Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 January 2021
07:30 uur

“Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs”

Het Nieuwsblad

22/11/2017 - 17:25

“De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Is onze onwetendheid over ons koloniale verleden de schuld van het onderwijs? (09/05/2018 - Knack)
  We weten weinig over ons koloniale verleden. Is dat de schuld van het onderwijs?
  [naar artikel]
 2. Wat weet u over ons koloniaal verleden? (08/07/2020 - De Standaard)
  'De Belg heeft weinig feitenkennis over het Belgische koloniale verleden.' Het is een van de bevindingen uit een onderzoek van de UAntwerpen naar de steun voor dekolonisering. Hoe goed kent u de koloniale bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis? Doe de test.
  [naar artikel]
 3. ‘We moeten onszelf bevrijden van de koloniale logica’ (11/11/2020 - Apache)
  Bekladde standbeelden, een spijtbetuiging van koning Filip voor het Belgische koloniale verleden, en de start van een parlementaire commissie over dat verleden. 2020 was een belangrijk jaar voor het Belgische dekoloniseringsdebat, waarin ook politicoloog Nadia Nsayi haar stem laat gelden. ‘Erken het bestaan van de koloniale logica en de impact die het vandaag heeft in
  [naar artikel]
 4. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 5. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 6. Komaf maken met koloniale nostalgie (30/06/2020 - Apache)
  Een nieuw boek over de koloniale geschiedenis van Congo en België toont duidelijk de continuïteit tussen de Onafhankelijke Congostaat en Belgisch Congo. Geweld tegen de Congolese bevolking was ook in Belgisch Congo een fundament van de koloniale overheersing. Het discours over Congo-als-modelkolonie wordt ontmaskerd als weinig meer dan naoorlogse koloniale propaganda. Het boek geeft ook een uitgesproken stem aan de gekoloniseerden zélf.
  [naar artikel]
 7. Knappe stop-motionfilm ‘Ce magnifique gâteau!’ bekijkt ons koloniale verleden door vervormde spiegel (21/12/2018 - De Morgen)
  Wanneer een film van 44 minuten een volwaardige bioscooprelease krijgt, dan weet je dat hij wel heel bijzonder moet zijn. Ce magnifique gâteau! is een harige stop-motionfilm die duistere, surrealistische poëzie perst uit ons koloniale verleden. Alsof David Lynch met de poppen speelt.
  [naar artikel]
 8. Tijd voor excuses wegens koloniale verleden? En wie spreekt ze uit: regering of koning? Dit vinden de Vaamse partijen (12/06/2020 - VRT NWS)
  Op 30 juni viert Congo 60 jaar onafhankelijkheid. Is die dag een ideaal moment voor ons land om de Congolese bevolking excuses aan te bieden voor ons koloniale verleden, nu de huidige "beeldenstorm" ook standbeelden van Leopold II viseert? En als die excuses er komen, wie moet ze uitspreken: regering of koning? Dit zijn de standpunten van de Vlaamse partijen.
  [naar artikel]
 9. Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs): "Niet gebaat met conflict in onderwijs" (03/09/2018 - VRT NWS)
  Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voelt zich niet aangesproken door de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever als zou het onderwijs te veel nivelleren en te weinig aandacht hebben voor excelleren. Diens kritiek op de koepelorganisatie van het Katholiek Onderwijs verwerpt hij.
  [naar artikel]
 10. Kolonialisme in de klas: "Apartheid in Belgisch-Congo wordt nauwelijks belicht in het onderwijs" (10/06/2020 - VRT NWS)
  Koning Leopold II en het koloniale verleden in Congo staat weer volop in de aandacht. In de les geschiedenis leren middelbare scholieren over dit stuk Belgische geschiedenis, maar er is een groot verschil tussen het perspectief van vroeger en nu in de klas. Op welke manier zijn de schoolboeken veranderd? En wat moet er in de vernieuwde onderwijseindtermen hierover staan? "Terzake" sprak met een jonge en oudere geschiedenisleerkracht. Bekijk de reportage hierboven.
  [naar artikel]
 11. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - Metro)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis. Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief ‘Mémoire coloniale’. “Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is”, aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief. Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 12. Buste Leopold II gestolen (12/01/2018 - De Standaard)
  De buste van Leopold II in het Dudenpark in Vorst is in de nacht van woensdag op donderdag ontvreemd door een groep activisten. Ze willen daarmee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning.
  [naar artikel]
 13. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 14. 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.' (15/02/2019 - De Standaard)
  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
  [naar artikel]
 15. De dalende kwaliteit van het Vlaamse onderwijs heeft vele oorzaken (03/05/2019 - Knack)
  De puike resultaten in internationale vergelijkingen zijn verleden tijd voor het Vlaamse onderwijs. Waar moet de volgende minister van Onderwijs zich op richten om het onderwijs weer op te waarderen?
  [naar artikel]
 16. Dewael pleit voor waarheidscommissie over koloniaal verleden (12/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) wil een waarheidscommissie vormen om “in het reine te komen met het koloniale verleden”. Die zou zich onder andere moeten buigen over de vraag naar excuses.
  [naar artikel]
 17. Barbados wil af van Queen Elizabeth als staatshoofd: "Tijd om afscheid te nemen van koloniale verleden" (16/09/2020 - VRT NWS)
  Het Caraïbische eiland Barbados wil de Britse koningin Elizabeth niet langer als staatshoofd. De regering wil dat Barbados eind volgend jaar een republiek wordt. Barbados, een voormalige Britse kolonie, werd in 1966 onafhankelijk, maar Queen Elizabeth bleef wel de grondwettelijke vorstin. "De tijd is gekomen om ons koloniale verleden helemaal achter ons te laten", zegt de regering.
  [naar artikel]
 18. Bijna 60.000 zitjes te weinig in secundair onderwijs (19/10/2018 - De Tijd)
  15:29 In Antwerpen, Brussel en Gent is er de komende jaren veel te weinig plaats om alle kinderen in het secundair onderwijs een plekje te bieden. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) trekt ex...
  [naar artikel]
 19. Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in...
  [naar artikel]
 20. Koning Filip betuigt ‘diepste spijt’ aan Congo voor wandaden uit koloniale verleden (30/06/2020 - Express)
  In een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi betuigt koning Filip zijn ‘diepste spijt’ voor de gruweldaden die onder... The post Koning Filip betuigt ‘diepste spijt’ aan Congo voor wandaden uit koloniale verleden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende (11/09/2016 - De Redactie)
  Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was in het verleden meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.
  [naar artikel]
 22. In kaart: bekijk hier welke koloniale beelden in uw gemeente staan (14/06/2020 - De Morgen)
  Koning Leopold II wankelt overal op zijn sokkel. Maar hij is niet de enige koloniale figuur die vereerd wordt op standbeelden en in straatnamen in ons land. Op deze kaart kan u zien welke monumenten, standbeelden en straatnamen eer betonen aan ons duister verleden.
  [naar artikel]
 23. In kaart: bekijk hier welke beelden van koloniale plunderaars er in uw gemeente staan (14/06/2020 - De Morgen)
  Koning Leopold II wankelt overal op zijn sokkel. Maar hij is niet de enige koloniale figuur die vereerd wordt op standbeelden en in straatnamen in ons land. Op deze kaart kan u zien welke monumenten, standbeelden en straatnamen eer betonen aan ons duister verleden.
  [naar artikel]
 24. Moet België ook schadevergoeding aan Congo voor koloniaal verleden? Deze landen betaalden al voor daden uit hun geschiedenis (30/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Of België ooit (een) schadevergoeding(en) voor haar koloniale daden zal moeten betalen, is nog lang niet zeker. In het verleden zijn er wel al...
  [naar artikel]
 25. Huiswerk voor de volgende minister van Onderwijs: de dalende kwaliteit (03/05/2019 - Knack)
  De puike resultaten in internationale vergelijkingen zijn verleden tijd voor het Vlaamse onderwijs. Waar moet de volgende minister van Onderwijs zich op richten om het onderwijs weer op te waarderen?
  [naar artikel]
 26. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 27. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 28. Bevreemdend epos van de Portugese Aki Kaurismäki (10/04/2019 - De Morgen)
  Enkele maanden geleden werd de Portugese film Tabu van Miguel Gomes op het Filmfestival van Gent bekroond met de Grote Prijs. Daar valt weinig op af te dingen. De film is origineel en creatief, vertelt over een mysterieuze liefde en doet dat tegen de achtergrond van het koloniale verleden van Portugal.
  [naar artikel]
 29. Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land” (17/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.
  [naar artikel]
 30. Gemeenten krijgen handleiding omgang met koloniaal verleden (23/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De lokale besturen krijgen vrijdag een handleiding voor hun omgang met controversiële standbeelden en andere verwijzingen naar het koloniale verleden in de publieke ruimte. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
  [naar artikel]
 31. Waar is de hand van de slaaf van Leopold II? (01/01/2019 - Knack)
  Vijftien jaar nadat drie mannen in Oostende de bronzen hand van een Congolese slaaf aan het standbeeld van Leopold II hebben afgezaagd, willen ze een graantje meepikken van alle aandacht die dezer dagen naar ons koloniale verleden gaat. Piet Wittevrongel, de 'geestelijke vader' van de actie, beweert zelfs dat het AfricaMuseum achter de hand aanzit.
  [naar artikel]
 32. Gemeenten krijgen handleiding voor omgang met koloniaal verleden (23/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De lokale besturen krijgen vandaag/vrijdag een handleiding voor hun omgang met controversiële standbeelden en andere verwijzingen naar het koloniale verleden in de publieke ruimte. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
  [naar artikel]
 33. Gemeenten krijgen handleiding voor omgang met koloniaal verleden (23/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  De lokale besturen krijgen vandaag/vrijdag een handleiding voor hun omgang met controversiële standbeelden en andere verwijzingen naar het koloniale verleden in de publieke ruimte. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
  [naar artikel]
 34. Universiteit Antwerpen wil in het reine komen met koloniaal verleden van campus Middelheim (30/06/2020 - De Morgen)
  Tot zestig jaar geleden huisde op de campus Middelheim van de Universiteit Antwerpen de Koloniale Hogeschool, waar koloniale ambtenaren opgeleid werden. Zowel de UAntwerpen als het naburige Middelheimmuseum hadden plannen om met deze vergeten geschiedenis in het reine te komen. Tot corona roet in het eten gooide.
  [naar artikel]
 35. Patrick Dewael wil meer dan “gratuit” pardon voor koloniaal verleden (21/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wil dat een eventueel pardon van België voor het koloniale verleden niet “gratuit” is, maar ook kijkt naar mogelijke flankerende maatregelen. Dat zei hij zondag in De zevende dag.
  [naar artikel]
 36. Patrick Dewael wil meer dan “gratuit” pardon voor koloniaal verleden (21/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wil dat een eventueel pardon van België voor het koloniale verleden niet “gratuit” is, maar ook kijkt naar mogelijke flankerende maatregelen. Dat zei hij zondag in De zevende dag.
  [naar artikel]
 37. VUB-experts gaan Surinaams onderwijs van koloniale restanten zuiveren: geen caravantrips meer in schoolboeken (18/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan op verzoek van Suriname de komende jaren helpen het lager onderwijs in het land te hervormen....
