De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Nog maar één kandidaat over om gascentrale te bouwen

Nog maar één kandidaat over om gascentrale te bouwen

Knack

22/09/2023 - 07:11

Het plan om een nieuwe gascentrale te bouwen in Henegouwen valt niet langer te rijmen met de ambitie van Eneco om tegen 2035 alleen nog CO2-neutrale stroom te leveren aan zijn klanten. Alleen Tessenderlo voelt zich nog geroepen om te investeren in gascentrales. Dat schrijft De Tijd vrijdag. The post Nog maar één kandidaat over om gascentrale te bouwen appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De Croo: “Discussie over energievisie breder dan over één gascentrale” (10/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  De discussie over energievisie in ons land is breder dan die over één gascentrale. Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdag in een reactie op het feit dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geweigerd heeft de gascentrale van Vilvoorde een vergunning te geven.
  [naar artikel]
 2. Alexander De Croo: “Discussie over energievisie breder dan over één gascentrale” (10/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  De discussie over energievisie in ons land is breder dan die over één gascentrale. Dat zei premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdag in een reactie op het feit dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geweigerd heeft de gascentrale van Vilvoorde een vergunning te geven.
  [naar artikel]
 3. Demir weigert opnieuw een vergunning voor een gascentrale en zorgt voor politieke hoogspanning: “Er zou toch één gascentrale in Vlaanderen moeten komen” (18/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een maand nadat Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA) de gascentrale van Dilsen-Stokkem afkeurde, trekt ze ook de stekker van Tessenderlo uit. Is het politieke sabotage of is het echt ingegeven door milieuoverwegingen? “Als een gascentrale aan alle voorwaarden voldoet, dan zullen we die écht wel goedkeuren, hoor.”
  [naar artikel]
 4. Demir weigert ook vergunning voor gascentrale in Tessenderlo (15/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft geen vergunning voor de bouw een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. Daardoor slinkt de kans behoorlijk dat er in Vlaanderen ook maar één nieuwe gascentrale komt.
  [naar artikel]
 5. Zuhal Demir weigert ook vergunning voor gascentrale in Tessenderlo, en daar heeft ze drie redenen voor (15/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft geen vergunning voor de bouw een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. Daardoor slinkt de kans behoorlijk dat er in Vlaanderen ook maar één nieuwe gascentrale komt.
  [naar artikel]
 6. Zuhal Demir weigert ook vergunning voor gascentrale in Tessenderlo, en daar heeft ze drie redenen voor (15/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft geen vergunning voor de bouw een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. Daardoor slinkt de kans behoorlijk dat er in Vlaanderen ook maar één nieuwe gascentrale komt.
  [naar artikel]
 7. Activisten "Code Rood" bezetten werf van Engie in Flémalle: "Gascentrale bouwen in deze tijden is te gek voor woorden" (06/07/2023 - VRT NWS)
  In Flémalle, in de provincie Luik, bezetten zo’n 400 mensen de werf van een toekomstige gascentrale van Engie. De actievoerders, die verzamelen onder de naam "Code Rood", zijn tegen de bouw van de centrale "op een planeet die haar grenzen al heeft bereikt".
  [naar artikel]
 8. Engie koopt site van gascentrale Vilvoorde om er nieuwe centrale te bouwen (09/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Engie koopt de site en de bestaande gascentrale van Vilvoorde. De bedoeling is om een nieuwe stoom- en gascentrale te bouwen met een capaciteit tot 870 MW, zo meldt het energiebedrijf donderdag. De aanvraag voor een verbinding met het hoogspanningsnet is al ingediend bij Elia, luidt het.
  [naar artikel]
 9. België heeft nog extra gascentrale nodig (08/08/2023 - De Tijd)
  01:00 De hoogspanningsnetbeheerder Elia voorspelt een capaciteitstekort van 3,5 gigawatt tegen 2034. Volgens experts valt dat alleen op te vangen als België nog minstens één nieuwe gascentrale bouwt.
  [naar artikel]
 10. 690 bezwaarschriften tegen gascentrale in Tessenderlo: “We liggen er allemaal wakker van" (09/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De buurtbewoners van de geplande gascentrale hebben 690 bezwaarschriften ingediend. Het actiecomité wil aantonen dat er in Tessenderlo geen plaats is voor een tweede gascentrale.
  [naar artikel]
 11. Nieuwe poging om gascentrale te bouwen in Tessenderlo (16/02/2022 - Het Nieuwsblad)
  Group Tessenderlo doet opnieuw een poging om een gascentrale te bouwen op Schoonhees. Het dossier is aangepast aan de opmerkingen van minister Demir, schrijft Het Belang van Limburg woensdag.
  [naar artikel]
 12. Luc Tack wil nieuwe gascentrale bouwen in Tessenderlo (30/09/2020 - De Tijd)
  16:39 Ondernemer Luc Tack heeft met zijn chemiebedrijf Tessenderlo vergevorderde plannen om een tweede gascentrale te bouwen. Het project moet stroom leveren als in 2025 de kerncentrales sluiten.
  [naar artikel]
 13. Nog eens weigeren wordt wel héél moeilijk: commissie geeft positief advies over gascentrale Vilvoorde, nu is het aan Demir (02/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  De belangrijkste adviescommissie van de Vlaamse overheid geeft een positief advies over de gascentrale van Vilvoorde. Dat maakt het voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA, foto) moeilijk om die vergunning te weigeren. De gascentrale is cruciaal om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, iets waartegen N-VA oppositie voert.
  [naar artikel]
 14. Duitse energiereus RWE wil batterijpark in plaats van gascentrale bouwen in Dilsen-Stokkem (04/04/2022 - VRT NWS)
  De Duitse energiereus RWE wil op het industrieterrein van Rotem (Dilsen-Stokkem) een groot batterijpark bouwen, goed voor een vermogen van 200 megawatt. Dat schrijft het Belang van Limburg. Oorspronkelijk wilde het bedrijf daar een gascentrale bouwen, maar het kreeg daarvoor geen vergunning. Met zo'n batterijpark kunnen schommelingen in de aanvoer van stroom worden opgevangen.
  [naar artikel]
 15. Honderden klimaatactivisten bezetten terrein waar Engie nieuwe gascentrale wil bouwen (06/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Honderden klimaatactivisten van Code Rood bezetten sinds woensdagavond de site van Engie in Flémalle, nabij Luik. Tussen 18.30 uur en 19.30 uur kwamen de actievoerders in verschillende golven aan op het terrein waar Engie een nieuwe gascentrale plant te bouwen. De Code Rood-beweging wil de site nu bezetten om de werkzaamheden te belemmeren.
  [naar artikel]
 16. Engie wil gascentrale Vilvoorde alsnog bouwen (21/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen met Engie om twee kerncentrales langer open te houden, blijken allerminst evident. Het bedrijf wil er alles aan doen om de gascentrale van Vilvoorde toch te kunnen bouwen. En dat kan de federale regering geld kosten.
  [naar artikel]
 17. Engie wil gascentrale Vilvoorde alsnog bouwen (21/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De onderhandelingen met Engie om twee kerncentrales langer open te houden, blijken niet evident. Het bedrijf wil er alles aan doen om de gascentrale van Vilvoorde toch nog te kunnen bouwen, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
  [naar artikel]
 18. Geen enkele gascentrale al zeker van vergunning (05/08/2021 - De Tijd)
  01:00 Hoewel vier projecten in Wallonië en één in Vlaanderen al een vergunning hebben gekregen om gascentrales te bouwen, is geen enkele investeerder al zeker. Ook tegen het project van Luminus in Wondelgem...
  [naar artikel]
 19. Subsidie voor één Vlaamse en één Waalse gascentrale (02/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Twee projecten voor een elektriciteitscentrale op gas komen in aanmerking voor federale subsidies, ter vervanging van de kerncentrales.
  [naar artikel]
 20. Topman Eneco: ‘Een gascentrale gaan we niet meer bouwen’ (22/09/2023 - De Tijd)
  01:00 Een nieuwe gascentrale bouwen in Henegouwen past niet langer in de klimaatambities van het energiebedrijf Eneco, zegt Bert Clinckers, de Belgische topman. In plaats daarvan kijkt het bedrijf wat mogel...
  [naar artikel]
 21. Looienaren blijven zich verzetten tegen komst gascentrale, ondanks gunstig advies (10/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Voor de derde zondag op rij protesteerden meer dan 150 buurtbewoners in Tessenderlo tegen de mogelijke komst van een gascentrale. Group Tessenderlo wil een nieuwe gascentrale van 900 megawatt bouwen langs de huidige T-power.
  [naar artikel]
 22. Demir weigert opnieuw vergunning voor nieuwe gascentrale, ditmaal in Tessenderlo (16/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Demir weigert opnieuw vergunning voor nieuwe gascentrale, ditmaal in Tessenderlo Vanwege onder andere gebrekkige informatie over stikstofuitstoot weigert Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een vergunning voor een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. In Tessenderlo vormde zich een heus actiecomité tegen de bouw van een nieuwe gascentrale in hun gemeente. “Wat een ontlading!”, reageert Ellen Beyens van het actiecomité bij Het Belang van […] Lees dit artikel: Demir weigert opnieuw vergunning voor nieuwe gascentrale, ditmaal in Tessenderlo
  [naar artikel]
 23. Jobactie IN-Z levert... één sollicitant op: “Een betere kandidaat durfden we ons niet indenken” (17/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oorlogsvluchtelingen met of zonder diploma kunnen onmiddellijk aan de slag bij IN-Z, een onderneming in lokale diensteneconomie. Dat liet directeur Ruth Claes weten tijdens de opmerkelijke actie dat wie het eerst op een stoel zit een job krijgt. Er was één kandidaat.
  [naar artikel]
 24. Red Bull gaat eigen supersportwagen bouwen, er is alleen één probleem (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Red Bull gaat 50 supersportwagens bouwen die ruim 5 miljoen euro per stuk moeten kosten. Er zit alleen één nadeeltje aan de auto: je mag er niet mee op de openbare weg.
  [naar artikel]
 25. Luminus wil nieuwe stoom- en gascentrale bouwen in Seraing (16/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het energiebedrijf Luminus wil in Seraing, in de provincie Luik, een nieuwe stoom- en gascentrale bouwen. De zogenoemde STEG-centrale zou naast de...
  [naar artikel]
 26. Definitieve beslissing: gascentrale Vilvoorde krijgt geen vergunning, Tessenderlo wel (16/09/2022 - De Standaard)
  Engie/Electrabel mag de plannen om een gascentrale te bouwen in Vilvoorde nu definitief opbergen.
  [naar artikel]
 27. Nieuwbouw werd in één jaar tijd maar liefst 37.000 euro duurder (en prijzen zullen nóg stijgen) (14/12/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In een jaar tijd is een doorsnee eengezinswoning bouwen 37.000 euro duurder geworden, zo berekende de Bouwunie. En er staan nog prijsstijgingen aan te komen, klinkt het bij de architecten. “Er zit maar één ding op: we moeten compacter gaan bouwen, en met materialen die minder gevoelig zijn voor de energieprijzen.”
  [naar artikel]
 28. Chinezen bouwen nieuwe gascentrale in ons land: hoofdbrekens over energieafhankelijkheid (07/04/2022 - Express)
  Voor de constructie van de nieuwe gascentrale in Les Awirs, in de provincie Luik, heeft energiereus Engie een contract gesloten met een onderaannemer uit China: de multinational Sepco3. Dat bericht Het Laatste Nieuws. De gascentrale kwam er oorspronkelijk om de kernuitstap mogelijk te maken; die maatregel is intussen uitgesteld. Het Franse energiebedrijf Engie zal hoe […]
  [naar artikel]
 29. Demir weigert vergunning voor nieuwe gascentrale in Vilvoorde, gascentrale in Tessenderlo krijgt wél vergunning (16/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Tegelijk levert de N-VA-minister wél een omgevingsvergunning af voor de gascentrale van TDS, dochterbedrijf van Tessenderlo Chemie, in Tessenderlo. Volgens minister Demir gebruikt Engie niet “de best beschikbare technieken om de uitstoot in te perken” en kan ze daarom niet anders dan het dossier weigeren. “Ik hoop dat er met deze beslissing eindelijk een einde komt aan de ‘poppenkast’ rond de gascentrales”, aldus Demir.
  [naar artikel]
 30. Demir weigert vergunning voor nieuwe gascentrale in Vilvoorde, gascentrale in Tessenderlo krijgt wél vergunning (16/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Tegelijk levert de N-VA-minister wél een omgevingsvergunning af voor de gascentrale van TDS, dochterbedrijf van Tessenderlo Chemie, in Tessenderlo. Volgens minister Demir gebruikt Engie niet “de best beschikbare technieken om de uitstoot in te perken” en kan ze daarom niet anders dan het dossier weigeren. “Ik hoop dat er met deze beslissing eindelijk een einde komt aan de ‘poppenkast’ rond de gascentrales”, aldus Demir.
  [naar artikel]
 31. Group Tessenderlo doet opnieuw poging om gascentrale te bouwen op Schoonhees (16/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Group Tessenderlo doet een nieuwe poging om een gascentrale te bouwen op Schoonhees. Het dossier is aangepast aan de opmerkingen van minister Zuhal Demir (N-VA), schrijft Het Belang van Limburg.
  [naar artikel]
 32. Chinezen bouwen nieuwe gascentrale in ons land: hoofdbrekens over energieafhankelijkheid (07/04/2022 - Express)
  Voor de constructie van de nieuwe gascentrale in Les Awirs, in de provincie Luik, heeft energiereus Engie een contract gesloten met een onderaannemer uit China: de multinational Sepco3. Dat bericht Het Laatste Nieuws. De gascentrale kwam er oorspronkelijk om de kernuitstap mogelijk te maken; die maatregel is intussen uitgesteld. Het Franse energiebedrijf Engie zal hoe […]
  [naar artikel]
 33. Nieuwbouw in 1 jaar tijd 37.000 euro duurder: “Er zit maar één ding op: we moeten compacter en met andere materialen bouwen” (14/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  In een jaar tijd is een doorsnee eengezinswoning bouwen 37.000 euro duurder geworden, zo berekende de Bouwunie. En er staan nog prijsstijgingen aan te komen, klinkt het bij de architecten. “Er zit maar één ding op: we moeten compacter gaan bouwen, en met materialen die minder gevoelig zijn voor de energieprijzen.”
  [naar artikel]
 34. De 7 troeven van sleutel-op-de-deur bouwen (16/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bouwen is vaak een stressvolle periode. Maar wat als je jouw bouwproject aan een sleutel-op-de-deurfirma toevertrouwt? Met één aanspreekpunt, een...
  [naar artikel]
 35. Nieuwbouw werd in één jaar tijd liefst 37.000 euro duurder, en prijzen zullen nóg stijgen (14/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  In een jaar tijd is een doorsnee eengezinswoning bouwen 37.000 euro duurder geworden, zo berekende de Bouwunie. En er staan nog prijsstijgingen aan te komen, klinkt het bij de architecten. “Er zit maar één ding op: we moeten compacter gaan bouwen, en met materialen die minder gevoelig zijn voor de energieprijzen.”
  [naar artikel]
 36. Gascentrale Tessenderlo neemt eerste horde (05/10/2021 - De Tijd)
  06:54 Ondernemer Luc Tack heeft een gunstig advies gekregen om in Tessenderlo een gascentrale te bouwen. Het dossier gaat nu naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
  [naar artikel]
 37. Eneco haalt Waalse gascentrale van onder stof (06/11/2019 - De Tijd)
  18:07 Eneco start alle procedures op om in Seneffe een nieuwe gascentrale te bouwen. Tegelijk onderhandelt het met het Bulgaarse Energy Market om stroom van zijn centrale in Vilvoorde af te nemen.
  [naar artikel]
 38. Luminus wil nieuwe gascentrale bouwen in Seraing (16/01/2020 - De Tijd)
  21:41 Het energiebedrijf Luminus gaat een vergunning aanvragen om naast de bestaande elektriciteitscentrale in Seraing nog een tweede gascentrale te zetten.
  [naar artikel]
 39. 760 bezwaarschriften tegen mogelijke komst van nieuwe gascentrale in Tessenderlo (06/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  In totaal zijn er 760 bezwaarschriften ingediend tegen de mogelijke komst van een nieuwe gascentrale in Tessenderlo. “De hoge gasprijzen duwen enorm veel mensen de armoede in. Dat gaan we echt niet verbeteren door een gascentrale te bouwen”, zeggen de actievoerders.
  [naar artikel]
 40. Kris en Werner bouwen duurzame houtskeletwoning aan zee: “Geen standaard blokkendoos” (31/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bouwen doe je meestal maar één keer in je leven. Toch hoor je wel eens zeggen dat je het beter twee keer doet om het goed te doen. Dat vonden ook...
  [naar artikel]
 41. Stijn Vreven kandidaat nummer één om Luc Nilis op te volgen bij Belisia (20/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  In zijn zoektocht naar een opvolger voor Luc Nilis heeft Belisia zijn oog laten vallen op Stijn Vreven. Hij is momenteel nog aan de slag bij Dessel Sport in eerste nationale en kandidaat nummer één. Beide partijen zaten reeds rond de tafel, maar er is nog geen akkoord.
  [naar artikel]
 42. Actiecomité geeft strijd tegen Looise gascentrale niet op: “Winnen we niet, dan verhuizen we” (17/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  De buurtbewoners van het Looise Actiecomité zijn “boos, teleurgesteld en verdrietig” nu de Looise gascentrale een vergunning krijgt van minister Zuhal Demir (N-VA). Ze onderzoeken of ze nog verdere juridische stappen kunnen ondernemen. “En anders verhuizen we.”
  [naar artikel]
 43. Valérie Pécresse Franse presidentskandidate voor Les Républicains (04/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Valérie Pécresse wordt de kandidaat van de rechtse partij Les Républicains (LR) bij de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk, in april 2022. Ze is als winnaar uit de voorverkiezingen gekomen, zo meldt de partij zaterdag.
  [naar artikel]
 44. Engie vraagt nieuwe vergunning aan voor gascentrale in Vilvoorde, na eerdere weigering van Vlaamse regering (12/12/2021 - VRT NWS)
  Energiebedrijf Engie/Electrabel dient bij de Vlaamse regering een nieuwe vergunningsaanvraag in voor de vernieuwde gascentrale in Vilvoorde. Dat heeft topman Thierry Saegeman gezegd in "De zevende dag" op Eén. De gascentrale is een belangrijke pion in de federale plannen om de kerncentrales tegen 2025 te kunnen sluiten, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde eerder de vergunning.
  [naar artikel]
 45. Provincie Limburg weigert vergunning voor gascentrale (15/04/2021 - De Tijd)
  16:39 De Duitse energiereus RWE mag van de provincie geen gascentrale bouwen in Dilsen Stokkem. Het recente ‘Stikstofarrest’ vormt een struikelblok voor het project dat de sluiting van de kerncentrales moes...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy