Limburgse vlaai zal vanaf 22 januari een streekproduct zijn, officieel erkend door Europa. Enkel bakkers binnen Belgisch- en Nederlands-Limburg zullen de vlaai nog mogen bakken. Bovendien moet de vlaai aan een reeks strenge voorwaarden voldoen. Wie die overtreedt, riskeert een boete. [naar artikel]
Zes Vlaamse streekproducten hebben het Vlaamse label Streekproduct.be gekregen en worden zo erkend als traditioneel streekproduct. Het gaat om vijf gebakvormen uit Oost-Vlaanderen en Limburg en één unieke traditie aan de kust, de Oostendse oesters. Dat meldt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) dinsdag. [naar artikel]
Vijftien jaar na de eerste stappen heeft de Europese Commissie de Limburgse vlaai erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). “We hebben uren vergaderd, gelukkig met vlaai erbij.” [naar artikel]
Vlaanderen en Nederland zijn samen gestart met de procedure om de Europese erkenning van de Limburgse Vlaai aan te vragen. Het gaat om de erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding. Zo’n erkenning als streekproduct kan enkel voor een landbouwproduct, levensmiddel of wijn afkomstig uit een bepaalde regio en met grote bekendheid. [naar artikel]
Elk jaar worden er nieuwe lekkernijen officieel erkend als "traditioneel streekproduct". Deze keer komen de specialiteiten vooral uit Limburg en... [naar artikel]
De lekstok van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas is erkend tot Vlaams streekproduct. Confiserie Thijs is al meer dan tachtig jaar een artisanale snoepjesfabriek. [naar artikel]
Bij de heropening van het Geelse Bakkerijmuseum twee jaar geleden (her)lanceerde de lokale bakker Peter Steurs het saffraankoekje Geelse Moppen. Dit vergeten stadskoekje is nu erkend als Vlaams streekproduct. [naar artikel]
Zes traditionele verwenproducten krijgen het Vlaams erkenningslabel streekproduct toegekend. Ook de Limburgse en Bocholtse bakkemoezevlaai mag deze titel dragen. “Een belangrijke erkenning”, vindt bakker, Jack Knapen. [naar artikel]
De schuimwijnen van wijndomein Chardonnay Meerdael in Vaalbeek, bij Oud-Heverlee, krijgt het Vlaamse label Streekproduct.be. Daarmee rijven de wijnbouwers één van de laatste drie erkenningen van dit jaar binnen. [naar artikel]
Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, geutelingen, Limburgse leverworst mogen voortaan de titel van Vlaams traditioneel streekproduct dragen. De vijf streekproducten werden officieel erkend door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), zo meldt het centrum dinsdag. [naar artikel]
Destilleerder Guy maakte een einde aan het verbod op absint, hét aperitief van 19de-eeuws Frankrijk. Nu heeft hij een nieuwe mijlpaal bereikt: de drank wordt een officieel streekproduct. [naar artikel]
Na 15 jaar wachten is het eindelijk zover: Vlaanderen en Nederland dienen vandaag bij de Europese Commissie een aanvraag in om de Limburgse vlaai officieel te laten erkennen als streekproduct. Volgens bevoegd minister Jo Brouns is de kans op slagen daarbij heel hoog. Al zal de Limburgse vlaai dan aan enkele heel strenge voorwaarden moeten voldoen. Maar om welke eisen gaat het precies? Wij zochten het uit. [naar artikel]
De Limburgse bakkers zijn zo trots als een pauw, want hun vlaaien zijn door Europa erkend als streekproduct. Voortaan mag de naam ‘Limburgse vlaai’ enkel nog gebruikt worden voor baksels die aan zéér strenge voorwaarden voldoen. Maar wat maakt een Limburgse vlaai nu zo uniek? We vroegen het aan bakkerszoon Peter Nulens uit Hasselt. [naar artikel]
De Vlaamse overheid heeft dinsdag zes producten erkend als Vlaams streekproduct. Het gaat om Oostendse zeebeschuit, glazuurspeculaas van de kust, borstbollen van Wycam’s, koffie uit Diest, Geelse saffraanmoppen en Limburgse appelwijn. [naar artikel]
Na 15 jaar wachten is het eindelijk zover: Vlaanderen en Nederland dienen vandaag bij de Europese Commissie een aanvraag in om de Limburgse vlaai officieel te laten erkennen als streekproduct. Volgens bevoegd minister Jo Brouns is de kans op slagen daarbij heel hoog. Al zal de Limburgse vlaai dan aan enkele heel strenge voorwaarden moeten voldoen. Maar om welke eisen gaat het precies? Wij zochten het uit. [naar artikel]
De wonderen zijn de wereld nog lang niet uit, en dat is maar goed ook. Het vergeten saffraankoekje, luisterend naar de naam Geelse Mop, is immers erkend als Vlaams streekproduct. Bij de heropening van het Bakkerijmuseum, twee jaar geleden, (her)lanceerde bakker Peter Steurs de bewuste saffraankoekjes. Het begin van een mooi verhaal. Wij doken in de trommel van de VLAM en toverden nog twaalf Kempense lekkernijen en specialiteiten tevoorschijn. [naar artikel]
Zeg nooit meer zomaar vlaai tegen een echte Limburgse vlaai want vanaf nu gaat het om een door Europa erkend streekproduct. “Dit is heel goed nieuws voor de ambachtelijke bakkers”, zegt Bart Tomassen van de gelijknamige bakkerij in Genk. [naar artikel]
Vlaanderen heeft er twee nieuwe erkende streekproducten bij. De klaaskoek en de Antwerpse kalfsrol met hersensaus zijn door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot eetbaar erfgoed. De producenten mogen voortaan het label streekproduct.be gebruiken. [naar artikel]
De Geelse saffraanmoppen, dat zijn ronde zandkoekjes, krijgen een erkenning als Vlaams streekproduct. Bakker Peter Steurs bakt de koekjes met het recept van een collega-bakker: "Het is een oud recept met een lang verhaal." [naar artikel]
De bakkers in Belgisch- en Nederlands-Limburg gaan samen bij Europa een aanvraag indienen om Limburgse vlaai te laten erkennen als streekproduct. Al bijna twee jaar zijn ze aan het werken aan het dossier, dat ervoor moet zorgen dat 'onze vlaai' alleen nog in Limburg mag gebakken worden en enkel volgens de regels van de kunst. “Het belangrijkste: Limburgse vlaai wordt gemaakt van gistdeeg. Geen bladerdeeg of zanddeeg zoals elders vaak”, zegt Jan Kerkhofs, de Limburgse voorzitter van beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “En zeker ook: dun van leer, dik van smeer”, knikt leraar Dominique Boonen van de Hasseltse Hotelschool. [naar artikel]
In Limburg is het een icoon, in de rest van Vlaanderen amper te vinden. Toch wordt de Limburgse vlaai straks wellicht door Europa erkend als streekproduct. “Ach, niet-Limburgers begrijpen dat niet, maar de vlaai hoort bij het leven.” Ook al is ze volgens anderen eigenlijk niet meer van deze tijd. [naar artikel]
Ze hebben er even op moeten wachten, maar koffiebranderij Stroobants uit Diest heeft eindelijk het label binnen van streekproduct. Stroobants koffie bestaat al 100 jaar en is al net zo lang een legende in de streek van Diest. Een van de criteria waar een streekproduct aan moet voldoen. [naar artikel]
De Vlaamse overheid heeft dinsdag zes producten erkend als Vlaams streekproduct. Wat weet u over de delicatessen die deze kwaliteitsstempel mogen dragen? [naar artikel]
De Oostendse garnaalkroket is door het VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, erkend als Eetbaar Erfgoed. De kroket is gemaakt met handgepelde garnalen, die gevangen zijn door Oostendse vissers. De vulling moet uit minstens 30 procent garnalen bestaan en ze moet gemaakt zijn binnen een straal van 10 kilometer rond Oostende. [naar artikel]
De Europese Commissie heeft dinsdag de inschrijving van de ‘Limburgse vlaai’ in het register van Beschermde Geografische Aanduidingen goedgekeurd. Dat moet het streekproduct uit Belgisch en Nederlands Limburg beter beschermen tegen namaak. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.