De groenten- en fruittelers hebben amper seizoensarbeiders om te helpen bij de oogst. Het Algemeen Boerensyndicaat wil daarom mensen in tijdelijke werkloosheid inschakelen. [naar artikel]
De oogst van de hennepplantage op de terreinen van de voormalige verffabriek AkzoNobel in Vilvoorde is mislukt. Een half jaar geleden werden daar 1,5 miljoen hennepplanten gezaaid die zouden dienen als grondstof voor isolatie, maar intussen is er van de planten geen spoor meer. “Slechte grond en een fout zaaimoment”, klinkt het. [naar artikel]
Door de lente raken de aardappelen, ajuinen en andere groenten maar niet op tijd geplant in de zompige grond, waardoor een rendementsverlies van 15 procent dreigt. Wordt ons slaatje deze zomer dan ook een stuk duurder? [naar artikel]
Verschillende groentetelers in ons land rijden de bloemkolen op hun akkers kapot. Sommigen hebben een overschot waardoor ze maar weinig geld krijgen voor hun kolen. Anderen vernielen hun bloemkolen, omdat de oogst mislukt is door de droogte. "Het doet pijn in het hart dit te moeten doen", zegt bloemkoolkweker Dirk Martens uit Meulebeke. [naar artikel]
Dankzij het goede weer juicht de consument twee keer: de groenten die hij verorbert onder een deugddoend zonnetje zijn door het grote aanbod spotgoedkoop. De boeren vloeken. Alleen de kwekers van asperges maken zich nog geen zorgen, al kunnen ook zij de oogst nauwelijks bijhouden. [naar artikel]
De Europese groentenverwerkers luiden de alarmbel over de aanhoudende droogte. “De ergste situatie van de voorbije veertig jaar” voor de groententelers en -verwerkers, klinkt het. Voor sommige soorten valt de oogst tot 50 procent lager uit, aldus sectororganisatie Profel. “Door het hete en droge weer in juli in de meeste streken van Europa, blijven de […] Het bericht Tot de helft minder groenten door hitte verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
In heel wat Britse warenhuizen is het dezer dagen rantsoeneren als het aankomt op groenten en fruit. Zo verbieden winkels klanten om meer dan drie stukken van eenzelfde groente of fruit aan te kopen, en zijn producten via de online supermarkten al helemaal niet meer beschikbaar. [naar artikel]
De groente- en fruitteelt lijdt onder de extreme hitte en droogte. Daardoor dreigen supermarkten onvoldoende aanbod te hebben. Groenten en fruit moeten er immers aan strenge productafspraken en afmetingen voldoen. “Versoepel de normen eenmalig”, vragen de boeren. “Een kleine aardappel is even lekker als een grote.” [naar artikel]
Tijdens de zomer eten mensen vaak meer fruit en groenten om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat daarover. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Helpt afspoelen onder de kraan? En waarom zitten die pesticiden eigenlijk op onze voeding? De professor beantwoordt al onze vragen. [naar artikel]
Die appel per dag zorgt er spreekwoordelijk voor dat we niet te snel bij de dokter belanden, maar wie daar nog wat fruit en groenten aan toevoegt [naar artikel]
Met de zomer in het land eten veel mensen toch wat meer fruit om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt afspoelen onder de kraan? De professor beantwoordt al onze vragen. [naar artikel]
Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten. [naar artikel]
Aardbeien, kerstomaatjes en een ui herkennen de meeste kinderen nog wel. Maar wat gebeurt er als je ze andere groenten voorschotelt en hen vraagt [naar artikel]
We moeten allemaal aan 400 gram groenten per dag geraken volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen heeft elke dag de tijd en de zin om verse groenten klaar te maken. Zijn groenten uit de diepvries dan een even goed alternatief? Zijn ze even gezond? Voedingsexpert Karolien Olaerts legt het uit. [naar artikel]
Naar jaarlijkse gewoonte is in de VS de Dirty Dozen-lijst gepubliceerd, een lijst met de twaalf groente- en fruitsoorten waar het meeste pesticiden op gebruikt worden. “Je ziet die niet, maar toch zijn ze overal aanwezig", weet toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Kunnen we echt niet zonder die pesticiden? En is het nuttig het om je voeding onder de kraan af te spoelen? [naar artikel]
Het zou dit jaar wel eens moeilijk kunnen worden om mosterd te kopen. Door een tegenvallende oogst in Canada en de dreigende oorlog in Oekraïne is er een wereldwijde schaarste aan mosterdzaad. “Als de oogst nog eens mislukt, zitten we echt met een probleem”, zegt mosterdproducent Ben Decock bij De Inspecteur op Radio 2. [naar artikel]
De landbouwers beginnen de droogte te voelen, maar het is algemeen gezien nog te vroeg om te spreken van mislukte oogsten. In de Westhoek zijn de [naar artikel]
Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Groenten verstoppen tussen andere groenten of spaghettisaus helpt niet”, verklapt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]
Sinds het begin van de coronacrisis besteden Belgen niet alleen meer aandacht aan hun gezondheid, maar ook aan op wat ze op hun bord krijgen. Over gezonde en ongezonde maaltijden bestaan echter nog veel misvattingen. Zo denkt de helft van de Belgen onterecht dat groenten in de versafdeling meer vitamines bevatten dan diepvriesgroenten en denkt de […] Het bericht Dit is waarom diepvriesgroenten niet ongezonder zijn dan verse groenten verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Iedereen weet dat 300 gram groenten per dag de aanbevolen hoeveelheid is, maar toch geraakt de gemiddelde Belg niet eens aan de helft. “Meer groenten eten is nochtans de belangrijkste stap in een gezonder eetpatroon”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari in dag 5 van de ‘Start Gezond’-challenge. Met 6 tips en 3 recepten helpt ze jou richting een lekker bord vol groenten. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.