Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop

19/09/2017 - 12:52
"Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Minder dierlijke producten en meer groenten: de voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)

Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond [naar artikel]


2. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)

Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken. [naar artikel]


3. 5 conclusies die je moet trekken over de nieuwe voedingsdriehoek (20/09/2017 - De Morgen)

Er is eindelijk een opvolger voor de voedingsdriehoek. Die plaatst plantaardig en puur eten boven dierlijke en bewerkte producten. Samengevat: welkom noten, vaarwel filet de sax. Dit zijn vijf conclusies die je moet trekken. [naar artikel]


4. Vegetarisch eten beter voor de lijn? Niet als je in deze valkuilen trapt (20/09/2017 - Het Laatste Nieuws)

Minder rood en bewerkt vlees, meer plantaardige producten en groenten, zo klinkt het advies van de nieuwe voedingsdriehoek. Maar wie daarom denkt [naar artikel]


5.  “Less meat, less heat”: geen dierlijke producten meer eten, dát is een zegen voor het klimaat (24/03/2019 - VRT NWS)

"Probeer de volgende keer eens één van de vele melkalternatieven in de supermarkt. Het pad richting minder dierlijke producten is er zeker één dat de moeite waard is om te bewandelen", vindt veganiste Lucy Cromheecke. Ze reageert daarmee op de opinie van melkveehoudster Julie Van Boven die het jammer vindt dat klimaatspijbelaars naar Vlaamse koeien en hun baasjes wijzen als een grote boosdoener van de klimaatopwarming. [naar artikel]


6. Vegetariërs nemen best vitamine B12-supplementen (29/12/2018 - Metro)

Eet jij geen of minder vlees? Dan doe je er verstandig aan om supplementen met vitamine B12 te slikken. Dit laat de Universiteit Maastricht weten op basis van een onderzoek. Hoewel vitamine B ook in onder andere melk en kaas zit, is dit niet genoeg om een tekort te voorkomen. Het onderzoek toont aan dat […] Het bericht Vegetariërs nemen best vitamine B12-supplementen verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


7. 'Eindelijk gaat gezondheid voor op economie' (20/09/2017 - De Morgen)

Na jaren van onderzoek en discussie is de nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. Plantaardige en pure producten krijgen daarin een prominentere plek dan dierlijke en bewerkte middelen. 'Als 11 miljoen Belgen deze adviezen ter harte nemen, gaat onze gezondheid er zeker op vooruit.' [naar artikel]


8. Vergeet de oude voedingsdriehoek: draai hem ondersteboven! (19/09/2017 - VRT NWS)

Professor Patrick Mullie is al lang een criticaster van het voedingsadvies dat we krijgen. Wat zegt hij nu over de nieuwe 'voedingsdriehoek'? Drie groepen zullen niet blij zijn: de voedingsindustrie, de melklobby en de voedingsgoeroe's. En dat is een goede zaak. [naar artikel]


9. Pascale Naessens: "Ik zie mijn manier van eten perfect weerspiegeld in nieuwe voedingsdriehoek" (19/09/2017 - VRT NWS)

“Advies geven om de Vlaming gezonder te laten leven”, zo vat Loes Neven van het Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven het opzet van de nieuwe voedingsdriehoek samen. In “Van Gils & Gasten” legt ze van naaldje tot draadje uit hoe de driehoek werkt. Kookfenomeen Pascale Naessens is alvast enthousiast. “Ik zie mijn manier van eten perfect weerspiegeld”, zegt ze. Maar er zijn ook critici. Voedingsbiotechnoloog Frederic Leroy van de VUB heeft moeite met de plaats die dierlijke producten in de nieuwe driehoek krijgen. “Dit is een breuk met de eetgewoontes in Vlaanderen”, zegt hij. Bekijk hierboven het volledige gesprek in "Van Gils & Gasten". [naar artikel]


10. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)

De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”. [naar artikel]


11. Nieuwe voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - VRT NWS)

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. En die staat letterlijk op z’n kop. De nadruk ligt in de nieuwe versie vooral op plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld.  [naar artikel]


12. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria. [naar artikel]


13. Voedingsexperte Sanne Mouha ontrafelt feiten en fabels over vegan: "Je kan leven zonder dierlijke producten, als je aandacht hebt voor wat je eet” (01/11/2021 - Het Laatste Nieuws)

1 november is World Vegan Day en steeds meer mensen vieren dat. Sommigen worden veganist voor hun gezondheid, anderen om ecologische redenen of om komaf te maken met dierenleed. Feit is dat de veganistische levenswijze sterk in opmars is. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden hierover. Voedingsexperte Sanne Mouha neemt ze onder de loep en vertelt hoe je gezond kunt eten zonder dierlijke producten. [naar artikel]


14. We eten iets meer fruit maar opvallend minder groenten (en dat is niet gezond) (20/04/2018 - VRT NWS)

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de jaarcijfers bekend gemaakt voor de consumptie van fruit en groenten. Daaruit blijkt dat we iets meer fruit hebben gegegeten, maar een kilo minder groenten.  [naar artikel]


15. Een kleine korting, en we eten al veel gezonder (30/08/2019 - Het Belang van Limburg)

Wie korting krijgt op gezonde producten, koopt méér fruit en groenten, en minder snacks dan wie de volle pot betaalt. Dat concludeert Del­haize na een experiment bij 11.000 mensen. Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat de hogere prijs veel jongeren weghoudt van gezonde producten. [naar artikel]


16. Voedingsdriehoek krijgt update: gezondheid planeet telt ook mee (04/05/2021 - De Morgen)

Minder vlees, meer fruit en kraantjeswater. Het is slechts een greep uit de tips die de geüpdatete voedingsdriehoek ons geeft. Die zal voortaan ook de milieu-impact van onze voeding in rekening brengen. ‘Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.’ [naar artikel]


17. Binnenkort geen "gehacktballen" of "speckjes" meer in winkel? Overheid bekijkt richtlijnen voor namen vleesvervangers  (11/02/2022 - VRT NWS)

Mogen vleesvervangers nog namen hebben als "gehackt" of "speck", en zo verwijzen naar de dierlijke producten waarvoor ze een alternatief vormen? Daar is discussie over, na een mislukte poging op Europees niveau om zogenoemde "verwarrende benamingen" volledig te verbieden. De argumenten variëren: van "verwijzingen naar dierlijke producten zijn drempelverlagend voor consumenten die af en toe plantaardig kunnen eten" tot "niet alle plantaardige alternatieven zijn duurzamer en gezonder". [naar artikel]


18. Mode - Antwerpse ontwerpster start lijn met veganistische kledij (26/07/2018 - Gazet van Antwerpen)

Veganistisch leven is meer dan dierlijke producten uit je dieet schrappen. Ook in kledij zijn producten als leer, bont, zijde of wol perfect te vermijden. De Antwerpse Annelies Lambert (37) bewijst dat met haar nieuwe webshop Go as u.r. [naar artikel]


19. Nieuwe voedingsdriehoek staat op zijn kop (19/09/2017 - Metro)

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek gelanceerd. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. Complex, achterhaald en het zou zelfs foute informatie bevatten: de actieve voedingsdriehoek ligt al jaren onder vuur. En nu, op de twintigste verjaardag van het model, heeft het een welgekomen, ingrijpende update gekregen. Hoe […] [naar artikel]


20. De nieuwe voedingsdriehoek doorgelicht: 'We mogen het belang van voeding niet overdrijven' (20/09/2017 - Knack)

De nieuwe voedingsdriehoek is zopas voorgesteld aan het grote publiek. Knack trok ermee naar professor Sander Kersten, de Nederlandse topexpert in voeding en gezondheid. 'Het wordt er niet bij gezegd, maar een voedingsdriehoek dringt mensen een schuldgevoel op.' [naar artikel]


21. Wist jij van deze producten dat ze veganistisch waren? (01/11/2018 - Het Laatste Nieuws)

Het is niet altijd makkelijk om veganist te zijn. In heel veel ingrediënten zitten namelijk dierlijke producten verwerkt waarvan je het niet eens... [naar artikel]


22. Wist jij van deze 21 producten dat ze vegan waren? (01/11/2019 - Het Laatste Nieuws)

Het is niet altijd makkelijk om veganist te zijn. In heel veel ingrediënten zitten namelijk dierlijke producten verwerkt waarvan je het niet eens... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!