Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
11:07 uur

Geen assisen voor gruwelmoord, wel correctioneel proces

Het Nieuwsblad

01/09/2016 - 06:30

Het proces rond de gruwelmoord op een bejaarde vrouw bij haar thuis in Ardooie start donderdag. Niet voor het assisenhof, wel in de correctionele rechtbank in Brugge.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Moet het proces over de aanslagen van 22 maart naar assisen? Regering geraakt er niet uit (19/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wordt het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 voor assisen gevoerd, of toch correctioneel? Ook de politiek geraakt er voorlopig niet uit, want zelfs binnen de meerderheid is er verdeeldheid.
  [naar artikel]
 2. Gruwelmoord Antwerpse Zuid gaat niet naar assisen (31/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gruwelmoord op het Antwerpse Zuid zal voor de correctionele rechtbank behandeld worden. De Roemeen Ludovic Z. (39) moet dus niet voor het hof van assisen verschijnen voor de moord op zijn ex-vriendin Dorina Stef (37) uit Antwerpen. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling beslist.
  [naar artikel]
 3. Parket wil Renaud Hardy voor assisen (17/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het openbaar ministerie wil dat de zaken rond seriemoordenaar en Mechelaar Renaud Hardy door het hof van assisen wordt behandeld. Dinsdag komt de zaak voor de raadkamer in Mechelen en zal doorverwijzen naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Daar wordt de definitieve beslissing genomen of het een assisenproces, dan wel een correctioneel proces zal worden.
  [naar artikel]
 4. Alinda V.d.C. krijgt weinig uitgelegd op proces rond gruwelmoord op bejaard koppel (19/11/2020 - De Morgen)
  ‘Men vroeg mij waarom ik zo lang op de wc had gezeten. Ik zei: ‘Ik heb daar een shot gezet, is ’t nu goed?’ Soms is het simpeler om zoiets te zeggen.’ Op de eerste dag van haar proces bracht de van een dubbele gruwelmoord uit 1991 betichte Alinda V.d.C. (47) vooral zichzelf in de problemen.
  [naar artikel]
 5. Daders gruwelmoord in Koekelberg lieten zich inspireren door tv-reeks over seriemoordenaar (29/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het hof van assisen van Brussel is het proces tegen Vincent De Bruycker en Denis Nikolovska van start gegaan. De twee mannen worden ervan...
  [naar artikel]
 6. Moord Sofie Muylle: raadkamer verwijst Alexandru C. naar assisen (17/07/2020 - De Morgen)
  In de zaak rond de dood van Sofie Muylle heeft de Brugse raadkamer geoordeeld dat Alexandru C. (26) zich voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden. De Roemeense verdachte heeft de moord altijd ontkend, waardoor de verdediging aandrong op een correctioneel proces voor verkrachting. De KI in Gent zal uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.
  [naar artikel]
 7. Vader (77) die zoon liet vermoorden op oprit in Schellebelle krijgt geen nieuw proces voor assisen (28/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 77-jarige Prosper Van der Borght uit het Oost-Vlaamse Schellebelle krijgt geen proces voor assisen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist,...
  [naar artikel]
 8. Wat nu met proces Kasteelmoord? (18/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nu dinsdag komt de raadkamer samen en zou er beslist worden over de doorverwijzing en of het een correctioneel proces of een assisenzaak wordt.
  [naar artikel]
 9. Federaal procureur wil af van assisen: "Te laat voor proces aanslagen? Misschien niet voor proces Bende van Nijvel" (07/12/2020 - VRT NWS)
  Wel of geen assisen? De discussie blijft voortgaan, zeker nu het proces over de aanslagen in Brussel van 2016 steeds dichter komt. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw herhaalde vandaag zijn argumenten om de volksjury af te schaffen. "Hopelijk nog voor dit proces, anders voor de komende, zoals dat van de Bende van Nijvel", zegt hij in "Terzake".
  [naar artikel]
 10. Antwerpse gruwelmoord niet voor assisen (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een gruwelijke moord uit 2015 op het Antwerpse Zuid wordt geen assisenproces. Dat heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI)
  [naar artikel]
 11. N-VA vraagt opnieuw afschaffing assisen (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  N-VA gaat het parlement vragen om de assisenprocedure af te schaffen. De partij is al langer gekant tegen assisen, maar zet de afschaffing nu in de aanloop naar het proces rond de aanslagen van 22 maart weer op de agenda. Eerder had federaal procureur Frédéric Van Leeuw er al voor gepleit dat proces niet voor assisen te brengen. Het wetsvoorstel van N-VA gaat voort op dat pleidooi.
  [naar artikel]
 12. Alinda Van der Cruysen wil nieuw proces na veroordeling voor gruwelmoord 29 jaar geleden en blijft voorlopig vrij (09/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse Alinda Van der Cruysen (47) wil cassatieberoep aantekenen, nadat ze eind vorige maand veroordeeld werd in het Leuvense assisenhof tot vijftien jaar cel voor de gruwelmoord op haar grootoom en -tante 29 jaar geleden in Tienen.
  [naar artikel]
 13. “Bom onder proces over aanslag op Joods Museum”: “Als we geen uitstel krijgen, zal Nemmouche zwijgen” (20/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brusselse hof van assisen houdt vandaag een voorbereidende zitting voor het proces over de aanslag op het Joods Museum. Dat proces gaat op 7...
  [naar artikel]
 14. ASSISEN. Proces rond moord in SM-club gaat van start (26/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Voor het Leuvense Hof van Assisen ging maandag het proces tegen de 56-jairge Christian P. van start. De Fransman uit Overijse wordt verdacht van de moord op Benoit Dupont (52) in een SM-club in Huldenberg in juli van 2013.
  [naar artikel]
 15. Geneviève Lhermitte krijgt geen nieuw proces (29/11/2016 - De Redactie)
  De vrouw uit Nijvel werd in 2008 voor assisen veroordeeld voor de moord op haar vijf kinderen. Ze had om een nieuw proces gevraagd, maar het Europees hof voor de Rechten van de mens heeft geoordeeld dat haar recht op een eerlijk proces niet geschonden is.
  [naar artikel]
 16. Drie artsen die voor vergiftiging naar assisen werden verwezen, tekenen geen cassatieberoep aan (13/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De drie artsen uit Oost-Vlaanderen die naar het hof van assisen verwezen zijn voor vergiftiging wegens het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas in 2010, hebben geen cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Dat bevestigen verschillende partijen in de zaak. Het proces kan volgend jaar starten voor het Gentse hof van assisen.
  [naar artikel]
 17. Proces tegen Mehdi Nemmouche gaat van start (20/12/2018 - Knack)
  Het Brusselse hof van assisen houdt donderdag een voorbereidende zitting voor het proces over de aanslag op het Joods Museum. Voor het proces gelden strenge veiligheidsmaatregelen.
  [naar artikel]
 18. Drie weken assisen: de tien meest frappante momenten van het proces tegen seriemoordenaar Renaud Hardy (08/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Renaud Hardy heeft levenslang gekregen. Drie weken assisen zijn achter de rug. Een zwaar proces, voor de slachtoffers, de nabestaanden, de advocaten én de voorzitter. Jef Vermassen, één van de meest ervaren assisenpleiters van het land,noemde het proces-Hardy “het gruwelijkste ooit”. Een terugblik in tien frappante momenten.
  [naar artikel]
 19. Onder zware politiebewaking: Brusselse hof van assisen houdt voorbereidende zitting voor proces over aanslag op Joods Museum (20/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brusselse hof van assisen houdt vandaag een voorbereidende zitting voor het proces over de aanslag op het Joods Museum. Dat proces gaat op 7...
  [naar artikel]
 20. Jury moet verplicht naar video gruwelmoord kijken, Hardy toont geen emotie (20/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  In het Tongerse hof van assisen kwamen dinsdagnamiddag tien speurders aan het woord die het onderzoek uit de doeken deden naar de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts in Mechelen. De juryleden kregen ook de gruwelvideo te zien waarop hij zijn slachtoffer om het leven brengt.
  [naar artikel]
 21. Mechelse seriemoordenaar Hardy op weg naar assisen (20/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De raadkamer in Mechelen heeft de zaak van Renaud Hardy doorverwezen naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Zij moeten nu beslissen of het proces door de correctionele rechtbank of voor het hof van assisen wordt behandeld. Het parket had alvast gevraagd om de zaak door het hof van assisen te laten behandelen.
