Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 January 2021
05:40 uur

Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land”

Gazet van Antwerpen

17/08/2017 - 16:12

De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Dochter van Patrice Lumumba: “Afrikanen moeten in de geesten dekoloniseren” (22/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "Afrikanen moeten in de geesten dekoloniseren, hun lot meer zelf in handen nemen om op gelijke voet met anderen te kunnen handelen. Het koloniale...
  [naar artikel]
 2. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 3. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 4. Baas Belfius onder vuur na uitspraak over horeca: “Natuurlijk komen er faillissementen, maar hebben we niet te veel cafés en restaurants?” (18/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Marc Raisière, CEO van Belfius, ligt zwaar onder vuur na uitspraken over het groot aantal faillissementen in de horeca die ongetwijfeld nog zullen volgen. Volgens de topman van de bank zijn er toch te veel horecazaken in ons land.
  [naar artikel]
 5. 1 op de 3 Afrikanen overweegt om te emigreren (en liefst naar een ander Afrikaans land) (29/03/2019 - VRT NWS)
  Meer dan een op de drie Afrikanen hebben overwogen om te emigreren. Opvallend is dat niet Europa of Noord-Amerika de eerste keuze zijn als bestemming. De Afrikanen willen vooral in het Afrikaanse continent blijven, dat blijkt uit een nieuw rapport over emigratie van Afrobarometer. Het zijn vooral jongeren en hoogopgeleiden die hun thuisland willen verlaten. Maar slechts een op tien heeft effectief plannen om het te doen.
  [naar artikel]
 6. Belfius-baas onder vuur na uitspraak over faillissementen in de horeca (18/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Belfius-CEO Marc Raisière ligt zwaar onder vuur na zijn uitspraken over de golf aan faillissementen in de horeca die er ongetwijfeld zit aan te komen. Volgens de topman van de bank zijn er toch te veel horecazaken in ons land.
  [naar artikel]
 7. Komaf maken met koloniale nostalgie (30/06/2020 - Apache)
  Een nieuw boek over de koloniale geschiedenis van Congo en België toont duidelijk de continuïteit tussen de Onafhankelijke Congostaat en Belgisch Congo. Geweld tegen de Congolese bevolking was ook in Belgisch Congo een fundament van de koloniale overheersing. Het discours over Congo-als-modelkolonie wordt ontmaskerd als weinig meer dan naoorlogse koloniale propaganda. Het boek geeft ook een uitgesproken stem aan de gekoloniseerden zélf.
  [naar artikel]
 8. Roeselare haalt Canadees Daniel Jansen Van Doorn (23/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Roeselare versterkt zich met de Canadese middenman Daniel Jansen Van Doorn. Dat heeft het team uit de EuroMillions Volley League donderdag laten weten. De 29-jarige Van Doorn ondertekent een overeenkomst van een jaar.
  [naar artikel]
 9. 'Wat blijft? De waarden van de mens' (04/04/2019 - De Morgen)
  Je bent een toerist in je eigen leven, gelooft Erik de Jong (56). Zonder herinneringen als snapshots ben je niets. Uit diezelfde herinneringen construeert de muzikant als Spinvis al jaren eigen verhalen. Zijn nieuwste verhaal? Trein Vuur Dageraad. Gunter Van Assche
  [naar artikel]
 10. ‘De Belgische koloniale geschiedenis was meer dan de gruweldaden onder Leopold II’ (14/06/2019 - De Morgen)
  De UAntwerpen organiseert vanaf volgend academiejaar als eerste Vlaamse universiteit een cursus Belgische koloniale geschiedenis. ‘Er is meer dan de gruweldaden onder Leopold II’, zegt professor Marnix Beyen.
  [naar artikel]
 11. Broodrooster met pitabroodje vat vuur (05/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de Schoolstraat in Berlaar heeft het zaterdagavond gebrand in de keuken van een woning. Een broodrooster vatte vuur en dat zorgde voor veel rook. De brandweer had het vuur snel onder controle.
  [naar artikel]
 12. Ook Macron onder vuur nadat vaccinatie begint ‘in tempo van een slak’ (06/01/2021 - De Morgen)
  De Franse regering ligt onder vuur omdat de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus volgens critici te langzaam op gang komt. ‘Ons land is vernederd.’
  [naar artikel]
 13. Herinneringen uit het Beerschotverleden: 'Hoe gaat het ermee, cochon?' (02/09/2017 - Knack)
  In navolging van Antwerp wil ook Beerschot Wilrijk terug naar eerste klasse. Intussen leven supporters van veel wonderbaarlijke herinneringen.
  [naar artikel]
 14. Standbeeld stichter Zimbabwe in Oxford onder vuur (11/04/2019 - De Morgen)
  Een groep studenten in Oxford wil het standbeeld van Cecil Rhodes niet langer zien in de universiteitsstad. Meer nog: ze eisen dat de universiteit gezuiverd wordt van alle koloniale banden.
  [naar artikel]
 15. Politie van Keulen opnieuw onder vuur na optreden op oudejaarsavond (02/01/2017 - Knack)
  De politie van Keulen krijgt beschuldigen van racisme en 'ethnic profiling', nadat ze op oudejaarsavond had laten weten dat honderden 'Nafris' (Noord-Afrikanen) aan controles werden onderworpen.
  [naar artikel]
 16. Gekruisigde Kanye West duikt op in Amerikaans straatbeeld (23/02/2017 - De Redactie)
  Nagels door de handen, een doornenkroon, maar wel sneakers: het gouden Kanye West-standbeeld dat opgedoken is in het straatbeeld van Los Angeles heeft veel weg van Jezus.
  [naar artikel]
 17. VN: "Kansarmoede drijft jonge Afrikanen naar extremisme, niet hun geloof" (23/10/2017 - VRT NWS)
  De VN-ontwikkelingsorganisatie (UNDP) heeft de voorbije twee jaar gesproken met 495 jonge Afrikanen, die zich vrijwillig hadden aangesloten bij gewapende groepen als Boko Haram en Al Shabaab. De studie is de eerste in haar soort en toont aan dat de religieuze drijfveer veel kleiner is dan meestal wordt gedacht. 
  [naar artikel]
 18. Duizenden Zuid-Afrikanen eisen aftreden president Zuma (02/11/2016 - Knack)
  De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ligt onder vuur. Zijn naam wordt genoemd in verschillende corruptieschandalen, de oppositie eist zijn ontslag.
  [naar artikel]
 19. Vlaamse eensgezindheid over excuses na koloniale wandaden: ‘Hoe en wat moet u aan de Congolezen vragen’ (13/06/2020 - De Morgen)
  Dat het moet gebeuren, daarover is steeds meer eensgezindheid. Maar hoe ons land een pleister op de koloniale wonde van de Congolezen zou leggen, is nog een vraagteken. ‘Vermijd snelle oppervlakkige excuses om ervan af te zijn’, zegt rechtsfilosoof Wouter Veraart.
  [naar artikel]
 20. Marnix Beyen (UA) over nieuw vak Belgische koloniale geschiedenis: ‘Er was meer dan de gruweldaden onder Leopold II’ (14/06/2019 - De Morgen)
  De UAntwerpen organiseert vanaf volgend academiejaar als eerste Vlaamse universiteit een cursus Belgische koloniale geschiedenis. ‘Er is meer dan de gruweldaden onder Leopold II’, zegt professor Marnix Beyen.
  [naar artikel]
 21. US Space Force onder vuur: “Ze hebben de superheldenfilm ‘Guardians of the Galaxy’ geplagieerd” (21/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse Space Force ligt op social media onder vuur vanwege de benaming die ruimtevaarders - na lang beraad en veel overleg - zijn toegewezen. Voortaan gaan de astronauten van de ruimtevaartmacht door het leven als ‘Guardians’ (bewakers). Veel mensen vinden het echter rieken naar plagiaat.
  [naar artikel]
 22. Kim Kardashian onder vuur om donker tintje in fotoshoot: “Dit is blackface!” (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Kim Kardashian (39) ligt weer stevig onder vuur na het verschijnen van een nieuwe fotoshoot. Heel wat volgers vinden dat haar huidskleur er veel...
  [naar artikel]
 23. In kaart: bekijk hier welke koloniale beelden in uw gemeente staan (14/06/2020 - De Morgen)
  Koning Leopold II wankelt overal op zijn sokkel. Maar hij is niet de enige koloniale figuur die vereerd wordt op standbeelden en in straatnamen in ons land. Op deze kaart kan u zien welke monumenten, standbeelden en straatnamen eer betonen aan ons duister verleden.
  [naar artikel]
 24. In kaart: bekijk hier welke beelden van koloniale plunderaars er in uw gemeente staan (14/06/2020 - De Morgen)
  Koning Leopold II wankelt overal op zijn sokkel. Maar hij is niet de enige koloniale figuur die vereerd wordt op standbeelden en in straatnamen in ons land. Op deze kaart kan u zien welke monumenten, standbeelden en straatnamen eer betonen aan ons duister verleden.
  [naar artikel]
 25. Noors-Brits cruisebedrijf onder vuur na dood van Belgische passagier (09/09/2020 - De Morgen)
  De Noors-Britse cruisemaatschappij Hurtigruten ligt in eigen land zwaar onder vuur nadat het tekortgeschoten is in de aanpak van coronabesmettingen. Een 76-jarige Belg overleed na een cruise. Zijn zoon heeft vele vragen.
  [naar artikel]
 26. ‘We moeten onszelf bevrijden van de koloniale logica’ (11/11/2020 - Apache)
  Bekladde standbeelden, een spijtbetuiging van koning Filip voor het Belgische koloniale verleden, en de start van een parlementaire commissie over dat verleden. 2020 was een belangrijk jaar voor het Belgische dekoloniseringsdebat, waarin ook politicoloog Nadia Nsayi haar stem laat gelden. ‘Erken het bestaan van de koloniale logica en de impact die het vandaag heeft in
  [naar artikel]
 27. Batterij vat vuur en zorgt voor huisbrand (16/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek is zondag rond 23 uur een brand uitgebroken. Een batterij die aan het opladen was, had vuur gevat. Het vuur was snel onder controle, maar er is veel schade in een kamer van het huis. De brandweer Oost-Limburg waarschuwt voor het brandgevaar bij batterijen.
  [naar artikel]
 28. Afrikanen staan dubbel zo vaak in de spits (02/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Al tientallen jaren staan heel wat Afrikanen tussen de lijnen van onze voetbalcompetitie. Maar in al die tijd is er nauwelijks iets veranderd,
  [naar artikel]
 29. Den Olifant ligt onder vuur, “heronthulling” monument zwengelt debat aan (09/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Den Olifant, het monument aan de voet van het Grupellopark in Geraardsbergen, stond zaterdag opnieuw in het centrum van de belangstelling. Met een “heronthulling” wordt het debat over het koloniale monument weer aangezwengeld.
  [naar artikel]
 30. May ligt zwaar onder vuur over haperende brexitonderhandeling (05/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur over de haperende onderhandelingen met Brussel over het vertrek van haar land uit de Europese...
  [naar artikel]
 31. Koloniale palmolie, arctische hitte en fossiele steun (05/07/2020 - Apache)
  Hoe de koloniale erfenis een van oorsprong Belgische palmoliegigant groot maakte. Waarom Siberië bezwijkt onder de hitte. En hoe de fossiele industrie kan rekenen op miljardensteun van Europese lidstaten. Dit alles en meer in de Keuze van Apache, onze selectie van het beste uit binnen- en buitenlandse media. Alle artikels zijn via de links gratis
  [naar artikel]
 32. Brandweerman die ontsnapte aan vuurzee: “Praat erover met iedereen” (13/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Brandweerman Wim Liebens (42) raakte op 20 november 2015 ingesloten door het vuur tijdens een interventie. Het drama in Beringen roept bij hem nare herinneringen op. “Ik raad de hulpverleners van Beringen aan om veel met elkaar te praten.”
  [naar artikel]
 33. Meer groen in Bocholter straatbeeld (01/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente voorziet meer groen in het straatbeeld. "Om het straatbeeld op te waarderen, veiliger te maken en Bocholt een beetje groener te kleuren," zegt schepen Eric Van Mierlo.
  [naar artikel]
 34. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]
 35. District Antwerpen gaat infoborden plaatsen bij vier koloniale monumenten (16/06/2020 - De Standaard)
  De districtsraad van Antwerpen wil bordjes met een verklarende uitleg plaatsen bij vier monumenten die een koloniale lading hebben. Zoals het herdenkingsmonument voor de annexatie van Belgisch-Congo in het Stadspark en het monument ter ere van Lambermont. Het is een initiatief van de Groen-fractie. Ook een voorstel om koloniale straatnamen toe te lichten en bij de benoeming van nieuwe mensen als Patrice Lumumba te overwegen werd aanvaard.
  [naar artikel]
 36. District Antwerpen gaat infoborden bij vier koloniale monumenten plaatsen (16/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De districtsraad van Antwerpen wil bordjes met een verklarende uitleg plaatsen bij vier monumenten die een koloniale lading hebben. Zoals het herdenkingsmonument voor de annexatie van Belgisch-Congo in het Stadspark en het monument ter ere van Lambermont. Het is een initiatief van de Groen-fractie. Ook een voorstel om koloniale straatnamen toe te lichten en bij de benoeming van nieuwe mensen als Patrice Lumumba te overwegen werd aanvaard.
  [naar artikel]
 37. Verwoestende villabrand in Brugge wellicht werk van krakers (19/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Malehoek in Sint-Kruis woedt op dit moment een allesverwoestende brand in een leegstaande koloniale villa. Hoe het vuur is ontstaan in nog...
  [naar artikel]
 38. 'Afrikanen zijn het kotsbeu dat Europeanen hen de les spellen' (29/11/2017 - De Tijd)
  17:20 De vermaarde econoom Paul Collier laat zijn licht schijnen over de asielcrisis en de miserie in Afrika. ‘De Afrikanen moeten in de eerste plaats zelf het werk doen.'
  [naar artikel]
 39. Angstige herinneringen uitzetten. Bij muizen kan het al, straks ook bij mensen? (03/04/2019 - De Morgen)
  Noem het de aan- en uitknop van angstige herinneringen. Neurowetenschappers van de Universiteit van Texas ontdekten welke zenuwcellen in het muizenbrein verantwoordelijk zijn voor het opduiken of onderdrukken van angstige herinneringen. 
  [naar artikel]
 40. Moeten standbeelden van Leopold II weg uit het straatbeeld? Dit denken Antwerpen, Gent, Oostende en Brussel (11/06/2020 - VRT NWS)
  De standbeelden van Leopold II in ons land staan weer volop ter discussie in het licht van het wereldwijde protest tegen racisme en politiegeweld. Onder meer in Antwerpen, Gent, Oostende en Brussel staat een beeld van de tweede koning der Belgen in het straatbeeld. Moeten die verdwijnen? Dit denken Bart De Wever (N-VA), Tine Heyse (Groen), Bart Tommelein (Open VLD) en Pascal Smet (one.brussels - SP.A).
  [naar artikel]
 41. Dit is hoe de terugkerende Syriëstrijders het straatbeeld zullen veranderen (19/02/2019 - De Standaard)
  President Trump vraagt de Europese landen om jihadi in Syrië terug te halen naar hun land van herkomst. Zo zouden er ook een aantal Belgen terugkeren. Dit is hoe de terugkerende Syriëstrijders het straatbeeld zullen veranderen volgens Kamagurka.
  [naar artikel]
 42. Vluchteling in eigen land (12/04/2019 - De Morgen)
  MEMOIRES. Hoe was het om als Jood in nazi-Duitsland tijdens de oorlogsjaren onder de radar te blijven? De herinneringen van Marie Jalowicz laten weinig aan de verbeelding over.
  [naar artikel]
 43. Twintigduizend Afrikanen betogen in Tel Aviv (05/04/2019 - De Morgen)
  In de Israëlische stad Tel Aviv kwamen gisteren zowat twintigduizend Afrikanen op straat. Ze eisten een erkenning als asielzoeker en droegen spandoeken met opschriften als 'Vrijheid ja, gevangenis neen'.
  [naar artikel]
 44. De koloniale monumentenroute: en u die dacht dat Leopold II al erg was (14/06/2020 - De Morgen)
  Hij heeft het land geplunderd en miljoenen ­mensen vermoord. Zelf is koning Leopold II nooit in Congo geweest, daar had hij personeel voor.?Maar ook veel van díé plunderaars staan vandaag nog op sokkels te gloriëren in onze steden.
  [naar artikel]
 45. De koloniale monumentenroute: en u dacht dat Leopold II al erg was? (14/06/2020 - De Morgen)
  Hij heeft het land geplunderd en miljoenen ­mensen vermoord. Zelf is koning Leopold II nooit in Congo geweest, daar had hij personeel voor.?Maar ook veel van díé plunderaars staan vandaag nog op sokkels te gloriëren in onze steden.
  [naar artikel]
 46. Slechte herinnering? GEWOON WISSEN (13/04/2019 - De Morgen)
  In 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' lieten Jim Carrey en Kate Winslet hun herinneringen aan elkaar wissen. Een trucje dat veel mensen wel aanspreekt. Nu neurologen er voor het eerst in geslaagd zijn negatieve herinneringen door positieve te vervangen, lijkt de werkelijkheid de fictie in te halen.
  [naar artikel]
 47. TikTok onder vuur voor zelfmoordvideo (08/09/2020 - Express)
  De videoapp TikTok ligt stevig onder vuur omdat er sinds zondagavond een video de ronde doet van een man die... The post TikTok onder vuur voor zelfmoordvideo appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. Grote wals vat vuur bij Aleris: veel rook vrijgekomen (28/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bij het aluminiumbedrijf Aleris in Duffel heeft het zaterdagochtend gebrand. Een grote wals had vuur gevat. De brandweer kreeg de situatie snel onder controle maar er kwam toch een tijdlang veel rook vrij. Er werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.
  [naar artikel]
 49. Versace onder vuur door T-shirt (12/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De verkoopcijfers van Versace zullen in China allicht een ferme knauw krijgen. Een T-shirt van het Italiaanse modehuis met op de rug een oplijsting van enkele steden met een Versace-boetiek, heeft een storm veroorzaakt op sociale media. Hongkong en Macau, twee autonome regio’s van China, worden in de lijst genoemd alsof het onafhankelijke landen zijn, en dat is een doorn in het oog voor de Chinese bevolking.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.