Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 August 2020
00:34 uur

“Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs”

Het Nieuwsblad

22/11/2017 - 17:25

“De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Is onze onwetendheid over ons koloniale verleden de schuld van het onderwijs? (09/05/2018 - Knack)
  We weten weinig over ons koloniale verleden. Is dat de schuld van het onderwijs?
  [naar artikel]
 2. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 3. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 4. Knappe stop-motionfilm ‘Ce magnifique gâteau!’ bekijkt ons koloniale verleden door vervormde spiegel (21/12/2018 - De Morgen)
  Wanneer een film van 44 minuten een volwaardige bioscooprelease krijgt, dan weet je dat hij wel heel bijzonder moet zijn. Ce magnifique gâteau! is een harige stop-motionfilm die duistere, surrealistische poëzie perst uit ons koloniale verleden. Alsof David Lynch met de poppen speelt.
  [naar artikel]
 5. Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs): "Niet gebaat met conflict in onderwijs" (03/09/2018 - VRT NWS)
  Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voelt zich niet aangesproken door de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever als zou het onderwijs te veel nivelleren en te weinig aandacht hebben voor excelleren. Diens kritiek op de koepelorganisatie van het Katholiek Onderwijs verwerpt hij.
  [naar artikel]
 6. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - Metro)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis. Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief ‘Mémoire coloniale’. “Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is”, aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief. Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 7. Buste Leopold II gestolen (12/01/2018 - De Standaard)
  De buste van Leopold II in het Dudenpark in Vorst is in de nacht van woensdag op donderdag ontvreemd door een groep activisten. Ze willen daarmee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning.
  [naar artikel]
 8. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 9. 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.' (15/02/2019 - De Standaard)
  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
  [naar artikel]
 10. De dalende kwaliteit van het Vlaamse onderwijs heeft vele oorzaken (03/05/2019 - Knack)
  De puike resultaten in internationale vergelijkingen zijn verleden tijd voor het Vlaamse onderwijs. Waar moet de volgende minister van Onderwijs zich op richten om het onderwijs weer op te waarderen?
  [naar artikel]
 11. Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in...
  [naar artikel]
 12. Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende (11/09/2016 - De Redactie)
  Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was in het verleden meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.
  [naar artikel]
 13. Bijna 60.000 zitjes te weinig in secundair onderwijs (19/10/2018 - De Tijd)
  15:29 In Antwerpen, Brussel en Gent is er de komende jaren veel te weinig plaats om alle kinderen in het secundair onderwijs een plekje te bieden. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) trekt ex...
  [naar artikel]
 14. Huiswerk voor de volgende minister van Onderwijs: de dalende kwaliteit (03/05/2019 - Knack)
  De puike resultaten in internationale vergelijkingen zijn verleden tijd voor het Vlaamse onderwijs. Waar moet de volgende minister van Onderwijs zich op richten om het onderwijs weer op te waarderen?
  [naar artikel]
 15. Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land” (17/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.
  [naar artikel]
 16. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 17. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 18. Bevreemdend epos van de Portugese Aki Kaurismäki (10/04/2019 - De Morgen)
  Enkele maanden geleden werd de Portugese film Tabu van Miguel Gomes op het Filmfestival van Gent bekroond met de Grote Prijs. Daar valt weinig op af te dingen. De film is origineel en creatief, vertelt over een mysterieuze liefde en doet dat tegen de achtergrond van het koloniale verleden van Portugal.
  [naar artikel]
 19. Waar is de hand van de slaaf van Leopold II? (01/01/2019 - Knack)
  Vijftien jaar nadat drie mannen in Oostende de bronzen hand van een Congolese slaaf aan het standbeeld van Leopold II hebben afgezaagd, willen ze een graantje meepikken van alle aandacht die dezer dagen naar ons koloniale verleden gaat. Piet Wittevrongel, de 'geestelijke vader' van de actie, beweert zelfs dat het AfricaMuseum achter de hand aanzit.
  [naar artikel]
 20. VUB-experts gaan Surinaams onderwijs van koloniale restanten zuiveren: geen caravantrips meer in schoolboeken (18/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan op verzoek van Suriname de komende jaren helpen het lager onderwijs in het land te hervormen....
  [naar artikel]
 21. Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’ (12/02/2019 - De Standaard)
  Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
  [naar artikel]
 22. Katholiek onderwijs: “Aandacht voor Nederlands op onze scholen niet minder dan vroeger” (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel Katholiek Onderwijs Vlaanderen een lesuur Nederlands schrapte uit zijn modellessentabel voor de eerste graad van het secundair onderwijs,...
  [naar artikel]
 23. Rotterdam laat uniek onderzoek uitvoeren naar eigen koloniale verleden (25/08/2018 - De Morgen)
  Rotterdam laat het eigen verleden in de kolonies tot op de bodem uitzoeken. Uniek, volgens hoogleraar Gert Oostindie. "Het zou mooi zijn als het in Europa een trend zet."
  [naar artikel]
 24. Theo Francken: "Guimardstraat lijkt op sommige punten het noorden kwijt" (07/09/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) treedt zijn partijvoorzitter Bart De Wever bij in diens kritiek op het onderwijs, dat te weinig aandacht zou hebben voor kennisoverdracht. Francken viseerde in "De afspraak op vrijdag" vooral de koepel van het Katholiek Onderwijs, die volgens hem best eens goed zou nadenken over de koers die moet worden gevolgd om leerlingen te laten excelleren.
  [naar artikel]
 25. Taboe: agressie in het onderwijs (21/06/2018 - VRT NWS)
  De Christelijke vakbond COC vraagt meer aandacht voor agressie in het onderwijs. "We kregen verschillende meldingen, zowel uit het basis als secundair onderwijs. Onderschat het probleem niet. Agressie heeft een ernstige impact op onderwijspersoneelsleden."
  [naar artikel]
 26. 'Het belang van het adoptiekind krijgt te weinig aandacht' (28/03/2019 - De Morgen)
  Helena Daelman, adoptiemoeder en auteur van het boek Kleur bij kleur is niet onder de indruk van het nieuwe Vlaamse adoptiedecreet. 'Te veel oog voor de wachtende kandidaat-adoptieouders. Te weinig aandacht voor de belangen van de kinderen in de herkomstlanden. Dit is dweilen met de kraan open.' Door Sara Vandekerckhove
  [naar artikel]
 27. Amnesty: "Te weinig aandacht voor etnisch profileren binnen politie" (09/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen etnische minderheden, maar ook politiemensen zelf geven aan dat etnisch profileren een realiteit is, waar nog te weinig aandacht voor...
  [naar artikel]
 28. Vlaanderen doet te weinig om vluchtelingen naar het hoger onderwijs te helpen (01/03/2019 - Knack)
  Vluchtelingen die in ons land een opleiding in het hoger onderwijs willen volgen, krijgen daarbij erg weinig steun, zo stelt een rapport van de Europese Commissie.
  [naar artikel]
 29. Premier Michel: 'Samenvatting VN-experts over koloniaal verleden heel vreemd' (12/02/2019 - Knack)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in overeenstemming is met 'de toon van het rapport'. Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen 'heel vreemd' in de oren.
  [naar artikel]
 30. ‘Onderwijs luistert te veel naar pedagogen, te weinig bezig met kennis’ (02/04/2019 - De Standaard)
  Ook Gwendolyn Rutten is hard voor het katholieke onderwijs van Lieven Boeve. ‘Hij weigert de hand in eigen boezem te steken, dan heb je een probleem.’ De voorzitster van Open VLD hekelt het gebrek aan ‘meten en weten’ in het onderwijs.
  [naar artikel]
 31. Waarom heeft België geen Lumumbastraat? (19/01/2017 - Apache)
  Terwijl standbeelden van Leopold II onze pleinen nog sieren, is de kennis van ons koloniale verleden bij studenten beschamend beperkt. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 32. Bart De Wever (N-VA): "We plukken zure vruchten van onderwijshervormingen uit het verleden" (01/04/2019 - VRT NWS)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever grijpt een tekst van professor emeritus Jan Van Damme en twee van zijn collega’s van de KU Leuven aan om zijn kritiek op de onderwijshervormingen uit het verleden en de koepel van het Katholiek Onderwijs kracht bij te zetten. Volgens De Wever is die koepel uitgegroeid tot promotor van contraproductieve hervormingen, waardoor het onderwijsniveau daalt. Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn het daarmee niet eens.
  [naar artikel]
 33. Steeds meer mensen maken overstap naar onderwijs, toch te weinig om lerarentekort op te vangen (08/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal mensen dat op latere leeftijd in het onderwijs stapt, stijgt jaar na jaar. Maar die zij-instromers zijn met veel te weinig om het...
  [naar artikel]
 34. Topman Katholiek onderwijs: “Aandacht voor Nederlands niet minder dan vroeger” (23/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel Katholiek Onderwijs Vlaanderen een lesuur Nederlands schrapte uit zijn modellessentabel voor de eerste graad van het secundair onderwijs, vangen de meeste scholen van de koepel dat op door een of meerdere van de vijf uren waarover ze zelf kunnen beslissen, in te zetten. Dat zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen maandag op basis van een steekproef bij 372 scholen.
  [naar artikel]
 35. Moeten koloniale pronkstukken uit het verleden geen museumstukken worden? (16/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/UuhpNTXUaljpnxqBi-wlPLK1-sQ/diocontent/45196767/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 36. Vlaams Parlement vraagt meer aandacht en middelen voor hoogbegaafde leerlingen (24/04/2019 - Metro)
  De (volgende) Vlaamse regering moet meer aandacht en middelen besteden aan hoogbegaafde leerlingen. Dat staat in een voorstel van resolutie dat woensdag unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Voor leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben, worden in het onderwijs al veel inspanningen gedaan. Maar gebeuren die inspanningen ook voor leerlingen die hoogbegaafd zijn? Volgens initiatiefneemster Kathleen Krekels glippen nog te veel van die hoogdbegaafde kinderen en jongeren tussen de mazen van het net en gaat er zo talent verloren. Daarom vraagt zij samen met Jan Durnez (CD&V) en Franc Bogovic (Open Vld) meer aandacht en middelen voor een betere detectie en begeleiding van hoogdbegaafde leerlingen. Zo moet de kennis over hoogdbegaafdheid in opleidingen voor leerkrachten omhoog en moet er een platform voor kennisdeling komen. Volgens de indieners is het huidige onderwijssysteem “te weinig flexibel om in te spelen op de ontwikkelingsvoorsprong van uitzonderlijk hoogbegaafde leerlingen”. “We willen daarom bekijken of we nieuwe kaders kunnen vastleggen om onderwijs zo te organiseren dat het ten goede komt aan de ontwikkeling van de hoogbegaafde jongere, bijvoorbeeld door flexibel om te gaan met curricula en centrale examencommissie zodat deze leerlingen dag in, dag uit krijgen waar ze recht op hebben: goed en uitdagend onderwijs”, besluit Krekels. bron: Belga Het bericht Vlaams Parlement vraagt meer aandacht en middelen voor hoogbegaafde leerlingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. 'De Mia's een populariteitspoll? Natuurlijk!' (07/04/2019 - De Morgen)
  Te weinig kleur, te weinig vrouwen, te weinig aandacht voor schlagers. Vorig jaar werd de tiende editie van de MIA's overschaduwd door luide kritiek. Wat is er eigenlijk mis met de MIA's? Het gemor mag verstommen, als we de nominaties bekijken.
  [naar artikel]
 38. 'De Mia's een populariteitspoll? Natuurlijk!' (01/12/2017 - De Morgen)
  Te weinig kleur, te weinig vrouwen, te weinig aandacht voor schlagers. Vorig jaar werd de tiende editie van de MIA's overschaduwd door luide kritiek. Wat is er eigenlijk mis met de MIA's? Het gemor mag verstommen, als we de nominaties bekijken.
  [naar artikel]
 39. Kempense historicus belijdt liefde voor voetbalclub Standard: “Ik was de enige die naar het verleden vroeg” (02/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met het boek Standard Luik, 120 jaar voetbaltraditie is de Turnhoutse historicus Sam Van Clemen al aan zijn derde voetbalboek toe. “Voetbalclubs ontdekken nu dat ze weinig aandacht aan hun erfgoed hebben besteed.”
  [naar artikel]
 40. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 41. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 42. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]
 43. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 44. Katholiek onderwijs na steekproef: “Aandacht voor Nederlands op onze scholen niet minder dan vroeger” (23/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hoewel Katholiek Onderwijs Vlaanderen een lesuur Nederlands schrapte uit zijn modellessentabel voor de eerste graad van het secundair onderwijs, vangen de meeste scholen van de koepel dat op door een of meerdere van de vijf uren waarover ze zelf kunnen beslissen, in te zetten. Dat zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen maandag op basis van een steekproef bij 372 scholen.
  [naar artikel]
 45. Nu álle koepels uitstel vragen, geeft Crevits toe: “Modernisering van secundair onderwijs kan ook na 2018” (20/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zet voor het eerst de deur op een kier om de modernisering van het secundair onderwijs uit te stellen. In het verleden hield ze mordicus vast aan 1 september 2018, maar nu zegt ze naar de verzuchtingen van de koepels te willen luisteren “om een weloverwogen keuze” te maken. De opening van Crevits komt er nadat ook het katholiek onderwijs had aangedrongen op uitstel.
  [naar artikel]
 46. Sterren pleiten voor beter onderwijs meisjes (16/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een flink aantal Hollywoodsterren heeft een open brief ondertekend aan wereldleiders, waarin ze aandacht vragen voor beter onderwijs voor
  [naar artikel]
 47. 'Voor kinderen maakt het niet uit welke kleur Piet heeft' (29/11/2018 - Knack)
  De discussie rond Zwarte Piet past in een brede maatschappelijke bewustwording, vertelt Patrick Loobuyck (UAntwerpen). 'We proberen in het reine te komen met ons koloniale verleden.'
  [naar artikel]
 48. Vier jaar M-decreet: is het inclusief onderwijs geslaagd of gebuisd? (28/03/2019 - Knack)
  Het M-decreet wil minder leerlingen naar het buitengewoon onderwijs doorverwijzen, en meer leerlingen naar het gewone onderwijs. Hoewel het decreet in 2015 van kracht ging, zijn er vandaag nog maar weinig leerkrachten overtuigd. Is inclusief onderwijs een utopie?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.