  [naar artikel]
 38. België mist een memoriaal van collectieve bezinning over het koloniaal verleden (08/10/2020 - Apache)
  Het Belgisch koloniaal erfgoed staat in het oog van een ‘beeldenstorm’. Wankeler dan ooit voorheen: 2020 is een scharnierjaar. Hoe ‘verwerken’ we het verleden zonder het te verdringen? Hoe neutraliseren en bekritiseren we koloniale propaganda zonder het aan het zicht te onttrekken? Een terugblik op meer dan vijftien jaar contestatie, met een pleidooi voor een doordachte
  [naar artikel]
 39. Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’ (12/02/2019 - De Standaard)
  Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
  [naar artikel]
 40. Buitengewoon Onderwijs lanceert noodkreet in open brief (29/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het buitengewoon onderwijs van het katholiek net eist van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts ook aandacht voor hun scholen en leerlingen. “Minister, denkt u eens aan het buitengewoon onderwijs?”, luidt de vraag in een open brief. De schooldirecties vragen bijvoorbeeld duidelijkheid over het leerlingenvervoer.
  [naar artikel]
 41. Kolonisatie verplicht in eindtermen secundair onderwijs (10/06/2020 - VRT NWS)
  Leerlingen die afstuderen in het secundair onderwijs in Vlaanderen, moeten binnenkort op zijn minst basiskennis hebben over de koloniale geschiedenis van België. In de ontwerptekst van de nieuwe eindtermen voor geschiedenis wordt kolonialisme voor het eerst expliciet vermeld.
  [naar artikel]
 42. 'Belgische staat en koning moeten zich excuseren voor koloniaal verleden' (20/06/2020 - De Tijd)
  10:05 Pierre Kompany vindt dat de staat en koning Filip zich moeten excuseren voor het koloniale verleden. De beelden van Leopold II horen al lang thuis in een museum, meent hij.
  [naar artikel]
 43. Er is in het onderwijs te weinig aandacht voor de rationele zelf­toediening van alcohol (30/05/2020 - De Morgen)
  Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.
  [naar artikel]
 44. Katholiek onderwijs: “Aandacht voor Nederlands op onze scholen niet minder dan vroeger” (23/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel Katholiek Onderwijs Vlaanderen een lesuur Nederlands schrapte uit zijn modellessentabel voor de eerste graad van het secundair onderwijs,...
  [naar artikel]
 45. Rotterdam laat uniek onderzoek uitvoeren naar eigen koloniale verleden (25/08/2018 - De Morgen)
  Rotterdam laat het eigen verleden in de kolonies tot op de bodem uitzoeken. Uniek, volgens hoogleraar Gert Oostindie. "Het zou mooi zijn als het in Europa een trend zet."
  [naar artikel]
 46. 60 jaar Congo volgens politoloog Bob Kabamba: 'Standbeelden van Leopold II ergeren me niet' (17/06/2020 - Knack)
  Bob Kabamba ziet weinig reden om de zestigste verjaardag van de République Démocratique du Congo te vieren. Terwijl zijn geboorteland verder wegzakt in een moeras van politieke chaos en geweld, woedt in zijn adoptieland een hevig debat over het koloniale verleden. 'Koninklijke excuses aan het Congolese volk moeten vooral doorleefd zijn.'
  [naar artikel]
 47. Theo Francken: "Guimardstraat lijkt op sommige punten het noorden kwijt" (07/09/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) treedt zijn partijvoorzitter Bart De Wever bij in diens kritiek op het onderwijs, dat te weinig aandacht zou hebben voor kennisoverdracht. Francken viseerde in "De afspraak op vrijdag" vooral de koepel van het Katholiek Onderwijs, die volgens hem best eens goed zou nadenken over de koers die moet worden gevolgd om leerlingen te laten excelleren.
  [naar artikel]
 48. Politieke druk neemt toe: Congo-commissie moet ons land naar excuses voor koloniaal verleden leiden (13/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip wacht op een “geschikt moment” vooraleer hij zich uitspreekt over de wandaden van zijn betovergrootoom Leopold II in Congo. Maar de politieke druk neemt toe om snel met excuses te komen voor dat koloniale verleden. In het parlement komt er nu een waarheidscommissie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.