Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2020
22:14 uur

Amnesty: "nieuwe bewijzen over geweld tegen Rohingya in Myanmar"

De Morgen

07/02/2018 - 21:46

Amnesty International komt met nieuwe bewijzen van schendingen die de veiligheidstroepen van Myanmar begaan tegen de Rohingya-bevolking. Ze voerde gesprekken met 19 Rohingya. Zij beschreven hoe de uithongering, ontvoeringen en plunderingen van hun eigendommen hen op de vlucht deden slaan.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amnesty komt met nieuwe bewijzen over geweld tegen Rohingya in Myanmar (07/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Amnesty International komt met nieuwe bewijzen van schendingen die de veiligheidstroepen van Myanmar begaan tegen de Rohingya-bevolking. De...
  [naar artikel]
 2. Amnesty levert nieuwe bewijzen voor vervolging Rohingya in Myanmar: "Uiten van verontwaardiging volstaat niet langer" (18/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Amnesty International (AI) voert in een rapport nieuwe bewijzen aan dat de Myanmarese veiligheidsdiensten de Rohingya systematisch en doelgericht...
  [naar artikel]
 3. Amnesty: "Myanmar gebruikt techniek verschroeide aarde om terugkeer Rohingya te beletten (14/09/2017 - VRT NWS)
  De mensenrechtenorganisatie Amnesty International uit zware kritiek op Myanmar wegens wat het etnische zuiveringen van Rohingya-moslims noemt. Amnesty baseert zich op getuigenissen, video's en satellietbeelden van brandhaarden.
  [naar artikel]
 4. "Mijn 6-jarig zoontje werd de keel overgesneden", Rohingya getuigen over buitensporig geweld in Myanmar      (12/10/2017 - VRT NWS)
  Sinds augustus zijn meer dan een half miljoen Rohingya-moslims op de vlucht voor het Myanmarese leger. 'Terzake'-journalist Thomas De Graeve kon in Bangladesh spreken met enkele Rohingya-vrouwen over het extreme geweld in Myanmar. "Terugkeren? Schiet ons maar dood, dat is beter."
  [naar artikel]
 5. "Myanmar maakt zich schuldig aan apartheid tegen Rohingya"  (21/11/2017 - VRT NWS)
  De behandeling van Rohingya in Myanmar komt neer op apartheid. Dat staat in een rapport van Amnesty International, die de levensomstandigheden van de moslimminderheid in het Zuid-Oost Aziatische land heeft onderzocht. De Myanmarese autoriteiten worden ervan beschuldigd een "wreed systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie" te hanteren. "Dit weerzinwekkende systeem van discriminatie en segregatie is doorgedrongen in elk aspect van het leven van de Rohingya", zegt Anna Neistat van de mensenrechtenorganisatie.
  [naar artikel]
 6. Nobelprijswinnares laat zich dan toch uit over geweld tegen moslimminderheid Rohingya (06/09/2017 - VRT NWS)
  Na weken van stilzwijgen reageert regeringleidster van Myanmar Aung San Suu Kyi op het geweld tegen de Rohingya: ze veroordeelt de "misinformatie", maar zegt niks over de Rohingya die massaal naar Bangladesh vluchten.
  [naar artikel]
 7. Amnesty: 'Myanmar is bezig aan etnische zuivering' (14/04/2019 - De Morgen)
  Amnesty International komt met bewijzen: het regime van Myanmar heeft systematisch brand gesticht om Rohingya te verdrijven.
  [naar artikel]
 8. Amnesty: 'Myanmar is bezig aan etnische zuivering' (15/09/2017 - De Morgen)
  Amnesty International komt met bewijzen: het regime van Myanmar heeft systematisch brand gesticht om Rohingya te verdrijven.
  [naar artikel]
 9. Amnesty International: "Myanmar bouwt legerkampen in verlaten dorpen van Rohingya " (12/03/2018 - VRT NWS)
  Een maand geleden toonden satellietbeelden aan dat het leger van Myanmar dorpen van de verdreven Rohingya had platgewalst en platgebrand. Nu komen er op sommige plaatsen legerkampen, zegt Amnesty International. 
  [naar artikel]
 10. “Bewijzen voor oorlogsmisdaden van leger Myanmar tegen etnische minderheden” (24/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het leger van Myanmar blijft zich schuldig maken aan gruweldaden tegen verschillende etnische minderheden in het land. De meldt Amnesty International, dat zegt bewijzen te hebben van oorlogsmisdaden en andere militaire inbreuken tegen etnische groepen in het noorden van Myanmar. De mensenrechtenorganisatie eist dat de 99ste Lichte Infanterie Divisie (LID) van het leger, die twee jaar geleden al betrokken was bij het geweld tegen de Rohingya, ter verantwoording wordt geroepen.
  [naar artikel]
 11. VN-commissie die geweld tegen Rohingya onderzoekt wil "onbeperkte" toegang tot Myanmar (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-commissie die de golf van geweld tegen de Rohingya in Myanmar moet onderzoeken, heeft een "onbeperkte toegang" tot het getroffen gebied
  [naar artikel]
 12. Amnesty: "Islamitische Rohingya-rebellen hebben hindoes vermoord in Myanmar" (22/05/2018 - VRT NWS)
  De mensenrechtengroep Amnesty International beschuldigt islamitische Rohingya-rebellen van een bloedbad onder hindoes vorig jaar in Myanmar. Onder de slachtoffers zouden mannen, vrouwen en kinderen geweest zijn.
  [naar artikel]
 13. Nieuw rapport Amnesty legt 'systematiek en grootschaligheid van bruut geweld tegen Rohingya' bloot (18/10/2017 - Knack)
  Amnesty International (AI) voert in een rapport nieuwe bewijzen aan dat de Myanmarese veiligheidsdiensten de Rohingya systematisch en doelgericht vervolgen. De organisatie roept de internationale gemeenschap dringend op om stappen te ondernemen.
  [naar artikel]
 14. Amnesty levert nieuwe bewijzen voor vervolging Rohingya in Myanmar: "Uiten van verontwaardiging volstaat niet langer" (18/10/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/Na6GhPIJZxg6pO6texOeBjyEHCg/diocontent/113737701/_crop/0/0/3500/1976/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 15. Amnesty levert nieuwe bewijzen van vervolging Rohingya (18/10/2017 - VRT NWS)
  Amnesty International voert in een rapport nieuwe bewijzen aan dat de Myanmarese veiligheidsdiensten de Rohingya systematisch en doelgericht vervolgen. 
  [naar artikel]
 16. Amnesty International: 'Dorpen platgebrand in functie van etnische zuivering van Rohingya' (14/09/2017 - Knack)
  Amnesty International heeft nieuwe bewijzen verzameld die aantonen dat in Myanmar de tactiek van verbrande aarde op grote schaal wordt toegepast. Veiligheidsdiensten en milities leggen er volledige dorpen van Rohingya in de as en schieten blindelings op mensen die trachten te vluchten.
  [naar artikel]
 17. Amnesty komt met nieuwe bewijzen over geweld tegen Rohingya in Myanmar (07/02/2018 - Metro)
  Amnesty International komt met nieuwe bewijzen van schendingen die de veiligheidstroepen van Myanmar begaan tegen de Rohingya-bevolking. De mensenrechtenorganisatie sprak eind januari met negentien Rohingya-mannen en -vrouwen die pas in Bangladesh waren aangekomen. Zij beschreven hoe de uithongering, ontvoeringen en plunderingen van hun eigendommen hen op de vlucht deden slaan. “Met officiële ontkenningen en leugens, en door een gecoördineerde inspanning om onafhankelijke onderzoekers buiten de deur te houden, blijft het Myanmarese leger wegkomen met misdaden tegen de menselijkheid”, zegt Matthew Wells van Amnesty International, die net terug is van een onderzoeksmissie. De onderdrukking lijkt erop gericht het noorden van Rakhine onleefbaar te maken voor de tienduizenden Rohingya die daar nog zijn. Dit past in de meedogenloze campagne van geweld van het Myanmarese leger, die sinds augustus vorig jaar al meer dan 688.000 Rohingya over de grens naar Bangladesh heeft gejaagd, zegt Amnesty. Op 25 augustus 2017 startte het leger een militaire operatie tegen de Rohingya-burgerbevolking in het noorden van de provincie Rakhine, nadat een gewapende groep, het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), een 30-tal buitenposten van de veiligheidstroepen had aangevallen. Volgens AI beging het leger misdaden tegen de menselijkheid, zoals het op grote schaal vermoorden van vrouwen, mannen en kinderen, verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen, massale deportaties en het systematisch platbranden van dorpen. Amnesty International heeft onder meer drie recente gevallen opgetekend van ontvoeringen van meisjes of jonge vrouwen door het Myanmarese leger. Gezien het alomtegenwoordige seksuele geweld dat deze en vorige militaire campagnes tegen Rohingya in het noorden van Rakhine kenmerkte, doen deze ontvoeringen ernstige vermoedens rijzen van verkrachting en seksuele slavernij, zegt de organisatie. Rohingya op de vlucht moeten voorbij checkpoints van de veiligheidstroepen en daar vallen ze ten prooi aan systematische diefstal van geld en andere waardevolle bezittingen van elke persoon die een checkpoint passeert. Rohingya-vrouwen vertelden Amnesty International ook dat Myanmarese soldaten hen tijdens controles aan de checkpoints onderwierpen aan seksueel geweld. bron: Belga
  [naar artikel]
 18. Amnesty komt met nieuwe bewijzen over geweld tegen Rohingya in Myanmar (07/02/2018 - Metro)
  Amnesty International komt met nieuwe bewijzen van schendingen die de veiligheidstroepen van Myanmar begaan tegen de Rohingya-bevolking. De mensenrechtenorganisatie sprak eind januari met negentien Rohingya-mannen en -vrouwen die pas in Bangladesh waren aangekomen. Zij beschreven hoe de uithongering, ontvoeringen en plunderingen van hun eigendommen hen op de vlucht deden slaan. “Met officiële ontkenningen en leugens, en door een gecoördineerde inspanning om onafhankelijke onderzoekers buiten de deur te houden, blijft het Myanmarese leger wegkomen met misdaden tegen de menselijkheid”, zegt Matthew Wells van Amnesty International, die net terug is van een onderzoeksmissie. De onderdrukking lijkt erop gericht het noorden van Rakhine onleefbaar te maken voor de tienduizenden Rohingya die daar nog zijn. Dit past in de meedogenloze campagne van geweld van het Myanmarese leger, die sinds augustus vorig jaar al meer dan 688.000 Rohingya over de grens naar Bangladesh heeft gejaagd, zegt Amnesty. Op 25 augustus 2017 startte het leger een militaire operatie tegen de Rohingya-burgerbevolking in het noorden van de provincie Rakhine, nadat een gewapende groep, het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), een 30-tal buitenposten van de veiligheidstroepen had aangevallen. Volgens AI beging het leger misdaden tegen de menselijkheid, zoals het op grote schaal vermoorden van vrouwen, mannen en kinderen, verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen, massale deportaties en het systematisch platbranden van dorpen. Amnesty International heeft onder meer drie recente gevallen opgetekend van ontvoeringen van meisjes of jonge vrouwen door het Myanmarese leger. Gezien het alomtegenwoordige seksuele geweld dat deze en vorige militaire campagnes tegen Rohingya in het noorden van Rakhine kenmerkte, doen deze ontvoeringen ernstige vermoedens rijzen van verkrachting en seksuele slavernij, zegt de organisatie. Rohingya op de vlucht moeten voorbij checkpoints van de veiligheidstroepen en daar vallen ze ten prooi aan systematische diefstal van geld en andere waardevolle bezittingen van elke persoon die een checkpoint passeert. Rohingya-vrouwen vertelden Amnesty International ook dat Myanmarese soldaten hen tijdens controles aan de checkpoints onderwierpen aan seksueel geweld. bron: Belga
  [naar artikel]
 19. Amnesty International heeft nieuwe bewijzen van bloedbad door Rohingya-groep in Myanmar (22/05/2018 - Metro)
  Een gewapende Rohingya-groep is verantwoordelijk voor minstens één en mogelijk twee slachtpartijen op 99 Hindoe-vrouwen, -mannen en -kinderen in augustus 2017. De groep maakte zich ook schuldig aan andere onwettige moorden en ontvoeringen. Dat blijkt uit nieuwe bewijzen die Amnesty International dinsdag onthult, nadat de internationale organisatie ter plaatse een grondig onderzoek uitvoerde in de staat Rakhine. Amnesty baseert haar bevindingen op tientallen interviews die afgenomen werden in Rakhine en vlak over de grens in Bangladesh, maar ook op fotografisch bewijsmateriaal dat geanalyseerd werd door forensische pathologen. “Uit de informatie blijkt hoe strijders van de Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) met hun aanvallen immens veel angst gezaaid hebben onder de Hindoes en andere etnische minderheden”, zegt Tirana Hassan, crisisdirecteur van de mensenrechtenorganisatie. “Ons meest recent onderzoek werpt een licht op de weinig gerapporteerde mensenrechtenschendingen die onlangs door ARSA in het noorden van Rakhine gepleegd werden.” “De acties van ARSA zijn extreem wreed en hebben een onuitwisbare indruk nagelaten bij de overlevenden die we gesproken hebben. Deze gruweldaden mogen, net zoals de misdaden tegen de mensheid gepleegd door de Myanmarese veiligheidstroepen, niet ongestraft blijven”, benadrukt Hassan. De Rohingya-moslims zijn een minderheid in Myanmar. Sinds augustus 2017 zijn bijna 700.000 leden van de Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. Volgens de Verenigde Naties leven ze sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in Bengalese vluchtelingenkampen. bron: Belga Het bericht Amnesty International heeft nieuwe bewijzen van bloedbad door Rohingya-groep in Myanmar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Amnesty International heeft nieuwe bewijzen van bloedbad door Rohingya-groep in Myanmar (22/05/2018 - Metro)
  Een gewapende Rohingya-groep is verantwoordelijk voor minstens één en mogelijk twee slachtpartijen op 99 Hindoe-vrouwen, -mannen en -kinderen in augustus 2017. De groep maakte zich ook schuldig aan andere onwettige moorden en ontvoeringen. Dat blijkt uit nieuwe bewijzen die Amnesty International dinsdag onthult, nadat de internationale organisatie ter plaatse een grondig onderzoek uitvoerde in de staat Rakhine. Amnesty baseert haar bevindingen op tientallen interviews die afgenomen werden in Rakhine en vlak over de grens in Bangladesh, maar ook op fotografisch bewijsmateriaal dat geanalyseerd werd door forensische pathologen. “Uit de informatie blijkt hoe strijders van de Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) met hun aanvallen immens veel angst gezaaid hebben onder de Hindoes en andere etnische minderheden”, zegt Tirana Hassan, crisisdirecteur van de mensenrechtenorganisatie. “Ons meest recent onderzoek werpt een licht op de weinig gerapporteerde mensenrechtenschendingen die onlangs door ARSA in het noorden van Rakhine gepleegd werden.” “De acties van ARSA zijn extreem wreed en hebben een onuitwisbare indruk nagelaten bij de overlevenden die we gesproken hebben. Deze gruweldaden mogen, net zoals de misdaden tegen de mensheid gepleegd door de Myanmarese veiligheidstroepen, niet ongestraft blijven”, benadrukt Hassan. De Rohingya-moslims zijn een minderheid in Myanmar. Sinds augustus 2017 zijn bijna 700.000 leden van de Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. Volgens de Verenigde Naties leven ze sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in Bengalese vluchtelingenkampen. bron: Belga Het bericht Amnesty International heeft nieuwe bewijzen van bloedbad door Rohingya-groep in Myanmar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Amnesty International heeft nieuwe bewijzen van slachtpartij door Rohingya-groep in Myanmar (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een gewapende Rohingya-groep is verantwoordelijk voor minstens één en mogelijk twee slachtpartijen op 99 Hindoe-vrouwen, -mannen en -kinderen in...
  [naar artikel]
 22. Rohingya-vluchteling getuigt: "We zitten in de val" (08/09/2017 - VRT NWS)
  Honderdduizenden Rohingya's, de moslimminderheid uit Myanmar, zijn op de vlucht voor etnisch-religieus geweld. Sommigen wagen de gevaarlijke tocht naar buurland Bangladesh, maar velen zitten in vluchtelingenkampen in Myanmar, bijeengebracht door de regering. De Vranckx-redactie sprak met een Rohingya die in het Thet Kay Pyin vluchtelingenkamp woont. Om veiligheidsredenen kunnen we zijn naam niet vrijgeven.
  [naar artikel]
 23. Facebook geeft toe: "Niet genoeg gedaan om geweld tegen moslims in Myanmar te voorkomen" (07/11/2018 - VRT NWS)
  Uit onderzoek blijkt dat Facebook in Myanmar is gebruikt om geweld aan te wakkeren tegen de Rohingya-minderheid, die voornamelijk uit moslims bestaat. Het Amerikaanse bedrijf erkent ondertussen dat het meer had kunnen doen om dat te voorkomen.
  [naar artikel]
 24. Geweld tegen Rohingya – Amnesty levert in rapport nieuwe bewijzen vervolging Rohingya (18/10/2017 - Metro)
  Amnesty International (AI) voert in een rapport nieuwe bewijzen aan dat de Myanmarese veiligheidsdiensten de Rohingya systematisch en doelgericht vervolgen. De organisatie roept de internationale gemeenschap dringend op om stappen te ondernemen. De afgelopen weken sloegen in de Myanmarese provincie Rakhine al meer dan 530.000 Roghingya op de vlucht. Voor het rapport “My world is finished: Rohingya Targeted in Crimes against Humanity in Myanmar” voerde AI gesprekken met meer dan 120 van hen. De mensenrechtenorganisatie interviewde ook 30 dokters, hulpverleners, journalisten en Bengalese ambtenaren. Hun conclusie is dat de Myanmarese veiligheidsdiensten systematisch, georganiseerd en nietsontziend geweld plegen tegen de volledige Rohingya-bevolking. Volgens Amnesty zijn honderdduizenden mensen er het slachtoffer geworden van misdaden tegen de mensheid. De Myanmarese veiligheidstroepen zijn schuldig aan moord en bloedbaden, zegt Amnesty. De organisatie beschrijft in het rapport hoe die troepen dorpen omsingelen en schieten op iedereen die probeert te vluchten. Vervolgens worden alle huizen in het dorp platgebrand. Wie niet wegraakt, ouderen, en mensen met een fysieke beperking, worden daarbij levend verbrand. Dat zou volgens getuigen gebeurd zijn in tientallen dorpen. Het rapport maakt ook gewag van verkrachting en seksueel geweld. “Alle vrouwen werden volledig uitgekleed. Ze hadden hele sterke houten stokken. We kregen eerst klappen op het hoofd om ons te verzwakken. Dan sloegen ze ons (in de vagina) met de houten stokken. Ze verkrachtten ons. Een andere soldaat voor elke vrouw”, getuigt de 30-jarige S.K. De organisatie roept de internationale gemeenschap op actie te ondernemen. “Het uiten van publieke verontwaardiging volstaat niet langer. Er moet een duidelijk signaal komen tegen de misdaden tegen de mensheid die momenteel gepleegd worden door het leger in Myanmar.” bron: Belga
  [naar artikel]
 25. "Afschuwelijke cijfers: 6.700 Rohingya doodgeschoten, levend verbrand of doodgeslagen" (14/12/2017 - VRT NWS)
  Uit een officieel rapport van Artsen Zonder Grenzen (AZG) blijkt dat er op een maand tijd in Myanmar 6.700 Rohingya-moslimvluchtelingen zijn gestorven door driest geweld. Onder de doden ook 750 kinderen jonger dan 5 jaar.  AZG-voorzitter Meinie Nicolai wijst naar de overheid van Myanmar als de schuldige.
  [naar artikel]
 26. Exodus uit Myanmar: meer dan 120.000 Rohingya staken grens met Bangladesh over (05/09/2017 - Metro)
  Zeker 123.000 leden van de moslimminderheid Rohingya zijn nu al de grens met Bangladesh overgestoken. Ze zijn op de vlucht voor het dodelijke geweld in Myanmar. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag in de Bengaalse hoofdstad Dhaka laten optekenen. De vluchtelingenkampen zitten vol. Hulporganisaties hebben moeite om alle vluchtelingen een onderkomen te bezorgen en hen eten en medische hulp te geven. In de deelstaat Rakhine in Myanmar leven meer dan een miljoen Rohingya. Sinds eind augustus is daar een nieuwe golf van geweld uitgebroken tegen de moslimminderheid, met bijna 400 doden. In Myanmar is de meerderheid boeddhistisch. De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd. bron: Belga
  [naar artikel]
 27. Al meer dan 400.000 Rohingya gevlucht van Myanmar naar Bangladesh (16/09/2017 - Metro)
  Er hebben nu al meer dan 400.000 Rohingya Myanmar ontvlucht richting Bangladesh. Dat meldt het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR vandaag. De vluchtelingenstroom kwam drie weken geleden op gang na het overheidsgeweld tegen de moslimminderheid in het oosten van het overwegend boeddhistische Myanmar. “Volgens onze schattingen hebben 409.000 Rohingya Bangladesh bereikt”, aldus de UNHCR-woordvoerder. Volgens mensenrechten-ngo Amnesty International leggen de Myanmarese veiligheidsdiensten en milities in het noorden van de deelstaat Rakhine volledige Rohingya-dorpen in de as. Ook schieten ze blindelings op mensen die trachten te vluchten, meldde AI donderdag op basis van nieuwe bewijzen. “Het gaat hier overduidelijk om een etnische zuivering”, klonk het. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep de autoriteiten deze week op om het geweld in Rakhine onmiddellijk te stoppen en de rechten van de Rohingya te respecteren. Aung San Suu Kyi, regeringsleider in Myanmar en gewezen winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, kreeg de voorbije weken de hele internationale gemeenschap over zich heen omdat ze zich niet uitspreekt over de situatie van de moslimminderheid in het westen van het land. Ze won in 1991 de Nobelprijs voor haar jarenlange verzet tegen de Myanmarese junta. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 28. VN-Veiligheidsraad buigt zich morgen over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn
  [naar artikel]
 29. Amnesty International: "Myanmar maakt zich schuldig aan apartheid tegen Rohingya" (21/11/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/pMAGbjezXBvLIzEcUGRbzoeHJJ8/diocontent/115329463/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 30. VS veroordeelt voor het eerst "etnische zuivering" van Rohingya in Myanmar (22/11/2017 - VRT NWS)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is opvallend hard van leer getrokken tegen het verdrijven van de Rohingya-minderheid uit het Aziatische land Myanmar (Birma). Tot nu toe had Washington zich erg terughoudend getoond in die kwestie.
  [naar artikel]
 31. Myanmar geeft VN-medewerkers toestemming Rakhine te bezoeken (28/09/2017 - Knack)
  De afgelopen weken brak geweld uit tegen de Rohingya-moslims, een etnische minderheid in Myanmar. Veel Rohingya werden daardoor uit het land gedreven.
  [naar artikel]
 32. Angelina Jolie veroordeelt seksueel geweld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen (16/11/2017 - VRT NWS)
  Angelina Jolie heeft het seksueel geweld veroordeeld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen in Myanmar. Dat deed ze nadat de Verenigde Naties en Human Rights Watch de veiligheidstroepen van Myanmar hebben beschuldigd van verkrachting van vrouwen  als onderdeel van een etnische zuivering die ze de afgelopen maanden hebben gevoerd tegen de Rohingya-moslims. 
  [naar artikel]
 33. "Myanmar plaatst landmijnen op vluchtweg van Rohingya" (10/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Myanmarese leger wordt ervan beschuldigd landmijnen te hebben geplaatst op de route die Rohingya volgen op de vlucht voor het geweld in de
  [naar artikel]
 34. Rohingya-rebellen willen geen steun van IS, Al Qaeda of andere terreurgroepen (14/09/2017 - VRT NWS)
  Eerder had Al Qaeda opgeroepen om de Rohingya in Myanmar "financieel en militair" te steunen, maar de belangrijkste rebellengroep ARSA wijst die steun nu af. Intussen vreest de VN voor een totale verdrijving van de Rohingya uit Myanmar.
  [naar artikel]
 35. Aung San Suu Kyi: "Geen etnische zuiveringen van Rohingya-moslims in Myanmar" (06/04/2017 - De Redactie)
  Volgens de Nobelprijswinnares en officieuze leider van Myanmar is de term "etnische zuivering" te sterk voor de situatie van de moslimminderheid in het Aziatische land. Nochtans is de situatie van de Rohingya-bevolkingsgroep er penibel.
  [naar artikel]
 36. "Recente satellietbeelden zijn bewijs dat Myanmar Rohingya-dorpen platwalst" (23/02/2018 - VRT NWS)
  De organisatie Human Rights Watch heeft recente satellietbeelden van Rohingya-dorpen vergeleken met beelden van vorig jaar. Daarop is te zien dat meer dan 50 dorpen volledig zijn weggevaagd met bulldozers "alsof Myanmar elke herinnering aan de Rohingya wil uitvegen".  
  [naar artikel]
 37. VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn een moslimminderheid die voornamelijk in de westelijke staat Rakhine leven. Ze worden vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd.
  [naar artikel]
 38. "Legertop Myanmar moet vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid" (27/06/2018 - VRT NWS)
  Een nieuw uitvoerig Amnesty-rapport noemt de namen van 13 functionarissen die een sleutelrol speelden bij het doden, verkrachten en verbannen van Rohingya. Het Myanmarese leger beging volgens de mensenrechtenverdediger 9 verschillende types van misdaden tegen de mensheid en de legerleiding is hiervoor medeverantwoordelijk. Amnesty vraagt dan ook de doorverwijzing van de verdachten door VN-Veiligheidsraad naar het Internationaal Strafhof (ICC).
  [naar artikel]
 39. VN-experte: "Myanmar laat Rohingya bewust verhongeren" (12/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vervolging van de in Myanmar gediscrimineerde moslimminderheid van de Rohingya gaat volgens een VN-experte onverminderd voort. De na een massale...
  [naar artikel]
 40. ‘Meer dan 1.000 doden bij geweld in Myanmar’ (08/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het geweld in de provincie Rakhine, in het westen van Myanmar, heeft al 270.000 Rohingya op de vlucht gedreven. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) vrijdag. Het geweld in het land heeft mogelijk al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Het merendeel van de slachtoffers maakt deel uit van islamitische Rohingya-minderheid.
  [naar artikel]
 41. Premier van Bangladesh: "Wreedheden tegen Rohingya zijn niet te beschrijven" (12/09/2017 - VRT NWS)
  In Bangladesh heeft premier Sheikh Hasina een kamp voor uit Myanmar verdreven Rohingya-moslims bezocht. Ze had er harde woorden voor wat het leger van Myanmar uitricht.
  [naar artikel]
 42. Regime Myanmar: gevluchte Rohingya mogen terugkeren (02/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een terugkeer van Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht, heeft voor Myanmar "de hoogste prioriteit". Beide landen zijn vandaag overeengekomen...
  [naar artikel]
 43. Guterres: "Laat de moesson de hoop van de Rohingya niet wegspoelen" (02/07/2018 - VRT NWS)
  Het moessonseizoen vormt de zoveelste beproeving voor het grootste Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Meer dan 700.000 Rohingya die Myanmar ontvlucht zijn, wonen dicht op elkaar in geïmproviseerde hutten van bamboe en zeildoeken. De grens met Myanmar is een van de meest regenachtige gebieden ter wereld. Hulporganisaties waarschuwen voor een ramp als het kamp overstroomt. 
  [naar artikel]
 44. Myanmar "bereid om gevluchte Rohingya opnieuw toe te laten" (02/10/2017 - VRT NWS)
  Myanmar en Bangladesh zijn het in principe eens om de nu al meer dan een half miljoen gevluchte Rohingya uit het eerste land te repatriëren. Hoe dat in de praktijk moet gaan, is echter verre van duidelijk.
  [naar artikel]
 45. Paus Franciscus: "Als ik de naam Rohingya had vermeld, dan had ik de deur dichtgegooid" (03/12/2017 - VRT NWS)
  “Ik heb gehuild toen ik de Rohingya in Bangladesh ontmoette, maar ik heb geprobeerd om dat te verbergen.” Dat heeft paus Franciscus opgebiecht aan journalisten op zijn terugvlucht naar het Vaticaan. Zes dagen lang was de paus in Azië, hij bezocht er Myanmar en Bangladesh. De vervolging van de Rohingya – moslims in Myanmar – was de rode draad doorheen de reis, maar Franciscus vermeldde hun naam niet in zijn toespraken omdat dat te gevoelig lag, en daarvoor kreeg hij nogal wat kritiek. “Als ik dat wel had gedaan", zei de paus, "dan had ik de deur in Myanmar dichtgegooid."
  [naar artikel]
 46. Satellietbeelden tonen vernieling van Rohingya-dorpen én bewijzen tegen gruwelijkheden in Myanmar (23/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Satellietbeelden tonen duidelijk aan dat de regering in Myanmar systematisch dorpen van de moslimminderheid Rohingya van de kaart veegt. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vrijdag. Volgens de organisatie heeft Myanmar sinds eind 2017 al 55 dorpen weggevaagd door met zware machinerie structuren en vegetatie te vernielen.
  [naar artikel]
 47. VN wil dat Bangladesh stopt met het terugsturen van Rohingya naar Myanmar (13/11/2018 - Metro)
  Bangladesh moet ermee ophouden Rohingya-vluchtelingen naar de provincie Rakhine in Myanmar te sturen. Dat heeft de VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet vandaag gezegd. Volgens haar riskeren de Rohingya bij terugzending hun leven. Militair geweld en systematische vervolging hebben ertoe geleid dat 725.000 Rohingya uit Myanmar zijn verdreven sinds augustus 2017. Na een akkoord tussen Bangladesh en Myanmar zijn er repatriëringen overeengekomen vanaf het midden van november. Maar de Mensenrechtecommissie van de VN in Genève krijgt verslagen binnen dat de Rohingya worden gedood, vermist raken of gearresteerd worden in Myanmar. Volgens Bachelet zijn de mensenrechtenschendingen waarvan de Rohingya’s het slachtoffer worden erg wreed. “Het gaat om misdaden tegen de menselijkheid. Soms is zelfs sprake van genocide”, zegt Bachelet. Bron: Belga   Het bericht VN wil dat Bangladesh stopt met het terugsturen van Rohingya naar Myanmar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Legertop Myanmar moet vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid (27/06/2018 - Metro)
  Een nieuw uitvoerig Amnesty-rapport noemt de namen van 13 functionarissen die een sleutelrol speelden bij het doden, verkrachten en verbannen van Rohingya. Het Myanmarese leger beging volgens de mensenrechtenverdediger 9 verschillende types van misdaden tegen de mensheid en de legerleiding is hiervoor medeverantwoordelijk. Amnesty vraagt dan ook de doorverwijzing van de verdachten door VN-Veiligheidsraad naar het Internationaal Strafhof (ICC) Amnesty International heeft bewijzen verzameld die aantonen dat de opperbevelhebber van het Myanmarese leger, generaal Min Aung Hlaing, en twaalf andere individuen betrokken zijn bij misdaden tegen de mensheid tijdens de etnische zuivering van de Rohingya-bevolking in het noorden van de provincie Rakhine. Het nieuwe rapport bevat 400 interviews en een massa ondersteunend bewijsmateriaal, zoals satellietbeelden, geverifieerd foto- en videomateriaal, forensische analyses en wapenonderzoek door experten. “De uitbarsting van geweld – met moord, verkrachting, foltering, brandstichting en uithongering – gepleegd door de Myanmarese veiligheidstroepen in dorpen in het noorden van de provincie Rakhine, was geen actie van losgeslagen soldaten of legereenheden. Een massa bewijzen duidt erop dat dit geweld een onderdeel was van een zeer georkestreerde, systematische aanval op de Rohingya-bevolking”, zegt Matthew Wells, senior crisisexpert van Amnesty International. “Zij die bloed aan hun handen hebben moeten ter verantwoording worden geroepen voor hun rol in het toezien op of uitvoeren van misdaden tegen de mensheid en andere ernstige mensenrechtenschendingen. Ook de top van de militaire commandostructuur en generaal Min Aung Hlaing mogen niet ontzien worden.” Het is tot dusver het meest uitvoerige verslag van Amnesty International over de manier waarop het Myanmarese leger na 25 augustus 2017 meer dan 702.000 vrouwen, mannen en kinderen – meer dan 80 procent van de Rohingya-bevolking in het noorden van Rakhine bij het begin van de crisis – dwong naar Bangladesh te vluchten. bron: Belga Het bericht Legertop Myanmar moet vervolgd worden voor misdaden tegen de mensheid verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. VN-resolutie veroordeelt schending van mensenrechten van Rohingya in Myanmar (28/12/2019 - VRT NWS)
  De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie goedgekeurd waarin ze de schending van de mensenrechten van de Rohingya en andere minderheden in Myanmar nadrukkelijk veroordeelt. "Een klassiek voorbeeld van dubbele standaards", reageert Myanmar verbolgen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.