Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
10:30 uur

Russisch veto tegen Amerikaanse ontwerpresolutie over Syrië in VN-Veiligheidsraad

Metro

10/04/2018 - 22:46

Rusland heeft van zijn vetorecht gebruikgemaakt en dinsdagavond tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten gestemd. De tekst van het Amerikaans project -goedgekeurd door 12 landen tegen twee tegen (Rusland en Bolivië) en een onthouding (China)- stelt de oprichting voor een jaar van een nieuw onafhankelijk […] Het bericht Russisch veto tegen Amerikaanse ontwerpresolutie over Syrië in VN-Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Rusland stelt opnieuw veto tegen ontwerpresolutie bij VN-Veiligheidsraad (12/04/2017 - De Tijd)
  22:15 Rusland heeft in de VN Veiligheidsraad zijn veto gesteld tegen een ontwerpresolutie over Syrië.
  [naar artikel]
 2. Veiligheidsraad verwerpt VS-ontwerpresolutie over Gaza (01/06/2018 - Metro)
  De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag een ontwerpresolutie van de VS verworpen die het Palestijnse Hamas verantwoordelijk stelt voor het recente geweld in de Gazastrook. De VS stemde als enige vóór de tekst. Elf landen onthielden zich. Koeweit, Bolivia en Rusland stemden tegen. Eerder had de VS zijn veto gesteld tegen een ontwerpresolutie van Koeweit. Die eiste dat Palestijnen in Gaza en op de Westoever zouden beschermd worden. Bron: Belga   Het bericht Veiligheidsraad verwerpt VS-ontwerpresolutie over Gaza verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Rusland stelt opnieuw veto tegen ontwerpresolutie Veiligheidsraad: "niet nuttig" (12/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft zoals verwacht vanavond zijn veto gesteld tegen de ontwerpresolutie van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waarover
  [naar artikel]
 4. Woede over Russisch-Chinees VN-veto (13/04/2019 - De Morgen)
  Met hun veto tegen een Syrië-resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zaterdag, hebben Rusland en China zich de woede van het Westen, Turkije en de Arabische Liga op de hals gehaald. 'Walgelijk', fulmineerde Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur in de VN.
  [naar artikel]
 5. Rusland stelt opnieuw veto in tegen ontwerpresolutie bij VN-Veiligheidsraad (13/04/2017 - Knack)
  Rusland heeft zoals verwacht woensdagavond zijn veto gesteld tegen de ontwerpresolutie waarin het Syrisch regime wordt opgeroepen mee te werken aan een onderzoek naar de chemische aanval van 4 april. Bij die aanval vielen minstens 87 doden, onder wie tientallen kinderen.
  [naar artikel]
 6. VN-Veiligheidsraad stemt in met beperkte crossborderhulp aan Syrië (11/01/2020 - Knack)
  Na een wekenlange impasse als gevolg van een Russisch veto is in de VN-Veiligheidsraad kort voor het verstrijken van de deadline een akkoord bereikt over de verlenging van de resolutie over crossborderhulp in Syrië.
  [naar artikel]
 7. VN-Veiligheidsraad verlengt resolutie over crossborderhulp aan Syrië (11/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na een wekenlange impasse als gevolg van een Russisch veto is kort voor het verstrijken van de deadline in de VN-Veiligheidsraad een akkoord...
  [naar artikel]
 8. Russisch veto tegen onderzoek naar chemische wapens in Syrië (18/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Rusland heeft ook een recent ingediend compromisvoorstel tegengehouden om het onderzoek naar de inzet van chemische wapens in Syrië te verlengen. Het stelde alweer zijn veto in de VN-Veiligheidsraad.
  [naar artikel]
 9. Geweld Syrië – Derde resolutie strandt in Veiligheidsraad (11/04/2018 - Metro)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdagavond ook een derde ontwerpresolutie over de vermoedelijke chemische aanval in Syrië weggestemd. Het Russische voorstel kreeg, net als een andere ontwerptekst van Moskou eerder op dinsdag, niet genoeg stemmen. Daarvoor stootte een Amerikaanse resolutie al op een Russisch veto. De tweede Russische ontwerpresolutie voorzag in steun aan het onderzoek dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) voert naar de vermoedelijke chemische aanval in de stad Douma. Ze kreeg slechts vijf stemmen voor, terwijl vier landen tegen stemden en zes zich onthielden. Om te worden goedgekeurd heeft een resolutie minstens negen stemmen nodig en mag er geen veto zijn van een de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk). Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, heeft het nieuwe voorstel van Rusland geen enkel nut, aangezien het onderzoek van de OPCW hoe dan ook plaatsvindt. Met de resolutie wil Rusland de analyses van de organisatie enkel kunnen “micromanagen”, zegt ze. De Britse ambassadrice Karen Pierce trad Haley bij en wees er ook op dat de OPCW niet de bevoegdheid heeft om daders te identificeren, maar enkel om vaststellingen te doen. De Russische tekst goedkeuren zonder bijkomende voorwaarden “zou zijn als naar een vuur kijken en het als een vuur identificeren, maar dan niets doen om het te blussen”. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Derde resolutie strandt in Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Rusland stelt veto tegen Franse VN-resolutie over Syrië en ook Russisch voorstel sneuvelt (08/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft zaterdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gesteld tegen een Franse resolutie die tot een onmiddellijk
  [naar artikel]
 11. Geweld Syrië – Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen (11/04/2018 - Metro)
  In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York is dinsdagavond ook een ontwerpresolutie van Rusland verworpen. De Verenigde Staten moesten zelfs hun veto niet gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde. Eerder op dinsdag gebruikte Rusland nog zijn vetorecht in de Veiligheidsraad tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten. De tekst van het Amerikaans project – goedgekeurd door twaalf landen tegen twee (Rusland en Bolivië) en een onthouding (China) – stelde de oprichting voor een jaar van een nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de Verenigde Naties naar het gebruik van chemische wapens in Syrië voor. Het Russische tegenvoorstel kreeg dinsdagavond dan weer zes stemmen voor en zeven stemmen tegen, met twee onthoudingen, waardoor de tekst niet werd goedgekeurd. De ontwerpresolutie voorzag ook in de oprichting van onderzoeksmechanisme naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, maar gaf de Veiligheidsraad ook de mogelijkheid om de resultaten daarvan te begraven. Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, is er “niets onafhankelijk” aan het mechanisme dat Rusland voorstelt. “Ruslands resolutie geeft Rusland zelf de mogelijkheid om onderzoekers aan te stellen”, zegt ze. De tekst van Moskou heeft volgens haar enkel als doel “om het regime van (Syrische president Bashar) al-Assad te beschermen”. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Geweld in Syrië – Veiligheidsraad komt samen om te stemmen over staakt-het-vuren in Syrië (24/02/2018 - Metro)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zit zaterdag bijeen om te stemmen over een humanitair staakt-het-vuren voor Syrië. De vergadering stond om 18 uur Belgische tijd gepland, maar liep twee uur vertraging op om een veto van Rusland te vermijden. Het is nog afwachten of Rusland zijn veto zal inzetten, zich zal onthouden of voor zal stemmen. “Vandaag gaan we zien of Rusland een geweten heeft”, zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley voor de vergadering. Zweden en Koeweit dienden de ontwerpresolutie twee weken geleden in. De stemming was aanvankelijk donderdag gepland, werd uitgesteld naar vrijdag en dan uiteindelijk verplaatst naar zaterdag. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 13. VN-Veiligheidsraad verlengt resolutie over crossborderhulp aan Syrië (11/01/2020 - Knack)
  Na een wekenlange impasse als gevolg van een Russisch veto is in de VN-Veiligheidsraad kort voor het verstrijken van de deadline een akkoord bereikt over de verlenging van grensoverschrijdende humanitaire hulp aan miljoenen Syrische burgers.
  [naar artikel]
 14. Opnieuw Russisch veto in onderzoek naar chemische wapens in Syrië (18/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Rusland heeft ook een recent ingediend compromisvoorstel tegengehouden om het onderzoek naar de inzet van chemische wapens in Syrië te verlengen. Het stelde alweer zijn veto in de VN-Veiligheidsraad.
  [naar artikel]
 15. Pompeo noemt Russisch-Chinees veto tegen Belgische VN-resolutie een "schande" (21/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben het veto van Rusland en China tegen een ontwerpresolutie in de Verenigde Naties voor de verlening van humanitaire hulp...
  [naar artikel]
 16. Geweld in Syrië: Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen (11/04/2018 - VRT NWS)
  In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York is dinsdagavond ook een ontwerpresolutie van Rusland verworpen. De Verenigde Staten moesten zelfs hun veto niet gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde.  
  [naar artikel]
 17. Ontwerpresolutie vraaagt aan VN-Veiligheidsraad om aanval te veroordelen (05/04/2017 - Knack)
  De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben dinsdag een ontwerpresolutie aan de VN-Veiligheidsraad voorgelegd, waarin de chemische aanval in Syrië wordt veroordeeld en een onderzoek wordt geëist.
  [naar artikel]
 18. Rusland veroordeelt ontwerpresolutie van VN-Veiligheidsraad over gifgasaanval: “Dit is anti-Syrisch” (05/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Rusland, permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, heeft een ontwerpresolutie over het moordende incident met chemische wapens dinsdag in Syrië veroordeeld. Het huidige ontwerp van resolutie is “anti-Syrisch en kan alleen maar leiden tot meer escalatie in Syrië en de gehele regio”, zei Maria Zakharova, woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Moskou volgens het persbureau TASS.
  [naar artikel]
 19. Rusland veroordeelt ontwerpresolutie van VN-Veiligheidsraad over gifgasaanval: “Dit is anti-Syrisch” (05/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland, permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, heeft een ontwerpresolutie over het moordende incident met chemische wapens dinsdag in Syrië veroordeeld. Het huidige ontwerp van resolutie is “anti-Syrisch en kan alleen maar leiden tot meer escalatie in Syrië en de gehele regio”, zei Maria Zakharova, woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Moskou volgens het persbureau TASS.
  [naar artikel]
 20. Drie resoluties over Syrië in Veiligheidsraad verworpen (11/04/2018 - Knack)
  In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York zijn dinsdagavond een ontwerpresolutie van de VS en twee van Rusland verworpen. Voor die laatste hoefde Verenigde Staten zelfs hun veto niet te gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde.
  [naar artikel]
 21. Pompeo noemt Russisch-Chinees veto tegen Belgische VN-resolutie een “schande” (21/12/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben het veto van Rusland en China tegen een ontwerpresolutie in de Verenigde Naties voor de verlening van humanitaire hulp aan 4 miljoen Syriërs “schandelijk” genoemd. De resolutie werd door België, Duitsland en Koeweit ingediend en kreeg vrijdag een veto. Ze diende om humanitaire hulp van de VN voor Syriërs met een jaar te verlengen. “U heeft bloed aan uw handen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan het adres van Moskou en Peking, die “liever steun aan hun partner in Damascus verlenen, en aldus het leven van miljoenen onschuldige burgers in het midden van de winter in de weegschaal leggen”. Ngo’s als Oxfam en Save the Children hadden eerder op de dag al gewaarschuwd voor een humanitaire ramp in Syrië als gevolg van het veto. De hulp is onder meer voor de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië bestemd, waar zaterdag volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten nog twaalf burgers gedood werden bij luchtaanvallen door het Syrische bewind en zijn Russische bondgenoot. Bron: Belga   Het bericht Pompeo noemt Russisch-Chinees veto tegen Belgische VN-resolutie een “schande” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Washington stelt “zeker veto” tegen VN-resolutie over bescherming Palestijnen (01/06/2018 - Metro)
  De Verenigde Staten zullen “een zeker veto” stellen tegen de ontwerpresolutie van Koeweit op de VN-Veiligheidsraad, die de bescherming eist van Palestijen in de Gazastrook en op de bezette Westoever. Dat zei VS-ambassadrice Nikki Haley. In eerste instantie werd aankondigd dat de stemming van de Veiligheidsraad zou uitgesteld worden. Volgens diplomaten zal de uiteindelijke stemming nu plaatsvinden om 19 uur lokale tijd (1 uur in België). Bron: Belga   Het bericht Washington stelt “zeker veto” tegen VN-resolutie over bescherming Palestijnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Washington stelt “zeker veto” tegen VN-resolutie over bescherming Palestijnen (01/06/2018 - Metro)
  De Verenigde Staten zullen “een zeker veto” stellen tegen de ontwerpresolutie van Koeweit op de VN-Veiligheidsraad, die de bescherming eist van Palestijen in de Gazastrook en op de bezette Westoever. Dat zei VS-ambassadrice Nikki Haley. In eerste instantie werd aankondigd dat de stemming van de Veiligheidsraad zou uitgesteld worden. Volgens diplomaten zal de uiteindelijke stemming nu plaatsvinden om 19 uur lokale tijd (1 uur in België). bron: Belga Het bericht Washington stelt “zeker veto” tegen VN-resolutie over bescherming Palestijnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Washington stelt "zeker veto" tegen VN-resolutie over bescherming Palestijnen (01/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten zullen "een zeker veto" stellen tegen de ontwerpresolutie van Koeweit op de VN-Veiligheidsraad, die de bescherming eist van...
  [naar artikel]
 25. Moskou vraagt stemming Veiligheidsraad over zijn ontwerpresolutie (14/04/2018 - Metro)
  Rusland vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan het eind van haar vergadering van vandaag te stemmen over het ontwerp van resolutie dat de westerse aanvallen op Syrië veroordeelt. Dit heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, verklaard. De ontwerpresolutie van vijf paragrafen, die weinig kans maakt om de vereiste negen stemmen voor de goedkeuring ervan te halen, maakt gewag van een “grote ongerustheid” over de “agressie” tegen een soevereine staat, die volgens Moskou “het internationale recht en het Handvest van de Verenigde Naties” schendt. Bron: Belga   Het bericht Moskou vraagt stemming Veiligheidsraad over zijn ontwerpresolutie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Veiligheidsraad stemt woensdag over ontwerpresolutie (12/04/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat woensdag stemmen over een ontwerpresolutie waarin het Syrisch regime wordt opgeroepen mee te werken aan een onderzoek naar de chemische aanval op een rebellendorp van 4 april. Dat hebben Amerikaanse diplomaten dinsdagavond gezegd.
  [naar artikel]
 27. Russische ontwerpresolutie vraagt VN aanvallen op Syrië te veroordelen (14/04/2018 - Metro)
  Rusland heeft vandaag kort voor een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een ontwerp van resolutie verspreid die de VN vraagt de westerse gewapende “agressie” tegen Syrië te veroordelen. De ontwerpresolutie van vijf paragrafen maakt gewag van een “grote ongerustheid” over de “agressie” tegen een soevereine staat, die volgens Moskou “het internationale recht en het Handvest van de Verenigde Naties” schendt. Het was niet meteen duidelijk op welke datum een stemming over deze tekst van Rusland gevraagd zou worden. Bron: Belga   Het bericht Russische ontwerpresolutie vraagt VN aanvallen op Syrië te veroordelen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Veiligheidsraad stemt vandaag over ontwerpresolutie rond gifgasaanval (12/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat woensdag stemmen over een ontwerpresolutie waarin het Syrisch regime wordt opgeroepen mee te
  [naar artikel]
 29. Syrië: Rusland gebruikt veto tegen verlenging onderzoek chemische wapens (16/11/2017 - Knack)
  Rusland heeft zijn veto gebruikt tegen een resolutie van de VS over de verlenging van het mandaat van het JIM, het VN-team dat onderzoek voert naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het is al de tiende keer dat Rusland op de VN-Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een resolutie rond Syrië tegen te houden.
  [naar artikel]
 30. VN-ontwerpresolutie tegen inzet chemische wapens in Syrië volgende week op tafel (24/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgende week zal een ontwerpresolutie worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad die sancties oplegt voor het gebruik van chemische wapens in
  [naar artikel]
 31. Veiligheidsraad raakt het niet eens over bestand in Syrië (08/10/2016 - De Redactie)
  Rusland heeft zijn veto gebruikt tegen een Frans voorstel, maar ook de tekst van een Russisch voorstel heeft het niet gehaald.
  [naar artikel]
 32. Geweld Syrië – “Onaanvaardbare elementen in Amerikaanse ontwerpresolutie” (10/04/2018 - Metro)
  De ontwerpresolutie van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties waarin het land de oprichting vraagt van een “nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de VN” naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, bevat “onaanvaardbare elementen” die de zaken nog “verergeren”. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebensja, maandag gezegd. Daarnaast verweet Nebensja de Verenigde Staten ervan eerder “naar militaire opties te zoeken” dan naar diplomatieke oplossingen met betrekking tot situatie in Syrië. “Dat is heel erg gevaarlijk”, aldus de diplomaat. “Niet alleen voor Syrië, maar ook voor de hele wereld.” In het ontwerp van de VS zou het nieuwe onderzoeksinstrument van de VN een hernieuwbaar mandaat krijgen van een jaar. De VN hebben namelijk geen team meer dat chemische aanvallen in Syrië onderzoekt sinds het mandaat van het JIM, een ploeg van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, eind 2017 niet meer vernieuwd werd na verschillende Russische veto’s. Voorts stelt de tekst dat de Veiligheidsraad “ten zeerste het vermoedelijke en herhaaldelijke gebruik van chemische wapens in Syrië veroordeelt”, en “meer bepaald de aanval in Douma op 7 april”. Bij de aanval zaterdag zouden 48 mensen zijn omgekomen, honderden anderen hadden af te rekenen met ademhalingsmoeilijkheden. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – “Onaanvaardbare elementen in Amerikaanse ontwerpresolutie” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen (11/04/2018 - Knack)
  In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York is dinsdagavond ook een ontwerpresolutie van Rusland verworpen. De Verenigde Staten moesten zelfs hun veto niet gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde.
  [naar artikel]
 34. Rusland stelt veto tegen VN-kritiek op Iran, en brengt volgens VS “hele regio in gevaar” (27/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Rusland heeft maandag zijn veto gesteld tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Jemen. De resolutie zou Iran bekritiseren omdat het de levering van Iraanse raketten voor Houthirebellen geen halt zou toeroepen. Enkele dagen geleden nog werd Rusland ervan beschuldigd dat het de oproep tegenhield van de Veiligheidsraad tot een wapenstilstand van dertig dagen in Syrië.
  [naar artikel]
 35. Veto van Rusland en China tegen Belgische VN-resolutie over hulp aan Syrië (20/12/2019 - Metro)
  Rusland en China hebben hun vetorecht gebruikt in de VN-Veiligheidsraad, om een compromisresolutie tegen te houden die België samen met Duitsland en Koeweit indiende. Die voorzag in de verderzetting van het leveren van grensoverschrijdende humanitaire hulp vanuit Turkije en Irak aan miljoenen Syrische burgers. Sinds 2014 kunnen de Verenigde Naties hulp sturen naar delen van Syrië die niet door president Bashar al-Assad gecontroleerd worden. Het gaat om vier grensovergangen in Jordanië, Irak en Turkije, die jaarlijks via een resolutie goedgekeurd worden. Maar dit jaar wilde Rusland enkel instemmen met twee Turkse posten, voor een half jaar. Om Rusland tegemoet te komen lieten Duitsland, Koeweit en ons land Jordanië vallen, en stelden ze twee Turkse en een Iraakse grensovergang voor. Rusland en ook China zetten desondanks toch hun veto in, terwijl de andere 13 leden van de Veiligheidsraad voor stemden. Ruslands ontwerpresolutie kreeg maar vijf stemmen, en haalde het evenmin. België, Duitsland, Koeweit en Indonesië onthielden zich. De Amerikaanse VN-ambassadrice noemde het veto van Rusland en China “roekeloos, onverantwoord en wreed”, en zei dat de gevolgen “desastreus” zullen zijn. De Russische VN-ambassadeur vindt dat de schuld niet op zijn land moest geschoven worden. Hij zei dat de Syrische autoriteiten opnieuw de controle hebben over het grootste deel van het Syrische grondgebied, en de resolutie daardoor “achterhaald” is. Het is de veertiende keer dat Rusland zijn vetomacht gebruikt tegen een resolutie over Syrië, sinds de start van het conflict in 2011. De toelating van de VN om grensoverschrijdende hulp te leveren vervalt op 10 januari, en tot dan kunnen de leden van de Veiligheidsraad nog proberen om tot een compromis te komen. bron: Belga Het bericht Veto van Rusland en China tegen Belgische VN-resolutie over hulp aan Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Geweld Syrië – Rusland gebruikt veto tegen resolutie over verlenging onderzoek chemische wapens (16/11/2017 - Metro)
  Rusland heeft zijn veto gebruikt tegen een resolutie van de VS over de verlenging van het mandaat van het JIM, het VN-team dat onderzoek voert naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het is al de tiende keer dat Rusland op de VN-Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een resolutie rond Syrië tegen te houden. Ook Bolivia stemde tegen de ontwerpresolutie, terwijl China en Egypte zich onthielden. Rusland had eerder op de dag een eigen ontwerp ingediend, maar dat net voor de stemming over het Amerikaanse ontwerp weer ingetrokken. Het mandaat van het Joint Investigative Mechanism (JIM) verstrijkt om middernacht. Het JIM, een ploeg van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), beschuldigt de Syrische regering van het gebruik van zenuwgas. Rusland, de bondgenoot van Syrië, heeft kritiek op de procedure van de experten. Na de stemming verklaarde VN-ambassadeur Nikki Haley dat Rusland het onderzoeksteam “gedood” heeft. “Rusland heeft redenen uitgevonden om een mechanisme dat het mee heeft gecreëerd niet te steunen omdat het niet tevreden is met zijn wetenschappelijke conclusies”, aldus Haley, die toevoegt dat het JIM een “overweldigende steun” heeft van de V-raad. “Rusland denkt dat het JIM goed werkt wanneer het ontdekt dat IS chemische wapens gebruikt, maar wanneer het om een van zijn vrienden gaat, dan is het ineens het JIM en niet zijn vriend die een misdaad beging.” bron: Belga
  [naar artikel]
 37. Moskou en Peking dreigen met veto tegen Syrië-resolutie Veiligheidsraad (14/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Rusland stelt veto tegen Franse VN-resolutie over Syrië (08/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft zaterdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gesteld tegen een Franse resolutie die tot een onmiddellijk
  [naar artikel]
 39. VS verhinderen met veto Jeruzalem-resolutie van de VN-Veiligheidsraad (18/12/2017 - Knack)
  De Verenigde Staten hebben met een veto een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die de unilaterale Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt.
  [naar artikel]
 40. Veiligheidsraad verwerpt VS-ontwerpresolutie over Gaza die Hamas verantwoordelijk stelt voor geweld (02/06/2018 - De Morgen)
  De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag een ontwerpresolutie van de VS verworpen die het Palestijnse Hamas verantwoordelijk stelt voor het recente geweld in de Gazastrook. De VS stemde als enige vóór de tekst. Elf landen onthielden zich. Koeweit, Bolivia en Rusland stemden tegen.
  [naar artikel]
 41. Trump wil veto tegen VN-resolutie die nederzettingsbeleid Israël halt toeroept (22/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president-elect Donald Trump wil een veto tegen een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het
  [naar artikel]
 42. "VN-Veiligheidsraad stemt vandaag rond wapenembargo Zuid-Soedan" (23/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat vandaag stemmen over een Amerikaanse ontwerpresolutie om een wapenembargo in te stellen tegen
  [naar artikel]
 43. Chemische aanval Syrië: Rusland verwerpt ontwerpresolutie VN-Veiligheidsraad (05/04/2017 - Knack)
  Moskou en het Westen staan lijnrecht tegenover elkaar over het incident.
  [naar artikel]
 44. Veiligheidsraad verwerpt VS-ontwerpresolutie over Gaza die Hamas verantwoordelijk stelt voor geweld (02/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag een ontwerpresolutie van de VS verworpen die het Palestijnse Hamas verantwoordelijk stelt voor het recente...
  [naar artikel]
 45. Rusland wijst VN-ontwerpresolutie van de VS over Syrië van de hand (16/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-Veiligheidsraad wil vandaag in New York stemmen over een verlenging van het onderzoek over het gebruik van chemische wapens tijdens de...
  [naar artikel]
 46. VS willen VN-resolutie voor nieuwe verkiezingen in Venezuela (27/02/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie klaar die oproept tot “vrije, eerlijke en geloofwaardige” verkiezingen onder toezicht van internationale waarnemers in het in crisis verkerende Venezuela. De Amerikanen willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich donderdag al buigt over de tekst. Daarin staat ook dat hulpgoederen zonder beperking het land binnengelaten moeten worden en dat aanhangers van de oppositie beschermd moeten worden. Rusland, dat Venezolaans president Nicolas Maduro steunt, heeft een eigen ontwerpresolutie opgesteld die het eveneens zal voorleggen aan de Veiligheidsraad. Het land zal naar alle waarschijnlijkheid ook zijn veto stellen tegen de Amerikaanse resolutie. In de machtsstrijd tussen de omstreden Maduro en de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido is het einde voorlopig nog niet in zicht. Guaido riep woensdag in een boodschap vanuit Colombia, waar hij sinds vrijdag is en waar Amerikaanse hulpgoederen aan de grens zijn geblokkeerd, de Venezolaanse bevolking weer op om op straat te komen tegen Maduro. Bron: Belga   Het bericht VS willen VN-resolutie voor nieuwe verkiezingen in Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. VS verhindert met veto Jeruzalemresolutie van de Veiligheidsraad (18/12/2017 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten hebben met een veto de resolutie geblokkeerd die de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeeld. De veertien andere landen van de VN-Veiligheidsraad hadden de tekst wel goedgekeurd. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door Trump blijft controversieel.
  [naar artikel]
 48. Waarschijnlijk volgende week stemming over sancties voor inzet chemische wapens in Syrië (24/02/2017 - Knack)
  Volgende week zal een ontwerpresolutie worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad die sancties oplegt voor het gebruik van chemische wapens in Syrië. Al lijkt het zeker dat Rusland tegen zal stemmen.
  [naar artikel]
 49. VS verhinderen Jeruzalem-resolutie in VN-Veiligheidsraad (18/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten hebben met een veto een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die de unilaterale Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt. De veertien andere landen van de Veiligheidsraad hadden de tekst wel goedgekeurd.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.