De zedenpolitie had de vrouw opgepakt omdat ze haar hoofddoek verkeerd gedragen zou hebben. Ze belandde in een coma en stierf uiteindelijk in het ziekenhuis. De dood van de vrouw bracht een protestgolf op gang in heel het land, de grootste volksprotesten in tientallen jaren. De ouders van Amini trokken na het overlijden al snel het officiële relaas dat ze stierf aan een ernstige ziekte in twijfel. Ze gaven vele interviews aan lokale en internationale media, waardoor ze in conflict kwamen met het bewind in Teheran. De Iraanse autoriteiten hebben alvast strenge veiligheidsmaatregelen genomen uit vrees voor protesten. The post Vader van Mahsa Amini kort opgepakt 1 jaar na haar dood appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 36. Opnieuw drie demonstranten ter dood veroordeeld in Iran, straatprotesten houden aan (16/11/2022 - VRT NWS)
  In Iran zijn opnieuw drie mensen die deelnamen aan het protest tegen de regering ter dood veroordeeld. Dat zeggen Iraanse staatsmedia. Afgelopen weekend werd ook al een doodvonnis uitgesproken. Toch blijft het protest aanhouden, vandaag precies twee maanden na de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini. In Teheran en veel andere steden bleven winkels in de bazaars dicht.
  [naar artikel]
 37. Ze bond strijdvaardig de haren in een dot, en toen werd ze neergeschoten: Mahsa Amini wordt nieuwste symbool van protesten in Iran (26/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds het verdachte overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september in Teheran, gaan dagelijks duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen de zedenpolitie. In de frontlinie: vrouwen en meisjes, die de verplichte sluier thuislaten en hun haren knippen of opsteken. Op gevaar van eigen leven. Zoals Hadis Najafi (21) ondervond: “Het meisje met de haardot” werd door de oproerpolitie doodgeschoten.
  [naar artikel]
 38. Amnesty onderstreept dat Iran protesten "meedogenloos onderdrukt” (30/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Iran gebruikt opzettelijk dodelijke middelen om de protesten te onderdrukken die na de dood van Mahsa Amini zijn uitgebroken. Dat meldt Amnesty International vrijdag. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat zonder internationaal optreden meer mensen gedood of vastgezet zullen worden.
  [naar artikel]
 39. Iraanse man (35) ter dood veroordeeld omdat hij Koran in brand zou hebben gestoken (19/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Javad Rouhi, een 35-jarige Iraanse man, is ter dood veroordeeld omdat hij de Koran zou hebben verbrand en “heilige zaken” heeft beledigd. Dat meldt ‘The Guardian’. De feiten vonden eind september vorig jaar plaats, toen de protesten naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini op gang kwamen in Iran. Volgens mensenrechtenorganisaties zou de man in de gevangenis zwaar mishandeld worden door de Iraanse Revolutionaire Garde. Daardoor zou hij niet meer kunnen praten, lopen en incontinent zijn.
  [naar artikel]
 40. Amnesty International: “Minstens 23 minderjarigen gedood tijdens protesten in Iran” (14/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn in september minstens 23 minderjarigen tussen 11 en 17 jaar oud gestorven. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag in een rapport.
  [naar artikel]
 41. Opnieuw 450 betogers opgepakt bij protesten in het noorden van Iran (26/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  In het noorden van Iran, in de provincie Mazandaran, zijn opnieuw 450 manifestanten opgepakt. Ze namen deel aan de protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Dat heeft het staatspersagentschap Irna maandag aangekondigd.
  [naar artikel]
 42. Bijna een jaar na begin opstand in Iran roept Amnesty op om straffeloosheid aan te pakken (13/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Bijna een jaar nadat burgers in Iran in opstand zijn gekomen na de dood van Mahsa Amini, roept Amnesty International de internationale gemeenschap op om de systematische straffeloosheid aan te pakken. Het afgelopen jaar maakten de Iraanse autoriteiten zich schuldig aan een reeks van misdrijven, zoals het doden van honderden demonstranten, stelt de mensenrechtenorganisatie.
  [naar artikel]
 43. Iraans parlementslid uit kritiek op zedenpolitie (20/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een Iraans parlementslid heeft dinsdag kritiek geuit op de zedenpolitie in het land, een dag nadat een protestbeweging op gang kwam over de dood van een jonge vrouw die was opgesloten door agenten van de zedenpolitie. Ook de Verenigde Naties tekenden, minder verrassend, protest aan tegen de gewelddadige repressie van de betogingen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.
  [naar artikel]
 44. Mahsa (31) demonstreert voor meer vrouwenrechten in Iran na dood van haar 22-jarige naamgenoot: “Ik ben zelf ook gearresteerd en geslagen door de zedenpolitie” (15/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het is nu een maand geleden dat de Iraans Mahsa Amini (22) stierf aan de gevolgen van vermoedelijk politiegeweld. Al even lang wordt er geprotesteerd in het land voor meer vrouwenrechten en tegen het regime. Ook elders in de wereld komen mensen samen om hun stem te laten horen. Zo ook zaterdagmiddag in Brussel, waar de Antwerpse Mahsa (31) het opneemt voor haar naamgenoot en alle andere vrouwen in Iran. “Iraanse vrouwen weten niet hoe de wind door hun haren voelt, hoe de zon op hun huid brandt, hoe je een knuffel of een kus kan geven op straat, hoe je met je hond door het park kan wandelen.”
  [naar artikel]
 45. Protesten in Iran na dood van vrouw die werd opgepakt voor “ongepaste” hoofddoek (17/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Iran zijn protesten uitgebroken na de dood van een 22-jarige vrouw. Mahsa Amini stierf vrijdag in het ziekenhuis, enkele dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie, heeft haar familie gemeld. Het internet werd gedeeltelijk aan banden gelegd na de protesten, zegt de in Londen gevestigde organisatie Netblocks vrijdag.
  [naar artikel]
 46. Proces tegen advocaat van Koerdische vrouw Mahsa Amini gestart (30/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In de Iraanse hoofdstad Teheran is dinsdag het proces gestart tegen Saleh Nikbakht, de advocaat van de familie van Mahsa Amini, de Koerdische vrouw die vorig jaar overleed toen ze werd gearresteerd door de zedenpolitie. Dat melden lokale media woensdag.
  [naar artikel]
 47. Iraanse protestgolf bereikt nu ook Brussel (01/10/2022 - De Standaard)
  In Iran wordt er nu al twee weken lang betoogd na de dood van een jonge vrouw. De 22-jarige Mahsa Amini stierf nadat ze werd gearresteerd voor het overtreden van de kledingvoorschriften. Bekijk het protest in Brussel hierboven.
  [naar artikel]
 48. Atousa (33) vreest voor levens van dierbaren in Iran: “Liever dat ze me meteen doodschieten dan me te arresteren, verkrachten en uiteindelijk doodslaan” (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Atousa Haghani (33) werd geboren in Iran, maar woont intussen al 20 jaar in Beersel. Machteloos moet ze nu al weken toekijken hoe haar vrienden in het thuisfront worden afgesloten van het internet en er koelbloeding vermoord worden. “De moord op Mahsa Amini was de druppel die de emmer deed overlopen. Haar dood is een symbool geworden van vrijheid”, vertelt ze ons.
  [naar artikel]
 49. Atousa (33) vreest voor leven van vrienden in Iran: “Als ze je arresteren, word je verkracht en uiteindelijk doodgeslagen” (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Atousa Haghani (33) werd geboren in Iran, maar woont intussen al 20 jaar in Beersel. Machteloos moet ze nu al weken toekijken hoe haar vrienden in haar thuisland worden afgesloten van het internet en er koelbloeding vermoord worden. “De moord op Mahsa Amini was de druppel die de emmer deed overlopen. Haar dood is een symbool geworden van vrijheid”, vertelt ze ons.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy