Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 August 2020
01:17 uur

"Catalaanse en Spaanse politiediensten delen te weinig informatie"

De Redactie

19/08/2017 - 12:10

Hoewel de Spanjaarden zich verenigd tonen in de rouw na de aanslagen begint de zaak toch ook een communautaire tint te krijgen. Er schort wat aan de uitwisseling van inlichtingen tussen de Catalaanse en de nationale politiediensten, zo luidt een kritiek.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE REDACTIE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Spaanse politie neemt gezag over Catalaanse politiediensten over (23/09/2017 - VRT NWS)
  Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de coördinatie over alle politiediensten in Catalonië, Spaanse én Catalaanse, overgenomen, melden Spaanse media. Een kolonel van de Spaanse Guardia Civil is aangesteld om de politie-operaties met het oog op het onafhankelijkheidsreferendum te leiden. De Catalaanse regering noemt de ingreep "onaanvaardbaar".
  [naar artikel]
 2. Spaanse politie neemt gezag over Catalaanse politiediensten over (23/09/2017 - VRT NWS)
  Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de coördinatie over alle politiediensten in Catalonië, Spaanse én Catalaanse, overgenomen, melden Spaanse media. Een kolonel van de Spaanse Guardia Civil is aangesteld om de politie-operaties met het oog op het onafhankelijkheidsreferendum te leiden.
  [naar artikel]
 3. Trump zegt "absolute recht" te hebben informatie met Rusland te delen (16/05/2017 - De Redactie)
  De Amerikaanse president heeft getwitterd het "absoluut recht" te hebben informatie "omtrent terrorisme en veiligheid in de luchtvaart" met Moskou te delen, nadat hij er door de gezaghebbende krant Washington Post van beschuldigd is ultrageheime info over IS aan de Russische diplomaten gelekt te hebben.
  [naar artikel]
 4. Spaanse koning Felipe VI: "Catalaanse leiders hebben ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit getoond" (03/10/2017 - VRT NWS)
  De Spaanse koning Felipe VI heeft een televisietoespraak gehouden naar aanleiding van de Catalaanse crisis. In die toespraak heeft hij de Catalaanse leiders beschuldigd van een inbreuk op de Spaanse grondwet en een "ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit". Binnenkort meer.
  [naar artikel]
 5. Dit zeggen de kranten over het Catalaanse referendum: "'Spaanse schande' en 'waar blijft Europa?'" (02/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het hardhandige optreden van de Spaanse politie tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van zondag is niet te verantwoorden. Dat...
  [naar artikel]
 6. Spaanse regering houdt "alle opties" open, ook opschorting Catalaanse autonomie (11/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse regering onderzoekt "alle opties" als antwoord op de situatie in Catalonië daags na een zitting van het Catalaanse parlement waarin de...
  [naar artikel]
 7. Spaanse koning vraagt Catalaanse verkozenen om nieuwe "confrontatie" te vermijden (24/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse koning Felipe heeft in zijn kersttoespraak aan de nieuwe verkozen Catalaanse parlementsleden gevraagd om een nieuwe "confrontatie" te...
  [naar artikel]
 8. Catalaanse vertegenwoordiger bij EU: "Rajoy moet beseffen dat dit een laatste kans is" (11/10/2017 - VRT NWS)
  "Dit is een laatste poging om een dialoog te openen met de Spaanse regering." Dat zegt Amadeu Altafaj, de vertegenwoordiger van het Catalaanse parlement bij de EU, over de toespraak van minister-president Carles Puigdemont. "De Catalanen willen dit oplossen op een democratische manier."
  [naar artikel]
 9. Puigdemont roept op tot vreedzaam verzet: "Afnemen autonomie is wil Catalaanse burgers onderdrukken" (28/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont haalt in een korte televisietoespraak uit naar de Spaanse overheid, nadat de Spaanse...
  [naar artikel]
 10. Spaanse regering geeft Catalaanse leider tot donderdag tijd  (16/10/2017 - VRT NWS)
  "De Catalaanse minister-president Puigdemont heeft niet geantwoord op de vraag of hij de onafhanklijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen of niet." Dat zegt de Spaanse vicepremier. "Nochtans was het niet moeilijk om gewoon 'ja' of 'nee' te zeggen." De Spaanse regering geeft Puigdemont nog tot donderdag om duidelijkheid te scheppen.
  [naar artikel]
 11. Trump zegt 'absoluut recht' te hebben informatie met Rusland te delen (16/05/2017 - Knack)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag getwitterd het "absoluut recht" te hebben informatie "omtrent terrorisme en veiligheid in de luchtvaart" met Moskou te delen.
  [naar artikel]
 12. Catalaanse separatisten staan terecht: dit moet u weten over de grootste Spaanse strafzaak in jaren (12/02/2019 - VRT NWS)
  Vandaag start voor het Spaanse Hooggerechtshof het proces tegen tien Catalaanse separatistische politici en twee leiders van Catalaanse burgerorganisaties. Ze staan allen terecht voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, in oktober 2017. Wat is er in die "hete herfst" gebeurd, waarvan worden de beklaagden beschuldigd en welke straffen riskeren ze? Alles wat u moet weten over de grootste strafzaak in de recente Spaanse geschiedenis.
  [naar artikel]
 13. Catalaanse ministers worden niet actief opgespoord (26/03/2018 - Metro)
  De afgezette Catalaanse ministers Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Lluís Puig staan ter beschikking van het Belgische gerecht en worden dan ook niet actief opgespoord. Dat meldt het Brusselse parket. Het Spaanse gerecht reactiveerde vrijdag de Europese aanhoudingsbevelen tegen de ministers, maar het Brusselse parket heeft nu, via Eurojust, bijkomende informatie gevraagd aan de Spaanse gerechtelijke overheid. Welke informatie precies gevraagd werd, wenst het parket niet mee te delen. bron: Belga Het bericht Catalaanse ministers worden niet actief opgespoord verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Spaanse media publiceren e-mail die politie Vilvoorde stuurde aan Catalaanse collega’s (24/08/2017 - De Standaard)
  In de Spaanse pers is donderdag de e-mail uitgelekt die de politie van Vilvoorde in 2016 gestuurd heeft aan de Catalaanse politie om navraag te doen naar imam Abdelbaki Es Satty. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Barcelona en badplaats Cambrils verbleef op dat moment in Vilvoorde en preekte in een moskee in Diegem. ‘Hoe meer informatie je over dit individu kan delen, hoe beter’, klonk het.
  [naar artikel]
 15. Spaanse koning: "Catalonië is essentieel deel van het Spanje van de 21e eeuw" (20/10/2017 - VRT NWS)
  De Spaanse koning Felipe heeft de "onaanvaardbare poging tot afscheuring" aan geklaagd, een duidelijke verwijzing naar Catalonië, dat ermee dreigt de onafhankelijkheid uit te roepen als de Spaanse regering grondwetsartikel 155 activeert. Daardoor zou de Catalaanse autonomie de facto worden opgeheven.
  [naar artikel]
 16. Spaanse premier bereid Catalaanse onafhankelijkheid te schorsen: "Spanje zal niet verdeeld worden" (08/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy is bereid alle wettelijke middelen aan te wenden om de Catalaanse onafhankelijkheid in de kiem te smoren en zo de...
  [naar artikel]
 17. Spaanse premier bereid Catalaanse onafhankelijkheid te schorsen: "Spanje zal niet verdeeld worden" (08/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy is bereid alle wettelijke middelen aan te wenden om de Catalaanse onafhankelijkheid in de kiem te smoren en zo de...
  [naar artikel]
 18. "Spaanse politie houdt zich klaar om Catalaanse premier te arrresteren" (10/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse nationale politie staat klaar om de Catalaanse premier Carles Puigdemont te arresteren, als hij vanavond in het parlement in Barcelona...
  [naar artikel]
 19. Spaanse premier roept Catalanen op om "escalatie van radicalisme en ongehoorzaamheid" te stoppen (21/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich woensdag tijdens een televisietoespraak rechtstreeks tot de Catalaanse leiders gericht. "Stop voor eens en altijd met deze escalatie van radicalisme en ongehoorzaamheid." Woensdagavond trokken opnieuw duizenden betogers door de straten van Barcelona om te protesteren tegen de arrestaties van een tiental Catalaanse leiders eerder op de dag.
  [naar artikel]
 20. Catalaanse leider wil binnen de twee maanden praten met Spaanse premier: "Dit volstaat niet", zegt Madrid (16/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Catalaanse streven naar onafhankelijk moet "de komende twee maanden" het onderwerp vormen van onderhandelingen tussen de Catalanen en Madrid....
  [naar artikel]
 21. Dewael: "Politiediensten moeten "verkokering" overstijgen" (30/10/2016 - De Redactie)
  De politiediensten in ons land kunnen en moeten beter samenwerken. Dat zegt voorzitter Patrick Dewael van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart in "De zevende dag".
  [naar artikel]
 22. Spaanse politie neemt controle over Catalaanse politiediensten over (23/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Acht dagen voor het omstreden referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid zou plaatsvinden, heeft de regering in Madrid de controle over de
  [naar artikel]
 23. Puigdemont bij VRT NWS: "We moeten de verkiezingen winnen" (08/11/2017 - VRT NWS)
  De afgezette Catalaanse minister-president is ervan overtuigd dat de onafhankelijkheidspartijen de Catalaanse verkiezingen gaan winnen. "De Catalanen gaan deze Spaanse staatsgreep niet accepteren", dat heeft hij gezegd in uitgebreid gesprek in ons duidingsprogramma “Terzake”.
  [naar artikel]
 24. Mario Vargas Llosa: "Nationalisme heeft rijke geschiedenis van oorlogen, bloed en lijken" (08/10/2017 - VRT NWS)
  In een slotspeech voor honderdduizenden tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid in Barcelona, heeft de Peruviaans-Spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur zwaar uitgehaald naar de separatisten. Het referendum van vorige zondag noemde hij "een staatsgreep door de Catalaanse regering".
  [naar artikel]
 25. Spaanse premier Rajoy wijst pogingen tot internationale bemiddeling af (11/10/2017 - VRT NWS)
  De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy heeft de verschillende aanbiedingen tot bemiddeling in de Catalaanse crisis afgewezen. "Er is geen bemiddeling mogelijk tussen de democratische wet en ongehoorzaamheid en illegaliteit", stelde hij in een toespraak voor het Spaanse parlement, daags na de ondertekening van een onafhankelijkheidsverklaring door de Catalaanse separatisten. Wel toont Rajoy zich bereid tot dialoog met de Catalanen, binnen het kader van de grondwet. 
  [naar artikel]
 26. André Vermeulen aan vooravond proces tegen Catalaanse separatisten: "Kan drie maanden of langer duren" (11/02/2019 - VRT NWS)
  In de Spaanse hoofdstad Madrid gaat dinsdag het proces tegen 12 Catalaanse separatisten van start. Het gaat om de grootste Spaanse strafzaak in jaren. "Negen ex-ministers, de voormalige Catalaanseparlementsvoorzitter en twee activisten staan terecht voor de organisatie van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Er wordt op gerekend dat het proces drie maanden of langer zal duren", aldus André Vermeulen in Madrid.
  [naar artikel]
 27. Beke waarschuwt N-VA: "Op het ogenblik dat men zou zeggen "activistische rechters" associeert men zich niet meer met regering" (08/11/2017 - VRT NWS)
  "Het is niet de Spaanse regering die de afgezette Catalaanse regeringsleden in de gevangenis heeft gezet, maar een onafhankelijke Spaanse rechter." Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd in "Terzake". Beke vindt dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht moet gerespecteerd worden en waarschuwt in die zin regeringspartij N-VA. 
  [naar artikel]
 28. Bert Anciaux over Spaanse zaak tegen Puigdemont: "Dit heeft niets meer te maken met een rechtsstaat" (31/10/2017 - VRT NWS)
  Senator Bert Anciaux (SP.A) haalt op Facebook uit naar het Spaanse gerecht dat de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont wil vervolgen. "Dit lijkt op een pure politieke afrekening", schrijft Anciaux. Volgens hem "misbruikt" Spanje zo het gerecht.
  [naar artikel]
 29. Puigdemont: "Afnemen autonomie is negatie wil Catalaanse burgers" (28/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont houdt momenteel uur een televisietoespraak waarin hij uithaalt naar de Spaanse...
  [naar artikel]
 30. Van "Spaanse schande" tot "laffe stilzwijgen van Europa" (02/10/2017 - VRT NWS)
  De Vlaamse kranten veroordelen het hardhandige optreden van de politie tegen de Catalaanse kiezers."De Spaanse schande" en "Wapenstok slaat schrale hoop op dialoog kapot", luiden enkele koppen. Om vervolgens al vooruit te kijken: het wordt tijd om te onderhandelen. En dan wordt er meteen ook richting (passief) Europa gekeken. Premier Charles Michel krijgt een dikke pluim omdat hij als eerste Europese leider het geweld hardop veroordeelde.
  [naar artikel]
 31. Laatste stand van zaken in Catalonië: "Nog geen officiële reactie op ontslag Catalaanse regering" (27/10/2017 - VRT NWS)
  De ontslagen Catalaanse minister-president Puigdemont heeft met zijn regering de toespraak van Rajoy gevolgd, maar er is nog niet officiëel op gereageerd. "De bevoegdheden van de Catalaanse ministers zullen worden overgenomen door hun Spaanse collega's, maar het is onduidelijk hoe dat in de praktijk zal gaan. We weten ook niet of dat zonder slag of stoot zal gaan", stelt André Vermeulen in een relatief rustig Barcelona vast.
  [naar artikel]
 32. Puigdemont: "Spaanse plannen zijn aanval op de democratie" (21/10/2017 - VRT NWS)
  De Catalaanse premier Carles Puigdemont zegt dat de plannen van de Spaanse regering om de autonomie van Catalonië te beperken een aanval op de democratie zijn. Hij roept het Catalaanse parlement bijeen om de maatregelen te bespreken.   
  [naar artikel]
 33. De Croo: "Verbazend dat Europa laat en lauw heeft gereageerd op gebeurtenissen in Catalonië" (06/10/2017 - VRT NWS)
  Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat de Europese Commissie te laat heeft gereageerd op het geweld door de Spaanse politiediensten tijdens het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. Hij kiest echter geen partij in het conflict tussen Madrid en Barcelona, dat hij het resultaat noemt van dolgedraaid nationalisme aan beide kanten.
  [naar artikel]
 34. Puigdemont roept op tot vreedzaam verzet: "Autonomie afnemen is wil Catalaanse burgers onderdrukken" (28/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont haalt in een korte televisietoespraak uit naar de Spaanse overheid, nadat die de regio...
  [naar artikel]
 35. Puigdemont roept op tot vreedzaam verzet: "Afneming autonomie is ontkenning wil Catalaanse burgers" (28/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont houdt momenteel een televisietoespraak waarin hij uithaalt naar de Spaanse overheid....
  [naar artikel]
 36. "Bélgica" op de voorpagina's in Spanje: "Brussel is gigantische magneet voor ieder type crisis" (31/10/2017 - VRT NWS)
  "Bélgica" staat vandaag op de voorpagina's van alle Spaanse kranten. Hoewel Puigdemont pas vanmiddag zijn plannen zal aankondigen, gaan ze er allemaal van uit dat de afgezette Catalaanse minister-president in ons land politiek asiel zal aanvragen. Veel Catalaanse kranten hopen dat Puigdemonts verblijf in Brussel de Europese Unie zal aanzetten om zich te mengen in de crisis.
  [naar artikel]
 37. Puigdemont "te kakken gezet" in Catalaanse kerststallen (03/12/2017 - VRT NWS)
  Het mag er dan wel naar uitzien dat Carles Puigdemont in ons land kerst zal vieren, toch zal hij niet uit de Catalaanse huishoudens weg te denken zijn. Zo figureert de afgezette Catalaanse leider als "caganer" oftwel "de kakker" in de kerststallen. Meer nog, hij is het meest verkochte model van het traditionele kerststalfiguurtje, aldus La Vanguardia. 
  [naar artikel]
 38. Francken volgens de Spaanse pers: "Geabonneerd op het schandaal" (30/10/2017 - VRT NWS)
  Met zijn uitspraken over mogelijk asiel voor de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont heeft Theo Francken kwaad bloed gezet in Spanje. In verschillende Spaanse kranten komt Francken ter sprake -zijn uitspraak, maar ook de politicus zelf. "Geabonneerd op schandalen", zo wordt hij getypeerd, maar ook zijn "neonazivriendschappen" duiken op.
  [naar artikel]
 39. De Gucht: "Europa moet iets zeggen over de Catalaanse kwestie" (06/11/2017 - VRT NWS)
  Volgens voormalig Europees commissaris Karel De Gucht kan de Europese Unie niet langer zeggen dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Hij stelt zich vragen over de zware straffen voor politieke misdrijven in Spanje "die niet in overeenstemming met mijn begrip van mensenrechten zijn".
  [naar artikel]
 40. Eyskens: "De Spaanse premier Rajoy moet met alle provincies in Spanje gaan onderhandelen" (10/10/2017 - VRT NWS)
  Zou de Catalaanse regeringsleider Puigdemont het aandurven om de onafhankelijkheid van de Spaanse provincie af te kondigen? Dat deed hij uiteindelijk niet, of toch een beetje. Maar hoe moet het nu verder? "De afspraak" vroeg het aan politiek analist van Het Laatste Nieuws Jan Segers en minister van Staat Mark Eyskens.
  [naar artikel]
 41. Spaanse regering zit samen om te beslissen over opheffen Catalaanse autonomie (21/10/2017 - VRT NWS)
  De Spaanse regering is in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie via het intussen befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet. Door dat artikel -dat nooit eerder is ingezet en door sommige media al omschreven wordt als een constitutionele "atoombom"- kan Madrid beslissen de macht van de regionale regering te ontnemen en het regionale parlement te ontbinden.
  [naar artikel]
 42. Spaanse premier haalt uit naar "autoritaire waanvoorstellingen" Catalanen (05/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft het voornemen van de Catalaanse regering om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren, scherp
  [naar artikel]
 43. Spaanse koning vraagt Catalaanse verkozenen nieuwe "confrontatie" te vermijden (24/12/2017 - VRT NWS)
  In Spanje heeft koning Felipe in zijn kersttoespraak aan de nieuwe verkozen Catalaanse parlementsleden gevraagd om een nieuwe "confrontatie" te vermijden. Hij waarschuwde het nieuwe parlement dat het de problemen die alle Catalanen aangaan onder ogen zal moeten zien, met in het achterhoofd het welzijn van iedereen.
  [naar artikel]
 44. Madrid roept Puigdemont op "niets onomkeerbaars te ondernemen" (10/10/2017 - VRT NWS)
  De woordvoerder van de Spaanse regering heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont opgeroepen "niets onomkeerbaars te ondernemen". Puigdemont spreekt vanavond omstreeks 18 uur het Catalaanse parlement toe. Mogelijk roept hij eenzijdig de onafhankelijkheid uit van zijn regio.
  [naar artikel]
 45. "Nachtwinkels verkopen hier plots meer Spaanse vlaggen dan sigaretten" (04/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nee, Europa gaat zich niet moeien in het Catalaanse conflict, zo zei de Europese Commissie gisteren nog eens. Dit is "een interne zaak" van Spanje....
  [naar artikel]
 46. Bourgeois: Aanhoudingsbevel Puigdemont "meer dan een brug te ver" (02/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is "geschokt" door de beslissing van het Spaanse gerecht om de afgezette Catalaanse regering op te...
  [naar artikel]
 47. Spaanse regering houdt bijzondere ministerraad (11/10/2017 - VRT NWS)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft later vandaag een bijzondere ministerraad bijeengeroepen om "zich te beraden over de volgende stappen" in verband met het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Dat heeft de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría gezegd
  [naar artikel]
 48. E-mail die Belgische politie stuurde aan Catalaanse collega’s uitgelekt (24/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Spaanse pers is donderdag de e-mail uitgelekt die de politie van Vilvoorde in 2016 gestuurd heeft aan de Catalaanse politie om navraag te doen naar imam Abdelbaki Es Satty. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Barcelona en badplaats Cambrils verbleef op dat moment in Vilvoorde en preekte in een moskee in Diegem. “Hoe meer informatie je over dit individu kan delen, hoe beter”, klonk het.
  [naar artikel]
 49. E-mail die Belgische politie stuurde aan Catalaanse collega’s uitgelekt (24/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In de Spaanse pers is donderdag de e-mail uitgelekt die de politie van Vilvoorde in 2016 gestuurd heeft aan de Catalaanse politie om navraag te doen naar imam Abdelbaki Es Satty. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Barcelona en badplaats Cambrils verbleef op dat moment in Vilvoorde en preekte in een moskee in Diegem. “Hoe meer informatie je over dit individu kan delen, hoe beter”, klonk het.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.