Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Belgische kust krijgt rif van wormen, mosselen en zeewier

27/07/2017 - 07:11
"Voor de Belgische kust wordt volgende maand een kunstmatig rif aangelegd dat ervoor moet zorgen dat onze stranden niet meer wegspoelen bij"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Rif van wormen, mosselen en zeewier voor kust De Panne (27/07/2017 - Het Laatste Nieuws)

Voor de Belgische kust wordt volgende maand een kunstmatig rif aangelegd dat ervoor moet zorgen dat onze stranden niet meer wegspoelen bij [naar artikel]


2. Wormen tegen stormen (07/04/2019 - De Morgen)

Mosselen, wormen en zeewier. Dat trio moet onze kust beschermen tegen zware stormen. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) heeft zijn fiat gegeven voor een testproject. [naar artikel]


3. Nieuw rif van wormen, mosselen en zeewier voor kust De Panne (27/07/2017 - De Standaard)

Voor de Belgische kust wordt volgende maand een kunstmatig rif aangelegd dat ervoor moet zorgen dat onze stranden niet meer wegspoelen bij stormweer. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) heeft zijn fiat gegeven voor het proefproject, zo schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. [naar artikel]


4. Als de dijken breken: redden wormen, mosselen en zeewier onze kust bij 1.000-jarige storm? (21/09/2018 - Het Nieuwsblad)

Aan onze kust lopen sinds vorige week proefprojecten met wormen: de diertjes worden er ingezet om onze stranden te beschermen tegen … stormen. Dat meldt ‘Krant van West-Vlaanderen’. Het lijkt onvoorstelbaar dat ze in staat zijn onze stevige dijken te vervangen, maar toch beschikken ze over een uniek talent: “Ze kunnen riffen doen ontstaan die onze stranden steviger maken”, zegt Alexia Semeraro van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). [naar artikel]


5. Wormen, mosselen en zeewier moeten onze stranden beschermen tegen stormweer (27/07/2017 - Het Nieuwsblad)

Voor de Belgische kust wordt volgende maand een kunstmatig rif aangelegd dat ervoor moet zorgen dat onze stranden niet meer wegspoelen bij stormweer. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) heeft zijn fiat gegeven voor het proefproject, zo schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. [naar artikel]


6. Is zeewier binnenkort de nieuwe groente op jouw bord?  (24/04/2018 - VRT NWS)

Zeewier is een powerfood. Het zit vol gezonde voedingsstoffen en het is een duurzame vleesvervanger. Chef-koks, zoals Seppe Nobels, koken nu al met zeewier en voor onze eigen kust loopt al een proefproject om in de toekomst zeewier te telen. Ook Colruytgroup is betrokken en wil graag zeewier in de winkelrekken brengen. In deze tweede aflevering van "Het bord van morgen", een samenwerking tussen VRT NWS en De Tijd kom je te weten waarom we in de toekomst zeewier zullen eten. [naar artikel]


7. “Eerste Belgische mosselen uit testzone aan Belgische kust veelbelovend” (18/09/2018 - Het Nieuwsblad)

Op de hoofdzetel van de Colruyt Group in Halle werden dinsdag in aanwezigheid van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) de eerste Belgische mosselen die gekweekt werden in het kader van het project ‘Noordzee Aquacultuur’ geproefd en lekker bevonden. De warenhuisketen hoopt deze mosselen vanaf 2020 te kunnen commercialiseren. [naar artikel]


8. Wetenschappers helpen mosselen kweken in de Noordzee (23/05/2017 - Het Belang van Limburg)

Wordt de derde keer de goede keer voor de Belgische mosselen? Gisteren is in de Noordzee een nieuwe poging gestart, dit keer met volle wetenschappelijke begeleiding. Deze herfst volgen nog experimenten om zeewier, oesters en sint-jakobsschelpen te kweken. [naar artikel]


9. Rif met wormen en mosselen beschermt Noordzee tegen stormen (27/07/2017 - De Redactie)

Het rif moet onze kust beschermen tegen zware stormen. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer geeft groen licht voor een proefproject voor de kust van De Panne. [naar artikel]


10. Het is een delicatesse, en je kan het gewoon plukken aan onze kust. Chef-kok Donald brengt een kookboek voor zeewier uit (26/01/2018 - Het Nieuwsblad)

Een boterham met groene stipjes zeewier in. Frietjes met zeewierpoeder. Of gewoon een lekker geblancheerd takje eikenwier. Zeewier is een delicatesse, en je kunt het gewoon gaan afknippen aan onze kust, zegt chef-kok Donald Deschagt, die een zeewierkookboek op de markt brengt. “Het is hét eten van de toekomst.” [naar artikel]


11. Colruyt krijgt vergunningen voor zeeboerderij (10/12/2020 - Het Nieuwsblad)

Colruyt Group kan van start gaan met de zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort. De groep heeft daarvoor onlangs de nodige vergunningen verworven. In de zeeboerderij wil Colruyt in de eerste fase Belgische mosselen kweken. Later wil het ook oesters en zeewier kweken. De groep verwacht ten vroegste in het najaar van 2022 een eerste beperkte mosseloogst. In oktober liet de stad Nieuwpoort nog weten dat ze naar de Raad van State zou trekken tegen de zeeboerderij. [naar artikel]


12. Colruyt stelt zijn eerste Belgische mosselen voor: Hoeveel kosten ze? En zijn ze ook lekker? (21/07/2023 - Het Nieuwsblad)

Liefhebbers van mosselen kunnen er voortaan uit onze eigen Noordzee eten. Colruyt Group stelde op de nationale feestdag zijn eerste oogst van Belgische mosselen voor, gekweekt voor de kust van Nieuwpoort, al zijn ze nog niet voor iedereen. [naar artikel]


13. Colruyt oogst eerste Belgische mosselen uit zeeboerderij (21/07/2023 - De Tijd)

17:41 Colruyt heeft zijn eerste Belgische mosselen geoogst, anderhalf jaar na de bouw van een zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort. [naar artikel]


14. Belgische friet serveer je nu ook met Belgische mosselen (21/07/2023 - De Standaard)

De mosselen die wij eten, komen meestal uit Nederland of Frankrijk. Maar nu zijn er ook Belgische mosselen uit de Noordzee, een project van Colruyt dat heel wat voeten in de aarde had. ‘De Noordzee is nogal turbulent. En de lokale politiek ook.’ [naar artikel]


15. Zeewier surft op groeiende populariteitsgolf (06/01/2020 - Express)

Zeewier geniet momenteel een toename in populariteit. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat steeds meer voedselfabrikanten zeewier als een bestanddeel voor hun producten gebruikt. Dat zegt Missy Green, analiste bij de gespecialiseerde nieuwssite Food Ingredients First. Supporters van zeewier wijzen naar de voordelen die het product heeft te bieden. Zeewier is een […] The post Zeewier surft op groeiende populariteitsgolf appeared first on Business AM. [naar artikel]


16. Vlaanderen gaat weer mosselen kweken (13/08/2016 - De Tijd)

01:00 Over een paar jaar eet u mogelijk Belgische mosselen. Onder meer Colruyt en Sioen en onderzoekers starten dit najaar met de kweek van mosselen tussen de windmolens in de Noordzee. [naar artikel]


17. Colruyt wil mosselen kweken voor de kust van Nieuwpoort, maar dat stuit op felle kritiek (14/05/2020 - Het Belang van Limburg)

Colruyt hoopt, indien alles volgens plan verloopt, over twee jaar Belgische mosselen te oogsten in een eigen ‘zeeboerderij’. Het supermarktbedrijf heeft alvast een vergunning aangevraagd voor het project dat er vijf kilometer voor de kust van Nieuwpoort moet komen, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Maar zowel de stad als de vissers zijn fel tegen het project gekant. [naar artikel]


18. Deze wormen overleefden 40.000 jaar in ijs (01/08/2018 - Het Laatste Nieuws)

Wetenschappers hebben wormen uit de Siberische permafrost gehaald die 40.000 jaar oud zijn. Na een paar weken in het labo kwamen twee wormen weer... [naar artikel]


19. Onze kust beschermen tegen de stijgende zeespiegel? Met mosselen kan het nu ook (16/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Duinen beschermen al eeuwenlang onze kust, maar na 6 jaar experimenteren kan het nu ook met mosselen. Bedoeling is om mossellijnen aan te brengen in zee. Die vormen een rif dat er voor kan zorgen dat er minder erosie is van zand. Volgens de partners van het Coastbusters-project is er potentieel om het systeem overal ter wereld toe te passen. En dat zal een positief effect hebben op de waterkwaliteit. [naar artikel]


20. Luc Bellings proeft ‘mosselen natuur' aan de kust en deelt zelfs één 9/10 uit: “Als de kok van de frieten werk had gemaakt, was dit zonder discussie een 10" (02/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Zomer betekent maar één ding: chef Luc Bellings die zijn smaakpapillen op de gerechten aan de kust afvuurt. De komende 8 weken zoekt hij de Belgische kust af naar de beste én slechtste versies van klassiekers. Hij start deze week met mosselen natuur met frietjes. Nog net buiten het seizoen, wel al verkrijgbaar. Bellings bezoekt 5 zaken op de zeedijk van Nieuwpoort, Blankenberge, Knokke, De Haan en Oostende. “Zo’n gigantische slierten ajuin zijn niet bepaald appetijtelijk.” [naar artikel]


21. Zeewier kan methaanuitstoot koeien verminderen met 82 procent (18/03/2021 - Express)

Volgens een wetenschappelijk onderzoek kunnen boeren de methaanuitstoot van hun koeien gevoelig verlagen door zeewier toe te voegen aan hun voeding. De onderzoekers hebben een daling vastgesteld van 82 procent bij koeien die vijf maanden zeewier kregen bij hun voeding. Het voederen van zeewier aan koeien is een levensvatbare langetermijnmethode om de uitstoot van broeikasgassen […] The post Zeewier kan methaanuitstoot koeien verminderen met 82 procent appeared first on Business AM. [naar artikel]


22. Colruyt wil mosselen kweken in ‘zeeboerderij’ voor de kust van Nieuwpoort, maar dat is niet naar de zin van de vissers en de gemeente (14/05/2020 - Het Nieuwsblad)

Colruyt hoopt, indien alles volgens plan verloopt, over twee jaar Belgische mosselen te oogsten in een eigen ‘zeeboerderij’. Het supermarktbedrijf heeft alvast een vergunning aangevraagd voor het project dat er 5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort moet komen, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Maar zowel de stad als de vissers zijn fel tegen het project gekant. [naar artikel]


23. Chef Maurice de Jaeger verklapt geheimen voor de beste mosselen: “Wortel? Dat zou ik zeker niet toevoegen” (04/08/2023 - Het Belang van Limburg)

In de supermarkt, aan de kust of tijdens een rijkgevulde schotel fruits de mer: een vakantie zonder mosselen, we kunnen het ons amper inbeelden. Wie liever zelf aan de slag gaat met de populaire weekdieren krijgt alvast enkele tips van de Zeeuwse sterrenchef Maurice de Jaeger. [naar artikel]


24. Colruyt stelt hun eerste Belgische mosselen voor, maar voorlopig zijn ze exclusief én twee à drie keer zo duur als de Zeeuwse (21/07/2023 - Gazet van Antwerpen)

Liefhebbers van mosselen kunnen er voortaan uit onze eigen Noordzee eten. Colruyt Group stelde op de nationale feestdag zijn eerste oogst van Belgische mosselen voor, gekweekt voor de kust van Nieuwpoort maar voorlopig wel exclusief en twee à drie keer zo duur als de Zeeuwse. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!