Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 September 2020
03:38 uur

Buste Leopold II gestolen

De Standaard

12/01/2018 - 07:39

De buste van Leopold II in het Dudenpark in Vorst is in de nacht van woensdag op donderdag ontvreemd door een groep activisten. Ze willen daarmee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Buste Leopold II niet gestolen, maar meegenomen voor restauratie (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Nadat in het Dudenpark in Brussel de buste van Leopold II verdwenen was, is nu ook de buste van Nelson Mandela, die in de plaats was verschenen, al op de grond beland. Ondertussen blijkt trouwens dat de buste van Leopold II niet gestolen werd.
  [naar artikel]
 2. Buste Mandela in Brussels Dudenpark al gesneuveld (13/02/2019 - De Standaard)
  Nadat in het Dudenpark in Brussel de buste van Leopold II verdwenen was, is nu ook de buste van Nelson Mandela, die in de plaats was verschenen, al op de grond beland. Ondertussen blijkt trouwens dat de buste van Leopold II niet gestolen werd.
  [naar artikel]
 3. Buste van Leopold II teruggevonden op enkele meters van waar ze gestolen was (13/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De buste van Leopold II die in de nacht van woensdag op donderdag door activisten werd gestolen, is vandaag in datzelfde Dudenpark teruggevonden...
  [naar artikel]
 4. Buste van Leopold II teruggevonden in Vorst (13/01/2018 - De Standaard)
  De buste van Leopold II die in de nacht van woensdag op donderdag door activisten werd gestolen, is zaterdag in hetzelfde Dudenpark teruggevonden door medewerkers van Brussel Leefmilieu. Dat heeft de RTBF gemeld.
  [naar artikel]
 5. Buste van Leopold II teruggevonden in Vorst (15/01/2018 - De Standaard)
  De buste van Leopold II die in de nacht van woensdag op donderdag door activisten werd gestolen, is zaterdag in hetzelfde Dudenpark teruggevonden door medewerkers van Brussel Leefmilieu. Dat heeft de RTBF gemeld.
  [naar artikel]
 6. Buste van Leopold II teruggevonden in Dudenpark in Vorst (13/01/2018 - Metro)
  De buste van Leopold II die in de nacht van woensdag op donderdag door activisten werd gestolen, is zaterdag in hetzelfde Dudenpark teruggevonden door medewerkers van Brussel Leefmilieu. Dat heeft de RTBF gemeld. De buste liep geen schade op. Burgemeester Marc-Jean Ghyssels van Vorst had in een video een oproep gelanceerd om de buste terug te vinden. Over een maand of twee zou de buste zijn plaats terug krijgen. De diefstal was het werk van het anti-koloniaal collectief Association Citoyenne pour un Espace public Décolonial (ACED). Ze wilden hiermee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning. “Leopold II is vooral de auteur van een methodisch bedrijf van plundering, verantwoordelijk voor miljoenen doden, wat de lokale samenlevingen diepgaand heeft gedestructureerd”. In het verleden hebben activisten al vaker acties ondernomen tegen beelden van de omstreden monarch die regeerde van 1865 tot 1909. Zo werd het ruiterbeeld van Leopold II, aan het Troonplein in Brussel, in 2008, 2013 en 2015 met rode verf beklad. In 2004 werd een hand van het standbeeld van Leopold II op de dijk in Oostende afgehakt. bron: Belga
  [naar artikel]
 7. Activisten stelen Leopold II-buste uit Brusselse Dudenpark (11/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De buste van Leopold II in het Dudenpark in Vorst is in de nacht van gisteren op vandaag ontvreemd door een groep activisten. Ze willen daarmee de...
  [naar artikel]
 8. Buste van ‘massamoordenaar’ Leopold II gestolen uit park (12/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het borstbeeld van koning Leopold II in het Dudenpark werd in de nacht van woensdag op donderdag van zijn sokkel gehaald. Het duurde niet lang voor de diefstal werd opgeëist door activisten die het koloniale verleden op de korrel nemen.
  [naar artikel]
 9. Buste Leopold II weer verdwenen en vervangen door Nelson Mandela (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  De buste van koning Leopold II in het Dudenpark in Vorst is opnieuw verdwenen. Ditmaal is het werk vervangen door een beeld van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.
