De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Enkel in bladzijden van kapitalistische historici komen tot slaaf gemaakten niet in opstand

Enkel in bladzijden van kapitalistische historici komen tot slaaf gemaakten niet in opstand

De Wereld Morgen

21/09/2023 - 17:00

Ook professor dr. Koen Bogaert van de Vakgroep Conflict en Ontwikkeling aan de Universiteit Gent was aanwezig op het solidariteitsfestival ManiFiesta in Oostende op 9 en 10 september. Naar aanleiding van zijn boek 'In het spoor van Fanon' kwam hij er spreken op een debat over 'goede' en 'slechte' dekolonisering. Jan Reyniers sprak Bogaert achteraf over kolonialisme, kapitalisme, plantagelandbouw, slavernij, opstanden, wanorde en ideeën voor een strijdbaar engagement. The post Enkel in bladzijden van kapitalistische historici komen tot slaaf gemaakten niet in opstand appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tot slaaf gemaakten haalden ook ‘persoonlijk voordeel’ uit slavernij, krijgen leerlingen in Florida straks te horen (21/07/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 2. Wat zit erin voor ons? (01/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselIn een gedetailleerd document van 300 bladzijden hebben N-VA, CD&V en Open Vld nauwgezet de beleidsmaatregelen voor de nieuwe Vlaamse regering Jambon I uitgetekend. Gisteren werd enkel een korte samenvatting van tien bladzijden vrijgegeven. Wat zit daar voor u in?
  [naar artikel]
 3. “Houdt u vast voor de eerste gemeenteraad. Ninove gaat in opstand komen” (28/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het broeit, in Ninove. Toch bij die helft die achter het extreemrechtse kanon Guy D’haeseleer staat. Zij pikken het niet dat de lokale N-VA-kopman het huidige bestuur depanneert en hun voorman buitenspel zet. Ze zullen in opstand komen, klinkt het. “Let op mijn woorden: dat gaat hier niet goedkomen.”
  [naar artikel]
 4. Experten komen in opstand tegen de overheid: ‘We zijn niets met deze kakafonie’ (12/03/2020 - De Morgen)
  Het was een niet mis te verstane boodschap die zeven Vlaamse experten infectieziekten dinsdagmiddag de wereld instuurden: als we zo verder doen, stevenen we af op Italiaanse toestanden. De experten komen in opstand omdat hun adviezen door de politiek in de wind geslagen worden.
  [naar artikel]
 5. Experten infectieziekten komen in opstand tegen de overheid: ‘We zijn niets met deze kakafonie’ (12/03/2020 - De Morgen)
  Het was een niet mis te verstane boodschap die zeven Vlaamse experten infectieziekten dinsdagmiddag de wereld instuurden: als we zo verder doen, stevenen we af op Italiaanse toestanden. De experten komen in opstand omdat hun adviezen door de politiek in de wind geslagen worden.
  [naar artikel]
 6. 'Mager' Staatsblad van 98.296 pagina's, maar met extra weekendedities door corona (31/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Staatsblad telt dit jaar 'slechts' 98.296 bladzijden. Dat is een goede 20.000 bladzijden minder dan de 119.518 bladzijden van de editie van vorig jaar, wat het dikste Staatbslad uit de vaderlandse geschiedenis was.
  [naar artikel]
 7. De slaaf die als eerste rond de wereld voer (26/12/2022 - De Standaard)
  Wie was de eerste mens die rond de wereld voer, waarmee hij bewees dat die rond is? Magellaan, de Portugees die de missie begon, de Bask die haar voltooide na de dood van Magellaan of een slaaf uit Malakka? ‘De kans dat het de slaaf was, is 50 procent.’
  [naar artikel]
 8. “We werden voor de gek gehouden”: rekruten komen in opstand omdat hun families beloofd geld niet kregen (03/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  In een kazerne van het Russische leger is woensdag muiterij uitgebroken. Meer dan honderd rekruten kwamen er in opstand, nadat bleek dat hun families een beloofde geldsom niet gekregen hadden.
  [naar artikel]
 9. Ponton zet kwaad bloed: “Renners moeten in opstand komen” (09/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Door concurrenten en insiders wordt hij tot het kransje BK-favorieten gerekend. Toch is Quinten Hermans misnoegd. “Dat ponton vind ik een belachelijke ingreep”, moppert de Looienaar. “Ik vind dat we als renners in opstand moeten komen.”
  [naar artikel]
 10. Historici kritisch voor expertengroep die Congocommissie bijstaat (17/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen historici en andere wetenschappers uiten vandaag in een open brief hun bezorgdheid over de samenstelling en de werkwijze van de...
  [naar artikel]
 11. “Houdt u vast voor de eerste gemeenteraad. Ninove gaat in opstand komen” (27/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het broeit, in Ninove. Toch bij die helft die achter het extreemrechtse kanon Guy D’haeseleer staat. Zij pikken het niet dat de lokale N-VA-kopman het huidige bestuur depanneert en hun voorman buitenspel zet. Ze zullen in opstand komen, zeggen ze. De gemeenteraad verstoren, de nieuwjaarsreceptie ook. De andere helft van Ninove vindt het ook niet proper, wat N-VA’er Arents doet, behalve een enkeling. “Misschien moeten we content zijn dat we überhaupt een stadsbestuur hebben.”
  [naar artikel]
 12. Recordeditie van het Staatsblad raakt net niet aan 120.000 bladzijden (31/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De jaargang 2019 van het Belgisch Staatsblad is een turf geworden van maar liefst 119.518 bladzijden, een nieuw record. Dat is vandaag officieel...
  [naar artikel]
 13. Nederlandse premier Mark Rutte biedt excuses aan voor Nederlands slavernijverleden en kondigt herdenking aan (19/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse eerste minister Mark Rutte heeft in naam van zijn regering excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat deed hij in vier talen tijdens een belangrijke toespraak vanuit het Nationaal Archief in Den Haag. De excuses zijn “voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden”, aldus de premier. “Postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden. Aan hun dochters en zonen en al hun nazaten tot in het hier en nu.”
  [naar artikel]
 14. Topchefs komen in opstand en willen al op 1 maart openen: “Wij kunnen veilig werken, cafés niet” (30/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De topchefs komen in opstand. Met 200 zijn ze - onder hen sterrenchefs als Gert De Mangeleer, Peter Goossens en Viki Geunes - die de heropening van hun zaak vragen op 1 maart, of ten laatste 15 maart. “Wij kunnen veilig werken. Cafés niet”, stellen ze. Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is niet onder de indruk. “Iederéén wil open, zo snel mogelijk. Maar het overleg loopt.”
  [naar artikel]
 15. ‘Lockdowns vormen grootste bedreiging voor de westerse kapitalistische democratieën’ (16/09/2020 - Express)
  De lockdownreflex is de grootste bedreiging voor de westerse kapitalistische democratieën. Dat schrijft Europakenner Wolfgang Münchau in een opiniestuk in... The post ‘Lockdowns vormen grootste bedreiging voor de westerse kapitalistische democratieën’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Kim Jong-un verbiedt skinny jeans want ‘blijk van kapitalistische invloed’ (19/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kim Jong-un verbiedt skinny jeans want ‘blijk van kapitalistische invloed’ Kim Jong-Un, dictator van Noord-Korea, heeft naar verluidt skinny jeans en matjeskapsels verboden. De maatregelen kaderen in een plan om de jeugd van het land te vrijwaren van ‘kapitalistische invloeden’. De Noord-Koreaanse dictator is naar verluidt bang dat de Noord-Koreaanse jeugd de omverwerping van zijn regime beraamt. Gescheurde en strakke jeans en extravagante kapsels worden […] Lees dit artikel: Kim Jong-un verbiedt skinny jeans want ‘blijk van kapitalistische invloed’
  [naar artikel]
 17. Flor werd uitgebuit door gezin en moest zelfs op terras slapen: “Ja, ik was een soort slaaf” (20/10/2023 - Het Nieuwsblad)
  Het is ondertussen vier jaar geleden. Niemand kon geloven dat op een terras in Deurne een ‘slaaf’ had moeten leven. Nochtans was dat de situatie waarin Flor (67) was beland. Bij Flor zelf moest toen doordringen dat hij wel degelijk slachtoffer was geworden van de Macedonische familie die hem uitbuitte. “Ik weet eigenlijk zelf nog altijd niet goed waarom ik het zo ver heb laten komen.”
  [naar artikel]
 18. Passagiers luxecruise komen in opstand: “We stoppen nergens, een nachtmerrie is het” (09/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op een luxecruise van twee weken langs onder meer Frankrijk, Nederland, Noorwegen en IJsland is opstand ontstaan. De tweeduizend passagiers van de...
  [naar artikel]
 19. Poetin en Prigozjin ontmoetten elkaar slechts dagen na opstand (10/07/2023 - Express)
  De Russische dictator Vladimir Poetin heeft Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin op 29 juni ontmoet. Dat bevestigde Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, maandag aan de Russische media. Opvallend, want: De ontmoeting vond slechts vijf dagen na Prigozjins eendaagse opstand tegen het Russische regime plaats. De opstand van Prigozjin De opstand samengevat: De opstand van Prigozjin begon […]
  [naar artikel]
 20. Was het slechts een kwestie van tijd voor Prigozjin in opstand zou komen? (25/06/2023 - Express)
  De Amerikaanse inlichtingendiensten geloven dat Jevgeni Prigozjin, de leider van de Wagner Group, al langer van plan was om in opstand te komen. Vrijdag en zaterdag had de Wagner-topman zich tegen het Kremlin gekeerd, maar intussen heeft hij, na onderhandelingen met de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko, rechtsomkeer gemaakt. In het nieuws: Verschillende ongenoemde regeringsbronnen vertelden […]
  [naar artikel]
 21. “We werden voor de gek gehouden!”: rekruten in Russische kazerne komen in opstand omdat hun families beloofd geld niet kregen (03/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In een kazerne van het Russische leger is woensdag muiterij uitgebroken. Meer dan honderd rekruten kwamen er in opstand, nadat bleek dat hun families een beloofde geldsom niet gekregen hadden.
  [naar artikel]
 22. Gaat China de kapitalistische toer op? (25/07/2023 - De Wereld Morgen)
  China lanceert een plan om de privésector sneller te laten ontwikkelen. Hoe moeten we dat begrijpen? Is dit het begin van het einde van de socialistische markteconomie en waarom wordt het op dit moment aangekondigd? The post Gaat China de kapitalistische toer op? appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 23. Frans koppel aangehouden dat dakloze als slaaf inzette (31/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse politie heeft een stel gearresteerd omdat ze jarenlang een dakloze als slaaf gebruikten. Franse media meldden dat het inmiddels
  [naar artikel]
 24. Ponton BK veldrijden zet kwaad bloed bij Quinten Hermans: “Renners moeten in opstand komen” (09/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Door concurrenten en insiders wordt hij tot het kransje BK-favorieten gerekend. Toch is Quinten Hermans misnoegd. “Dat ponton vind ik een belachelijke ingreep”, moppert de Looienaar. “Ik vind dat we als renners in opstand moeten komen.”
  [naar artikel]
 25. Ruzie, opstand en vandalisme: ‘Gekruisigde koe’ verdeelt inwoners van Kuttekoven (19/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vandalen hebben gisterochtend de kapel van het Limburgse Kuttekoven in brand proberen te steken. De katholieke dorpelingen komen collectief in opstand tegen een controversieel kunstproject: een dode koe aan het kruis. “Wil die zogezegde kunstenaar verspilling aanklagen? Een lafhartige parodie is het, ja.”
  [naar artikel]
 26. Guerrilla Girls, de feministische en anti-kapitalistische luis in de pels van de kunstwereld (09/11/2018 - De Morgen)
  “Is het duurste kunstwerk ook het belangrijkste kunstwerk? Wij denken van niet.” Het legendarische Amerikaanse kunstcollectief Guerrilla Girls is al meer dan dertig jaar de feministische en anti-kapitalistische luis in de pels van de kunstwereld. Vanavond zetten ze voor het eerst voet op Belgische bodem.
  [naar artikel]
 27. 26 jaar lang als slaaf gehouden: "Ze lieten ons vechten voor de fun" (29/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Pas 26 jaar na zijn ontvoering wist Michael Hughes (46) uit Wales te ontsnappen aan de familie die hem als slaaf hield. Hij spreekt nu voor het
  [naar artikel]
 28. Verpleegkundigen komen in opstand met eigen vakbond: ‘Dan moeten ze wel luisteren’ (14/11/2020 - De Morgen)
  Ze voelen zich al jaren niet begrepen en ondergewaardeerd. En toen kwam de coronacrisis daar nog bovenop. Dus starten een aantal verpleegkundigen volgende week een onafhankelijke vakbond op, enkel voor hun beroepsgroep: Union4u. ‘Nu moet de politiek wel luisteren.’
  [naar artikel]
 29. Historici beschuldigen AfD-leider ervan Hitler te parafraseren (10/10/2018 - Knack)
  Twee gerenommeerde historici beschuldigen Alexander Gauland er woensdag van een toespraak van Adolf Hitler uit 1933 te hebben geparafraseerd.
  [naar artikel]
 30. 5 mei 1945: opstand in Praag, feest in Nederland en Denemarken (05/05/2020 - VRT NWS)
  In deze rubriek brengen we dag op dag het verhaal van de ineenstorting van nazi-Duitsland, precies 75 jaar geleden. Terwijl in het noorden van Duitsland en Nederland de wapens zwijgen, komen de Tsjechen in opstand tegen de nazi-overheersing.
  [naar artikel]
 31. Meer dan 750 historici in VS steunen afzetting van Trump: “Duidelijk gevaar voor de Grondwet” (17/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  752 Amerikaanse historici roepen in een open brief op tot de afzetting van president Donald Trump. “Het is ons weloverwogen oordeel dat als het...
  [naar artikel]
 32. Militairen Mali komen in opstand en zetten president vast (18/08/2020 - De Morgen)
  Soldaten van het Malinese leger zijn net buiten de hoofdstad Bamako in opstand gekomen. Dat melden de Noorse ambassade en een bron binnen de Malinese overheid. Volgens een van de leiders van de muiterij zouden de president en de premier “gearresteerd” zijn.
  [naar artikel]
 33. Chinese burgers komen in opstand; “Beheers verlangen van uw ziel naar vrijheid” (11/04/2022 - Express)
  De lockdown in de Chinese stad Shanghai zorgt voor steeds meer bezorgdheid rond de toegang tot voedsel. Burgers beginnen nu in opstand te komen tegen de autoriteiten, met zelfs plunderingen als gevolg. Bijna alle 26 miljoen inwoners van de stad Shanghai zitten al weken in een strenge lockdown. De Chinese autoriteiten voeren een zero-COVID-beleid om […]
  [naar artikel]
 34. 24 uren interne oorlog in Rusland: zo verliep de Wagner-opstand (26/06/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het begon met een videoboodschap van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin die opriep om in opstand te komen tegen de Russische militaire leiders, en eindigt met de man die in een auto wordt weggereden nadat hij de aftocht blies. De 24 dolle uren die de stoel van Poetin deden wankelen in woord en beeld.
  [naar artikel]
 35. Gemobiliseerde Russen komen in opstand tegen commandant: “Vecht zelf! We vertrekken wel te voet of met een taxi” (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn opnieuw beelden opgedoken van gemobiliseerde Russen die in opstand komen tegen hun bevelhebber. Deze keer gaat het om militairen van het 1004de regiment van Kaliningrad, de meest westelijke grote stad van Rusland, tussen Polen en Litouwen. Ze zeggen dat ze het niet meer pikken hoe ze behandeld worden door de milities van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, waar ze ingezet worden. “Vecht zelf”, klinkt het onomwonden.
  [naar artikel]
 36. Opstand van gevangenen in Vorst na overleg met nieuwe gevangenisdirecteur (13/10/2022 - De Standaard)
  Er is donderdagavond een opstand uitgebroken in de gevangenis van Vorst. Dat gebeurde na moeilijk verlopen overleg met de nieuwe directeur van Haren, waar de gevangenen van Vorst en Sint-Gillis op termijn terecht zullen komen.
  [naar artikel]
 37. Verpleegkundigen komen in opstand met eigen vakbond: ‘De politiek heeft voor mij alle krediet verloren’ (14/11/2020 - De Morgen)
  Ze voelen zich al jaren niet begrepen en ondergewaardeerd. En toen kwam de coronacrisis daar nog bovenop. Dus starten een aantal verpleegkundigen volgende week een onafhankelijke vakbond op, enkel voor hun beroepsgroep: Union4u. ‘Nu moet de politiek wel luisteren.’
  [naar artikel]
 38. Drie historici lazen Johan Op de Beecks biografie van Leopold II: 'Dit boek is erg tendentieus' (09/10/2020 - Knack)
  Net als zijn protagonist doet Johan Op de Beeck niet aan bescheidenheid. Wie een biografie van Leopold II schrijft met als ondertitel Het hele verhaal wekt hoge verwachtingen en kritische lezers. Knack liet de instant bestseller proeflezen door historici Idesbald Goddeeris, Mark Van den Wijngaert en Mathieu Zana Etambala. Hun oordeel is niet mals.
  [naar artikel]
 39. Arbeiders fabriek Apple-leverancier in China in opstand na strenge coronaregels (29/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Werknemers van Apple-leverancier Quanta Computer in het Chinese Shanghai beginnen in opstand te komen tegen de strenge lockdownmaatregelen. Tienduizenden werknemers zouden al maanden vastzitten in en rondom de fabriek.
  [naar artikel]
 40. Politie bedwingt opstand in Turnhoutse gevangenis (08/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de gevangenis van Turnhout is deze avond een korte opstand geweest. 72 gedetineerden wilden na de avondwandeling niet meer terugkeren in hun...
  [naar artikel]
 41. Duits echtpaar houdt jonge vrouw maandenlang als slaaf (28/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een Duits echtpaar wordt ervan verdacht een vrouw maandenlang als slaaf te hebben gemarteld en misbruikt. De man en de vrouw zijn vandaag door
  [naar artikel]
 42. De alternatieve Vlaamse canon: de geschiedenis die u niet op school leert (31/12/2019 - Knack)
  Terwijl de Vlaamse regering een canon voorbereidt - en daarbij tegenwind krijgt van historici - kijkt Knack weg van de bekende ankerpunten. Welke feiten en gebeurtenissen zijn onbekend maar onontbeerlijk voor wie de geschiedenis van Vlaanderen écht wil kennen? Dat vroegen we aan vooraanstaande historici. Het leverde fascinerende verhalen op over ons vergeten verleden.
  [naar artikel]
 43. Historici schieten gaten in de Anne Frank-onthulling. ‘Je kunt niet iemand half veroordelen’ (18/01/2022 - De Morgen)
  ‘Flinterdun’, ‘Immoreel’: historici uiten stevige kritiek op de theorie dat een Joodse notaris Anne Frank verraden heeft. We zetten drie zwakke plekken in het onderzoek op een rij.
  [naar artikel]
 44. Opstand in de gevangenis van Dendermonde: 73 gedetineerden weigeren na wandeling om opnieuw naar cel te gaan (25/09/2023 - VRT NWS)
  In de gevangenis van Dendermonde is een opstand uitgebroken. 73 gedetineerden weigerden na hun wandeling om opnieuw naar binnen te gaan. De federale politie probeert de opstand in goede banen te leiden, maar de rust is nog steeds niet teruggekeerd.
  [naar artikel]
 45. Noord-Korea verbiedt korte broeken voor vrouwen: “Kapitalistische mode” (14/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vrouwen die in Noord-Korea een korte broek dragen, krijgen voortaan een boete. Dat meldt Radio Free Asia. De reden zou zijn dat shorts als “kapitalistische mode” gezien wordt. Opmerkelijk is dan wel dat mannen ze wel nog mogen dragen.
  [naar artikel]
 46. Een van de donkerste bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis: hoe de burgemeester mee op Joden joeg (18/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zelfs na al die tijd is nog zeker niet het laatste woord gezegd over een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de oorlog in Antwerpen: hoe overheid en politie de Duitsers niet alleen niet tegenwerkten in de jacht op Joden, maar hen ook steun verleenden. Rector Herman Van Goethem stelt in zijn nog te verschijnen boek de actieve rol aan de kaak die burgemeester Leo Delwaide en hoofdcommissaris Jozef De Potter speelden.
  [naar artikel]
 47. Tandartsen kampen met tekort aan veiligheidsmateriaal: “Enkel wie met pijnstillers niet geholpen is, mag nog komen” (27/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wie dezer dagen een stukje van z’n tand afbreekt, zal voorlopig niet geholpen kunnen worden door een tandarts. Niet omdat het zo druk is, wel omdat de veiligheidsmaatregelen zo hoog zijn dat enkel de dringendste ingrepen mogelijk zijn. Een honderdtal praktijken fungeert in deze periode als noodcentrum. “Enkel wie met pijnstillers niet geholpen is, mag komen.”
  [naar artikel]
 48. VS-Congres geeft beruchte ‘28 bladzijden’ uit 9/11-rapport vrij (15/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse Congres heeft vrijdag de beruchte, geheime 28 bladzijden gepubliceerd uit het rapport van de commissie die de gebeurtenissen van 9/11 onderzocht.
  [naar artikel]
 49. Waar is de hand van de slaaf van Leopold II? (01/01/2019 - Knack)
  Vijftien jaar nadat drie mannen in Oostende de bronzen hand van een Congolese slaaf aan het standbeeld van Leopold II hebben afgezaagd, willen ze een graantje meepikken van alle aandacht die dezer dagen naar ons koloniale verleden gaat. Piet Wittevrongel, de 'geestelijke vader' van de actie, beweert zelfs dat het AfricaMuseum achter de hand aanzit.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy