Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2020
23:12 uur

Crevits over lerarentekort: "Regionale vervangingspools kunnen een antwoord zijn op het tekort"

VRT NWS

03/01/2018 - 23:15

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een voorstel klaar om het steeds weerkerende probleem van het lerarentekort aan te pakken. "Het zou veel beter zijn er regionaal vervangingspools gevormd worden met leerkrachten die bereid zijn om vervangingen te doen. Die leerkrachten kunnen de vervangingen doen wanneer er leerkrachten ziek worden. De leerkrachten uit de pools krijgen een behoorlijk inkomen en worden doorbetaald", aldus Crevits.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Crevits: "Deeltijds pensioen kan oplossing zijn voor lerarentekort" (06/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het deeltijds pensioen kan een oplossing vormen voor het tekort aan leerkrachten in bepaalde vakgebieden. Dat zegt onderwijsminister Hilde
  [naar artikel]
 2. Crevits: "Deeltijds pensioen kan oplossing zijn voor lerarentekort" (06/07/2017 - De Redactie)
  Onder meer uit Bornem kwamen de jongste weken verhalen over leerlingen die bepaalde vakken momenteel niet kunnen volgen omdat er geen leerkracht is.
  [naar artikel]
 3. Crevits: “Deeltijds pensioen kan oplossing zijn voor lerarentekort” (06/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het deeltijds pensioen kan een oplossing vormen voor het tekort aan leerkrachten in bepaalde vakgebieden. Dat zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het parlement na een vraag van Vera Celis (N-VA). Onder meer uit Bornem kwamen de jongste weken verhalen over leerlingen die bepaalde vakken momenteel niet kunnen volgen omdat er geen leerkracht is.
  [naar artikel]
 4. Directeurs dienen een klacht in tegen het lerarentekort: "Geen vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf" (04/12/2018 - VRT NWS)
  Twintig Vlaamse schooldirecteurs dienen een klacht in bij kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen omdat ze door het lerarentekort niet alle kinderen de zorg en het onderwijs kunnen geven waar ze recht op hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "De situatie is schrijnend, de maatregelen die er zijn, zijn onvoldoende", luidt het.
  [naar artikel]
 5. Crevits: "Deeltijds pensioen kan oplossing zijn voor lerarentekort" (06/07/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/vxFpfuaCZ9b2e874_-kwLrb0WUw/diocontent/108298076/_crop/0/370/4809/2715/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 6. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - De Morgen)
  Vlaanderen en Nederland gaan in een werkgroep samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem. De gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort is één van de concrete afspraken die gemaakt zijn op de Nederlands-Vlaamse top in het Nederlandse Middelburg.
  [naar artikel]
 7. Hilde Crevits: 'Deeltijds pensioen kan oplossing zijn voor lerarentekort' (06/07/2017 - Knack)
  Het deeltijds pensioen kan een oplossing vormen voor het tekort aan leerkrachten in bepaalde vakgebieden. Dat zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het parlement na een vraag van Vera Celis (N-VA).
  [naar artikel]
 8. Steeds meer vraag aan studenten om lerarentekort op te vangen (07/01/2019 - VRT NWS)
  Hogescholen met een lerarenopleiding krijgen alsmaar meer de vraag of er studenten zijn die al kunnen beginnen werken om het lerarentekort op te vangen. Dat staat in het Nieuwsblad en wordt bevestigd door verschillende hogescholen. "Het gevoel bij deze evolutie is dubbel", getuigen de departementshoofden.
  [naar artikel]
 9. 'Opleiding en loopbaan leraar moeten aantrekkelijker worden' (Crevits) (27/08/2016 - Knack)
  Volgens Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits zullen de hervorming van de lerarenopleiding en het aantrekkelijker maken van de loopbaan een tekort aan leerkrachten vermijden. Dat zegt ze in aanloop naar de eerste schooldag. Een nieuwe instapproef "moet een wake-up call zijn".
  [naar artikel]
 10. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - VRT NWS)
  Vlaanderen en Nederland gaan samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem. Het gaat om 1 van de concrete afspraken die gemaakt zijn op de Nederlands-Vlaamse top in Middelburg.
  [naar artikel]
 11. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen en Nederland gaan in een werkgroep samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in...
  [naar artikel]
 12. Crevits over "ongerustheid" nieuwe eindtermen: "Lat verlagen is voor mij onbespreekbaar" (23/05/2018 - VRT NWS)
  Het niveau van de eindtermen in het onderwijs mag en zal niet dalen. Dat zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), nadat onder meer onderwijsexpert Dirk Van Damme zei verontrust te zijn over de "signalen" die hij krijgt. "Maar de lat verlagen, is voor mij onbespreekbaar", zegt Crevits.
  [naar artikel]
 13. Crevits: "Scholen moéten het over seks en relaties hebben." (05/10/2017 - VRT NWS)
  "Het is goed dat er een kinderprogramma komt over seksualiteit en relaties", zo zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op Radio 1, "maar ook scholen hebben de expliciete opdracht om het hierover te hebben".  Ze vindt ook dat de nieuwe eindtermen wat haar betreft daar gerust duidelijker over mogen zijn, want nu zouden sommige scholen hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen.  
  [naar artikel]
 14. Crevits: "Ook de leraren moeten wakker worden" (08/06/2018 - De Morgen)
  Let op met de lat te hoog te leggen, want anders kunnen de leerkrachten ze niet aan. Die boodschap geeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nadat duidelijk werd dat leerlingen uit het lager onderwijs ondermaats scoren voor Frans. "Ik ben aan het problematiseren, maar ik moet dat ook doen."
  [naar artikel]
 15. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen en Nederland gaan in een werkgroep samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem.
  [naar artikel]
 16. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen en Nederland gaan in een werkgroep samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem.
  [naar artikel]
 17. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - De Standaard)
  Vlaanderen en Nederland gaan samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem.
  [naar artikel]
 18. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - De Standaard)
  Vlaanderen en Nederland gaan samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem.
  [naar artikel]
 19. "Minister Crevits lijkt te worden afgeserveerd door de N-VA" (03/09/2018 - VRT NWS)
  Ook Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch volgde het interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend" en heeft het voor ons geanalyseerd: "Dit weekend liet Crevits verstaan dat ze heel graag zou voortdoen. Nee dus, als het van de N-VA afhangt."
  [naar artikel]
 20. Hilde Crevits: "De Wevers uitspraken zijn een slag in het gezicht van 160.000 leerkrachten" (04/09/2018 - De Morgen)
  "Ik zou graag de minister van Onderwijs hebben." Voorzitter Bart De Wever zette bij de VRT opnieuw de ambities van de N-VA kracht bij en richtte zijn pijlen op Hilde Crevits (CD&V). Zij reageert laconiek. "De N-VA bepaalt mijn toekomst niet."
  [naar artikel]
 21. "Tekort aan spoedartsen blijft wel degelijk probleem" (14/07/2016 - De Redactie)
  Het rapport van de Zorginspectie stelde gisteren dat het tekort aan voldoende opgeleid personeel op de spoeddiensten in de meeste ziekenhuizen was opgelost. Niet zo, stelt de Vereniging van Spoedartsen. "Het tekort wordt opgevangen door specialisten te laten meedraaien op spoed."
  [naar artikel]
 22. Crevits over eindtermendiscussie: "Maak van het onderwijs geen slagveld" (29/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept op om het debat over de eindtermen "inhoudelijk en sereen" te voeren. "We moeten koste wat het
  [naar artikel]
 23. Crevits: "Bij een groepswerk iedereen samenzetten per thuistaal? Dat zou een omgekeerd effect kunnen hebben" (29/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderwijsminister Hilde Crevits blijft achter het plan staan van het gemeenschapsonderwijs (GO!) om anderstalige leerlingen hun moedertaal te laten...
  [naar artikel]
 24. IT'ers profiteren van tekort: "Ja, we kunnen best wel hoge looneisen stellen" (04/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De IT-sector is de opkomende sector bij uitstek op de Belgische arbeidsmarkt. Het tekort aan IT'ers was nog nooit zo groot. Resultaat: IT'ers...
  [naar artikel]
 25. Crevits: "Centraal aanmeldingssysteem moet kamperende ouders voor schoolpoorten voorkomen" (06/03/2017 - De Redactie)
  Het zou goed zijn mochten alle scholen een centraal aanmeldingssysteem gebruiken om leerlingen in te schrijven. Dat zei minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Daarmee zou het fenomeen van kamperende ouders voor de schoolpoorten tot het verleden kunnen horen.
  [naar artikel]
 26. LIVE: "De zevende dag" met het "kanseliersdebat" tussen Hilde Crevits (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) (05/05/2019 - VRT NWS)
  In "De zevende dag" gaan Hilde Crevits (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) met elkaar in debat. Allebei zijn ze voor hun partij kandidaat om de nieuwe Vlaams minister-president te worden. Volg alles rechtstreeks via bovenstaande livestream.
  [naar artikel]
 27. Minderhedenforum na uitspraken Crevits: "Heeft Vlaanderen dan de slechte migranten gekregen?" (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Minderhedenforum reageert "geschrokken" op de oproep van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) naar allochtone ouders om zich
  [naar artikel]
 28. Crevits: "Partijpolitieke propaganda kan niet op school" (06/02/2019 - VRT NWS)
  Scholen kunnen perfect politieke debatten organiseren, maar die debatten gebeuren best op een tegensprekelijke manier. "Puur partijpolitieke propaganda kan niet", zo antwoordde minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Volgens Janssens fluit Crevits daarmee een initiatief van haar eigen partij terug waarin die  scholen voorstelt een lesuur uit te trekken voor een gesprek over het klimaatbeleid met een CD&V-parlementslid.
  [naar artikel]
 29. Politicoloog Carl Devos over "kanseliers­debat": "Hoffelijke eensgezindheid tussen De Wever en Crevits" (05/05/2019 - VRT NWS)
  "Vlot en vriendelijk", zo omschrijft politicoloog Carl Devos het debat tussen de kandidaten-minister-president Hilde Crevits (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) in "De zevende dag". Devos begrijpt wel waarom Crevits zo door haar partij naar voren wordt geschoven, maar, zo zegt hij: "De kans dat Bart De Wever geen minister-president wordt, is heel klein". 
  [naar artikel]
 30. Tv-reporter had dit eerlijke antwoord niet verwacht (30/01/2018 - VRT NWS)
  Het ene antwoord is het andere niet, en daarom krijgen tv-reporters tijdens een rechtstreekse uitzending niet altijd het antwoord dat ze willen. Dat mocht reporter Natalia Cooper van de Australische "Today show" maandag ondervinden, toen ze een toevallige pendelaar in een treinstation in Sydney vroeg hoe zijn weekend geweest was. Het antwoord was, zoals diverse nieuwsmedia omschreven, "surprisingly inappropriate", verrassend ongepast dus.
  [naar artikel]
 31. Crevits: "Oneens met De Wever dat coalitie in Antwerpen impact gaat hebben Vlaams en federaal"  (12/10/2018 - VRT NWS)
  "Vertel me niet dat de coalitie in Antwerpen, als dat niet helemaal naar de zin is van meneer De Wever, impact zou hebben op Vlaanderen en federaal", zegt minister Hilde Crevits (CD&V) vanavond in "De afspraak op vrijdag". Crevits is het duidelijk oneens met de uitspraak van Antwerps burgemeester dat het beleid "minder smooth" zal gaan als de huidige coalitie in Antwerpen niet wordt verdergezet. 
  [naar artikel]
 32. Madrid: "Puigdemont kan kandidaat zijn bij regionale verkiezingen" (29/10/2017 - VRT NWS)
  De regering in Madrid roept de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op om in december deel te nemen met de regionale verkiezingen. "Zolang er geen definitieve veroordeling is, kan hij zich kandidaat stellen", zegt een woordvoerder aan Reuters. "Dan kan het Catalaanse volk beslissen of ze het eens zijn met wat er de laatste tijd is gebeurd."
  [naar artikel]
 33. Rajoy: "Maatregelen in artikel 155 zijn het enige mogelijke antwoord" (25/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse premier Mariano Rajoy handhaaft de geplande maatregelen tegen de Catalaanse regionale regering. De in het grondwetsartikel 155 voorziene...
  [naar artikel]
 34. Crevits: "Verschillende behandeling jongens en meisje niet aanvaardbaar" (03/05/2017 - De Redactie)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt het niet kunnen dat jongens en meisjes apart zouden worden behandeld bij een ontmoeting van de Iraanse ambassadeur in ons land.
  [naar artikel]
 35. Prof Van Avermaet: "Uitspraken Crevits over allochtone ouders ronduit triest" (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De uitspraken van minister Crevits over het gebrek aan betrokkenheid van allochtone ouders zijn op geen enkel empirisch onderzoek gebaseerd",
  [naar artikel]
 36. Ouders kamperen in Grimbergen: Crevits wil eenvoudigere manier om sociale mix te garanderen (28/02/2018 - VRT NWS)
  Nadat in Grimbergen ouders in de vrieskou voor de school kamperen zijn er in het Vlaams Parlement verschillende vragen gesteld of het inschrijvingssysteem wel deugt. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de "dubbele contingentering", een systeem dat een sociale mix moet garanderen, herbekijken. "Een sociale mix moet blijven, maar we moeten kijken of we het eenvoudiger kunnen maken."
  [naar artikel]
 37. PVDA: “Tekort aan borstkankermedicijn geen toeval” - De Block: “Er is geen tekort” (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het tekort aan het borstkankermedicijn Femara is "geen toeval". Dat zegt PVDA-gezondheidsspecialiste Anne Delespaul. Volgens haar kunnen producent...
  [naar artikel]
 38. Crevits wil "rotte appels" onder leraren strikter evalueren (27/08/2016 - De Redactie)
  Onderwijsminister Hilde Crevits wil dat de "rotte appels" in het onderwijs, leerkrachten die ondermaats presteren, meer en beter geëvalueerd worden.
  [naar artikel]
 39. Crevits over stereotypen in handboeken: "Enorme stappen gezet, maar er is nog wat werk aan de winkel" (30/11/2017 - VRT NWS)
  De uitgeverijen van schoolboeken letten er al enkele jaren op dat ze niet stereotyp omgaan met mannen en vrouwen. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in een reactie op de "Pano"-uitzending van gisteren. "Maar er is wel nog wat werk aan de winkel. De nieuwe eindtermen bieden een geschikt moment."
  [naar artikel]
 40. Crevits over onderzoek Unia: "Ik gruw van het idee van lagere en hogere studierichtingen" (05/02/2018 - VRT NWS)
  "Jongeren blijven net te vaak hangen in een studie waarin ze niet thuishoren", zo reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op een studie die gelijkekansencentrum Unia heeft laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat kansarme leerlingen vaker een B-attest krijgen dan kinderen van betere komaf, ook al behalen ze dezelfde cijfers. Maar Crevits vindt die studieoriëntering net heel relevant.
  [naar artikel]
 41. "Migratie kan oplossing zijn voor Vlaams tekort aan verpleegkundigen" (10/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer biedt "ethisch verantwoorde migratie" een mogelijke oplossing voor het nijpend tekort aan...
  [naar artikel]
 42. Politicoloog Karen Celis: "De kiezer wil antwoord, inhoud. Laat ons hopen dat de stilte niet te lang duurt" (02/06/2019 - VRT NWS)
  Een week na de verkiezingen zien we vooral politici en partijen die op zichzelf terugplooien. Dat is niet wat de kiezer verwacht en wat hij nodig heeft. Dat zegt Karen Celis, professor politieke wetenschappen aan de VUB, in "De ochtend" op Radio 1. "Hij wil inhoud, beleid, een antwoord op de verzuchtingen die hij bij de verkiezingen geuit heeft." En: "We moeten snel schakelen. Een heel lange regeringsvorming kunnen we ons vanuit democratisch oogpunt niet permitteren."
  [naar artikel]
 43. "Ik zie nu de positieve effecten" (17/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), heeft nog gekeken voor een oplossing, maar "we kunnen het niet oplossen. Enkel als we elk
  [naar artikel]
 44. Energiespecialist: "Deze winter dreigt geen energietekort, wel een vermogenstekort" (26/09/2018 - VRT NWS)
  Het stroomtekort dat in november dreigt, heeft niks te maken met een tekort aan energie, maar alles met een tekort aan vermogen. Dat zegt onderzoeker Joannes Laveyne van het elektrisch energielaboratorium van de UGent in "De wereld vandaag".
  [naar artikel]
 45. Een vader op zoek naar zijn verdwenen zoon: "Hij zat uren in de cel. Waarom?" (17/11/2017 - VRT NWS)
  "Woensdagavond 17u30, ik bel mijn zoon. Geen antwoord, wel een sms. "Kan niet Bellen. Ben bij de politie." "Waarom?" "Rellen muntpunt" en "Ik kan moeilijk sms." Vanaf dan krijg ik geen antwoorden meer." 
  [naar artikel]
 46. Voorrang voor Nederlandstaligen op scholen in Vlaamse Rand juridisch onmogelijk (08/03/2019 - VRT NWS)
  Nederlandstaligen die hun kinderen inschrijven in een school in de Vlaamse Rand rond Brussel, zullen dan toch geen voorrang krijgen. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Het voorstel van Crevits is "juridisch niet mogelijk", zegt ze.
  [naar artikel]
 47. “26 miljoen euro om startende Vlaamse leerkrachten te begeleiden” (Crevits) (09/01/2019 - Metro)
  De Vlaamse regering maakt vrijdag 26 miljoen euro vrij voor de begeleiding van startende leerkrachten. Die ingreep moet starters in het onderwijs beter ondersteunen en moet helpen vermijden dat jongeren uit het onderwijs worden “weggeplukt”. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Vera Celis (N-VA) en Steve Vandenberghe (sp.a). De voorbije dagen doken er opnieuw berichten op over het lerarentekort in Vlaanderen en over de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep. Zo staan er meer dan 1.600 vacatures open in het onderwijs en zitten sommige scholen met de handen in het haar omdat ze kampen met een tekort aan leerkrachten. Het lerarentekort in Vlaanderen is ook helemaal niet nieuw, maar dreigt de komende jaren wel nijpender te worden. Zo moet Vlaanderen tegen 2024 jaarlijks op zoek naar zo’n 5.000 tot 7.000 leerkrachten. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil iets aan dat tekort doen en wil zoveel mogelijk jongeren aansporen om voor het beroep van leerkracht te kiezen. Daarvoor herhaalde Crevits in het parlement dat ze een communicatiecampagne start om het lerarenberoep op een positieve manier in de kijker te zetten. Daarnaast rekent de CD&V-minister erop dat de Vlaamse regering vrijdag het licht op groen zet voor een betere begeleiding van startende leerkrachten. Het gaat om een investering van 26 miljoen euro. “In tijden van grote arbeidskrapte is het risico bijzonder groot dat jongeren uit het onderwijs weggeplukt worden met beter voorwaarden. We moeten die begeleiding op de werkvloer voorzien. Daarvoor maken we vrijdag hopelijk 26 miljoen euro vrij”, aldus Crevits. bron: Belga Het bericht “26 miljoen euro om startende Vlaamse leerkrachten te begeleiden” (Crevits) verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Crevits: "Extreme verantwoordingsdrang in onderwijs moet stoppen, dossiers mogen niet te dik zijn" (19/09/2018 - VRT NWS)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt dat scholen minder tijd moeten steken in het opstellen van dossiers en het verantwoorden van bepaalde maatregelen die ze nemen. "De extreme verantwoordingsdrift in het onderwijs moet stoppen. We moeten leraren vertrouwen dat hun begeleiding goed is", zegt ze in "Terzake". 
  [naar artikel]
 49. Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort (05/11/2018 - Metro)
  Vlaanderen en Nederland gaan in een werkgroep samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem. De gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort is één van de concrete afspraken die gemaakt zijn op de Nederlands-Vlaamse top in het Nederlandse Middelburg. Op die top hebben ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte ook gesproken over de Brexit en is een nieuwe stap gezet in het dossier van de IJzeren Rijn, de goederenspoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Om de twee jaar zitten de Vlaamse en Nederlandse regering samen om een aantal grensoverschrijdende dossiers te bespreken en de samenwerking te versterken. Vandaag/maandag vond in de pittoreske Abdij van Middelburg (Nederland) de vierde topontmoeting plaats. Een van de concrete dossiers waarin Vlaanderen en Nederland nauwer gaan samenwerken is de aanpak van het lerarentekort. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een (nijpend) probleem. Zo moet Vlaanderen volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tegen 2024 jaarlijks op zoek naar zo’n 5.000 tot 7.000 leerkrachten. Ook haar Nederlandse collega-minister Ingrid van Engelshoven is op zoek naar extra leerkrachten. Het Nederlandse ministerie verwacht een tekort van 3.000 voltijdse leerkrachten in het basisonderwijs in 2020. Daarom hebben ministers Crevits en Van Engelshoven beslist een ambtelijke taskforce op te zetten in de gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort. Een ‘evergreen’ op de Vlaams-Nederlandse toppen is het dossier van de IJzeren Rijn. Het getouwtrek over de spoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied sleept al ettelijke jaren aan. Begin dit jaar hoopte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op een doorbraak toen uit een studie bleek dat het zogenaamde 3RX-tracé – waarbij er gekozen wordt voor een tracé met omweg via het Roermond en Venlo – als beste uit de bus kwam. Op de top is daarover afgesproken dat Vlaanderen en Nederland zullen deelnemen aan de internationale werkgroep die de Duitse bondsregering wil lanceren. Bedoeling is dat die werkgroep bekijkt hoe het spoorproject gerealiseerd kan worden. Verder hebben minister-president Geert Bourgeois en zijn Nederlandse ambtsgenoot Rutte gesproken over de klimaatdoelstellingen en de brexit, hebben de Universiteit Gent en de Campus Zeeland een intentieverklaring ondertekend over de samenwerking rond maritiem onderzoek en is afgesproken dat er in 2019 een Vlaams-Nederlandse innovatie- en wetenschapsdag zal worden georganiseerd. bron: Belga Het bericht Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.