De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Elke dag verdwijnt in Vlaanderen een café - De Croo: ‘Rusland is geïsoleerd geraakt in VN’

Elke dag verdwijnt in Vlaanderen een café - De Croo: ‘Rusland is geïsoleerd geraakt in VN’

De Standaard

22/09/2023 - 06:32

Met dit overzicht bent u snel mee met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Premier De Croo op Europese top: “Dit toont hoe geïsoleerd Rusland en Wit-Rusland zijn” (06/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De leiders van ruim veertig Europese landen zijn donderdagmiddag neergestreken in het Kasteel van Praag voor de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG). Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne heeft het nieuwe overlegforum ook een symbolische lading. “Dit toont hoe geïsoleerd Rusland en Wit-Rusland zijn”, zei premier Alexander De Croo.
  [naar artikel]
 2. Premier De Croo (Open VLD) woont Europese Politieke Gemeenschap bij, zonder Rusland en Wit-Rusland: "Dit toont hoe geïsoleerd ze zijn" (06/10/2022 - VRT NWS)
  In Praag, in Tsjechië, vindt de eerste bijeenkomst plaats van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG), een nieuw Europees overlegforum. De leiders van ruim 40 Europese landen zijn samengekomen in het Kasteel van Praag tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. Dat er vertegenwoordigers van zowat alle Europese landen behalve Wit-Rusland en Rusland, spreekt volgens de deelnemers boekdelen. "Dit toont hoe geïsoleerd Rusland en Wit-Rusland zijn", zei premier Alexander De Croo daarover bij zijn aankomst.
  [naar artikel]
 3. ‘Die keuze moet je de facto maken: het virus of het vaccin. Tenzij je héél geïsoleerd kunt leven’ (30/07/2021 - De Morgen)
  De coronacris heeft de wereld danig door elkaar geschud. Zal de samenleving ook blijvend veranderen? Elke week legt een ‘toekomstdenker’ uit hoe het morgen beter kan. Deze week: moraalfilosoof Stijn Bruers (40) wil ons effectiever leren nadenken over altruïsme. ‘Met één euro vermijd je het leed van honderd dieren.’
  [naar artikel]
 4. Rusland raakt op alle fronten geïsoleerd: Disney schrapt releases, multinationals vertrekken en sporters niet meer welkom (02/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nog los van de sancties die meer en meer landen nemen om Rusland te treffen na de inval in Oekraïne, is Moskou goed op weg om dé paria van de wereld te worden. Het land van Vladimir Poetin raakt meer en meer geïsoleerd. En dat op verschillende fronten.
  [naar artikel]
 5. Rusland steeds meer geïsoleerd door oorlog in Oekraïne: deze maatregelen hebben landen en organisaties al genomen (27/02/2022 - VRT NWS)
  De gewelddadige inval van Rusland in Oekraïne heeft meer en meer gevolgen voor Rusland zelf. Het land raakt stilaan internationaal geïsoleerd. Veel landen treffen vergaande financiële en economische sancties en ook op sportief vlak zijn er gevolgen. We lijsten hier op hoe vooral de westerse wereld Rusland de rug toekeert.
  [naar artikel]
 6. LIVE OEKRAÏNE. Zelensky zal parlement Canada toespreken (22/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zet zijn diplomatieke reis in Noord-Amerika voort in Canada, waar hij vrijdag het parlement zal toespreken. Premier Alexander De Croo stelt dat Rusland geïsoleerd is geraakt in de Verenigde Naties. De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat Abrams-tanks volgende week aan Oekraïne zullen worden geleverd. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 7. Van Turkije tot Disney: hoe Poetin op alle fronten steeds verder geïsoleerd raakt (02/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Nog los van de sancties die meer en meer landen nemen om Rusland te treffen na de inval in Oekraïne, is Moskou goed op weg om dé paria van de wereld te worden. Het land van Vladimir Poetin raakt meer en meer geïsoleerd. En dat op verschillende fronten.
  [naar artikel]
 8. Live - Rusland zegt offensief Oekraïne te hebben verijdeld, Oekraïne zwijgt • De Croo over Belgische wapens in Rusland: ‘Ernstige zaak’ (05/06/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 9. Zo’n 20.000 Russische troepen ‘gestrand’ in Cherson: “Medelijden met de dommeriken” (15/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland trekt momenteel tactisch zijn troepen terug om te kunnen ontsnappen aan het Oekraïens tegenoffensief in het zuiden van het land, dat zeggen Oekraïense functionarissen. Maar naar verluidt zouden hierdoor zo’n 20.000 troepen geïsoleerd achterblijven aan de westkant van de Dnjepr rivier, ver weg van hun superieuren en belangrijke aanvoerlijnen. Dat meldt Sky News.
  [naar artikel]
 10. Défi wil N-VA niet in volgende Brusselse regering: “Als ze onmisbaar blijkt, moet ze geïsoleerd worden” (04/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  “Als de N-VA onmisbaar blijkt voor de vorming van een Brusselse regering, moet ze geïsoleerd worden”, dat zegt de Brusselse Défi-voorzitter Fabian Maingain in een interview met de Franstalige krant ‘La Captiale’. De uitspraak is een reactie op Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) die eerder gezegd had zich niet te zullen verzetten tegen een regeringsdeelname van de N-VA.
  [naar artikel]
 11. KIJK. Chantal zit al dagen geïsoleerd in Lo-Reninge (11/11/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De overstromingen in de Westhoek leiden hier en daar tot vreemde “eilandsituaties”. Zo ook in Lo-Reninge, waar naast Geert de Bruijne ook Chantal Schelstraete helemaal geïsoleerd is geraakt. Haar huis is volledig omringd door water. Chantal zit al dagen vast, maar blijft er opvallend rustig onder, zo blijkt tijdens een gesprek met ‘VTM Nieuws’-journalist Klaas Danneel. Hij belt haar vanop een klein afstandje op. Ze zien elkaar, maar er zit een grote waterplas tussen.
  [naar artikel]
 12. Hubble-telescoop ontdekt geïsoleerd en op drift geslagen zwart gat in ons Melkwegstelsel (13/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Naar schatting ‘dwalen’ er zo’n 100 miljoen zwarte gaten rond in ons Melkwegstelsel, maar gezien zwarte gaten geen licht uitzenden, is het extreem moeilijk om ze op te sporen. Dat er nu eentje gevonden werd dat zich met een snelheid van 150.000 kilometer per uur - volledig geïsoleerd - voortbeweegt doorheen ons sterrenstelsel, is vrij uniek.
  [naar artikel]
 13. 20.000 Russische soldaten ‘achtergelaten’ door bevelhebbers in Cherson: “Ik heb bijna medelijden met die dommeriken” (15/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland trekt momenteel tactisch zijn troepen terug om te kunnen ontsnappen aan het Oekraïens tegenoffensief in het zuiden van het land. Dat zeggen Oekraïense functionarissen. Maar naar verluidt zouden hierdoor zo’n 20.000 troepen geïsoleerd achterblijven aan de westkant van de Dnjepr rivier, ver weg van hun superieuren en belangrijke aanvoerlijnen. Dat meldt Sky News.
  [naar artikel]
 14. Wit-Rusland steeds meer in de hoek: IOC trekt accreditaties van twee trainers in na rel rond sprintster (06/08/2021 - De Morgen)
  Wit-Rusland geraakt steeds meer geïsoleerd. Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft de accreditaties van twee Wit-Russische trainers voor de Spelen van Tokio ingetrokken vanwege hun aandeel in de zaak rond de Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja. Dat bevestigde het IOC vandaag.
  [naar artikel]
 15. Elke dag verdwijnt een café in Vlaanderen (22/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Eén op de drie cafés in Vlaanderen hield het sinds 2013 voor bekeken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Locatus zakte het aantal cafés in Vlaanderen met 32,2 procent tussen 2013 en 2023.
  [naar artikel]
 16. Waarom de relatie tussen Oekraïne en Rusland zo vertroebeld is: ‘Rusland wil Oekraïne als buffer’ (28/02/2022 - De Morgen)
  De geschiedenis loert achter elke hoek bij de Russische inval van Oekraïne. Die wordt ook gretig uitgespeeld, tot nazi-beschuldigingen toe. Waar komt dat vandaan?
  [naar artikel]
 17. Australië heft complete quarantaine op, alleen ‘close contacts’ nog in isolatie (29/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Australisch Olympisch Comitie heeft zijn complete atletiekploeg van 63 atleten weer uit quarantaine gehaald. Ze waren uit voorzorg op hun kamers geïsoleerd, omdat één van hen (Kurtis Marschall) in ‘close contact’ was geweest met de Amerikaanse polsstokhoogspringer Sam Kendricks.
  [naar artikel]
 18. Japan breekt met pacifistische traditie door Oekraïne ongekend stevig te steunen: ‘Ze beseffen dat ze geïsoleerd zijn’ (30/03/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Premier De Croo: ‘De gevolgen van deze oorlog gaan we ook bij ons voelen’ (01/03/2022 - De Standaard)
  Premier Alexander De Croo prees op een persconferentie over de situatie in Oekraïne de eensgezindheid van Europa. Tegelijk waarschuwt hij voor een moeilijke periode als er tegensancties komen. ‘We zullen deze klap te boven komen als er voldoende solidariteit is, én in Europa én in ons land.’
  [naar artikel]
 20. Rechterhand Poetins ‘Tsjetsjeense pitbull’ gewond in Oekraïne (14/06/2023 - Express)
  Adam Delimkhanov, Russisch parlementslid voor ‘Verenigd Rusland’ en aanvoerder van de Tsjetsjeense troepen in Oekraïne, zou gewond zijn geraakt bij een aanval door Oekraïense special forces. Ramzan Kadyrov, de leider van Tsjetsjenië, roept de Oekraïense inlichtingendiensten op hem info te bezorgen over zijn ‘broeder’. In het nieuws: Voorlopig is nog weinig bekend over de omstandigheden […]
  [naar artikel]
 21. Premier De Croo reageert op verwijt van Zelensky: “Diamanthandel stopzetten zou situatie in Oekraïne erger maken” (31/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens zijn toespraak voor de plenaire vergadering van de Kamer bekritiseerde de Oekraïense president Volodymyr Zelenksy de Belgische diamanthandel met Rusland. Zo bleek recent uit onderzoek van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS dat België vorig jaar voor 1,8 miljard euro aan ruwe Russische diamanten importeerde en daarmee ook de oorlog in Oekraïne financierde. Premier Alexander De Croo gelooft echter niet dat er een ‘diamantstop’ moet komen. “In dat geval zou de impact op Rusland nul zijn, en die op Europa heel groot”, aldus De Croo.
  [naar artikel]
 22. De oorlog in Oekraïne en de naïviteit van Europa (12/04/2023 - De Wereld Morgen)
  Europa denkt dat deze oorlog gaat over waarden als vrijheid en democratie tegenover autocratie. Maar voor de VS en ook voor Rusland draait het om brute macht. Terwijl het Westen meer geïsoleerd geraakt van de rest van de wereld, zijn de Verenigde Staten er door deze oorlog verbazend goed in geslaagd om de dominantie van Duitsland te breken. The post De oorlog in Oekraïne en de naïviteit van Europa appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 23. Na hevige reacties op inval in Oekraïne: hoe geïsoleerd staat Poetin nu op wereldtoneel? (25/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De wereld reageert met afschuw op de Russische inval in Oekraïne. President Vladimir Poetin lijkt geïsoleerd te staan, of heeft hij toch nog bondgenoten?
  [naar artikel]
 24. ‘Oh, God, wat gaat er nu gebeuren?’: wie positief test in Hongkong wordt wekenlang geïsoleerd in een ziekenhuiskamer (05/01/2022 - De Morgen)
  Darryl Chan (23) testte positief op Covid-19 toen hij vorige maand in Hongkong toekwam. Meer dan twee weken later - en ondanks dat hij nooit symptomen vertoonde - ligt hij geïsoleerd in een ziekenhuiskamer, zonder te weten wanneer hij zijn vrijheid terugkrijgt. Een inkijk in leven zoals het is wanneer je positief test in Hongkong.
  [naar artikel]
 25. Topman energieagentschap: ‘Was fout zo hard op Rusland te rekenen’ (24/02/2022 - De Tijd)
  16:30 De inval van Rusland in Oekraïne zal ‘een lange donkere schaduw werpen op de reputatie van Rusland als betrouwbare energiepartner’. ‘Het kan die stempel nog jaren met zich meedragen’, waarschuwt Fatih...
  [naar artikel]
 26. Live - Rusland rukt op naar Oekraïense hoofdstad Kiev: ‘450 Russen gedood op dag één’, zeggen Britten (25/02/2022 - De Morgen)
  Rusland valt Oekraïne binnen langs meerdere kanten. Lees de belangrijkste ontwikkelingen over het conflict hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 27. RECENSIE. ‘DMZ’: “Met de ‘Z’ van Zzzzzzzzzzz” (22/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘DMZ’, te bekijken op Streamz, zet u vier afleveringen kamp op in een door oorlog geïsoleerd geraakt Manhattan. Uw gids van dienst: de immer magnetische Rosario Dawson, die op gevaar van eigen leven op zoek gaat naar haar zoon nadat die tijdens een nieuwe Amerikaanse burgeroorlog van haar gescheiden raakte. Of u deze HBO Max-reeks, losjes gebaseerd op het gelijknamige DC-verhaal, per direct moet streamen of uw tijd beter elders kunt besteden? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
  [naar artikel]
 28. Rusland raakt geïsoleerd nu ook China en India afstand nemen op G20 (15/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de G20 werd Rusland op het feit gedrukt dat ze er grotendeels alleen voor staan. Ook hun gebruikelijke partners op de internationale top, China en India, namen afstand van Rusland en de oorlog in Oekraïne. De landen zeiden dat de oorlog tot ongeziene economische schade heeft geleid.
  [naar artikel]
 29. China en Rusland roepen op tot onderhandelingen over oorlog in Oekraïne (25/09/2022 - De Tijd)
  08:13 China en India hebben zaterdag voor de Verenigde Naties opgeroepen tot een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne. Ze lieten na om hun steun uit te spreken voor Rusland, dat geïsoleerd staat.
  [naar artikel]
 30. Rusland eist heropening van opgeblazen ammoniakleiding in Oekraïne: “Dit maakt verlenging van de graandeal heel moeilijk” (08/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland wil dat een lange pijpleiding waarmee het land via de Oekraïense haven Odessa heel veel ammoniak exporteerde, opnieuw gaat functioneren. Het is één van dé eisen die het Kremlin steeds stelt voor het verlengen van de zogenaamde ‘graandeal’. Gisteren raakte bekend dat de bewuste ammoniakpijplijn - de langste ter wereld - werd opgeblazen, ergens in de streek van Charkov. Rusland en Oekraïne wijzen met de vinger naar elkaar.
  [naar artikel]
 31. De belangrijkste strategie van het Westen – isolement – is niks nieuws voor Rusland. Ze hebben er amper iets anders gekend (14/05/2022 - Express)
  De belangrijkste strategie van de VS en hun Europese bondgenoten is om Rusland te isoleren in de nasleep van de invasie van Oekraïne. Dit moet Rusland buiten internationale organisaties houden, import en export beperken en verdere militaire acties voorkomen, waardoor het uiteindelijk zal verzwakken. En hoewel Rusland nu economisch en politiek meer geïsoleerd is dan […]
  [naar artikel]
 32. Drie lokale politici in Moskou spraken zich uit tegen de oorlog: één verdwijnt voor jaren achter tralies, de anderen wacht hetzelfde lot (15/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland is begonnen met het opleggen van gevangenisstraffen voor het verspreiden van ‘desinformatie’ over de acties van het Russische leger in Oekraïne. Die wet werd een week na Poetins inval haastig door de Doema opgesteld. De jarenlange opsluiting lijkt voorlopig voorbehouden aan oppositiepolitici.
  [naar artikel]
 33. ‘De liberalen staan geïsoleerd’: professor Dave Sinardet over de nachtelijke begrotingsgesprekken (30/03/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Lahbib en MR volledig geïsoleerd in Irangate: ‘U boet hier zwaar aan geloofwaardigheid in’ (22/06/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 35. Kernkabinet opnieuw uit elkaar zonder akkoord over pensioenhervorming: ‘PS stilaan geïsoleerd’ (13/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 36. De Croo: “Inlichtingendiensten onderzoeken gebruik van Belgische wapens door Oekraïense privémilities in Rusland” (05/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Defensie en de inlichtingendiensten zijn een onderzoek gestart naar het gebruik van wapens van de Luikse producent FN Herstal door Oekraïense partizanen (strijders binnen een verzetsbeweging, red.) in Rusland. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Aan de levering van wapens aan Oekraïne hangen duidelijke voorwaarden en op de naleving van die regels wordt strikt toegezien, aldus de eerste minister.
  [naar artikel]
 37. Wat denken Russen in België over de oorlog? ‘Met sancties hou je Poetin heus niet tegen’ (24/02/2022 - De Standaard)
  Ook in Rusland gaan protesten door tegen de Russische militaire acties in Oekraïne. Kan Poetin op de steun van de eigen bevolking rekenen? ‘De mensen die hem steunen, zie je niet op straat’, zegt een Belg met roots en familie in Rusland én Oekraïne.
  [naar artikel]
 38. Premier De Croo waarschuwt Rusland voor “massieve gevolgen” als het Oekraïne binnenvalt (15/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In de marge van de top van het Oostelijk Partnerschap heeft premier Alexander De Croo woensdag een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat meldt de woordvoerder van de premier. Nu Oekraïne geconfronteerd wordt met een grote troepenopbouw van het Russische leger en westerse landen een inval vrezen, heeft De Croo zijn uitdrukkelijke steun uitgesproken voor de territoriale integriteit van Oekraïne. Als Rusland die schendt, zal dat “massieve gevolgen en een ernstige kost met zich meebrengen”, waarschuwt De Croo.
  [naar artikel]
 39. Rusland beschuldigt VS van ‘chantage’ met wapenleveringen aan Oekraïne: ‘Enorme gevolgen voor iedereen’ (10/02/2022 - De Morgen)
  Rusland beschuldigde het Westen ervan de politieke druk op het Kremlin op te voeren met wapenleveranties aan Oekraïne. Onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov sprak zelfs van ‘chantage’ om een invasie te voorkomen.
  [naar artikel]
 40. Live - De Croo: ‘België zal Oekraïne blijven steunen’ • Britten treffen nieuwe sancties tegen Rusland (24/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. ‘Nee, Bouchez heeft geen vrienden’: Lahbib en MR staan volledig geïsoleerd in Irangate (22/06/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. Milieuorganisaties roepen op om bestaande bossen beter te beschermen in Vlaanderen: "Elke dag verdwijnt één voetbalveld bos" (28/06/2023 - VRT NWS)
  Er wordt nog altijd te veel bos gekapt in Vlaanderen. Dat zeggen milieuorganisaties Bos+ en Greenpeace in een nieuw rapport. Volgens het rapport verdwijnt er elk jaar bijna 300 hectare bos in Vlaanderen, meer dan 1 voetbalveld per dag. De laatste jaren zijn er al veel nieuwe bossen aangeplant, maar de bestaande bossen moeten beter beschermd worden, klinkt het.
  [naar artikel]
 43. De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ (26/11/2022 - Knack)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn zaterdagochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een onaangekondigd bezoek.  Ze kondigen er een bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan. ‘De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne’, aldus De Croo. De Croo en Lahbib kwamen zaterdagochtend omstreeks  07.45 uur (06.45 uur Belgische tijd)  aan in de Oekraïense hoofdstad, ruim negen maanden nadat Rusland het buurland is binnengevallen. Onderweg naar Kiev benadrukte de premier dat het bezoek op ‘een belangrijk moment’ plaatsvindt. ‘De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan’, aldus de premier. ‘Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog’, voegde minister Lahbib toe. ‘Het is een cruciaal moment met de winter in aantocht’, zei ze. ‘België zal nogmaals zijn steun aan Oekraïne aantonen’, aldus nog de minister. De Croo en Lahbib wezen er ook nog op dat België een van de eerste landen was die Oekraïne militaire steun had geboden. De Croo erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. ‘De Oekraïense bevolking bevolking leeft elke dag in gevaar’, zei hij. ‘Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.’ Financiële en materiële steun België zal Oekraïne ook bijkomende steun leveren. De Croo en Lahbib maken van het bezoek gebruik om bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan te kondigen. Naast bijkomende militaire steun gaat het ook om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw. Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van 14 ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur. In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders De Croo en Lahbib voor. Vorig weekend was zo de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd The post De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 44. De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ (26/11/2022 - Knack)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn zaterdagochtend aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een onaangekondigd bezoek.  Ze kondigen er een bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan. ‘De belangrijkste boodschap is de volledige steun van België aan Oekraïne’, aldus De Croo. De Croo en Lahbib kwamen zaterdagochtend omstreeks  07.45 uur (06.45 uur Belgische tijd)  aan in de Oekraïense hoofdstad, ruim negen maanden nadat Rusland het buurland is binnengevallen. Onderweg naar Kiev benadrukte de premier dat het bezoek op ‘een belangrijk moment’ plaatsvindt. ‘De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan’, aldus de premier. ‘Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog’, voegde minister Lahbib toe. ‘Het is een cruciaal moment met de winter in aantocht’, zei ze. ‘België zal nogmaals zijn steun aan Oekraïne aantonen’, aldus nog de minister. De Croo en Lahbib wezen er ook nog op dat België een van de eerste landen was die Oekraïne militaire steun had geboden. De Croo erkende dat er een zeker risico hangt aan zo’n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. ‘De Oekraïense bevolking bevolking leeft elke dag in gevaar’, zei hij. ‘Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.’ Financiële en materiële steun België zal Oekraïne ook bijkomende steun leveren. De Croo en Lahbib maken van het bezoek gebruik om bijkomende Belgische steun van zowat 37,4 miljoen euro aan te kondigen. Naast bijkomende militaire steun gaat het ook om winterhulp van B-FAST met onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken, om humanitaire steun via Unicef voor toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en om steun bij het herstel en wederopbouw. Bij dat laatste zal België steun bieden aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voor het herstel van 14 ziekenhuizen en van water- en verwarmingsinfrastructuur. In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari gingen al heel wat westerse leiders De Croo en Lahbib voor. Vorig weekend was zo de Britse premier Rishi Sunak nog in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde daar nieuwe Britse militaire steun aan, vooral wat betreft luchtafweer, ter waarde van 50 miljoen pond. De afgelopen tijd is Kiev meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen. Daarbij is onder meer de Oekraïense energie-infrastructuur geviseerd. The post De Croo en Lahbib brengen bezoek aan Kiev: ‘Volledige steun van België aan Oekraïne’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 45. Het kleine broertje van Rusland mengt zich nu ook in de oorlog: waarom het geen verrassing is dat ‘de laatste dictator van Europa’ zijn vriend Poetin helpt (28/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In de crisis met Rusland en Oekraïne is Wit-Rusland de duidelijkste bondgenoot van Vladimir Poetin geworden: het land wil zelfs Russische kernwapens opslaan. Opvallend genoeg vinden de vredesonderhandelingen met Oekraïne er plaats. Maar hoe onafhankelijk van het grote Rusland is het land waar de ‘laatste dictator van Europa’ de plak zwaait én dat opnieuw Russische kernwapens wil opslaan?
  [naar artikel]
 46. Ondanks ‘Verhaal van Vlaanderen’ en de ‘Canon van Vlaanderen’ slaagde Jambon nooit in nieuw, wervend verhaal voor Vlaams niveau, trekt hij straks Europese lijst? (11/07/2023 - Express)
  2023 Is het jaar dat Vlaanderen ‘populair’ werd: al weken staat de ‘Canon van Vlaanderen’ op nummer één in de boekentop, en met ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ bereikte de VRT naar eigen zeggen “1,8 miljoen huiskamers”. Een scenario waarvoor men bij N-VA blind zou tekenen, toen men in 2019 voorzichtig in het Vlaamse regeerakkoord aanzetten […]
  [naar artikel]
 47. Corona of Oekraïne? N-VA is hoe dan ook weer de (nipt) grootste partij van Vlaanderen (26/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Is het door het einde van de coronacrisis of toch door de oorlog in Oekraïne? De lezing is bij elke partij anders, maar de uitkomst blijft hetzelfde: na bijna drie jaar stoot N-VA Vlaams Belang weer van de troon als grootste partij van Vlaanderen. Toch in de ‘Grote Peiling’ van ‘Het Laatste Nieuws’, VTM Nieuws, RTL en ‘Le Soir’.
  [naar artikel]
 48. Sancties, militaire paraatheid en steunpakket: België reageert op conflict Rusland-Oekraïne (24/02/2022 - De Morgen)
  België legt Rusland economische sancties op, brengt het leger in opperste staat van paraatheid en werkt aan een steunpakket voor Oekraïne. ‘We moeten van het somberste uitgaan’, zei premier Alexander De Croo.
  [naar artikel]
 49. ‘Zijn halsstarrigheid heeft hem wat geïsoleerd’: wie is Carles Puigdemont, de Catalaanse separatist met de sleutel van Spanje op zak? (11/08/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy