De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

'Stiltewagons' in plaats van eerste klasse: zo wil sp.a spoor weer aantrekkelijk maken voor reiziger

Het Laatste Nieuws

30/08/2016 - 13:29

Meer en stiptere treinen, geen eerste klassewagons maar stiltewagons, een spoorspaarkaart en één tarief en dienstregeling voor het volledige


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Meer treinen en 'stiltewagons' : zo wil sp.a spoor weer aantrekkelijk maken voor reiziger (30/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Meer en stiptere treinen, geen eerste klassewagons maar stiltewagons, een spoorspaarkaart en één tarief en dienstregeling voor het volledige
  [naar artikel]
 2. Sp.a pleit voor stiltewagons en 'trainmiles' (12/04/2019 - De Morgen)
  Schaf de eerste klasse af, voer stiltewagons in en laat reizigers 'trainmiles' verzamelen. Dat stelt sp.a voor in haar toekomstplan voor het spoor.
  [naar artikel]
 3. Eén jaar na open brief van rolstoelgebruiker: “Er is niets veranderd bij de NMBS, ik voel me nog steeds een reiziger derde klasse” (14/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een jaar geleden schreef Kurt Vanhauwaert de NMBS een open brief. Hij klaagde aan hoe hij als rolstoelgebruiker een “reiziger in derde klasse” was. De brief werd massaal opgepikt, kreeg enorm veel media-aandacht en de NMBS maakte mooie beloftes. Een jaar later viert de brief van Kurt zijn eerste verjaardag. “Ik voel me nog steeds een reiziger derde klasse, en het is op bepaalde vlakken zelfs erger geworden.”
  [naar artikel]
 4. NMBS: “Zeker nog potentieel voor eerste klasse in treinen” (03/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Er wordt inderdaad nagedacht over het concept van de eerste klasse in de treinen, maar van bijvoorbeeld een afschaffing is geen sprake. “We zien zeker nog potentieel in de eerste klasse”, zegt spoorwegmaatschappij NMBS. Om de eerste klasse aantrekkelijk te houden, komen er in de nieuwe M7-dubbeldekrijtuigen bijvoorbeeld geluidsschermen tussen de zetels.
  [naar artikel]
 5. Veiligheidsagenten zetten reiziger hardhandig uit trein na incident na klimaatbetoging: “Was dat geweld nu echt nodig?” (28/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een reiziger die gisteren na de klimaatbetoging in Brussel in een overvolle trein in eerste klasse zat zonder geldig treinticket, is door...
  [naar artikel]
 6. Proefproject met stiltewagons van start bij NMBS (24/01/2023 - VRT NWS)
  Spoorwegmaatschappij NMBS start met een proefproject rond stiltewagons. De test loopt tot 31 mei, zo meldt de NMBS via haar website. In eerste instantie zal er een stiltezone komen op de treinen tussen Eupen en Oostende, en later ook tussen Brussel en Luxemburg.
  [naar artikel]
 7. Proefproject met stiltewagons van start bij NMBS (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Spoorwegmaatschappij NMBS start met een proefproject rond stiltewagons. De test loopt tot 31 mei, zo meldt de NMBS dinsdag via haar website. In eerste instantie zal er een stiltezone terug te vinden zijn op de treinen tussen Eupen en Oostende en later ook tussen Brussel en Luxemburg.
  [naar artikel]
 8. NMBS werkt aan proefproject met stiltewagons (13/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vervoersmaatschappij NMBS bereidt een proefproject voor met stiltewagons. Dat schrijft ‘De Standaard’ en het nieuws wordt bevestigd door NMBS-woordvoerder Bart Crols.
  [naar artikel]
 9. NMBS start proefproject rond stiltewagons (24/01/2023 - Knack)
  Spoorwegmaatschappij NMBS start met een proefproject rond stiltewagons. De test loopt tot 31 mei, zo meldt de NMBS dinsdag via haar website. In eerste instantie zal er een stiltezone terug te vinden zijn op de treinen tussen Eupen en Oostende en later ook tussen Brussel en Luxemburg. “Reizigers van NMBS kunnen kiezen om plaats te nemen in een klassiek rijtuig, waar ze zoals gewoonlijk kunnen babbelen met vrienden, collega’s of familie, of plaatsnemen in een rijtuig waar ze zich in alle stilte kunnen concentreren of gewoon wat kunnen rusten”, klinkt het. De stiltezones bevinden zich in 2de klasse. Reizigers hoeven dus niet bij te betalen en het is niet nodig om te reserveren. De stiltezones bevinden zich steeds voor- of achteraan de trein. Het rijtuig is herkenbaar aan pictogrammen aan de binnen- en buitenzijde. “Om de stilte en rust in dit rijtuig te bewaren is het aanbevolen niet hardop met elkaar te praten of te telefoneren, het volume van hoofdtelefoons of oortjes niet te luid te zetten en om mobiele telefoons op stil te zetten”, aldus de NMBS. Tijdens de testperiode van enkele maanden zullen regelmatig flyers worden uitgedeeld aan de reizigers in de stiltezone om hen te vragen wat zij over het experiment vinden. In Nederland bestaan stiltewagons al meer dan twintig jaar. Lees ook: – ‘Ik geloof niet in complotten, behalve als ze over het openbaar vervoer gaan’– ‘Red de houten banken van het Noordstation’ The post NMBS start proefproject rond stiltewagons appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 10. Waarom Aziatische miljardairs eerste klasse B opkopen (14/04/2019 - De Morgen)
  OH Leuven is overgekocht door Vichai Srivaddhanaprabha, een schatrijke Thai. Maar daar stopt het niet. Bijna alle voetbalclubs in eerste klasse B zijn in handen van buitenlandse investeerders. Zijn onze kleine profclubs financieel dan zo aantrekkelijk, of spelen er andere zaken?
  [naar artikel]
 11. Rolstoelgebruiker in open brief aan NMBS: “Ik ben reiziger derde klasse” (17/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Kurt Vanhauwaert zit in een rolstoel en klaagt in een open brief op Facebook de manier aan waarop de NMBS hem behandelt. “Het geeft me het gevoel dat ik reiziger derde klasse ben: iemand die toch tijd genoeg heeft en voor wie het niet uitmaakt of hij te laat of helemaal niet op zijn bestemming geraakt.” Zijn brief wordt druk gedeeld op social media.
  [naar artikel]
 12. NMBS wil eerste klasse op de trein aantrekkelijk houden (03/01/2017 - De Redactie)
  Op nieuwe treinen is er nog amper verschil tussen 1e en 2e klasse, maar de NMBS denkt er niet aan om het verschil tussen beiden weg te werken.
  [naar artikel]
 13. Decuyper: “Ik speel liever in eerste klasse” (12/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Patrick Decuyper is een tevreden man na de overwinning van zaterdagavond en de promotie naar eerste klasse van zijn Antwerp. “We hadden een duidelijk stappenplan. De eerste stap was de club gezond maken, de juridische knopen ontwarren én een sportieve stap nemen. Nu begint het mooie werk. Tweede klasse is niet zo’n mooie reeks, ik speel liever in eerste klasse.”
  [naar artikel]
 14. Rolstoelgebruiker klaagt in open brief de manier aan waarop NMBS hem behandelt: ‘Ik ben reiziger derde klasse’ (17/09/2019 - De Standaard)
  Kurt Vanhauwaert zit in een rolstoel en klaagt in een open brief op Facebook de manier aan waarop de NMBS hem behandelt. ‘Het geeft me het gevoel dat ik een reiziger derde klasse ben: iemand die toch tijd genoeg heeft en voor wie het niet uitmaakt of hij te laat of helemaal niet op zijn bestemming geraakt.’ Zijn brief wordt druk gedeeld op social media.
  [naar artikel]
 15. Beheersovereenkomsten voor het spoor op de valreep goedgekeurd (23/12/2022 - De Tijd)
  11:46 Voor de reiziger zal het nog even duren voor de eerste effecten voelbaar zijn.
  [naar artikel]
 16. NMBS gelooft nog in eerste klasse (03/01/2017 - Knack)
  Het concept van de eerste klasse in de treinen wordt geëvalueerd en bijgestuurd, maar het verschil tussen eerste en tweede klasse blijft bestaan.
  [naar artikel]
 17. Corona kan tot eerste klasse met 20 clubs leiden (19/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De coronacrisis zet de voetbalwereld aan het denken. Zo speelt ook het idee van een eerste klasse met twintig clubs weer enorm op.
  [naar artikel]
 18. Antwerpen uit de bol voor titelviering 'The Great Old' (09/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Na 13 jaar in tweede klasse speelt Royal Antwerp FC volgend seizoen weer in eerste klasse. Vandaag worden de spelers ontvangen op het stadhuis
  [naar artikel]
 19. Eerste klasse is niet meer wat het was (04/04/2019 - De Morgen)
  De eerste klasse op de trein ziet er straks helemaal anders uit. Oorzaak is het steeds kleinere verschil tussen eerste en tweede klasse, waardoor het concept aan vernieuwing toe is. 'We moeten onze politiek aanpassen', zegt spoorbaas Jo Cornu.
  [naar artikel]
 20. Via game in legendarisch moeilijke roman van Claus kruipen: Universiteit Antwerpen wil Nederlands weer aantrekkelijk maken (12/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In januari 2020 zal de Universiteit Antwerpen samen met de Nederlandse universiteiten van Utrecht en Nijmegen de eerste Olympiade voor het Nederlands organiseren voor leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar. Voor professor Kevin Absillis van de Universiteit Antwerpen, een van de drijvende krachten, is het een middel om Nederlands als studierichting opnieuw aantrekkelijk te maken. De universiteiten kampen al een tijd met dalende studentenaantallen in de taalopleidingen. Onder meer een game rond ‘De Verwondering’, een legendarisch moeilijke roman van Hugo Claus, wordt momenteel uitgewerkt voor de Olympiade. Leerlingen zullen virtueel in het hoofd van het hoofdpersonage kunnen kruipen.
  [naar artikel]
 21. Overvolle tram of niet: deze reiziger vond toch nog een vrije plaats (19/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Omwille van de staking van de MIVB zaten maandag enkele Brusselse trams voller dan anders. En dat veroorzaakte heel wat lange wachtrijen voor de reizigers, die vaak op een volgende tram moesten wachten. Al wou één reiziger koste wat het kost toch meereizen, ook al geraakte hij er niet meer bij. Daarom klom hij maar achteraan op het voertuig, tram 55 richting Rogier, en kon hij toch een ritje maken.
  [naar artikel]
 22. Overvolle tram of niet: deze reiziger vond toch nog een vrije plaats (19/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Omwille van de staking van de MIVB zaten maandag enkele Brusselse trams voller dan anders. En dat veroorzaakte heel wat lange wachtrijen voor de reizigers, die vaak op een volgende tram moesten wachten. Al wou één reiziger koste wat het kost toch meereizen, ook al geraakte hij er niet meer bij. Daarom klom hij maar achteraan op het voertuig, tram 55 richting Rogier, en kon hij toch een ritje maken.
  [naar artikel]
 23. Cagliari zakt uit Serie A, Salernitana behoudt plaats in eerste klasse (23/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Cagliari speelt volgend seizoen in de tweede klasse van het Italiaanse voetbal. Op de 38e en laatste speeldag raakte het niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij rode lantaarn Venezia. Bij winst zou Cagliari over Salernitana naar de (veilige) zeventiende plaats zijn gesprongen.
  [naar artikel]
 24. Primeur: Emma Plasschaert is eerste Belgische wereldkampioen in de Laser-klasse (10/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Emma Plasschaert (24) is de nieuwe wereldkampioene in de Laser Radial klasse. Een 5de plaats in de afsluitende Medal Race in het Deense Aarhus volstond voor de Oostendse om haar eerste wereldtitel binnen te halen.
  [naar artikel]
 25. Avondspits op het spoor wordt zware dobber voor reiziger na problemen in seinhuis in Berchem (03/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Spoorbonden houden op 12 december eerste actie (29/11/2019 - De Morgen)
  De impasse in het sociaal overleg bij het spoor leidt tot een eerste actie. Op 12 december vindt er een ‘concentratie van spoorwegpersoneel’ plaats, zo kondigde vakbonden ACV-Transcom en ACOD Spoor aan.
  [naar artikel]
 27. Zeilen: Titelverdedigster Emma Plasschaert opent WK met winst (12/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op de eerste dag van het wereldkampioenschap zeilen in de ILCA 6-klasse, de vroeger genaamde Laser Radial, in Houstin (USA) heeft titelverdedigster Emma Plasschaert meteen een knappe prestatie neergezet. De zeilster uit Oostende won de eerste race en finishte achtste in de tweede race. Zo prijkt ze op de vijfde plaats in de tussenstand. Eline Verstraelen, wereldkampioene bij de U21, is 44ste gerangschikt na een 17de en een 29ste plaats in de races van de openingsdag. De Hongaarse Maria Erdi voert de rangschikking aan met in haar spoor de Canadese Sarah Douglas en de Nederlandse Marit Bouwmeester.  
  [naar artikel]
 28. Overvolle tram of niet: deze reiziger vond toch nog een vrije plaats (al riskeert hij wel een boete) (20/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  Omwille van de staking van de MIVB zaten maandag enkele Brusselse trams voller dan anders. En dat veroorzaakte heel wat lange wachtrijen voor de reizigers, die vaak op een volgende tram moesten wachten. Al wou één reiziger koste wat het kost toch meereizen, ook al geraakte hij er niet meer bij. Daarom klom hij maar achteraan op het voertuig, tram 55 richting Rogier, en kon hij toch een ritje maken.
  [naar artikel]
 29. IN BEELD. Eerste foorkramers neergestreken op Spoor Oost (06/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Sinksenfoor komt er weer aan. Op Spoor Oost zijn afgelopen weekend de eerste foorkramers neergestreken en begonnen met de opbouw. Het wordt de derde editie van de Sinksenfoor op Spoor Oost. De jaarlijkse kermis start zaterdag 19 mei en loopt tot en met 24 juni.
  [naar artikel]
 30. Overleg over spoor muurvast, vakbonden plannen actie: “Gevolgen voor treinverkeer niet in te schatten” (29/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De impasse in het sociaal overleg bij het spoor leidt tot een eerste actie. Op 12 december vindt er een “concentratie van spoorwegpersoneel” plaats, zo kondigde vakbonden ACV-Transcom en ACOD Spoor aan. HR Rail reageert dat het de stakingsaanzegging niet aanvaardt.
  [naar artikel]
 31. Voetballers zitten meer dan twee uur in schuilkelder door luchtalarmen tijdens match in Oekraïense eerste klasse (24/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De voetbalwedstrijd tussen Rukh Lviv en Metalist Kharkiv in de Oekraïense eerste klasse in Lviv heeft wegens verschillende luchtalarmen 4 uur en 27 minuten geduurd in plaats van de gewoonlijke 90 minuten, met de rust en eventuele onderbrekingen niet meegerekend. De wedstrijd vond plaats achter gesloten deuren.
  [naar artikel]
 32. Woensdag beslist basketbalfederatie over voortzetting eerste klasse vrouwenbasketbal (30/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Woensdagavond is er een digitale vergadering met de basketbalfederatie en de clubs uit de eerste klasse vrouwen (Top Division Women), tweede klasse (Top Division Men 1) en derde klasse (Top Division Men 2). Daar wordt beslist of de competitie voortgaat zonder toeschouwers in de sportzalen.
  [naar artikel]
 33. Taalfouten maken u minder aantrekkelijk (10/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Wie taalfouten maakt op een online datingprofiel, wordt minder aantrekkelijk bevonden. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van promovendus Tess van der Zanden (Tilburg University).
  [naar artikel]
 34. Vaccinatiedorp Spoor Oost tijdelijk dicht door de hevige wind: vaccinatie start weer op om 13 uur (11/03/2021 - VRT NWS)
  Door de hevige rukwinden is beslist om het vaccinatiedorp op Spoor Oost in Antwerpen rond 10.15 uur omwille van de veiligheid te sluiten. De geplande vaccinaties van deze voormiddag zijn geannuleerd. Om 13 uur zal er opnieuw gevaccineerd worden op een andere plaats. Mensen die dan een afspraak hebben, moeten gewoon naar Spoor Oost komen, van waar er pendelbussen heen en terug rijden. Het testdorp op Spoor Oost blijft wel open.
  [naar artikel]
 35. Spoorbrug Kuringen bijna klaar:  "Vanaf maandag weer treinen over eerste vernieuwde spoor." (02/09/2020 - VRT NWS)
  Vanaf maandag 7 september rijden er opnieuw treinen over het eerste vernieuwde spoor op de brug van Kuringen (Hasselt). Twee weken lang moesten reizigers gebruik maken van een alternatieve busdienst tussen Hasselt en Genk en tussen Hasselt en Heusden-Zolder.
  [naar artikel]
 36. FC Dender flink op weg naar eerste klasse (12/04/2019 - De Morgen)
  FC Dender raast als een orkaan door tweede klasse. Na acht wedstrijden was de ploeg al zeker van de eerste periodetitel en op drie matchen van het slot van de heenronde is de titel van herfstkampioen al binnen. De landstitel en promotie naar eerste klasse moet de volgende stap zijn.
  [naar artikel]
 37. Bond legt bom onder titelstrijd tweede klasse (14/04/2019 - De Morgen)
  De Geschillencommissie van de voetbalbond heeft de Proximus League op zijn kop gezet. Die kende White Star Brussel twee extra punten toe, waardoor de Brusselaars naar de eerste plaats wippen. Maar zelfs als White Star kampioen wordt, is een plek in de eerste klasse nog niet zeker.
  [naar artikel]
 38. Zo wil N-VA het leger aantrekkelijk en slagkrachtig maken (22/05/2019 - De Morgen)
  Het Belgisch leger moet slagkrachtig en aantrekkelijk zijn, vindt de N-VA. De partij pleit daarom voor minstens 2 miljard euro aan extra investeringen. En militairen moeten straks ook risicovolle opdrachten in het buitenland kunnen uitvoeren.
  [naar artikel]
 39. Perspectief voor hervatting eerste klasse amateurvoetbal (27/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  In de eerste klasse van het amateurvoetbal is er weer wat perspectief voor de clubs, de spelers en de supporters. Het amateurvoetbal ligt al een tijdje stil, maar in de eerste klasse, waar onder meer Rupel Boom speelt, hopen ze te herbeginnen in het weekend van 16 januari. De clubs mikken nog altijd op een volledige competitie. Dat betekent dat de uitgestelde wedstrijden ook nog allemaal ingehaald zouden worden en dat de clubs ook tijdens de werkweek matchen zouden spelen. Om besmetting van Covid-19 tegen te gaan, zouden de spelers voor elke wedstrijd getest worden met sneltesten.
  [naar artikel]
 40. Honderdste STVV-match voor Kotysch in eerste klasse (12/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Sascha Kotysch speelde zondag tegen Club Brugge zijn 100ste wedstrijd voor STVV in eerste klasse. Daar komen nog eens 71 duels in tweede klasse bij.
  [naar artikel]
 41. Ze moesten er lang op wachten maar de fans van Antwerp bewezen meteen een aanwinst te zijn voor eerste klasse (28/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerp speelde liefst dertien seizoenen in de Belgische tweede klasse. Het was voor de fans van de Great Old dan ook een overwinning op zich dat ze vrijdag eindelijk weer mochten aantreden in eerste. En dan pakten ze nog eens in één keer een punt tegen Anderlecht: 0-0.
  [naar artikel]
 42. Eerste klasse vrouwenbasket definitief stopgezet: Castors Braine tot kampioen uitgeroepen (14/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De eerste klasse bij de vrouwen wordt door het coronavirus definitief stopgezet. Dat werd door Basketbal Belgium (Basketbal Vlaanderen&AWBB) beslist. De eerste ronde van de reguliere fase was vorig weekend net achter de rug. Castors Braine eindigde met 20 op 22 op de eerste plaats en is meteen kampioen. Voor de Waals Brabantse club is het sinds 2014 de zevende opeenvolgende titel.
  [naar artikel]
 43. Thomas Meunier erg kwaad op ontgoochelde KVM-fan: "Hoe sneller je je mond houdt, hoe beter. Klootzak" (12/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elf jaar na de promotie uit tweede klasse in 2007, tuimelt KV Mechelen weer uit eerste klasse. De manier waarop dat gisteren gebeurde, zorgde voor...
  [naar artikel]
 44. Reiziger springt uit rijdende trein: treinverkeer tussen Izegem en Roeselare stilgelegd (18/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het treinverkeer tussen Izegem en Roeselare is woensdagnamiddag vanaf 17.30 uur anderhalf uur stilgelegd. Oorzaak was de melding dat een reiziger net na het vertrek uit het station van Izegem uit de rijdende trein sprong. Brandweer en politie organiseerden een zoekactie langs het spoor, zonder resultaat.
  [naar artikel]
 45. Corona-testdorp moet plaats ruimen voor Sinksenfoor (07/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het corona-testdorp aan Spoor Oost, langs de Singel in Borgerhout, gaat binnenkort weg. Het verdwijnt niet, maar het verhuist. Om plaats te maken voor de wintereditie van de Sinksenfoor, die eind november en begin december naar Spoor Oost komt. Er wordt momenteel druk gezocht naar een andere geschikte locatie voor het testdorp. Om daar meteen ook tijdens de wintermaanden te blijven.
  [naar artikel]
 46. Knie uit de kom? Dan slaat Schotse kapiteine die gewoon eigenhandig weer op zijn plaats (22/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  6-0 stond ze met haar ploeg St Mirren in het krijt op verplaatsing bij Inverness Caledonian Thistle, match in de eerste klasse van het Schotse...
  [naar artikel]
 47. Knie uit de kom? Dan slaat Schotse kapitein die gewoon eigenhandig weer op zijn plaats (22/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  6-0 stond ze met haar ploeg St Mirren in het krijt op verplaatsing bij Inverness Caledonian Thistle, match in de eerste klasse van het Schotse...
  [naar artikel]
 48. Thomas Meunier reageert erg kwaad op reactie van ontgoochelde KVM-fan: "Hoe sneller je je mond houdt, hoe beter. Klootzak" (12/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elf jaar na de promotie uit tweede klasse in 2007, tuimelt KV Mechelen weer uit eerste klasse. De manier waarop dat gisteren gebeurde, zorgde voor...
  [naar artikel]
 49. Eerste klasse levert NMBS 35 miljoen euro per jaar op (14/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer één op de veertig treinreizigers kiest voor een plaats in de eerste klasse van de trein. Dat leverde spoorwegmaatschappij NMBS vorig jaar een meerwaarde op van ongeveer 35,1 miljoen euro, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy