Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2020
23:08 uur

Nobelprijswinnares laat zich dan toch uit over geweld tegen moslimminderheid Rohingya

VRT NWS

06/09/2017 - 08:22

Na weken van stilzwijgen reageert regeringleidster van Myanmar Aung San Suu Kyi op het geweld tegen de Rohingya: ze veroordeelt de "misinformatie", maar zegt niks over de Rohingya die massaal naar Bangladesh vluchten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Exodus uit Myanmar: meer dan 120.000 Rohingya staken grens met Bangladesh over (05/09/2017 - Metro)
  Zeker 123.000 leden van de moslimminderheid Rohingya zijn nu al de grens met Bangladesh overgestoken. Ze zijn op de vlucht voor het dodelijke geweld in Myanmar. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag in de Bengaalse hoofdstad Dhaka laten optekenen. De vluchtelingenkampen zitten vol. Hulporganisaties hebben moeite om alle vluchtelingen een onderkomen te bezorgen en hen eten en medische hulp te geven. In de deelstaat Rakhine in Myanmar leven meer dan een miljoen Rohingya. Sinds eind augustus is daar een nieuwe golf van geweld uitgebroken tegen de moslimminderheid, met bijna 400 doden. In Myanmar is de meerderheid boeddhistisch. De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd. bron: Belga
  [naar artikel]
 2. VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn een moslimminderheid die voornamelijk in de westelijke staat Rakhine leven. Ze worden vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd.
  [naar artikel]
 3. Geweld tegen Rohingya: VN-secretaris-generaal ongerust over omstandigheden terugkeer moslimminderheid (17/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is ongerust over de omstandigheden waarbij honderdduizenden leden van de Rohingya-moslimminderheid terugkeren naar Myanmar. Zij waren naar Bangladesh getrokken, op de vlucht voor een legercampagne in Myanmar.
  [naar artikel]
 4. Geweld tegen Rohingya – Tillerson drukt “ongerustheid” uit over Rohingya tegenover legerleider Myanmar (27/10/2017 - Metro)
  De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Rex Tillerson, heeft donderdag de bevelhebber van het leger van Myanmar opgeroepen om een eind te stellen aan het geweld tegen de Royingya, de moslimminderheid die vervolgd wordt in het land. Dat zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Tijdens een telefonisch onderhoud met Min Aung Hlaing drukte Tillerson zijn “ongerustheid uit over de huidige humanitaire crisis en de gerapporteerde gruweldaden in de staat Rakhine”. Honderdduizenden Rohingya zijn naar het naburige Bangladesh gevlucht voor het geweld dat de regio teistert. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 5. Paus mijdt in Myanmar het woord 'Rohingya' (05/04/2019 - De Morgen)
  In zijn grote toespraak tot Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de regering, de diplomaten en het volk van Myanmar laat paus Franciscus het woord 'Rohingya' uiteindelijk toch maar achterwege.
  [naar artikel]
 6. Paus mijdt in Myanmar het woord 'Rohingya' (29/11/2017 - De Morgen)
  In zijn grote toespraak tot Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de regering, de diplomaten en het volk van Myanmar laat paus Franciscus het woord 'Rohingya' uiteindelijk toch maar achterwege.
  [naar artikel]
 7. Aung San Suu Kyi: "Geen etnische zuiveringen van Rohingya-moslims in Myanmar" (06/04/2017 - De Redactie)
  Volgens de Nobelprijswinnares en officieuze leider van Myanmar is de term "etnische zuivering" te sterk voor de situatie van de moslimminderheid in het Aziatische land. Nochtans is de situatie van de Rohingya-bevolkingsgroep er penibel.
  [naar artikel]
 8. VN-Veiligheidsraad veroordeelt militair geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad heeft zich uitgesproken tegen de operatie van het leger van Myanmar tegen de moslimminderheid. Westerse landen wilden een resolutie afdwingen, maar China lag dwars.   
  [naar artikel]
 9. Vranckx: De vlucht van de Rohingya (10/03/2018 - VRT NWS)
  Meer dan 600.000 Rohingya zijn er intussen gevlucht voor het geweld van het Myanmarese leger. Dorpen van de moslimminderheid worden platgebrand, families uitgemoord en vrouwen verkracht. De VN spreekt van een doelgerichte etnische zuivering. Journalist Drew Ambrose bezoekt een vluchtelingenkamp in Bangladesh, waar tussen de modder en de honger honderdduizenden Rohingya vechten om te overleven.
  [naar artikel]
 10. VN bestempelt geweld tegen Rohingya als etnische zuivering (11/09/2017 - Knack)
  De manier waarop Myanmar de Rohingya, de moslimminderheid in het land, behandelt, is een klassiek voorbeeld van etnische zuivering'. Dat heeft de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad Al Hussein, maandag gezegd bij de opening van de 36e zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève.
  [naar artikel]
 11. Meer dan 720.000 Rohingya-kinderen bedreigd in Myanmar en Bangladesh (23/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Unicef trekt aan de alarmbel over het lot van meer dan 720.000 kinderen van de moslimminderheid Rohingya. Enerzijds is er het aanhoudende geweld in...
  [naar artikel]
 12. [VIDEO] - Verenigde Naties luiden alarmbel over geweld tegen Rohingya (17/12/2016 - De Redactie)
  De Verenigde Naties luiden de alarmbel over de behandeling van de Rohingya, een moslimminderheid in het Aziatische land Myanmar. Elke dag zijn er berichten over moorden en verkrachtingen, zegt de VN-mensenrechten-commissie.
  [naar artikel]
 13. Geweld tegen Rohingya – VN-Veiligheidsraad buigt zich donderdag opnieuw over Myanmar (26/09/2017 - Metro)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag opnieuw samen om het geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. Dat staat te lezen in de agenda van de raad. De vergadering werd bijeengeroepen door zeven landen: Zweden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Egypte, Senegal en Kazachstan. Secretaris-generaal Antonio Guterres zal de raad ook toespreken. De VN hebben het geweld in Myanmar al meerdere malen als “etnische zuivering” veroordeeld. De Rohingya zijn een moslimminderheid die in Myanmar wordt vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal wordt beschouwd. Door het geweld zijn sinds 25 augustus al meer dan 400.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. In totaal zouden nu al ongeveer 800.000 van hen daar, vaak in erbarmelijke omstandigheden, in kampen leven. Afgelopen dinsdag was het de eerste keer dat de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi reageerde op het geweld. Ze zei “grote spijt” te hebben voor de vele burgers die “zijn ingesloten” door de crisis en gaf aan bereid te zijn om alle Rohingya uit Bangladesh terug te laten keren. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 14. VN-Veiligheidsraad roept Myanmar op om einde te maken aan geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - Knack)
  De VN-Veiligheidsraad heeft de regering van Myanmar opgeroepen om een einde te maken aan de militaire operatie tegen de Rohingya. Ook vraagt ze dat de leden van de moslimminderheid, die voornamelijk naar buurland Bangladesh zijn gevlucht, de mogelijkheid krijgen terug te keren keren.
  [naar artikel]
 15. Verguisde Nobelprijswinnares spreekt voor het eerst over Rohingya, maar begrijpt “exodus” niet (19/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft zich voor het eerst uitgesproken over de situatie met de Rohingya in haar land. Ze gaf aan “grote spijt” te hebben voor de vele burgers die “zijn ingesloten” door het geweld, maar verwacht geen grootscheeps onderzoek van de internationale gemeenschap.
  [naar artikel]
 16. VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Metro)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn een moslimminderheid die voornamelijk in de westelijke staat Rakhine leven. Ze worden vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden riepen de spoedvergadering samen, nadat de VN maandag bekendmaakte dat op iets meer dan twee weken tijd al 313.000 Rohingya naar buurland Bangladesh zijn gevlucht. Na een aanval op 25 augustus op een politiepost, volgde er zware repressie van het Myanmarese leger. Daarbij kwamen minstens 500 mensen, vooral Rohingya, om. In totaal werden sinds de jaren 1990 nu al meer dan 700.000 Rohingya naar Bangladesh verdreven. Daar leven ze, soms al decennia lang, in erbarmelijke omstandigheden in kampen. Volgens de VN is de Myanmarese regering nu gestart om mijnen te leggen langs de grens met Bangladesh. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 17. Al meer dan 400.000 Rohingya gevlucht van Myanmar naar Bangladesh (16/09/2017 - Metro)
  Er hebben nu al meer dan 400.000 Rohingya Myanmar ontvlucht richting Bangladesh. Dat meldt het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR vandaag. De vluchtelingenstroom kwam drie weken geleden op gang na het overheidsgeweld tegen de moslimminderheid in het oosten van het overwegend boeddhistische Myanmar. “Volgens onze schattingen hebben 409.000 Rohingya Bangladesh bereikt”, aldus de UNHCR-woordvoerder. Volgens mensenrechten-ngo Amnesty International leggen de Myanmarese veiligheidsdiensten en milities in het noorden van de deelstaat Rakhine volledige Rohingya-dorpen in de as. Ook schieten ze blindelings op mensen die trachten te vluchten, meldde AI donderdag op basis van nieuwe bewijzen. “Het gaat hier overduidelijk om een etnische zuivering”, klonk het. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep de autoriteiten deze week op om het geweld in Rakhine onmiddellijk te stoppen en de rechten van de Rohingya te respecteren. Aung San Suu Kyi, regeringsleider in Myanmar en gewezen winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, kreeg de voorbije weken de hele internationale gemeenschap over zich heen omdat ze zich niet uitspreekt over de situatie van de moslimminderheid in het westen van het land. Ze won in 1991 de Nobelprijs voor haar jarenlange verzet tegen de Myanmarese junta. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 18. Myanmar bereid om Rohingya terug te halen (19/09/2017 - Metro)
  De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is bereid om alle Rohingya uit Bangladesh terug te laten keren. De regering is klaar om het verificatieproces daartoe op te starten, zei ze dinsdag in een live op tv uitgezonden speech voor diplomaten in de hoofdstad Naypyidaw. Daarnaast zei ze ook “grote spijt” te hebben voor de vele burgers die “zijn ingesloten” door het geweld. De Rohingya zijn een moslimminderheid die wordt vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd. Volgens de Verenigde Naties zijn op minder dan een maand tijd al meer dan 400.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Na een aanval op 25 augustus op een politiepost, volgde er zware repressie van het Myanmarese leger. Daarbij kwamen minstens 500 mensen, vooral Rohingya, om. “Iedereen van ons wil vrede en geen oorlog”, zei Suu Kyi dinsdag. Ze vraagt de internationale gemeenschap wel om geduld. “Wij zijn een jonge en fragiele democratie die met veel problemen kampt.” De Nobelprijswinnares voor de Vrede gaf daarnaast te kennen dat “het grootste deel van de Rohingya niet heeft deelgenomen aan de exodus”. “We willen uitzoeken waarom de exodus aan het gebeuren is.” Ze riep buitenlandse diplomaten dan ook op om de westelijke staat Rakhine, waar de Rohingya voornamelijk leven, te bezoeken. Volgens Suu Kyi zijn de meeste dorpen daar niet getroffen door geweld. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 19. Rohingya-vluchteling getuigt: "We zitten in de val" (08/09/2017 - VRT NWS)
  Honderdduizenden Rohingya's, de moslimminderheid uit Myanmar, zijn op de vlucht voor etnisch-religieus geweld. Sommigen wagen de gevaarlijke tocht naar buurland Bangladesh, maar velen zitten in vluchtelingenkampen in Myanmar, bijeengebracht door de regering. De Vranckx-redactie sprak met een Rohingya die in het Thet Kay Pyin vluchtelingenkamp woont. Om veiligheidsredenen kunnen we zijn naam niet vrijgeven.
  [naar artikel]
 20. Mensenrechtenraad richt commissie op die vervolging tegen Myanmar moet voorbereiden (27/09/2018 - Metro)
  Er komt een commissie die bewijzen moet verzamelen van mensenrechtenschendingen en inbreuken tegen het internationaal recht door de autoriteiten in Myanmar tegen de moslimminderheid Rohingya. Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vandaag beslist. Zo kunnen de daders ooit voor het gerecht worden gedaagd. De Mensenrechtenraad veroordeelde Myanmar ook wegens het geweld tegen de Rohingya. Een resolutie in die zin kreeg groen licht: 35 landen stemden voor, 7 onthielden zich en China, de Filipijnen en Burundi stemden tegen. Volgens de woordvoerder van de VN-Mensenrechtenraad is het de eerste keer dat besloten wordt tot de oprichting van een dergelijke commissie. De raad roept de regering van Myanmar op VN-medewerkers tot het land toe te laten. De beslissing komt er nadat een onafhankelijke commissie van de VN eind augustus met een rapport naar buiten kwam. Daarin stelde ze dat de militaire leiding in Myanmar zich voor een internationale rechtbank moet verantwoorden voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tegen de Rohingya. De onderzoekers spraken over “vreselijke mensenrechtenschendingen en mishandelingen” in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan. De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd in Myanmar. Sinds augustus 2017 vluchtten honderdduizenden leden van de minderheid naar buurland Bangladesh voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. Zo’n tienduizend mensen kwamen om het leven. De VN bestempelen de repressie als “etnische zuivering”, wat de regering van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi ontkent. Het Internationaal Strafhof opende medio september ook al een vooronderzoek naar vermoedelijke deportatie van de Rohingya door Myanmar naar buurland Bangladesh. Een vooronderzoek is de eerste stap in een proces dat kan leiden tot een formeel onderzoek van het Strafhof, en, eventueel, aanklachten. Bron: Belga   Het bericht Mensenrechtenraad richt commissie op die vervolging tegen Myanmar moet voorbereiden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. VN-onderzoekers: “Militaire leiding Myanmar moet zich verantwoorden voor genocide” (27/08/2018 - Metro)
  De militaire leiding in Myanmar moet zich voor een internationale rechtbank verantwoorden voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tegen de moslimminderheid Rohingya. Dat zegt een onafhankelijke commissie van de Verenigde Naties vandaag in een rapport. Soldaten hebben zich schuldig gemaakt aan moord, massaverkrachting, foltering, geweld en het tot slavernij brengen van kinderen en volledige dorpen platgebrand. In het noorden van de deelstaat Rakhine, waar een jaar geleden honderdduizenden Rohingya met geweld werden verdreven, zijn er zelfs aanwijzingen voor volkerenmoord. De experts nemen ook regeringsleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi op de korrel. Zij heeft haar morele autoriteit niet gebruikt, om dergelijke misdaden te voorkomen, luidt het. De onderzoekers spreken over “vreselijke mensenrechtenschendingen en mishandelingen” in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan. “Veel van die schendingen komen zonder twijfel overeen met de zwaarste misdaden naar internationaal recht”, aldus het rapport. Het Myanmarese leger heeft na de verkiezingen in 2011 weliswaar de macht in het land afgegeven, maar controleert nog steeds de sleutelposities in de regering. Het leger staat niet onder de civiele controle van de regering. De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd in Myanmar. Sinds augustus 2017 vluchtten honderdduizenden leden van de minderheid naar buurland Bangladesh voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. Bron: Belga   Het bericht VN-onderzoekers: “Militaire leiding Myanmar moet zich verantwoorden voor genocide” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Geweld tegen Rohingya – ‘Regering Myanmar niet schuldig aan genocide op Rohingya’, stelt onderzoekscommissie (21/01/2020 - Metro)
  De regering van Myanmar is niet schuldig aan genocide op Rohingya. Dat stelt een onderzoekscommissie die door de autoriteiten van het land zelf is aangesteld. De commissie stelt wel vast dat een aantal militairen buitensporig geweld hebben gebruikt en mensenrechten hebben geschonden, zoals het “doden van onschuldige dorpsbewoners en het vernielen van hun huizen”. “Er is onvoldoende bewijs dat de gepleegde misdaden zijn begaan met de bedoeling een nationale, etnische groepering geheel of gedeeltelijk uit te roeien”, stelt de onderzoekscommissie. Mensenrechtenorganisaties zijn het daar niet mee eens en verwerpen deze conclusie. Rohingya vormen een moslimminderheid in Myanmar die door de regering zou worden onderdrukt, met name in de staat Rakhine. Ruim 700.000 Rohingya zijn sinds augustus 2017 gevlucht naar buurland Bangladesh. Daar leven veel van hen in opvangkampen. De vermeende genocide op Rohingya wordt behandeld door het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van de VN in Den Haag. Donderdag komt de zaak daar weer aan bod. De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft volkerenmoord altijd ontkend. Bron: Belga   Het bericht Geweld tegen Rohingya – ‘Regering Myanmar niet schuldig aan genocide op Rohingya’, stelt onderzoekscommissie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Geweld tegen Rohingya: Myanmar vervangt generaal in deelstaat Rakhine (13/11/2017 - Metro)
  Het leger van Myanmar heeft de generaal vervangen die de militaire operatie leidde in de deelstaat Rakhine. Door die operatie vluchtten al meer dan 600.000 leden van de moslimminderheid Rohingya naar buurland Bangladesh. Dat berichtten lokale media vandaag. Generaal Maung Maung Soe werd vorige vrijdag al uit zijn functie ontzet. De reden daarvoor is niet bekend. Het Myanmarese leger startte op 25 augustus met een militaire operatie, nadat Rohingya-strijders een aanval op enkele politiekantoren hadden uitgevoerd. Door de erg gewelddadige reactie van het Myanmarese leger zijn sindsdien al meer dan 600.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het leger van massaverkrachtingen, brandstichtingen en moorden in Rakhine. Aung San Suu Kyi, de sterke vrouw van Myanmar, heeft internationaal kritiek te verduren gekregen omdat ze heeft nagelaten te veroordelen wat de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hoessein een “schoolvoorbeeld van etnische zuivering” heeft genoemd. De Rohingya zijn een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd. De Myanmarezen beschouwen de Rohingya als illegale immigranten uit Bangladesh. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 24. Geweld tegen Rohingya – Winnaressen van Vredesnobelprijs geven Suu Kyi schuld van “volkerenmoord” (28/02/2018 - Metro)
  Drie winnaressen van de Nobelprijs voor de Vrede hebben de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi de schuld gegeven van het geweld tegen de Rohingya-minderheid. Ze spraken van “volkerenmoord”. De Iraanse Shirin Ebadi, de Noord-Ierse Mairead Maguire en de Jemenitische Tawakkul Karman gaven vandaag een persconferentie in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, nadat ze enkele vluchtelingenkampen van Rohingya in het buurland van Myanmar bezocht hadden. Suu Kyi, die in 1991 voor haar vreedzame verzet tegen de militaire dictatuur ook de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is “rechtstreeks verantwoordelijk voor de inbreuken die tegen de Rohingya-moslims begaan werden”, zei Ebadi. Suu Kyi vertelt de wereld niet de waarheid, aldus Karman. “Ze moet wakker worden en deze volkerenmoord een halt toeroepen.” Bijna 700.000 mensen van de moslimminderheid zijn de voorbije zes maanden voor geweld door militairen uit de Myanmarese staat Rakhine weggevlucht naar het overwegend islamitische Bangladesh. De Rohingya maken melding van executies, verkrachtingen en brandstichting. De Verenigde Naties spreken van “etnische zuivering”. Suu Kyi krijgt sinds maanden internationaal veel kritiek omdat ze zich niet tegen het optreden van het leger uitspreekt. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 25. VN-experte: "Myanmar laat Rohingya bewust verhongeren" (12/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vervolging van de in Myanmar gediscrimineerde moslimminderheid van de Rohingya gaat volgens een VN-experte onverminderd voort. De na een massale...
  [naar artikel]
 26. Exodus uit Myanmar: 120.000 Rohingya steken grens met Bangladesh over (05/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zeker 123.000 leden van de moslimminderheid Rohingya zijn nu al de grens met Bangladesh overgestoken. Ze zijn op de vlucht voor het dodelijke geweld in Myanmar. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag gezegd in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.
  [naar artikel]
 27. Exodus uit Myanmar: 120.000 Rohingya steken grens met Bangladesh over (05/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zeker 123.000 leden van de moslimminderheid Rohingya zijn nu al de grens met Bangladesh overgestoken. Ze zijn op de vlucht voor het dodelijke geweld in Myanmar. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag gezegd in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.
  [naar artikel]
 28. Twee boten met Rohingya-vluchtelingen gekapseisd: 17 doden (31/08/2017 - Metro)
  Zeker 17 mensen zijn verdronken toen twee boten, met aan boord Rohingya die van Myanmar naar Bangladesh vluchtten, kapseisden. Dat melden officiële bronnen vandaag. Vissers haalden lichamen van vooral vrouwen en kinderen uit de Naf-rivier, die de grens vormt tussen Bangladesh en Myanmar. De twee landen delen een grens van 271 km. Volgens de Bengalese overheidsfunctionaris Zahid Hossain Siddique zonken de boten na middernacht toen leden van de moslimminderheid aan vervolging door de boeddhistische meerderheid in Myanmar probeerden te ontsnappen om nog voor zonsopgang in Bangladesh aan te komen. Op de grens tussen de twee landen hebben zich duizenden Rohingya verzameld. De voorbije week zijn in Myanmar bijna 100 doden gevallen bij geweld tussen militiestrijders en de veiligheidsdiensten. De Bengalese diensten hebben al zeker zeven boten met aan boord Rohingya teruggestuurd naar Myanmar. Sinds het geweld in de onrustige Rakhine-deelstaat op 25 augustus uitbrak, hebben al zeker 18.000 Rohingya hun toevlucht gezocht in Bangladesh. Dat blijkt uit een schatting van de Internationale Organisatie voor Migratie, al zou er rekening moeten gehouden worden met een grote foutenmarge. In Myanmar wonen zowat 1 miljoen Rohingya, waar ze uitgesloten en vervolgd worden. Volgens cijfers van de autoriteiten in Bangladesh verblijven in het land intussen 400.000 leden van de moslimminderheid. bron: Belga
  [naar artikel]
 29. Eerste Rohingya gezin weer naar Myanmar: begin van terugkeer of PR-stunt? (15/04/2018 - VRT NWS)
  Volgens de overheid in Myanmar is een eerste gezin van de Rohingya moslimminderheid teruggekeerd uit Bangladesh. Daar waren ze vorig jaar met honderduizenden anderen naartoe gevlucht voor het geweld van het leger. Maar waarnemers twijfelen aan de intenties van de autoriteiten in Myanmar.  
  [naar artikel]
 30. Duizendtal betogers op Luxemburgplein tegen geweld in Myanmar (09/09/2017 - Metro)
  Een duizendtal mensen betogen zaterdag op het Brusselse Luxemburgplein, tegenover het Europees Parlement, tegen het geweld waarvan de Rohingya in Myanmar het slachtoffer worden. Volgens de betogers doet de internationale gemeenschap veel te weinig om het geweld te stoppen en blijven vooral de EU en de Verenigde Naties oorverdovend stil. De Rohingya, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, worden al decennialang onderdrukt. De laatste weken voert het Myanmarese leger een operatie uit tegen de Rohingya in het noordwesten van het land, waardoor honderdduizenden Rohingya op de vlucht zijn geslagen. “Het drama dat zich afspeelt in Myanmar is afschuwelijk”, klinkt het bij de betogers. “Mensen worden aangevallen, vermoord, gefolterd, gedwongen om hun huizen te verlaten, enkel en alleen omdat ze geen boeddhisten maar moslims zijn. Al meer dan 125.000 Rohingya zijn naar Bangladesh gevlucht. Boeddhistische extremisten en het Myanmarese leger begaan de gruwelijkste misdaden en verhinderen elke vorm van humanitaire hulp.” De betogers vinden het wraakroepend dat Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi zwijgt over wat er gaande is, maar ze klagen ook de stilte aan die ze waarnemen binnen de internationale gemeenschap. “Wie mensen in nood niet helpt, wie niet alles in het werk stelt om deze misdaden tegen de menselijkheid te stoppen, wie ze niet veroordeelt, is evengoed medeplichtig”, aldus de betogers. bron: Belga
  [naar artikel]
 31. VN-Veiligheidsraad buigt zich morgen over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn
  [naar artikel]
 32. Bono wil dat Aung San Suu Kyi opstapt als leider van Myanmar (29/12/2017 - VRT NWS)
  Bono wil dat Aung San Suu Kyi opstapt als leider van Myanmar.  Dat is opmerkelijk, want de frontman van U2 is altijd een grote aanhanger geweest van de Nobelprijswinnares. Maar door de crisis met de Rohingya, de vervolgde moslimminderheid in het land, is ze bij Bono uit de gratie gevallen. 
  [naar artikel]
 33. Aanklager Internationaal Strafhof vraagt onderzoek naar deportatie Rohingya (04/07/2019 - Metro)
  De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft toelating gevraagd om de vervolging van de islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar te onderzoeken. Dat heeft het Strafhof vandaag bekendgemaakt. Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda had dat initiatief vorige week al aangekondigd. Het is onduidelijk wanneer de rechters zich over het verzoek zullen buigen. Bensouda wil de mogelijke misdaden tegen de menselijkheid onderzoeken bij de deportatie van de moslimminderheid in het vroegere Birma. Het Strafhof had zich daarvoor vorig jaar al bevoegd verklaard, zelfs al heeft Myanmar het oprichtingsverdag van de instantie in Den Haag niet ondertekend. Dat laatste geldt daarentegen wel voor Bangladesh, waar naar schatting 700.000 Rohingya naartoe gevlucht zijn voor het geweld van het Myanmarese leger. bron: Belga Het bericht Aanklager Internationaal Strafhof vraagt onderzoek naar deportatie Rohingya verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Washington veroordeelt geweld tegen Rohingya nu toch als "etnische zuivering" (22/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De gewelddadige operatie van het Myanmarese leger tegen de Rohingya, zijn volgens de VS dan toch een "etnische zuivering". Dat heeft de Amerikaanse...
  [naar artikel]
 35. Etnische zuivering van Rohingya in Myanmar duurt voort (06/03/2018 - Metro)
  De etnische zuivering van de Rohingya in Myanmar blijft voortduren, hekelt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vandaag. Dat gebeurt via een campagne van “georganiseerde terreur en hongersnood”, met als doel de moslimminderheid op de vlucht te doen slaan. “De etnische zuivering van Rohingya in Myanmar wordt voortgezet”, verklaarde Andrew Gilmour, ondersecretaris-generaal van de mensenrechten van de VN. Sinds augustus vorig jaar heeft een operatie van het Myanmarese leger, die volgens de Verenigde Staten als een etnische zuivering wordt beschouwd, al bijna 700.000 Rohingya verjaagd. Ook nu nog steken wekelijks honderden Rohingya de grens met Bangladesh over. “De Myanmarese regering blijft tegenover de wereld herhalen dat ze klaar is voor de terugkeer van de Rohingya, maar tegelijkertijd verjagen de veiligheidstroepen hen nog steeds naar Bangladesh”, aldus Gilmour, die de rol van het leger en de nalatigheid van de regering aan de kaak stelt. Het leger houdt vol dat de militaire operatie een gevolg is van de aanvallen van Rohingya-rebellen, die beschouwd worden als “terroristen”, eind augustus 2017. Sinds 2016 heeft Myanmar een burgerregering, na decennia van militaire dictatuur, onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Die laatste wordt er echter van beschuldigd niets te doen tegen de inbreuken die tegen de Rohingya-moslims worden begaan. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 36. Etnische zuivering van Rohingya in Myanmar duurt voort (06/03/2018 - Metro)
  De etnische zuivering van de Rohingya in Myanmar blijft voortduren, hekelt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vandaag. Dat gebeurt via een campagne van “georganiseerde terreur en hongersnood”, met als doel de moslimminderheid op de vlucht te doen slaan. “De etnische zuivering van Rohingya in Myanmar wordt voortgezet”, verklaarde Andrew Gilmour, ondersecretaris-generaal van de mensenrechten van de VN. Sinds augustus vorig jaar heeft een operatie van het Myanmarese leger, die volgens de Verenigde Staten als een etnische zuivering wordt beschouwd, al bijna 700.000 Rohingya verjaagd. Ook nu nog steken wekelijks honderden Rohingya de grens met Bangladesh over. “De Myanmarese regering blijft tegenover de wereld herhalen dat ze klaar is voor de terugkeer van de Rohingya, maar tegelijkertijd verjagen de veiligheidstroepen hen nog steeds naar Bangladesh”, aldus Gilmour, die de rol van het leger en de nalatigheid van de regering aan de kaak stelt. Het leger houdt vol dat de militaire operatie een gevolg is van de aanvallen van Rohingya-rebellen, die beschouwd worden als “terroristen”, eind augustus 2017. Sinds 2016 heeft Myanmar een burgerregering, na decennia van militaire dictatuur, onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Die laatste wordt er echter van beschuldigd niets te doen tegen de inbreuken die tegen de Rohingya-moslims worden begaan. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 37. "Myanmar maakt zich schuldig aan apartheid tegen Rohingya"  (21/11/2017 - VRT NWS)
  De behandeling van Rohingya in Myanmar komt neer op apartheid. Dat staat in een rapport van Amnesty International, die de levensomstandigheden van de moslimminderheid in het Zuid-Oost Aziatische land heeft onderzocht. De Myanmarese autoriteiten worden ervan beschuldigd een "wreed systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie" te hanteren. "Dit weerzinwekkende systeem van discriminatie en segregatie is doorgedrongen in elk aspect van het leven van de Rohingya", zegt Anna Neistat van de mensenrechtenorganisatie.
  [naar artikel]
 38. Veel Myanmarezen vinden geweld tegen Rohingya aanvaardbaar: 'Alle moslims moeten dood' (23/10/2017 - Knack)
  Het geweld tegen de Rohingya gaat onverminderd door in Myanmar. Veel Myanmarezen vinden het geweld aanvaardbaar, ondanks journalist Pascal Laureyn ter plaatse.
  [naar artikel]
 39. VN eist einde van militaire operatie tegen Rohingya (24/12/2017 - VRT NWS)
  De Algemene Vergadering (AV) van de Verenigde Naties heeft Myanmar opgeroepen een einde te maken aan de militaire operatie tegen de vervolgde Rohingya-moslimminderheid. Ook heeft de AV gevraagd dat een VN-gezant wordt aangesteld. Peking en Moskou stemden tegen de resolutie.
  [naar artikel]
 40. UCL haalt naam Aung San Suu Kyi van leerstoel (14/10/2017 - Knack)
  De rectorale raad van de Université catholique de Louvain (UCL) heeft de naam van de Myanmarese regeringsleidster Aung San Suu Kyi van een van de leerstoelen van de universiteit gehaald. Dat doet hij wegens het etnisch geweld tegen de Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar, zo bericht Le Soir zaterdag.
  [naar artikel]
 41. Geweld tegen Rohingya – Myanmar maakt zich schuldig aan apartheid tegen Rohingya (21/11/2017 - Metro)
  De behandeling van Rohingya in Myanmar komt neer op apartheid. Amnesty International voerde twee jaar onderzoek naar de levenssituatie van de moslimminderheid en beschuldigt de overheid van een “wreed systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie” te hanteren, luidt een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd. Rohingya leven een getto-bestaan waarin hun toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en zelfs verplaatsingen zijn gelimiteerd door extreme beperkingsmaatregelen. Amnesty International stelt vast dat de “systematische discriminatie” in Rakhine al enkele decennia gebeurt, maar “de repressie is drastisch verergerd sinds 2012”. Speciale vergunningen om tussen steden te reizen, in bepaalde gebieden zelfs het verbod om wegen te gebruiken, zijn enkele van de serieuze beperking van de bewegingsruimte. In Sittwe, de hoofdstad van de westelijke staat, is er een zelfs een echt getto. Prikkeldraadversperringen, controleposten en arrestaties of geweld van burgers als ze dat getto willen verlaten, zijn schering en inslag. Voor de ngo zitten de Rohingya dan ook “praktisch gevangen”. Daarnaast is ook de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs drastisch ingeperkt. Omkoping is vaak noodzakelijk om toch behandeld te worden, gemengde overheidsscholen zijn opgedoekt. “Ondervoeding en armoede zijn de norm geworden onder de Rohingya in de getroffen gebieden”, stelt de mensenrechtenorganisatie vast. Voor Amnesty International is er dan ook maar een conclusie: “De behandeling van de Rohingya door de autoriteiten van Myanmar komt neer op apartheid” en dat is volgens de internationale conventies “een misdaad tegen de mensheid”. bron: Belga
  [naar artikel]
 42. Internationaal Strafhof zet licht op groen voor onderzoek naar systematisch geweld tegen Rohingya in Myanmar (14/11/2019 - VRT NWS)
  Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) geeft groen licht aan een onderzoek naar systematisch geweld tegen de Rohingya in Myanmar. Dat is een islamitische minderheidsgroep in het hoofdzakelijk boeddhistische land in Zuidoost-Azië. In augustus 2017 moesten meer dan 750.000 Rohingya het land ontvluchten na een offensief van het Myanmarese regeringsleger. Daarbij zou het leger zich schuldig hebben gemaakt aan tal van wreedheden.
  [naar artikel]
 43. Aung San Suu Kyi ontkent in Den Haag “genocidaire intenties” (11/12/2019 - Metro)
  Het vroegere icoon van de democratie Aung San Suu Kyi heeft in Den Haag elke “genocidaire intentie” ontkend bij het geweld op de Rohingya, een moslimminderheid in haar Myanmar. Suu Kyi, de facto de regeringsleider in het Aziatische land, nam vandaag voor het eerst het woord in Den Haag, voor het Internationaal Strafhof. Ze gaf toe dat het regeringsleger misschien “buitenproportioneel geweld” gebruikt heeft, maar dat bewijst volgens haar niet dat het de bedoeling was om de Rohingya uit te roeien. “De genocidaire intentie kan niet de enige hypothese zijn”, aldus de vrouw die in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede won. Volgens Suu Kyi verdedigde het leger het land voor de aanvallen van gewapende rebellen. Suu Kyi leidt een Myanmarese delegatie. De Myanmarese autoriteiten zijn door Gambia voor het Strafhof gedaagd, de hoogste VN-rechtbank en niet te verwarren met het Internationaal Strafhof. Het West-Afrikaanse land beschuldigt, gesteund door 57 andere moslimlanden, Myanmar van een volkerenmoord op de moslimminderheid. De beschuldigingen zijn volgens de Nobelprijswinnares “onvolledig en misleidend”. Suu Kyi is niet verplicht haar land te verdedigen voor de rechtbank. Sommige waarnemers zien hierin een poging om de steun te krijgen van de Myanmarezen in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Onderzoekers van de Verenigde Naties beschuldigen er de militaire leiding van Myanmar van een reeks gruwelijkheden te hebben gepleegd tegen de Rohingya die getuigen van de wil om dat volk uit te moorden. Dat gebeurde in 2017. In dat jaar werden meer dan 730.000 Rohingya de grens overgejaagd naar Bangladesh. Gambia verwijst in zijn klacht ook naar het rapport van de VN-onderzoekers. Zowel de militaire leiding als de regering van Myanmar verwerpen met klem de beschuldigingen. Het proces gaat ook morgen nog verder. Een oordeel wordt over enkele weken verwacht. Bron: Belga   Het bericht Aung San Suu Kyi ontkent in Den Haag “genocidaire intenties” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Terugkeer Rohingya uitgesteld (22/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De terugkeer van de Rohingya-moslimminderheid naar Myanmar uit de vluchtelingenkampen in Bangladesh zal morgen nog kunnen niet beginnen. Beide...
  [naar artikel]
 45. Rohingya-dorpen vernietigd om plaats te maken voor gebouwen overheid (10/09/2019 - De Morgen)
  Myanmar heeft op zeker vier locaties dorpen van de Rohingya-moslimminderheid met de grond gelijkgemaakt en volgebouwd met politiebarakken en andere overheidsgebouwen. Ook zijn sommige ingericht als doorgangskamp voor Rohingya-vluchtelingen. Dit meldt de BBC na een rondreis door de provincie Rakhine.
  [naar artikel]
 46. Angelina Jolie veroordeelt seksueel geweld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen (16/11/2017 - VRT NWS)
  Angelina Jolie heeft het seksueel geweld veroordeeld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen in Myanmar. Dat deed ze nadat de Verenigde Naties en Human Rights Watch de veiligheidstroepen van Myanmar hebben beschuldigd van verkrachting van vrouwen  als onderdeel van een etnische zuivering die ze de afgelopen maanden hebben gevoerd tegen de Rohingya-moslims. 
  [naar artikel]
 47. Rohingya-rebellen kondigen eenzijdige wapenstilstand af (10/09/2017 - Metro)
  De rebellen van de Rohingya in Myanmar, de moslimminderheid in de Myanmarese staat Rahkine, heeft een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd voor een maand. De wapenstilstand, die vanaf zondag ingaat, moet ervoor zorgen dat de humanitaire crisis in het gebied opgelost geraakt. Dat schrijft BBC zondag op basis van rebellengroepering Arsa. Het waren leden van Arsa die op 25 augustus verschillende politiekantoren aanvielen in de regio. Daarop namen de ordediensten wraak. Duizenden burgers sloegen op de vlucht. Ongeveer 290.000 mensen zouden de grens met buurland Bangladesh hebben overgestoken. Volgens de Verenigde Naties is er zeker 77 miljoen dollar nodig om de gevluchte burgers in Bangladesh te helpen. Om de situatie te ontmijnen hebben de rebellen nu beslist om de wapens voor een maand te laten zwijgen. Ze dringen erop aan dat het regeringsleger hetzelfde doet. Er heerst veel onduidelijkheid over de situatie in het noordwesten van Myanmar. Terwijl de Rohingya spreken van geweld tegen burgers en platgebrande dorpen, klinkt het bij de regering dat ze enkel strijd leveren met “terroristen”. De internationale gemeenschap dringt er bij premier Aung San Suu Kyi op aan om actie te ondernemen, iets wat de Nobelprijswinnares voor de Vrede vooralsnog niet gedaan heeft. bron: Belga
  [naar artikel]
 48. Rohingya-rebellen kondigen eenzijdige wapenstilstand af (10/09/2017 - Metro)
  De rebellen van de Rohingya in Myanmar, de moslimminderheid in de Myanmarese staat Rahkine, heeft een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd voor een maand. De wapenstilstand, die vanaf zondag ingaat, moet ervoor zorgen dat de humanitaire crisis in het gebied opgelost geraakt. Dat schrijft BBC zondag op basis van rebellengroepering Arsa. Het waren leden van Arsa die op 25 augustus verschillende politiekantoren aanvielen in de regio. Daarop namen de ordediensten wraak. Duizenden burgers sloegen op de vlucht. Ongeveer 290.000 mensen zouden de grens met buurland Bangladesh hebben overgestoken. Volgens de Verenigde Naties is er zeker 77 miljoen dollar nodig om de gevluchte burgers in Bangladesh te helpen. Om de situatie te ontmijnen hebben de rebellen nu beslist om de wapens voor een maand te laten zwijgen. Ze dringen erop aan dat het regeringsleger hetzelfde doet. Er heerst veel onduidelijkheid over de situatie in het noordwesten van Myanmar. Terwijl de Rohingya spreken van geweld tegen burgers en platgebrande dorpen, klinkt het bij de regering dat ze enkel strijd leveren met “terroristen”. De internationale gemeenschap dringt er bij premier Aung San Suu Kyi op aan om actie te ondernemen, iets wat de Nobelprijswinnares voor de Vrede vooralsnog niet gedaan heeft. bron: Belga
  [naar artikel]
 49. Geweld tegen Rohingya – VN eisen einde van militaire operatie tegen moslimminderheid (24/12/2017 - Metro)
  De Algemene Vergadering (AV) van de Verenigde Naties heeft Myanmar zondag opgeroepen een einde te maken aan de militaire operatie tegen de vervolgde Rohingya-moslimminderheid. Ook heeft de AV gevraagd dat een VN-gezant wordt aangesteld. Peking en Moskou stemden tegen de resolutie van zondag. Meer dan 650.000 leden van de minderheid zijn voor de vervolging door het leger gevlucht. Volgens de VN en de Verenigde Staten pleegt Myanmar “een etnische zuivering”. De resolutie voorgelegd door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS), met een permanente vertegenwoordiger bij de VN, is zondag aangenomen met 122 stemmen voor en 10 tegen. Er waren ook 24 onthoudingen. China, Rusland, Cambodja, Laos, de Filipijnen, Vietnam, Wit-Rusland, Syrië en Zimbabwe stemden tegen. De resolutie roept de Myanmarese overheid op, toegang te verlenen aan humanitaire hulpverleners, de terugkeer van vluchtelingen te verzekeren en volledig burgerschap toe te kennen aan de Rohingya. Zij hebben nu geen Myanmarese nationaliteit. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres moet volgens de resolutie ook een speciale gezant voor Myanmar aanstellen. De autoriteiten in Myanmar houden intussen vol dat de operatie bedoeld is om rebellen te verjagen die meerdere politieposten hebben aangevallen op 25 augustus. Bron: Belga  
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.