  [naar artikel]
 10. Gestolen borstbeeld Leopold II teruggevonden, al zorgde kunstenaar intussen voor opmerkelijke vervanger (13/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het borstbeeld van koning Leopold II dat tot voor kort in het Dudenpark stond, is teruggevonden. In de nacht van woensdag op donderdag werd de buste nog van zijn sokkel gehaald door activisten van het collectief Association Citoyenne pour un Espace public Décolonial (ACED) die zich zo kritisch wilden uitlaten over het koloniale verleden. Opvallend detail: op vrijdag werd het borstbeeld tijdelijk vervangen door een vrijwel exacte kopie… gemaakt uit verschillende graansoorten.
  [naar artikel]
 11. Ook Mayeur krijgt buste in Brussels stadhuis (04/08/2017 - De Morgen)
  €67.000 zal de buste van de afgetreden burgemeester kosten. Hij mag zelf de kunstenaar kiezen.
  [naar artikel]
 12. Extreemrechtse blinddoek voor Leopold II (01/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De buste van de meest omstreden koning uit de vaderlandse geschiedenis in het Zuidpark is opnieuw het doelwit van protest . Alleen maken de daders zich deze keer bekend.
  [naar artikel]
 13. Nederlandse kunstdetective vindt gestolen Picasso terug in Amsterdam (26/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het verloren gewaande schilderij van Pablo Picasso, Buste de Femme uit 1938, is terecht en opgedoken in Amsterdam. Het werk werd in 1999 gestolen...
  [naar artikel]
 14. Gestolen Picasso na 20 jaar gevonden in Amsterdam (26/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het verloren gewaande schilderij van Pablo Picasso, Buste de Femme uit 1938, is terecht en opgedoken in Amsterdam. Het werk werd in 1999 gestolen van het jacht van een rijke Saudi-Arabische sjeik en was sinds die tijd spoorloos.
  [naar artikel]
 15. Petitie tegen buste voor Mayeur (07/04/2019 - De Morgen)
  €67.000 kostte de buste van Freddy Thielemans, de voorganger van Yvan Mayeur in Brussel.
  [naar artikel]
 16. Petitie tegen buste voor Mayeur (22/08/2017 - De Morgen)
  €67.000 kostte de buste van Freddy Thielemans, de voorganger van Yvan Mayeur in Brussel.
  [naar artikel]
 17. Gestolen Picasso gevonden in Amsterdam (26/03/2019 - Metro)
  Het verloren gewaande schilderij van Pablo Picasso, Buste de Femme uit 1938, is terecht en opgedoken in Amsterdam. Het werk werd in 1999 gestolen van het jacht van een rijke Saoedi-Arabische sjeik en was sinds die tijd spoorloos. De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand wist het schilderij via ‘mensen met contacten in de onderwereld’ te traceren en heeft het inmiddels overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij, meldt de Volkskrant. Het landelijke politieteam kunst- en antiekcriminaliteit is op de hoogte gebracht van de vondst. Een speciaal ingevlogen Amerikaanse expert heeft onlangs in een depot in Amsterdam de echtheid van het schilderij vastgesteld. Het schilderij Buste de Femme werd op 11 maart 1999 ontvreemd van het jacht van Sjeik Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh. De waarde van het schilderij wordt volgens Brand geschat op 25 miljoen euro. Bron: Belga   Het bericht Gestolen Picasso gevonden in Amsterdam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Egypte vraagt Interpol om pas geveilde buste van Toetanchamon op te sporen (09/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks hevig protest van de Egyptische autoriteiten veilde veilinghuis Christie’s in Londen vorige week een ruim 3300 jaar oude stenen buste van...
  [naar artikel]
 19. De kameel was er te veel aan: “Buste van racistische burgemeester moet weg” (07/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  De buste van ex-burgemeester Roger Nols (FDF) moet weg uit het gemeentehuis van Schaarbeek. Dat vindt de vereniging tegen racisme en discriminatie Mrax.
  [naar artikel]
 20. "Er is nooit sprake geweest van een buste voor Mayeur" (11/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Brussels schepen van Patrimonium Geoffroy Coomans (MR) heeft op de Brusselse gemeenteraad duidelijkheid geschept over de plannen voor een buste
  [naar artikel]
 21. De Buste van Mayeur? De oplossing is dat er nooit sprake van is geweest! (11/09/2017 - VRT NWS)
  Er komt helemaal geen buste van ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) in het Bruselse stadhuis. Brussels schepen van Patrimonium Geoffroy Coomans (MR) heeft daarover duidelijkheid gegeven op de Brusselse gemeenteraad.
  [naar artikel]
 22. Man die wereldwijd uitgelachen werd ontwerpt nieuwe Ronaldo-buste (30/03/2018 - Sporza)
  Veel hoongelach toen Emanuel Santos vorig jaar zijn buste van Cristiano Ronaldo onthulde op de naar de voetballer vernoemde luchthaven op Madeira. De man kreeg een tweede kans.
  [naar artikel]
 23. 'Nooit sprake geweest van buste voor Mayeur' (11/09/2017 - Knack)
  Brussels schepen van Patrimonium Geoffroy Coomans (MR) heeft op de Brusselse gemeenteraad duidelijkheid geschept over de plannen voor een buste voor ex-burgemeester Yvan Mayeur.
  [naar artikel]
 24. Stalin-buste officieel ingehuldigd in Moskou (22/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Moskou is een bronzen buste van Josef Stalin ingehuldigd, aan de zijde van bustes van andere leiders van de Sovjet-Unie. Er was kritiek
  [naar artikel]
 25. Ook Mayeur krijgt buste in Brussels stadhuis (03/08/2017 - De Standaard)
  Geen foto of portret, maar een buste. Yvan Mayeur krijg dezelfde eer als zijn voorgangers, ondanks zijn ontslag na het Samusocial-schandaal. Kostprijs? Nog niet geraamd, maar die van Freddie Thielemans kostte 67.000 euro.
  [naar artikel]
 26. Gestolen Picasso na 20 jaar door kunstdetective teruggevonden in Amsterdam  (26/03/2019 - VRT NWS)
  Een schilderij van Picasso, Buste de Femme, is teruggevonden in Amsterdam. Het werk werd twintig jaar geleden gestolen op het jacht van een Arabische sjeik. Arthur Brand, een Nederlandse kunstdetective, kon het werk opsporen via contacten met mensen in het criminele milieu. Het schilderij is volgens de kunstdetective 25 miljoen euro waard.
  [naar artikel]
 27. De meest succesvolle kunstdetective ter wereld (26/03/2019 - De Tijd)
  22:02 De Nederlander Arthur Brand is de succesvolste kunstdetective ter wereld en heeft nu ook het gestolen schilderij ‘Buste de Femme’ uit 1938 van Pablo Picasso teruggevonden. Het werk, een portret van Do...
  [naar artikel]
 28. Beeldhouwer beruchte Ronaldo-buste onthult nieuwste werk (31/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De beeldhouwer die twee maanden geleden het internet veroverde met een eigenzinnige impressie van Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo heeft zijn volgende kunstwerk onthuld. Emanuel Santos vereeuwigde deze keer Gareth Bale. Of de buste nu wel geslaagd is, laten we aan u over.
  [naar artikel]
 29. [VIDEO] - Buste van Ronaldo onthuld: de niet-gelijkenis is groot (30/03/2017 - De Redactie)
  Topvoetballer Cristiano Ronaldo geeft zijn naam aan de luchthaven van zijn geboorte-eiland Madeira. Dat werd feestelijk gevierd met de onthulling van een buste. Maar die lijkt helemaal niet op de echte Ronaldo. En het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt met een sculptuur van de superster.
  [naar artikel]
 30. 'Traditie wil dat elke burgemeester buste krijgt, ook Mayeur' (03/08/2017 - Knack)
  Sinds 1830 is het een traditie dat elke Brusselse burgemeester een buste krijgt in het Brusselse stadhuis na zijn termijn als burgervader. 'Een traditie die ook geldt voor Yvan Mayeur.'
  [naar artikel]
 31. ‘Nederlandse koningin Wilhelmina probeerde Leopold III vrij te krijgen in ruil voor topnazi’s’ (02/05/2019 - De Morgen)
  Is koning Leopold III aan het einde van WO II ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Uit nieuwe documenten blijkt dat de Nederlandse koningin Wilhelmina een poging in die zin heeft ondernomen om Leopold te helpen.
  [naar artikel]
 32. ‘Levend amputeren was meer dan een individuele straf’: het Congo van Leopold II (04/03/2020 - De Morgen)
  Zana Etambala schreef een kanjer van een boek over de Congo Vrijstaat, het particuliere wingewest van Leopold II waar mensenlevens van geen tel waren. Gesprek met een Belgisch-Congolese historicus die plannen koestert voor een koloniaal monument in Kinshasa, ter ere van drie Belgische Leopold II-critici. ‘Het is moeilijk om onbewogen te blijven.’
  [naar artikel]
 33. Veiling Leopold II-memorabilia brengt 44.200 euro op (14/12/2018 - VRT NWS)
  Een nooit eerder geziene collectie van Leopold II-memorabilia is vrijdag in Brussel voor 44.200 euro onder de hamer gegaan. De collectie was geschat op een waarde van 30.000 euro. Het topstuk was een bundel brieven die koning Leopold II schreef en kreeg van zijn minnares Cléo de Mérode.
  [naar artikel]
 34. Afscheid van ‘Meneer Leopold’ Van Hool: “De bus is tot stilstand gekomen” (13/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de Begijnhofkerk in Lier is vrijdag afscheid genomen van Leopold Van Hool (82), een van de sleutelfiguren van busbouwer Van Hool in Koningshooikt. Hij was een kind van stichter Bernard Van Hool en heeft het bedrijf de voorbije halve eeuw mee grootgemaakt. ‘Meneer Leopold’ werd onder andere geroemd om zijn doorzettingsvermogen.
  [naar artikel]
 35. Nieuw boek over het Congo van Leopold II: ‘Levend amputeren was meer dan een individuele straf’ (04/03/2020 - De Morgen)
  Zana Etambala schreef een kanjer van een boek over de Congo Vrijstaat, het particuliere wingewest van Leopold II waar mensenlevens van geen tel waren. Gesprek met een Belgisch-Congolese historicus die plannen koestert voor een koloniaal monument in Kinshasa, ter ere van drie Belgische Leopold II-critici. ‘Het is moeilijk om onbewogen te blijven.’
  [naar artikel]
 36. Hoe koning Leopold III en zijn “chère” koningin Wilhelmina Hitler wilden stoppen: “Vernietiging van de mensheid voorkomen” (02/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina wou aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onze koning Leopold III uitruilen tegen enkele topnazi’s. Dat Wilhelmina en Leopold III het goed met elkaar konden vinden, bleek al uit hun geheime correspondentie die na ruim 75 jaar openbaar werd gemaakt. Daarin spraken beide vorsten over hun gezinsleven. Maar ook en vooral over hun vrees voor “de vernietiging van de mensheid”. Al heeft Leopold een ultiem plan om de oorlog af te wenden, lezen we.
  [naar artikel]
 37. Waterloo Ducks, Dragons en Léopold blijven bovenaan na winstmatchen (11/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  De eerste gerangschikte teams in de Audi Hockey League - Waterloo Ducks, Dragons en Léopold - hebben zondag op de vijftiende speeldag allen hun uitwedstrijd tot een goed einde kunnen brengen. Leider Waterloo Ducks won met 0-6 bij Daring, Dragons met 0-4 bij Racing en Léopold met 0-1 in Gent.
  [naar artikel]
 38. Eén ongeval per week in Leopold II-tunnel (09/09/2016 - De Standaard)
  In 2015 werden 51 ongevallen geregistreerd in de Leopold II-tunnel en 273 ongevallen in alle Brusselse tunnels samen. Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V), vindt dat “een onverantwoord hoog aantal, vooral omdat het Brussels bestuur sinds 2010 weet dat de gevolgen dramatisch zullen zijn als een wagen in brand vliegt door een ongeval in de Leopold II-tunnel”. Ze hekelt het feit dat de regering de in 2012 besloten grondige renovatie van de Leopold II-tunnel op de lange baan schuift.
  [naar artikel]
 39. Is koning Leopold III ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s aan het einde van WOII? (02/05/2019 - De Morgen)
  Is koning Leopold III aan het einde van WO II ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Uit nieuwe documenten blijkt dat de Nederlandse koningin Wilhelmina een poging in die zin heeft ondernomen om Leopold te helpen.
  [naar artikel]
 40. VIDEO: Léopold wint Ukkelse hockederby, Waterloo en Dragons halen uit (04/03/2018 - Sporza)
  De top 3 uit het hockey heeft zijn match van de 14e speeldag gewonnen. Léopold had wel weinig overschot tegen de rivalen van Racing.
  [naar artikel]
 41. Léopold klopt Beerschot in return finalewedstrijden en verovert hockeytitel (12/05/2019 - Metro)
  Léopold is de kampioen in de Audi Hockey League. De Brusselaars klopten in de tweede finalewedstrijd Herakles Beerschot met 4-3. De heenwedstrijd gisteren eindigde op 2-2. Voor Léopold is het de 28e landstitel. Het laatste kampioenschap van de Brusselaars dateert al van 2005. Voor Beerschot is het nog veel langer geleden. De Antwerpenaren werden voor het laatst landskampioen in 1944. Eerder op de dag won Herakles de troostfinale tegen Dragons. bron: Belga Het bericht Léopold klopt Beerschot in return finalewedstrijden en verovert hockeytitel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Leopold Storme weer in de cel (05/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Leopold Storme, de dader van de drievoudige moord in de Marollen, zit opnieuw in de cel. Hij heeft zich donderdag zelf aangeboden bij de politie
  [naar artikel]
 43. Er komt trajectcontrole in de Leopold II-tunnel (en 50 km/u is snelheidslimiet) (19/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er zal een trajectcontrolesysteem worden geïnstalleerd in de Leopold II-tunnel in Brussel. Dat wordt bevestigd door het kabinet van de Brusselse
  [naar artikel]
 44. Voortaan trajectcontrole in Leopold II-tunnel (20/01/2017 - De Tijd)
  06:19 In de Leopold II-tunnel, tussen de Basiliek van Koekelberg en de Kleine Ring, zal de maximaal toegelaten snelheid van 50 km/uur vanaf de lente gecontroleerd worden.
  [naar artikel]
 45. Drievoudig moordenaar Léopold Storme heeft de gevangenis verlaten (28/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Léopold Storme (29), de handelsingenieur-student die werd veroordeeld voor de moorden op zijn ouders en zus in de Brusselse volkswijk de
  [naar artikel]
 46. Wat als Léopold Storme het niet heeft gedaan? (06/04/2019 - De Morgen)
  De vervroegde vrijlating van Léopold Storme, tot 26 jaar cel veroordeeld voor de drievoudige Marollenmoord, komt niks te vroeg. Dit is een overwinning van de twijfel, van de rede.
  [naar artikel]
 47. Brusselse Leopold II-tunnel afgesloten door... stof (17/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Leopold II-tunnel in Brussel bleef vabochtend gedurende ongeveer 50 minuten in beide richtingen gesloten wegens een vermoeden van brand in een
  [naar artikel]
 48. Grondige renovatie Leopold II-tunnel zal drie jaar duren (24/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het consortium Circul 2020 van de partners Besix, Jan de Nul en Engie krijgt vanaf 1 mei 2018 het beheer van de Leopold II-tunnel in handen. Zij...
  [naar artikel]
 49. Audi Hockey League – Watducks, Dragons, Racing en Léopold zeker van PO-ticket (28/04/2018 - Metro)
  Waterloo Ducks, Dragons, Léopold en Racing hebben hun ticket voor de Play-off na de op een na laatste speeldag van de reguliere competitie van de Audi Hockey League beet. Watducks en Dragons klopten respectievelijk Orée en Gent met 2-0. Racing ging met 2-4 winnen bij rode lantaarn Pingouin, terwijl Léopold met 3-4 verloor van Herakles. In de andere matchen van de avond won Barxgata in Leuven met 1-5 en haalde Daring het met 2-5 in Beerschot. Waterloo (51 ptn) voert de stand aan, voor Dragons (48), Racing (42) en Léopold (40). Op de slotspeeldag, die zondag op de agenda staat, kan de top vier en de samenstelling van de PO nog dooreengeschud worden. bron: Belga Het bericht Audi Hockey League – Watducks, Dragons, Racing en Léopold zeker van PO-ticket verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.