De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Turkije komt islamofobie in ons land onderzoeken

Het Laatste Nieuws

08/01/2018 - 05:40

Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Knack)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Mediahuis-kranten maandag.
  [naar artikel]
 2. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Metro)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag. De aanleiding zouden de racistische reacties zijn op de geboorte van de eerste baby die 2018 in Wenen is geboren, een meisje van Turkse afkomst. Toen een Oostenrijkse krant een kraamfoto met haar ouders op Facebook zette, werd ze overspoeld door racistische reacties. Het leidde tot een relletje in Oostenrijk, waar de extreemrechtse FPÖ sinds kort in de regering zit. Tegelijk is het voor het Turkse parlement de aanleiding om de islamofobie in Europa te onderzoeken, schrijven de Mediahuis-kranten, die verwijzen naar Turkse media. Daarvoor wordt een nieuwe parlementscommissie opgericht, die vanaf morgen aan haar werk begint. De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Ze willen in die landen de toelating vragen om ter plekke onderzoek te komen voeren, klinkt het. bron: Belga
  [naar artikel]
 3. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 4. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 5. N-VA niet onder de indruk van Turks onderzoek naar islamofobie in ons land (09/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Turkse parlementaire commissie Mensenrechten is van plan om een ­delegatie naar ons land te sturen. De opdracht? “De opmars van islamofobie in België” in kaart brengen. Volgens N-VA gaat het om een propagandastunt om de aandacht af te leiden van de problemen in eigen land.
  [naar artikel]
 6. Erdogan wil komen onderzoeken of ons land islamofoob is (08/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 7. Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: “Er is angst in heel het land” (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de...
  [naar artikel]
 8. Islamofobie wakkert terrorisme aan, zegt hoofd van VN (12/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan, meent de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 9. Waarom Turkije de islamofobie in Europa wil onderzoeken (16/01/2018 - Knack)
  Is Europa echt een oord voor islamofoben? Dat wil het Turkse parlement binnenkort ter plaatse komen nagaan. Voor de Turkse president Tayyip Recep Erdogan zijn anti-islamitische incidenten een dankbaar politiek wapen.
  [naar artikel]
 10. Moslims bedreigd na aanslagen: “Islamofobie neemt scherp toe in België” (28/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een haatpetitie in Anderlecht, een poging tot brandstichting in een moskee in Tubeke en anonieme dreigbrieven bij twee Turkse gezinnen in Limburg: bij verschillende incidenten in ons land zijn de afgelopen dagen moslims bedreigd. Gelijkekansencentrum Unia is ongerust en ziet een “trend van boomende islamofobie” in ons land.
  [naar artikel]
 11. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 12. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 13. “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” (15/03/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanval op de moskeeën in Christchurch verworpen. Hij beschreef de aanvallen als “het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”. “In naam van mijn land betuig ik mijn medeleven aan de islamitische wereld en de mensen van Nieuw-Zeeland, die zijn aangevallen door deze betreurenswaardige aanval – het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”, aldus Erdogan. “Moge Allah medeleven hebben met de slachtoffers en een snel herstel toekennen aan de gewonden.” Bron: Belga   Het bericht “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Driekwart meldingen van islamofobie bij CTIB komt van vrouwen (07/09/2018 - Metro)
  Het Collectief Tegen Islamofobie in België (CTIB) heeft vorig jaar 70 dossiers geopend voor gevallen van islamofobie. Voor het lopende jaar nadert de teller van de organisatie al de kaap van de 90 dossiers. Driekwart van de meldingen komt van vrouwen. Dat heeft het CTIB vandaag bekendgemaakt bij de voorstelling van zijn eerste jaarverslag. Het Collectief Tegen Islamofobie in België bestaat wel al sinds 2014, maar het is de eerste keer dat de organisatie kan uitpakken met een jaarverslag. De organisatie werkt nauw samen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Het CTIB heeft in 2017 zelfs 70 procent van zijn dossiers overgemaakt aan Unia. Zo’n overdracht kan enkel met de toestemming van het slachtoffer. Dat is volgens eerstelijnsmedewerker Layla Azzouzi niet altijd evident omdat sommige slachtoffers een gebrek aan vertrouwen hebben in de instellingen. “Toch is het belangrijk dat Unia een zo duidelijk en betrouwbaarbeer mogelijk beeld krijgt van de reële omvang van de discriminatie”. Van de 202 gevallen van islamofobie die Unia in 2017 heeft geregistreerd, komt er een kwart van bij het CTIB. De Unia-cijfers wijzen op een daling van 18 procent tussen 2016 en 2017. Maar de cijfers van 2016 zijn natuurlijk ook beïnvloed door de context van de aanslagen. Volgens het CTIB blijft islamofobie aanwezig in België en is er sprake van gemiddeld één geval om de twee dagen. Opmerkelijk is dat het slachtoffer in driekwart van de gevallen een vrouw is. “Dat heeft vaak te maken het dragen van de hoofddoek, maar niet alleen daarmee”, zegt Layla Azzouzi. bron: Belga Het bericht Driekwart meldingen van islamofobie bij CTIB komt van vrouwen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Torenhoge rentes jagen Turkije de recessie in, “maar het is de enige weg die het land kan bewandelen”, zegt econoom (19/06/2023 - Express)
  De Turkse rente zal naar verwachting spectaculair stijgen. Business AM sprak met Philippe Gijsels, chief strategy officer bij BNP Paribas Fortis, over de gevolgen voor Turkije. Een recessie lijkt in het land alvast onvermijdelijk. Beluister hier het gesprek met Phillippe Gijsels: In het nieuws: In Turkije komt de centrale bank van het land donderdag bijeen. […]
  [naar artikel]
 16. Mobilisering tegen racisme zondag voor justitiepaleis in Brussel (07/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) lanceerde vandaag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige)...
  [naar artikel]
 17. EU dreigt met maatregelen tegen Turkije wegens illegale boringen in Cypriotische wateren (20/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese leiders laten onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden tegen Turkije, nadat het land zich bezondigd heeft aan illegale...
  [naar artikel]
 18. Islamitische landen bezorgd over toenemende islamofobie wereldwijd (01/06/2019 - De Morgen)
  In haar slotverklaring van de top in Mekka zegt de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zaterdag zich zorgen te maken over de toenemende islamofobie in vele delen van de wereld.
  [naar artikel]
 19. Duizenden migranten vanuit Turkije aangekomen in Griekenland (30/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Griekenland ziet het aantal migranten dat uit Turkije komt toenemen, blijkt uit de cijfers voor mei. Tussen de 1ste en de 26ste arriveerden 13.606 mensen uit Turkije, 4.313 deden dat via land en 9.293 vaarden over. Dat zeggen de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Griekse kustwacht. In april kwamen 3.020 mensen in Griekenland aan vanuit Turkije, in mei 2018 waren het er 4.734.
  [naar artikel]
 20. “Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij” (25/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt dinsdag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 21. Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 22. Turkije veroordeelt uitwijzing imams: 'Ambities om islamofobie en racisme te normaliseren, moeten veroordeeld worden' (08/06/2018 - Knack)
  Oostenrijk kondigde vrijdag aan dat het verschillende door buitenlandse fondsen gefinancierde imams zal uitwijzen en zeven moskeeën zal sluiten.
  [naar artikel]
 23. EU wil Turkije financieel straffen voor verslechterende mensenrechtensituatie (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De EU-leiders gaan onderzoeken hoe ze minder financiële steun kunnen verlenen aan Turkije ter voorbereiding van het EU-lidmaatschap. Dat geld zou...
  [naar artikel]
 24. Onderzoeksrapport toont aan: probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 25. Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig” (15/03/2019 - De Morgen)
  Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.
  [naar artikel]
 26. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen.
  [naar artikel]
 27. Turkije stuurt jihadisten terug naar hun land, ook als nationaliteit afgenomen is (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije gaat leden van Islamitische Staat die op dit ogenblik in Turkse gevangenissen zitten, terugsturen naar hun land, ook als ze in dat land hun...
  [naar artikel]
 28. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in...
  [naar artikel]
 29. Actieweek tegen racisme en islamofobie in Brussel gestart aan justitiepaleis  (09/09/2018 - VRT NWS)
  Aan het justitiepalies in Brussel hebben een  honderdtal mensen actie gevoerd tegen racisme en islamofobie, onder de noemer "trop is te veel". Ze zien dat vooral vrouwen, allochtonen en minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn. En ze willen dat politiek en justitie slachtoffers meer steunen. 
  [naar artikel]
 30. Moslimlanden willen “concrete maatregelen” tegen islamofobie (22/03/2019 - Metro)
  De moslimlanden hebben de internationale gemeenschap vandaag opgeroepen om “concrete maatregelen” te nemen tegen islamofobie. Dat is verklaard op een bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel. De OIS werd samengeroepen naar aanleiding van de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij een week geleden vijftig moslims om het leven kwamen. Volgens een mededeling die na de bijeenkomst verspreid werd, moeten de maatregelen in de strijd tegen de islamofobie “concreet, exhaustief en systematisch” zijn. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had op de top ook al een pleidooi gehouden voor maatregelen tegen “de opgang van de islamofobie”. “De mensheid moet de toenemende haat tegen de islam bestrijden op dezelfde manier waarop ook het antisemitisme na de Holocaust werd bestreden”, zo klonk het. De Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Peters, was eveneens aanwezig in Istanboel. Hij gaf er onder meer uitleg over de manier waarop de regering op de aanslag reageerde. Hij benadrukte dat de Nieuw-Zeelandse politie het grootste onderzoek uit haar geschiedenis heeft opgestart en dat de dader voor de rest van zijn leven eenzaam in de cel zal doorbrengen. Erdogan toonde zich daarop vol lof over de manier waarop in Wellington gereageerd werd. De solidariteit die in Nieuw-Zeeland getoond werd na de dubbele aanslag is volgens hem “een voorbeeld voor de leiders in de hele wereld”. Turkije en Nieuw-Zeeland lijken daarmee de plooien weer glad te strijken, nadat er in de nasleep van de aanslagen spanningen waren ontstaan tussen beide landen. Erdogan had de voorbije dagen op verkiezingsmeetings, tot ongenoegen van Nieuw-Zeeland, beelden getoond van de video die de schutter had gemaakt. Hij had ook gezworen dat Turkije de schutter rekenschap zou laten afleggen “als Nieuw-Zeeland dat niet doet”. Bron: Belga   Het bericht Moslimlanden willen “concrete maatregelen” tegen islamofobie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Turkije is snelst groeiende economie ter wereld (10/04/2019 - De Morgen)
  Terwijl Griekenland in de touwen hangt, gaat de economie van Turkije hard. De economische groei komt in het eerste kwartaal uit op een verbluffende 11 procent tegenover een jaar eerder. Geen enkel land doet beter.
  [naar artikel]
 32. #Syriërsbuiten: het tragische lot van Syrische vluchtelingen in Turkije (24/01/2020 - Knack)
  Nu de Syrische dictator Bashar al-Assad de opstandige provincie Idlib probeert te heroveren, komt een nieuwe vluchtelingenstroom naar Turkije op gang. Maar hoeveel vluchtelingen kan dat land nog aan? 'De situatie kan makkelijk escaleren.'
  [naar artikel]
 33. Tommy Robinson: "een racist die islamofobie aanwakkert", of gezicht van de ontevreden Engelse onderklasse (25/06/2018 - De Morgen)
  Volgens zichzelf en zijn aanhangers is hij een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, volgens zijn tegenstanders is hij een racist die de islamofobie in het Verenigd Koninkrijk aanwakkert. Tommy Robinsons ware vijand is de staat, het domein van de door hem verfoeide middenklasse.
  [naar artikel]
 34. Belgisch medisch team kan pas vertrekken na vraag uit Turkije (07/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Dat het Belgische B-FAST-team voor hulpverlening na de aardbeving in Turkije slechts langzaam uit de startblokken lijkt te schieten, komt doordat ons land een medisch team ter plaatse stuurt. Op dit moment heeft Turkije gevraagd om zoek- en reddingsteams, de vraag naar medische teams is nog niet gekomen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dinsdag in ‘De Ochtend’ op radio 1.
  [naar artikel]
 35. Mensenrechtencommissaris slaat alarm: 'Turkije moet klachten van de Koerden onderzoeken' (02/12/2016 - Knack)
  De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, heeft vrijdag de alarmbel geluid over mensenrechtenschendingen in het zuidoosten van Turkije, waar veel Koerden leven.
  [naar artikel]
 36. Turkije start campagne met eigen Turkovac-vaccin (30/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije is van start gegaan met de toediening van Turkovac, een coronavaccin dat in eigen land is ontwikkeld. Turkije maakte al gebruik van de vaccins van het Chinese Sinovac en Pfizer/BioNTech. Het land, dat 84 miljoen inwoners telt, heeft tot nu toe ongeveer 131 miljoen vaccindoses toegediend.
  [naar artikel]
 37. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden na aanslagen in Christchurch (19/03/2019 - De Morgen)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen.
  [naar artikel]
 38. Turkije sluit toegang tot Zwarte Zee voor oorlogsschepen op basis van Verdrag van Montreux uit 1936: wat betekent dit? (01/03/2022 - VRT NWS)
  Turkije heeft besloten de toegang tot de Zwarte Zee af te sluiten voor militaire schepen. Het land roept daarvoor het Verdrag van Montreux in, dat ingeschakeld kan worden in tijden van oorlog. De beslissing dwingt Turkije in een hachelijke situatie, want hoewel Turkije deel uitmaakt van de NAVO, onderhoudt het land ook goede betrekkingen met Rusland. Het land stond na de inval van Rusland in Oekraïne dagenlang voor een dilemma, maar kiest nu onder grote internationale druk dan toch een kant.
  [naar artikel]
 39. Duitsland neemt strafmaatregelen tegen Turkije (20/07/2017 - De Tijd)
  12:19 De rel omtrent een Duitse mensenrechtenactivist die Turkije gevangen houdt, escaleert nog verder. Berlijn komt met nieuwe maatregelen en waarschuwt Duitse reizigers die naar Turkije trekken.
  [naar artikel]
 40. Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk (10/11/2019 - VRT NWS)
  Enkele duizenden betogers zijn door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat. "Ja tegen kritiek op religie, neen tegen de islamofobie", stond er op spandoeken. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat.
  [naar artikel]
 41. Turkije zet 15 Syrische vluchtelingen het land uit om bananenprotest: ‘Ze beledigen het Turkse volk’ (02/11/2021 - De Morgen)
  Bijna vijftien Syrische vluchtelingen in Turkije zijn opgepakt en dreigen het land uitgezet te worden omdat ze bananen hebben gegeten. Het consumeren van het fruit, vastgelegd op video, was een ludiek protest tegen negatieve opmerkingen op een Turkse zender over Syriërs in Turkije.
  [naar artikel]
 42. REEKS TURKIJE | ‘Dit land grijpt je bij de ballen' (18/12/2016 - De Tijd)
  14:44 Bomaanslagen, een oorlog aan de zuidgrens, een democratie die op springen staat en een haperende economie. Turkije is niet langer het beloofde land voor Belgische bedrijven. Toch biedt deze situatie o...
  [naar artikel]
 43. "Spanningen uit Turkije niet naar ons land importeren" (17/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  CD&V-voorzitter Wouter Beke ging in de studio van VTM NIEUWS in op de mislukte coup in Turkije, die ook in ons land heel wat beroering
  [naar artikel]
 44. Moslims vrezen toename van islamofobie na overwinning Conservatives (13/12/2019 - Metro)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de Conservatieve partij van Boris Johnson. “Johnson heeft een meerderheid verkregen, maar we merken dat er angst is bij de moslims in heel het land”, aldus secretaris-generaal van de groep Harun Khan. “We zijn de verkiezingsperiode ingegaan met oude zorgen over onverdraagzaamheid in onze politiek en binnen de heersende partij.” Volgens Khan heeft geen enkele verkiezingscampagne ooit zoveel verdeeldheid geschept. “Nu vrezen we dat de overheid beschikt over een hapklare vorm van islamofobie”, zei hij, verwijzend naar het “hapklare brexit-akkoord” van Johnson. “Johnson heeft heel veel macht gekregen, en we hopen dat hij die voor alle Britten op een verantwoorde manier gaat gebruiken.” Critici hebben Johnson al vaker beschuldigd van het aanzetten tot islamofobie en stellen dat hij er niet in slaagt om negatieve gevoelens tegenover moslims uit zijn partij te verbannen. Ook wordt hij beschuldigd van andere racistische uitspraken. Johnson zelf ontkent de beschuldigingen en noemt zijn controversiële uitspraken politiek geklets. Groepen als Stand up to Racism hebben voor vrijdagavond opgeroepen tot betogingen onder het motto “Not my prime minister – resist racist Johnson” in Londen en in andere steden. bron: Belga Het bericht Moslims vrezen toename van islamofobie na overwinning Conservatives verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Terreuraanslagen Christchurch – Ankara onderzoekt verblijf van schutter in Turkije (15/03/2019 - Metro)
  De vermoedelijke dader van de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, waarbij 49 mensen omkwamen, is verschillende keren naar Turkije gereisd. Dat melden de Turkse autoriteiten, die een onderzoek hebben geopend om te weten te komen wat de man in Turkije deed en met wie hij in contact kwam. De vermoedelijke dader, een extreemrechtse Australiër, “is verschillende keren naar Turkije gereisd en heeft gedurende een lange periode in het land verbleven”, aldus een hoge verantwoordelijke, zonder details te geven over de data en de frequentie van zijn reizen. “We denken dat hij vanuit Turkije mogelijk ook naar andere landen is gereisd in Europa, Azië en Afrika. We zijn aan het onderzoeken welke verplaatsingen hij heeft gedaan en welke contacten hij heeft gehad in het land”, zegt de bron. Volgens Turkse media heeft de man in het “manifest” dat hij verspreidde bedreigingen geuit aan het adres van Turkije. Op de laders van zijn wapens had hij bovendien data geschreven van militaire nederlagen van het Ottomaanse Rijk. Hij zou ook verklaard hebben dat de Hagia Sophia-basiliek, die tijdens het Ottomaanse Rijk werd omgevormd tot moskee en nu dienstdoet als museum, “ontdaan zou worden” van zijn minaretten. Turkije heeft de aanslagen in Nieuw-Zeeland met klem veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu haalde zelfs uit naar “onverantwoordelijke politici die haat zaaien tegen moslims”. Eerder kondigden de Bulgaarse autoriteiten ook al aan dat ze onderzoeken waarom de vermoedelijke dader in november 2018 in Bulgarije verbleef. Bron: Belga   Het bericht Terreuraanslagen Christchurch – Ankara onderzoekt verblijf van schutter in Turkije verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Duizenden migranten vanuit Turkije aangekomen in Griekenland (30/05/2019 - Metro)
  Griekenland ziet het aantal migranten dat uit Turkije komt toenemen, blijkt uit de cijfers voor mei. Tussen de 1ste en de 26ste arriveerden 13.606 mensen uit Turkije, 4.313 deden dat via land en 9.293 vaarden over. Dat zeggen de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Griekse kustwacht. In april kwamen 3.020 mensen in Griekenland aan vanuit Turkije, in mei 2018 waren het er 4.734. De Europese Unie sloot in 2016 een akkoord met Turkije, dat alle migranten die illegaal uit Turkije naar de Griekse eilanden gaan en geen asiel krijgen, terug naar Turkije kunnen worden gestuurd. In 2015 kwamen ruim 857.000 migranten uit Turkije naar Griekenland, in 2018 viel dat aantal terug op 50.000. De zogenaamde “hotspots” op de Griekse eilanden, waar vluchtelingen en migranten in navolging van het akkoord tussen Turkije en de EU worden vastgehouden, zitten nog altijd overvol. Om deze te ontlasten brengt de regering in Athene mensen naar kampen op het vasteland. bron: Belga Het bericht Duizenden migranten vanuit Turkije aangekomen in Griekenland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Is er ook een gevaarlijke mannelijke Syriëstrijder vanuit Turkije op weg naar ons land? (21/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Turkije kan, nu het met de uitwijzing van buitenlandse terroristen begonnen is, ook Yassine Lachiri (35) terugsturen naar ons land. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van een lijst met Belgische Syriëstrijders die Ankara gevangenhoudt.
  [naar artikel]
 48. Al 35 onderzoeken naar nepdokters: "Medische charlatans worden gedoogd in ons land" (01/08/2018 - De Morgen)
  In de voorbije tien jaar werden in Vlaanderen slechts 109 onderzoeken geopend tegen het 'onwettig uitoefenen van de artsenijkunde'. Door een gebrek aan middelen en juridische onzekerheid geldt in ons land een gedoogbeleid, zo schrijft De Standaard vandaag.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy