Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Meer peulvruchten, minder zout: dit zijn de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad

22/09/2016 - 11:03
"De Hoge Gezondheidsraad stelt vandaag de zesde editie van haar voedingsaanbevelingen voor: richtlijnen van wat we zouden moeten eten om gezond te"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Hoge Gezondheidsraad komt met update van richtlijnen voor evenwichtig dieet (22/09/2016 - Gazet van Antwerpen)

Met ‘nieuwe richtlijnen voor voedingsmiddelen en energie’ hoopt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) eenieder te helpen die wel evenwichtig wil eten, maar door de bomen het bos niet meer kan zien. [naar artikel]


2. Minder zout en vetten, meer zwarte chocolade (23/09/2016 - Het Belang van Limburg)

Wat mag u wel, wat mag u absoluut niet en wat mag u enkel met mate eten? De voorbije twee jaar bogen 18 experten van de Hoge Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de overheid, zich over die vragen. Het resultaat - een document van bijna 200 pagina’s met voedingsaanbevelingen - is een herziening van de richtlijnen uit 2009 en moet een wetenschappelijk antwoord bieden op de talloze adviezen uit de pseudowetenschap. “In tegenstelling tot bekende mediafiguren baseren wij ons op meer dan één studie”, klinkt het. [naar artikel]


3. Zelfde smaak, minder ongezond? Belgische start-up brengt ‘zout zonder zout’ op de markt (24/01/2018 - Het Belang van Limburg)

Wat als er zout bestaat dat even zout is, maar minder ongezond? Dan heb je het ingrediënt voor een spraak-makende start-up. Als het klopt dat zout ongezond is. [naar artikel]


4. Minder vlees, meer peulvruchten, meer groenten en fruit: kan dit dieet ons en onze planeet redden? (17/01/2019 - VRT NWS)

Minder vlees en vis, meer noten, meer peulvruchten, en meer groenten en fruit. Een team internationale wetenschappers zocht in opdracht van The Lancet naar een consensus over een voedingspatroon dat zowel gezond als duurzaam is. Met andere woorden, dat niet alleen de gezondheid van ons, maar ook die van onze planeet respecteert. Vandaag stellen ze hun bevindingen voor. Enkele vragen en antwoorden. [naar artikel]


5. Nieuwe richtlijnen gezond eten op school (10/10/2017 - Het Laatste Nieuws)

Scholen moeten hun leerlingen gezonder eten serveren: met meer groenten en minder suiker en vet. Ze krijgen daarover nieuwe richtlijnen, in een... [naar artikel]


6. Dit zijn de nieuwste voedingsrichtlijnen (22/09/2016 - Het Laatste Nieuws)

Wat mag ik wel of niet eten in een evenwichtig dieet? Om de bomen door het bos te zien, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) nieuwe richtlijnen [naar artikel]


7. Hoe gezond is zout? En welke soort gebruikt je het best? “Wie regelmatig zout eet, leeft minder lang” (12/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat wie zijn maaltijden altijd voorziet van een stevige portie zout minder lang leeft. Mannen zouden door zout te eten twee jaar verliezen, vrouwen anderhalf jaar, kopt The Guardian. Past er echt geen enkele soort zout in een gezonde levensstijl? En welke zoutsoort maakt welk type gerecht beter? Diëtist Michaël Sels (UZ Antwerpen) en chef-kok Sam D’Huyvetter (Bar Bask) leren je het beste uit zout te halen. [naar artikel]


8. Tien goede manieren om minder zout te eten (20/09/2018 - Het Laatste Nieuws)

Minder chips eten is een manier om minder zout binnen te krijgen, maar er zijn slimmere manieren om te minderen. Eet bijvoorbeeld eens havermout... [naar artikel]


9. Wil je vegetariër worden? Maak kennis met peulvruchten (13/03/2017 - Knack)

Organisaties zoals het Wereld Kanker Onderzoekfonds en de VN raden aan meer peulvruchten te eten, om zo het risico op kanker te verlagen. Nochtans staan ze zelden op het menu. [naar artikel]


10. Meer dan 1 op de 4 Vlamingen eet te weinig peulvruchten: “De rol van peulvruchten in een gezond eetpatroon wordt nog te vaak onderschat” (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)

Kikkererwten, linzen, kidneybonen, witte bonen ... Meer dan 1 op de 4 Vlamingen slaagt er niet in om één soort, laat staan meerdere soorten... [naar artikel]


11. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”. [naar artikel]


12. Wanneer eet je meer zout dan goed voor je is? Nieuwe studie vernietigend voor zoutvat op de eettafel (12/07/2022 - Het Belang van Limburg)

Vergeet vanavond gerust het zoutvat op tafel te zetten, want wie altijd zout toevoegt aan maaltijden leeft korter dan wie het zonder doet. Dat stelt een studie bij een half miljoen Britten van middelbare leeftijd. Is zout echt zo slecht? “We hebben zout nodig, maar we eten er te veel van”, aldus experts. Maar wat is te veel zout? En hoe kun je je inname beperken? [naar artikel]


13. “Peulvruchten kunnen kans op hart- en vaatziekten verminderen”: is de ene soort gezonder dan de andere? En hoe maak je ze best klaar? (10/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. [naar artikel]


14. Maar 1 op de 3 Vlamingen eet graag peulvruchten, terwijl ze net goed voor je zijn: voedingsdeskundige geeft tips én een recept om ze toch lekker klaar te maken (10/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. [naar artikel]


15. Sigarettenfilters maken roken niet minder ongezond, Hoge Gezondheidsraad vraagt verbod (26/04/2023 - VRT NWS)

Filtersigaretten zijn even ongezond als sigaretten zonder filter. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de Hoge Gezondheidsraad. Integendeel zelfs: ze zorgen voor een vals veiligheidsgevoel en veroorzaken zelfs méér kankerverwekkende stoffen in de sigarettenrook. Daarom vraagt de Hoge Gezondheidsraad een verbod op filtersigaretten. [naar artikel]


16. “Kraantjeswater is niet gratis” (11/06/2018 - Het Nieuwsblad)

Horeca Vlaanderen vindt dat de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) meer dan een stap te ver zijn. "De consument meer bewust maken doe je niet met extra en overdreven regeltjes." [naar artikel]


17. Hogere Gezondheidsraad pleit voor minder dwang en meer respect in de psychiatrie (05/09/2016 - Het Laatste Nieuws)

De Hoge Gezondheidsraad roept in een nieuw advies op om de dwang in de psychiatrie, zoals het vastbinden van een patiënt of hem in een isoleercel [naar artikel]


18. Nederland herziet de bewegingsnorm: “Ook traplopen en tuinieren tellen mee” (22/08/2017 - Het Belang van Limburg)

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft nieuwe richtlijnen opgesteld. Het uitgangspunt? Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Zwoegen in de sportschool is daarom niet noodzakelijk. Trappen nemen en tuinieren zijn goede alternatieven, zolang je ademhaling maar omhoog gaat. [naar artikel]


19. Brood wordt minder zout, nu moet voeding nog minder zoet (05/04/2019 - De Morgen)

De hoeveelheid zout in ons brood is met ruim tien procent verminderd zonder dat iemand er erg in had. 'Zoutreductie is gezond, maar de suikers die we binnenkrijgen zijn een veel groter probleem", zegt voedingsexpert Patrick Mullie (VUB). [naar artikel]


20. Nachtelijk plassen mogelijk te wijten aan te veel zout (27/03/2017 - Knack)

Minder zout verlaagt aanzienlijk de nachtelijke wc-bezoekjes, zo blijkt uit nieuw Japans onderzoek. [naar artikel]


21. Ze zijn gezond, maar ongeliefd: we eten te weinig peulvruchten (02/02/2023 - Het Nieuwsblad)

We eten met zijn allen veel te weinig peulvruchten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!