Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
04:36 uur

Onderaan de voedingsdriehoek, maar gepromoot door VLAM: biefstuk-friet

VRT NWS

10/10/2017 - 11:10

Een nieuwe campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) die biefstuk-friet promoot, is een doorn in het oog van oppositiepartij Groen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Compleet onaanvaardbaar", vindt Bart Caron van Groen, want rood vlees staat helemaal onderaan de nieuwe voedingsdriehoek en frieten vallen er zelfs buiten. Het VLAM en bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigen de campagne. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Hier eet je de lekkerste biefstuk friet (27/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Biefstuk friet, is er iets typischer Belgisch dan dit gerecht? Het lijkt doodsimpel en iedereen maakt het weleens thuis, maar de perfecte steak friet met huisgemaakte mayonaise en een krokant (witloof)slaatje wordt op restaurant een ware zeldzaamheid.
    [naar artikel]
  2. Belg eet geen biefstuk meer (28/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De traditionele biefstuk met friet staat onder druk. Belgen eten steeds minder vlees. En als er al eens biefstuk in de pan belandt, wordt vaker...
    [naar artikel]
  3. Maaseikenaar eet élke dag biefstuk met friet: "Soms zelfs twee keer per dag" (19/02/2020 - VRT NWS)
    Gisteren las je nog het verhaal van Rudy Gybels uit Schaffen die élke dag naar de frituur gaat voor een bakje friet. Hub Vermeulen uit Maaseik gaat nog een stapje verder. Hij eet al 37 jaar lang elke dag biéfstuk met friet. “Ik krijg niets anders binnen."
    [naar artikel]
  4. Belg eet geen biefstuk meer (28/09/2017 - Het Nieuwsblad)
    De traditionele biefstuk met friet staat onder druk. Belgen eten steeds minder vlees. En als er al eens biefstuk in de pan belandt, wordt vaker naar Ierse rib eye gegrepen.
    [naar artikel]
  5. Belg laat biefstuk steeds meer links liggen (28/09/2017 - Knack)
    De traditionele biefstuk met friet staat onder druk. Belgen eten steeds minder vlees. En als er al eens biefstuk in de pan belandt, wordt vaker naar Ierse rib eye gegrepen.
    [naar artikel]
  6. VLAM geeft startschot voor "Week van steak-friet", maar er klinkt ook kritiek (03/11/2018 - VRT NWS)
    Steak met friet is misschien wel één van de populairste gerechten van bij ons. Reden genoeg voor de VLAM, de overheidsdienst die onze landbouwproducten promoot, om vandaag van start te gaan met de week van de steak-friet. Maar niet iedereen is tevreden met deze campagne die vlees promoot.
    [naar artikel]
  7. Belgische biefstuk wordt almaar minder geserveerd (28/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    De traditionele biefstuk met friet staat onder druk. Belgen eten steeds minder vlees. En als er al eens biefstuk in de pan belandt, wordt vaker naar Ierse rib eye gegrepen.
    [naar artikel]
  8. Bart Caron (Groen): “Vlaamse overheid geeft tegenstrijdige voedingsadviezen aan bevolking” (20/09/2017 - Metro)
    Terwijl de Vlaamse overheid langs de ene kant een nieuwe voedingsdriehoek lanceert waarin gesuggereerd wordt om minder vlees te eten, lanceert ze tegelijk de “Week van de Steak-Friet” en een campagne ter promotie van het Belgisch rundsvlees. Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stuurt de Vlaamse overheid “tegenstrijdige aanbevelingen” aan de bevolking. Ook parlementslid Hermes Sanctorum (Onafhankelijke) heeft vragen bij de vleescampagne vanuit de Vlaamse overheid. Gisteren stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe (omgekeerde) voedingsdriehoek voor. Daarin wordt rood vlees bij de oranje categorie geplaatst met de suggestie om er “niet te veel” van te eten. Bewerkte vleeswaren krijgen geen plek in de voedingsdriehoek, maar worden in de restgroep erbuiten geplaatst. Zij zijn overbodig, en bij een te hoge consumptie zelfs schadelijk voor de gezondheid, klinkt het. Maar tegelijk organiseert de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een campagne ter promotie van het Belgische rundvlees. “We zetten alle zeilen bij om rundvlees van eigen bodem op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten”, staat te lezen op de VLAM-website. In de campagne zal een foodtruck met rundvlees langs verschillende steden en locaties rijden. Verder lanceert VLAM ook mee de “Week van de Steak-Friet” tussen 9 en 15 oktober. Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stuurt de overheid daarmee “tegenstrijdige aanbevelingen” uit. “Eet en leef gezonder, eet meer biefstuk-friet”, lijkt de overheid volgens Caron te zeggen. De Groen-politicus is van plan om minister van Landbouw Joke Schauvliege over de kwestie te ondervragen in het parlement. Caron: “Ze mag antwoorden op de vragen hoe ze verklaart dat er vanuit de Vlaamse Overheid binnen één en dezelfde week twee diametraal tegenovergestelde boodschappen uitgestuurd kunnen worden.” Ook onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum heeft vragen bij de vleescampagne van de VLAM, maar dan vanuit een andere invalshoek. “Dit is echt te absurd voor woorden”, zegt hij. “Een van de grootste uitdagingen van onze tijd is minder vlees eten, voor dieren maar ook voor mensen om bijvoorbeeld klimaatverandering een halt toe te roepen. (…) Wat wil de overheid dan doen? Een Week van de Steak-Friet organiseren, affiches verspreiden en radiospots uitzenden om vleesconsumptie aan te moedigen. Komaan zeg, il faut le faire na de gruwel van Tielt en Izegem”, zegt hij op zijn Facebook-pagina. bron: Belga
    [naar artikel]
  9. Smakelijk! Het is de ‘Week van de friet’ (26/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Nog geen maand na de “Week van de steak-friet” start deze week de “Week van de friet”. De organisator is opnieuw het promotieagentschap VLAM. Die...
    [naar artikel]
  10. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
    [naar artikel]
  11. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.
    [naar artikel]
  12. De nieuwe voedingsdriehoek doorgelicht: 'We mogen het belang van voeding niet overdrijven' (20/09/2017 - Knack)
    De nieuwe voedingsdriehoek is zopas voorgesteld aan het grote publiek. Knack trok ermee naar professor Sander Kersten, de Nederlandse topexpert in voeding en gezondheid. 'Het wordt er niet bij gezegd, maar een voedingsdriehoek dringt mensen een schuldgevoel op.'
    [naar artikel]
  13. Stoot deze gepimpte steak friet de klassieke versie van de troon? (05/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Een stevige biefstuk met frietjes gaat er bij ons, Belgen, altijd in. Maar zin in iets verfijnders of iets nieuws? Dan kan tagliata met steppegras...
    [naar artikel]
  14. OPROEP. Wie eet er wekelijks een frietje met vrienden of familie in de frituur? (26/11/2018 - Het Belang van Limburg)
    Nog geen maand na de “Week van de steak-friet” start deze week de “Week van de friet”. De organisator is opnieuw het promotieagentschap VLAM. Die roept op om tussen 26 november en 2 december de frituur te bezoeken in gezelschap. Want “samen smaakt een frietje beter”.
    [naar artikel]
  15. Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
    [naar artikel]
  16. Minder dierlijke producten en meer groenten: de voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond
    [naar artikel]
  17. Deze Belgische standbeelden eten frietjes vanavond (25/11/2019 - De Standaard)
    Vandaag begint de ‘week van de friet’. Om de friet te promoten, duiken er in Middelkerke, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Hasselt en op onverwachte plaatsen frietzakken op. Het is een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) naar aanleiding van de 20e Week van de Frituur. De Belgische frietkotcultuur werd in 2017 erkend als immaterieel cultureel ergoed.
    [naar artikel]
  18. Week van de friet (01/12/2018 - Het Belang van Limburg)
    hasseltZocht u nog een excuus om dit weekend naar de frituur te gaan? Zoek niet verder, want het is voor de negentiende keer Week van de Friet. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) onderstreept dit keer met de slogan ‘Samen smaakt een frietje beter’ de sociale functie van het frietkot. Deze fervente frituurbezoekers zijn het daar alvast roerend mee eens.
    [naar artikel]
  19. BIZAR. Streetartkunstenaars brengen ode aan frietjes tijdens ‘Week van de Friet’ (30/11/2020 - Metro)
    De Week van de Friet is dit jaar aan zijn 21ste editie toe. In de vijf Vlaamse provincies brengen bekende streetartkunstenaars tussen 30 november en 6 december ode aan de frietjes. “Zo zorgen we in deze bizarre tijden voor meer goud op straat en meer goesting in die heerlijke frietjes”, klinkt het bij Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Anja, de laatste friet die moet je mij nog schenken”, “Mijn liefde voor friet is diep zo diep, dieper dan de diepste zee!” of “Ik hou van u, ik hou van u, ik hou van u, geef me een friet!”, het zijn maar enkele van de opvallende spreuken die tussen 30 november en 6 december opduiken in het straatbeeld. In alle Vlaamse provincies wordt dan ook streetart ingezet om de liefde voor de Belgische friet te promoten. Muzikaal erfgoed wordt ingeschakeld om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed. Goesting in frietjes Volgens VLAM verdienen onze lokale frituristen het in deze coronatijden extra om in de kijker gezet te worden. Met de Week van de Friet wil ze iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur, ook al mogen ze dit jaar helaas niet ter plaatse opgepeuzeld worden. “Met deze actie zorgen we, in deze bizarre tijden, voor meer goud op straat, en meer goesting in die heerlijke frietjes”, klinkt het. De kunstwerken zijn te bezichtigen in Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt en Middelkerke. Meer informatie vind je via de website. Lees ook : MADE IN BELGIUM. Friet from desire: de opmerkelijkste frietkoten van ons land Het bericht BIZAR. Streetartkunstenaars brengen ode aan frietjes tijdens ‘Week van de Friet’ verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  20. Gedateerde voedingsdriehoek blijft de norm (29/03/2019 - De Morgen)
    De nieuwe leidraad met voedings- en bewegingsrichtlijnen van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) botst op kritiek. Basis blijft immers de actieve voedingsdriehoek die door deskundigen als gedateerd wordt bestempeld.
    [naar artikel]
  21. Ramp dreigt voor Belgische friet: ‘Elke nieuwe friet wordt er een waar je geen weg mee kunt’ (07/04/2020 - De Morgen)
    De Belgische friet zit door de coronacrisis in de puree. Romain Cools, secretaris van sectorfederatie Belgapom, ziet de markt stilvallen nu ook de zomerfestivals in het gedrang komen. ‘En de diepvriezers geraken nu bijna vol.’
    [naar artikel]
  22. Jozef (65) zamelt geld in voor tandimplantaten: "Ik wil pijnvrij biefstuk-friet eten" (10/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Al sinds zijn dertiende sukkelt Jozef Cuyvers (65) uit Neerpelt met zijn gebit. Door de speciale structuur van zijn kaken, tanden en mond past
    [naar artikel]
  23. Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord' (19/09/2017 - Knack)
    Verschillende organisaties hebben bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek.
    [naar artikel]
  24. Streetartkunstenaars brengen muzikale ode aan frietjes tijdens “Week van de Friet” (30/11/2020 - Het Nieuwsblad)
    De Week van de Friet is dit jaar aan zijn 21ste editie toe. In de vijf Vlaamse provincies brengen bekende streetartkunstenaars tussen 30 november en 6 december ode aan de frietjes. “Zo zorgen we in deze bizarre tijden voor meer goud op straat en meer goesting in die heerlijke frietjes”, klinkt het bij Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
    [naar artikel]
  25. Eindelijk weer een terrasje doen of eens lekker gaan eten (04/06/2020 - Het Belang van Limburg)
    Vanaf maandag mogen we met zijn allen weer een frisse pint gaan drinken of een biefstuk-friet verorberen. De horeca opent dan weer de deuren, maar het zal allemaal nog wel even wennen zijn.
    [naar artikel]
  26. Streetart met muzikale ode moet goesting in frietjes brengen tijdens “Week van de Friet” (30/11/2020 - Het Belang van Limburg)
    De Week van de Friet is dit jaar aan zijn 21ste editie toe. In de vijf Vlaamse provincies brengen bekende streetartkunstenaars tussen 30 november en 6 december ode aan de frietjes. “Zo zorgen we in deze bizarre tijden voor meer goud op straat en meer goesting in die heerlijke frietjes”, klinkt het bij Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
    [naar artikel]
  27. 61% van de Belgen snakt na een reis naar frietjes & andere weetjes ter ere van de Week van de Friet (25/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Ah, een goed pakje friet: er is haast niets dat af en toe beter smaakt. Van 25 november tot 1 december vindt de jaarlijkse Week van de Friet...
    [naar artikel]
  28. Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu (04/05/2021 - De Standaard)
    De voedingsdriehoek is uitgebreid met een component milieu. Blijkt dat gezond eten doorgaans beter is voor de planeet.
    [naar artikel]
  29. 1 jaar na de nieuwe voedingsdriehoek: wat hebben we geleerd? (19/09/2018 - VRT NWS)
    Vorig jaar zette het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek letter op z'n kop. Bovendien kwam er ook nog eens een bewegingsdriehoek bij. Een jaar later blijkt dat de Vlaming wel bewust bezig is met gezonder eten maar nog steeds te weinig beweegt.
    [naar artikel]
  30. “Nieuwe voedingsdriehoek is moedig, maar mensen gaan niet gezonder eten door enkel een tekening” (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    Vanmorgen heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, waarbij plantaardige voeding centraal staat. “Dit is een moedig model, maar niet iedereen zal er blij mee zijn“ zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel.
    [naar artikel]
  31. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria.
    [naar artikel]
  32. Week van de friet – Bekende standbeelden vieren 20ste editie van Week van de Friet (25/11/2019 - Metro)
    De Week van de Friet, de jaarlijkse ode aan de frietjes van de frituur, is aan zijn twintigste editie toe. Dit jaar worden onder meer bekende standbeelden ingeschakeld ter promotie van het goudgele Belgische culinaire erfgoed. “Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, willen we iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten”, zo klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat de jaarlijkse campagne voert. Dit jaar bekennen bekende standbeelden kleur. Zo zullen het Speculaasmannetje in Hasselt, Jan Palfijn in Kortrijk, de Kotmadam in Leuven, het Opsinjoorke in Mechelen, en Nero en de tweelingzusjes Annemieke en Rozemieke uit de Jommeke-strips in Middelkerke met een frietzak worden uitgedost. In Kortijk en Middelkerke zullen ook haaientanden op de openbare weg omgevormd worden tot puntzakken met frietjes. De Week van de Friet vindt plaats van 25 november tot en met 1 december. De promotieweek heeft als doel het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik te verhogen. De frietkotcultuur werd de voorbije jaren in heel België erkend als immaterieel erfgoed. In Vlaanderen gebeurde dat al in 2014. bron: Belga Het bericht Week van de friet – Bekende standbeelden vieren 20ste editie van Week van de Friet verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  33. Doorbraak voor Nederlands bedrijf met wereldprimeur vega-steak. Maar hoe boots je biefstuk na? (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Een doorbraak in de voedselindustrie: de plantaardige biefstuk is gearriveerd. Gemaakt en bedacht in Nederland. "Dit is de heilige graal in de...
    [naar artikel]
  34. ‘We zijn een makkelijke pispaal’ (11/10/2017 - De Standaard)
    Niet iedereen lust de ‘Week van de Steak-Friet’, de jongste campagne van het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing (VLAM). Woordvoerster Liliane Driesen verdedigt de keuze.
    [naar artikel]
  35. Biefstuk in België de helft goedkoper dan in Frankrijk l Een biefstuk kost in België maar liefst 55,9 procent minder dan in Frankrijk. Dat blijkt uit een studie van het prijzenobservatorium over de prijsvorming van rundvlees. De Belgische consument prof (12/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  36. Vergeet de oude voedingsdriehoek: draai hem ondersteboven! (19/09/2017 - VRT NWS)
    Professor Patrick Mullie is al lang een criticaster van het voedingsadvies dat we krijgen. Wat zegt hij nu over de nieuwe 'voedingsdriehoek'? Drie groepen zullen niet blij zijn: de voedingsindustrie, de melklobby en de voedingsgoeroe's. En dat is een goede zaak.
    [naar artikel]
  37. Wij proefden een échte biefstuk (maar er moest geen koe voor dood) (20/06/2018 - Het Nieuwsblad)
    Het is de heilige graal van iedereen die met vleesvervangers aan de slag is: biefstuk zonder vlees. Maar dat is onmogelijk. Tot voor kort dan toch, want Carrefour beweert nu met de Vivera-steak, een product van Hollandse makelij, het echte werk in huis te hebben.
    [naar artikel]
  38. Bart Caron: ‘Vlaanderen stuurt diametraal tegenovergestelde boodschappen uit’ (20/09/2017 - De Standaard)
    Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is niet te spreken over de nieuwe campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), net nu een nieuwe voedingsdriehoek geïntroduceerd is.
    [naar artikel]
  39. Promopraatje over vlees van Maud Kippenbout schiet in het verkeerde keelgat (07/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
    “Lust jij graag een stukje biefstuk, een heerlijk gebraden worst, of een sneetje hesp tussen je boterham?” Het is een tekst uit een ‘educatieve’ uitgave van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Na de steak-frietdiscussie komt ook op dit initiatief kritiek.
    [naar artikel]
  40. Man probeert olympische vlam te doven met brandblusser (15/07/2016 - Het Belang van Limburg)
    Tijdens de doortocht van de olympische vlam door de Braziliaanse stad Joinville gebeurde iets ongezien: een toeschouwer deed enorm zijn best om de olympische vlam te doven met een brandblusser.
    [naar artikel]
  41. Veel volk in de rij voor gratis friet van Tjèn in Sint-Truiden: "Echt de allerbeste frietjes" (30/12/2018 - Het Belang van Limburg)
    Het was een regenachtige zondagavond, maar toch stond er een lange rij Truienaars aan te schuiven bij frituur Casino op het Europaplein in Sint-Truiden. De reden? De bekende friturist Tjèn bakt al dertig jaar friet. En om dat te vieren, deelde hij gratis friet uit aan alle Truienaars.
    [naar artikel]
  42. Lof der inconsequentie (14/10/2017 - De Morgen)
    Vroeger was het progressief om het algemene recht op een biefstuk te verdedigen. Vandaag wensen sommige progressieven de biefstuk in de ban te slaan. Een kwestie van ecologische consequentie. Wordt het leven niet bar als we altijd en overal consequent moeten zijn?
    [naar artikel]
  43. Lof der inconsequentie (07/04/2019 - De Morgen)
    Vroeger was het progressief om het algemene recht op een biefstuk te verdedigen. Vandaag wensen sommige progressieven de biefstuk in de ban te slaan. Een kwestie van ecologische consequentie. Wordt het leven niet bar als we altijd en overal consequent moeten zijn?
    [naar artikel]
  44. Gratis friet aan huis voor alle oma’s en opa’s van Weelde-Station (29/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
    Iedereen die ouder is dan 70 jaar en in het grensdorp Weelde-Station in Ravels woont, heeft dinsdag friet gegeten. Omdat ze de hele tijd moederziel alleen in hun kot moeten zitten, trakteerde een lokale friturist al zijn oudste dorpsgenoten op een gratis pak friet met mayonaise en een snack.
    [naar artikel]
  45. Vrouwen eten vaker frieten met hun handen (25/11/2019 - Metro)
    Er zijn zo van die clichés waar je weinig tegenin kan brengen. In Frankrijk maken ze heerlijke wijn, de Nederlanders hebben de beste maatjes en België staat niet voor niks bekend om z’n friet. De Belgische frietkotcultuur gaat zelfs zo ver dat ze erkend werd als immaterieel cultureel erfgoed. Voor de twintigste keer organiseert VLAM daarom de Week van de Friet. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je een hele week lang alleen maar frietjes eet. Tenzij je daar zelf zin in hebt natuurlijk, al raden we het je niet aan. Tijdens de Week van de Friet worden de hemelse goud gebakken staafjes echter wel extra in de kijker gezet. Zes standbeelden doorheen Vlaanderen (Middelkerke, Kortrijk, Mechelen, Leuven en Hasselt) krijgen daarom de hele week lang een pakje frieten in de handen gestoken. Zout en aparte saus Naar aanleiding van de actie ondervroeg VLAM ook 1.000 Belgen over hun frietgewoontes. Daaruit blijkt dat maar liefst 91% van hen vindt dat frietjes van de frituur onlosmakelijk met de Belgische cultuur verbonden zijn. De helft van de Belgen gaat dan ook minstens een maal per maand naar de frituur en bestelt daar liefst van al frietjes met zout of met saus, maar dan wel in een apart potje. Vooral op vrijdag en in het weekend is de frietkotdrang het grootst en 61% van de Belgen verlangt na een reis naar een zakje. Verrassend is ook dat vooral vrouwen ervoor kiezen om hun portie met de handen op te eten (71%) – mannen kiezen sneller voor een typisch frietvorkje of bestek. Was je nog op zoek naar een excuus om deze week naar de frituur te gaan, dan heb je er bij deze eentje gevonden! Lees ook : Hoe een pakje friet met veel zout kan helpen tegen tumorgroei Het bericht Vrouwen eten vaker frieten met hun handen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  46. “Hang de vlam uit”: zo laat je weten dat je er bent voor De Warmste Week (29/10/2020 - VRT NWS)
    “De Warmste Week” komt eraan, en dat is dit jaar geen geldinzamelingsactie, maar een grote campagne waarbij je alle mogelijke initiatieven kan nemen om mensen in je omgeving te helpen. Maar hoe maak je dat bekend? Door de Vlam van de Warmste Week uit te hangen. Je vindt een poster met die vlam in de meeste kranten, of je kan hem uitprinten op de site van de Warmste Week. Maar je kan hem ook zelf tekenen met stoepkrijt, of schilderen op je raam. Zo laat je weten dat je er wil zijn voor je omgeving.
    [naar artikel]
  47. Na de voedingsdriehoek is er nu ook de bewegingsdriehoek: lang stilzitten = oranje zone (19/09/2017 - VRT NWS)
    Blijf nooit te lang stilzitten, of het nu op het werk is of thuis in je vrije tijd. Probeer elk halfuur even recht te staan en te stappen, bijvoorbeeld om een drankje te gaan halen of voor een andere bewegingstussendoortje, als je maar beweegt en een aantal stappen zet. Dat is het advies van het Vlaams Instituut van Gezond Leven, dat vandaag naast de voedingsdriehoek ook een bewegingsdriehoek voorstelde.
    [naar artikel]
  48. 5 conclusies die je moet trekken over de nieuwe voedingsdriehoek (20/09/2017 - De Morgen)
    Er is eindelijk een opvolger voor de voedingsdriehoek. Die plaatst plantaardig en puur eten boven dierlijke en bewerkte producten. Samengevat: welkom noten, vaarwel filet de sax. Dit zijn vijf conclusies die je moet trekken.
    [naar artikel]
  49. Klimaatopwarming bedreigt de Belgische friet (19/09/2018 - De Morgen)
    Dit is wellicht het meest onvermoede gevolg van de klimaatopwarming. En de alarmklok wordt niet geluid door milieuactivisten, wel door aardappelkenners: de Belgische friet staat onder druk. Het bintje, dé frietaardappel bij uitstek, kan niet tegen hittegolven en daarvan krijgen we er almaar meer.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.