De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

“Lachwekkend dat er ergens F-16’s staan te bestoffen” tegenover “Levering van 4 vliegtuigen mogelijk”: kwestie om toch Belgische F-16’s te leveren aan Oekraïne speelt Vivaldi uiteen

“Lachwekkend dat er ergens F-16’s staan te bestoffen” tegenover “Levering van 4 vliegtuigen mogelijk”: kwestie om toch Belgische F-16’s te leveren aan Oekraïne speelt Vivaldi uiteen

Express

21/09/2023 - 20:20

Is de levering van Belgische F-16’s aan Oekraïne nu wel mogelijk of niet? De ‘ja-nee’s’ vliegen als pingpongballen over en weer. Ook tussen Brussel en New York wordt gepingpongd, waar premier Alexander De Croo (Open Vld) aangeeft dat de federale regering de optie wel degelijk opnieuw bekijkt. In het nieuws: Belgische F-16’s boven Oekraïne, is […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Planes for Ukraine: Polen wil binnenkort MiG-29-gevechtsvliegtuigen leveren (16/03/2023 - Express)
  Polen wil 4 MiG-29’s doneren aan Oekraïne. President Andrzej Duda gaf aan dat de levering “in de komende dagen” kan gebeuren. In het nieuws: De Oekraïense luchtmacht krijgt vier extra vliegtuigen. De essentie: Vier MiG-29’s kunnen van pas komen in Oekraïne. Een F-16, dat zou pas echt helpen.
  [naar artikel]
 2. België kan toch F-16’s leveren aan Oekraïne, enkel politieke wil ontbreekt (20/09/2023 - Express)
  Uit onderzoek van VRT NWS blijkt dat de Belgische Luchtcomponent wel degelijk enkele F-16-gevechtsvliegtuigen kan missen en leveren aan Oekraïne. Zowel stafchef Michel Hofman, materiaalchef Frédéric Goetynck als de minister van Defensie gaven de afgelopen weken aan dat zo’n levering onmogelijk is. In het nieuws: Een donatie van F-16’s is wel mogelijk, zo blijkt uit […]
  [naar artikel]
 3. België gaat dan toch F-16’s naar Oekraïne sturen: “Wij helpen hen evolueren naar een modern leger” (11/10/2023 - Het Nieuwsblad)
  België gaat dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen sturen naar Oekraïne. Dat bevestigt defensieminister Ludivine Dedonder aan onze redactie. De levering is mogelijk vanaf begin 2025, maar dat hangt net als de hoeveelheid vliegtuigen die geleverd wordt af van hoe snel de nieuwe F-35’s operationeel zullen zijn.
  [naar artikel]
 4. Polen wil als eerste land moderne tanks leveren aan Oekraïne: “Nu zijn we aan het echte spul toe” (11/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Polen heeft als eerste land beslist om een volgende stap te zetten in het bewapenen van Oekraïne. Zij lieten woensdag weten dat ze enkele tanks van Duitse makelij zullen sturen. Maar ze hopen wel dat zo’n levering kan kaderen binnen een “internationale coalitie” en rekenen dus op steun van andere landen. Die nieuwe levering zou wel eens cruciaal kunnen zijn in de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 5. Polen wil als eerste land moderne tanks leveren aan Oekraïne: “Nu zijn we aan het echte spul toe” (11/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Polen heeft als eerste land beslist om een volgende stap te zetten in het bewapenen van Oekraïne. Zij lieten woensdag weten dat ze enkele tanks van Duitse makelij zullen sturen. Maar ze hopen wel dat zo’n levering kan kaderen binnen een “internationale coalitie” en rekenen dus op steun van andere landen. Die nieuwe levering zou wel eens cruciaal kunnen zijn in de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 6. D-day voor Oekraïne: krijgt het zwaardere wapens of niet? Rusland: “Westen zal ‘spijt’ krijgen als ze tanks leveren” (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Defensieleiders uit ongeveer vijftig landen komen vandaag samen op vliegbasis Ramstein in Duitsland om hun militaire steun aan Oekraïne te bespreken. De belangrijkste vraag is of Duitsland Leopard 2-tanks aan Oekraïne wil leveren en of het toestaat dat andere landen dat doen. Polen heeft duidelijk gemaakt dat het bereid is de tanks te sturen, óók als Duitsland blokkeert. “Het ligt in jullie handen om een grote levering te doen waarmee het kwaad zal stoppen”, zei de Oekraïense president Volodomyr Zelensky aan het begin van de top.
  [naar artikel]
 7. Waarom Oekraïners schrijfwijze ‘Kiev’ liever zien verdwijnen: “Het steekt elke keer om dat te zien staan” (05/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het pikt bij Oekraïners om in westerse kranten Kiev te zien staan, de Russische schrijfwijze voor hun hoofdstad, en niet Kyiv, de Oekraïense. Zeker in deze bittere tijden van oorlog. “Rusland gebruikt zijn taal om regio’s over te nemen. Als wij ergens Kiev zien staan, dan voelt dat alsof we nog steeds een stad van Rusland zijn.”
  [naar artikel]
 8. Oekraïne krijgt (voorlopig) geen Belgische F-16’s (04/09/2023 - Express)
  Nederland en Denemarken zullen F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. België, dat zijn eigen vloot mondjesmaat uitfaseert, beperkt zich tot een bijdrage aan de opleiding voor Oekraïners. Een levering van Belgische jets zit er niet in, het hoofd van Defensie’s materiaaldienst sluit de deur. Al blijft die op een zeer klein kiertje staan. In het nieuws: Geen […]
  [naar artikel]
 9. België gaat dan toch F-16’s naar Oekraïne sturen als volgende regering dat goedkeurt: “Gevaarlijk”, vindt Zelensky (11/10/2023 - Gazet van Antwerpen)
  België gaat dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen sturen naar Oekraïne. Dat bevestigt defensieminister Ludivine Dedonder aan onze redactie en heeft premier De Croo aangekondigd op een persconferentie. De levering is mogelijk vanaf 2025, al zal het de regering die dan aan de macht is zijn die groen licht moet geven. “Gevaarlijk”, zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
  [naar artikel]
 10. LIVE OEKRAÏNE. “Drone dropt granaat boven Russisch dorp” - Moskou waarschuwt voor “verdere escalatie” na levering F-16's (21/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een drone heeft een fragmentatiegranaat laten vallen op een Russisch dorp in de grensregio Belgorod. Rusland heeft afwijzend gereageerd op de geplande levering van F-16's aan Oekraïne. En het Oekraïense leger heeft de voorbije week nabij de oostelijke stad Bachmoet zo’n drie vierkante kilometer terrein heroverd. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 11. Hoe levering clustermunitie van VS aan Oekraïne vriend en vijand verdeelt: van “broodnodig” tot “WO III komt dichterbij” (09/07/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten leveren omstreden en verboden clustermunitie aan Oekraïne. De meningen van zowel bondgenoot als vijand zijn heel erg verdeeld. Van “broodnodig en een stap dichter bij de overwinning” tot “de Derde Wereldoorlog komt dichterbij”.
  [naar artikel]
 12. LIVE OEKRAÏNE. Minister van Defensie ontkent dat ze levering van F-16's aan Oekraïne blokkeert: "Geen kwestie van wil, maar van capaciteit” (21/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ontkent dat ze de levering van F-16's aan Oekraïne blokkeert. België heeft volgens haar al zijn gevechtstoestellen de komende jaren nodig om zijn veiligheid en operationele capaciteit te garanderen. “Het is dus geen kwestie van slechte wil", klinkt het. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 13. België stuurt 240 legertrucks naar front in Oekraïne, maar vraag naar F-16’s blijft (16/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Ons land gaat 240 militaire vrachtwagens leveren aan Oekraïne. De eerste vertrekken volgende week. “Dit is minstens zo belangrijk als wapens leveren.” Toch neemt de vraag naar F-16’s niet af.
  [naar artikel]
 14. Defensie-expert: “Europese landen lijken op weg om ook F-16's aan Oekraïne te leveren” (17/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De bereidheid van Europese landen om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden, zal eerstdaags ook de deur openen tot de levering van F-16's. “Alles wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt, krijgt hij uiteindelijk”, zei de Nederlandse defensiespecialist Patrick Bolder in De Ochtend.
  [naar artikel]
 15. Washington verscherpt toon richting Iran: “Door wapens te leveren worden onschuldige Oekraïners gedood” (01/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Door wapens te leveren aan Rusland doden de Iraniërs onschuldige Oekraïners.” Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis verklaard. Hij toonde zich ook bezorgd over de eventuele levering van Iraanse raketten aan het Russische leger.
  [naar artikel]
 16. Welke landen willen ‘rode lijn’ van Moskou overschrijden door gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren? En wat zal België doen? (31/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Worden vliegtuigen het volgende Oekraïense wapen in de strijd tegen Rusland? “Neen”, zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil er niet van weten. Frankrijk en Nederland daarentegen willen niets uitsluiten. Zal het Westen de volgende ‘rode lijn’ overschrijden? Oekraïne, die de vliegtuigen naar eigen zeggen dringend nodig heeft, blijft hopen.
  [naar artikel]
 17. Frankrijk levert twaalf extra ‘Caesar’-kanonnen aan Oekraïne (31/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk zal twaalf bijkomende kanonnen van het type ‘Caesar’ aan Oekraïne leveren. Dat heeft de Franse minister van Defensie, Sébastien Lecornu, aangekondigd tijdens een persconferentie met zijn Oekraïense collega Oleksi Reznikov. Het land voorzag Oekraïne eerder al van achttien Caesars. De levering wordt “gefinancierd door het steunfonds van 200 miljoen euro” dat Frankrijk heeft opgericht, klinkt het.
  [naar artikel]
 18. Hoe de westerse pantservoertuigen de strijd in Oekraïne kunnen beïnvloeden: “Dit is een veel belangrijke stap dan de levering van de Patriots” (06/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De Oekraïners hebben er lang naar moeten hengelen, maar stilaan gaat het Westen toch overstag. Na de gesofisticeerde Patriot-luchtafweersystemen, gaan de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland nu ook gevechtsvoertuigen leveren. Niets te vroeg, vindt luitenant-kolonel Tom Simoens (Koninklijke Militaire School): “Dit had eigenlijk al in april moeten gebeuren.”
  [naar artikel]
 19. Westen “speelt met vuur” als het F-16's aan Oekraïne levert, aldus Russische buitenlandminister Lavrov (28/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Westen “speelt met vuur” als het F-16-gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne. Zo klinkt het bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag in een interview met de Russische televisie. Hij spreekt over een “onaanvaardbare escalatie”.
  [naar artikel]
 20. Moskou waarschuwt: “Als westerse landen F-16’s leveren, nemen ze kolossale risico’s” (20/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Alexander Grushko, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, heeft aan het Russische persbureau TASS gezegd dat het Westen “kolossale risico’s” loopt als het F-16’s levert aan Oekraïne. De waarschuwing komt er nadat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag vertelde dat Washington trainingsprogramma’s voor Oekraïense piloten wil ondersteunen.
  [naar artikel]
 21. Moskou waarschuwt: “Als westerse landen F-16’s leveren, nemen ze kolossale risico’s” (20/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Alexander Grushko, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, heeft aan het Russische persbureau TASS gezegd dat het Westen “kolossale risico’s” loopt als het F-16’s levert aan Oekraïne. De waarschuwing komt er nadat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag vertelde dat Washington trainingsprogramma’s voor Oekraïense piloten wil ondersteunen.
  [naar artikel]
 22. Een van de ‘Geesten van Kyiv’ omgekomen bij vliegtuigongeluk in Oekraïne: “De F-16’s zullen wraak voor jou nemen” (26/08/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Bij een vliegtuigongeluk in Oekraïne zijn drie gevechtspiloten omgekomen. Een van hen is de beruchte Juice, een van de ‘Geesten van Kyiv’, die al lang een vurig pleitbezorger was voor de levering van F-16’s. “Nu zal je letterlijk onze hemel beschermen.”
  [naar artikel]
 23. Een van de ‘Geesten van Kiev’ omgekomen bij vliegtuigongeluk in Oekraïne: “De F-16’s zullen wraak voor jou nemen” (26/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  Bij een vliegtuigongeluk in Oekraïne zijn drie gevechtspiloten omgekomen. Een van hen is de beruchte Juice, een van de ‘Geesten van Kiev’, die al lang een vurig pleitbezorger was voor de levering van F-16’s. “Nu zal je letterlijk onze hemel beschermen.”
  [naar artikel]
 24. België onderzoekt of wapenleveringen aan Oekraïne mogelijk zijn: “Defensie is aan het oplijsten wat we kunnen doen” (25/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Meer en meer stemmen gaan op binnen de Belgische politiek om toch wapens te leveren aan de Oekraïners. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) laat duidelijk verstaan dat ze vindt dat er meer moet kunnen. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sluit zich daar onmiddellijk bij aan. “Defensie is aan het oplijsten wat we kunnen leveren en hoe we het ter plekke krijgen”, klinkt het.
  [naar artikel]
 25. Belgische F-16’s niet meer bruikbaar voor Oekraïne, vindt Defensie (04/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  De legerleiding acht het ondenkbaar dat Belgische F-16’s naar Oekraïne zouden gaan als ze hier uit roulatie zijn. “Je kunt geen vliegtuigen naar Oekraïne sturen die je zelf niet meer zou gebruiken”, zegt Frédéric Goetynck, chef material resources van het leger, maandag in een interview met De Standaard.
  [naar artikel]
 26. Belgische F-16’s niet meer bruikbaar voor Oekraïne, vindt Defensie (04/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  De legerleiding acht het ondenkbaar dat Belgische F-16’s naar Oekraïne zouden gaan als ze hier uit roulatie zijn. “Je kunt geen vliegtuigen naar Oekraïne sturen die je zelf niet meer zou gebruiken”, zegt Frédéric Goetynck, chef material resources van het leger, maandag in een interview met De Standaard.
  [naar artikel]
 27. Waarom Vivaldi geen helmen en kogelvrije vesten wilde leveren aan Oekraïne: vingers wijzen naar groenen, die doen het af als “gemeen gespin”, al houden ze ook nu deur dicht voor levering wapens (22/02/2022 - Express)
  Opvallend: België hield de deur potdicht de afgelopen weken voor een vraag van Oekraïne om wapens en materiaal te sturen. Op 31 december besliste de federale kern dat geen wapens zouden geleverd worden. Maar ook kogelvrije vesten en zelfs helmen weigerde men aan Oekraïne, wegens “te weinig stock”. Daarbij spreken verschillende regeringsbronnen van een groen […]
  [naar artikel]
 28. België onderzoekt of wapenleveringen aan Oekraïne mogelijk zijn: “Defensie is aan het oplijsten wat we kunnen doen” (25/02/2022 - Het Nieuwsblad)
  Meer en meer stemmen gaan op binnen de Belgische politiek om toch wapens te leveren aan de Oekraïeners. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) laat duidelijk verstaan dat ze vindt dat er meer moet kunnen. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sluit zich daar onmiddellijk bij aan. “Defensie is aan het oplijsten wat we kunnen leveren en hoe we het ter plekke krijgen”, klinkt het op de Zestien.
  [naar artikel]
 29. Dedonder (PS) neemt serieuze bocht en kondigt levering F-16’s aan Oekraïne aan (11/10/2023 - Express)
  Na lang dralen neemt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de bocht. Maandenlang klonk het dat België onmogelijk F-16’s kon leveren aan Oekraïne. Maar nu blijkt het onmogelijke plots toch mogelijk; maar wel pas vanaf 2025. De MR, die al langer aandrong op levering, neemt met die late datum geen genoegen. In het nieuws: België […]
  [naar artikel]
 30. Waarom “Duitsland Polen niet in de weg zal staan” in levering tanks aan Oekraïne (23/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  “Duitsland zal Polen niet in de weg staan als het Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz - van wie de beslissing afhangt - houdt nochtans al dagenlang de lippen stijf op elkaar als het over de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne gaat. Spreekt Baerbock voor haar beurt? Is er hommeles binnen de Duitse regering? Of is dit allemaal puur strategisch?
  [naar artikel]
 31. Russische minister van Buitenlandse Zaken: “Westen speelt met vuur als het F-16’s levert” (28/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het Westen “speelt met vuur” als het F-16-gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zondag gezegd in een interview met de Russische televisie. Hij spreekt over een “onaanvaardbare escalatie”.
  [naar artikel]
 32. België onderzoekt of wapenleveringen aan Oekraïne mogelijk zijn: “Defensie is aan het oplijsten wat we kunnen doen” (25/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Meer en meer stemmen gaan op binnen de Belgische politiek om toch wapens te leveren aan de Oekraïeners. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) laat duidelijk verstaan dat ze vindt dat er meer moet kunnen. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert sluit zich daar bij aan. “Defensie is aan het oplijsten wat we kunnen leveren en hoe we het ter plekke krijgen”, laat het kabinet van de premier weten.
  [naar artikel]
 33. “Als we gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, welk doel willen we dan dat Kiev nastreeft?” (01/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  De levering van Westerse tanks is nog maar net beklonken of Oekraïne is al bezig met het volgende vinkje op het wenslijstje: gevechtsvliegtuigen. Volgens Kiev is dat de “volgende logische stap” in de wapenleveringen. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba zei dinsdag dat hij zijn diplomaten in de belangrijkste Westerse hoofdsteden heeft opgedragen om van gevechtsvliegtuigen de hoogste prioriteit te maken. Oekraïne droomt al langer van een fighter jet coalition die samen over de brug komt, net zoals dat bij de tanks gebeurde om Duitsland over de streep te trekken. Uitgefaseerde Amerikaanse F-16’s (in gebruik bij verschillende NAVO-lidstaten) en Franse Mirages zouden in aanmerking komen.
  [naar artikel]
 34. Duitsland wordt zwaar onder druk gezet over levering tanks aan Oekraïne: “Besluiteloosheid doodt onze burgers” (22/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Duitsland wordt zwaar onder druk gezet om groen licht te geven voor de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne. De nieuwe Duitse minister van Defensie wil in een interview met de Duitse zondagskrant ‘Bild am Sonntag’ echter nog niet in zijn kaarten laten kijken, al kondigde hij wel een bezoek “op korte termijn” aan Oekraïne aan.
  [naar artikel]
 35. LIVE OEKRAÏNE. Belgische bierbrou­wer AB InBev nog altijd actief in Rusland: “Elk bedrijf dat er winst blijft maken biedt steun aan Poetins oorlogsma­chi­ne” (22/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïense pantservoertuigen zijn opgemerkt voorbij de laatste laag van de eerste Russische verdedigingslinie in het westen van Zaporizja. De Amerikaanse president Joe Biden heeft beloofd dat de eerste Amerikaanse Abrams-tanks “volgende week” in Oekraïne zullen arriveren. En de Verenigde Staten zullen ook “grote” luchtafweermiddelen leveren aan Oekraïne. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 36. LIVE OEKRAÏNE. Spanningen binnen Vivaldi over levering F-16's aan Oekraïne: MR valt minister Ludivine Dedonder (PS) aan (04/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De mogelijkheid om F-16's aan Oekraïne te leveren, veroorzaakt spanningen binnen Vivaldi. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft een filmpje gepost op sociale media waarin het de lofzang zingt van ons land. En een clandestien bedrijvennetwerk van de Russische militaire inlichtingendienst kon via België gevoelige westerse technologie naar Moskou loodsen en zo sancties omzeilen. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 37. Is het deze zomer “stilte voor de storm” in Oekraïne? “Tijd speelt sowieso in het voordeel van Poetin” (14/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Als de Russen het ene gebied innemen, heroveren de Oekraïners het andere. De oorlog in Oekraïne zit momenteel een beetje in een patstelling en volgens experts zal daar de komende weken weinig verandering in komen. “Al tikt de tijd wel weg in het voordeel van Vladimir Poetin”, luidt het eensgezind. “De komende herfst en winter worden mogelijk cruciaal.”
  [naar artikel]
 38. Is het deze zomer “stilte voor de storm” in Oekraïne? “Tijd speelt sowieso in het voordeel van Poetin” (14/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als de Russen het ene gebied innemen, heroveren de Oekraïners het andere. De oorlog in Oekraïne zit momenteel een beetje in een patstelling en volgens experts zal daar de komende weken weinig verandering in komen. “Al tikt de tijd wel weg in het voordeel van Vladimir Poetin”, luidt het eensgezind. “De komende herfst en winter worden mogelijk cruciaal.”
  [naar artikel]
 39. Bestaat “de Geest van Kiev” echt? Oekraïners bejubelen straaljagerpiloot die al zes Russische vliegtuigen neerschoot (26/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “De Geest van Kiev”: zo noemen de Oekraïners de straaljagerpiloot die al zes Russische vliegtuigen neergeschoten zou hebben boven hun belegerde hoofdstad. Maar er rijzen vragen over die oorlogsmythe-in-één-dag: bestaat de piloot in kwestie wel?
  [naar artikel]
 40. Bestaat “de Geest van Kiev”? Oekraïners bejubelen piloot die al zes Russische vliegtuigen neerschoot (26/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  “De Geest van Kiev”: zo noemen de Oekraïners de straaljagerpiloot die al zes Russische vliegtuigen neergeschoten zou hebben boven hun belegerde hoofdstad. Maar er rijzen vragen over die oorlogsmythe-in-één-dag: bestaat de piloot in kwestie wel?
  [naar artikel]
 41. LIVE OEKRAÏNE. “Belangrijke tekenen van vooruitgang in Oekraïense tegenoffensief” (22/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïense pantservoertuigen zijn opgemerkt voorbij de laatste laag van de eerste Russische verdedigingslinie in het westen van Zaporizja. De Amerikaanse president Joe Biden heeft beloofd dat de eerste Amerikaanse Abrams-tanks “volgende week” in Oekraïne zullen arriveren. En de Verenigde Staten zullen ook “grote” luchtafweermiddelen leveren aan Oekraïne. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 42. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van aanval: “De reactie is buiten proportioneel” (02/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het Kremlin zegt donderdag aangevallen te zijn door Oekraïense “terroristen” na vuurgevechten in de regio’s Brjansk en Koersk. Volgens de Russische media gaat het om aanvallen van “Oekraïense sabotagegroepen”, Oekraïense bronnen noemen het “Russische provocatie”. “Voordien was er altijd een legitiem doel, nu houdt het geen steek”, zegt oud-kolonel Roger Housen.
  [naar artikel]
 43. Rusland stuurt ‘killerrobots’ naar Oekraïne die "westerse tanks kunnen identificeren én elimineren” (03/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De ‘killerrobot’ zou het Russische antwoord moeten zijn op de levering van Leopard en Abrams gevechtstanks aan Oekraïne. Het Oekraïense slagveld wordt hun “vuurdoop”, klinkt het. Volgens de Russen zijn de gevechtsrobots in staat om westerse tanks te herkennen en uit te schakelen. Maar is dat ook zo?
  [naar artikel]
 44. Dedonder neemt haarspeldbocht bij bezoek Zelensky: plots kan België na maanden van “neen, onmogelijk” wel F-16’s leveren aan Oekraïne, wel nog gesteggel over leveringsdatum (11/10/2023 - Express)
  Coup de théâtre bij Ludivine Dedonder, de flamboyante PS-minister van Defensie. Want net op de dag dat de Oekraïense nummer één Zelensky op de koffie komt bij de premier, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en haarzelf, loopt ze naar de studio’s van RTL met een boodschap: “België gaat F-16’s aan Oekraïne geven”. Een […]
  [naar artikel]
 45. Zwitserse u-bocht maakt levering van extra wapensystemen aan Oekraïne toch mogelijk (25/01/2023 - Express)
  Zwitserland houdt ook in oorlogstijden in Europa vast aan zijn neutraliteitsprincipes. Het weigerde dan ook wapens te leveren aan Oekraïne en hield de levering van verkocht Zwitsers materiaal tegen. Tot nu. In het nieuws: Komt er een einde aan de Zwitserse boycot van wapenleveringen? De essentie: Verschillende landen probeerden Oekraïne te voorzien van door Zwitserland […]
  [naar artikel]
 46. Krijgt Zelensky eindelijk zijn zin? “Dat er westerse gevechtsvliegtuigen geleverd zullen worden, is nu wel duidelijk” (18/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens de Britse premier Rishi Sunak is er een “straaljagercoalitie” in de maak die gevechtsvliegtuigen wil leveren aan Oekraïne. Krijgt Volodymyr Zelensky eindelijk datgene waar hij al maanden naar hengelt? En wat zou zo’n levering betekenen voor de oorlog?
  [naar artikel]
 47. Krijgt Zelenski eindelijk zijn zin? “Dat er westerse gevechtsvliegtuigen geleverd zullen worden, is nu wel duidelijk” (18/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Volgens de Britse premier Rishi Sunak is er een “straaljagercoalitie” in de maak die gevechtsvliegtuigen wil leveren aan Oekraïne. Krijgt Volodimir Zelenski eindelijk datgene waar hij al maanden naar hengelt? En wat zou zo’n levering betekenen voor de oorlog?
  [naar artikel]
 48. “Iran doodt onschuldige Oekraïners door wapenleveringen aan Rusland” (01/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Door wapens te leveren aan Rusland “doden de Iraniërs onschuldige Oekraïners”. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis verklaard. Hij toonde zich ook bezorgd over de eventuele levering van Iraanse raketten aan het Russisch leger.
  [naar artikel]
 49. Russische kinderrechtencommissaris over haar Oekraïens ‘adoptiekindje’: “Hij loopt achter mijn kinderen aan en scheldt hen uit” (06/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigt de Russische kinderrechtencommissaris Maria Lvova-Belova ervan Oekraïense kinderen illegaal te deporteren uit Oekraïne. Rusland beweert echter dat het de kinderen enkel wil beschermen. De kinderrechtencommissaris heeft daarom zelf ook een Oekraïens kind ‘geadopteerd’, maar dat zou zich nogal “vijandig” gedragen tegenover haar andere kinderen.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy