De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Factcheck: nee, deze videobeelden zijn niet in Libië gemaakt

Factcheck: nee, deze videobeelden zijn niet in Libië gemaakt

Knack

21/09/2023 - 20:51

Op sociale media gaat een filmpje rond waarin de verwoestende storm te zien zou zijn die Libië onlangs trof. Maar de beelden zijn zeker niet allemaal in Libië gemaakt: het gaat om een compilatie van filmpjes waarin natuurrampen te zien zijn die eerder en elders gebeurden.   The post Factcheck: nee, deze videobeelden zijn niet in Libië gemaakt appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de recente overstromingen in Libië, maar een tsunami in Indonesië (22/09/2023 - Knack)
  Op sociale media wordt een video gedeeld die gemaakt zou zijn in Libië, waar recent zware overstromingen een ravage aanrichtten. Dat klopt niet: het gaat om beelden gemaakt tijdens een tsunami in Indonesië in 2018.   Op 13 september plaatst een vrouw een video op X (voorheen Twitter) met het bijschrift ‘Beelden uit Libië’ (hier gearchiveerd). In het filmpje, dat 21 seconden duurt, zien we een vloedgolf die auto’s meesleurt.  Op 10 september werd Libië getroffen door een zware storm, die overstromingen en dambreuken veroorzaakte die aan duizenden mensen het leven kostten. De video die de vrouw hierboven deelde, zou beelden tonen van de ravage die de natuurramp aanrichtte in het Noord-Afrikaanse land.  Het filmpje blijkt afkomstig van het TikTokaccount s.metwaly5, dat de bewuste video al op 6 februari deelde. De beelden kunnen dus onmogelijk gemaakt zijn tijdens de overstromingen in Libië eerder deze maand. Waar is de video dan wel gemaakt? ‘Dit zijn beelden van de tsunami in Indonesië in 2018’, reageert iemand op de X-post. We gaan na of dit kan kloppen. Via Google gaan we op zoek naar berichtgeving over een tsunami in Indonesië in 2018. Zo komen we terecht bij een online artikel van de Italiaanse krant La Repubblica. Het verscheen op 29 september 2018 en het gaat over een aardbeving en een daaropvolgende tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Volgens de Italiaanse krant heeft de natuurramp het leven gekost aan minstens 420 mensen. Ook VRT NWS berichtte over de ramp. La Repubblica publiceerde ook een videoverslag over de ramp. Daarin herkennen we dezelfde elementen als in de beelden uit de video die op TikTok en op X werd gepost – onder meer de twee huizen met de witte details. Beeld uit de X-video Beeld uit de video van La Repubblica Het is een terugkerend fenomeen: na een natuurramp of een andere ingrijpende gebeurtenis in de actualiteit worden oudere beelden gedeeld die niets met de recente catastrofe te maken hebben – vaak door nietsvermoedende socialemediagebruikers.  In een recente factcheck legden we al uit hoe een compilatie van oude videobeelden op sociale media werd gedeeld als waren het recente beelden uit Libië. Hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld na de zware aardbeving in Syrië en Turkije in februari 2023, zoals blijkt uit verschillende factchecks van Knack.  ConclusieOp X (voorheen Twitter) wordt een filmpje gedeeld waarin de recente overstromingen te zien zouden zijn die Libië op 10 september teisterden. Dat klopt niet: het gaat om beelden gemaakt tijdens een tsunami in Indonesië in 2018. We beoordelen de posts die de video delen met de claim dat hij in Libië is gemaakt daarom als onwaar. Lees ook:Factcheck: nee, deze videobeelden zijn niet in Libië gemaakt BronnenIn het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 22 september 2023. The post Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de recente overstromingen in Libië, maar een tsunami in Indonesië appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 2. Papa kapot van verdriet wanneer hij ziet hoe zijn zoontje levenloos uit het puin wordt gehaald in Libië (13/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Hartverscheurend zijn de beelden. Reddingswerkers halen het stoffelijke overschot van een jongen uit het puin van de verwoestende overstromingen in Derna in Libië, terwijl zijn papa ernaar staat te kijken, kapot van verdriet. Cijfers van dodelijke slachtoffers na de ramp in Libië verschillen, maar gaan nu al van 3.800 tot 5.300.
  [naar artikel]
 3. Papa kapot van verdriet wanneer hij ziet hoe zijn zoontje levenloos uit het puin wordt gehaald in Libië (13/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Hartverscheurend zijn de beelden. Reddingswerkers halen het stoffelijke overschot van een jongen uit het puin van de verwoestende overstromingen in Derna in Libië, terwijl zijn papa ernaar staat te kijken, kapot van verdriet. Cijfers van dodelijke slachtoffers na de ramp in Libië verschillen, maar gaan nu al van 3.800 tot 5.300.
  [naar artikel]
 4. De chaos in Libië maakt de catastrofe alleen maar erger en de hulpverlening moeilijker (13/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn na elke ramp factoren die hulpverleners parten spelen. In Libië is het niet anders door weggespoelde bruggen en onbestaande communicatie. In het land stoten ze op een extra zware handicap. Libië is verdeeld in drie rivaliserende delen. Die verdeeldheid maakt de catastrofe alleen maar erger en de hulpverlening moeilijker.
  [naar artikel]
 5. België maakt 1 miljoen extra humanitaire hulp vrij voor Libië (14/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maakt 1 miljoen extra vrij voor humanitaire noodhulp voor Libië, waar verwoestende overstromingen in de oostelijke stad Derna al zeker 5.300 doden gemaakt hebben. Meer dan 30.000 mensen zijn er dakloos geworden. De extra steun uit België gaat naar het noodfonds van de Internationale Federatie van het Rode Kruis.
  [naar artikel]
 6. Mainstream media verzwijgen de echte oorzaken van de ramp in Libië (18/09/2023 - De Wereld Morgen)
  Mediacommentaren wijzen twee oorzaken aan voor de ramp in Libië, waar het dodental op 11.300 staat met nog 10.100 vermisten. De eerste oorzaak is de klimaatverandering, de tweede is de falende staat Libië, waar een burgeroorlog het land verdeelt waardoor functioneel overheidsoptreden niet mogelijk is. Die tweede oorzaak is géén oorzaak, het is een gevolg van iets dat ons in de westerse media bespaard wordt. The post Mainstream media verzwijgen de echte oorzaken van de ramp in Libië appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 7. Zoon Khadaffi kandidaat-president in Libië (15/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Zoon Khadaffi kandidaat-president in Libië Seif al-Islam Khadaffi, de zoon van voormalig dictator Moeammar Khadaffi, heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in Libië ingediend. Dat meldde de Hoge Nationale Kiescommissie in een verklaring. Khadaffi is een van de meest prominente personen die zich naar verwachting kandidaat zullen stellen voor de presidentsverkiezingen. Op de lijst staan ook de afvallige oostelijke commandant […] Lees dit artikel: Zoon Khadaffi kandidaat-president in Libië
  [naar artikel]
 8. Tien jaar na zijn dood waart de geest van Moe'ammar Khaddafi nog altijd rond in Libië (en ver daarbuiten) (20/10/2021 - VRT NWS)
  Tien jaar na de dood van Moe'ammar al-Khaddafi, de dictator die meer dan veertig jaar heerste over Libië (van 1969 tot 2011), blijven de gevolgen van zijn regime nog altijd doorwerken. In het land in Noord-Afrika worstelen ze nog altijd met de chaos en het geweld die zijn dood in gang zette. De Sahel raakte gedestabiliseerd en in Europa weten ze nog altijd niet hoe ze moeten omgaan met migranten uit Libië.
  [naar artikel]
 9. Italië en Libië voeren strijd tegen oversteek van migranten op (28/01/2023 - De Tijd)
  20:29 Italië en Libië zijn het eens geworden over een nog strengere aanpak van de ongewenste oversteek van migranten op de Middellandse Zee.
  [naar artikel]
 10. Na bijna tien jaar terug vliegverkeer van Libië naar Italië (30/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie.
  [naar artikel]
 11. B-FAST biedt noodhulpmateriaal aan Libië aan, dodental stijgt tot 11.000 (14/09/2023 - VRT NWS)
  België sluit zich aan bij de Europese solidariteitsactie om noodhulpmateriaal te bieden aan Libië. Het land werd afgelopen maandag getroffen door een cycloon, met twee dambreuken als gevolg. Er zijn al zeker 11.000 doden geteld, ruim 20.000 mensen zijn vermist.
  [naar artikel]
 12. Vilvoorde schenkt 10.000 euro aan Marokko en Libië  (13/09/2023 - VRT NWS)
  De stad Vilvoorde schenkt 10.000 euro aan hulporganisaties in Marokko en Libië, om de getroffen regio's te helpen. Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Marokko is al opgelopen tot 3.000 doden. Ook Libië is zwaar getroffen: storm Daniel heeft er aan minstens 2.300 mensen het leven gekost. In Vilvoorde is 17 procent van de bevolking van Marokkaanse origine, een reden te meer om solidariteit te tonen.
  [naar artikel]
 13. Vrees voor zeker 2.000 doden bij overstromingen in oosten van Libië (11/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Bij stormweer en zware overstromingen in het oosten van Libië zijn volgens het hoofd van de Libische regering meer dan 2.000 dodelijke slachtoffers gevallen.
  [naar artikel]
 14. Minstens 150 doden door overstromingen in Libië (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Al minstens 150 mensen zijn overleden als gevolg van overstromingen in Libië die veroorzaakt werden door storm Daniël. Die storm zorgde de afgelopen dagen voor hevige stortregens, dat meldt het Franse persagentschap AFP op basis van officiële bronnen.
  [naar artikel]
 15. Vrees voor zeker 2.000 doden bij overstromingen in oosten van Libië (11/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Bij stormweer en zware overstromingen in het oosten van Libië zijn volgens het hoofd van de Oost-Libische regering meer dan 2.000 dodelijke slachtoffers gevallen.
  [naar artikel]
 16. 'Honderden doden bij overstromingen in Libië' (11/09/2023 - De Tijd)
  20:36 Een dambreuk door een zware storm heeft in het Noord-Afrikaanse land Libië dodelijke overstromingen veroorzaakt. De inschatting van het aantal slachtoffers gaat van 250 tot minstens 2.000.
  [naar artikel]
 17. Vijf doden bij gevechten in Libië (26/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij gevechten tussen gewapende milities in Libië zijn zeker vijf mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen. Dat melden de hulpdiensten. Dertien anderen raakten gewond.
  [naar artikel]
 18. Storm Daniël teistert Libië en maakt minstens 150 doden (11/09/2023 - VRT NWS)
  In het oosten van Libië zijn minstens 150 mensen verdronken bij overstromingen veroorzaakt door storm Daniël. De stortregens hebben grote schade veroorzaakt in verschillende steden. Vorige week richtte Daniël grote ravage aan in onder meer Griekenland.
  [naar artikel]
 19. Zeker 6 doden en 50 gewonden bij explosie olietruck in Libië (01/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de ontploffing van een olietruck in de stad Sebha, in het zuiden van Libië, zijn zeker zes mensen om het leven gekomen en raakten 50 anderen gewond. Dat heeft Osama Ali, de woordvoerder van de nooddiensten, maandag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 20. Waarom hulpverlening en verslaggeving in een verscheurd land als Libië extra moeilijk zijn (14/09/2023 - VRT NWS)
  Vier dagen na de zware overstromingen in het oosten van Libië is de exacte omvang van de ramp nog altijd niet duidelijk. Dat is mede een gevolg van de ingewikkelde politieke situatie in het land. Daardoor is er niet alleen geen eenduidige communicatie. Ook de hulpverlening én verslaggeving verlopen nog moeilijker dan bij andere natuurrampen.
  [naar artikel]
 21. Westen roept Libië op om datum presidentsverkiezingen vast te leggen: “Respecteer de wens van het volk” (24/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Libië opgeroepen om zo snel mogelijk een nieuwe datum te kiezen voor de presidentsverkiezingen. Die zouden oorspronkelijk vrijdag plaatsvinden, maar werden uitgesteld.
  [naar artikel]
 22. Buatu speelt gelijk tegen Libië, Cacace verslaat Gambia in oefenduel (16/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Afrikaanse WK-kwalificatie speelde Jonathan Buatu met Angola 1-1 gelijk op het veld van Libië.
  [naar artikel]
 23. Libië klaagt prins Laurent aan in lang aanslepend conflict (15/07/2023 - De Standaard)
  Al jaren probeert prins Laurent 50?miljoen euro terug te krijgen van de Libiërs. Nu klagen zij hem aan voor fraude en afpersing.
  [naar artikel]
 24. Zoon Khadaffi denkt aan politieke comeback in Libië (30/07/2021 - De Tijd)
  19:51 Seif al-Islam Khadaffi, een zoon van de overleden ex-dicator van Libië, ambieert om terug te keren aan de macht in het Noord-Afrikaanse land.
  [naar artikel]
 25. Meer dan 500 migranten onderschept in Libië voordat ze oversteek naar Europa konden wagen (24/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep van 542 migranten is in Libië tegengehouden toen ze de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee wilden ondernemen. Dat verklaart een vertegenwoordiger van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 26. B-Fast stuurt noodhulp naar Libië (14/09/2023 - De Tijd)
  19:58 De Belgische interventiedienst B-Fast stuurt 19 ton aan hulpgoederen naar Libië. Bij de overstromingen in het Afrikaanse land zijn volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan zeker 11.000 mensen omgeko...
  [naar artikel]
 27. VN: dodental in Libië na zware overstromingen loopt verder op tot zeker 11.500 (17/09/2023 - VRT NWS)
  Volgens een rapport van de Verenigde Naties is het dodental na de overstromingen in Libië opgelopen tot bijna 11.500. Het merendeel van de slachtoffers viel in de stad Derna. Nog zeker 10.000 mensen zijn vermist, meldt de VN.
  [naar artikel]
 28. Verkiezing eerste democratisch verkozen president van Libië op laatste moment afgeblazen (24/12/2021 - VRT NWS)
  Vandaag hadden de Libiërs naar de stembus moeten trekken, maar de verkiezingen werden op de valreep afgeblazen. Het hing al een tijdje in de lucht, maar niemand durfde het slechte nieuws aan de bevolking mee te delen. Woensdag heeft de bevoegde commissie dan toch de eerste officiële verklaring gepubliceerd: "De verkiezingen kunnen nu onmogelijk worden georganiseerd". De commissie mikt op 24 januari als nieuwe datum. De verkiezingen zijn cruciaal voor de Libiërs, het gaat immers om de eerste democratische presidentsverkiezingen ooit in het Noord-Afrikaanse land.
  [naar artikel]
 29. Meer dan 43.000 mensen ontheemd na overstromingen in Libië (21/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zijn ruim 43.000 mensen hun huis kwijt. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is.
  [naar artikel]
 30. Overleden dichter trok in Libië met gedicht al aan alarmbel uit vrees voor overstromingen (15/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na de zware overstromingen in Derna in Libië deelt iedereen een gedicht met de titel ‘The Rain’. Het gedicht is geschreven door Mustafa al-Trabelsi, een poëet uit het getroffen gebied die door de natuurramp om het leven kwam.
  [naar artikel]
 31. VN: bijna 11.500 doden na overstromingen in Libië (17/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het dodental na de overstromingen in Libië is opgelopen tot bijna 11.500. Volgens een rapport van de Verenigde Naties vielen er 11.300 doden in de stad Derna, en nog 170 daarbuiten.
  [naar artikel]
 32. Mediterrane orkaan doet twee dammen breken in Libië: "2.000 doden en duizenden vermisten” (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Libië wordt momenteel getroffen door ongezien noodweer. Een storm die eerder al lelijk huis hield in Griekenland, Bulgarije en Turkije, is aangezwollen tot een mediterrane orkaan (medikaan) en aan land gegaan in Libië. Beelden tonen hoe hij daar alles onder water zet. In de noordoostelijke havenstad Derna zijn twee dammen gebroken. Premier Osama Hamada van de oostelijke regering van het land spreekt in lokale media van “2.000 doden en duizenden vermisten”.
  [naar artikel]
 33. 2,5 ton uranium die op mysterieuze wijze was verdwenen, is teruggevonden (17/03/2023 - Express)
  Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) liet donderdag weten dat 2,5 ton uranium was verdwenen. Dat lag opgeslagen op een beveiligde locatie in Libië. Intussen is het vermiste uranium teruggevonden, op nauwelijks vijf kilometer van die bewaarplaats. In het nieuws: IAEA-inspecteurs lieten eerder deze week weten dat een hele voorraad uranium in Libië was verdwenen, na […]
  [naar artikel]
 34. "Elk detentiecentrum voor migranten en vluchtelingen in Libië heeft zijn eigen definitie van de hel" (05/09/2023 - VRT NWS)
  Sinds Italië en de Europese Unie in 2017 akkoorden sloten met Libië om de migratie over de Middellandse Zee in te dijken, zijn meer dan 120.000 migranten en vluchtelingen door de Libische kustwacht onderschept en teruggebracht naar Libië. Daar worden ze opgesloten in detentiecentra, die berucht zijn voor de wrede manier waarop ze er behandeld worden. De Ierse journaliste Sally Hayden kreeg jarenlang honderden berichten van mensen die in zulke centra opgesloten zaten. De horror tekende ze op in het schokkende boek "En de vierde keer zonken we", waarin ze ook de rol van de Europese Unie en de Verenigde Naties onderzocht.
  [naar artikel]
 35. VN-gezant voor Libië stapt onverwacht op (23/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De gezant van de Verenigde Naties voor Libië, de Slovaak Jan Kubis, heeft verrassend ontslag genomen, minder dan een jaar nadat hij de functie op zich had genomen. Dat is dinsdag uit diplomatieke bronnen bij de VN vernomen.
  [naar artikel]
 36. Vluchtelingendrama voor kust Libië: ruim 160 doden (21/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuw vluchtelingendrama voor de kust van Libië in de Middellandse Zee: zeker 160 migranten verdronken daar de afgelopen dagen door het zinken van hun boten. Vissers konden enkele drenkelingen redden.
  [naar artikel]
 37. Mediterrane orkaan doet twee dammen breken in Libië: "Zeker 2.000 doden en duizenden vermisten” (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Libië is getroffen door ongezien noodweer. Een storm die eerder al lelijk huis hield in Griekenland, Bulgarije en Turkije, is aangezwollen tot een mediterrane orkaan (medikaan) en aan land gegaan in Libië. Beelden tonen hoe alles er onder water staat. In de noordoostelijke havenstad Derna zijn twee dammen gebroken. Premier Osama Hamada van de oostelijke regering van het land spreekt in lokale media van “zeker 2.000 doden en duizenden vermisten”.
  [naar artikel]
 38. Twee dammen gebroken in Libië na ongezien noodweer: “Zeker 2.000 doden en duizenden vermisten” (12/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Libië is getroffen door ongezien noodweer. Een storm die eerder al lelijk huis hield in Griekenland, Bulgarije en Turkije, is aangezwollen tot een mediterrane orkaan (medikaan) en aan land gegaan in Libië. Beelden tonen hoe alles er onder water staat. In de noordoostelijke havenstad Derna zijn twee dammen gebroken. Premier Osama Hamada van de oostelijke regering van het land spreekt in lokale media van “zeker 2.000 doden en duizenden vermisten”.
  [naar artikel]
 39. Aantal migranten die Middellandse Zee vanuit Libië oversteken haast verdrievoudigd (19/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal migranten dat de Middellandse Zee probeert over te steken vanuit Libië is afgelopen jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 40. Aantal migranten die Middellandse Zee vanuit Libië oversteken haast verdrievoudigd (19/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal migranten dat de Middellandse Zee probeert over te steken vanuit Libië is afgelopen jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 41. Heel Libië zit zonder stroom omwille van ‘technische experimenten’ (09/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  De volledige bevolking in Libië zit sinds woensdagmiddag zonder stroom. Omwille van “technische experimenten” voor de vernieuwing van het netwerk werd de elektriciteit afgesloten, aldus staatsenergieleverancier General Electricity Company. Het bedrijf had de black-out niet eerder aangekondigd.
  [naar artikel]
 42. Libië start strafzaak tegen prins Laurent (14/07/2023 - Express)
  De Libyan Investment Authority (LIA), het staatsinvesteringsfonds van Libië dient een strafrechtelijke klacht in tegen prins Laurent van België “wegens vermeende fraude, afpersing en beïnvloeding”. Dat maakt het advocatenkantoor van LIA zopas bekend. Waar het om draait: Het handelsconflict, dat al jaren suddert, heeft te maken met een mislukt herbebossingsplan van de vzw Global Sustainable […]
  [naar artikel]
 43. België maakt 1 miljoen euro extra humanitaire hulp vrij voor Libië (14/09/2023 - De Standaard)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maakt 1 miljoen euro extra vrij voor humanitaire noodhulp voor Libië, waar verwoestende overstromingen in de oostelijke stad Derna al zeker 5.300 levens hebben geëist.
  [naar artikel]
 44. België maakt 1 miljoen euro extra humanitaire hulp vrij voor Libië (14/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maakt 1 miljoen euro extra vrij voor humanitaire noodhulp voor Libië, waar verwoestende overstromingen in de oostelijke stad Derna al zeker 5.300 levens hebben geëist.
  [naar artikel]
 45. België maakt 1 miljoen euro extra humanitaire hulp vrij voor Libië (14/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maakt 1 miljoen euro extra vrij voor humanitaire noodhulp voor Libië, waar verwoestende overstromingen in de oostelijke stad Derna al zeker 5.300 levens hebben geëist.
  [naar artikel]
 46. Factcheck: nee, deze video toont geen half miljoen vluchtelingen die op weg zijn van Libië naar Italië (04/07/2023 - Knack)
  Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) postte onlangs een video waarin een groep van een half miljoen vluchtelingen te zien zou zijn die zich een weg banen van Libië naar Europa. Dat klopt niet. Het gaat om een groep vluchtelingen die vanuit Libië teruggestuurd werden naar Egypte, omdat ze Libië illegaal waren binnengekomen.  Op 25 juni tweette Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter een video van een groep vluchtelingen die op weg zouden zijn naar Europa (hier gearchiveerd). ‘Meer dan een half miljoen immigranten maken zich in Libië klaar om de oversteek richting Europa te maken… Een invasieleger ter kolonisering van Europa! Stop Immigratie’, lezen we in de tweet van Dewinter. De video wordt meer dan 600 keer geliket en 33.000 keer bekeken. Ook de Nederlandse opiniemaker Joost Niemoller deelt de video op zijn Twitteraccount (hier gearchiveerd). Dewinter en Niemoller hebben de beelden van Radio Genova, een Italiaans Twitteraccount (hier gearchiveerd). Daar werd de video ruim 1 miljoen keer bekeken. Look, an army of 500,000 men ready to invade Italy from Libya. A real apocalypse. Stop the invasion, save Europe! pic.twitter.com/gZgGHyJw0G— RadioGenova (@RadioGenova) June 23, 2023De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken." Wat zien we op de beelden? We laden de video op bij de videoverificatietool InVid. Die creëert screenshots die we dan onder de loep kunnen nemen met zoekmachines als Google Afbeeldingen of Yandex. Via de resultaten van Google Afbeeldingen komen we terecht op alternatieve nieuwssites die de video publiceerden met dezelfde boodschap als Dewinter. Maar we vinden ook een artikel op de Turkse website Aykiri, waarin we lezen dat Libië duizenden vluchtelingen heeft teruggestuurd naar Egypte.  Over die gebeurtenis vinden we ook artikels van de internationale persagentschappen Reuters en AP. Daarin verklaart een woordvoerder van het Libische Nationale Leger (Libyan National Army of LNA), dat het oostelijke Libische district Butnan controleert, dat LNA-militairen 4000 vluchtelingen hebben gevonden in pakhuizen van mensensmokkelaars. Ze arresteerden de vluchtelingen en stuurden ze te voet terug naar Egypte. Knack schreef eerder al een andere factcheck over beelden van die uitwijzing, gemaakt in de Libische grensstad Musaid. Die circuleerden toen met de stelling dat het ging om ‘een leger van een half miljoen dat op het punt staat om vanuit Libië Europa binnen te vallen.’ Zijn de beelden uit de tweet van Dewinter ook in Musaid gemaakt?  Op seconde 3 van de video van Dewinter zien we enkele elementen die ons verder kunnen helpen in onze zoektocht. Zo zien we een zendmast aan de linkerkant (geel kader), en twee gebouwen, een grijsgekleurd (blauw kader) en een okerkleurig (rood kader), die boven het landschap uittorenen. Screenshot Twitter Voor het grijze gebouw zien we ook iets wat op een wit gebouw lijkt (onderstaande foto, rood kader). Screenshot Twitter Om te verifiëren of het hier om Musaid gaat, maken we gebruik van een Tiktok-video, opgeladen in december 2022, met dronebeelden van Musaid. Op seconde 33 van de TikTok-video herkennen we het okerkleurige gebouw (rood kader) en de zendmast (geel kader).  Op seconde 40 zien we ook het grijze gebouw, dat hoger is dan de andere gebouwen (blauw kader), mét een wit gebouw ervoor (rood kader) en de zendmast (geel kader). Screenshot Google Maps Screenshot Twitter We kunnen er dus van uitgaan dat de video, net als in onze vorige factcheck, in Musaid is gemaakt, en de uitwijzing van zo’n 4000 vluchtelingen is uit Libië, naar Egypte. Via Twitter vragen we Filip Dewinter om een reactie op het resultaat van onze factcheck. Hij reageert als volgt: ‘In mijn tweet spreek ik inderdaad over “een half miljoen immigranten die zich klaarmaken om de oversteek te maken”. Dat is ook zo. Volgens de International Organization for Migration (IOM) verblijven er momenteel meer dan 700.000 vluchtelingen in Libië waarvan een belangrijk deel de intentie heeft om in Europa asiel aan te vragen en de Middellandse Zee over te steken. De beelden zijn illustratief voor het grote aantal asielzoekers in Libië en doen geen afbreuk aan het feit dat Libië een doorgangsland is voor vele honderdduizenden illegale immigranten die richting Europa willen komen.’ Dewinter verwijderde zijn post niet en paste hem ook niet aan.  ConclusieVlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) postte onlangs een video waarin een groep van een half miljoen vluchtelingen te zien zou zijn die zich een weg banen van Libië naar Europa. Dat klopt niet. Het gaat om een groep vluchtelingen die vanuit Libië teruggestuurd werden naar Egypte, omdat ze Libië illegaal waren binnengekomen. We beoordelen de bewering dan ook als onwaar. BronnenIn het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 3 juli 2023. Debat!Op dinsdag 1 augustus organiseert Knack op Theater Aan Zee in Oostende een debat over factchecking en AI. Het panel bestaat uit Kristin Van Damme (onderzoekster, UGent), Rien Emmery (De Arbiter, VRT/Knack), Brecht Castel (Factchecker, Knack) en Elisa Hulstaert (Journaliste, Knack).De factcheckers van Knack leverden ook input voor fektsjek van Simone Milsdochter. Die voorstelling, een zogenaamde ‘lecture performance’, speelt elke dag van 28 juli tot 4 augustus.TAZ#23 vindt plaats van 26 juli tot 5 augustus in Oostende. Info en tickets: theateraanzee.be The post Factcheck: nee, deze video toont geen half miljoen vluchtelingen die op weg zijn van Libië naar Italië appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 47. Eerste videobeelden van momenten na aanrijding in Barcelona opgedoken (17/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een heleboel omstanders hebben reeds wat videobeelden gemaakt nadat een bestelwagen voetgangers aanreed op Ramblas in Barcelona.
  [naar artikel]
 48. Eerste videobeelden van momenten na aanrijding in Barcelona opgedoken (17/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een heleboel omstanders hebben reeds wat videobeelden gemaakt nadat een bestelwagen voetgangers aanreed op Ramblas in Barcelona.
  [naar artikel]
 49. VN: Eén op de tien doden door overstromingen in Libië is migrant (19/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Zo’n tien procent van de geïdentificeerde dodelijke slachtoffers bij de overstromingsramp in Libië waren migranten. Dat meldt de VN-migratieorganisatie IOM op het platform X. De ongeveer 400 geïdentificeerde dode migranten kwamen naar verluidt uit Egypte, Soedan en Bangladesh.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy