Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 August 2020
17:14 uur

Crevits: "Scholen moéten het over seks en relaties hebben."

VRT NWS

05/10/2017 - 20:29

"Het is goed dat er een kinderprogramma komt over seksualiteit en relaties", zo zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op Radio 1, "maar ook scholen hebben de expliciete opdracht om het hierover te hebben".  Ze vindt ook dat de nieuwe eindtermen wat haar betreft daar gerust duidelijker over mogen zijn, want nu zouden sommige scholen hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen.  


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Crevits: "Extreme verantwoordingsdrang in onderwijs moet stoppen, dossiers mogen niet te dik zijn" (19/09/2018 - VRT NWS)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt dat scholen minder tijd moeten steken in het opstellen van dossiers en het verantwoorden van bepaalde maatregelen die ze nemen. "De extreme verantwoordingsdrift in het onderwijs moet stoppen. We moeten leraren vertrouwen dat hun begeleiding goed is", zegt ze in "Terzake". 
  [naar artikel]
 2. Crevits wil "polemiek beëindigen": Commissie moet oordelen of deelname scholen aan klimaatactie al dan niet politiek is (14/03/2019 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de commissie Zorgvuldig Bestuur Onderwijs ingeschakeld om te bekijken of scholen mogen deelnemen aan klimaatmarsen. Dat heeft ze aangekondigd in "Het Journaal". Eerder vandaag hekelde N-VA-voorzitter Bart De Wever het feit dat sommige scholen zullen meedoen aan een klimaatmars als verplichte buitenschoolse activiteit. Volgens De Wever doen de scholen daarmee aan politiek.
  [naar artikel]
 3. Beke: "Scholen moeten kansen creëren, ouders verantwoordelijkheid nemen" (06/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Schuift de centrumpartij op naar rechts met de oproep van Onderwijsminister Hilde Crevits aan allochtone ouders? "Het is een én-én-verhaal", zei CD&V-voorzitter maandagavond in Terzake. Hij benadrukt dat zijn partij kiest voor "het moedige midden" en de N-VA niet achterna loopt. "Dat is complete nonsens."
  [naar artikel]
 4. Crevits: "Partijpolitieke propaganda kan niet op school" (06/02/2019 - VRT NWS)
  Scholen kunnen perfect politieke debatten organiseren, maar die debatten gebeuren best op een tegensprekelijke manier. "Puur partijpolitieke propaganda kan niet", zo antwoordde minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Volgens Janssens fluit Crevits daarmee een initiatief van haar eigen partij terug waarin die  scholen voorstelt een lesuur uit te trekken voor een gesprek over het klimaatbeleid met een CD&V-parlementslid.
  [naar artikel]
 5. Hilde Crevits: "We moeten stappen naar meer inclusie zetten, maar niet élk kind moet naar het gewoon onderwijs" (13/11/2018 - VRT NWS)
  Scholen, het CLB én ouders moeten in overleg beslissen of een kind naar het gewoon onderwijs kan, dan wel of buitengewoon onderwijs een betere keuze is. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in "Van Gils & gasten" na de heisa rond een school die een jongen met het syndroom van Down de deur had gewezen.
  [naar artikel]
 6. [VIDEO] - "Week van de lentekriebels": leerlingen geven zelf seksuele opvoeding (06/03/2017 - De Redactie)
  Leerlingen vinden dat er nu te weinig tijd is voor lessen "seksualiteit" op school. De Vlaamse scholierenkoepel vindt ook dat niet alleen seks, maar ook relaties daarin aan bod moeten komen.
  [naar artikel]
 7. Crevits over eindtermendiscussie: "Maak van het onderwijs geen slagveld" (29/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept op om het debat over de eindtermen "inhoudelijk en sereen" te voeren. "We moeten koste wat het
  [naar artikel]
 8. Crevits vraagt scholen waakzaam te blijven onder lager dreigingsniveau (23/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vraagt aan scholen om "waakzaam" te blijven. Dat het dreigingsniveau in België van niveau 3 (ernstig)...
  [naar artikel]
 9. 160 ouders in Tervuren boos over nieuw lotingsysteem voor scholen: "Dan nog liever kamperen" (03/10/2018 - VRT NWS)
  Nog geen maand nadat de Vlaamse regering de knoop heeft doorgehakt over een digitaal inschrijvingssysteem voor scholen is er al ophef over, zo bericht Het Nieuwsblad. Zo'n 160 ouders van kinderen uit het Heilig Hartcollege in Tervuren hebben een boze brief geschreven aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V): "Onze kinderen worden als proefkonijnen gebruikt."
  [naar artikel]
 10. Crevits over islamscholen: "Als situatie zo erg is als Demir zegt, moet ze ingrijpen in Brusselse en Waalse scholen" (19/09/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), lijsttrekker voor N-VA in Genk, verzet zich tegen de mogelijke komst van een islamschool in Genk, onder andere omdat kleuters er een hoofddoek zouden moeten dragen. "Als mevrouw Demir zo bezorgd is, vraag ik dat ze ingrijpt ten opzichte van de islamscholen die nu worden ingericht in Brussel en Wallonië", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) daarover in "Terzake". Volgens de minister zijn er echter voldoende wapens om de gelijkheid van man en vrouw in islamscholen te garanderen. 
  [naar artikel]
 11. Directeurs middelbare scholen hebben het gehad: "We moeten excelleren, maar wel met almaar minder middelen" (19/02/2020 - VRT NWS)
  De directeurs van secundaire scholen van het katholiek onderwijs trekken aan de alarmbel over de geplande hervormingen en besparingen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ze hebben daarover een brief geschreven aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "In de politiek zegt men 'j'en ai marre', wel wij zijn het ook een beetje beu."
  [naar artikel]
 12. Crevits: "Oneens met De Wever dat coalitie in Antwerpen impact gaat hebben Vlaams en federaal"  (12/10/2018 - VRT NWS)
  "Vertel me niet dat de coalitie in Antwerpen, als dat niet helemaal naar de zin is van meneer De Wever, impact zou hebben op Vlaanderen en federaal", zegt minister Hilde Crevits (CD&V) vanavond in "De afspraak op vrijdag". Crevits is het duidelijk oneens met de uitspraak van Antwerps burgemeester dat het beleid "minder smooth" zal gaan als de huidige coalitie in Antwerpen niet wordt verdergezet. 
  [naar artikel]
 13. "Zijn we zo ver gekomen dat onze eigen scholen het goede doel geworden zijn?" (21/12/2016 - De Redactie)
  SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke reageert scherp op het voorstel van minister Crevits om giften aan scholen fiscaal aftrekbaar te maken.
  [naar artikel]
 14. Hilde Crevits: "De Wevers uitspraken zijn een slag in het gezicht van 160.000 leerkrachten" (04/09/2018 - De Morgen)
  "Ik zou graag de minister van Onderwijs hebben." Voorzitter Bart De Wever zette bij de VRT opnieuw de ambities van de N-VA kracht bij en richtte zijn pijlen op Hilde Crevits (CD&V). Zij reageert laconiek. "De N-VA bepaalt mijn toekomst niet."
  [naar artikel]
 15. Crevits tegen smartphoneverbod op school: "Scholen bepalen zelf wanneer leerlingen hun smartphone mogen gebruiken" (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is geen voorstander van een algemeen smartphoneverbod op school zoals dat in Frankrijk het geval is....
  [naar artikel]
 16. "Goed dat scholen intiatief nemen" (25/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het een goed dat scholen initiatieven nemen om de overgang van de lagere school naar het
  [naar artikel]
 17. Crevits: "Ook de leraren moeten wakker worden" (08/06/2018 - De Morgen)
  Let op met de lat te hoog te leggen, want anders kunnen de leerkrachten ze niet aan. Die boodschap geeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nadat duidelijk werd dat leerlingen uit het lager onderwijs ondermaats scoren voor Frans. "Ik ben aan het problematiseren, maar ik moet dat ook doen."
