Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 August 2020
15:37 uur

Is onze onwetendheid over ons koloniale verleden de schuld van het onderwijs?

Knack

09/05/2018 - 05:41

We weten weinig over ons koloniale verleden. Is dat de schuld van het onderwijs?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 2. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 3. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 4. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 5. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 6. Knappe stop-motionfilm ‘Ce magnifique gâteau!’ bekijkt ons koloniale verleden door vervormde spiegel (21/12/2018 - De Morgen)
  Wanneer een film van 44 minuten een volwaardige bioscooprelease krijgt, dan weet je dat hij wel heel bijzonder moet zijn. Ce magnifique gâteau! is een harige stop-motionfilm die duistere, surrealistische poëzie perst uit ons koloniale verleden. Alsof David Lynch met de poppen speelt.
  [naar artikel]
 7. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - Metro)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis. Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief ‘Mémoire coloniale’. “Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is”, aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief. Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 8. Waarom heeft België geen Lumumbastraat? (19/01/2017 - Apache)
  Terwijl standbeelden van Leopold II onze pleinen nog sieren, is de kennis van ons koloniale verleden bij studenten beschamend beperkt. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 9. 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.' (15/02/2019 - De Standaard)
  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
  [naar artikel]
 10. Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in...
  [naar artikel]
 11. Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende (11/09/2016 - De Redactie)
  Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was in het verleden meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.
  [naar artikel]
 12. Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land” (17/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.
  [naar artikel]
 13. De dalende kwaliteit van het Vlaamse onderwijs heeft vele oorzaken (03/05/2019 - Knack)
  De puike resultaten in internationale vergelijkingen zijn verleden tijd voor het Vlaamse onderwijs. Waar moet de volgende minister van Onderwijs zich op richten om het onderwijs weer op te waarderen?
  [naar artikel]
 14. Mieke Van Hecke: "Ik word geen schepen van onderwijs" (18/09/2018 - De Morgen)
  Mieke Van Hecke, Gents CD&V-lijsttrekker en in het verleden 10 jaar lang aan het hoofd van het katholiek onderwijs, heeft geen ambitie om schepen van onderwijs te worden. Dat zei ze in een Facebook Live-gesprek aan onze verkiezingscaravan.
  [naar artikel]
 15. VUB-experts gaan Surinaams onderwijs van koloniale restanten zuiveren: geen caravantrips meer in schoolboeken (18/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan op verzoek van Suriname de komende jaren helpen het lager onderwijs in het land te hervormen....
  [naar artikel]
 16. Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’ (12/02/2019 - De Standaard)
  Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
  [naar artikel]
 17. Huiswerk voor de volgende minister van Onderwijs: de dalende kwaliteit (03/05/2019 - Knack)
  De puike resultaten in internationale vergelijkingen zijn verleden tijd voor het Vlaamse onderwijs. Waar moet de volgende minister van Onderwijs zich op richten om het onderwijs weer op te waarderen?
  [naar artikel]
 18. Rotterdam laat uniek onderzoek uitvoeren naar eigen koloniale verleden (25/08/2018 - De Morgen)
  Rotterdam laat het eigen verleden in de kolonies tot op de bodem uitzoeken. Uniek, volgens hoogleraar Gert Oostindie. "Het zou mooi zijn als het in Europa een trend zet."
  [naar artikel]
 19. AfricaMuseum gaat het koloniale verleden niet uit de weg (31/05/2018 - VRT NWS)
  Vanmorgen heeft de Regie der Gebouwen de sleutels van het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren overhandigd aan directeur Guido Gryseels. Op 8 december zal een van onze meest beroemde musea er anders uitzien, naar vorm én naar inhoud. De renovatiewerken hebben 4 jaar geduurd en 66,5 miljoen euro gekost. 
  [naar artikel]
 20. Onze Lieve Heer Musk, vergeef ons, het is onze schuld (17/08/2018 - VRT NWS)
  Elon Musk, de charismatische veelvoud-ondernemer, is niet uit het nieuws weg te slaan. Hij werd lang gezien als onze redder, maar tuimelt zo stilaan van zijn sokkel. Maar wiens schuld is dat echt?
  [naar artikel]
 21. Premier Michel: 'Samenvatting VN-experts over koloniaal verleden heel vreemd' (12/02/2019 - Knack)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in overeenstemming is met 'de toon van het rapport'. Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen 'heel vreemd' in de oren.
  [naar artikel]
 22. Bart De Wever (N-VA): "We plukken zure vruchten van onderwijshervormingen uit het verleden" (01/04/2019 - VRT NWS)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever grijpt een tekst van professor emeritus Jan Van Damme en twee van zijn collega’s van de KU Leuven aan om zijn kritiek op de onderwijshervormingen uit het verleden en de koepel van het Katholiek Onderwijs kracht bij te zetten. Volgens De Wever is die koepel uitgegroeid tot promotor van contraproductieve hervormingen, waardoor het onderwijsniveau daalt. Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn het daarmee niet eens.
  [naar artikel]
 23. Moeten koloniale pronkstukken uit het verleden geen museumstukken worden? (16/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/UuhpNTXUaljpnxqBi-wlPLK1-sQ/diocontent/45196767/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 24. ZOL start met raadpleging over menopauze: "Er is nog veel onwetendheid" (18/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  GenkVrijdag is het Internationale Dag van de Menopauze. Om vrouwen in de menopauze beter te begeleiden, is het ZOL in Genk afgelopen zomer gestart met een wekelijkse menopauzeraadpleging. “Er heerst nog een te grote onwetendheid rond menopauze en de bijhorende klachten.”
  [naar artikel]
 25. 'Historisch pardon over Congo door koning nodig' (17/02/2019 - De Tijd)
  17:56 Bart De Wever vindt dat er excuses nodig zijn over het Belgische koloniale verleden en dat de koning die moet uitspreken.
  [naar artikel]
 26. Nu álle koepels uitstel vragen, geeft Crevits toe: “Modernisering van secundair onderwijs kan ook na 2018” (20/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zet voor het eerst de deur op een kier om de modernisering van het secundair onderwijs uit te stellen. In het verleden hield ze mordicus vast aan 1 september 2018, maar nu zegt ze naar de verzuchtingen van de koepels te willen luisteren “om een weloverwogen keuze” te maken. De opening van Crevits komt er nadat ook het katholiek onderwijs had aangedrongen op uitstel.
  [naar artikel]
 27. Angst voor spinnen en slangen niet onze schuld maar die van onze natuur (23/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Last van een spinnen- en/of slangenfobie? Het is niet je eigen schuld, maar die van onze natuur! Uit nieuw onderzoek met baby's blijkt dat de angst...
  [naar artikel]
 28. [VIDEO] - Slag bij Tabora eeuw geleden markeert koloniaal keerpunt in WO I (17/09/2016 - De Redactie)
  Midden tijdens de Eerste Wereldoorlog versloeg het Belgische koloniale leger het Duitse leger op Afrikaans grondgebied. Het werd een kantelmoment in de koloniale geschiedenis.
  [naar artikel]
 29. Australisch project brengt 250 koloniale bloedbaden in kaart (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een historisch project in Australië, om moordpartijen op inheemsen of Aboriginals in de koloniale periode in kaart te brengen, heeft meer dan 250...
  [naar artikel]
 30. Laurent Monsengwo: "Hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?" (01/03/2019 - VRT NWS)
  "Er zijn belangrijker zaken." Dat antwoordt monseigneur Laurent Monsengwo op de vraag of België zijn excuses moet aanbieden aan Congo voor de wreedheden die zijn begaan tijdens het koloniale verleden. Onze Afrika-expert Peter Verlinden sprak met Monsengwo.
  [naar artikel]
 31. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 32. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]
 33. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 34. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 35. 'Voor kinderen maakt het niet uit welke kleur Piet heeft' (29/11/2018 - Knack)
  De discussie rond Zwarte Piet past in een brede maatschappelijke bewustwording, vertelt Patrick Loobuyck (UAntwerpen). 'We proberen in het reine te komen met ons koloniale verleden.'
  [naar artikel]
 36. Minister van Onderwijs Crevits “ligt wakker” van aanhoudend schoolkamperen: “Maar niet onze verantwoordelijkheid” (13/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dat er aan verschillende scholen in Vlaanderen opnieuw gekampeerd wordt om leerlingen in te schrijven, is niet de schuld of verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) woensdag laten verstaan in het Vlaams Parlement. Crevits verwijst naar het lopende belangenconflict tegen de nieuwe inschrijvingsregels, en naar de inspanningen die er toch geleverd zijn om scholen de mogelijkheid te geven om digitaal aan te melden.
  [naar artikel]
 37. Minister van Onderwijs Crevits “ligt wakker” van aanhoudend schoolkamperen: “Maar niet onze verantwoordelijkheid” (13/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Dat er aan verschillende scholen in Vlaanderen opnieuw gekampeerd wordt om leerlingen in te schrijven, is niet de schuld of verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) woensdag laten verstaan in het Vlaams Parlement. Crevits verwijst naar het lopende belangenconflict tegen de nieuwe inschrijvingsregels, en naar de inspanningen die er toch geleverd zijn om scholen de mogelijkheid te geven om digitaal aan te melden.
  [naar artikel]
 38. Retrostation kleurt de toekomst met het mooiste uit het verleden (18/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Iedereen aan boord! CittA Kempen spoort terug in de tijd. We treinen naar een nostalgisch verleden met flikkerende kermissen en speelgoed uit ver vervlogen tijden. Onze trein der nostalgie houdt halt in Retro Station, daar waar het verleden te koop is.
  [naar artikel]
 39. Buste Leopold II gestolen (12/01/2018 - De Standaard)
  De buste van Leopold II in het Dudenpark in Vorst is in de nacht van woensdag op donderdag ontvreemd door een groep activisten. Ze willen daarmee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning.
  [naar artikel]
 40. Zanger en ereburger Arno ‘te kakken gezet’: “Hij was onze kameraad” (16/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Aan een tijdelijk kunstwerk op het grasplein aan de Leopold II-laan heeft de Stoete Ostendenoare ludiek actie gevoerd. Dinsdag werd een bordje aangebracht met een verwijzing naar een liedje van Arno, waarin de zanger op de korrel wordt genomen omdat hij het ereburgerschap van de stad aanvaardde. “We hebben onze vroegere kameraad en drinkebroer Arno letterlijk te kakken gezet”, zo liet de actiegroep weten. De Stoete Ostendenoare is tot op heden onbekend en voerde de voorbije jaren actie tegen het Koningshuis en ereburgers, en voor aandacht voor het koloniale verleden van Leopold II.
  [naar artikel]
 41. “Als mens ben ik gegeneerd. Wij verschansen ons achter onwetendheid” (26/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een miljoen vluchtelingen in Bangladesh, mishandelingen in Libische centra, kinderen die omkomen door cholera in Jemen. In een zeldzaam interview schopt Joanne Liu, de Canadese topvrouw van Artsen Zonder Grenzen, ons een geweten. “Als mens ben ik gegeneerd. Wij verschansen ons achter onwetendheid.”
  [naar artikel]
 42. Crevits wil centraal aanmeldingssysteem scholen, N-VA ligt dwars (27/02/2018 - De Standaard)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat het fenomeen van ouders die kamperen voor schoolpoorten snel tot het verleden behoren. Coalitiepartner N-VA en Katholiek Onderwijs Vlaanderen liggen dwars.
  [naar artikel]
 43. Luipaardman verbannen naar de kelder (07/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Na een opknapbeurt die maar liefst vijf jaar geduurd heeft, gaat het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren zondag opnieuw open. Decennialang een uitstalraam van het Belgische “beschavingswerk” in Congo, wil het museum nu met een kritische blik terugkijken op dat koloniale verleden van ons land.
  [naar artikel]
 44. Koloniale monumentenstrijd nu ook in Geraardsbergen: 'Den Olifant' zaait verdeeldheid (11/01/2017 - Knack)
  Na Oostende en Gent is ook in Geraardsbergen een koloniale beeldenstorm opgestoken. Steen des aanstoots is een trompetterende olifant die in 1949 werd onthuld als eerbetoon aan locale Congo-pioniers die 'hun leven lieten voor de beschaving'.
  [naar artikel]
 45. India schrapt oud-koloniale strafwet op homoseks (06/09/2018 - De Morgen)
  De hoogste rechtbank in India schrapt het verbod op homoseksuele contacten. Die wet stamde uit het koloniale tijdperk en bestrafte homoseks met een gevangenisstraf tot tien jaar.
  [naar artikel]
 46. Groot mijnwerkersgraf uit koloniale tijd ontdekt in Bolivia (06/04/2019 - De Morgen)
  In de Boliviaanse stad Potosi is een massagraf met minstens 400 lichamen ontdekt. De lichamen zouden die van mijnwerkers uit de koloniale tijd zijn.
  [naar artikel]
 47. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - VRT NWS)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard.  
  [naar artikel]
 48. Mama met zoon met multiple sclerose vecht tegen onwetendheid rond ziekte (28/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Rond multiple sclerose (MS) is nog veel onwetendheid. Dat zegt Chris Van Gulck, mama van MS-patiënt Wouter (32). Met de verkoop van zelfgemaakte tassen wil ze het onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte vooruithelpen.
  [naar artikel]
 49. ‘Volgend schooljaar was echt niet meer realistisch’ (01/12/2017 - De Standaard)
  Zowel het GO!-onderwijs als het Katholiek Onderwijs zijn erg opgelucht dat de hervorming van het secundair onderwijs is uitgesteld tot 1 september 2019. ‘We zijn blij dat de minister onze bekommernissen ter harte heeft genomen.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.