Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
04:26 uur

Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord'

Knack

19/09/2017 - 16:14

Verschillende organisaties hebben bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Boze reacties op de nieuwe voedingsdriehoek: "Vleeswaren op dezelfde voet plaatsen van snoep en chips is onverantwoord" (19/09/2017 - De Morgen)
    https://images0.persgroep.net/rcs/9kwFNd98y6QrYtqC9Rj1ZSIi5IM/diocontent/111862125/_crop/0/0/1620/1080/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
    [naar artikel]
  2. Boze reacties op de nieuwe voedingsdriehoek: "Vleeswaren op dezelfde voet plaatsen van snoep en chips is onverantwoord" (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De vleesindustrie is niet te spreken over de nieuwe voedseldriehoek die vandaag werd voorgesteld door het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ).
    [naar artikel]
  3. Boze reacties op nieuwe voedingsdriehoek: "Vleeswaren op zelfde voet plaatsen als snoep en chips is onverantwoord" (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De vleesindustrie is niet te spreken over de nieuwe voedseldriehoek die vandaag werd voorgesteld door het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ).
    [naar artikel]
  4. Boze reacties op de nieuwe voedingsdriehoek: "Vleeswaren op dezelfde voet plaatsen van snoep en chips is onverantwoord" (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De vleesindustrie is niet te spreken over de nieuwe voedseldriehoek die vandaag werd voorgesteld door het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ).
    [naar artikel]
  5. Boze reacties op nieuwe voedingsdriehoek: "Vleeswaren op zelfde voet plaatsen als snoep en chips is onverantwoord" (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De vleesindustrie is niet te spreken over de nieuwe voedseldriehoek die vandaag werd voorgesteld door het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ).
    [naar artikel]
  6. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria.
    [naar artikel]
  7. Veel kritiek op nieuwe voedingsdriehoek (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Er komt heel wat kritiek op de vernieuwde voedseldriehoek die het Vlaams Instituut Gezond Leven vandaag voorstelde. De koepel van slachthuizen en
    [naar artikel]
  8. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
    [naar artikel]
  9. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
    [naar artikel]
  10. Vlees- en voedingsindustrie plaatst vraagtekens bij vernieuwde voedingsdriehoek (19/09/2017 - Metro)
    De nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen Febev vindt de vernieuwde voedseldriehoek die het Vlaams Instituut Gezond Leven dinsdag voorstelde “simplistisch en ongenuanceerd”. De organisatie is niet de enige die bedenkingen heeft. In de vernieuwde voedseldriehoek worden vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte, en eieren in de lichtgroene categorie ‘dierlijke producten’ ondergebracht. Deze producten mogen maar in kleine porties gegeten worden, zo luidt de aanbeveling. Rood vlees behoort tot de oranje categorie, en mag “niet te veel” gegeten worden. Bewerkte vleeswaren krijgen geen plek in de voedingsdriehoek, maar worden in de restgroep erbuiten geplaatst. Zij zijn overbodig, en bij een te hoge consumptie zelfs schadelijk voor de gezondheid, klinkt het. Febev vindt vooral het onderscheid tussen de dierlijke producten (in de lichtgroene categorie), en rood, onbewerkt vlees (in de oranje categorie) onnodig. “Alle afgeleide producten en verschillende soorten (van vis, gevogelte, kaas, enz.) lijken in dezelfde categorie als het basisproduct te zijn ondergebracht. Dezelfde nuance ontbreekt op vlak bewerkte (vlees)producten”, argumenteert Febev. De federatie vraagt zich af of het voedingsmodel overeenkomt met de huidige wetenschappelijke inzichten. Ook BAMST, de Belgische associatie voor Meat Science and Technology, noemt de nieuwe voedseldriehoek “overmatig gesimplificeerd”. “Vleeswaren horen omwille van hun hoge voedingswaarde niet thuis in de restgroep. Ze op dezelfde voet plaatsen van snoep en chips is onverantwoord”, aldus BAMST. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, plaatst net als Febev bedenkingen bij de wetenschappelijke basis van de driehoek. “Hoe verklaar je bijvoorbeeld dat alle verwerkte vleeswaren zonder enig onderscheid qua nutritionele waarde in dezelfde groep zitten? Is dit dan een vertaling van de adviezen van de Hogegezondheidsraad? “, vraagt Nadia Lapage, secretaris-generaal van FEVIA Vlaanderen, zich af. De reactie van de Belgische confederatie van de zuivelindustrie is positiever, al rijzen ook daar alweer vragen over de wetenschappelijke onderbouwing. “Uiteraard zijn wij tevreden dat het nieuwe voedingsmodel de plaats van melk en zuivelproducten in een gezond en duurzaam voedingspatroon bekrachtigt”, stelt Renaat Debergh, afgevaardigd Bestuurder BCZ. “Wat de toelichtende teksten betreft hebben we wel de nodige vragen bij de wetenschappelijke onderbouwing. Enerzijds sluit deze te weinig aan bij de wetenschappelijke adviezen van de Hoge Gezondheidsraad. Anderzijds kan het voedingsdebat niet verengd worden tot de ongenuanceerde boodschap ‘Eet meer plantaardig en minder dierlijk’.” bron: Belga
    [naar artikel]
  11. "Simplistisch en ongenuanceerd": vlees- en voedingsindustrie niet mals voor vernieuwde voedingsdriehoek (19/09/2017 - De Morgen)
    https://images0.persgroep.net/rcs/KngM-eThqbeRNSlbDJYauLYI97k/diocontent/111864282/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
    [naar artikel]
  12. Gezond vs. snoep: zo zijn kinderen én ouders blij met de brooddoos (01/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Jij wil je kind natuurlijk gezond, voedzaam lekkers meegeven naar school, terwijl je kleine spruit droomt van snoep, pannenkoeken of chips -
    [naar artikel]
  13. Gezond vs. snoep: zo zijn kinderen én ouders blij met de brooddoos (01/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Jij wil je kind natuurlijk gezond, voedzaam lekkers meegeven naar school, terwijl je kleine spruit droomt van snoep, pannenkoeken of chips -
    [naar artikel]
  14. Post Malone wandelt na Pukkelpop Bruno’s Foodcorner binnen: “Voor 300 euro chips en snoep gekocht” (19/08/2019 - Het Belang van Limburg)
    Bij Bruno’s Foodcorner aan de Genkersteenweg in Hasselt wisten ze niet wat hen overkwam toen vrijdagnacht de Amerikaanse rapper Post Malone de winkel binnen wandelde. “Hij heeft hier op zijn dooie gemakje voor 300 euro chips, snoep en frisdrank gekocht”, vertelt zaakvoerster Tara Jankowski.
    [naar artikel]
  15. Gedateerde voedingsdriehoek blijft de norm (29/03/2019 - De Morgen)
    De nieuwe leidraad met voedings- en bewegingsrichtlijnen van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) botst op kritiek. Basis blijft immers de actieve voedingsdriehoek die door deskundigen als gedateerd wordt bestempeld.
    [naar artikel]
  16. We eten alsmaar minder vlees, maar vervangen we het wel juist? (11/12/2017 - Knack)
    Minder vlees is een van de kernboodschappen in de nieuwe voedingsdriehoek. Maar hoe doe je dat op een gezonde manier?
    [naar artikel]
  17. Voedingsdriehoek krijgt update: gezondheid planeet telt ook mee (04/05/2021 - De Morgen)
    Minder vlees, meer fruit en kraantjeswater. Het is slechts een greep uit de tips die de geüpdatete voedingsdriehoek ons geeft. Die zal voortaan ook de milieu-impact van onze voeding in rekening brengen. ‘Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.’
    [naar artikel]
  18. Nieuwe voedingsdriehoek houdt ook rekening met het milieu (08/05/2021 - Metro)
    De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven , die de burgers een leidraad wil bieden voor een gezond voedingspatroon, is verruimd. Voortaan houdt het hulpmiddel nog meer rekening met de impact die voeding heeft op het milieu. Dat heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven gemeld. “We werden geconfronteerd met een toenemende vraag naar advies over milieuverantwoorde voeding”, zegt Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het instituut heeft daarom, in samenwerking met het Departement Omgeving, het milieu-aspect sterker onderbouwd. Bij de voedingsdriehoek zijn aanbevelingen geformuleerd voor een gezond én tegelijk milieuverantwoord voedingspatroon. Zeven tips De consument krijgt zeven tips om voedingskeuzes te maken die goed zijn voor de gezondheid én voor de planeet. Zo is het zaak om vooral kraanwater te drinken, omdat dan de verpakkings- en transportimpact van flessenwater wegvalt, en om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur van het seizoen. Peulvruchten, volle granen en noten zouden vaker op het menu moeten staan en er wordt aangeraden om minder vlees te eten. Gevogelte, vis en eieren krijgen de voorkeur boven rood en bewerkt vlees. Geen voedselverlies Daarnaast wordt de consument aangeraden om zo weinig mogelijk ‘lege calorieën’, zoals frisdrank, snacks en snoep, te eten en drinken. Belangrijk is ook om voedselverlies tegen te gaan en niet meer te eten dan ons lichaam nodig heeft. Toch gaat het volgens Jonckheere vooral om een balans te vinden. Genieten van voeding is belangrijk en af en toe eens uit de bocht gaan moet kunnen. Daarnaast is in sommige gevallen gezonde voeding niet helemaal gelijk aan milieuvriendelijke voeding, geeft ze toe na een vraag van een journalist. “Denk bijvoorbeeld aan vis. Dat is zeer gezonde voeding, maar de milieu-impact is soms minder gunstig. Bij zo’n tegenstelling is het evenwel perfect mogelijk om een compromis te vinden, zoals bijvoorbeeld wekelijks een à twee keer vis op het menu te zetten.” Afbeelding Vlaams Instituut Gezond Leven Meer informatie over de voedingsdriehoek is te vinden op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Lees ook: Dit worden de 5 voedingtrends van 2021 Het bericht Nieuwe voedingsdriehoek houdt ook rekening met het milieu verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  19. De nieuwe voedingsdriehoek doorgelicht: 'We mogen het belang van voeding niet overdrijven' (20/09/2017 - Knack)
    De nieuwe voedingsdriehoek is zopas voorgesteld aan het grote publiek. Knack trok ermee naar professor Sander Kersten, de Nederlandse topexpert in voeding en gezondheid. 'Het wordt er niet bij gezegd, maar een voedingsdriehoek dringt mensen een schuldgevoel op.'
    [naar artikel]
  20. Veel kritiek op nieuwe voedingsdriehoek (19/09/2017 - De Morgen)

    [naar artikel]
  21. Veel enthousiasme over vernieuwde voedingsdriehoek (behalve bij de industrie) (19/09/2017 - De Morgen)
    https://images0.persgroep.net/rcs/KngM-eThqbeRNSlbDJYauLYI97k/diocontent/111864282/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
    [naar artikel]
  22. Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? (20/05/2021 - Express)
    Lees dit artikel: Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? Door Wim Swinnen Wat is de impact van vlees op je gezondheid? Verhogen steak, spek en salami de kans op kanker en hart- en vaatziekten, zoals veel gezaghebbende voedingsdeskundigen beweren, of loopt het allemaal zo’n vaart niet? Experts staan met getrokken messen tegenover elkaar. Wie heeft er gelijk? En hoe betrouwbaar is voedingswetenschap eigenlijk? Generatie […] Lees dit artikel: Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees?
    [naar artikel]
  23. Onderaan de voedingsdriehoek, maar gepromoot door VLAM: biefstuk-friet (10/10/2017 - VRT NWS)
    Een nieuwe campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) die biefstuk-friet promoot, is een doorn in het oog van oppositiepartij Groen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Compleet onaanvaardbaar", vindt Bart Caron van Groen, want rood vlees staat helemaal onderaan de nieuwe voedingsdriehoek en frieten vallen er zelfs buiten. Het VLAM en bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigen de campagne. 
    [naar artikel]
  24. CLB lanceert vernieuwde chathulp, opvallend meer ouders stellen vragen (25/11/2019 - VRT NWS)
    Leerlingen en ouders die vragen hebben over school, kunnen die vanaf vandaag online stellen via de vernieuwde chathulp van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s). De vormgeving van [email protected] is strakker getrokken omdat het CLB merkte dat steeds meer ouders de website begonnen te gebruiken om vragen te stellen over het wedervaren van hun oogappels op school.
    [naar artikel]
  25. Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
    [naar artikel]
  26. Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu (04/05/2021 - De Standaard)
    De voedingsdriehoek is uitgebreid met een component milieu. Blijkt dat gezond eten doorgaans beter is voor de planeet.
    [naar artikel]
  27. Minder dierlijke producten en meer groenten: de voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
    [naar artikel]
  28. Vegetarisch eten beter voor de lijn? Niet als je in deze valkuilen trapt (20/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Minder rood en bewerkt vlees, meer plantaardige producten en groenten, zo klinkt het advies van de nieuwe voedingsdriehoek. Maar wie daarom denkt
    [naar artikel]
  29. Hét geheim om kinderen van vis te doen houden? Serveer ze deze verse, gepimpte fish-and-chips (08/03/2018 - De Morgen)
    Heb je kleintjes die zonder morren vis eten? Lucky you! Heb je kleintjes die dat lekkers uit de zee helemaal niks vinden? Dan ben je echt niet alleen én hebben we goed nieuws voor je. Want serveer ze deze extra krokante fish (dank je, tortillachips) met extra smaakvolle chips (hoera voor kruiden) en ze smullen van dat visje alsof het snoep is. En voor extra vitamines: een fris wortel-spitskoolslaatje erbij.
    [naar artikel]
  30. Deliveroo bezorgt je last-minute snoep met Halloween (25/10/2018 - Metro)
    “Snoep of je leven!”, roepen kinderen met Halloween in koor aan je deur. Niets is genanter dan hen teleur te stellen met een lege snoepkast. Dit jaar helpt Deliveroo je uit de nood met de online ‘Halloween Emergency Candy Shop’. Van 27 oktober tot 31 oktober kan je bij de bezorgdienst niet alleen pizza, sushi of hamburgers bestellen, maar ook snoep. Zo kunnen ook de vergeetachtigen onder ons de zingende kinderen met Halloween blij maken. De ‘Halloween Emergency Candy Shop’ zal beschikbaar zijn in Brussel, Waterloo, Gent, Antwerpen en Luik. Je kan kiezen tussen drie verschillende hoeveelheden, naargelang het aantal kinderen dat je voor je deur verwacht. Lees ook: Meisje ontwikkelt gezond snoep en is op haar 13de miljonair Het bericht Deliveroo bezorgt je last-minute snoep met Halloween verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  31. Vergeet de oude voedingsdriehoek: draai hem ondersteboven! (19/09/2017 - VRT NWS)
    Professor Patrick Mullie is al lang een criticaster van het voedingsadvies dat we krijgen. Wat zegt hij nu over de nieuwe 'voedingsdriehoek'? Drie groepen zullen niet blij zijn: de voedingsindustrie, de melklobby en de voedingsgoeroe's. En dat is een goede zaak.
    [naar artikel]
  32. We eten alsmaar minder vlees. maar wat maak je dan met de feestdagen? (13/12/2017 - Het Belang van Limburg)
    Het voorbije jaar was woelig wat onze voeding betreft. Eerst waren er de eieren met fipronil en sinds september zit rood vlees in het verdomhoekje van de nieuwe voedingsdriehoek. Bovendien in de vleesconsumptie tussen 2012 en 2016 nergens anders in Europa zo snel gedaald (16,7 procent!) als in Belgie. Nu de feestdagen eraan komen, leidt dat in jouw keuken misschien tot enige twijfel. Want wat zet je wel op tafel als je deze ingrediënten wil mijden? Nena Baeyens van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) tipt toegankelijke gerechten.
    [naar artikel]
  33. Geen chips of snoep: deze automaat schenkt arme gezinnen drinkwater, nieuwe schoenen of een geit (30/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Op verschillende plaatsen in de wereld verschenen automaten waarmee voorbijgangers voedsel, medische hulp of andere geschenken kunnen doneren aan...
    [naar artikel]
  34. Apple wil Intel-chips vervangen met eigen chips tegen 2020 (02/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Apple plant om de Intel-chips in zijn Macs te vervangen door chips van eigen makelij. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van ingewijden....
    [naar artikel]
  35. Als de snoepzak dicht kan, eten we minder (10/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Mochten alle pakjes chips, zakken snoep of ­andere verpakkingen vol zoete zonden hersluitbaar zijn, zouden we er minder van binnen­spelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de ­vakgroep marketing aan de UGent.
    [naar artikel]
  36. Nieuwe voedingsdriehoek staat op zijn kop (19/09/2017 - Metro)
    Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek gelanceerd. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. Complex, achterhaald en het zou zelfs foute informatie bevatten: de actieve voedingsdriehoek ligt al jaren onder vuur. En nu, op de twintigste verjaardag van het model, heeft het een welgekomen, ingrijpende update gekregen. Foto Gezond Leven Hoe hoger, hoe beter Voor het eerst houdt de nieuwe, simpelere driehoek ook rekening met de impact op het milieu. Nogal wiedes, de gezonde voedingsmiddelen die het milieu het minst belasten, krijgen de voorkeur. Des te opvallender is dat de driehoek letterlijk op zijn kop gezet is. Helemaal bovenaan vind je de donkergroene balk, die gevuld is met groenten, fruit, volle granen en plantaardige olie. Voor het eerst worden tofoe, peulvruchten en noten hier ook expliciet afgebeeld. Het is eveneens aangeraden om voor voeding te kiezen die weinig of niet bewerkt is, zoals vers fruit in plaats van fruitsap, volkorenbrood in plaats van wit brood of volkorenpasta in plaats van gewone. Vervolgens kan je je bord aanvullen met producten uit de lichtgroene zone. Dit zijn de dierlijke producten zoals vis, yoghurt, melk, gevogelte, kaas en eieren. Die producten moet je niet schrappen, maar die heb je ook niet elke dag nodig. In het oranje vlak staat dan weer de voeding die mogelijk slecht is voor je lichaam: rood vlees en boter. Verbannen naar de rode bol Opvallend genoeg zijn er ook enkele voedingsmiddelen verbannen uit de driehoek, naar een rode bol. Daarin zit onder meer koekjes, chips, chocolade, snoep, frisdrank en alcohol, maar ook zout, frieten en pizza. «We weten ook dat zij deel uitmaken van het leven van veel mensen. Maar we willen toch benadrukken dat ze de uitzondering vormen in plaats van de regel zoals nu soms het geval is», vertelt Loes Neven van Gezondleven.be. Extra bewegingsdriehoek Een laatste nieuwigheid is dat de laag beweging een eigen, aparte driehoek heeft gekregen. Die draait rond het probleem van het zittend gat van de Vlaming. Elk halfuur even rechtstaan om bijvoorbeeld een glas water te halen is de boodschap. Daarnaast is het best dat je licht, matig en hoog intensief beweegt. Dat gaat dan respectievelijk de trap nemen, een wandeling maken of gaan sporten in de fitness. Foto Gezond Leven
    [naar artikel]
  37. De insectenbeet die je allergisch maakt voor vlees, kaas en snoep (20/06/2019 - Het Nieuwsblad)
    De zomer begint morgen officieel. Tijd voor barbecues en terrasjes, maar jammer genoeg ook voor teken. De bloeddorstige parasieten zijn al jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen en dragen een pak ziektes met zich mee. De ziekte van Lyme, bijvoorbeeld. Maar een beet kan ook leiden tot een zeldzame aandoening waarbij je onder meer allergisch wordt voor rood vlees.
    [naar artikel]
  38. De insectenbeet die je allergisch maakt voor vlees, kaas en snoep (20/06/2019 - Het Belang van Limburg)
    De zomer begint morgen officieel. Tijd voor barbecues en terrasjes, maar jammer genoeg ook voor teken. De bloeddorstige parasieten zijn al jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen en dragen een pak ziektes met zich mee. De ziekte van Lyme, bijvoorbeeld. Maar een beet kan ook leiden tot een zeldzame aandoening waarbij je onder meer allergisch wordt voor rood vlees.
    [naar artikel]
  39. Kraken met mate: de waarheid over chips (31/12/2016 - Knack)
    Chips zijn gemaakt van aardappelen en plantaardige olie, maar zijn daarom nog niet gezond. Wat je moet weten als je tijdens de nieuwjaarsborrel aan de chips gaat.
    [naar artikel]
  40. Carrefour haalt tortilla chips uit handel (22/02/2018 - Het Belang van Limburg)
    Carrefour haalt tortilla chips en tortilla chili chips van het merk Jardin Bio uit de handel omdat er gluten aanwezig zijn in de chips en dat niet vermeld staat op het etiket. Dat meldt de warenhuisketen donderdagavond.
    [naar artikel]
  41. Carrefour haalt tortilla chips uit handel (22/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Carrefour haalt tortilla chips en tortilla chili chips van het merk Jardin Bio uit de handel omdat er gluten aanwezig zijn in de chips en dat niet vermeld staat op het etiket. Dat meldt de warenhuisketen donderdagavond.
    [naar artikel]
  42. Carrefour haalt tortilla chips uit handel (22/02/2018 - Het Nieuwsblad)
    Carrefour haalt tortilla chips en tortilla chili chips van het merk Jardin Bio uit de handel omdat er gluten aanwezig zijn in de chips en dat niet vermeld staat op het etiket. Dat meldt de warenhuisketen donderdagavond.
    [naar artikel]
  43. Nieuwe voedseldriehoek zet ons voedselpatroon letterlijk op zijn kop (20/09/2017 - Express)
    De bekende voedseldriehoek wordt op z’n kop gezet. En dat mag je letterlijk nemen, want de basis is nu het puntje worden, en de nadruk ligt meer dan ooit op groenten. Revolutionair, zelfs de bekende tv-chefs zijn het voor één keer met elkaar eens: dit is een uitstekende zaak. Een voedseldriehoek op z’n kop. Met onderaan een oranje zone en daarboven een lichtgroene en donkergroene streep, en een sterke nadruk op groenten. Aan de zijkant een donkerrode bol met de occasionele zondes in, en een aparte ‘zondebok’ in de vorm van een bol. Blijkbaar eten we al jaren verkeerd, en de nadruk op beweging, die durven we al eens vergeten. Met de nieuwe driehoek moet dat veranderen. Opvallend: charcuterie zit in de ‘rode bol’, de items die je eigenlijk als een ‘extraatje’ moet zien. Een typische Vlaamse broodmaaltijd is dus voortaan uit den boze. Volgens TV-kok Sandra Bekkari, die zeker wel achter de nieuwe filosofie staat, wordt dat nog een opgave. “De nadruk op groenten die in de nieuwe driehoek wordt gelegd, vind ik heel goed”, zegt ze aan onze redactie. “Maar het gaat allemaal om balans. We gaan de Vlaming zijn vlees niet afpakken.” Een extraatje moet je jezelf gunnen Dat wil volgens haar echter niet zeggen dat we de nieuwe driehoek aan de kant moeten schuiven, integendeel. “Alle recepten in mijn boek voldoen aan deze driehoek.” Ook veel van wat Bekkari kookt in haar VTM-programma, past in de driehoek. “Veel groenten, één keer in de week rood vlees en regelmatig maar niet altijd kip, vis of wit vlees, dat hoort er sowieso bij. Maar je moet jezelf af en toe een extraatje kunnen gunnen, dat is altijd mijn filosofie geweest.” Of dat extraatje dan één keer in de week of één keer in de maand moet zijn, daar bestaat volgens de bestsellerauteur geen richtlijn over. “Er hangt ook zoveel af van je levensstijl. Sommige mensen hebben een zittend beroep en letten dus beter wat meer op, maar anderen bewegen veel voor hun beroep, zij kunnen misschien wat meer calorieën aan. Je moet zo’n voedseldriehoek dus echt wel individualiseren. En zeker blijven genieten.” En wat de charcuterie betreft, daar is Bekkari wel duidelijk over. “Kijk, we weten allemaal eigenlijk wel dat die slaatjes enzo, niet bepaald gezond zijn. Maar een plakje ham ofzo, dat kan perfect. Je blijft het best weg van sterk bewerkte etenswaren.” “Een overwinning.” Ook healthy foodie Pascale Naessens is laaiend bij het zien van de nieuwe driehoek. “Ik had liever ‘volle granen’ zien staan dan brood, maar verder zit mijn manier van eten perfect weerspiegeld in deze driehoek”, deelt ze mee aan Het Nieuwsblad. “Sterk dat de Vlaamse overheid zo’n grote stappen heeft durven te zetten: groenten en fruit helemaal bovenaan, afstappen van hoeveelheden, gezonde vetten in de donkergroene groep samen met peulvruchten en noten. Sla één van mijn acht boeken open op gelijk welk recept en het zal altijd in overeenstemming zijn met deze driehoek. Dit voelt als een overwinning, en het is fantastisch voor de volksgezondheid.” Volgens Jeroen Meus is de driehoek dan weer een kwestie van gezond verstand. “Hoezee, het gezond verstand heeft gezegevierd”, zegt de tv-kok aan Het Laatste Nieuws. “Zelfs mijn ouders wisten het al: groenten en fruit zijn belangrijk. Daarom moest ik m’n bord leegeten. Omdat – terecht – dat stuk witloof op moest! Volle bak vlees: niet nodig.” Toch wil ook de Dagelijkse Kost-chef vlees niet helemaal afzweren. “Ik ben meer vegetariër dan je denkt. Maar áls ik vlees eet, is het kwaliteit. Eét dat stukje vlees. Maar haal het bij een topslager. Koop lokaal. Aardappelen of brood, ik ben daar niet aan gebonden, maar een goed patatje bij een stukske vlees of een boterham van een goéie bakker: ik vind dat lekker en ik vind dat we dat in ere moeten houden.” Er kunnen zelfs nog complimenten af voor conculega Pascale Naessens. “Chapeau voor Pascale. Ze heeft ergens voor gevochten en ziet het vertaald in de nieuwe driehoek.” © Instituut Gezond Leven De rode zondebol De nieuwe voedingsdriehoeken delen niet meer op in voedingscategorieën zoals zuivel of vlees, maar in soorten eten die je nodig hebt, de producten die je regelmatig mag eten en die waar je beter afblijft. Groenten staan helemaal bovenaan, net zoals sommige vetten, maar het meeste vlees staat in de ‘lichtgroene’ zone: regelmatig dus. Ook vegetarische producten, noten en vezels staan nu prominenter in de driehoek. Rood vlees en boter worden verbannen naar de oranje top. De rode bol, die apart staat, moet duidelijk maken dat je deze dingen echt niet nodig hebt. Frisdrank, chips en snoep zitten erin, maar dus ook charcuterie. Maar er is dus ook een bewegingsdriehoek. Die moet mensen aansporen om minstens om de dertig minuten even recht te staan. Dagelijks zou je ook lichte beweging moeten doen, zoals de trap nemen, en even een wandeling maken. Tenslotte zou je ook één keer in de week iets van teamsport of intensieve training moeten doen. Overmatig gesimplifieerd De nieuwe voedingsdriehoek is al jaren in ontwikkeling, maar het Instituut voor Gezond Leven verzekert dat ze niet over één nacht ijs gegaan zijn. De vorige voedingsdriehoek kwam tot stand in samenwerking met bepaalde lobbygroepen, die invloeden zijn er nu uit. Dat verklaart misschien ook de reactie van BAMST, de Belgische associatie voor Meat Science and Technology. Zij noemen, in een reactie aan Belga, de nieuwe voedseldriehoek “overmatig gesimplificeerd”. “Vleeswaren horen omwille van hun hoge voedingswaarde niet thuis in de restgroep. Ze op dezelfde voet plaatsen van snoep en chips is onverantwoord”, zegt de vereniging. Hetzelfde verhaal horen we bij de Boerenbond. Het laatste woord over de nieuwe driehoeken is dus nog niet gezegd. De fitnessverenigingen juichen wellicht wél over het nieuwe regime. Nu nog toepassen, natuurlijk. The post Nieuwe voedseldriehoek zet ons voedselpatroon letterlijk op zijn kop appeared first on Express [NL].
