De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vlaamse ministers beginnen aan begroting: "Crisis zoals vorig jaar niet aan de orde"

Vlaamse ministers beginnen aan begroting: "Crisis zoals vorig jaar niet aan de orde"

VRT NWS

22/09/2023 - 11:21

Vanaf vandaag zitten de Vlaamse ministers samen om de begroting van volgend jaar op te stellen. Het resultaat krijgen we maandag te horen tijdens de jaarlijkse Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is vooral uitkijken naar hoe de regering de crisis in de kinderopvang wil aanpakken. Ondertussen blijft ook het stikstofdossier - dat dit weekend niet besproken wordt - voor onenigheid zorgen tussen de coalitiepartners.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Niet aan de orde" (21/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Aantal postbedelingen terugschroeven, is nu niet aan de orde", zegt bevoegd minister De Croo. Hij heeft pas vorig jaar een nieuwe beheers-
  [naar artikel]
 2. Vlaamse begrotingstekort 708 miljoen lager dan voorzien, "maar begroting blijft bloedrood kleuren" (17/02/2021 - VRT NWS)
  Het tekort op de Vlaamse begroting bedroeg vorig jaar 6,15 miljard euro. Dat is 707,9 miljoen euro minder dan vorig najaar nog werd voorzien, zo blijkt uit een nieuw rapport van het monitoringcomité, dat de begrotingen in de gaten houdt.
  [naar artikel]
 3. Tommelein over rapport Rekenhof: "Pure paniekzaaierij van oppositie" (14/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) is het niet eens met de conclusies die oppositiepartijen Groen en sp.a halen uit het Rekenhofrapport over de begroting voor volgend jaar. "Het Rekenhof heeft geen fundamentele problemen vastgesteld met de Vlaamse begroting", zegt hij.
  [naar artikel]
 4. Oppositie over Vlaamse begroting: "Cijfers zijn totaal ongeloofwaardig" (28/09/2016 - De Redactie)
  Volgens de oppositie is de Vlaamse begroting "niet in evenwicht en gedopeerd". De SP.A en Groen betreuren daarnaast dat de regering een aantal besparingen niet heeft teruggeschroefd.
  [naar artikel]
 5. Van Overtveldt over Turkse crisis: "Getier vanuit Washington helpt niet, maar oorzaak ligt in interne onevenwichten" (20/08/2018 - VRT NWS)
  Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakt zich niet meteen ongerust over de financiële crisis in Turkije en een eventuele besmetting naar Europa. "Als de Turkse regering orde op zaken stelt, dan kan die crisis relatief snel onder controle zijn", aldus Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 6. Tommelein: "Pure paniekzaaierij van de oppositie" (14/11/2016 - De Redactie)
  Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) is het niet eens met de conclusies die de oppositiepartijen Groen en sp.a halen uit het Rekenhofrapport over de begroting voor volgend jaar. "Pure paniekzaaierij van de oppositie. Het Rekenhof heeft geen fundamentele problemen vastgesteld met de Vlaamse begroting".
  [naar artikel]
 7. Een "Klootzakske" en rode das als afscheidscadeau voor minister Tommelein (21/12/2018 - VRT NWS)
  Na de ministerraad van de Vlaamse regering namen de collega's afscheid van Bart Tommelein (Open VLD). Hij stapt op als minister van Energie, Begroting en Financiën en wordt burgemeester van Oostende. Van de andere ministers kreeg hij een "Klootzakske", een West-Vlaams streekbier. Of dat een diepere betekenis heeft wilden de lachende ministers niet zeggen. Daarnaast kreeg Tommelein een rode das en whiskey.
  [naar artikel]
 8. Jan Verroken krijgt Orde van de Vlaamse Leeuw (01/07/2017 - De Redactie)
  In Aalst is de Orde van de Vlaamse Leeuw uitgereikt aan voormalig politicus Jan Verroken die enkele maanden geleden 100 jaar werd. Hij krijgt die van de organisatie "Orde van de Vlaamse Leeuw" voor zijn engagement in de Vlaamse strijd.
  [naar artikel]
 9. "Vlaamse begroting is gedopeerd en niet in evenwicht" (28/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "De Vlaamse begroting is gedopeerd en niet in evenwicht." Dat heeft Groen-fractieleider Björn Rzoska vandaag gezegd in het debat over de
  [naar artikel]
 10. Crisis in Vlaamse regering afgewend: CD&V keurt begroting goed  (28/09/2022 - VRT NWS)
  Er is een Vlaams begrotingsakkoord. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi laat weten dat zijn partij de begroting goedkeurt, na de diepe onenigheid van de voorbije dagen. "We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort", klinkt het.
  [naar artikel]
 11. Tommelein ziet geen probleem in extra Vlaamse minister: "Negen ministers met twee voor ons is juiste verdeling” (25/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik denk niet dat het aantal ministers in de Vlaamse regering een groot probleem is. Wettelijk gezien mogen er elf ministers zijn, maar ga er van...
  [naar artikel]
 12. Ja, de migratie stijgt, "maar er is geen crisis" (02/07/2018 - De Morgen)
  De immigratie naar Europa indammen, daar probeert de EU een goed antwoord op te vinden. Hoe zit dat met de immigratiestroom naar ons land? Die steeg vorig jaar tot bijna 140.000 nieuwkomers. "Maar dat wil niet zeggen dat er een crisis is", zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB).
  [naar artikel]
 13. Tommelein (Open Vld): "Negen ministers met twee voor ons is juiste verdeling” (25/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik denk niet dat het aantal ministers in de Vlaamse regering een groot probleem is. Wettelijk gezien mogen er elf ministers zijn, maar ga er van...
  [naar artikel]
 14. CD&V-voorzitter Coens pleit voor "coronacoalitie" die economische impact van virus aanpakt   (28/02/2020 - VRT NWS)
  Na de paars-gele coalitie, en de Vivaldicoalitie, lanceert CD&V een nieuwe formule om tot een federale regering te komen: "de coronacoalitie". "Een crisis als een coronavirus heeft een enorme economische impact en vergt maatregelen van een slagkrachtige regering. Misschien kunnen we eens spreken over een coronacoalitie van zij die daar iets willen aan doen, van wie de begroting op orde wil zetten, de competitiviteit wil aanpakken, de koopkracht van de mensen wil verbeteren." Hoe die regering er moet uitzien, is onduidelijk, maar CD&V blijft wel hameren op een "stabiele regering".
  [naar artikel]
 15. Vlaamse ministers in de clinch over sociale woningen, oppositie spreekt van "farce": "Wat moeten de mensen nu denken?" (19/01/2022 - VRT NWS)
  De ideetjes die de Vlaamse ministers Diependaele (N-VA) en Somers (Open VLD) recent lanceerden om de sociale woningmarkt aan te pakken, vallen duidelijk slecht bij CD&V, zo leerde het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. De verdeeldheid op de regeringsbanken was tastbaar. En de oppositie speelde er handig op in: "Zegt u het maar: wat is het standpunt van deze regering?"
  [naar artikel]
 16. Oorlog in Oekraïne hangt als spook boven begroting: "Kosten in eerste maanden lopen al op tot 800 miljoen euro" (18/03/2022 - VRT NWS)
  De controle van de federale begroting die eraan komt, kampt met een grote onbekende: wat zal impact zijn van de oorlog van Oekraïne op de uitgaven en op de economische groei? Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) probeert tijdig alles op een rijtje te krijgen. "Deze crisis is helemaal anders dan covid."
  [naar artikel]
 17. Vlaamse binnenvaart op hoogste peil in vijf jaar (04/01/2017 - De Redactie)
  Vorig jaar is er voor 70,5 miljoen ton goederen vervoerd op de Vlaamse waterwegen, bijna een evenaring van het record uit 2011. "We zijn bijna opnieuw op het niveau van voor de crisis."
  [naar artikel]
 18. Michel: "We hebben geen andere keuze dan begroting op orde zetten" (23/09/2016 - De Redactie)
  De regering moet voor de begroting van 2017 op zoek naar 4,2 miljard euro. Michel benadrukt dat er niet geraakt zal worden aan de plannen om nieuwe jobs te creëren.
  [naar artikel]
 19. Ministers zitten pas morgen opnieuw samen over de Vlaamse begroting (26/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er wordt maandag niet meer onderhandeld over de Vlaamse begroting. Dat is te horen in de entourage van de N-VA-ministers. Cd&v is erg teleurgesteld door het laatste aanbod dat N-VA en Open Vld maandagochtend deden over het groeipakket. Daarin werd nog steeds te veel gefocust op de sociale toeslagen, vinden de christendemocraten.
  [naar artikel]
 20. Ministers zitten pas morgen opnieuw samen over de Vlaamse begroting (26/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Er wordt maandag niet meer onderhandeld over de Vlaamse begroting. Dat is te horen in de entourage van de N-VA-ministers. CD&V is erg teleurgesteld door het laatste aanbod dat N-VA en Open VLD maandagochtend deden over het groeipakket. Daarin werd nog steeds te veel gefocust op de sociale toeslagen, vinden de christendemocraten.
  [naar artikel]
 21. Crisis in federale regering escaleert tot "fysiek incident" tussen ministers Vandenbroucke en Van Quickenborne (23/06/2023 - VRT NWS)
  De diepe crisis in de regering-De Croo is deze week zelfs geëscaleerd tot een fysiek conflict, tussen ministers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het kernkabinet is woensdagavond geëindigd met een “incident" waarbij minister Vandenbroucke "verbaal en fysiek" uit de bocht zou zijn gegaan.
  [naar artikel]
 22. Bertrand: “Wie begroting steunt, kan dat met gerust hart doen” (20/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) heeft dinsdagavond de begroting voor volgend jaar verdedigd in de Kamer. Ze noemde de kritiek van de afgelopen weken een "saga" en benadrukte dat de begroting klopt. "Wie de begroting donderdag stemt, kan dat met een gerust hart doen."
  [naar artikel]
 23. Oud-topman Fortis: "We zijn bedrogen door de Amerikanen" (12/09/2018 - VRT NWS)
  Precies 10 jaar geleden brak een nooit geziene financiële crisis uit. In een mum van tijd kwamen banken over de hele wereld aan de rand van de afgrond te staan en dreigden spaarders hun spaargeld kwijt te spelen. In de reeks “De val: 10 jaar na de crisis”, die vanavond begint op Canvas, leggen we de puzzel van toen weer samen. We beginnen met de oorzaak van de crisis.
  [naar artikel]
 24. Taskforce maakt nu echt werk van aanpak watertekort in Vlaanderen : "Tijd van aanmodderen is voorbij" (21/09/2020 - VRT NWS)
  Vandaag zitten wetenschappers en Vlaamse ministers voor het eerst samen over hoe ze de zogenoemde "Blue Deal" kunnen uitvoeren. Dat is het grote actieplan van de Vlaamse regering om de droogte en waterschaarste in onze regio aan te pakken. "Hier vragen wetenschappers al 10 jaar om."
  [naar artikel]
 25. Van "pijnlijke affaire" tot "opnieuw knauw in geloofwaardigheid": onze Wetstraatjournalisten analyseren bocht van CD&V over Vlaamse begroting (28/09/2022 - VRT NWS)
  Er is vandaag een akkoord bereikt over de Vlaamse begroting: CD&V heeft dan toch ongeveer hetzelfde akkoord dat maandag al op tafel lag goedgekeurd. Onze Wetstraatjournalisten Ivan De Vadder, Pieterjan De Smedt en Bart Verhulst analyseren die bocht van CD&V. "Mahdi heeft gegokt en verloren", klinkt het.
  [naar artikel]
 26. CD&V-voorzitter Wouter Beke: "Er is geen crisis, de begroting ligt klaar" (11/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft vanochtend erg kalm na de afgesprongen onderhandelingen over de begroting. De minister van Begroting
  [naar artikel]
 27. "Mochten alle ministers resultaten boeken zoals Tommelein en De Backer, zou de rekening snel kloppen" (07/10/2017 - VRT NWS)
  Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is erg tevreden over het werk van haar ministers. "Zelden droeg het regeringsbeleid in dit land zo'n blauwe stempel als vandaag", zegt ze in Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 28. Staatssecretaris voor Begroting Bertrand verdedigt premier De Croo: "Je koopt toch ook geen huis via WhatsApp?" (14/12/2022 - VRT NWS)
  Huidig staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) heeft in "De ochtend" partijgenoot en premier Alexander De Croo verdedigd. De eerste minister ligt onder vuur na onduidelijkheid over WhatsAppberichten over de begroting. "Een bijsturing over de begroting doe je niet via WhatsApp en dat is hier ook niet gebeurd."
  [naar artikel]
 29. Vlaamse databank moet orde in de subsidiechaos scheppen: “We stelden te lang de vraag: aan wie geven we dat geld? En niet: waarom?” (10/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dat subsidiestromen een kluwen zijn waarbij het totaalplaatje al eens zoek raakt, bewijst de zaak-Sihame El Kaouakibi. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) werkt aan een subsidiedatabank om orde in de chaos te brengen. Hij laat ook de uitgaven op elk departement doorlichten. "We stelden te lang de vraag: aan wie geven we subsidies? En niet: waarom? Dat was verkeerd."
  [naar artikel]
 30. Begrotingstekort van 12 miljard voorspeld tegen 2024, De Croo wil dat PS en N-VA snel samenzitten (02/09/2019 - VRT NWS)
  Tegen 2024 moet de federale regering op zoek naar 11,8 miljard of 2,20 procent van het bruto binnenlands product om onze begroting op orde te krijgen. Dat blijkt uit nieuwe voorspellingen van het Monitoringscomité, dat de begroting in de gaten houdt. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) ziet daarin een aansporing voor de PS en de N-VA om "zo snel mogelijk" aan de federale onderhandelingen te beginnen.
  [naar artikel]
 31. Dubbel zoveel slachtoffers van tienerpooiers: "Het gaat geen meter vooruit" (01/08/2018 - De Morgen)
  Het aantal gemelde gevallen van uitgebuite meisjes door tienerpooiers zal dit jaar verdubbelen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Payoke vzw en Child Focus die De Morgen kon inkijken. Beide organisaties roepen de Vlaamse overheid tot de orde. "Het gaat geen meter vooruit."
  [naar artikel]
 32. Vlaamse "brexit taskforce" zet zich schrap: "Dit gaat sowieso een impact hebben" (21/10/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering wil de ontwikkelingen rond de brexit zo nauw mogelijk opvolgen en niets aan het toeval overlaten. Daarom zijn de bevoegde Vlaamse ministers en vertegenwoordigers van enkele economische sectoren vanochtend bijeengekomen in de "brexit taskforce" om een stand van zaken op te maken. "We moeten alert zijn."
  [naar artikel]
 33. "Relmuis" voor Crevits of "Blauwe Vogel" voor Tommelein: Gatz schenkt zomerlectuur met knipoog aan collega-ministers (20/07/2018 - VRT NWS)
  Naar goede gewoonte heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zijn collega-ministers een boek van een Vlaamse auteur cadeau gedaan bij aanvang van de laatste ministerraad voor de zomer. Vakantielectuur met een knipoog voor de ministers. De keuze viel dit jaar op prenten-, jeugd- en kinderboeken. 
  [naar artikel]
 34. Defour: "Een jaar zoals dit wil ik niet meer meemaken" (02/06/2017 - Sporza)
  Steven Defour kijkt na een minder seizoen bij Burnley uit naar een nieuwe club. "Maar een terugkeer naar België is niet aan de orde", vertelt hij in een interview met Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 35. Vlaamse begroting in evenwicht: "Geen nieuwe belastingen" (24/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een begroting in evenwicht bereikt. Volgens minister-president Geert Bourgeois
  [naar artikel]
 36. Thyssen is formeel: "Oosterweel moet wél in Vlaamse begroting" (29/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Projecten die de Vlaamse regering volledig zelf gaat financieren, moeten geboekt worden in de begroting en zullen mee in rekening genomen worden
  [naar artikel]
 37. Wilmès (MR): "Moment van dramatisering, maar geen crisis" (11/10/2016 - De Redactie)
  Zo bestempelt de minister van Begroting en partijgenote van Michel de blokkage in de federale begrotingsgesprekken. "
  [naar artikel]
 38. "Politiek mag rechtspraak niet beïnvloeden" (20/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Orde van Vlaamse Balies vindt het idee van staatsecretaris Francken letterlijk "beangstigend". Het is hun plicht om iedereen bij te staan, en
  [naar artikel]
 39. De Wever: "begroting in evenwicht ligt binnen handbereik" (25/12/2017 - VRT NWS)
  Volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is het "theoretisch mogelijk" dat de federale regering volgend jaar een begroting in evenwicht heeft. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Maar binnen deze coalitie moet je de nodige spankracht vinden. De verkiezingen werpen hun schaduw vooruit en dit is stijl bergop fietsen."
  [naar artikel]
 40. Bourgeois: "Geen trucs gebruikt voor begroting" (26/09/2016 - De Redactie)
  De Vlaamse regering heeft een begroting in evenwicht. Daarvoor moest er 560 miljoen gevonden worden. Dat is gelukt door onder meer 300 miljoen investeringen in ziekenhuizen buiten de begroting te houden.
  [naar artikel]
 41. "Chantal" en "Onder vuur" binnenkort eerst op Streamz: VRT en streamingplatform sluiten akkoord (22/05/2023 - VRT NWS)
  De Vlaamse publieke omroep VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz slaan de handen in elkaar. Daardoor komen er meer VRT-reeksen zoals "Chantal", "FC De Kampioenen" en "Witse" op Streamz. Ze zullen samen ook twee fictiereeksen per jaar maken en bepaalde reeksen in preview op Streamz aanbieden. De samenwerking loopt voor minstens 3 jaar.
  [naar artikel]
 42. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi na crisisdagen: "Als anderen dreigen om de boel op te blazen, moet je weten tot welk punt je kunt gaan" (29/09/2022 - VRT NWS)
  CD&V ging niet de partij zijn die Vlaanderen in een crisis stort. Dat zegt voorzitter Sammy Mahdi na de bewogen onderhandelingen over de Vlaamse begroting die gisteren dan toch tot een akkoord hebben geleid. "We hebben gevochten om zoveel mogelijk binnen te halen en we zetten de strijd verder."
  [naar artikel]
 43. "Catalaanse crisis niet aan orde op EU-top" (29/09/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Wetstraatwatchers over Vlaamse formatie: "Waar is de 'Show me the money' van 5 jaar geleden?" (29/09/2019 - VRT NWS)
  Laat de Vlaamse regering een begrotingsevenwicht los tot 2024? Na wat onder meer N-VA-kopstuk Theo Francken eerder al liet vallen, lijkt het er toch op. Wetstraatjournalisten Isolde Van den Eynde (Het Laatste Nieuws) en Bart Brinckman (De Standaard) vinden dat straf, zo zeggen ze in "De zevende dag". "Met een goede begroting win je geen verkiezingen, zei Theo Francken, en dat verklaart alles."
  [naar artikel]
 45. Het is erger dan schijnheilig als de Vlaamse regering "peulschil" van 50.000 euro schenkt aan De Warmste Week (18/12/2019 - VRT NWS)
  Publicist Mark Van de Voorde hoopt dat Vlaamse regering dit jaar aan De Warmste Week geen cheque van 50.000 euro schenkt (zoals vorig jaar). Dat bedrag noemt hij een "peulschil" omdat de nieuwe Vlaamse regering volgens hem fors bespaart op goede doelen en initiatieven. Het gevolg is dat de minstbedeelde van vandaag wordt verplicht om in te leveren op de steun waar ze van leven moet.
  [naar artikel]
 46. "Misschien heeft voorbije jaar ons blind gemaakt" (23/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Time flies. Vorig jaar tot de laatste speeldag meegestreden voor play-off 1, nu voorlaatste en degradatiekandidaat. Crisis bij KV Mechelen. "Het is...
  [naar artikel]
 47. Armoedebarometer: Mensen in armoede vorig jaar nog armer geworden, ook lage middenklasse stilaan in de problemen (15/09/2022 - VRT NWS)
  De armoedecijfers zijn vorig jaar gedaald, maar wie in armoede leeft is wel armer geworden. Zo stelt de nieuwe Armoedebarometer. Vanaf het najaar van 2021 is de vraag naar voedselhulp, financiële hulp en schuldbemiddeling opvallend beginnen te stijgen. "Een voorbode van de diepe crisis waar we vandaag zitten. Alle lichten staan op dieprood."
  [naar artikel]
 48. Tom Meeuws (SP.A): "Als N-VA bestuurt met Vlaams Belang, dan is er een majeur probleem van nationale orde" (11/06/2019 - VRT NWS)
  De voorzitter van de SP.A-afdeling Antwerpen Tom Meeuws heeft in "Terzake" aangegeven dat hij zich niet kan inbeelden dat N-VA een Vlaamse regering zou vormen met Vlaamse Belang. "Als dat zou gebeuren, dan is er een duidelijk majeur politiek probleem van nationale orde", zegt Meeuws. Over de mogelijke opvolging van burgemeester De Wever in Antwerpen nuanceert hij de ambitieuze uitspraken van Jinnih Beels. "De opvolger van de burgemeester moet een geboren verbinder zijn. Jinnih Beels is dat, maar er zijn nog andere politici die dat kunnen", aldus Meeuws.
  [naar artikel]
 49. Waalse begroting voor 2019 "in evenwicht zonder nieuwe belastingen" (29/09/2018 - De Morgen)
  De Waalse regering heeft afgelopen nacht een akkoord gesloten over een begroting in evenwicht voor 2019. Die begroting is gebaseerd op een verlaging van de overheidsuitgaven "zonder afbreuk te doen aan prioritair beleid" en recepten "die de koopkracht van de Walen niet zullen raken". 
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy