De proseccohype is totaal uit de hand gelopen. In de regio Veneto, waar de bubbelwijn vandaan komt, zijn de bossen verdwenen en worden alleen nog maar druiven verbouwd. [naar artikel]
Verschillende supermarkten in ons land gaan binnenkort wijn in blik verkopen. In verschillende landen wordt wijn al jaren in blik verkocht, maar in Europa is dat een minder gebruikelijke verpakking. "Er wordt vooral rosé wijn en witte wijn aangeboden in blik. Het gaat om wijnen die jong geconsumeerd moeten worden", zegt topsommelier Sepideh Sedaghatnia in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]
Wil je een geopende fles wijn goed bewaren, dan moet je rekening houden met de temperatuur en de blootstelling van de wijn aan de lucht. "De bewaartermijn van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn verschilt uiteraard. Van 2 dagen tot 2 weken", zegt Alexander De Beck, sommelier bij Winetist. Hij overloopt per wijnsoort hoe je je wijn het best kan bewaren na opening. [naar artikel]
Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen? [naar artikel]
Voor de Zottegemse wijnconsulent en -handelaar Alexandre Ravays is het zeker: oranje wijn is de perfecte wijn om deze warme zomer te serveren. “Hij maakte al jaren opgang in Italië en is nu ook in België echt aan het doorbreken.” Alexandre voert de wijn nu al in en is overtuigd. [naar artikel]
In Italië zijn vier familieleden overleden toen ze hun eigen wijn wouden maken. De wijnkelder van de familie zou slecht verlucht zijn geweest, waardoor ze bevangen raakten door de dampen die vrijkomen bij het wijnbrouwproces. "Vooral mensen die als hobby wijn brouwen, moeten opletten", waarschuwt wijnkenner Alain Bloeykens in "De wereld vandaag" op Radio 1. [naar artikel]
Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen pintje na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer... [naar artikel]
07:01 De nieuwe videoreeks 'Klare Wijn, misverstanden opgehelderd' helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze eerste aflevering: een snelcursus wijn proeven. [naar artikel]
Wat bestel jij vanavond op café? Drink je graag een glas wijn thuis in de zetel? En heb je een duidelijke voorkeur voor witte of rode wijn? Dat... [naar artikel]
Filip Decroix uit Boezinge bij Ieper schenkt 3.000 liter wijn weg om er pure alcohol van te maken voor de zorgsector. "Als iemand de alcohol uit de wijn haalt, kunnen ze er handgel mee maken", zegt de wijnbouwer. [naar artikel]
Over wijn doen een aantal hardnekkige misverstanden de ronde. Sommelier Alexander De Beck van The Winetist uit Gent wil er een aantal voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. "Een van de grootste mythes is dat de term kurksmaak verwijst naar het feit dat er kurk in de wijn zit." [naar artikel]
Welke wijn past het best bij je gerecht? Het is een vraag die wel eens wat stress kan veroorzaken. Wijnexpert Kristel Balcaen, Wine Lady of the Year in 2018, geeft je tips door het volledige proces van wijn-en-foodpairing heen. Van het voorbereidend werk, tot de laatste slok: zo kan je uitpakken op je volgende diner. [naar artikel]
12:00 De videoreeks ‘Klare Wijn, misverstanden opgehelderd’ helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze aflevering vertellen we je of dure wijn ook de beste is. [naar artikel]
Wanneer ze mij in een restaurant wijn laten proeven raak ik in paniek. Ik weet niets van wijn. Het komt uit een druif en studenten die in de zomer druiven gaan plukken in Frankrijk hebben allemaal negen maanden later een kind. Dat is wat ik weet over wijn. [naar artikel]
Zwarte wijn is op Instagram tegenwoordig behoorlijk populair. Hoewel de opmars van 'goth food' hier voor een stuk voor verantwoordelijk is, heeft zwarte wijn verder niets te maken met de trendy zwarte snacks op basis van houtskool die overal op sociale media opduiken. Het alcoholische drankje is in principe erg donkere rode wijn, gemaakt van specifieke druiven uit Frankrijk of Georgië. [naar artikel]
Wanneer je een fles wijn koopt, kan je via een wijn-app controleren wat die waard is of welke druiven zijn gebruikt. Vivino is veruit de populairste app, maar hoe betrouwbaar is die informatie? En kan je er je voordeel mee doen? "De inspecteur" zoekt het voor je uit. [naar artikel]
07:00 De nieuwe videoreeks 'Klare Wijn, misverstanden opgehelderd' helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze tweede aflevering: wijn en eten combineren. [naar artikel]
De vereniging van de Belgische professionele wijnbouwers lanceert een nieuw label "100% Belgische Wijn". Dat label garandeert dat de wijn niet [naar artikel]
Lees dit artikel: Hoe smaakte wijn vroeger? De mens maakt al 9.000 jaar wijn – we deden dat al voor we het wiel uitvonden. Maar die wijn smaakte gedurende het grootste deel van de geschiedenis heel anders dan wat we vandaag kennen – en was wellicht zelfs quasi onherkenbaar. De tradities waar veel wijnmakerijen vandaag zo graag van zeggen dat ze ernaar […] Lees dit artikel: Hoe smaakte wijn vroeger? [naar artikel]
Wijn is fijn, en we hebben er dan ook helemaal geen moeite mee om met dit goede weer een paar glaasjes achterover te slaan. Dat we graag wijn [naar artikel]
De Nobertijnen van Averbode hebben wijn aan hun assortiment van dranken toegevoegd. Het gaat om wijn van druiven die geteeld worden op het domein van een voormalige Nobertijnenabdij in Frankrijk. Per fles die verkocht wordt, gaat 1 euro naar een goed doel. [naar artikel]
België is veel meer dan bier, frieten en kermiskoersen. Vorige jaar kende ons land zelfs een topjaar in de wijnbouw. Maar liefst twee miljoen liter wijn vloeide voort uit onze bodem, een absoluut record. Gianluca Di Taranto, beste sommelier van het land, bespreekt samen met "De ideale wereld"-reporter en amateurwijnbouwer Luc Haekens de opkomst en plotse succes van Belgische wijn in "Vandaag" op Eén. [naar artikel]
Wie een avondje op café gaat en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Maar klopt deze stelling ook? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd een antwoord op die vragen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.