    [naar artikel]
  44. Nieuwe voedseldriehoek zet ons voedselpatroon letterlijk op zijn kop (20/09/2017 - Express)
    De bekende voedseldriehoek wordt op z’n kop gezet. En dat mag je letterlijk nemen, want de basis is nu het puntje worden, en de nadruk ligt meer dan ooit op groenten. Revolutionair, zelfs de bekende tv-chefs zijn het voor één keer met elkaar eens: dit is een uitstekende zaak. Een voedseldriehoek op z’n kop. Met onderaan een oranje zone en daarboven een lichtgroene en donkergroene streep, en een sterke nadruk op groenten. Aan de zijkant een donkerrode bol met de occasionele zondes in, en een aparte ‘zondebok’ in de vorm van een bol. Blijkbaar eten we al jaren verkeerd, en de nadruk op beweging, die durven we al eens vergeten. Met de nieuwe driehoek moet dat veranderen. Opvallend: charcuterie zit in de ‘rode bol’, de items die je eigenlijk als een ‘extraatje’ moet zien. Een typische Vlaamse broodmaaltijd is dus voortaan uit den boze. Volgens TV-kok Sandra Bekkari, die zeker wel achter de nieuwe filosofie staat, wordt dat nog een opgave. “De nadruk op groenten die in de nieuwe driehoek wordt gelegd, vind ik heel goed”, zegt ze aan onze redactie. “Maar het gaat allemaal om balans. We gaan de Vlaming zijn vlees niet afpakken.” Een extraatje moet je jezelf gunnen Dat wil volgens haar echter niet zeggen dat we de nieuwe driehoek aan de kant moeten schuiven, integendeel. “Alle recepten in mijn boek voldoen aan deze driehoek.” Ook veel van wat Bekkari kookt in haar VTM-programma, past in de driehoek. “Veel groenten, één keer in de week rood vlees en regelmatig maar niet altijd kip, vis of wit vlees, dat hoort er sowieso bij. Maar je moet jezelf af en toe een extraatje kunnen gunnen, dat is altijd mijn filosofie geweest.” Of dat extraatje dan één keer in de week of één keer in de maand moet zijn, daar bestaat volgens de bestsellerauteur geen richtlijn over. “Er hangt ook zoveel af van je levensstijl. Sommige mensen hebben een zittend beroep en letten dus beter wat meer op, maar anderen bewegen veel voor hun beroep, zij kunnen misschien wat meer calorieën aan. Je moet zo’n voedseldriehoek dus echt wel individualiseren. En zeker blijven genieten.” En wat de charcuterie betreft, daar is Bekkari wel duidelijk over. “Kijk, we weten allemaal eigenlijk wel dat die slaatjes enzo, niet bepaald gezond zijn. Maar een plakje ham ofzo, dat kan perfect. Je blijft het best weg van sterk bewerkte etenswaren.” “Een overwinning.” Ook healthy foodie Pascale Naessens is laaiend bij het zien van de nieuwe driehoek. “Ik had liever ‘volle granen’ zien staan dan brood, maar verder zit mijn manier van eten perfect weerspiegeld in deze driehoek”, deelt ze mee aan Het Nieuwsblad. “Sterk dat de Vlaamse overheid zo’n grote stappen heeft durven te zetten: groenten en fruit helemaal bovenaan, afstappen van hoeveelheden, gezonde vetten in de donkergroene groep samen met peulvruchten en noten. Sla één van mijn acht boeken open op gelijk welk recept en het zal altijd in overeenstemming zijn met deze driehoek. Dit voelt als een overwinning, en het is fantastisch voor de volksgezondheid.” Volgens Jeroen Meus is de driehoek dan weer een kwestie van gezond verstand. “Hoezee, het gezond verstand heeft gezegevierd”, zegt de tv-kok aan Het Laatste Nieuws. “Zelfs mijn ouders wisten het al: groenten en fruit zijn belangrijk. Daarom moest ik m’n bord leegeten. Omdat – terecht – dat stuk witloof op moest! Volle bak vlees: niet nodig.” Toch wil ook de Dagelijkse Kost-chef vlees niet helemaal afzweren. “Ik ben meer vegetariër dan je denkt. Maar áls ik vlees eet, is het kwaliteit. Eét dat stukje vlees. Maar haal het bij een topslager. Koop lokaal. Aardappelen of brood, ik ben daar niet aan gebonden, maar een goed patatje bij een stukske vlees of een boterham van een goéie bakker: ik vind dat lekker en ik vind dat we dat in ere moeten houden.” Er kunnen zelfs nog complimenten af voor conculega Pascale Naessens. “Chapeau voor Pascale. Ze heeft ergens voor gevochten en ziet het vertaald in de nieuwe driehoek.” © Instituut Gezond Leven De rode zondebol De nieuwe voedingsdriehoeken delen niet meer op in voedingscategorieën zoals zuivel of vlees, maar in soorten eten die je nodig hebt, de producten die je regelmatig mag eten en die waar je beter afblijft. Groenten staan helemaal bovenaan, net zoals sommige vetten, maar het meeste vlees staat in de ‘lichtgroene’ zone: regelmatig dus. Ook vegetarische producten, noten en vezels staan nu prominenter in de driehoek. Rood vlees en boter worden verbannen naar de oranje top. De rode bol, die apart staat, moet duidelijk maken dat je deze dingen echt niet nodig hebt. Frisdrank, chips en snoep zitten erin, maar dus ook charcuterie. Maar er is dus ook een bewegingsdriehoek. Die moet mensen aansporen om minstens om de dertig minuten even recht te staan. Dagelijks zou je ook lichte beweging moeten doen, zoals de trap nemen, en even een wandeling maken. Tenslotte zou je ook één keer in de week iets van teamsport of intensieve training moeten doen. Overmatig gesimplifieerd De nieuwe voedingsdriehoek is al jaren in ontwikkeling, maar het Instituut voor Gezond Leven verzekert dat ze niet over één nacht ijs gegaan zijn. De vorige voedingsdriehoek kwam tot stand in samenwerking met bepaalde lobbygroepen, die invloeden zijn er nu uit. Dat verklaart misschien ook de reactie van BAMST, de Belgische associatie voor Meat Science and Technology. Zij noemen, in een reactie aan Belga, de nieuwe voedseldriehoek “overmatig gesimplificeerd”. “Vleeswaren horen omwille van hun hoge voedingswaarde niet thuis in de restgroep. Ze op dezelfde voet plaatsen van snoep en chips is onverantwoord”, zegt de vereniging. Hetzelfde verhaal horen we bij de Boerenbond. Het laatste woord over de nieuwe driehoeken is dus nog niet gezegd. De fitnessverenigingen juichen wellicht wél over het nieuwe regime. Nu nog toepassen, natuurlijk. The post Nieuwe voedseldriehoek zet ons voedselpatroon letterlijk op zijn kop appeared first on Express [NL].
    [naar artikel]
  45. OPINIE. Proffen na kritiek op Week van de Steak-Friet: “Stop met vlees te verketteren” (12/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Ondanks het feit dat vlees evolutionair en historisch van enorm belang is geweest voor de mens, en ook op die manier steeds naar waarde werd...
    [naar artikel]
  46. 1 jaar na de nieuwe voedingsdriehoek: wat hebben we geleerd? (19/09/2018 - VRT NWS)
    Vorig jaar zette het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek letter op z'n kop. Bovendien kwam er ook nog eens een bewegingsdriehoek bij. Een jaar later blijkt dat de Vlaming wel bewust bezig is met gezonder eten maar nog steeds te weinig beweegt.
    [naar artikel]
  47. Apple wil Intel-chips vervangen door eigen chips tegen 2020 (02/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Apple plant om de Intel-chips in zijn Macs te vervangen door chips van eigen makelij. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van ingewijden....
    [naar artikel]
  48. Emily denkt dat ze chips met peper eet, maar eigenlijk zijn het dode mieren (19/09/2016 - Het Belang van Limburg)
    Emily had chips besteld op café en was die nietsvermoedend aan het opeten tot ze iets beter keek naar wat zij dacht dat kruiden waren. Ze vond het al verdacht dat de peper op de chips nogal grof gemalen was, maar in plaats van peper zaten er dode mieren op haar chips. Het meisje deelde een foto van de chips op Twitter, waar ze haar horrorverhaal deelde met haar volgers.
    [naar artikel]
  49. Minder frisdrank en snoep op school, vooral secundaire scholen gaan spectaculair vooruit (03/10/2018 - VRT NWS)
    Scholen bieden steeds minder frisdranken en snoep aan. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse ministers van Welzijn en Onderwijs, Jo Vandeurzen en Hilde Crevits (beiden CD&V). De meest spectaculaire vooruitgang boeken de secundaire scholen, waarvan 7 op de 10 al geen frisdranken meer aanbieden. Voor snoep is er wel nog wat werk aan de winkel. In het basisonderwijs waren frisdrank en snoep al langer verdwenen, de laatste jaren worden ook gezoete drankjes zoals chocolademelk minder aangeboden. Nog maar 1 op de 10 scholen biedt ze aan. Tegen 2021 moeten alle ongezonde drankjes en snoep uit de scholen verdwenen zijn.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.