Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 July 2020
06:37 uur

Waarom jongeren gaan trollen

De Standaard

17/05/2018 - 16:48

Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Halloweenworkshops in teken van trollen (01/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De workshops, die CC Beringen jaarlijks in de herfstvakantie organiseert, stonden dit jaar in het teken van ‘Trollen’.
  [naar artikel]
 2. Waarom kwart jongeren die voor het eerst gaan stemmen een autoritair regime verkiest (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Over twee weken gaan 393.000 Vlaamse jongeren tussen 18 en 23 jaar voor het eerst hun stem uitbrengen, ruim 8 procent van de kiesgerechtigden. Voor...
  [naar artikel]
 3. Waarom doen jongeren aan sexting? (13/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Maar waarom doen jongeren nu aan sexting? Volgens Depover is het een deel van de seksuele ontwikkeling van de jongeren. Ook Gie Deboutte,
  [naar artikel]
 4. Buren ontdekken gigantische trollen: “Echt een extra attractie voor De Schorre” (07/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Negenhonderd buren kwamen vrijdagavond naar De Schorre afgezakt om de nieuwe inwoners te bewonderen: zeven reusachtige trollen in hout, tot leven gewekt door de Deense recyclagekunstenaar Thomas Dambo.
  [naar artikel]
 5. Theo Francken excuseert zich bij Vlaams Belang-kiezers: “Jullie zijn geen trollen” (01/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Kiezers van Vlaams Belang zijn géén trollen. Het is Theo Francken die het zegt. Het N-VA-kopstuk excuseert zich dinsdag op zijn Facebookpagina bij de extreem-rechtse kiezers omdat hij zich maandag na de voorstelling van het Vlaams regeerakkoord verkneukelde over “al die VB-trollen” die zo stil waren.
  [naar artikel]
 6. Nieuw in De Schorre: zeven gigantische trollen (07/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De buren van De Schorre krijgen vandaag, enkel op uitnodiging, de eer om als eersten kennis te maken met de zeven reusachtige trollen in het bos van De Schorre-bos. Ze zijn ontworpen door de Deense recycle-kunstenaar Thomas Dambo, en de grootste is 18 meter hoog.
  [naar artikel]
 7. Theo Francken excuseert zich bij Vlaams Belang-kiezers: “Jullie zijn geen trollen” (01/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Kiezers van Vlaams Belang zijn géén trollen. Het is Theo Francken die het zegt. Het N-VA-kopstuk excuseert zich dinsdag op zijn Facebookpagina bij de extreemrechtse kiezers omdat hij zich maandag na de voorstelling van het Vlaams regeerakkoord verkneukelde over “al die VB-trollen” die zo stil waren.
  [naar artikel]
 8. Rugbyster roept politie op om online trollen ook effectief aan te pakken (en ziet haar foto weer online geplaatst) (20/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De heisa rond de foto van rugbyster Tayla Harris zindert na in Australië. Steeds meer wordt er opgeroepen de online trollen rechtstreeks aan te...
  [naar artikel]
 9. België boeit Russische trollen niet (16/05/2019 - Metro)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet”, zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, vandaag in De Morgen. Die moet samen met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid toezicht houden op het internetverkeer vanuit het buitenland. “Zeg nooit nooit, maar momenteel lijken er geen Russische trollen actief in de kiescampagne”, aldus Van de Voorde. Het is gissen naar de reden waarom de Russische trollen niet geïnteresseerd lijken in de Belgische verkiezingen. België is een strategisch land in het hart van Europa, de thuis van de Europese Unie en het NAVO-hoofdkwartier. Wat wellicht meespeelt, volgens de krant, is dat de Belgische veiligheidsdiensten vooraf bekendmaakten dat ze de sociale media tijdens de kiescampagne strikt in de gaten zouden houden. Een waarschuwing voor Moskou. Ook andere landen die preventief van zich lieten horen, hadden minder last van de trollen. Tegelijk zijn de grote socialemediabedrijven wakker geschoten. Valse accounts worden veel sneller geblokkeerd. Het lijkt erop dat Rusland voor een nieuwe aanpak kiest, luidt het. bron: Belga Het bericht België boeit Russische trollen niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. VIDEO. Jongeren kiezen meer voor rechts dan vroeger (12/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Jongeren tussen 18 en 24 jaar moeten aanstaande zondag voor de eerste keer gaan stemmen. Een meerderheid weet nog niet op wie ze gaan stemmen en volgen de stemkeuze van de ouders. Politici betrekken jongeren te weinig bij hun campagne. Jongeren zijn bereikbaar via sociale media en niet via flyers die uitgedeeld worden. Jongeren tussen 18 en 24 jaar kunnen daardoor misschien wel de verkiezingsuitslag bepalen.
  [naar artikel]
 11. Onderzoek naar jongeren die massaal op de vuist gaan in Londerzeel (26/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Op sociale media zijn dit weekend tal van filmpjes opgedoken van vechtpartijen in Londerzeel. Daarop is te zien hoe groepjes jongeren met elkaar op de vuist gaan. Het gaat deels om de jongeren die afgelopen zomer ook al in Wolvertem voor problemen zorgden.
  [naar artikel]
 12. Antidepressiva bij tieners: 5 vragen en antwoorden (28/11/2017 - VRT NWS)
  Het aantal tieners die antidepressiva innemen, is opnieuw gestegen. Maar kunnen antidepressiva een depressie genezen of zijn ze juist schadelijk voor kinderen en jongeren? Waarom gaan niet meer jongeren in therapie? We stellen onze vragen aan enkele kinder- en jeugdpsychiaters.
  [naar artikel]
 13. Waarom mogen jongeren cohousen en 65-plussers niet? (20/02/2020 - De Morgen)
  De tijd dat ouderen hun dagen in een rusthuis slijten, is voorbij. De opvang van de toekomst is kleinschalig, met vormen zoals cohousing en kangoeroewonen. Maar de wetgeving loopt achter, merken enkele senioren in Rillaar. ‘Waarom mogen jongeren samenwonen en wij niet?’
  [naar artikel]
 14. Twitter pakt trollen aan (15/11/2016 - De Tijd)
  17:33 Het socialeberichtenplatform Twitter lanceert enkele nieuwe functies om pestgedrag en haatberichten tegen te gaan.
  [naar artikel]
 15. Wereldgezondheidsorganisatie: trollen ondermijnen strijd tegen coronavirus (09/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor “trollen en complottheorieën” die de strijd tegen het coronavirus ondermijnen.
  [naar artikel]
 16. De man die Poetins maaltijden opdient, heeft ook trollen- en huurlingenlegers (21/11/2019 - De Morgen)
  Bij belangrijke etentjes in het ­Kremlin duikt Jevgeni Prigozjin ­steevast op met een bord in zijn hand. Maar waarom staat een ­ogenschijnlijk ­sullige ober op de Amerikaanse sanctielijst voor het voeren van een informatieoorlog?
  [naar artikel]
 17. Kritiek op 'Star Wars: The Last Jedi' grotendeels afkomstig van Russische bots en trollen (02/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan de helft van de negatieve kritiek op ‘Star Wars: The Last Jedi’ is niet afkomstig van fans, maar van Russische trollen en bots. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 18. Waarom historisch hoog alcoholmisbruik bij jongeren ons zorgen moet baren: schets van hun toekomstbeeld (22/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal jongeren dat op spoed belandt door een overdosis alcohol ligt historisch hoog. En de patiënten zijn daarbij nog erg jong. 2.334 jongeren...
  [naar artikel]
 19. Waarom kan politiek jongeren weinig boeien? Zij vertellen het u zelf (01/10/2018 - VRT NWS)
  Uit een onderzoek van VRT NWS blijkt dat meer dan de helft van de jongeren politiek saai vindt. Hoe komt dit? Waar komt dat gebrek aan interesse en vertrouwen vandaan? En denken jongeren, die op 14 oktober kandidaat zijn, dat ze echt het verschil kunnen maken? Twee jonge reporters, Yousri Mekroum en Louise Hoedt, trokken naar de jongeren om het met hen over politiek en verkiezingen te hebben. 
  [naar artikel]
 20. Paus: "Laat ouderen eerder met pensioen gaan en geef hun jobs aan jongeren" (28/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Oudere mensen moeten minder werken of vroeger met pensioen gaan. De vrijgekomen jobs zouden dan naar jongeren kunnen gaan. Dat is de mening van
  [naar artikel]
 21. Samenlevingsdienst: jongeren gaan engagement aan voor 6 maanden (11/04/2018 - VRT NWS)
  Voor het eerst wordt in Vlaanderen een samenlevingsdienst georganiseerd, een beetje te vergelijken met de burgerdienst die vroeger bestond. Jongeren tussen 18 en 25 gaan een engagement aan voor een half jaar. De bedoeling is dat ze daarna weer gaan studeren of werken. In Brussel en Wallonië bestaat de samenlevingsdienst al langer en daar is het een succes. In Vlaanderen bijt Mechelen de spits af. Ondermeer met geld van de stad komt er een project om 15 jongeren in een woonzorgcentrum te laten werken.
  [naar artikel]
 22. 50 jongeren gaan op zweefvliegkamp (11/04/2017 - De Standaard)
  Veel jongeren zijn deze paasvakantie op kamp - maar het meest speciale is waarschijnlijk toch het kamp voor luchtcadetten, van de luchtmacht. Jongeren vanaf 15 jaar leren daar zweefvliegen.
  [naar artikel]
 23. Twitter gaat trollen harder bestrijden (16/05/2018 - VRT NWS)
  Twitter gaat trollen harder bestrijden. Het gaat gedrag opsporen dat "de kwaliteit van de discussies op een negatieve manier beïnvloedt" en wil op die manier de gesprekken op Twitter "gezonder" maken. 
  [naar artikel]
 24. Dalilla Hermans: ‘De trollen hebben me niet klein gekregen’ (24/01/2020 - De Morgen)
  Voor Dalilla Hermans (33) is de cirkel rond. In een nieuw boek legt ze uit waarom ze stopt met lezingen over racisme en haar energie liever steekt in nieuwe dingen, zoals haar theaterstuk her(e). ‘Ik wilde een crash voorkomen.’
  [naar artikel]
 25. Vechtpartij in Gentse Blaarmeersen: acht jongeren bestuurlijk aangehouden (22/04/2019 - Metro)
  In Gent is de politie maandagnamiddag massaal uitgerukt voor een vechtpartij tussen jongeren in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen. Er werden uiteindelijk acht jongeren bestuurlijk aangehouden, zegt de lokale politie van Gent. De hulpdiensten kregen de meldingen dat een veertigtal jongeren problemen maakte in de Blaarmeersen. Een groep jongeren uit het Brusselse zou naar Gent gekomen zijn om te vechten met een andere groep, maar de omstandigheden zijn nog niet duidelijk. Na een kat-en-muisspel met de politie werden uiteindelijk acht jongeren bestuurlijk aangehouden. “De acht personen worden momenteel ondervraagd”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Niemand raakte gewond, uitgezonderd van opgelopen blutsen, builen en schrammen door de vechtpartij. Het hoe en waarom van de feiten wordt nog onderzocht.” De Gentse burgemeester Mathias De Clercq reageert ontzet op de vechtpartij aan de Gentse groenpool. “Ik vind het onaanvaardbaar wat er gebeurd is. Ik ga diverse instanties samenroepen om dit ten gronde aan te pakken, zowel preventief als representatief. We gaan dit multidisciplinair te lijf gaan. De Blaarmeersen is van ons allemaal.” bron: Belga Het bericht Vechtpartij in Gentse Blaarmeersen: acht jongeren bestuurlijk aangehouden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend (15/08/2018 - De Morgen)
  Waarom de brug in Genua niet de enige is die dringend aan renovatie toe was. Waarom Zweedse jongeren auto's in brand steken. En waarom nu ook de roebel omlaag duikt. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
  [naar artikel]
 27. Waarom Duitse jongeren massaal hun wandelschoenen aantrekken (25/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om te ontsnappen aan kantoorbanen en maatschappelijk woelige tijden, trekken Duitse jongeren de sprookjesachtige natuur in. Wat ook fijn is: de...
  [naar artikel]
 28. Politie Brussel onderschept 50 jongeren die wilden gaan vechten in winkelcentrum (10/12/2017 - De Standaard)
  De Brusselse politie heeft zaterdagnamiddag zo’n vijftig jongeren onderschept die onderweg waren naar winkelcentrum Docks, waar ze wilden gaan vechten. De jongeren werden opgewacht aan tramhalte Van Praet en hebben Docks nooit bereikt, zo meldt Bruzz.be.
  [naar artikel]
 29. Politie Brussel onderschept 50 jongeren die wilden gaan vechten in winkelcentrum (10/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Brusselse politie heeft zaterdagnamiddag zo’n vijftig jongeren onderschept die onderweg waren naar winkelcentrum Docks, waar ze wilden gaan vechten. De jongeren werden opgewacht aan tramhalte Van Praet en hebben Docks nooit bereikt, zo meldt Bruzz.be.
  [naar artikel]
 30. Ouders geven hun kinderen nog te vaak vrij spel op Facebook en co: waarom dat echt geen goed idee is (07/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Zes op de tien Belgische jongeren zeggen dat hun ouders niet letten op wat ze doen op Facebook en co. En dat ze bijna nooit ingrijpen in hun smartphonegebruik. Dat blijkt uit een bevraging van Onafhankelijke Ziekenfondsen bij zo’n duizend jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Zelfs de jongste groep kan vaak gewoon haar gang gaan. “Geen goed idee”, waarschuwen experts.
  [naar artikel]
 31. Waarom jongeren auto’s in brand steken (15/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Drie weken voor de verkiezingen is Zweden opgeschrikt door een golf van georganiseerde brandstichting. "Waar zijn die jongeren verdomme mee bezig?"
  [naar artikel]
 32. Democratie of autoritaire leider? Kwart jongeren die voor het eerst gaan stemmen verkiest autoritair regime (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Over twee weken gaan 393.000 Vlaamse jongeren tussen 18 en 23 jaar voor het eerst hun stem uitbrengen, ruim 8 procent van de kiesgerechtigden. Voor...
  [naar artikel]
 33. Nederlandse bendes ronselen jongeren om geld wit te wassen (04/12/2018 - De Standaard)
  Nederlandse bendes ronselen steeds meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven de jongeren hun bankkaart en pincode door, waarmee de oplichters aan de slag gaan. De jongeren worden zo een ‘geldezel’ en dat is strafbaar.
  [naar artikel]
 34. Nederlandse bendes ronselen jongeren om geld wit te wassen (04/12/2018 - De Standaard)
  Nederlandse bendes ronselen steeds meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven de jongeren hun bankkaart en pincode door, waarmee de oplichters aan de slag gaan. De jongeren worden zo een ‘geldezel’ en dat is strafbaar.
  [naar artikel]
 35. 245.000 jongeren gaan deze zomer op kamp met Vlaamse jeugdbeweging en dat doen ze al maar duurzamer (04/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Deze zomer gaan 245.000 kinderen en jongeren op zomerkamp met hun jeugdbeweging. Veel groepen hebben daarbij extra aandacht voor de duurzaamheid...
  [naar artikel]
 36. Waarom er geen einde in zicht is voor de onrust in Hongkong (15/11/2019 - VRT NWS)
  De protesten in Hongkong duren al 23 weken. Waarom blijft dit conflict aanslepen en waar blijven de demonstranten hun energie vandaan halen? Serafijn Gentils, die momenteel in Hongkong is, sprak met Hongkongse jongeren om beter te begrijpen wat hen motiveert en waarom protesteren voor hen van levensbelang is.
  [naar artikel]
 37. Waarom we slechter slapen van het turen naar een scherm (07/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jongeren slapen slechter door beeldschermgebruik in de avond. Vijf vragen over het effect van schermpjes voor het slapen gaan.
  [naar artikel]
 38. Waarom we slechter slapen van het turen naar een scherm (06/03/2019 - De Morgen)
  Jongeren slapen slechter door beeldschermgebruik in de avond. Vijf vragen over het effect van schermpjes voor het slapen gaan.
  [naar artikel]
 39. Playmobil komt met nieuwe dwergenlijn (16/02/2018 - Metro)
  Speelgoedmerk Playmobil komt met een nieuwe speelgoedlijn die gebaseerd is op een dwergenverhaal. De nieuwe figuurtjes bestaan uit dwergkrijgers met wapens en gepantserde pony’s.  “Verborgen tussen de bergen, het heuvelachtige landschap en de groene wouden maken de dwergen zich stiekem klaar voor een heroïsche strijd. Samen met hun trollenvrienden trainen ze dag en nacht in het zwaardvechten en boogschieten, in de hoop om zo de gevreesde mensenkoning te verslaan”, kondigt Playmobil aan. Trollen Er zijn ook ingenieuze oorlogsmachines en oorlogsmachines en trollen verkrijgbaar. Die laatste zijn een stuk groter dan de de doorsnee playmobil-afmetingen.
  [naar artikel]
 40. Boosaardige en vriendelijke trollen (17/05/2018 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 41. 5 jongeren die voor het klimaat actievoeren aan het woord: "Er is geen reserveplaneet" (10/01/2019 - VRT NWS)
  Enkele duizenden scholieren hebben aandacht gevraagd voor het klimaat. Niet alleen in Brussel maar ook in andere steden als Kortrijk waren er acties. Wie zijn die jongeren? En waarom nemen wilen ze meer aandacht voor het klimaat? Deze 5 jongeren vertellen het.  
  [naar artikel]
 42. Waarom zoveel jongeren last hebben van slaapproblemen en wat je er aan kan doen (16/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse jongeren zijn over het algemeen gezond en vrij tevreden met hun leven. Ze roken minder, eten gezonder en hebben minder overgewicht dan 4...
  [naar artikel]
 43. “Muziek stelt me gerust: er zijn meer mensen zoals ik”: waarom jongeren troost putten uit popmuziek (23/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Muziek speelt een grote rol in de ontwikkeling van adolescenten. En nu muziek alsmaar emotioneler en persoonlijker wordt, vinden jongeren...
  [naar artikel]
 44. Hier liggen onze jongeren wakker van (15/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  Onderwijs dat je beter voorbereidt op een loopbaan. Te dure psychische hulp. De nu al desastreuze gevolgen van de opwarming van het klimaat. Dat zijn de drie grootste kopzorgen van kinderen en jongeren, zo blijkt uit een interviewreeks van de Vlaamse Jeugdraad. Of: braken jongeren zich vroeger nog het hoofd over abstracte concepten als wereldvrede, dan gaan ze nu de praktische toer op.
  [naar artikel]
 45. Jeugdinstellingen gaan radicale jongeren niet isoleren (24/08/2016 - De Standaard)
  De Vlaamse jeugdinstellingen hebben een speciaal actieplan klaar waarmee ze geradicaliseerde jongeren willen aanpakken. Anders dan in de gevangenissen voor volwassenen wordt ervoor gekozen de radicale jongeren net in de leefgroepen met de anderen te houden. Tot ze dreigen te ronselen. Dan moeten ze eruit.
  [naar artikel]
 46. Vechtende jongeren blijken zwaardvechters (05/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De politie kreeg dinsdag om 21 uur een melding over vechtende jongeren op het Kolonel Aertsplein in Maaseik. Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om twee jongeren die bezig waren met hun hobby: zwaardvechten. Rondom hen stonden enkele toeschouwers. De twee verklaarden geen kwade bedoelingen te hebben. (ppn)
  [naar artikel]
 47. Waarom tienduizenden studenten en scholieren morgen in het paars naar school gaan (16/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In Amerika heet het ‘Spirit Day’, in Nederland Paarse Vrijdag en in België gewoon PAARS. Omdat 17 mei de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie is, zullen tienduizenden scholieren en studenten in het paars gekleed naar school gaan. Doel is het thema bespreekbaar te maken onder jongeren.
  [naar artikel]
 48. Jongeren nemen op ergste manier wraak op festivalganger die voorsteekt in rij aan toiletten (19/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Dit is waarom je niet voorsteekt in de rij aan de toiletten.” Met die woorden hebben enkele Britse jongeren een filmpje gedeeld, waarop ze laten...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.