  [naar artikel]
 22. Wordt assisen begraven door megaterreurproces? (12/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het proces over de aanslagen van 22 maart dreigt zo lang te duren en zo ingewikkeld te worden dat de vraagt rijst of een burgerjury wel geschikt is. Moet het hof van assisen in sneltempo op de schop?
  [naar artikel]
 23. Proces 22 maart dan toch niet voor assisen? N-VA doet voorstel om systeem van volksjury volledig af te schaffen (10/02/2020 - VRT NWS)
  "We gaan ons belachelijk maken als we het proces van de aanslagen van 22 maart voor assisen brengen", zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw gisteren in "De Zevende Dag". Hij lanceerde dan ook een duidelijke oproep aan de politiek: "pas de grondwet aan zodat het proces toch nog voor een correctionele rechtbank kan komen". N-VA komt vandaag met een voorstel en herhaalt haar vraag om het systeem van volksjury volledig af te schaffen.
  [naar artikel]
 24. De Gelder krijgt wildcard voor assisen (06/04/2019 - De Morgen)
  In extremis heeft Kim De Gelder zich gekwalificeerd voor het hof van assisen. De moordenaar zal het in de finale opnemen tegen de openbaar aanklager. Die laatste begint als topfavoriet aan het proces.
  [naar artikel]
 25. Proces gruwelmoord op ’t Zuid van start: Ludovic sneed keel van ex over en gooide haar van balkon (18/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Voor de Antwerpse correctionele rechtbank start vandaag, na al een keer te zijn uitgesteld, het proces tegen Ludovic Z., die zijn ex-vriendin op gruwelijke wijze vermoordde op het Antwerpse Zuid.
  [naar artikel]
 26. Kinderverkrachter en -moordenaar ondergaat opvallende transformatie om voor assisen te verschijnen (29/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag start voor het hof van assisen in Luxemburg het proces tegen Jérémy Pierson, die wordt verdacht van de verkrachting, foltering en moord op...
  [naar artikel]
 27. "Assisen is een waarborg voor een eerlijk en correct proces" (24/11/2016 - De Redactie)
  De advocaat van André Gyselbrecht is heel tevreden dat zijn cliënt voor het hof van assisen moet verschijnen en niet voor een correctionele rechtbank.
  [naar artikel]
 28. Franstalige partijen houden vast aan terreurprocessen voor assisen (01/07/2020 - Express)
  Er is een Franstalig veto om het proces terreuraanslagen niet voor assisen te laten doorgaan. De meeste Franstaligen partijen willen... The post Franstalige partijen houden vast aan terreurprocessen voor assisen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. ASSISEN. Martine H. (55) sloeg zwakbegaafde zus met hamer op het hoofd en dwong haar om haar eigen braaksel op te eten: “Ze zaagde te veel” (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het Gentse hof van assisen is vrijdag het proces van Martine H. (55) uit Ronse van start gegaan. Zij wordt beschuldigd van foltering met verzwarende omstandigheden van haar oudere zus tussen 2014 en 2017. De zus is nog in leven maar door de ernst van de feiten moet Martine H. zich toch voor het hof van assisen verantwoorden.
  [naar artikel]
 30. Abdullah Essah krijgt levenslang voor gruwelmoord op Erik Janssen (14/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het hof van assisen in Tongeren heeft de 23-jarige Abdullah Essah veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op de 50-jarige
  [naar artikel]
 31. Assisen of niet, slachtoffers willen gehoord worden tijdens het proces (08/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 verwachten dat ze tijdens het proces over die aanslagen, dat er ten vroegste in het najaar van volgend jaar komt, voldoende de kans zullen krijgen om gehoord zullen worden. Dat hebben de slachtofferverengingen woensdag gezegd in de Kamer. Het parlement buigt zich over een voorstel van N-VA en CD&V om terreurprocessen niet langer voor assisen te brengen.
  [naar artikel]
 32. ASSISEN. Martine H. (55) sloeg zwakbegaafde zus met hamer op het hoofd en dwong haar om haar braaksel op te eten: “Ze maakte me nerveus” (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het Gentse hof van assisen is vrijdag het proces van Martine H. (55) uit Ronse van start gegaan. Zij wordt beschuldigd van foltering met verzwarende omstandigheden van haar zwakbegaafde, oudere zus tussen 2014 en 2017. De zus is nog in leven maar door de ernst van de feiten moet Martine H. zich toch voor het hof van assisen verantwoorden.
  [naar artikel]
 33. ASSISEN. Martine H. (55) sloeg zwakbegaafde zus met hamer op haar hoofd en dwong haar om haar eigen braaksel op te eten omdat ze 'te veel zaagde’ (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het Gentse hof van assisen is vrijdag het proces van Martine H. (55) uit Ronse van start gegaan. Zij wordt beschuldigd van foltering met verzwarende omstandigheden van haar oudere zus tussen 2014 en 2017. De zus is nog in leven maar door de ernst van de feiten moet Martine H. zich toch voor het hof van assisen verantwoorden.
  [naar artikel]
 34. Kasteelmoord wordt assisenzaak (24/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Brugse raadkamer heeft beslist van het dossier van de kasteelmoord naar assisen te sturen. Het parket wou de vijf verdachten naar de correctionele rechtbank verwijzen maar de verdediging stuurde aan op een proces voor het hof van assisen.
  [naar artikel]
 35. Kasteelmoord wordt assisenzaak (24/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Brugse raadkamer heeft beslist van het dossier van de kasteelmoord naar assisen te sturen. Het parket wou de vijf verdachten naar de correctionele rechtbank verwijzen maar de verdediging stuurde aan op een proces voor het hof van assisen.
  [naar artikel]
 36. ‘Diaken des Doods’ komt voor assisen (09/01/2017 - De Standaard)
  Ivo Poppe, de We­velgemse diaken en verpleger in het AZ Delta van Menen, moet voor het hof van assisen verschijnen op verdenking van minstens 10 moorden. Hij hoopte de doorverwijzing te vermijden, maar de Kamer van Inbeschuldingstelling was onverbiddelijk. Het proces volgt wellicht later dit jaar.
  [naar artikel]
 37. ASSISEN. Zus van slachtoffer kan zich niet beheersen na pleidooi van eigen raadsman (22/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  In het Tongerse hof van assisen zijn donderdag de pleidooien verder gezet in het proces van de 60-jarige Amsterdammer Robert Klok, die terechtstaat voor de moord op de 54-jarige slager Mathieu Henkens uit Neeroeteren (Maaseik).
  [naar artikel]
 38. Kasteelmoord wordt assisenzaak (24/11/2016 - De Standaard)
  De Brugse raadkamer heeft beslist om het dossier van de kasteelmoord naar assisen te sturen. Het parket wilde de vijf verdachten naar de correctionele rechtbank verwijzen, maar de verdediging stuurde aan op een proces voor het hof van assisen.
  [naar artikel]
 39. Studente moest 10 liter water drinken op doop en raakte in coma: proces bijna van start (29/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vier Luikse studenten dierengeneeskunde zijn niet de enigen die correctioneel vervolgd worden voor een uit de hand gelopen doop in 2013. Ook
  [naar artikel]
 40. Gruwelmoord in caravan na meer dan drie jaar op weg naar assisen. Moordenaars van Mihaël (37) bleven steeds minimaliseren: “We wilden hem niet echt pijn doen” (20/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Oostendenaar Mihaël Parrent (37) werd 3,5 jaar geleden afgemaakt als een beest in een caravan op camping Marva III in Middelkerke. Hij werd geslagen met een kookpot, gestoken met vleesspiezen en keukenmessen en bijna onthoofd door Alain Deltrude (45) en Julien Butera (30). “Omdat hij cola had gestolen”, beweerde de ene. “Hij had bier gemorst”, stelde de andere. Samen met Romuald V. (34) - die ook aanwezig was in de caravan - zijn de twee verdachten nu op weg naar assisen.
  [naar artikel]
 41. Raadkamer wil kasteelmoord voor assisen en Peter Gyselbrecht buiten vervolging stellen (24/11/2016 - De Redactie)
  De raadkamer van Brugge moest vandaag beslissen of het proces voor een correctionele rechtbank zou komen of door een assisenjury zou worden beslecht. Zoals de verdachten hoopten, wil de raadkamer de zaak voor assisen brengen.
  [naar artikel]
 42. Frances Lefebure met Francesca Vanthielen in derde editie ‘Assisen online’ (01/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het begon als noodoplossing, toen corona theaterhuis Uitgezonderd dwong de première van de nieuwste voorstelling in hun populaire Assisen-reeks uit te stellen. Wat als we het proces nu gewoon online laten doorgaan, dachten regisseur Frank Van Laecke en de zijnen. Het bleek een schot in de roos. Na twee succesvolle edities Assisen online maakt bekend Vlaanderen zich nu op voor De wraakmoord. Nieuw op de getuigenbank: Frances Lefebure.
  [naar artikel]
 43. Jogchum Vrielink: “Racisme wordt vervolgd, islamofobie blijft straffeloos” (20/10/2018 - De Morgen)
  Een man die nu correctioneel is veroordeeld voor haatboodschappen op Facebook, had volgens rechtsantropoloog Jogchum Vrielink alleen door assisen berecht kunnen worden, omdat het om een drukpersmisdrijf ging. Alleen gebeurt dat nooit. “Daders kunnen nu de facto vrijuit gaan.”
  [naar artikel]
 44. Gruwelmoord in caravan op weg naar assisen, moordenaars van Mihaël (37) bleven steeds minimaliseren: “We wilden hem niet echt pijn doen” (20/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ze moesten een kookpot onder het slachtoffer zetten, om het vele bloed op te vangen. Oostendenaar Mihaël Parrent (37) werd als een beest vermoord in een caravan op camping Marva III in Middelkerke. Hij werd geslagen met een kookpot, gestoken met vleesspiezen en keukenmessen en bijna onthoofd door Alain Deltrude (45) en Julien Butera (30). “Omdat hij cola had gestolen”, beweerde de ene. “Hij had bier gemorst”, stelde de andere. Samen met Romuald V. (34), die ook aanwezig was in de caravan, zijn de verdachten nu op weg naar assisen.
  [naar artikel]
 45. Doorbraak in Oostenrijkse gruwelmoord op meisje (7): 16-jarige buurjongen opgepakt (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De politie in Wenen heeft een 16-jarige jongen van Tsjetsjeense afkomst opgepakt in het onderzoek naar de gruwelmoord op een zevenjarig meisje.
  [naar artikel]
 46. Gruwelmoord in caravan op weg naar assisen, moordenaars van Mihaël (37) bleven aandeel steeds minimaliseren: “We wilden hem niet echt pijn doen” (20/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ze moesten een kookpot onder het slachtoffer zetten, om het vele bloed op te vangen. Oostendenaar Mihaël Parrent (37) werd als een beest vermoord in een caravan op camping Marva III in Middelkerke. Hij werd geslagen met een kookpot, gestoken met vleesspiezen en keukenmessen en bijna onthoofd door Alain Deltrude (45) en Julien Butera (30). “Omdat hij cola had gestolen”, beweerde de ene. “Hij had bier gemorst”, stelde de andere. Samen met Romuald V. (34), die ook aanwezig was in de caravan, zijn de verdachten nu op weg naar assisen.
  [naar artikel]
 47. Assisen Vlaams-Brabant: Weinig elementen wijzen op voorbedachtheid bij James Ololo (07/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op de eerste dag van het proces tegen James Ololo voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven zijn maandag weinig tot geen aanwijzingen naar boven gekomen dat de beschuldigde met voorbedachtheid heeft gehandeld. Tijdens het verhoor bleek veeleer dat hij Elizabeth Wafula in een opwelling heeft gedood.
  [naar artikel]
 48. Volksjury spreekt recht op proces aanslag Joods Museum: "Op mijn eer en geweten: mijn verklaring is: … " (07/01/2019 - VRT NWS)
  Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer staan terecht voor het hof van assisen. Geen beroepsmagistraten maar wel twaalf lekenrechters zullen moeten oordelen over schuld of onschuld. Als assisenrechtsspraak al omstreden is, is ze dat zeker in terrorismeprocessen. Dat is ook de reden waarom Frankrijk, nochtans de bakermat van assisen, besloot voor terrorismeprocessen de assisenprocedure aan te passen. Doet België er goed aan te volgen? 
  [naar artikel]
 49. Onder zware politiebewaking: beschuldigden Nemmouche en Bendrer aanwezig op voorbereidende zitting proces over aanslag op Joods Museum (20/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brusselse hof van assisen houdt vandaag een voorbereidende zitting voor het proces over de aanslag op het Joods Museum. Dat proces gaat op 7...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.