De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

De vijf boeken van de week: de nieuwe Tommy Wieringa, waarheid en mythe over Ambiorix en een roman uit de cryptowereld 

De vijf boeken van de week: de nieuwe Tommy Wieringa, waarheid en mythe over Ambiorix en een roman uit de cryptowereld 

VRT NWS

22/09/2023 - 11:52

In zijn nieuwe, dikke roman "Nirwana" verbindt de Nederlandse succesacteur Tommy Wieringa een familiegeschiedenis met de brandhaarden van nu. Waarom is Ambiorix een Belgische nationale held? Historicus Robert Nouwen zoekt het uit in "Ambiorix tegen Caesar. De feiten en de mythe". Filosoof Patrick Loobuyck heeft het over een klassieke tegenstelling in "Wetenschap & religie: een spannend duo". In 2021 doken vier onbekende manuscripten van Louis-Ferdinand Céline op. Het eerste is nu vertaald in het Nederlands: "Oorlog". En Vincent Van Meenen verkent de wereld van de cryptomunten in zijn roman "0xBlixa". Dit zijn de vijf boekentips van VRT NWS deze week.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Van Tommy Wieringa tot Stephen King: dit zijn de boeken die u deze week niet mag missen (20/09/2023 - Het Belang van Limburg)
    Mooie tijden zijn aangebroken als Tommy Wieringa, Philippe Claudel en Stephen King gelijktijdig nieuw werk in de boekhandel droppen. Dit zijn onze boekentips voor deze week.
    [naar artikel]
  2. Schrijver Tommy Wieringa: ‘Optimisme zonder hoop, dat is mijn levensstrategie’ (30/09/2023 - De Tijd)
    02:00 Met ‘Nirwana’ schreef Tommy Wieringa zijn meest ambitieuze roman tot nog toe. In drie generaties schetst hij het beeld van een wereld die in brand staat, en van de mens als dienaar van het vuur. ‘Ik w...
    [naar artikel]
  3. Tommy Wieringa over "De heilige Rita": "Dit boek was een lijdensweg" (31/10/2017 - VRT NWS)
    Tommy Wieringa heeft met "De heilige Rita" een nieuwe roman klaar. De Nederlandse auteur heeft er 4 jaar aan gewerkt en dat was een ware hellegang, vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.
    [naar artikel]
  4. Tommy Wieringa: “Mijn moeder is nu drie jaar dood, maar ze houdt nog altijd haar mond niet” (25/01/2019 - De Morgen)
    Naakt, niet langer beschermd door de fictie. Zo voelt de bekroonde Nederlandse auteur Tommy Wieringa zich, nu hij drie jaar na haar dood een intiem portret van zijn moeder brengt. “Ze is nu veel meer dan de vrouw van wie ik vaak last had.”
    [naar artikel]
  5. Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met ‘De heilige Rita’ (09/11/2018 - Metro)
    De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa heeft de BookSpot Literatuurprijs gewonnen met zijn roman ‘De heilige Rita’. Dat maakte de jury van de literatuurpijs donderdagavond bekend tijdens het Nederlandse tv-programma ‘RTL late night’. Bij de prijs, die eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs heette, hoort een geldbedrag van 50.000 euro. bron: Belga Het bericht Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met ‘De heilige Rita’ verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  6. Tommy Wieringa wint BookSpot Lezersprijs met ‘De Heilige Rita’ (08/11/2018 - De Morgen)
    De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa is de winnaar van de BookSpot Lezersprijs 2018 met zijn jongste roman De Heilige Rita. Het boek, een soort ode aan de hopeloze gevallen, was eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris-prijs en maakt ook nog kans op de BookSpot Literatuurprijs.
    [naar artikel]
  7. Aangrijpende tekst Tommy Wieringa opnieuw viraal (08/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Sinds de moord op Julie Van Espen zoeken mensen op social media massaal troost in de treffende woorden van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa,...
    [naar artikel]
  8. ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa wint jury- én lezersprijs BookSpot Literatuurprijs (08/11/2018 - De Morgen)
    De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa beleefde gisterenavond een hemelse avond. Met zijn roman De heilige Rita schreef hij zowel de jury- als de lezersprijs van de BookSpot Literatuurprijs op zijn naam. Dat levert hem in totaal 60.000 euro op.
    [naar artikel]
  9. Roman "Joe Speedboot" van Nederlandse auteur Tommy Wieringa wordt verfilmd (03/03/2021 - VRT NWS)
    Het boek "Joe Speedboot" van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa wordt verfilmd. Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij.
    [naar artikel]
  10. Tommy Wieringa over zijn moeder: 'Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde' (30/01/2019 - Knack)
    In de verhalen en herinneringen in Dit is mijn moeder schetst Tommy Wieringa een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie. Een voorpublicatie.
    [naar artikel]
  11. Tommy Wieringa, schrijver en luxemigrant: 'Migratie is een duivels probleem' (30/01/2019 - Knack)
    In Dit is mijn moeder tekent Tommy Wieringa een even liefdevol als genadeloos portret van zijn overleden moeder. Gesprek over de deugd van zelfbeheersing, de 'geparfumeerde bedrieger' Thierry Baudet en literaire voodoo.
    [naar artikel]
  12. Nieuwe roman van Tommy Wieringa zit vol autobiografische humus en knettert van ambitie (24/10/2017 - De Morgen)
    https://images0.persgroep.net/rcs/YZ1EO6j_WPjWPMI5nE3kO7OjHBI/diocontent/77189426/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
    [naar artikel]
  13. Tommy Wieringa: ‘Ik zal steeds excentrieker worden’ (04/10/2020 - De Morgen)
    Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Drieëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Tommy Wieringa (53). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
    [naar artikel]
  14. Tommy Wieringa schreef emotioneel boek over zijn "rare" moeder (31/01/2019 - VRT NWS)
    Tommy Wieringa (°1967) heeft met "Dit is mijn moeder" een onthutsend portret geschetst van een uitzonderlijke en onvergetelijke vrouw. Zijn moeder overleed 4 jaar geleden. Op haar sterfbed zei Wieringa haar dat ze een boek zou worden. Ze vond het prima. "Mijn moeder was een geschenk voor een auteur", zei Wieringa in "De Wereld Vandaag" op Radio 1 en "De Afspraak" op Canvas.  
    [naar artikel]
  15. Tommy Wieringa signeert in Genk (04/12/2023 - Het Belang van Limburg)
    Afgelopen zomer kwam Ilja Leonard Pfeijffer nog langs met zijn pen, nu strikt de Genkse boekhandel Malpertuis een andere Nederlandse klepper die komt signeren. Op zaterdag 9 december zakt schrijver Tommy Wieringa af naar de Molenstraat 24. Hij signeert die dag tussen 15 en 16 uur zijn nieuwe boek ‘Nirwana’ en ouder werk. Meer info: www.boekhandelmalpertuis.be
    [naar artikel]
  16. Tommy Wieringa viert jubileum van de liefde (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
    ‘Saint Amour’ is aan zijn vijfentwintigste editie toe. Dat zilveren jubileum wordt bekroond met de liefde zelf, met alles wat er fraai over de liefde werd geschreven. Bij de gasten zitten toppers als Tommy Wieringa en Philippe Claudel.
    [naar artikel]
  17. Tommy Wieringa: ‘Ik heb hem neergeslagen. Daar heb ik toen wel duizend euro voor betaald, maar het was het waard’ (04/10/2020 - De Morgen)
    Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Drieëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Tommy Wieringa (53). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
    [naar artikel]
  18. De vijf boeken van de week: Filip Rogiers als zij-instromer in het onderwijs, Bernie Sanders boos op het kapitalisme en de nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah  (13/10/2023 - VRT NWS)
    Journalist Filip Rogiers deelt zijn ervaring als zij-instromer in het onderwijs in "Scènes uit een schoolleven". De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders was in Brussel om zijn nieuwe boek voor te stellen: "Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme". Kinderpsycholoog Klaar Hammenecker reikt handvatten aan om ondubbelzinnig te communiceren met tieners in "Laat maar". Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah stelt het Duitse kolonialisme aan de kaak in zijn roman "Hiernamaals". En "Mond vol vogels" van Samanta Schweblin is een bundel griezelige verhalen. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  19. Doodsdrift (10/04/2019 - De Morgen)
    De brief en het dagboek, voorbodes van de roman, hebben het loodje gelegd, als kanaries in een mijn. Tommy Wieringa, auteur van het Boekenweekgeschenk, taxeert de overlevingskansen van het genre dat hem zo lief is.
    [naar artikel]
  20. 'Joe Speedboot' met gouden randje (05/04/2019 - De Morgen)
    Vijftig drukken, een magisch getal voor een schrijver, te vergelijken met een gouden plaat voor een popmuzikant. Tommy Wieringa voegt zich deze week met zijn roman 'Joe Speedboot' bij een select kransje Nederlandse auteurs.
    [naar artikel]
  21. Tommy Wieringa en Peter Terrin, schrijvers en vrienden: 'Nu en dan kloppen we op elkaar' (07/03/2021 - Knack)
    Terwijl Tommy Wieringa in Gedachten over onze tijd vlijmscherp in deze tijd snijdt, houdt Peter Terrin zich in zijn oeuvre op veilige afstand van de actualiteit. Uit liefde voor elkaars taal groeide vriendschap. 'Nu en dan kloppen we op elkaar.'
    [naar artikel]
  22. Te oud voor de lucht (14/04/2019 - De Morgen)
    Bij zijn eerste roman De jagers, waarvoor James Salter putte uit zijn ervaringen als gevechtsvlieger, stond hij er meteen, oordeelt Tommy Wieringa.
    [naar artikel]
  23. Delphine Lecompte en Tommy Wieringa: 'Er zat altijd al veel geweld in mijn gedichten' (15/12/2019 - Knack)
    Toen ze elkaar begin dit jaar leerden kennen, was het vriendschap op het eerste gezicht. Sindsdien ontfermt schrijver Tommy Wieringa zich over dichteres Delphine Lecompte: 'Ik vervloek de dag dat ik op haar telefoon WhatsApp heb geïnstalleerd. De rest van mijn dagen zullen in een Delphine-roze kleur geschilderd zijn.'
    [naar artikel]
  24. De vijf boeken van de week: hoe word je vegan, een ode aan 75-plussers en troost bij het WK  (03/12/2022 - VRT NWS)
    Game over voor de Rode Duivels, maar gelukkig is er een boek over de rijke geschiedenis van het nationale elftal. En voorts een pleidooi voor de waardigheid van 75-plussers, een getuigenis van een vleeseter die veganist werd, een zoektocht naar naziroofkunst in Belgische musea en een roman die je meeneemt in de coulissen van het Kremlin. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  25. Vastgezogen in het veen (12/04/2019 - De Morgen)
    Met De heilige Rita keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd. Hij poot er sjofele en door het leven benadeelde hoofdpersonages neer, in een grootse, zintuiglijke roman.
    [naar artikel]
  26. Vastgezogen in het veen (25/10/2017 - De Morgen)
    Met De heilige Rita keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd. Hij poot er sjofele en door het leven benadeelde hoofdpersonages neer, in een grootse, zintuiglijke roman.
    [naar artikel]
  27. De vijf boeken van de week: het debuut van Maaike Neuville, de vroegste Congolese roman en de nieuwe Michel Houellebecq (17/03/2023 - VRT NWS)
    Actrice en filmmaakster Maaike Neuville debuteert met "Zij.", een roman over de complexiteit van macht. "Ngando" van Paul Lomami-Thsibamba wordt beschouwd als de eerste Congolese roman en is nu ook in het Nederlands te lezen. Dit is ook het geval voor "Vernietigen", de nieuwe Michel Houellecq. De Roemeens-Nederlandse Mira Feticu heeft veel te danken aan de bibliotheek en schrijft een lofrede in "Geheugen, geschiedenis, beschaving" en Sofie Verschueren, moeder van drie kinderen, deelt haar intense ervaring met borstvoeding in "Van mijn melk". Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  28. De vijf boeken van de week: kortverhalen van Erwin Mortier, Dany Verstraeten blikt terug en Jonas Boets in het spoor van Pieter Aspe   (08/09/2023 - VRT NWS)
    Erwin Mortier brengt voor het eerst een bundel met kortverhalen uit, in afwachting van zijn nieuwe roman: “Glorie en Heerlijkheid. Eindelijk ook verhalen”. Nieuwsanker Dany Verstraeten gaat met pensioen en blikt terug op zijn carrière in "Verankerd". Jonas Boets laat de Aspe-fans kennismaken met de jonge inspecteur Van In in de prequel "Reünie", journalist Rik Van Puymbroeck debuteert met de roman "Treurwil". Filmkenner Robin Broos schrijft alles wat hij weet over Disney neer in "Do you speak Disney?". Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  29. Dubbelslag voor Tommy Wieringa in  BookSpot Literatuurprijs (08/11/2018 - VRT NWS)
    De BookSpotprijs is de vroeger ECI, die daarvoor AKO heette. De prijs bestaat bijna 30 jaar. De uitreiking was rechtstreeks te volgen op RTL Live. Net zoals vorig jaar wint één schrijver de prijs van de jury en van de lezers. In 2017 was dat de Vlaming Koen Peeters met "De Mensengenezer". Nu neemt Tommy Wieringa 60.000 euro mee naar huis, 50.000 euro voor de prijs van de jury, en 10.000 euro voor de bekroning door 50 lezers uit Vlaanderen en Nederland. Eerder won Wieringa ook al de publieksprijs voor fictie van "LangZullenWeLezen" van de VRT.
    [naar artikel]
  30. De vijf boeken van de week: een verjaardagscadeu voor koningin Mathilde, een eerbetoon aan Marc Didden en een lesbische roman (25/11/2022 - VRT NWS)
    Slecht nieuws voor wie advocaat, academicus, geestelijke of journalist is: de kans is groot dat je psychopathische neigingen hebt. Goed nieuws: het is behandelbaar. Nog meer goed nieuws: koningin Mathilde wordt binnenkort 50, en Fleur Pierets gaat "Carol" achterna , de eerste roman over de vrouwenliefde die goed eindigt. Dit zijn de vijf nieuwe boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  31. De troubadour van het triviale (06/04/2019 - De Morgen)
    'Hij schrijft de mooiste zinnen ter wereld', zei Tommy Wieringa over James Salter (°1925) in deze krant. Zijn roman 'All That Is' werd vorig jaar ingehaald als een meesterwerk. Maar geldt dat etiket ook voor het zopas vertaalde 'Light Years'?
    [naar artikel]
  32. De vijf boeken van de week: Diane De Keyzer over de geschiedenis van de prostitutie, een roman van Erik Vlaminck en de gedichten van Cees Nooteboom  (10/03/2023 - VRT NWS)
    Van anonieme straatmadeliefjes tot machtige courtisanes: Diane De Keyzer voert ze op in haar boek over de geschiedenis van de prostitutie in onze steden. Kunnen we het klimaat redden door minder vlees te eten? Landbouwexperte Louise Fresco nuanceert de impact ervan. Correspondente Eva Rammeloo keert na 9 jaar terug uit China en getuigt over de toenemende almacht van president Xi Jinping. Erik Vlaminck klaagt in een roman de wantoestanden in een psychiatrische instelling aan. En oude rot in het vak Cees Nooteboom bundelt al zijn poëzie. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  33. Nic Balthazar leest mee: "Veel boeken lees ik met mijn oren" (04/12/2017 - Metro)
    Nic Balthazar is deze maand Metro’s Leesclubvoorzitter. Hij leest samen met jullie ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa. “Ja, ik ben een lezer. Ooit heb ik literatuur gestudeerd en de liefde voor boeken is daar gelukkig niet door verdwenen, ook al ben ik stevig vreemdgegaan met cinema en televisie. Ik lees nog altijd flink door.” Verslaafd aan audiobooks “Ik ben verslaafd aan audiobooks. De helft van de boeken lees ik met mijn oren, wanneer ik maar kan: als ik ga fietsen, de afwas doe, de was ophang of wat dan ook. Voor de rest lees ik vooral digitaal op mijn e-reader en ja, zelfs op mijn smartphone. Zo heb ik immers altijd mijn boek bij de hand én kan ik ’s nachts in bed lezen zonder nachtlampje. Het enige bedgeheim dat ik graag deel.” (lacht) “Van Tommy Wieringa ben ik een grote fan, dus ik keek al uit naar zijn nieuwste boek, hoewel ik weinig affiniteit met heiligen heb. Het samen mogen lezen met anderen is dubbel plezier. Want gedeeld genot is dubbel genot. Driedubbel zelfs.” Nic Balthazar is film-, televisie- en theatermaker en schrijft op dit moment aan een nieuwe film en een nieuwe theaterproductie. Ben jij al lid van onze leesclub? Schrijf je hier in en lees iedere maand mee.
    [naar artikel]
  34. Nederlandse schrijver Tommy Wieringa op longlist van Man Booker International Prize (13/03/2019 - VRT NWS)
    De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa staat met zijn boek "The death of Murat Idrissi" ("De dood van Murat Idrissi") op de longlist van 13 schrijvers die genomineerd zijn voor de Man Booker Prize 2019 in de categorie internationale literatuur. 
    [naar artikel]
  35. De vijf boeken van de week: Ilja Leonard Pfeijffer brengt eerste historische roman uit en Saskia de Coster schrijft over wat bedrog doet met een gezin (26/05/2023 - VRT NWS)
    Ilja Leonard Pfeijffer heeft een vuistdikke roman geschreven: “Alkibiades” houdt onze democratie een spiegel voor. Van Saskia de Coster verscheen “Net echt”, een roman waarin een middenklassengezin uit elkaar valt. Nele Reymen bundelde veelgestelde vragen over moederschap. De invloed van de klimaatverandering op ons cultureel erfgoed is uitgediept door kunsthistoricus Thijs Weststeijn. Michael De Cock illustreert het belang van cultuur in onze levens. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  36. De vijf boeken van de week: autobiografie van Sam Bettens, columns van Mark Elchardus en boekje voor jonge ouders van Binu Singh   (03/03/2023 - VRT NWS)
    Rockster Sam Bettens ruilt zijn gitaar in voor de pen en debuteert met een autobiografie. Volgens socioloog Mark Elchardus boeten we door onze drang naar meer veiligheid steeds meer in op onze vrijheid. De nieuwe roman van de Palestijnse Adania Shibli, één van de auteurs tijdens het literaire festival Passa Porta, kan nu ook in het Nederlands gelezen worden. Maxim Februari waarschuwt voor een overheid die steeds meer controle afgeeft aan technologiebedrijven. En kinderpsychiater Binu Singh schreef een zakboekje voor kersverse ouders. Dit zijn vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  37. De vijf boeken van de week: het debuut van Guillaume Van der Stighelen, Cathérine Kools over stoppen met alcohol en levenslessen van José De Cauwer (17/02/2023 - VRT NWS)
    Reclameman Guillaume Van der Stighelen debuteert op zijn 67ste met een roman over zijn overgrootvader. Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke duiken in de dagboeken en brieven van professor filosofie en Holocaustoverlever Leopold Flam. Actrice Cathérine Kools maakte alcoholverslaving van heel dichtbij mee en getuigt erover in een boek. Welke levenslessen trekt José De Cauwer uit het wielrennen? En voor de fans van de Amerikaanse cultschrijver Bret Easton Ellis is er een nieuwe roman. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  38. 'Hoop is wat mensen in bootjes doet stappen' (11/04/2019 - De Morgen)
    Een politiecommissaris op zoek naar een religieuze identiteit. En vluchtelingen die een beter leven zoeken. De roman Dit zijn de namen (2012), actueler dan ooit, wordt door NTGent naar het theater vertaald. Vier vragen aan auteur Tommy Wieringa (48) en regisseur Philipp Becker (36).
    [naar artikel]
  39. Tommy Wieringa wint De Inktaap (11/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  40. [VIDEO] - Mythe of Waarheid: spinazie nooit opnieuw heropwarmen (19/04/2017 - De Redactie)
    Spinazie opwarmen, wordt afgeraden. Maar is dat eigenlijk terecht? "Over eten" zoekt het verschil uit tussen de mythe en de waarheid.
    [naar artikel]
  41. Boekenweekgeschenk Tommy Wieringa internationaal gegeerd (05/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  42. Tommy Wieringa wint grote literatuurprijs (12/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  43. Tommy Wieringa schrijft Groot Dictee (12/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  44. Wie wint eerste BookSpot Literatuurprijs? (06/11/2018 - Metro)
    Wie wint donderdag de eerste BookSpot Literatuurprijs? Tussen de zes genomineerden zit één Vlaming, meer bepaald schrijver/dichter Peter Verhelst met zijn roman ‘Voor het vergeten’. De BookSpot Literatuurprijs is sinds 1 maart de nieuwe naam van de ECI Literatuurprijs, op haar beurt de opvolger van de sinds 1987 toegekende AKO Literatuurprijs. De prijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De vijf genomineerden naast Peter Verhelst zijn: Suzanna Jansen voor ‘Ondanks de zwaartekracht’ (Balans), Peter Middendorp voor ‘Jij bent van mij’ (Prometheus), Arjen van Veelen voor ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’ (De Bezige Bij), Aukelien Weverling voor ‘In alle steden’ (Meulenhoff) en Tommy Wieringa voor ‘De heilige Rita’ (De Bezige Bij). Van de vijf Nederlandse genomineerden geniet Tommy Wieringa de grootste bekendheid. Hij wist in 2013 al die andere grote literaire onderscheiding, de Libris Literatuurprijs, te winnen met ‘Dit zijn de namen’. Op donderdag 8 november wordt ’s avonds in RTL Late Night bekendgemaakt welk boek de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen. bron: Belga Het bericht Wie wint eerste BookSpot Literatuurprijs? verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  45. De vijf boeken van de week: een liefdesverklaring aan een hond, een bewogen Joods familieverhaal uit WOII en een filosofisch boek over trots   (31/03/2023 - VRT NWS)
    Sinds 2020 ontfermt Jana Elza Wuyts zich samen met haar partner Marnix Peeters over een Spaanse zwerfhond. Na een eerste boek over "Boef" brengt ze nu een vervolg. In "Verloren" puzzelt Ingrid Vander Veken het bewogen leven van Liesje Andriesse samen, een jonge Joodse vrouw. Mogen we trots zijn? Die vraag onderzoekt Martha Claeys in "Trots, de filosofie van een emotie". Adriaan van Dis maakt zich in zijn nieuwe roman "KliFi" behoorlijk boos en onafhankelijk stadsdichter Ruth Lasters dicht over ongeboren leven in "Tijgerbrood". Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt. Met als toemaatje een interview van Jan Balliauw met de gevluchte Russische schrijver Vladimir Sorokin.
    [naar artikel]
  46. Tommy Wieringa: ‘Nederland is een gruwelijk rechts land’ (16/09/2023 - De Morgen)

    [naar artikel]
  47. De boeken van de week: verse verzen van Peter Verhelst, een winters kinderboek van Gerda Dendooven en Thijs Delrue als twijfelende voetbalvader   (03/11/2023 - VRT NWS)
    Bregje Hofstede schrijft over pijn en genot in de autobiografische roman "Oersoep". Dichter Peter Verhelst giet beelden in woorden in zijn nieuwe dichtbundel "Zabriskie". Gevierd kinderboekenillustrator Gerda Dendooven verzint deze keer ook het verhaal in "Waar is Winter?" In plaats van profvoetballer werd Thijs Delrue sportjournalist. "De Koperen Kogel. Memoires van een mislukte Messi" is het verslag van zijn onvervulde kinderdroom. In "Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied" onderzoekt journaliste Sanne Bloemink de geschiedenis van pijn en hoe we er nu mee omgaan. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  48. De boeken van de week: een reddingsplan voor het onderwijs, een moederroman en het "moeraseffect" van geweld  (08/12/2023 - VRT NWS)
    Na de nieuwe PISA-resultaten is de vraag prangend: moet de lat in het onderwijs opnieuw hoger? In "Mijn kind, slim kind. Waarom lezen en tellen de wereld zal redden" pleit Wouter Duyck voor kennisoverdracht. Caro Van Thuyne probeert postuum haar moeder te doorgronden in de roman "Bloedzang". Iedereen kan dader worden: dat is de stelling van Christophe Busch in "De duivel in elk van ons". Handvatten voor het prille ouderschap vind je in "Liefde in de tropenjaren" van psycholoog Katrien Koolen. En Rob van Essen wil een fout uit het verleden herstellen in zijn roman "Ik kom hier nog op terug". Dit zijn de boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]
  49. De vijf boeken van de week: true crime uit Wetteren, griezelige graphic novel, seksuele fabels de wereld uitgeholpen en de nieuwe Paul Auster (09/06/2023 - VRT NWS)
    Waarom slaat zuster Godfrieda in de jaren 70 aan het moorden in een rusthuis in Wetteren? Journalist Tom De Smet zoekt het uit in "Soeur Mourir". Stripauteur Erik Kriek brengt met "De kuil" een nieuwe graphic novel gedrenkt in onvervalste horrorsfeer. Bettina Baltschev schrijft over de aantrekkingskracht van het strand in "Zo ver het oog reikt". Meesterverteller Paul Auster onderzoekt in "Bloedbadnatie" de wapenverslaving van de Amerikanen en in "De waarheid over seks" komen Ellen Laan en Rik van Lunsen met een nieuwe wetenschappelijke kijk op seks. Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy