Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
18:09 uur

Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende

De Redactie

11/09/2016 - 16:48

Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was in het verleden meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE REDACTIE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nieuw infobord aan Leopold II zal controverse niet stoppen (12/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een nieuw infobord bij het omstreden monument van Leopold II op de zeedijk, moet het koloniaal verleden van de koning historisch correcter plaatsen.
  [naar artikel]
 2. Afgehakte hand van Oostends Leopold II-standbeeld wordt dan toch niet overhandigd (21/02/2019 - De Morgen)
  De hand die in 2004 van een bronzen standbeeld van Leopold II in Oostende is gekapt, wordt dan toch niet geschonken aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De man die destijds deelnam aan de vandalenstreek onthulde donderdag de afgezaagde ledemaat, maar wilde de hand niet overhandigen.
  [naar artikel]
 3. Student beklimt Leuvens stadhuis om standbeeld Leopold II onder de aandacht te brengen (26/06/2018 - De Morgen)
  De 22-jarige Gert Huskens is het Leuvense stadhuis opgeklommen. Aan het standbeeld van Leopold II bevestigde hij de studietoelating van de eerste Congolese student in Leuven.
  [naar artikel]
 4. Waar is de hand van de slaaf van Leopold II? (01/01/2019 - Knack)
  Vijftien jaar nadat drie mannen in Oostende de bronzen hand van een Congolese slaaf aan het standbeeld van Leopold II hebben afgezaagd, willen ze een graantje meepikken van alle aandacht die dezer dagen naar ons koloniale verleden gaat. Piet Wittevrongel, de 'geestelijke vader' van de actie, beweert zelfs dat het AfricaMuseum achter de hand aanzit.
  [naar artikel]
 5. Graffiti van klimaatactivisten verwijderd van Leopold II-standbeeld op Troonplein (29/03/2019 - Metro)
  Het standbeeld van Leopold II op het Troonplein dat na de doortocht van de klimaatactivisten van ‘Occupy for Climate’ met graffiti was besmeurd, is gereinigd door de diensten van de Regie der Gebouwen. De rekening komt neer op zo’n 400 euro exclusief btw. Een klimaatorganisatie uit Dendermonde had aangeboden om het standbeeld zelf te kuisen. “Wat vermeldenswaardig is, is dat we een mail hebben ontvangen van de klimaatgroep “Klimaatactie Dendermonde” met het aanbod om het zelf te reinigen. Voor het verwijderen van de graffiti hebben we uiteindelijk toch beslist om beroep te doen op een gespecialiseerde firma”, vertelt Tine Deckers, woordvoerster van de Regie der Gebouwen. De exacte afrekening is er nog niet, maar normaal gezien bedraagt een interventie ongeveer 400 euro exclusief btw. Greenpeace, een van de organisatoren van ‘Occupy for Climate’, had aan de netheidsdiensten van de stad Brussel ook al laten weten dat ze wilden tussenkomen bij de reiniging van het standbeeld. bron: Belga Het bericht Graffiti van klimaatactivisten verwijderd van Leopold II-standbeeld op Troonplein verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Buste van Leopold II teruggevonden in Dudenpark in Vorst (13/01/2018 - Metro)
  De buste van Leopold II die in de nacht van woensdag op donderdag door activisten werd gestolen, is zaterdag in hetzelfde Dudenpark teruggevonden door medewerkers van Brussel Leefmilieu. Dat heeft de RTBF gemeld. De buste liep geen schade op. Burgemeester Marc-Jean Ghyssels van Vorst had in een video een oproep gelanceerd om de buste terug te vinden. Over een maand of twee zou de buste zijn plaats terug krijgen. De diefstal was het werk van het anti-koloniaal collectief Association Citoyenne pour un Espace public Décolonial (ACED). Ze wilden hiermee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning. “Leopold II is vooral de auteur van een methodisch bedrijf van plundering, verantwoordelijk voor miljoenen doden, wat de lokale samenlevingen diepgaand heeft gedestructureerd”. In het verleden hebben activisten al vaker acties ondernomen tegen beelden van de omstreden monarch die regeerde van 1865 tot 1909. Zo werd het ruiterbeeld van Leopold II, aan het Troonplein in Brussel, in 2008, 2013 en 2015 met rode verf beklad. In 2004 werd een hand van het standbeeld van Leopold II op de dijk in Oostende afgehakt. bron: Belga
  [naar artikel]
 7. Afgezaagde hand Leopoldstandbeeld boven water (21/02/2019 - De Tijd)
  10:07 Vijftien jaar nadat in Oostende de hand van een Congolese slaaf van een standbeeld van Leopold II werd afgezaagd, is het erfgoedstuk terecht. De daders eisen excuses van het koningshuis voor de wandad...
  [naar artikel]
 8. Nederlander geeft Leopold I zijn degen terug (17/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het standbeeld van Leopold I heeft weer een sabel. De degen werd de koning in 2011 afhandig gemaakt door een groepering die opkomt voor illegalen.
  [naar artikel]
 9. Oostendse actiegroep ‘verminkte’ 15 jaar geleden een Leopold II-standbeeld: “Wij eisen koninklijke excuses. En de tand van Lumumba” (21/02/2019 - De Morgen)
  Vijftien jaar nadat ze werd afgezaagd door de actiegroep De Stoete Ostendenoare, wordt de hand van de slaaf uit het Oostendse standbeeld van koning Leopold II vanavond overhandigd aan minister Sven Gatz. Tenminste, dat kondigt stadstheater NTGent aan. “Een afgietsel”, corrigeert de actiegroep. “De echte hand ruilen we enkel tegen de tand van Lumumba.”
  [naar artikel]
 10. Actievoerders aan de haal met degen Leopold I (12/04/2019 - De Morgen)
  Onbekenden hebben de degen van het standbeeld van Leopold I in De Panne afgezaagd. Volgens de burgemeester van De Panne is dit ‘het werk van mensen zonder papieren’.
  [naar artikel]
 11. Dank, o dank, koning Leopold III (13/04/2019 - De Morgen)
  'Onze zaak is rechtvaardig en rein. Leve België.' In Kortrijk staat het enige standbeeld van Leopold III, de controversiële vierde Koning der Belgen. 'Die mens bedoelde dat goed.'
  [naar artikel]
 12. Reuzegrote tekening Leopold II duikt op na afbraakwerken in Oostende (04/10/2017 - VRT NWS)
  In de Kapellestraat in Oostende is een reuzegrote tekening van Leopold II op een muur verschenen nadat een handelspand is afgebroken. Wie de koning heeft afgebeeld en wanneer dat is gebeurd, is niet duidelijk.
  [naar artikel]
 13. Hasselt pakt omstreden monument Leopold II aan (06/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt zit verveeld met het monument dat op het Kolonel Dusartplein hulde brengt aan de omstreden koning Leopold II, die miljoenen doden op zijn geweten heeft. Een werkgroep moet een oplossing zoeken voor het beeld. “Hoog tijd dat er iets gebeurt”, zegt Idesbald Goddeeris, hoogleraar geschiedenis aan de KU Leuven.
  [naar artikel]
 14. Vandalen steken Sloveens standbeeld van Trump in brand (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Slovenië, het geboorteland van Trumps vrouw Melania, is een omstreden houten standbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump in vlammen...
  [naar artikel]
 15. Nu lijkt hij er écht op: nieuw standbeeld Ronaldo doet miskleun op luchthaven Madeira verbleken (27/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Cristiano Ronaldo heeft een nieuw standbeeld gekregen op het Real Madrid-museum en dan is het altijd even afwachten hoe de beeldhouwer met dienst...
  [naar artikel]
 16. Koninklijke zorgen over opening AfricaMuseum (08/11/2018 - De Morgen)
  Exact een maand voor de feestelijke opening van het gerenoveerde AfricaMuseum in Tervuren bouwt de politieke spanning zich op. Zal de koning aanwezig zijn? En wat als hij ter plekke openlijk kritiek krijgt over de misdaden van Leopold II in Congo? Een Leopold II-standbeeld in het park lijkt plots nog het minste probleem.
  [naar artikel]
 17. Ontevredenheid bij Afro-Belgen rond nieuw Afrikamuseum: 'De renovatie vergeet de essentie' (06/10/2018 - Knack)
  Zaterdag laat kunstenares Laura Nsengiyumva een standbeeld van Leopold II smelten. Knack ontmoette haar samen met Toma Luntumbue, curator van de biënnale van Lumumbashi in Congo: 'De transformatie van het museum is een non-evenement.'
  [naar artikel]
 18. Houten standbeeld van Donald Trump in Slovenië gaat in vlammen op (10/01/2020 - De Morgen)
  In Slovenië is een houten standbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump in vlammen opgegaan. Het zou gaan om vandalisme, enkele maanden na de omstreden installatie van het standbeeld door een lokale architect. Melania Trump, de echtgenote van de president, is afkomstig van Slovenië.
  [naar artikel]
 19. Standbeeld van Trump in Slovenië gaat in vlammen op (09/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Slovenië is een houten standbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump in vlammen opgegaan. Het zou gaan om vandalisme, enkele maanden na de omstreden installatie van het standbeeld door een lokale architect. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Melania Trump, de echtgenote van de Amerikaanse president, is afkomstig van Slovenië.
  [naar artikel]
 20. Het staat er amper één dag en er is al hommeles over nieuw standbeeld (13/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Er is ophef ontstaan rond de komst van het standbeeld van Jacques Brel op het Oud Korenhuisplein. De familie zou het werk immers afkeuren.
  [naar artikel]
 21. Neergehaald standbeeld van Poolse priester, verdacht van kindermisbruik, staat opnieuw recht (23/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het standbeeld van de omstreden Poolse priester van de vakbond Solidarnosc, dat eerder deze week omvergeworpen werd door activisten, werd met de...
  [naar artikel]
 22. Standbeeld Leopold II krijgt Congolese hand toch niet terug (21/02/2019 - De Standaard)
  Een Oostendse actiegroep ziet alsnog af van de teruggave van een deel van het monument van koning Leopold II dat in 2004 op de zeedijk werd ontvreemd. ‘De Stoeten Ostendenaere’ hakte toen het hand af van het beeld van een Congolees, die onder de vorst staat. Die hand wordt pas teruggegeven als België zijn excuses aanbiedt voor het koloniaal verleden.
  [naar artikel]
 23. Rijden er spooktrams in Antwerpen? Vlak voor aankomst verdwijnen ze op infobord (18/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Tramreizigers kennen het fenomeen. Het infobord van De Lijn geeft aan dat een tram het premetrostation gaat binnenrijden. Alleen lijkt die op het laatste moment te verdwijnen en springt de wachttijd op enkele minuten. Rijden er spooktrams in Antwerpen?
  [naar artikel]
 24. Verlichtingspaal en infobord in Lanklaar geramd (08/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op de Boslaan in Lanklaar zijn donderdag rond 7 uur een infobord en een verlichtingspaal geramd. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Siemenslaan. Bij een inhaalmanoeuvre waren daar een auto en een bestelwagen gebotst. De auto schoof verder door en botste tegen de obstakels langs de weg. Niemand raakte gewond. (mm)
  [naar artikel]
 25. Maak kennis met het hoogste standbeeld ter wereld: India onthult standbeeld van 182 meter (31/10/2018 - VRT NWS)
  In India wordt vandaag 's werelds hoogste standbeeld onthuld. Het "Standbeeld van de Eenheid" stelt Sardar Patel voor, naast Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru een van de belangrijkste onafhankelijkheidsstrijders in India. Toch heeft de huidige premier Narendra Modi ook politieke bedoelingen met zijn standbeeld.
  [naar artikel]
 26. Standbeeld prinses Diana en Dodi verlaat Harrods (14/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het peperdure standbeeld van wijlen prinses Diana en haar partner Dodi Al Fayed zal niet langer het luxueuze winkelcentrum Harrods opfleuren. De beslissing komt er nadat haar zonen prins Harry en William plannen hebben om een nieuw standbeeld te plaatsen op Kensington Palace.
  [naar artikel]
 27. Onbekende kunstschat van Leopold II blijkt heel wat minder waardevol (06/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  De onbekende tekening van Leopold II waarover woensdag in Oostende commotie ontstond, blijkt gewoon behangpapier dat tien jaar geleden in een horecazaak werd aangebracht.
  [naar artikel]
 28. Wim Delvoye onthult nieuw standbeeld in Parijs (02/10/2017 - VRT NWS)
  In de tuin van het observatorium van Parijs is een standbeeld van de hand van Wim Delvoye voorgesteld. Het gaat om een bronzen beeld van François Arago, een Franse wetenschapper uit de 19e eeuw.
  [naar artikel]
 29. In Duitsland is een omstreden gouden standbeeld van Erdogan na twee dagen al weer weggehaald (30/08/2018 - De Morgen)
  Het goudkleurige standbeeld van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het Duitse Wiesbaden is woensdag alweer verwijderd, nog geen twee dagen nadat het was geplaatst op een plein in het centrum van de stad. Volgens het stadsbestuur kon de veiligheid rond het beeld niet langer worden gegarandeerd.
  [naar artikel]
 30. Nieuw boek over het Congo van Leopold II: ‘Levend amputeren was meer dan een individuele straf’ (04/03/2020 - De Morgen)
  Zana Etambala schreef een kanjer van een boek over de Congo Vrijstaat, het particuliere wingewest van Leopold II waar mensenlevens van geen tel waren. Gesprek met een Belgisch-Congolese historicus die plannen koestert voor een koloniaal monument in Kinshasa, ter ere van drie Belgische Leopold II-critici. ‘Het is moeilijk om onbewogen te blijven.’
  [naar artikel]
 31. Eerste infobord buurtpreventie staat in Neerharen (07/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Exact 1 jaar na de start van het buurtinformatienetwerk via de populaire communicatietoepassing “WhatsApp” voor smartphones onthulden de initiatiefnemers een eerste infobord op het grondgebied van Lanaken. Het groene waarschuwingsbordje staat op het kruispunt van de Schuttershofstraat en de Romeinendreef in Neerharen en kwam er op vraag van de wijkbewoners. Uit onderzoek van de universiteit in Tilburg (NL) blijkt inmiddels dat het aantal woninginbraken in wijken met WhatsApp-groepen tot 40 procent daalt.
  [naar artikel]
 32. VIDEO. Discussie over monument van trompetterende olifant (07/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een inwoner van Geraardsbergen vraagt in een open brief aan het stadsbestuur om een infobord te plaatsen bij het koloniaal monument in het Grupello-park. Daar staat een trompetterende olifant, het standbeeld werd na de oorlog opgericht als eerbetoon aan de Congo-pioniers die rond 1900 het leven lieten. De initiatiefnemer vindt dat bij het beeld een bord moet komen dat mensen informatie geeft over het koloniaal verleden van België.
  [naar artikel]
 33. Juriste vlammend over standbeelden Leopold II: "Hitler plaats je toch ook niet op een voetstuk?" (25/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Standbeelden van koning Leopold II horen thuis in een museum en niet in de openbare ruimte. Dat ze er nog staan - zoals in Oostende - en dat er
  [naar artikel]
 34. FC Barcelona vernoemt jeugdstadion naar Cruijff, die ook standbeeld krijgt (25/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  FC Barcelona zal het nieuw te bouwen stadion voor de jeugdspelers vernoemen naar Johan Cruijff. Bovendien laat de club een standbeeld maken van
  [naar artikel]
 35. Uniek standbeeld van oma Toetanchamon duikt op in Luxor (24/03/2017 - De Redactie)
  Het woestijnzand van Egypte heeft alweer een kunstschat prijsgegeven. Nadat eerder een standbeeld van farao Ramses II in Caïro was ontdekt, hebben archeologen in Luxor een standbeeld van koningin Teje gevonden.
  [naar artikel]
 36. India zal groter dan groot standbeeld van Rama bouwen in de heilige stad Ayodhya (26/11/2018 - VRT NWS)
  De noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft beslist dat ze een enorm standbeeld voor Lord Rama gaat bouwen in de stad Ayodhya. Dat zou veel groter zijn dan dat van Patel dat nu het grootste beeld ter wereld is en dat van de hindoekoning Shivaji dat dat binnenkort nog moet overtreffen. De bouw is echter evenzeer omstreden.
  [naar artikel]
 37. Hasselt laat omstreden Leopold II dan toch op zijn sokkel staan (25/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Hasseltse stadsbestuur heeft vrijdag een bord met uitleg laten plaatsen bij het koloniaal monument ter ere van Leopold II en zijn Limburgse medewerkers. Het monument op het Kolonel Dusartplein staat ter discussie omdat het een regime vereert dat vele Congolese doden op zijn geweten heeft.
  [naar artikel]
 38. Dit wordt het hoogste standbeeld ter wereld (23/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In oktober moet het hoogste standbeeld ter wereld eindelijk klaar zijn. Het Standbeeld van de Eenheid in India steekt dan met 183 meter het vorige...
  [naar artikel]
 39. Afgehakte hand Leopold II wordt dan toch niet overhandigd (21/02/2019 - Metro)
  De hand die in 2004 van een bronzen standbeeld van Leopold II in Oostende is gekapt, wordt dan toch niet geschonken aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De man die destijds deelnam aan de vandalenstreek onthulde donderdag het afgezaagde ledemaat in de zaal van de Minardschouwburg in Gent. Daar was de minister aanwezig voor een debat rond de problematiek met visa voor Afrikaanse artiesten. Piet Wittevrongel, lid van de actiegroep ‘De Stoeten Ostendenaere’, onthulde donderdag de afgehakte hand, die hij aan de minister zou overmaken. Maar de overdracht kon enkel doorgaan, indien België zijn excuses zou aanbieden voor het koloniaal verleden. Gezien die excuses donderdag niet beloofd kunnen worden, zal de man het bronzen hand terug meenemen naar Blankenberge, vanwaar hij afkomstig is. Ook vraagt Wittevrongel dat de laatste overblijfselen van de vermoorde Congolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba, de restanten van zijn gebit, zouden worden teruggegeven aan diens nabestaanden. bron: Belga Het bericht Afgehakte hand Leopold II wordt dan toch niet overhandigd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Deze gemeenten hebben nog straten genoemd naar Leopold II en Cyriel Verschaeve (19/11/2019 - De Standaard)
  Kortrijk schrapt zowel de Cyriel Verschaevestraat als de Leopold II-laan. In het straatbeeld is geen plaats meer voor een eerbetoon aan deze omstreden figuren. In andere gemeenten is er wél nog een straat naar de collaborateur of de vorst genoemd. Een overzicht.
  [naar artikel]
 41. Barcelona vernoemt jeugdstadion naar Cruijff, die ook standbeeld krijgt (25/03/2017 - Sporza)
  Voetbalclub Barcelona zal het nieuw te bouwen jeugdstadion vernoemen naar Johan Cruijff. De Spaanse topclub zal ook een standbeeld maken van de legendarische nummer 14.
  [naar artikel]
 42. Vermiste afgehakte hand van Leopold II-monument duikt op in Gent, maar verdwijnt nu weer naar een geheime locatie  (22/02/2019 - VRT NWS)
  De vermiste afgehakte hand van het bronzen monument voor Leopold II in Oostende is even in de openbaarheid verschenen. Vijftien jaar geleden werd het stuk brons afgehakt en meegenomen.
  [naar artikel]
 43. Standbeeld Urbanus bijna onthoofd door Freddy De Vadder (31/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het scheelde niet veel of het standbeeld van Urbanus moest het stellen zonder onze held, want komiek Freddy De Vadder wilde zijn eigen standbeeld
  [naar artikel]
 44. David Beckham gelooft ogen niet als hij zijn nieuw standbeeld ziet. “Heb ik dáárvoor mijn familie uitgenodigd?” (13/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Televisiepresentator James Corden laat zich wel vaker verleiden tot een goede practical joke. Ditmaal nam hij voormalig topvoetballer David Beckham bij de neus. De Brit zou bij LA Galaxy geëerd met een standbeeld… al was hij stomverbaasd toen hij het resultaat te zien kreeg.
  [naar artikel]
 45. David Beckham gelooft ogen niet als hij zijn nieuw standbeeld ziet: “Heb ik dáárvoor mijn familie uitgenodigd?” (13/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Televisiepresentator James Corden laat zich wel vaker verleiden tot een goede practical joke. Ditmaal nam hij voormalig topvoetballer David Beckham bij de neus. De Brit zou bij LA Galaxy geëerd met een standbeeld… al was hij stomverbaasd toen hij het resultaat te zien kreeg.
  [naar artikel]
 46. India begint aan bouw van grootste standbeeld ter wereld (24/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  India is vandaag begonnen aan het optrekken van wat het grootste standbeeld van de wereld moet worden. Het standbeeld van een hindoeleider uit de
  [naar artikel]
 47. 'Foute' standbeelden wankelen op voetstuk (16/08/2017 - De Morgen)
  In Virginia kwam extreemrechts op straat tegen de verwijdering van een gecontesteerd standbeeld. Maar ook hier worstelen steeds meer gemeenten met beelden van Leopold II en andere verwijzingen naar ons koloniaal verleden. De Afrikaanse gemeenschap roert zich.
  [naar artikel]
 48. 50 bewoners geëvacueerd bij brand appartementsgebouw in Oostende (11/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In een appartementsgebouw langs de Leopold III-Laan in Oostende is even na 6 uur brand uitgebroken in de kelderverdieping. De bewoners merkten de
  [naar artikel]
 49. De hand van de slaaf van Leopold II is opnieuw terecht: 'Het was natuurlijk één grote provocatie' (21/02/2019 - Knack)
  Vijftien jaar geleden werd de hand van het bronzen beeld van Leopold II op de dijk in Oostende afgezaagd door de actiegroep De Stoeten Ostendenoare. De hand is nu terecht en zal op het Gentse festival Same same but different donderdagavond overhandigd worden aan ­minister van Cultuur Sven Gatz en ­Bambi Ceuppens van het Africamuseum. Knack sprak in januari nog met Piet Wittevrongel van de actiegroep.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.