De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Al 56.000 Brusselse werkzoekenden vonden werk in Vlaanderen, maar “nog altijd vooroordelen bij werkgevers”

Al 56.000 Brusselse werkzoekenden vonden werk in Vlaanderen, maar “nog altijd vooroordelen bij werkgevers”

Express

22/09/2023 - 10:17

Meer en meer Brusselse werkzoekenden vinden de weg naar Vlaanderen. Dat is goed nieuws, maar er is nog werk aan de winkel. Dat vertelt Geert Pauwels van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) in Brussel. Beluister hier het volledige gesprek van Business AM met Geert Pauwels: Vooroordelen bij werkgevers (ns)


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nieuwe premie voor Brusselse werkzoekenden moet ook Vlaamse werkgevers verleiden (16/11/2017 - VRT NWS)
  Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, lanceert vandaag een campagne om Brusselse werkzoekenden aan te prijzen, ook bij Vlaamse werkgevers. De Brusselse werkzoekenden krijgen een fikse premie van Actiris waardoor ze een stuk goedkoper worden voor hun werkgever. Ook als ze buiten Brussel werk vinden, bijvoorbeeld in Vlaanderen, kunnen ze hun premie meenemen.  
  [naar artikel]
 2. “Tien keer minder sancties voor werkzoekenden in Brussel dan in Vlaanderen” (03/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris heeft vorig jaar 1.604 sancties gegeven aan werkzoekenden, wat overeenkomt met ongeveer 2 procent van het gemiddelde aantal werkzoekenden. Daarmee ligt het relatieve aantal sancties in Brussel tien keer lager dan in Vlaanderen, waar 23.900 sancties werden gegeven, goed voor een op de vijf werkzoekenden. Dat zegt Brussels Parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA), die over de kwestie minister van Werk Bernard Clerfayt heeft bevraagd.
  [naar artikel]
 3. Opnieuw meer werkzoekenden zonder werk in Vlaanderen (03/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal voormalig niet-beroepsactieve werkzoekenden steeg op een jaar tijd met 55 procent tot 90.478. De werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag daalden met 3 procent tot 105.535. Nog net iets minder dan de helft van de werkzoekenden zonder werk zijn werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag, aldus de Vlaamse arbeidsbemiddelaar. Voorts gaat het om jongeren in de beroepsinschakelingstijd en de categorie overigen.
  [naar artikel]
 4. Aantal werkzoekenden blijft verder dalen: “We breken nieuw record” (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen is in november gedaald tot 180.823. Tegenover oktober is dat een verdere daling met 5.000, goed voor een nieuw laagterecord. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Ook in Brussel blijft de werkloosheid dalen, meldt de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris.
  [naar artikel]
 5. Hoe goed beschermt de VDAB werkzoekenden tegen dubieuze werkgevers? (29/08/2017 - Knack)
  De databank van de VDAB, waarin de cv's van heel wat werkzoekenden zitten, is vrij toegankelijk voor alle werkgevers die wettelijk in orde zijn. Maar ook dubieuze bedrijven kunnen speuren naar nieuwe werkkrachten. 'We raden altijd iedereen aan om zowel een klacht in te dienen bij VDAB als bij de Sociale Inspectie.'
  [naar artikel]
 6. Nooit zo weinig werkzoekenden in Vlaanderen (04/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Eind oktober waren er in Vlaanderen 185.833 werkzoekenden zonder werk. Dat is het laagste aantal ooit, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Vacatures raken steeds moeilijker ingevuld.
  [naar artikel]
 7. Aantal werkzoekenden in Vlaanderen stijgt met 17 procent (07/11/2023 - Trends)
  Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen is in oktober op een jaar tijd met zowat 17 procent gestegen tot 213.446 personen, zo meldt de VDAB dinsdag. De cijfers zitten al langer in stijgende lijn omdat de groep voormalig niet-beroepsactieve werkzoekenden, die geen recht hebben op een uitkering, toeneemt. De vergoede werkloosheid is anderzijds wel gedaald. Het aantal voormalig niet-beroepsactieve werkzoekenden steeg op een jaar tijd met 50 procent tot 92.700. De werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag daalden met 2 procent tot 104.971. Nog net iets minder dan de helft van de werkzoekenden zonder werk zijn werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag, aldus de Vlaamse arbeidsbemiddelaar. Voorts gaat het om jongeren in de beroepsinschakelingstijd en de categorie overigen. Ten opzichte van september is het aantal werkzoekenden zonder werk met iets meer dan 1.000 personen gedaald. “De instroom in de maand oktober bedroeg ongeveer 25.500, terwijl de uitstroom bijna 27.000 was”, stelt de Vlaamse arbeidsbemiddelaar in het maandelijkse werkzoekendenbericht. Ruim drie op de vier uitstromers gingen aan het werk. Niet beroepsactief De VDAB onderstreepte eerder dit jaar in reactie op de werkzoekendencijfers nog dat de stijging van het algemene cijfer te danken is aan de inschrijving van steeds meer mensen die niet beroepsactief waren. Het gaat onder meer om mensen met een leefloon of ziekte-uitkering of om inburgeraars. “Het bereiken van deze mensen is broodnodig, want het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering blijft dalen”, klonk de verwijzing naar in het invullen van de vele vacatures. De VDAB registreerde vorige maand naast de werkzoekenden zonder werk ook meer dan 73.000 werkende burgerklanten en bijna 15.000 studenten en anderen. The post Aantal werkzoekenden in Vlaanderen stijgt met 17 procent appeared first on Trends.
  [naar artikel]
 8. Vlaanderen wil meer Waalse werkzoekenden aantrekken (05/02/2018 - VRT NWS)
  In veel regio's in Vlaanderen is er een groot tekort aan werkkrachten terwijl er net over de taalgrens, in Wallonië, veel mensen werk zoeken. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en zijn Waalse collega Pierre-Yves Jeholet (MR) slaan de handen in elkaar om elk jaar 2.500 Waalse werkzoekenden aan een job te helpen in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 9. Taalopleidingen en gerichte vacatures moeten 12.500 Walen overtuigen om in Vlaanderen te werken (20/10/2023 - VRT NWS)
  De VDAB en zijn Waalse tegenhanger Forem willen volgend jaar 12.500 werkzoekenden de taalgrens doen oversteken naar Vlaanderen. Dat is de ambitie van een nieuw samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Wallonië. Op dit moment lijkt vooral de taal een barrière voor Waalse werkzoekenden en Vlaamse werkgevers.
  [naar artikel]
 10. Vlaanderen telde in november net geen 190.000 werkzoekenden (02/12/2020 - Express)
  De coronacrisis is nog altijd volop zichtbaar in de werkloosheidscijfers. Vlaanderen telde eind november 189.699 niet-werkende werkzoekenden, zo blijkt uit... The post Vlaanderen telde in november net geen 190.000 werkzoekenden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 11. Aantal werkzoekenden in Vlaanderen opnieuw fors gedaald (03/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Er waren in november 16.078 of 7,9 procent minder niet-werkende werkzoekenden dan vorig jaar in Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters maandag.
  [naar artikel]
 12. Aantal werkzoekenden in Vlaanderen opnieuw fors gedaald (03/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Er waren in november 16.078 of 7,9 procent minder niet-werkende werkzoekenden dan vorig jaar in Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters maandag.
  [naar artikel]
 13. Bijna helft van Brusselse werkzoekenden hebben geen erkend diploma (05/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ruim 4 op 10 Brusselse werkzoekenden hebben geen erkend diploma. Bruxelles Formation, dat instaat voor de opleiding van Franstalige werkzoekenden in Brussel, roept de Franstalige en Vlaamse gemeenschap op om werk te maken van vlottere procedures om diploma’s gelijk te schakelen.
  [naar artikel]
 14. Laagste aantal werkzoekenden sinds 2008 (02/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen telde in mei 168.800 werkzoekenden. Dat zijn er 29.483 minder dan in mei vorig jaar, toen er 198.283 werkzoekenden waren. Het gaat om een daling met bijna 15 procent en het is meteen ook het laagste aantal werkzoekenden sinds 2008, meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) woensdag. Er is ook een daling tegenover april 2021 met 5,3 procent of 9.430 werkzoekenden.
  [naar artikel]
 15. “Antwerpenaren hebben een dikke nek en West-Vlamingen werken hard”: waar komen die vooroordelen vandaan? (29/03/2023 - VRT NWS)
  “Brusselaars weten het altijd beter en een ‘Oost-Vlaminggevoel’ bestaat niet.” Dat is maar een kleine greep uit de vooroordelen die wij Vlamingen en Brusselaars over elkaar hebben. Peter Van de Veire en Kim Van Oncen gingen in "Goeiemorgen morgen!" op Radio2 op zoek naar de oorsprong van onze vooroordelen. Ze kregen daarvoor de hulp van Walter Weyns, socioloog aan Universiteit Antwerpen.
  [naar artikel]
 16. Ruim vier op de tien Brusselse werkzoekenden hebben geen erkend diploma (05/07/2018 - Metro)
  Bruxelles Formation, dat instaat voor de opleiding van Franstalige werkzoekenden in Brussel, roept de Franstalige en Vlaamse gemeenschap op om werk te maken van vlottere procedures om diploma’s gelijk te schakelen. “In de hoofdstad heeft 43 procent van de werkzoekenden die ingeschreven zijn bij (de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst, nvdr) Actiris, diploma’s die ze in het buitenland hebben behaald, meestal in de Europese Unie, maar die hier niet erkend zijn”, zegt directrice Olivia P’tito in L’Echo donderdag. De procedure sleept soms jaren aan. “Sommigen hebben kostbare competenties waar de werkgevers, zowel in de private als in de openbare sector, nu naast grijpen”, zegt P’tito. Volgens het jaarrapport van de instelling werden er vorig jaar 22.425 opleidingen verstrekt, tegenover bijna 21.900 in 2016. bron: Belga Het bericht Ruim vier op de tien Brusselse werkzoekenden hebben geen erkend diploma verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Ruim 33.000 werklozen minder in Vlaanderen tegenover coronapiek (02/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen telde eind augustus 198.665 werkzoekenden zonder werk. Dat waren er 33.281 (of 14,3 procent) minder dan in augustus 2020. Toen werd met bijna 232.000 werkzoekenden zonder werk de piek bereikt tijdens de coronacrisis. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
  [naar artikel]
 18. Ruim 33.000 werklozen minder in Vlaanderen tegenover coronapiek (02/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen telde eind augustus 198.665 werkzoekenden zonder werk. Dat waren er 33.281 (of 14,3 procent) minder dan in augustus 2020. Toen werd met bijna 232.000 werkzoekenden zonder werk de piek bereikt tijdens de coronacrisis. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
  [naar artikel]
 19. Voor het eerst sinds 2012 minder dan 200.000 werkzoekenden in Vlaanderen (03/04/2018 - De Tijd)
  18:51 Vlaanderen telde eind maart 198.357 niet-werkende werkzoekenden, 15.149 of 7,1 procent minder dan een jaar eerder, meldt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
  [naar artikel]
 20. Kwart van werkzoekenden heeft na jaar nog geen werk (09/05/2019 - De Morgen)
  Een kwart van de werkzoekenden die zich in 2016 inschreef bij de VDAB, zo'n 69.000 in totaal, zat een jaar later nog altijd zonder werk, en had ook niet deelgenomen aan opleidingen, stages of bemiddeling. Dat blijkt uit een onderzoek op vraag van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven.
  [naar artikel]
 21. Vlaanderen krijgt langdurig werklozen niet aan de slag (04/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  BRUSSELVorige maand daalde de werkloosheid voor de zoveelste maand op rij. Maar die daling is vooral toe te schrijven aan het hoge aantal kortdurig werkzoekenden die werk vinden. Langdurig werkzoekenden, zij die meer dan twee jaar zonder werk zitten, blijven een pijnpunt.
  [naar artikel]
 22. Aantal werkzoekenden in Limburg fors gestegen in juni (04/07/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal werkzoekenden in Limburg is in de maand juni, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, gestegen met 8,8 procent tot 24.012. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de VDAB, die zijn bekendgemaakt via de website Arvastat. In de rest van Vlaanderen steeg het aantal werkzoekenden met 11,3 procent tot 187.701. Vergeleken met de maand voordien (mei 2023) blijft het aantal werkzoekenden in Limburg stabiel. Joris Philips, directeur VDAB Limburg: “Wel stellen we vast dat bijna 4 op de 10 van de nieuw ingeschreven werkzoekenden in onze provincie voorheen niet-beroepsactief was. Onze inspanningen en campagnes om deze doelgroep naar werk te begeleiden, werpen duidelijk vruchten af.”
  [naar artikel]
 23. Opnieuw 15 procent minder werklozen in Vlaanderen: “De economie en arbeidsmarkt herstellen volop” (02/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het blijft de goede kant opgaan met de werkloosheid in Vlaanderen. Er waren in februari 184.210 werkzoekenden zonder werk, 15 procent minder dan in februari vorig jaar. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) woensdag.
  [naar artikel]
 24. Werkgevers en werknemers niet altijd tevreden over VDAB (01/04/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft onvoldoende tevreden gebruikers. Van de werkzoekenden is 80 procent tevreden, terwijl het streefcijfer van VDAB 85 procent is. Bij werkgevers is het probleem nog groter: 63 procent van de werkgevers is tevreden over de manier waarop VDAB een vacature probeert in te vullen. Het streefcijfer is 70 procent. De cijfers werden opgevraagd door Vlaams Parlementslid Robrecht Buthuyne (CD&V) bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De cijfers staan in de krant "De Zondag".
  [naar artikel]
 25. 30 procent meer sancties voor Vlaamse werkzoekenden (15/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  In de eerste helft van dit jaar heeft de VDAB 6.255 werkzoekenden een sanctie opgelegd, tegenover 4.783 in dezelfde periode vorig jaar. “De sluitende opvolging van werkzoekenden leidt tot meer sancties”, bevestigt Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v).
  [naar artikel]
 26. Aantal werkzoekenden blijft stijgen (02/09/2020 - Metro)
  Het aantal werkzoekenden blijft stijgen, maar de procentuele stijging vlakt af. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. In augustus 2020 telde Vlaanderen 213.294 niet-werkende werkzoekenden. Dat is 8,6% meer dan in augustus vorig jaar. Het is ook een stijging in vergelijking met vorige maand. In juli 2020 waren er 211.075 werkzoekenden. Het aantal werkzoekenden blijft dus stijgen, maar de procentuele stijging vlakt af. Zomerse stijging Crevits wijst er wel op dat de cijfers van werkzoekenden in juli en augustus elk jaar hoger liggen dan in de andere maanden. Dat heeft onder meer te maken met de schoolverlaters die zich bij VDAB inschrijven. De grootste stijging valt te noteren in de leeftijdscategorie 25 tot 40 jaar (+11,6%). De ouderen op de arbeidsmarkt (+55 jaar) ondervinden op dit moment minder grote gevolgen van de crisis. Daar stijgt het percentage slechts licht met +3,8%. Een grote stijging zien we ook bij de hooggeschoolden (+11,6%), gevolgd door de middengeschoolden (+10,2%). Lees ook: 6 op de 10 Brusselse werkzoekenden wil in het buitenland werkervaring opdoen Het bericht Aantal werkzoekenden blijft stijgen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Word je er lui van? Experts reageren op 5 vooroordelen over elektrisch fietsen. “Het is wel minder intensief” (28/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  E-bikes palmen de wegen in. Maar is die laagdrempelige manier van bewegen ook gezond? Anno 2023 bestaan er nog heel wat vooroordelen over elektrisch fietsen. Dat het je lui maakt, dat je lijf er geen baat bij heeft. Een inspanningsfysioloog en mobiliteitsexpert schetsen haarfijn wat elektrisch fietsen met je conditie doet en of je er vet mee verbrandt. “Alleen zo zet je je spieren aan het werk.”
  [naar artikel]
 28. 2021 afgesloten met 16 procent minder werklozen in Vlaanderen (05/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen telde in december 181.792 werkzoekenden zonder werk. Eind 2021 waren er zo 16 procent minder werkzoekenden dan in december 2020. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) woensdag. Ten opzichte van november was er wel een stijging met bijna 1.000 personen, voegt arbeidsbemiddelaar VDAB toe.
  [naar artikel]
 29. Aantal werkzoekenden in Vlaanderen stijgt (04/12/2023 - Trends)
  Eind november waren er 210.153 werkzoekenden ingeschreven bij VDAB. Dat aantal ligt vijftien procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit de nieuwe maandelijkse cijfers van VDAB. Het aantal langdurig werkzoekenden is ondertussen wel gedaald. “Nadat we vorig jaar maand na maand lagere werkzoekendencijfers hebben gekend, stijgt het aantal werkzoekenden die ingeschreven zijn bij VDAB nu al even”, zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V). “Dat is te verklaren door de omslag die we met VDAB aan het maken zijn van een organisatie die voornamelijk aan de slag ging met uitkeringsgerechtigde werkzoekenden, naar een organisatie die ook de niet-beroepsactieve bevolking moet begeleiden naar de arbeidsmarkt.” Vooral de niet-beroepsactieve werkzoekenden zijn sterk toegenomen, met 45 procent. De werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag daarentegen zijn gedaald met twee procent. Van die groep zit 93 procent vandaag in bemiddeling of in een voortraject van een opleiding. De overige 7 procent is “niet klaar voor werk en heeft nood aan specifieke dienstverlening buiten VDAB (zoals het OCMW, red.)”.  Langdurig werklozen Het aantal mensen die langer dan twee jaar werk zoeken, daalt al enkele maanden op rij. Momenteel zijn er nog 61.500 langdurig werkzoekenden ingeschreven bij VDAB, een daling van twee procent in vergelijking met 2022. Ongeveer 37.000 werkzoekenden uit deze groep ontvangt een werkloosheidsuitkering. Van die groep zit één derde momenteel in bemiddeling bij VDAB of in een opleiding. Al die mensen doorlopen een traject om te “Groeien en te Leren op de Werkvloer” (GLOW). Een partnerorganisatie van VDAB stippelt dan samen met de werkzoekende een traject uit. Binnen “GLOW” zijn er stagemogelijkheden, gemeenschapsdienst kan daar deel van uitmaken. Tot slot is er een groep mensen die worden geconfronteerd met welzijns-, armoede- of andere problemen die “zodanig groot zijn, dat werk momenteel niet aan de orde is”, aldus VDAB. Lees ook: Vakbond maant VDAB aan langdurig werklozen beter te begeleiden Europese Commissie wil krapte op arbeidsmarkt aanpakken met legale migratie The post Aantal werkzoekenden in Vlaanderen stijgt appeared first on Trends.
  [naar artikel]
 30. VDAB ziet kloof bij werkzoekenden: ze willen verkoper worden, maar jobmarkt vraagt leraars (03/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal werkzoekenden zonder werk in Vlaanderen is eind januari uitgekomen op 185.747. Dat is een daling met 15,1% in vergelijking met een jaar eerder. De jongerenwerkloosheid (-25 jaar) tekende met minus 21,4 % de grootste daling op. Nog opvallend: er gaapt een kloof tussen de jobinteresses van werkzoekenden en de reële vacatures.
  [naar artikel]
 31. Aantal langdurig werkzoekenden daalt in Vlaanderen: “Hoopgevend” (04/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het aantal werklozen is in augustus opnieuw afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is er voor het eerst sinds lang ook een significante daling te zien bij de werkzoekenden die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan.
  [naar artikel]
 32. Aantal langdurig werkzoekenden daalt in Vlaanderen: “Hoopgevend” (04/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het aantal werklozen is in augustus opnieuw afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is er voor het eerst sinds lang ook een significante daling te zien bij de werkzoekenden die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan.
  [naar artikel]
 33. Aantal langdurig werkzoekenden daalt in Vlaanderen: “Hoopgevend” (04/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal werklozen is in augustus opnieuw afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is er voor het eerst sinds lang ook een significante daling te zien bij de werkzoekenden die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan.
  [naar artikel]
 34. “Voor luie mensen en erg gevaarlijk.” Experts reageren op 5 vooroordelen over elektrisch fietsen (28/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  E-bikes palmen de wegen in. Maar is die laagdrempelige manier van bewegen ook gezond? Anno 2023 bestaan er nog heel wat vooroordelen over elektrisch fietsen. Dat het je lui maakt, dat je lijf er geen baat bij heeft. Een inspanningsfysioloog en mobiliteitsexpert schetsen haarfijn wat elektrisch fietsen met je conditie doet en of je er vet mee verbrandt. “Alleen zo zet je je spieren aan het werk.”
  [naar artikel]
 35. Werkloosheid 5 procent gedaald in Vlaanderen, maar: “Krapte is nog steeds erg nijpend” (02/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De werkloosheid in Vlaanderen is in augustus op een jaar tijd met 5 procent gedaald tot 188.784 werkzoekenden zonder werk. De werkloosheidsgraad komt zo uit op 5,9 procent, meldt de arbeidsbemiddelaar VDAB.
  [naar artikel]
 36. Laagste aantal werkzoekenden in Vlaanderen in meer dan tien jaar (02/05/2019 - Metro)
  Er waren in Vlaanderen in april nog net iets meer dan 180.000 werkzoekenden. Dat is het laagste aantal sinds december 2008, zo bleek vandaag uit gegevens van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. De Vlaamse werkloosheid is al 3 jaar en 9 maanden aan het dalen. In april waren er nog 180.345 niet-werkende werkzoekenden, 6,9 procent minder dan in april vorig jaar. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen kwam uit op 5,88 procent. bron: Belga Het bericht Laagste aantal werkzoekenden in Vlaanderen in meer dan tien jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Laagste aantal werkzoekenden sinds 2008 (02/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Laagste aantal werkzoekenden sinds 2008 Vlaanderen telde in mei 168.800  werkzoekenden. Dat zijn er 29.483 minder dan in mei vorig jaar, toen er 198.283 werkzoekenden waren. Het gaat om een daling met bijna 15 procent en het is meteen ook het laagste aantal werkzoekenden sinds 2008, meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) woensdag. Er is ook een daling […] Lees dit artikel: Laagste aantal werkzoekenden sinds 2008
  [naar artikel]
 38. ‘Bruggepensioneerden’ raken amper terug aan het werk en dat ligt niét aan de werkgevers. Stijn Baert: “Schaf het toch af” (17/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Minder dan 1 op 160 SWT’ers of bruggepensioneerden gaat nog terug aan het werk. En dat ligt niét aan werkgevers die hun neus optrekken. Integendeel, de werkgevers zien hen zelfs liever komen dan andere langdurig werklozen, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe komt dat? En hoe zorg dat je dat mensen wél opnieuw aan het werk gaan? “Men zou het systeem beter afschaffen of hervormen”, vindt arbeidsmarkteconoom Stijn Baert.
  [naar artikel]
 39. ‘Bruggepensioneerden’ raken amper terug aan het werk en dat ligt niét aan de werkgevers. Stijn Baert: “Schaf het toch af” (17/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Minder dan 1 op 160 SWT’ers of bruggepensioneerden gaat nog terug aan het werk. En dat ligt niét aan werkgevers die hun neus optrekken. Integendeel, de werkgevers zien hen zelfs liever komen dan andere langdurig werklozen, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe komt dat? En hoe zorg dat je dat mensen wél opnieuw aan het werk gaan? “Men zou het systeem beter afschaffen of hervormen”, vindt arbeidsmarkteconoom Stijn Baert.
  [naar artikel]
 40. Ruim 33.000 werklozen minder in Vlaanderen dan op piek tijdens zomer vorig jaar (02/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen telde eind augustus 198.665 werkzoekenden zonder werk. Dat waren er 33.281 (of 14,3 procent) minder dan in augustus 2020. Toen werd met bijna 232.000 werkzoekenden zonder werk de piek bereikt tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
  [naar artikel]
 41. 96.089 werkzoekenden, maar Brusselse werkloosheid blijft dalen (02/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de 27ste maand op rij is de werkloosheid in Brussel afgenomen. Eind januari telde het Brusselse gewest nog 96.089 werkzoekenden of 4.382
  [naar artikel]
 42. 96.089 werkzoekenden, maar Brusselse werkloosheid blijft dalen (02/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de 27ste maand op rij is de werkloosheid in Brussel afgenomen. Eind januari telde het Brusselse gewest nog 96.089 werkzoekenden of 4.382
  [naar artikel]
 43. Controleer ook het surfgedrag van werkgevers (05/09/2017 - VRT NWS)
  Gisteren lanceerde de VDAB het idee om via het "surfgedrag" te controleren of werkzoekenden wel genoeg naar werk zoeken. Dit kan een goede strategie zijn, maar controleer dan ook het "surfgedrag" van werkgevers.
  [naar artikel]
 44. Unfair, een jongere baas? Eng, een oudere collega? Dat leeftijdsverschil kan je carrière net boosten, zeggen experts (05/12/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Erger je je op het werk aan de boomer die zijn computer niet snapt? Of klikt het niet met je twintig jaar jongere manager? In veel bedrijven groeit de leeftijdskloof en sudderen de vooroordelen onderhuids. Maar twee sociale wetenschappers onthullen hoe slim samenwerken met iemand jonger of ouder je net een voetje voor kan geven op het werk. “Die vooroordelen beïnvloeden je.”
  [naar artikel]
 45. Versnelde opleiding door hoge nood aan vrachtwagenchauffeurs: 1.400 openstaande vacatures in Oost-Vlaanderen  (31/01/2023 - VRT NWS)
  In Oost-Vlaanderen kunnen werkzoekenden vanaf nu een versnelde opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgen. Het gaat om een initiatief van VDAB Oost-Vlaanderen in samenwerking met vzw Scholing, om een antwoord te bieden op de vele vacatures in de sector. Op een paar maanden tijd worden werkzoekenden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur en ze worden meteen ook in contact gebracht met potentiële werkgevers.
  [naar artikel]
 46. Aantal werkzoekenden in Vlaanderen daalt in maart (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In maart 2022 telde Vlaanderen 182.442 werkzoekenden. Dat is een daling met ruim 1.760 ten opzichte van vorige maand en een daling van 13 procent in vergelijking met maart vorig jaar, zo blijkt uit een mededeling van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 47. William Boeva kreeg doodsbedreigingen na betoog voor meer inclusie: “Ze vonden mij een aandachtszoeker” (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  “Ik ben niet de beste kok ter wereld, maar ik hou wél van een uitdaging.” William Boeva zorgt voor extra peper en zout in het Play4-programma ‘Celebrity Masterchef’, en zet zo zijn missie om meer mensen met een beperking op tv te krijgen verder. Ook al wordt hem dat niet altijd in dank afgenomen. “Ik kreeg al veel online haat.” Een gesprek over de fysieke uitdagingen van ‘Masterchef’, de vooroordelen waartegen hij en zijn ouders moesten vechten en de blijvende nood aan debat over inclusie. “Ik snap nog altijd niet waarom iemand met down niet het nieuws zou mogen voorlezen?”
  [naar artikel]
 48. VDAB bereikt nieuwe werkzoekenden te weinig (09/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een kwart van de werkzoekenden die zich in 2016 inschreef bij de VDAB, zo’n 69.000 in totaal, zat een jaar later nog altijd zonder werk, en had ook niet deelgenomen aan opleidingen, stages of bemiddeling door de VDAB of een externe organisatie. Dat blijkt uit een onderzoek op vraag van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), schrijft De Standaard.
  [naar artikel]
 49. Te zot voor woorden: “Zelfstandige werkgevers behandelen hun personeel als honden” (29/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Werkgevers hebben nog altijd een niet te best imago. Vraag aan honderd mensen wat zij vinden van ‘de werkgevers’, en het resultaat zal niet erg fraai zijn. Maar vraag aan diezelfde honderd mensen wat zij vinden van hun eigen werkgever, dan wordt het beeld al een stuk positiever. En dat blijft ook zo in deze tijden waar werkgevers zich in duizend bochten moeten wringen om hun medewerkers aan boord te kunnen houden. De tijd dat de werkgever aan de knoppen zat tijdens het sollicitatiegesprek, is al even voorbij. “Je mag blij zijn dat je werk hebt”, ook dat horen we dezer dagen minder en minder. Tegenwoordig bepaalt de kandidaat-werknemer waar hij of zij aan de slag gaat, er is immers jobaanbod genoeg. Om twee cijfers te noemen: eind februari waren er in Limburg volgens de gegevens van de VDAB 23.700 mensen die werk zoeken. Daar tegenover staan 42.400 ontvangen vacatures.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy