Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 August 2020
23:26 uur

Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land”

Gazet van Antwerpen

17/08/2017 - 16:12

De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Dochter van Patrice Lumumba: “Afrikanen moeten in de geesten dekoloniseren” (22/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "Afrikanen moeten in de geesten dekoloniseren, hun lot meer zelf in handen nemen om op gelijke voet met anderen te kunnen handelen. Het koloniale...
  [naar artikel]
 2. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 3. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 4. 1 op de 3 Afrikanen overweegt om te emigreren (en liefst naar een ander Afrikaans land) (29/03/2019 - VRT NWS)
  Meer dan een op de drie Afrikanen hebben overwogen om te emigreren. Opvallend is dat niet Europa of Noord-Amerika de eerste keuze zijn als bestemming. De Afrikanen willen vooral in het Afrikaanse continent blijven, dat blijkt uit een nieuw rapport over emigratie van Afrobarometer. Het zijn vooral jongeren en hoogopgeleiden die hun thuisland willen verlaten. Maar slechts een op tien heeft effectief plannen om het te doen.
  [naar artikel]
 5. ‘De Belgische koloniale geschiedenis was meer dan de gruweldaden onder Leopold II’ (14/06/2019 - De Morgen)
  De UAntwerpen organiseert vanaf volgend academiejaar als eerste Vlaamse universiteit een cursus Belgische koloniale geschiedenis. ‘Er is meer dan de gruweldaden onder Leopold II’, zegt professor Marnix Beyen.
  [naar artikel]
 6. Roeselare haalt Canadees Daniel Jansen Van Doorn (23/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Roeselare versterkt zich met de Canadese middenman Daniel Jansen Van Doorn. Dat heeft het team uit de EuroMillions Volley League donderdag laten weten. De 29-jarige Van Doorn ondertekent een overeenkomst van een jaar.
  [naar artikel]
 7. 'Wat blijft? De waarden van de mens' (04/04/2019 - De Morgen)
  Je bent een toerist in je eigen leven, gelooft Erik de Jong (56). Zonder herinneringen als snapshots ben je niets. Uit diezelfde herinneringen construeert de muzikant als Spinvis al jaren eigen verhalen. Zijn nieuwste verhaal? Trein Vuur Dageraad. Gunter Van Assche
  [naar artikel]
 8. Standbeeld stichter Zimbabwe in Oxford onder vuur (11/04/2019 - De Morgen)
  Een groep studenten in Oxford wil het standbeeld van Cecil Rhodes niet langer zien in de universiteitsstad. Meer nog: ze eisen dat de universiteit gezuiverd wordt van alle koloniale banden.
  [naar artikel]
 9. Broodrooster met pitabroodje vat vuur (05/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de Schoolstraat in Berlaar heeft het zaterdagavond gebrand in de keuken van een woning. Een broodrooster vatte vuur en dat zorgde voor veel rook. De brandweer had het vuur snel onder controle.
  [naar artikel]
 10. Herinneringen uit het Beerschotverleden: 'Hoe gaat het ermee, cochon?' (02/09/2017 - Knack)
  In navolging van Antwerp wil ook Beerschot Wilrijk terug naar eerste klasse. Intussen leven supporters van veel wonderbaarlijke herinneringen.
  [naar artikel]
 11. Marnix Beyen (UA) over nieuw vak Belgische koloniale geschiedenis: ‘Er was meer dan de gruweldaden onder Leopold II’ (14/06/2019 - De Morgen)
  De UAntwerpen organiseert vanaf volgend academiejaar als eerste Vlaamse universiteit een cursus Belgische koloniale geschiedenis. ‘Er is meer dan de gruweldaden onder Leopold II’, zegt professor Marnix Beyen.
  [naar artikel]
 12. Politie van Keulen opnieuw onder vuur na optreden op oudejaarsavond (02/01/2017 - Knack)
  De politie van Keulen krijgt beschuldigen van racisme en 'ethnic profiling', nadat ze op oudejaarsavond had laten weten dat honderden 'Nafris' (Noord-Afrikanen) aan controles werden onderworpen.
  [naar artikel]
 13. Gekruisigde Kanye West duikt op in Amerikaans straatbeeld (23/02/2017 - De Redactie)
  Nagels door de handen, een doornenkroon, maar wel sneakers: het gouden Kanye West-standbeeld dat opgedoken is in het straatbeeld van Los Angeles heeft veel weg van Jezus.
  [naar artikel]
 14. VN: "Kansarmoede drijft jonge Afrikanen naar extremisme, niet hun geloof" (23/10/2017 - VRT NWS)
  De VN-ontwikkelingsorganisatie (UNDP) heeft de voorbije twee jaar gesproken met 495 jonge Afrikanen, die zich vrijwillig hadden aangesloten bij gewapende groepen als Boko Haram en Al Shabaab. De studie is de eerste in haar soort en toont aan dat de religieuze drijfveer veel kleiner is dan meestal wordt gedacht. 
  [naar artikel]
 15. Kim Kardashian onder vuur om donker tintje in fotoshoot: “Dit is blackface!” (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Kim Kardashian (39) ligt weer stevig onder vuur na het verschijnen van een nieuwe fotoshoot. Heel wat volgers vinden dat haar huidskleur er veel...
  [naar artikel]
 16. Duizenden Zuid-Afrikanen eisen aftreden president Zuma (02/11/2016 - Knack)
  De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ligt onder vuur. Zijn naam wordt genoemd in verschillende corruptieschandalen, de oppositie eist zijn ontslag.
  [naar artikel]
 17. Den Olifant ligt onder vuur, “heronthulling” monument zwengelt debat aan (09/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Den Olifant, het monument aan de voet van het Grupellopark in Geraardsbergen, stond zaterdag opnieuw in het centrum van de belangstelling. Met een “heronthulling” wordt het debat over het koloniale monument weer aangezwengeld.
  [naar artikel]
 18. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]
 19. Batterij vat vuur en zorgt voor huisbrand (16/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek is zondag rond 23 uur een brand uitgebroken. Een batterij die aan het opladen was, had vuur gevat. Het vuur was snel onder controle, maar er is veel schade in een kamer van het huis. De brandweer Oost-Limburg waarschuwt voor het brandgevaar bij batterijen.
  [naar artikel]
 20. May ligt zwaar onder vuur over haperende brexitonderhandeling (05/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur over de haperende onderhandelingen met Brussel over het vertrek van haar land uit de Europese...
  [naar artikel]
 21. Verwoestende villabrand in Brugge wellicht werk van krakers (19/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Malehoek in Sint-Kruis woedt op dit moment een allesverwoestende brand in een leegstaande koloniale villa. Hoe het vuur is ontstaan in nog...
  [naar artikel]
 22. Brandweerman die ontsnapte aan vuurzee: “Praat erover met iedereen” (13/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Brandweerman Wim Liebens (42) raakte op 20 november 2015 ingesloten door het vuur tijdens een interventie. Het drama in Beringen roept bij hem nare herinneringen op. “Ik raad de hulpverleners van Beringen aan om veel met elkaar te praten.”
  [naar artikel]
 23. Afrikanen staan dubbel zo vaak in de spits (02/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Al tientallen jaren staan heel wat Afrikanen tussen de lijnen van onze voetbalcompetitie. Maar in al die tijd is er nauwelijks iets veranderd,
  [naar artikel]
 24. Angstige herinneringen uitzetten. Bij muizen kan het al, straks ook bij mensen? (03/04/2019 - De Morgen)
  Noem het de aan- en uitknop van angstige herinneringen. Neurowetenschappers van de Universiteit van Texas ontdekten welke zenuwcellen in het muizenbrein verantwoordelijk zijn voor het opduiken of onderdrukken van angstige herinneringen. 
  [naar artikel]
 25. Dit is hoe de terugkerende Syriëstrijders het straatbeeld zullen veranderen (19/02/2019 - De Standaard)
  President Trump vraagt de Europese landen om jihadi in Syrië terug te halen naar hun land van herkomst. Zo zouden er ook een aantal Belgen terugkeren. Dit is hoe de terugkerende Syriëstrijders het straatbeeld zullen veranderen volgens Kamagurka.
  [naar artikel]
 26. 'Afrikanen zijn het kotsbeu dat Europeanen hen de les spellen' (29/11/2017 - De Tijd)
  17:20 De vermaarde econoom Paul Collier laat zijn licht schijnen over de asielcrisis en de miserie in Afrika. ‘De Afrikanen moeten in de eerste plaats zelf het werk doen.'
  [naar artikel]
 27. [VIDEO] - Slag bij Tabora eeuw geleden markeert koloniaal keerpunt in WO I (17/09/2016 - De Redactie)
  Midden tijdens de Eerste Wereldoorlog versloeg het Belgische koloniale leger het Duitse leger op Afrikaans grondgebied. Het werd een kantelmoment in de koloniale geschiedenis.
  [naar artikel]
 28. Vluchteling in eigen land (12/04/2019 - De Morgen)
  MEMOIRES. Hoe was het om als Jood in nazi-Duitsland tijdens de oorlogsjaren onder de radar te blijven? De herinneringen van Marie Jalowicz laten weinig aan de verbeelding over.
  [naar artikel]
 29. Australisch project brengt 250 koloniale bloedbaden in kaart (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een historisch project in Australië, om moordpartijen op inheemsen of Aboriginals in de koloniale periode in kaart te brengen, heeft meer dan 250...
  [naar artikel]
 30. Slechte herinnering? GEWOON WISSEN (13/04/2019 - De Morgen)
  In 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' lieten Jim Carrey en Kate Winslet hun herinneringen aan elkaar wissen. Een trucje dat veel mensen wel aanspreekt. Nu neurologen er voor het eerst in geslaagd zijn negatieve herinneringen door positieve te vervangen, lijkt de werkelijkheid de fictie in te halen.
  [naar artikel]
 31. Twintigduizend Afrikanen betogen in Tel Aviv (05/04/2019 - De Morgen)
  In de Israëlische stad Tel Aviv kwamen gisteren zowat twintigduizend Afrikanen op straat. Ze eisten een erkenning als asielzoeker en droegen spandoeken met opschriften als 'Vrijheid ja, gevangenis neen'.
  [naar artikel]
 32. Grote wals vat vuur bij Aleris: veel rook vrijgekomen (28/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bij het aluminiumbedrijf Aleris in Duffel heeft het zaterdagochtend gebrand. Een grote wals had vuur gevat. De brandweer kreeg de situatie snel onder controle maar er kwam toch een tijdlang veel rook vrij. Er werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.
  [naar artikel]
 33. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - Metro)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis. Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief ‘Mémoire coloniale’. “Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is”, aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief. Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 34. Amnesty International: "Vrijheid van meningsuiting ligt zwaar onder vuur in Spanje" (13/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vrijheid van meningsuiting komt in Spanje zwaar onder vuur te liggen door de steeds ruimer toegepaste antiterrorismewetten in het land. In een...
  [naar artikel]
 35. Leven onder dreigingsniveau 3: facts and figures (22/01/2018 - VRT NWS)
  Méér dan twee jaar lang hebben we in ons land onder dreigingsniveau 3 geleefd. Het meest zichtbare gevolg daarvan waren de militairen in ons straatbeeld. Maar wat betekende dat nu precies? Hoeveel militairen stonden er in de Belgische straten? En hoeveel heeft ons dat gekost? 
  [naar artikel]
 36. Versace onder vuur door T-shirt (12/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De verkoopcijfers van Versace zullen in China allicht een ferme knauw krijgen. Een T-shirt van het Italiaanse modehuis met op de rug een oplijsting van enkele steden met een Versace-boetiek, heeft een storm veroorzaakt op sociale media. Hongkong en Macau, twee autonome regio’s van China, worden in de lijst genoemd alsof het onafhankelijke landen zijn, en dat is een doorn in het oog voor de Chinese bevolking.
  [naar artikel]
 37. [VIDEO] - "Mijn moeder is al haar herinneringen kwijt" (25/11/2016 - De Redactie)
  In de Israëlische havenstad Haifa blijven blusvliegtuigen af en aan vliegen. Aanhoudende droogte maakt het de brandweer erg moeilijk om alle haarden onder controle te houden. Het vuur springt van de ene naar de andere plek over, en legt her en der huizen in de as, zo ook de ouderlijke woning van Michal Zamir.
  [naar artikel]
 38. 'We moeten af van dat droog klotenproza (14/04/2019 - De Morgen)
  Waarom is het korte verhaal het kneusje van de literatuur? Omdat veel schrijvers ervan de lezer minachten en 'gekunsteld-artistieke bouwsels' bij elkaar fröbelen, vindt Jamal Ouariachi (38). In zijn bundel Herinneringen in aluminiumfolie geeft hij zijn collega's lik op stuk. 'Het vuur moet terug in de literatuur.' Dirk Leyman
  [naar artikel]
 39. 'Bang dat mijn herinneringen vervagen zonder tattoo' (21/07/2018 - De Standaard)
  De tijd dat mensen van een festival enkel een bandje, hun vuile onderbroeken en een kater mee naar huis namen - met veel geluk misschien een plectrum - is officieel voorbij. Een foto op Instagram is ook niet langer voldoende. Herinneringen vervagen. Maar een tattoo, dat is voor de eeuwigheid.
  [naar artikel]
 40. Politie neemt dertien kilo van zeldzame drug in ons land in beslag (18/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Bij vier huiszoekingen vrijdag in het drugsmilieu heeft de recherche van politiezone Brussel Zuid een valies khat in beslag genomen bij een koppel thuis. Het duo, beiden Afrikanen, werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze ontkennen alles.
  [naar artikel]
 41. Politie neemt dertien kilo van zeldzame drug in ons land in beslag (18/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bij vier huiszoekingen vrijdag in het drugsmilieu heeft de recherche van politiezone Brussel Zuid een valies khat in beslag genomen bij een koppel thuis. Het duo, beiden Afrikanen, werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze ontkennen alles.
  [naar artikel]
 42. Turkse bondscoach zwaar onder vuur: Fatih Terim slaat met knokploeg kebabzaak kort en klein (19/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse bondscoach Fatih Terim ligt in eigen land zwaar onder vuur. 'Imperator' - de bijnaam van de flamboyante Terim - wordt ervan beschuldigd
  [naar artikel]
 43. Koloniale monumentenstrijd nu ook in Geraardsbergen: 'Den Olifant' zaait verdeeldheid (11/01/2017 - Knack)
  Na Oostende en Gent is ook in Geraardsbergen een koloniale beeldenstorm opgestoken. Steen des aanstoots is een trompetterende olifant die in 1949 werd onthuld als eerbetoon aan locale Congo-pioniers die 'hun leven lieten voor de beschaving'.
  [naar artikel]
 44. Jimmy Choo deelt goede herinneringen aan prinses Diana (03/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Maleisische schoenenontwerper Jimmy Choo heeft veel wereldberoemde fans. Een van han was wijlen prinses Diana, aan wie de man warme herinneringen koestert. Dat zegt hij in een interview naar aanleiding van zijn nieuwste collectie.
  [naar artikel]
 45. India schrapt oud-koloniale strafwet op homoseks (06/09/2018 - De Morgen)
  De hoogste rechtbank in India schrapt het verbod op homoseksuele contacten. Die wet stamde uit het koloniale tijdperk en bestrafte homoseks met een gevangenisstraf tot tien jaar.
  [naar artikel]
 46. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - VRT NWS)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard.  
  [naar artikel]
 47. Groot mijnwerkersgraf uit koloniale tijd ontdekt in Bolivia (06/04/2019 - De Morgen)
  In de Boliviaanse stad Potosi is een massagraf met minstens 400 lichamen ontdekt. De lichamen zouden die van mijnwerkers uit de koloniale tijd zijn.
  [naar artikel]
 48. "De Afrikanen noemen mij BIG BABA, een ouder lid van de familie" (15/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  37 is de kapitein van Racing Genk ­intussen, maar het vuur brandt nog steeds. Thomas Buffel kan morgenavond zijn tweede beker van België winnen met...
  [naar artikel]
 49. Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa ingezworen (25/05/2019 - Metro)
  Cyril Ramaphosa heeft vandaag de eed als president van Zuid-Afrika afgelegd onder het gejuich van ruim 35.000 mensen. Onder de gasten waren verscheidene Afrikaanse staatshoofden, zoals de Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa, de Congolese president Felix Tshisekedi en de Zuid-Soedanese president Salva Kiir. In zijn toespraak bij de eedaflegging riep Ramaphosa op tot nationale eenheid en tot het scheppen van werkgelegenheid. Hij bevestigde dat Zuid-Afrika een belangrijke stem op het continent is en als dusdanig een rol te spelen heeft. De 66-jarige president erkende dat Zuid-Afrika 25 jaar nadat het een democratie werd, nog veel problemen moet oplossen. “Veel Zuid-Afrikanen gaan nog met honger slapen, velen bezwijken aan ziektes die behandeld kunnen worden, velen leiden een leven in ontoelaatbare ontbering. Te veel van onze mensen werken niet, vooral bij de jongeren”, zei Ramaphosa. Hij zinspeelde ook op de corruptie die zijn voorganger Jacob Zuma verweten wordt. De Zuid-Afrikanen hebben gezien “hoe sommigen in wie ze hun vertrouwen hadden gevestigd, zich aan de verlokking van macht en rijkdom overgaven”. “Ze zagen hoe sommige van de democratische instellingen uitgehold werden en hoe middelen verspild werden”, voegde hij eraan toe. Ramaphosa beloofde een “nieuwe dageraad” voor het land, nadat hij de fakkel had overgenomen van Zuma, die in februari 2018 onder druk aftrad als gevolg van corruptieschandalen. “De uitdagingen waar we voor staan, zijn reëel, maar niet onoverkomelijk.” Bron: Belga   Het bericht Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa ingezworen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.