  [naar artikel]
 18. Crevits: "Centraal aanmeldingssysteem moet kamperende ouders voor schoolpoorten voorkomen" (06/03/2017 - De Redactie)
  Het zou goed zijn mochten alle scholen een centraal aanmeldingssysteem gebruiken om leerlingen in te schrijven. Dat zei minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Daarmee zou het fenomeen van kamperende ouders voor de schoolpoorten tot het verleden kunnen horen.
  [naar artikel]
 19. Kleuterjuf slaat noodkreet in open brief aan Crevits: "Al 20 scholen maar nog geen vast werk" (27/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kleuterjuf Isabelle Willem (35) heeft op Facebook een open brief geschreven aan minister van Onderwijs Hilde Crevits. Daarin slaat ze een
  [naar artikel]
 20. Crevits tegen smartphoneverbod: "Scholen bepalen zelf wanneer leerlingen hun telefoon mogen gebruiken" (31/07/2018 - De Morgen)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is geen voorstander van een algemeen smartphoneverbod op school zoals dat in Frankrijk het geval is. Ook de onderwijskoepels zijn tegen dat idee gekant. 
  [naar artikel]
 21. "Minister Crevits lijkt te worden afgeserveerd door de N-VA" (03/09/2018 - VRT NWS)
  Ook Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch volgde het interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend" en heeft het voor ons geanalyseerd: "Dit weekend liet Crevits verstaan dat ze heel graag zou voortdoen. Nee dus, als het van de N-VA afhangt."
  [naar artikel]
 22. Crevits over "ongerustheid" nieuwe eindtermen: "Lat verlagen is voor mij onbespreekbaar" (23/05/2018 - VRT NWS)
  Het niveau van de eindtermen in het onderwijs mag en zal niet dalen. Dat zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), nadat onder meer onderwijsexpert Dirk Van Damme zei verontrust te zijn over de "signalen" die hij krijgt. "Maar de lat verlagen, is voor mij onbespreekbaar", zegt Crevits.
  [naar artikel]
 23. Kleuterjuf slaat noodkreet in open brief aan Crevits: "Al 20 scholen maar nog geen vast werk" (27/08/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. Iran: "Economische relaties moeten genormaliseerd worden; dat is verplichting van het nucleair akkoord" (17/05/2019 - VRT NWS)
  De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif herinnert er Europa, China en Japan aan dat zijn land recht heeft op "normale economische relaties zonder sancties". Tegelijk zou Iran de sjiitische bondgenoten in het Midden-Oosten echter voorbereiden op oorlog. 
  [naar artikel]
 25. Steeds meer scholen kiezen voor digitale inschrijving (01/02/2019 - De Morgen)
  Ondanks het uitblijven van een decretale verplichting is het aantal basisscholen en secundaire scholen dat overstapt naar een digitale inschrijvingsprocedure respectievelijk met 15 en 60 procent gestegen. "We zien dat heel veel scholen nu vrijwillig ervoor kiezen om digitaal aan te melden, ook al was het niet verplicht. Er zal dus minder gekampeerd worden", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 
  [naar artikel]
 26. Algemeen rookverbod in Vlaamse scholen: "Zo wordt de voorbeeldfunctie versterkt" (23/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf volgend schooljaar komt er een algemeen rookverbod in de Vlaamse scholen. Dat voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits keurde de...
  [naar artikel]
 27. “Jongeren en seks: we hoeven ons geen zorgen te maken” (17/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoe denken 16 - tot 18-jarigen nu echt over seks en relaties? Vrij conservatief, blijkt vrijdag uit een rondvraag van Jong & Van Zin bij een duizendtal jongeren over seks, relaties en kussen. Al zijn er grote verschillen tussen jongens en meisjes en jongeren uit de stad of eerder landelijk gebied.
  [naar artikel]
 28. Na liefdesbreuk in "Thuis": "Meer en meer relaties met transgenders lukken wél" (07/03/2017 - De Redactie)
  Transgenderspecialist Guy T'sjoen benadrukt hoe fantastisch een verhaallijn als die van Kaat in "Thuis" is. "Alle "Thuis"kijkers kunnen nu niet meer zeggen: "We hebben er nog nooit van gehoord". En ze zien ook hoe normaal, hoe gewoon het allemaal is."
  [naar artikel]
 29. N-VA niet te spreken over door scholen verplichte klimaatmars: "Onbegrijpelijk" (14/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Onbegrijpelijk”, zo noemt N-VA-parlementslid Koen Daniëls de beslissing van scholen om leerlingen vrijdag verplicht te laten meestappen in klimaatmarsen. “Engagement kan je toch nooit verplichten?” N-VA hekelt ook de dubieuze communicatie van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) in deze discussie.
  [naar artikel]
 30. Crevits: "Allochtone ouders moeten zich veel meer engageren" (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Onderwijs en CD&V-kopstuk Hilde Crevits trekt aan de alarmbel over de tweede generatie allochtonen in ons land. Die boekt in
  [naar artikel]
 31. Crevits wil de luchtvervuiling aan scholen aanpakken (14/03/2018 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil overleg met haar collega's over het probleem van luchtvervuiling in en rond scholen. Uit een studie van Greenpeace is gebleken dat in 6 op de 10 onderzochte scholen de luchtkwailiteit slecht is.  
  [naar artikel]
 32. "Mannen intimideren mij ook" (20/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Goedele Liekens wakkert al bijna derig jaar de debatten aan over relaties, seks en vrijgedrag. Haar leven staat nooit stil. De seksuologe maakt
  [naar artikel]
 33. "Seks en relaties zijn belangrijker dan de stelling van Pythagoras" (05/01/2017 - De Morgen)
  https://images1.persgroep.net/rcs/JMeK5f-KflMUNUgz-ke5_Nuphfo/diocontent/74116386/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 34. Seksuolotte krijgt eigen videoreeks over seks en relaties (09/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de Week van de Lentekriebels, van 9 tot 13 maart, lanceert MNM in samenwerking met Sensoa een nieuwe videoreeks over seks en relaties....
  [naar artikel]
 35. "Russische vrouwen, vermijd seks met mannen "van een ander ras" tijdens het Wereldkampioenschap!" (14/06/2018 - VRT NWS)
  "Er komt niets goed uit het ongepaste gedrag van Russische vrouwen", zegt Tamara Pletnyova, een parlementslid in Rusland, tijdens een interview met het radiostation Govorit Moskva. Daarom raadt ze hen af om intieme relaties aan te gaan met buitenlandse voetbalfans die voor het wereldkampioenschap in Rusland zijn.
  [naar artikel]
 36. Crevits: ‘Scholen kunnen niet vandaag beslissen om morgen deel te nemen aan klimaatmars’ (27/02/2019 - De Standaard)
  Scholen kunnen slechts onder bepaalde voorwaarden deelnemen aan de klimaatmarsen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gezegd. Zo moet het passen in het pedagogische project van de school en moeten leerlingen en ouders op de hoogte zijn.
  [naar artikel]
 37. Crevits over dure schoolboeken: "Ik ben absoluut geen fan van invulboeken” (04/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van onderwijs Hilde Crevits roept scholen op om bewuster te kiezen voor alternatieven. Want die invulboeken zijn uiteraard niet opnieuw te...
  [naar artikel]
 38. Vaders niet welkom bij schoolactiviteiten? Crevits: “Als er geen systematiek in zit” (25/10/2017 - VRT NWS)
  Vorige week was er opschudding over enkele scholen, in Antwerpen en Gent, waar vaders niet welkom waren om aan aparte activiteiten deel te nemen. Het ging telkens om scholen met veel kinderen van buitenlandse origine. De scholen wilden hiermee de drempel verlagen voor moeders om aan de activiteiten mee te werken. "Hier mag zeker geen systematiek inzitten. Maar het kan wel als opstap”, vindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).  
  [naar artikel]
 39. "Scholen kunnen leerlingen verplichten om mee te betogen voor het klimaat" (14/03/2019 - VRT NWS)
  Verschillende scholen, zowel uit het katholiek als het gemeenschapsonderwijs, stappen morgen mee in de algemene klimaatmars of organiseren zélf een klimaatactie. Ze zien het als een buitenschoolse activiteit en verplichten hun leerlingen om mee te doen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Sommige ouders veerzetten zich, Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits is pro. 
  [naar artikel]
 40. Nieuwe poging in regeringsvorming niet makkelijk: "Politieke relaties zijn verzuurd en crisis is bijzonder ernstig" (19/02/2020 - VRT NWS)
  De opdracht die Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) en Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) hebben gekregen bij de vorming van een federale regering wordt "bijzonder moeilijk". Dat zegt politiek journalist Pieterjan De Smedt. "De politieke crisis is ernstig, de relaties zijn verzuurd, er is afkoeling nodig."
  [naar artikel]
 41. "Relaties met Congo zullen herbekeken worden" (20/12/2016 - De Redactie)
  België gaat zijn relaties met Congo "herbekijken met de grootste behoedzaamheid voor elke nieuwe overeenkomst met de huidige overheid". Dat zeggen ministers Reynders en De Croo.
  [naar artikel]
 42. CLB over scholen en coronabesmettingen: "Juist informeren vóór bevestiging van besmetting is belangrijk" (05/03/2020 - VRT NWS)
  Scholen moeten duidelijk en open communiceren over mogelijke coronabesmettingen, ook zonder dat een besmetting is bevestigd. Dat vindt het CLB. Scholen sluiten, zoals dat in Italië gebeurt, is volgens hen niet aan de orde.
  [naar artikel]
 43. Crevits: "Bij een groepswerk iedereen samenzetten per thuistaal? Dat zou een omgekeerd effect kunnen hebben" (29/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderwijsminister Hilde Crevits blijft achter het plan staan van het gemeenschapsonderwijs (GO!) om anderstalige leerlingen hun moedertaal te laten...
  [naar artikel]
 44. "Sancties VS zijn triest voor relaties met Rusland" (26/07/2017 - De Redactie)
  Volgens het Kremlin zijn de nieuwe sancties tegen Rusland die vannacht zijn goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden "bijzonder onvriendelijk" en "triest voor de relaties" tussen beide landen. Die sancties zullen de normalisering van de relaties tussen de VS en Rusland geen goed doen, klinkt het in Moskou.
  [naar artikel]
 45. Kampeerchaos bij scholen: "N-VA gijzelt minister Crevits om politieke spelletjes te spelen" (21/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Oppositiepartij Groen is bereid om Open Vld en CD&V een wisselmeerderheid aan te bieden in het dossier van de schoolinschrijvingen. Dat zegt Vlaams...
  [naar artikel]
 46. Boegbeeld #MeToo-beweging erkent toch seks te hebben gehad met minderjarige acteur: "Hij besprong me en ik bevroor" (01/10/2018 - De Morgen)
  De Italiaanse actrice Asia Argento, één van de eerste en luidste stemmen van de #MeToo-beweging, heeft toegegeven seks te hebben gehad met mede-acteur Jimmy Bennett toen die nog minderjarig was. De intussen 43-jarige actrice zegt nu medelijden te hebben met "deze verloren ziel".
  [naar artikel]
 47. Minderhedenforum na uitspraken Crevits: "Heeft Vlaanderen dan de slechte migranten gekregen?" (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Minderhedenforum reageert "geschrokken" op de oproep van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) naar allochtone ouders om zich
  [naar artikel]
 48. Crevits: "Maximumfactuur is probleem als ouders zwemlessen financieren via eetfestijn" (16/05/2017 - De Redactie)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits geeft toe dat de maximumfactuur niet klopt als ouders alles toch indirect moeten betalen.
  [naar artikel]
 49. Meer getuigenissen over seksueel wangedrag hulpverleners: "Je kon niet aan eten komen zonder eerst seks te hebben. 'Een kilo voor seks', zeiden ze" (17/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De seksrel rond hulpverleners van Oxfam legt een dieper probleem in die wereld vol rondreizende expats bloot: scheve machtsverhoudingen. "Een...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.