Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
12:19 uur

Nieuw boek wijst enige geëxecuteerde Joodse collaboratrice aan als verraadster Anne Frank

Het Laatste Nieuws

25/05/2018 - 11:13

Is Ans van Dijk degene die Anne Frank uiteindelijk verraden heeft? Het nieuwe boek van de zoon van een Nederlands verzetslid staaft dit al eerder...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Anne Frank Stichting: ‘Netflix-reeks over Anne Frank is smakeloos’ (28/05/2019 - De Morgen)
  De Anne Frank Stichting is niet te spreken over een nieuw programma van streamingdienst Netflix. In de serie Historical Roast, die vanaf maandag beschikbaar is, worden bekende historische figuren keihard bespot door andere personen uit het verleden. In de nieuwste aflevering komt Anne Frank aan bod.
  [naar artikel]
 2. Dagboek van Anne Frank bestaat nu ook in stripvorm (05/10/2017 - VRT NWS)
  Het dagboek van Anne Frank is naar aanleiding van de 75e verjaardag van het boek uitgebracht in een nieuwe stripversie. "Karrewiet" kon de strip al inkijken. De makers hopen dat kinderen het verhaal van de deportatie van Anne Frank leren kennen via de strip.
  [naar artikel]
 3. Anne Frank mogelijk toch niet verraden (16/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam.
  [naar artikel]
 4. Anne Frank Huis in Amsterdam heropent na renovatie (22/11/2018 - VRT NWS)
  In Amsterdam heeft koning Willem-Alexander plechtig het Anne Frank Huis heropend. De woning aan de Prinsengracht waar de Joodse familie Frank zich tijdens de Tweede Wereldoorlog  schuilhield, is twee jaar lang gerenoveerd. 
  [naar artikel]
 5. Nieuwe Anne Frank-film volgend jaar in de bioscoop (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse regisseur Ate de Jong gaat het boek ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ verfilmen. Dit meldt entertainmentmagazine Variety. Het verhaal...
  [naar artikel]
 6. Italië schaamt zich dood: fans van voetbalclub SS Lazio misbruiken foto Anne Frank (25/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Italië schaamt zich dood sinds supporters van de Romeinse voetbalclub SS Lazio zondag een foto van Anne Frank misbruikten om hun aartsrivalen van AS Roma te schofferen. De Italiaanse kranten reageerden collectief met de hashtag ‘siamotuttiannafrank’ (we zijn allemaal Anne Frank) en een fotoreeks van het Joodse meisje in de shirts van de zes grootste clubs van de Serie A.
  [naar artikel]
 7. Nieuwe film over Anne Frank in de maak (16/05/2019 - Metro)
  De Nederlandse regisseur Ate de Jong gaat het boek ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ verfilmen. Dat meldt entertainmentsite Variety. Het boek is gebaseerd op de memoires van de 90-jarige Hannah Goslar, een Amsterdamse vriendin van het Anne. De film zou een budget van 3,4 miljoen dollar hebben. Regisseur Ate de Jong baseert de film op het boek ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ van Hannah Goslar. Zij was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een Amsterdamse vriendin van het bekende joodse meisje en schreef haar memoires over Anne neer. De opnames beginnen later dit jaar en het is de bedoeling dat de film in 2020 in de bioscopen te zien is, 75 jaar na het einde van de oorlog. Beste vriendin “De film is in de eerste plaats een verhaal over twee beste vrienden, jongeren eigenlijk, die gewoon plezier willen hebben. De wereld en zichzelf willen ontdekken”, aldus producer Hans de Weerd. “Maar de oorlog dwingt hen om van de ene op de andere dag volwassen te worden.” Hannah en Anne werden in 1942 gescheiden van elkaar, maar ontmoetten elkaar weer in 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Hannah haar leven riskeerde om Anne te redden. Lees ook : Weinig animo voor plannen van Amsterdam om vervuilende auto’s te weren Het bericht Nieuwe film over Anne Frank in de maak verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Anne Frank mogelijk toch niet verraden (17/12/2016 - De Redactie)
  Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. Mogelijk heeft fraude met voedselbonnen of illegale arbeid een rol gespeeld bij de inval.
  [naar artikel]
 9. Familie van Anne Frank mogelijk toch niet verraden (16/12/2016 - Knack)
  Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. Mogelijk heeft fraude met voedselbonnen of illegale arbeid een rol gespeeld bij de inval.
  [naar artikel]
 10. Gedicht van Anne Frank wordt geveild in Haarlem (22/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een gedichtje dat Anne Frank in het poëziealbum van een vriendin heeft geschreven wordt binnenkort geveild in Haarlem. Het Joodse meisje schreef
  [naar artikel]
 11. 'Anne Frank had mijn onderbuurvrouw kunnen zijn' (06/07/2017 - Knack)
  75 jaar nadat het jonge Joodse meisje Anne Frank onderdook in Amsterdam waar ze na meer dan twee jaar door Nederlandse politie werd gearresteerd, herleest Nederlands schrijver Daniël Rovers voor Knack haar befaamde dagboek, Het Achterhuis.
  [naar artikel]
 12. Anne Frank Huis wordt grondig verbouwd (06/03/2017 - De Redactie)
  Het museum krijgt onder meer een nieuwe entree bij de Westermarkt en er komt meer ruimte voor educatieve ontvangsten. Het Anne Frank Huis wil bezoekers ook meer historische context en verdieping bieden bij het verhaal over het wereldberoemde Joodse meisje en haar onderduikplek.
  [naar artikel]
 13. Amsterdamse bakkerij ‘Anne & Frank’ moet naam veranderen (29/08/2018 - Metro)
  De eigenaar van de pas geopende bakkerij ’Anne &Frank’ in Amsterdam moet de naam van zijn zaak aanpassen. De naam ligt vlak bij het Anne Frank-huis in de Nederlandse hoofdstad en de man kreeg bakken kritiek op sociale media omdat de naam respectloos zou zijn tegenover het joodse meisje. De bakker in kwestie, Roberto Barsoum, wilde met de naam van de bakkerij een eerbetoon brengen aan het joodse meisje Anne Frank, vertelt hij. Maar na bakken kritiek op sociale media – gaande van “elke vorm van schaamte en fatsoen voorbij” tot “weinig respectvol” – heeft de man nu toch beslist de letters van de gevel te verwijderen. “Ik wilde iets positiefs doen, het was nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen.” De bakker overweegt nu om zijn bakkerij ’Andere koek’ te noemen. “Maar daar ga ik nog even goed over nadenken, want ik wil niet weer mensen pijn doen.” Lees ook : Poging emigratie familie van Anne Frank mislukt door oorlogse hindernissen Het bericht Amsterdamse bakkerij ‘Anne & Frank’ moet naam veranderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Anne Frank 75 jaar geleden gearresteerd (04/08/2019 - VRT NWS)
  Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat in Amsterdam het joodse meisje Anne Frank en haar familie werden gearresteerd. Zelf zou ze de nazi-concentratiekampen niet overleven, maar na haar dood werd ze via haar dagboek wereldberoemd.
  [naar artikel]
 15. Basiseducatie LiMiNo brengt bezoek aan tentoonstelling Anne Frank (21/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  De hele maand februari kan je in de bibliotheek van Dilsen-Stokkem komen kijken naar de mooie tentoonstelling 'Lezen en schrijven met Anne Frank'. Heel wat lagere scholen komen zich onderdompelen in de leefwereld van het jonge Joodse meisje, maar ook voor de cursisten van Basiseducatie LiMiNo was dit een zeer interessant thema.
  [naar artikel]
 16. Waarom Audrey Hepburn weigerde om Anne Frank te spelen in biopic, ondanks smeekbede van Anne’s vader (06/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In 1959 werd ‘Het Dagboek van Anne Frank’ omgetoverd tot een Hollywoodfilm. Voor de hoofdrol hadden regisseur George Stevens en Anne’s vader Otto...
  [naar artikel]
 17. Waarom Duitsland trein niet naar Anne Frank mag vernoemen (30/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Anne Frank Stichting heeft ernstige bezwaren bij het vernoemen van een Duitse trein naar Anne Frank omdat het “pijnlijk is voor mensen die deportaties hebben meegemaakt”.
  [naar artikel]
 18. Waarom Duitsland trein niet naar Anne Frank mag vernoemen (30/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Anne Frank Stichting heeft ernstige bezwaren bij het vernoemen van een Duitse trein naar Anne Frank omdat het “pijnlijk is voor mensen die deportaties hebben meegemaakt”.
  [naar artikel]
 19. En weer is een verrader van Anne Frank ontmaskerd: is Ans van Dijk nu de belangrijkste verdachte? (24/05/2018 - De Morgen)
  Een buurman van het Achterhuis was erbij toen Ans van Dijk, een Joodse vrouw die met de nazi’s collaboreerde, het fatale telefoontje pleegde. Zijn zoon schreef er een boek over. Is Van Dijk daarmee nu de belangrijkste verdachte?
  [naar artikel]
 20. Kampse schooljeugd bezoekt expo Anne Frank (15/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de plaatselijke bibliotheek probeert men om de 2 jaar de tentoonstelling rond Anne Frank in huis te halen. Die expo en workshop wordt begeleid door medewerkers van het kinderrechtenhuis en geeft een beknopt overzicht van het leven van de familie Frank en de daaraan gekoppelde oorlogsgeschiedenis. 15 klassen uit het plaatselijk lager onderwijs bezochten de expo en de tijdlijn van Anne Frank kaderde haar leven in een breder perspectief met een link naar het oprukkend racisme en de politieke dictatuur.
  [naar artikel]
 21. Hitler ‘roast’ Anne Frank: een wrange nasmaak (31/05/2019 - De Morgen)
  Sasha Van der Speeten zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de Anne Frank-aflevering van Historical Roasts.
  [naar artikel]
 22. Tot nu toe onbekende pagina’s dagboek Anne Frank gepresenteerd (15/05/2018 - De Morgen)
  De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.
  [naar artikel]
 23. Amerikanen verkopen Anne Frank-pakje als halloweenkostuum (16/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse webshop HalloweenCostumes.com heeft zich de woede op de hals gehaald door een verkleedpakje van Anne Frank aan te bieden onder de...
  [naar artikel]
 24. Goedbedoeld maar met een wrange nasmaak: Hitler ‘roast’ Anne Frank (31/05/2019 - De Morgen)
  Sasha Van der Speeten zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de Anne Frank-aflevering van Historical Roasts.
  [naar artikel]
 25. Ongeopende brief die vader Anne Frank waarschijnlijk nooit bereikte, gaat onder de hamer (15/08/2018 - VRT NWS)
  Een ongeopende brief gericht aan Otto Frank wordt volgende maand geveild in Amstelveen, Nederland. De brief kwam van een Britse verzekeringsmaatschappij en werd in september 1942 verstuurd. Hoogstwaarschijnlijk heeft de vader van Anne Frank de brief nooit bereikt, want de familie leefde sinds 6 juli 1942 ondergedoken in het Achterhuis. "Het lot van de familie van Anne Frank wordt weerspiegeld in een gewone brief", schrijft het veilinghuis.
  [naar artikel]
 26. Anne Frank-documentaire op komst: hoe had haar leven eruit kunnen zien ná de concentratiekampen? (10/02/2019 - VRT NWS)
  In Italië is een documentaire in de maak waarin een idee wordt gegeven hoe het leven van Anne Frank eruit had kunnen zien, als ze het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen had overleefd. De film is getiteld "#Anne Frank parallel stories" en komt nog dit jaar uit, meldt het Amerikaanse entertainmentmagazine Variety.
  [naar artikel]
 27. Meisje en haar dagboek meer dan toeristische attractie (07/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het is 75 jaar geleden dat Anne Frank op vijftienjarige leeftijd wegteerde in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Historicus en Anne Frank-deskundige David Barnouw (71) praat ons bij over de symboolfiguur.
  [naar artikel]
 28. Link naar Anne Frank gevonden in kamp Sobibor (15/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Archeologen hebben door recente opgravingen in vernietigingskamp Sobibor, een connectie met Holocaust-slachtoffer Anne Frank aangetoond. Een
  [naar artikel]
 29. Naam Anne Frank toch niet op Duitse trein: "Kwetsende inschattingsfout" (28/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Deutsche Bahn (DB) ziet af van een plan om treinen te vernoemen naar historische persoonlijkheden, zoals Anne Frank. Een woordvoerder van het...
  [naar artikel]
 30. En als Anne Frank nu eens niet verraden werd? (07/04/2019 - De Morgen)
  Wie Anne Frank verraadde in het Achterhuis, is nog altijd de knagende vraag. Historicus Gertjan Broek komt vandaag met een ander scenario: misschien werd ze wel bij toeval ontdekt.
  [naar artikel]
 31. Poging emigratie familie van Anne Frank mislukt door oorlogse hindernissen (06/07/2018 - Metro)
  Nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting en het United States Holocaust Memorial Museum, dat vandaag is verschenen, geeft meer inzicht in de emigratiepogingen van de familie van Anne Frank. De onderzoekers volgden het papieren spoor van de visumaanvragen van de familie Frank. Ze boorden nieuwe bronnen aan en ontdekten aanvullende feiten, aldus een woordvoerster van de Anne Frank Stichting. Vader Otto Frank heeft tot twee keer toe geprobeerd een aanvraag in te dienen om met zijn gezin naar de Verenigde Staten te emigreren. De eerste poging strandde doordat het Amerikaanse consulaat in Rotterdam was verwoest door het Duitse bombardement op 14 mei 1940. De tweede poging in 1941 mislukte doordat de nazi’s alle Amerikaanse consulaten in bezet Europa hadden gesloten. Ook een visumaanvraag voor Cuba ging niet door, in de nasleep van de aanval op Pearl Harbor. Voor een visum moesten aanvragers destijds veel papierwerk inleveren, zoals verklaringen omtrent hun karakter, steunbetuigingen, belastingoverzichten, geboortebewijzen en trouwboekjes. Of emigratie van het gezin-Frank was gelukt als de papierwinkel wel was doorgekomen, is onzeker. De Verenigde Staten hadden destijds een zeer streng immigratiebeleid en er was geen beleid om gevluchte Joden op te nemen. Otto Frank begon in al 1938 met zijn pogingen het gezin uit Nederland weg te krijgen, na de Duitse annexatie van Oostenrijk en de Kristallnacht in Duitsland. Toen alle inspanningen waren gestrand, dook het gezin op 6 juli 1942 onder in het Achterhuis. Daar schreef Anne haar beroemde dagboek. Otto Frank was de enige van het gezin die de oorlog heeft overleefd. Bron: Belga   Het bericht Poging emigratie familie van Anne Frank mislukt door oorlogse hindernissen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. 140.000 euro voor zeldzaam gedicht van Anne Frank (23/11/2016 - De Redactie)
  Een handgeschreven gedicht van Anne Frank is verkocht bij het veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. Het was geschat op een opbrengst tussen 30.000 en 50.000 euro.
  [naar artikel]
 33. Videodagboek brengt verhaal Anne Frank bij jongeren (30/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het verhaal van Anne Frank is vanaf maandag te zien in de vorm van een videodagboek op YouTube. In het dagboek, dat vijftien afleveringen telt en...
  [naar artikel]
 34. Bombardement dwarsboomde vluchtpoging familie Anne Frank (06/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het bombardement op Rotterdam zorgde destijds voor het mislukken van een emigratiepoging van de familie van Anne Frank. Het Amerikaanse consulaat...
  [naar artikel]
 35. Gedicht Anne Frank brengt 140.000 euro op (23/11/2016 - De Tijd)
  13:41 Een handgeschreven gedicht van Anne Frank is woensdag geveild voor 140.000 euro. Dat is drie tot vier keer meer dan verwacht.
  [naar artikel]
 36. Onderzoekers ontcijferen twee afgeplakte pagina's uit dagboek Anne Frank (15/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Anne Frank Stichting heeft vanmiddag twee nieuwe, tot dusverre onbekende pagina's van de wereldberoemde Amsterdamse dagboekschrijfster openbaar...
  [naar artikel]
 37. Anne Frank Huis gaat vernieuwen (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt vernieuwd. Het museum krijgt onder meer een nieuwe ingang bij de Westermarkt en er komt meer ruimte voor
  [naar artikel]
 38. Onderzoekers ontcijferen twee afgeplakte 'schunnige' pagina's uit dagboek Anne Frank (15/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Anne Frank Stichting heeft vanmiddag twee nieuwe, tot dusverre onbekende pagina's van de wereldberoemde Amsterdamse dagboekschrijfster openbaar...
  [naar artikel]
 39. Anne Frank-halloweenkostuum veroorzaakt ophef (17/10/2017 - VRT NWS)
  Op de sociale media is ophef ontstaan rond de verkoop van een halloweenkostuum van Holocaustslachtoffer Anne Frank. Verschillende webwinkels hebben het bewuste kostuum intussen van hun website verwijderd. 
  [naar artikel]
 40. Ophef in Nederland rond rapster Anne Frank: “Ik heb shit gestasht in Het Achterhuis” (27/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Als rapster voor de naam ‘Anne Frank’ kiezen, dat is vragen om ophef en kritiek. Dat was ongetwijfeld ook een beetje de bedoeling van de 25-jarige...
  [naar artikel]
 41. Zeldzaam gedicht van Anne Frank onder de hamer (23/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een zeldzaam gedicht dat is geschreven door Anne Frank wordt woensdag geveild in Haarlem. Het veilinghuis Bubb Kuyper verwacht het bijzondere papier af te slaan op 30.000 tot 50.000 euro.
  [naar artikel]
 42. Maak een virtuele wandeling in het voormalige woonhuis van Anne Frank (15/06/2019 - VRT NWS)
  Google heeft het huis in Amsterdam waar Anne Frank woonde voor ze met haar familie in "het Achterhuis" onderdook virtueel in kaart gebracht. De kamers zijn in de stijl van de jaren 30 ingericht.
  [naar artikel]
 43. Lazio-aanhang misbruikt beeltenis Anne Frank (23/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse politie en voetbalbond onderzoeken het gebruik door fans van Lazio Roma van antisemitische stickers met de beeltenis van de joodse...
  [naar artikel]
 44. Joodse broers van Hoffy’s: na het restaurant nu ook het kookboek (24/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De drie broers van het joodse restaurant Hoffy’s hebben een boek uit. De joodse keuken focust op de typisch gerechten van de joodse feesten, maar is tegelijkertijd ook een ontroerende familiegeschiedenis.
  [naar artikel]
 45. Zeldzaam gedicht van Anne Frank gaat onder de hamer (21/11/2016 - De Redactie)
  Een authentiek document van de hand van het beroemde Joodse meisje dat op de markt komt: het gebeurt uiterst zelden. Precies zo'n unieke gelegenheid doet zich binnenkort in Haarlem voor.
  [naar artikel]
 46. Wie heeft Anne Frank verraden? Internationaal team zoekt naar antwoorden (30/09/2017 - VRT NWS)
  Een team van 20 internationale experts onder leiding van een oud-FBI-agent probeert met "big data" te achterhalen wie Anna Frank in 1944 heeft verraden. Daarvoor hebben onder meer het Holocaust Museum in New York en de Anne Frank Stichting hun archieven ter beschikking gesteld.
  [naar artikel]
 47. Zeldzaam gedicht Anne Frank brengt 140.000 euro op (23/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een handgeschreven gedicht van Anne Frank is woensdag voor 140.000 euro verkocht bij het veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. Getaxeerd was een opbrengst tussen 30.000 en 50.000 euro. Wie het heeft gekocht is niet bekend.
  [naar artikel]
 48. Zeldzaam gedicht Anne Frank brengt 140.000 euro op (23/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een handgeschreven gedicht van Anne Frank is woensdag voor 140.000 euro verkocht bij het veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. Getaxeerd was een opbrengst tussen 30.000 en 50.000 euro. Wie het heeft gekocht is niet bekend.
  [naar artikel]
 49. Amsterdamse bakkerij Anne & Frank past naam aan na ophef (27/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De eigenaar van de pas geopende bakkerij Anne & Frank in Amsterdam had niet verwacht dat de naam van zijn zaak tot zoveel ophef zou leiden. Roberto...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.