Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

4 mythes over wijn: "Kurksmaak heeft niets te maken met de kurk"

26/12/2023 - 08:30
"Over wijn doen een aantal hardnekkige misverstanden de ronde. Sommelier Alexander De Beck van The Winetist uit Gent wil er een aantal voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. "Een van de grootste mythes is dat de term kurksmaak verwijst naar het feit dat er kurk in de wijn zit.""

Gerelateerde krantenkoppen:

1. KIJK. Sommelier onthult waarom je wijnfles niet terug moet afsluiten met kurk: “Gebruik een confituurpot” (21/05/2023 - Het Laatste Nieuws)

Sommelier Warner Boin vertelt op TikTok waarom je nooit een wijnfles opnieuw mag sluiten met een kurk. Volgens de wijnkenner zit er te veel lucht tussen de kurk en de wijn in de fles, een kurk is ook nog eens poreus waardoor er nog meer zuurstof bij kan. Boin zweert bij een confituurpot. In bovenstaande video legt ze uit hoe je wijn zolang mogelijk kan bewaren. [naar artikel]


2. Gratis wijn om handgel mee te maken (26/03/2020 - VRT NWS)

Filip Decroix uit Boezinge bij Ieper schenkt 3.000 liter wijn weg om er pure alcohol van te maken voor de zorgsector. "Als iemand de alcohol uit de wijn haalt, kunnen ze er handgel mee maken", zegt de wijnbouwer. [naar artikel]


3. Vier Italiaanse familieleden overleden bij het brouwen van eigen wijn: is wijn maken gevaarlijk? (05/10/2021 - VRT NWS)

In Italië zijn vier familieleden overleden toen ze hun eigen wijn wouden maken. De wijnkelder van de familie zou slecht verlucht zijn geweest, waardoor ze bevangen raakten door de dampen die vrijkomen bij het wijnbrouwproces. "Vooral mensen die als hobby wijn brouwen, moeten opletten", waarschuwt wijnkenner Alain Bloeykens in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]


4. Zwitserse onderzoekers kunnen gekurkte wijn detecteren in de fles (23/04/2019 - Metro)

Zwitserse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze kunnen vaststellen of wijn al dan niet naar kurk smaakt terwijl het nog in de fles zit. De ‘sensor’ detecteert de molecule die de kurksmaak veroorzaakt in wijn, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Dat blijkt uit een studie door de universiteit van Fribourg, in Zwitserland, gesteund door […] Het bericht Zwitserse onderzoekers kunnen gekurkte wijn detecteren in de fles verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


5. Na de kemel met de knallende kurk: oogspecialisten zien ongevallen met kurken "veel vaker dan je zou denken" (18/05/2022 - VRT NWS)

"Allez, weer één", hoorde je oogspecialisten aller landen zuchten toen ze renner Biniam Girmay gisteren een kurk in het oog zagen krijgen. "Dit komt veel vaker voor dan mensen denken", leert een rondvraag van VRT NWS bij gespecialiseerde artsen. Maar wat zijn de gevolgen? En hoe kan je dit vermijden? [naar artikel]


6. Lotus schrapt "Pommeline"-koekje. "Beslissing heeft niets te maken met Temptation-verleidster" (16/04/2018 - VRT NWS)

"Pommeline" verdwijnt uit de koekjesafdeling van de supermarkt. Producent Lotus Bakeries heeft beslist de naam van het appeltaartje te veranderen in "Tartélice Appel". De beslissing heeft niets te maken met de gelijknamige rondborstige verleidster die vorig jaar deelnam aan het tv-programma "Temptation Island", zo zegt men bij Lotus. [naar artikel]


7. "Ruikt de wijn naar nat karton of vochtige kelder? Bouchonné!" Sepideh maakt van jou de beste thuissommelier van het land (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)

Sommige wijnsnobs halen hun neus misschien op voor wijnen zonder houten kurk, maar onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia ziet ook de voordelen van... [naar artikel]


8. Supermarkten gaan wijn in blik aanbieden, topsommelier: "Picknickwijn is niet bedoeld om te bewaren" (19/02/2021 - VRT NWS)

Verschillende supermarkten in ons land gaan binnenkort wijn in blik verkopen. In verschillende landen wordt wijn al jaren in blik verkocht, maar in Europa is dat een minder gebruikelijke verpakking. "Er wordt vooral rosé wijn en witte wijn aangeboden in blik. Het gaat om wijnen die jong geconsumeerd moeten worden", zegt topsommelier Sepideh Sedaghatnia in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]


9. Daarom bewaar je wijn het best horizontaal (23/11/2017 - Metro)

Wellicht heb je er nog nooit over nagedacht, maar er is een reden waarom de meeste wijnrekken zo gebouwd zijn dat de flessen er enkel horizontaal in passen. Zo blijft de drank langer goed. Het zit namelijk zo. Als een ongeopende fles wijn met kurk rechtop staat, is de kans groot dat de kurk uitdroogt. […] [naar artikel]


10. Als kurken zich koppig verzetten, welke trekker kies je dan best? (21/01/2023 - Express)

Een kurk kan weerbarstig zijn. Mooier beschreven zeggen ze dat zo: “het komt voor dat kurken zich koppig blijven verzetten.” Eén zin, maar plots voelde ik mij 100 procent verwant met de kurk. Misschien is het wel net leuk, dat de kurk wat koppig doet, om daarna de beste wijn die er in een fles […] [naar artikel]


11. Parket waarschuwt na overlijden door gemanipuleerde rode wijn: “Niet de originele kurk en dodelijke dosis MDMA aangetroffen” (26/02/2020 - Het Nieuwsblad)

Nadat een vrouw eind vorig jaar om het leven kwam na het drinken van gemanipuleerde rode wijn, wil het parket de bevolking waarschuwen. Uit onderzoek bleek dat de vrouw een dodelijke dosis MDMA en MDA in haar bloed had. Naar alle waarschijnlijkheid zat die in de rode wijn die ze enkele uren eerder dronk. In de fles waar de vrouw van dronk, zat niet de originele kurk. Om die reden gaat het parket ervan uit dat de wijn gemengd werd met drugs. “Het parket Antwerpen heeft op dit moment enkel weet van deze ene fles”, klinkt het nog. [naar artikel]


12. Was het nu maar 2 dagen of toch een week? Onze huissommelier Sepideh vertelt hoe en hoelang je ontkurkte wijn kan bewaren (03/01/2021 - Het Laatste Nieuws)

De overgang van oud naar nieuw is alweer achter de rug en misschien heb je wel nog enkele ontkurkte wijnflessen over. Maar hoelang mag je daar nog van drinken? Zijn er manieren om de houdbaarheid te verlengen en wat kan je achteraf nog met de restjes doen? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia ontkracht enkele veelgehoorde mythes over de bewaring van wijn eens die ontkurkt is. “Heb je niet meteen een stop in huis, dan kun je er ook probleemloos de originele kurk weer in peuteren.” [naar artikel]


13. Video: "Het zijn allemaal single mannen" en andere mythes over de vluchtelingencrisis ontkracht (20/06/2018 - Het Laatste Nieuws)

Het is vandaag de internationale wereldvluchtelingendag en over die aanhoudende vluchtelingencrisis heersen nog steeds veel mythes. Zo hoor je vaak... [naar artikel]


14. Hoe (lang) kan je een geopende fles wijn bewaren? "Varieert van 2 dagen tot 2 weken, rode wijn is grootste uitdaging" (05/12/2023 - VRT NWS)

Wil je een geopende fles wijn goed bewaren, dan moet je rekening houden met de temperatuur en de blootstelling van de wijn aan de lucht. "De bewaartermijn van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn verschilt uiteraard. Van 2 dagen tot 2 weken", zegt Alexander De Beck, sommelier bij Winetist. Hij overloopt per wijnsoort hoe je je wijn het best kan bewaren na opening. [naar artikel]


15. Wat zegt de schroefdop of kurk over de wijn? Sepideh maakt van jou de beste thuissommelier (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)

Sommige wijnsnobs halen hun neus misschien op voor wijnen zonder houten kurk, maar onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia ziet ook de voordelen van... [naar artikel]


16. CEO Marc Noppen van UZ Brussel zit met "jaarlijkse verkoudheid" in "De afspraak": "Ik heb geen koorts, ik ben niet ziek" (22/10/2020 - VRT NWS)

Een opmerkelijke passage aan het begin van "De afspraak" gisteren. Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel, vertelde daar dat hij "een beetje verkouden was". "Maar het heeft helemaal niets met COVID-19 te maken." [naar artikel]


17. "Wijn, wijn, wijn, overal waar je kijkt die klotewijn" (26/08/2017 - De Morgen)

De proseccohype is totaal uit de hand gelopen. In de regio Veneto, waar de bubbelwijn vandaan komt, zijn de bossen verdwenen en worden alleen nog maar druiven verbouwd. [naar artikel]


18. Creatief met kurk: De Vlaspit verwerkt per jaar 80 ton kurk tot isolatiemateriaal en bodembedekker (02/01/2020 - VRT NWS)

De kans is groot dat u na de feestdagen nog kurken van wijn-of champagneflessen hebt liggen. Vaak verdwijnen die bij het restafval. Daar horen ze eigenlijk niet thuis want kurk is een duurzaam materiaal. In de sociale werkplaats De Vlaspit in Scherpenheuvel geven ze de kurken een nieuw leven als isolatiemateriaal en bodembedekker. 80 ton per jaar wordt er verwerkt. [naar artikel]


19. Mannelijke of vrouwelijke hersenen komen zo zelden voor dat ze "abnormaal" zijn (08/03/2018 - VRT NWS)

Waarschijnlijk zijn er weinig onderwerpen waarover zo veel hardnekkige mythes de ronde doen, als over de verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Mannen komen immers van Mars en vrouwen van Venus, en ze hebben verschillende hersenen, die maken dat ze meer of minder emotioneel zijn, beter of minder geschikt zijn voor bepaalde taken. Het probleem daarmee is dat het niet echt waar is, en dat de wetenschap zowat al de mythes ontkracht heeft. De meeste mensen hebben een "mozaïekbrein", met mannelijke stukjes en vrouwelijke stukjes. Slechts zo'n 3 procent heeft een uitgesproken mannelijk of vrouwelijk brein.  [naar artikel]


20. Trump: VS hebben "niets te maken" te hebben met vermeende inval in Venezuela (05/05/2020 - Het Laatste Nieuws)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag bevestigd dat zijn regering "niets te maken" heeft met een vermeende inval van huurlingen in... [naar artikel]


21. Mehdi Nemmouche: "Ik heb niets te maken met inbraak bij advocaat” (31/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

"Ik heb niets te maken met de inbraak bij meester Lurquin en veroordeel elke poging om advocaten, juryleden of magistraten te intimideren." Dat... [naar artikel]


22. Sommelier van het jaar Gianluca Di Taranto: "Wijn proeven is een echt beroep" (18/09/2019 - VRT NWS)

België is veel meer dan bier, frieten en kermiskoersen. Vorige jaar kende ons land zelfs een topjaar in de wijnbouw. Maar liefst twee miljoen liter wijn vloeide voort uit onze bodem, een absoluut record. Gianluca Di Taranto, beste sommelier van het land, bespreekt samen met "De ideale wereld"-reporter en amateurwijnbouwer Luc Haekens de opkomst en plotse succes van Belgische wijn in "Vandaag" op Eén. [naar artikel]


23. Was het nu maar 2 dagen of toch een week? Sepideh vertelt hoe en hoelang je ontkurkte wijn kan bewaren (03/07/2020 - Het Laatste Nieuws)

Mag je de kurk van al geopende wijn eigenlijk wel terug in de fles duwen? Zijn er manieren om de houdbaarheid te verlengen? Onze huissommelier... [naar artikel]


24. Was het nu maar 2 dagen of toch een week? Sepideh legt uit hoe en hoelang je ontkurkte wijn kan bewaren (03/07/2020 - Het Laatste Nieuws)

Mag je de kurk van al geopende wijn eigenlijk wel terug in de fles duwen? Zijn er manieren om de houdbaarheid te verlengen? Onze huissommelier... [naar artikel]


25. Mehdi Nemmouche schreeuwt onschuld uit: "Ik heb niets te maken met inbraak bij advocaat en ben niet de dader van aanslag op Joods Museum” (31/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

"Ik heb niets te maken met de inbraak bij meester Lurquin en veroordeel elke poging om advocaten, juryleden of magistraten te intimideren." Dat... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!