De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Kunstwereld rouwt om Nederlandse fotograaf Erwin Olaf: "Hij wilde seksualiteit in al haar diversiteit tonen"

Kunstwereld rouwt om Nederlandse fotograaf Erwin Olaf: "Hij wilde seksualiteit in al haar diversiteit tonen"

VRT NWS

22/09/2023 - 11:21

Het regent reacties op het overlijden van de bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Hij maakte grensverleggende, soms controversiële beelden, maar ook originele portretten van de Nederlandse koninklijke familie. Bekijk hier ook een reportage over zijn project in het Kasteel van Gaasbeek (2012).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Erwin Olaf, fotograaf van Nederlandse koningshuis, onverwacht overleden op 64-jarige leeftijd (20/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Nederlandse fotograaf Erwin Olaf, vooral bekend als fotograaf van de Nederlandse royals, is overleden. Olaf leed aan een ernstige longziekte, een paar weken geleden kreeg hij nog een longtransplantatie.
  [naar artikel]
 2. Fotograaf Erwin Olaf schenkt zijn "kerncollectie" aan het Rijksmuseum (25/05/2018 - VRT NWS)
  De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf schenkt bijna 500 foto's aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat schrijft de Volkskrant. De foto's vormen volgens hem "de kerncollectie" van zijn carrière die al vier decennia beslaat. Olaf doet wellicht geen belletje rinkelen, maar hij is tegenwoordig de huisfotograaf van de Nederlandse koninklijke familie en liet zich in het verleden opmerken met halfnaakte 60-plussers, expliciete erecties en een gephotoshopte prinses Diana.
  [naar artikel]
 3. Nederlandse fotograaf Erwin Olaf (64) overleden na longtransplantatie (20/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden. Dat heeft zijn manager namens de familie bevestigd.
  [naar artikel]
 4. Nederlands topfotograaf Erwin Olaf: ‘Op straat wil ik die string zien, én de nikab én dikke billen in hotpants’ (18/06/2021 - De Morgen)
  Met zijn controversiële foto’s en scherpe meningen was hij jarenlang het enfant terrible van de Nederlandse kunstwereld. Tegenwoordig wordt Erwin Olaf (61) internationaal geroemd om zijn filmische beelden – straks ook op het AntwerpPhoto Festival. ‘Ik wil liever niet weten hoeveeler voor mijn foto’s betaald wordt.’
  [naar artikel]
 5. 'Fotografie is de meest geweldige manier van liegen' (11/04/2019 - De Morgen)
  Hij is de man van het barokke bloot maar ook van de romantische tranen. Voor beide uitersten werd Erwin Olaf (52) geroemd en gelau- werd over de hele wereld. Maandag krijgt de Nederlandse fotograaf ook in eigen land eindelijk de erkenning die hij verdient. Met de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor de Kunsten, viert de kunstwereld zijn uitdagende oeuvre. Een gesprek over de onschatbare waarde van fantasie, emoties en de eindigheid van het leven.
  [naar artikel]
 6. Benetton-fotograaf: "Diversiteit leren accepteren is ons grote toekomstproject" (10/01/2018 - VRT NWS)
  In Luik is vanaf morgen “Razza umana” te zien, een fototentoonstelling met grote portretten van Oliviero Toscani. Wie ouder dan 30 is, kent de Italiaanse fotograaf ongetwijfeld nog van zijn spraakmakende reclamecampagnes voor het modemerk United Colors of Benetton. Nu wil hij met zijn portretfoto’s het diverse gezicht van de mensheid tonen.  "Ik wil tonen dat elke mens uniek is, maar we behoren allemaal tot hetzelfde ras, het menselijke ras", zegt Toscani. 
  [naar artikel]
 7. Carice van Houten en Halina Reijn over "Instinct": "Spannende film over vrouwelijke identiteit en seksualiteit" (02/12/2019 - VRT NWS)
  De Nederlandse actrice Halina Reijn had haar regiedebuut "Instinct" nooit kunnen maken zonder de medewerking van haar goede vriendin en actrice Carice van Houten. "We hadden de bedoeling om de kijker een ongemakkelijk gevoel te geven in deze thriller over vrouwelijke identiteit en seksualiteit. "Instinct" is een uitvergroting van zaken die ieder mens voelt en het is iets waar iedereen mee worstelt", zegt Halina Reijn in de studio van "De wereld vandaag".
  [naar artikel]
 8. Zien: Het Nationale Ballet als beeldhouwwerken van Rodin (13/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf heeft op vraag van het Groninger Museum dansers van het Nationaal Ballet gefotografeerd als beelden
  [naar artikel]
 9. Fotograaf Erwin Olaf organiseert kiss-in tegen homohaat (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 10. Het naakte lichaam, vrijgevochtenheid en de onbedwingbare behoefte om het publiek te cho­queren: fotograaf Erwin Olaf (64) overleden (21/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 11. 'Ik maak al mijn hele leven sprookjes' Erwin Olaf (13/04/2019 - De Morgen)
  In het jaar van de selfie, dat korrelige zelfportret met iPhone, is perfectionist en studiofotograaf Erwin Olaf in Nederland verkozen tot Kunstenaar van het Jaar. 'Wat moet ik daar eigenlijk mee?'
  [naar artikel]
 12. Fotograaf Erwin Olaf (64) overleden: ‘Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin’ (21/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 13. "IS-sluipschutter doodt Nederlandse fotograaf in Libië" (02/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte omgekomen door een sluipschutter van de Islamitische Staat (IS). Dat meldt
  [naar artikel]
 14. "IS-sluipschutter doodt Nederlandse Knack-fotograaf in Libië" (02/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte omgekomen door een sluipschutter van de Islamitische Staat (IS). Dat meldt
  [naar artikel]
 15. Schuurman: "Als we een vrij seksleven hadden, zouden we een stuk gelukkiger zijn" (23/03/2017 - De Redactie)
  Mensen horen zich niet te schamen over erotiek en seksualiteit. Dat zegt de Nederlandse actrice Katja Schuurman in "Van Gils & Gasten" bij de voorstelling van haar bundel erotische verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur.
  [naar artikel]
 16. Wie is Olaf "ernstige saaiheid" Scholz, de nieuwe Duitse bondskanselier en opvolger van Angela Merkel? (08/12/2021 - VRT NWS)
  De nieuwe bondskanselier van het machtigste land in Europa is verkozen door het parlement en hij heet Olaf Scholz. De voorbije parlementsverkiezingen kon hij de Duitsers overtuigen dat hij uit Merkeliaans hout gesneden is. Maar wie is Olaf Scholz? Waar staat de man met de bijnaam "robot" voor?
  [naar artikel]
 17. Erwin Provoost nieuwe baas van Vlaams Audiovisueel Fonds (03/07/2017 - De Redactie)
  Provoost wordt zo de "nieuwe paus" van de Vlaamse filmwereld. Hij volgt vanaf 1 januari 2018 Pierre Drouot op. Erwin Provoost stond destijds in voor de productie van onder meer de film "De zaak Alzheimer" en de tv-serie "Flikken".
  [naar artikel]
 18. Ontransparante kunstwereld worstelt met de centen (26/06/2018 - De Morgen)
  De bekende Deweer Gallery is door een kunstenaar aangeklaagd omdat ze zou gefoefeld hebben met de verkoopsprijs van kunstwerken. "De kunstwereld is als de diamantsector", zegt galeriehouder Sofie Van De Velde, die werkt aan een deontologische code. 
  [naar artikel]
 19. "Anti-fraudeagentschap verwijt Karel Pinxten 500.000 euro aan misbruik van middelen" (11/07/2018 - VRT NWS)
  Het Europees anti-fraudeagentschap OLAF zou zijn onderzoek naar Karel Pinxten klaar hebben. De oud-minister, die 12 jaar bij de Europese Rekenkamer werkte, zou daar volgens OLAF voor 500.000 euro aan financiële middelen "misbruikt" hebben. Dat schrijft BuzzFeed. In een reactie aan Belga zegt Pinxten dat hij "van OLAF geen document ontvangen" heeft.
  [naar artikel]
 20. IN BEELD - Jaar na explosie Beiroet worstelen slachtoffers met hun littekens: "Ze tonen maar deel van ons verhaal" (04/08/2021 - VRT NWS)
  Een jaar na de explosie in Beiroet in Libanon worstelen inwoners nog steeds met fysieke en mentale littekens. Fotograaf Tarek Moukaddem bracht drie mensen in beeld die die dag getroffen werden. "Ik wilde laten zien dat hun lichamen nog steeds mooi zijn", zegt Moukaddem. "Hun littekens vertellen het verhaal van ieder van ons."
  [naar artikel]
 21. Acteur Bill Murray (67) valt fotograaf aan: "Het leek of hij me wilde wurgen" (10/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bill Murray (67) heeft deze week een fotograaf vastgepakt en tegen een deur gegooid omdat hij dacht dat de man foto's van hem maakte. De bekende...
  [naar artikel]
 22. Hoe gewelddadige verkrachting een ander mens maakte van Nathalie: "Ik wil nog vechten, maar voel me ook moegestreden" (27/03/2022 - VRT NWS)
  Na de open brief van haar zoon Wout doet moeder Nathalie Huygens haar verhaal, nadat ze vijf jaar geleden gruwelijk verkracht werd en voor dood werd achtergelaten. "Ik ben de dader gaan opzoeken in de gevangenis. Hij wilde me helemaal kapotmaken, maar ik wilde hem tonen: ik ben er nog hé." Maar haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn, en ze heeft het ondanks de therapiesessies nog steeds moeilijk.
  [naar artikel]
 23. Antwerpse galerie Zeno X houdt ermee op: "Dit slaat een krater in de kunstwereld" (03/07/2023 - VRT NWS)
  Zeno X, de galerie die kunstenaars als Luc Tuymans of Michaël Borremans bekend maakte, sluit de deuren. "De laatste jaren hebben enkele gezondheidsproblemen ervoor gezorgd dat de stress en druk teveel geworden zijn", klinkt de officiële uitleg. Volgens Chantal Pattyn, nethoofd en radiopresentatrice bij Klara, is dit een groot verlies voor de kunstwereld.
  [naar artikel]
 24. Mick Jagger, Mariah Carey en Bryan Adams: de muziekwereld rouwt om het overlijden van Tina Turner (25/05/2023 - VRT NWS)
  Wereldwijd stromen de reacties binnen op de dood van de Amerikaanse zangeres Tina Turner die in 2021 nog opgenomen werd in de Rock 'n' Roll Hall of Fame. De Amerikaanse regering noemt haar overlijden "een enorm verlies voor de muziekindustrie" en ruimtevaartorganisatie NASA zegt "dat haar nalatenschap voor altijd tussen de sterren zal voortleven". Maar vooral de internationale muziekwereld rouwt.
  [naar artikel]
 25. 'Een historisch portret maken is interessant en vervelend' (07/04/2019 - De Morgen)
  Fotograaf Erwin Olaf werkt aan zijn versie van een 19de-eeuws schilderij. De Nederlander pakt het op zijn manier aan, met extra vrouwelijke personages en een cast gekleed in historische kostuums en Belgische mode.
  [naar artikel]
 26. Fotograaf schiet portret voor Vogue-cover Meghan Markle op duizenden kilometers afstand via videolink (31/07/2019 - VRT NWS)
  Het portret van de Nieuw-Zeelandse premier voor de nieuwe cover van Vogue is wel op een hele speciale manier genomen. De fotograaf en de premier bevonden zich immers op duizenden kilometers van elkaar en de foto werd dan ook genomen via een videolink. "Uit noodzaak", denkt fotograaf Sanne De Wilde. "Ik denk niet dat dit de nieuwe manier van fotograferen wordt."
  [naar artikel]
 27. Gezocht: lookalikes van "De nachtwacht" van Rembrandt (17/12/2018 - VRT NWS)
  Een Nederlandse fotograaf zoekt dubbelgangers van de personages op het beroemde schilderij "De nachtwacht", dat in het Rijksmuseum van Amsterdam hangt.
  [naar artikel]
 28. Fotograaf Royal Wedding: "Het licht was een nachtmerrie" (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het komt als fotograaf maar zelden voor dat zeker is dat de hele wereld jouw foto's zal zien. Fotograaf Danny Lawson had dit weekend zo'n...
  [naar artikel]
 29. Eindelijk uit de kast (12/04/2019 - De Morgen)
  Al sinds 1870 bouwt het Amsterdamse Rijksmuseum aan een modearchief. De collectie telt nu meer dan 10.000 stuks, maar werd nog nooit getoond. Samen met fotograaf Erwin Olaf maakte de curator nu de expositie Catwalk. Eindelijk binnenkijken in de schatkamer die zo lang verborgen bleef.
  [naar artikel]
 30. Fotograaf portretteert homokoppels met hun kinderen: “Ik wilde mijn kinderen tonen dat er nóg gezinnen zijn met twee papa’s” (28/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Twee papa’s, twee kinderen: de Belgische fotograaf Bart Heynen (53) wilde zijn tweeling Ethan en Noah (10) tonen dat er nóg gezinnen zijn zoals dat van hen. Dus maakte hij de fotoreeks ‘Dads’, die nu als boek uitkomt. “Het begon als noodzaak. Ik kende geen enkel ander homokoppel met kinderen”, zegt Heynen. “Gaandeweg werd het iets meer. Een manier om te tonen dat een gezin mogelijk is voor iedereen die ervan droomt.”
  [naar artikel]
 31. Beyoncé over eerste zwarte fotograaf die Vogue-cover maakt: "Ik wil deuren openen voor jonge artiesten" (07/08/2018 - VRT NWS)
  In het septembernummer van Vogue geeft Beyoncé meer toelichting over waarom ze voor de cover van het modeblad met de zwarte fotograaf Tyler Mitchell wilde werken. "Totdat er een mozaïek van perspectieven van verschillende etnische achtergronden achter de lens staat, zullen we een beperkte blik hebben op hoe de wereld er echt uitziet", schrijft de Amerikaanse popdiva in het blad. 
  [naar artikel]
 32. Geen show, wel tweets: "Power of the dog" en "West Side story" winnen op Golden Globes na commotie rond diversiteit (10/01/2022 - VRT NWS)
  De films "Power of the dog" en "West Side story" zijn in de prijzen gevallen tijdens de Golden Globes, tot voor kort een van de belangrijkste filmprijzen. Maar de Globes liggen onder vuur, onder meer door hun gebrek aan diversiteit. En dus was er geen grote show met publiek en werden de winnaars bekendgemaakt in een reeks tweets. Bij de winnaars zat er bovendien behoorlijk wat diversiteit. Een overzicht.
  [naar artikel]
 33. Roomkoppen in plaats van moor­koppen? In Nederland woedt hevige discussie over de naam van het bekende gebakje (07/02/2020 - VRT NWS)
  In het Nederlandse kustdorpje Monster, bij Den Haag, wilde een bakker het gebakje "moorkop" voortaan "roomkop" noemen. De reden? Hij wilde de verwijzing naar de Moren, de vroegere islamitische bevolking in Noord-Afrika, uit de naam. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft nu roet in het eten gestroeid. De naam "roomkop" mag niet, omdat er geen echte zuivel in het gebakje zit (de bakkerij is namelijk veganistisch).
  [naar artikel]
 34. Homofoob gedrag leerlingen Atlas College tijdens actie rond diversiteit: "Ze spuwden op regenbooghartjes" (12/05/2023 - VRT NWS)
  In Genk is een actie van de stad rond diversiteit en homofobie in het Atlascollege gisteren grimmig verlopen. Een groepje jongeren verzamelde zich rond de infostand van "Ook Genks Wel Anders" op de speelplaats en begon de medewerkers uit te jouwen. "Ze gooiden zelfs met flesjes en spuugden op onze regenbooghartjes."
  [naar artikel]
 35. Fotograaf portretteert homokoppels met hun kinderen: “Ik wilde mijn kinderen tonen dat er nóg gezinnen zijn met twee papa’s” (28/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Twee papa’s, twee kinderen: de Belgische fotograaf Bart Heynen (53) wilde zijn tweeling Ethan en Noah (10) tonen dat er nóg gezinnen zijn zoals dat van hen. Dus maakte hij de fotoreeks Dads, die nu te zien is op het fotografiefestival AntwerpPhoto en ook als boek uitkomt. “Het begon als noodzaak. Ik kende geen enkel ander homokoppel met kinderen”, zegt Heynen. “Gaandeweg werd het iets meer. Een manier om te tonen dat een gezin mogelijk is voor iedereen die ervan droomt.”
  [naar artikel]
 36. Toen waren ze nog met 7: Flo Windey verlaat "The Social House" na kritiek (over corona en diversiteit): "Heb mensen gekwetst" (08/04/2021 - VRT NWS)
  Flo Windey, een van de deelnemers aan het programma "The Social House" waarbij acht jonge mediamakers samen opgesloten worden in een huis, stapt op na aanhoudende kritiek. Het experiment zou toondoof zijn voor de coronamaatregelen en er zou niet genoeg diversiteit zijn bij de deelnemers. "Ik heb nog veel te leren", zegt Windey. "Dit was een verkeerde inschatting en daar heb ik mensen mee gekwetst."
  [naar artikel]
 37. Vlaanderen zal nooit meer zo "wit" zijn als vandaag, moedige politici durven dat te zeggen (04/06/2019 - VRT NWS)
  Docent Dirk Geldof stelt dat ook zonder nieuwe migratie de diversiteit in Vlaanderen zal toenemen: "Die verandering is fundamenteel en werkt door in de toekomst". Hij roept politici op om leiderschap te tonen en de angstbeelden niet langer in stand te houden.
  [naar artikel]
 38. Franse filmwereld rouwt om "gigant" Michel Piccoli (94) (18/05/2020 - VRT NWS)
  De Franse acteur Michel Piccoli is op 12 mei op 94-jarige leeftijd overleden. Piccoli is vooral bekend voor zijn rollen in "Le mépris", "Les choses de la vie", "La grande bouffe" en "Habemus papam".
  [naar artikel]
 39. John Travolta rouwt om Olivia Newton-John: "Lieve Olivia, je invloed was ongelooflijk" (08/08/2022 - VRT NWS)
  Acteur John Travolta, die samen met Olivia Newton-John de hoofdrol speelde in de filmmusical "Grease", rouwt om het overlijden van zijn tegenspeelster. "Je invloed was ongelooflijk", schrijft hij op Instagram.
  [naar artikel]
 40. Voor en na: deze prachtige foto's tonen vrouwen die hun haar verloren door ziekte (17/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Fotografe Carolien Sikkenk fotografeerde voor de Nederlandse expo "BOLD" Belgische en Nederlandse vrouwen die hun haar hebben verloren, als gevolg...
  [naar artikel]
 41. "Hij heeft duidelijk veel tijd in de fitness doorgebracht" (08/08/2016 - De Redactie)
  Een Canadese fotograaf merkte een beloegawalvis op die met trots zijn sixpack aan de wereld leek te tonen.
  [naar artikel]
 42. Leuven breekt wereldrecord: "We wilden de diversiteit in de stad in de kijker zetten" (13/09/2021 - VRT NWS)
  Leuven heeft sinds zondag officieel een Guinness World Record te pakken. 89 nationaliteiten fietsten er samen een estafette op een hometrainer. “We wilden het WK gebruiken om de diversiteit in Leuven in de kijker te zetten", zegt schepen van Diversiteit Lalynn Wadera (Vooruit).
  [naar artikel]
 43. Franse kunstwereld zegt "non" tegen sculptuur van Jeff Koons (12/02/2018 - VRT NWS)
  In Frankrijk groeit de commotie over een sculptuur van Jeff Koons ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Het monumentale werk moet een plekje bij het Palais de Tokyo krijgen, maar om tal van redenen is de kunstwereld tegen het project gekant.
  [naar artikel]
 44. Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) ziet veel angst en woede over diversiteit: "Ik wil het vertrouwen herstellen" (10/11/2019 - VRT NWS)
  "Meer met elkaar en minder naast elkaar leven", dat wil Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bekomen tijdens deze regeerperiode, zo zegt hij in "De zevende dag". Maar dan moet hij eerst de "onzekerheid, woede en angst over diversiteit" in Vlaanderen aanpakken, geeft hij toe.
  [naar artikel]
 45. Zo belangrijk was Martine Tanghe voor de taal: "Ze was de norm voor het Nederlands in Vlaanderen" (24/07/2023 - VRT NWS)
  “Onze moedertaal is haar moeder kwijt,” schreef auteur Erwin Mortier gisteren op Twitter. Martine Tanghe, decennialang ankervrouw van het VRT-Journaal, overleed op haar 67e aan kanker. Haar empathische professionaliteit wordt alom geprezen, maar ze had ook een belangrijke rol voor de Nederlandse taal.
  [naar artikel]
 46. Ex-politiecommissaris Erwin Van Waeleghem: "Er zijn veel managers, maar weinig ware leiders" (20/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Erwin Van Waeleghem zette als commissaris in Leuven zijn schouders onder een van de allereerste zelfsturende politieteams van ons land....
  [naar artikel]
 47. Belgische fotograaf Frederik Buyckx wint Sony World Photography Award (21/04/2017 - De Redactie)
  De freelance fotograaf voor De Standaard heeft de prijs voor fotograaf van het jaar gewonnen voor zijn fotoserie "Whiteout".
  [naar artikel]
 48. Fotograaf Henk Van Cauwenbergh wilde vandaag nog met Aznavour lunchen: "Zijn conciërge viel mij snikkend in de armen" (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Henk Van Cauwenbergh verloor vandaag met Charles Aznavour een erg goede vriend. De fotograaf had zelfs op de dag van zijn overlijden nog een lunch...
  [naar artikel]
 49. "Geen woorden meer, enkel tranen": politieke, academische en culturele wereld rouwt om verlies Caroline Pauwels (06/08/2022 - VRT NWS)
  Uit verschillende hoeken komen reacties op het overlijden van Caroline Pauwels, voormalig rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "Geen woorden meer, enkel nog tranen", tweet de Leuvense rector Luc Sels. "Een grote dame" is de omschrijving van Vlaams minister-president Jan jambon. En ook de culturele wereld rouwt. "Dag prachtige Caroline", neemt Michael De Cock, artistiek leider van KVS afscheid.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy