De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Helft meer vaders met ouderschapsverlof

Metro

09/06/2018 - 07:25

Op vijf jaar tijd is het aantal vaders met ouderschapsverlof met de helft gestegen. Van alle werkende mannen genoot 2,4 ouderschapsverlof in 2017, 54 procent meer dan vijf jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de hr-dienstengroep Acerta, zo schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Le Soir zaterdag. Vrouwen nemen vaker […] Het bericht Helft meer vaders met ouderschapsverlof verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Helft meer vaders neemt ouderschapsverlof (09/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Op vijf jaar tijd is het aantal vaders met ouderschapsverlof met de helft gestegen. Van alle werkende mannen genoten er in 2017 2,4 procent ouderschapsverlof, 54 procent meer dan vijf jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstengroep Acerta. “Vaders, maar ook werkgevers, staan er vaker voor open”, zegt Nele Mertens van Acerta.
  [naar artikel]
 2. Veertien keer meer vaders met ouderschapsverlof (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Tussen 2002 en 2016 is het aantal vaders dat een ouderschapsverlof opnam met factor 14 vermeerderd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst
  [naar artikel]
 3. Vaders nemen massaal meer ouderschapsverlof (16/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Tussen 2002 en 2016 is het aantal vaders dat een ouderschapsverlof opnam met een factor 14 vermeerderd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) woensdag in Le Soir.
  [naar artikel]
 4. Vaders nemen massaal meer ouderschapsverlof (16/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tussen 2002 en 2016 is het aantal vaders dat een ouderschapsverlof opnam met een factor 14 vermeerderd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) woensdag in Le Soir.
  [naar artikel]
 5. Vaders nemen massaal meer ouderschapsverlof (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Tussen 2002 en 2016 is het aantal vaders dat een ouderschapsverlof opnam met een factor 14 vermeerderd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) woensdag in Le Soir.
  [naar artikel]
 6. Steeds meer vaders nemen ouderschapsverlof op (maar er is nog werk aan de winkel) (06/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wie meer tijd wil doorbrengen met z’n kroost, kan ouderschapsverlof opnemen. Het goede nieuws: steeds meer vaders doen het ook effectief. Het...
  [naar artikel]
 7. Bijna 7 op de 10 vaders nemen geen ouderschapsverlof (15/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) wil dat meer mannen hun ouderschapsverlof opnemen. Met de campagne ­'Ouderschapsverlof zoekt...
  [naar artikel]
 8. Nieuwe regels ouderschapsverlof: flexibeler systeem moet ook vaders overtuigen (01/06/2019 - Knack)
  Moeders nemen veel vaker ouderschapsverlof dan vaders. De overheid wil het verlof populairder maken bij mannen én bij vrouwen door meer flexibiliteit in het systeem te bouwen.
  [naar artikel]
 9. Een op de 500 werknemers maakt gebruik van halve dag ouderschapsverlof (15/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Eén op de 500 Belgische werknemers nam in juni een halve dag per week ouderschapsverlof. Een jaar na de invoering van het systeem van 1/10 ouderschapsverlof, kent de regeling een succes. Dat stelt hr-dienstengroep Acerta op basis van de cijfers bij meer dan 32.000 werkgevers. Bijna evenveel vaders als moeders nemen het 1/10 ouderschapsverlof op, terwijl andere vormen duidelijk populairder waren bij vrouwen dan bij mannen.
  [naar artikel]
 10. Krijgt elke vader 10 dagen vaderschapsverlof en 4 maanden ouderschapsverlof? (26/04/2017 - De Redactie)
  Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen vindt dat mannen meer zorgtaken op zich moeten nemen. Ze wil daarom dat overal in Europa vaders recht krijgen op tien dagen vaderschapsverlof en dat moeders én vaders minstens vier maanden ouderschapsverlof kunnen opnemen
  [naar artikel]
 11. Waarom komt slechts 1 op de 3 aanvragen voor ouderschapsverlof van vaders? (15/01/2019 - VRT NWS)
  Slechts 1 op de 3 aanvragen voor ouderschapsverlof of tijdskrediet komt van vaders. Dat blijkt uit cijfers van minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V). Het aantal mannen dat ouderschapsverlof aanvraagt, is de voorbije jaren wel licht gestegen, maar volgens de minister is er toch nog altijd veel onwetendheid. Daarom lanceert Peeters nu een nieuwe campagne.
  [naar artikel]
 12. Bijna 7 op de 10 vaders nemen geen ouderschapsverlof (15/01/2019 - De Morgen)
  Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) wil dat meer mannen hun ouderschapsverlof opnemen. Uit cijfers blijkt dat bijna 7 op de 10 mannen geen gebruik maken van de vier maanden ouderschapsverlof waar ze recht op hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 
  [naar artikel]
 13. 10 dagen vaderschapsverlof voor alle Europese vaders? (26/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vanmiddag stelt de Europese Commissie haar plannen voor het ouderschapsverlof voor. Bevoegd commissaris Marianne Thyssen wil dat moeders én vaders minstens vier maanden ouderschapsverlof kunnen opnemen en dat papa’s recht krijgen op tien dagen vaderschapsverlof. Het ouderschapsverlof zullen ouders wat de commissie betreft ook niet op elkaar kunnen overdragen.
  [naar artikel]
 14. “Papa, je mag thuisblijven voor je kind”: amper 1 op 3 mannen neemt ouderschapsverlof (15/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) wil dat meer mannen hun ouderschapsverlof opnemen. Met de campagne ­‘Ouderschapsverlof zoekt vaders’ wil hij de ­onwetendheid wegwerken en aantonen dat het een recht is als man thuis te blijven om voor je ­kinderen te zorgen. “Het zorgt bovendien voor een meer evenwichtige taakverdeling tussen vrouwen en mannen bij de ­opvoeding.”
  [naar artikel]
 15. Krijgt elke Europese vader 10 dagen vaderschapsverlof en 4 maanden ouderschapsverlof? (11/09/2017 - VRT NWS)
  Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen vindt dat mannen meer zorgtaken op zich moeten nemen. Ze wil daarom dat overal in Europa vaders recht krijgen op tien dagen vaderschapsverlof en dat moeders én vaders minstens vier maanden ouderschapsverlof kunnen opnemen. Dat verlof zullen ouders wat haar betreft ook niet op elkaar kunnen overdragen.
  [naar artikel]
 16. Bijna 7 op de 10 vaders nemen geen ouderschapsverlof (15/01/2019 - Metro)
  Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) wil dat meer mannen hun ouderschapsverlof opnemen. Met de campagne ­’Ouderschapsverlof zoekt vaders’ wil hij de ­onwetendheid wegwerken en aantonen dat het een recht is als man thuis te blijven om voor je ­kinderen te zorgen. Uit cijfers blijkt dat bijna 7 op de 10 mannen geen gebruik maken van de vier maanden ouderschapsverlof waar ze recht op hebben. Nochtans willen ze meer tijd spenderen met hun kinderen. Dat staat dinsdag te lezen in Het Nieuwsblad. In 2017 maakten 69.260 ouders gebruik van ouderschapsverlof. Een verdrievoudiging tegenover 15 jaar geleden, maar slechts een derde van hen is een man. En dat is te weinig. Uit een studie van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt nochtans dat steeds meer vaders meer bij hun kinderen zouden willen zijn. Volgens vice-eerste minister Kris Peeters, belast met Gelijke Kansen, kunnen werkgevers dit niet weigeren. “Vaders mogen via het ouderschapsverlof thuisblijven om in te staan voor de opvoeding van hun kind. Je bent in die periode trouwens tegen ontslag beschermd. De dagen die je opneemt als ouderschapsverlof zijn grotendeels gelijkgesteld met gewerkte dagen. Dus voor je pensioen of werkloosheidsuitkering hoef je ook niet te vrezen. Als meer vaders ouderschapsverlof opnemen, kan dat ook zorgen voor een meer evenwichtige taakverdeling tussen vrouwen en mannen bij opvoeding van hun ­kinderen.” Om het ouderschapsverlof voor mannen te promoten, sloot Peeters een contract af met Family Service. Zij geven nu al ‘De Roze Doos’ aan de kersverse ouders. In dat pakket met kortingsbonnen en staaltjes zal nu ook een ‘Papa-only bag’ zitten met daarin een informatiefolder over ­ouderschapsverlof. “Jonge moeders krijgen heel wat informatie wanneer ze een kind krijgen. Die informatie breiden we nu uit met een informatiebrochure voor de vader. Daarin geven we netjes weer wat in de wet is opgenomen”, legt Peeters in het VRT-radioprogramma De Ochtend uit. bron: Belga Het bericht Bijna 7 op de 10 vaders nemen geen ouderschapsverlof verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Meer moeders dan vaders nemen ouderschapsverlof tijdens vakantie (26/06/2019 - De Standaard)
  Met de start van de zomervakantie piekt ook het ouderschapsverlof. Zes op de duizend werknemers vragen dat aan, om een maand vakantie te hebben samen met hun kind(eren). Twee op de drie is het de moeder die thuisblijft. Dat berekende de hr-dienstverler Acerta.
  [naar artikel]
 18. ‘Papa Only Bag’ moet meer mannen overtuigen ouderschapsverlof op te nemen (06/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  HasseltKersverse vaders zullen bij de geboorte van hun kind weldra een gratis ‘Papa Only Bag’ krijgen. Dat geschenk is te vergelijken met De Roze Doos, die al sinds 1952 aan mama’s gegeven wordt. Naast een aantal commerciële producten zit er ook een flyer van de federale overheid over ouderschapsverlof in de zak. Nu maken jonge papa’s daar nog te weinig gebruik van. Van alle werknemers die ouderschapsverlof opnemen, is slechts een derde mannelijk.
  [naar artikel]
 19. Papa’s die ouderschapsverlof willen, zijn onvoldoende beschermd (02/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Jonge vaders die ouderschapsverlof willen aanvragen, komen nog al te vaak in de problemen. Dus wil het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dat de regering de wet aanpast zodat ook zij zorgeloos hun ouderschapsverlof kunnen opnemen. “Hoe kunnen we mannen anders aanmoedigen om ook hun steentje bij te dragen in het gezin?”
  [naar artikel]
 20. Krijgen we binnenkort véél royalere vergoeding voor ouderschapsverlof? (02/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ouderschapsverlof opnemen kan straks veel meer lonen dan vandaag. Europa wil de vergoeding gelijkschakelen met die bij ziekte: 60 procent van het brutoloon dus. De schamele 787 euro die nu wordt uitgekeerd, zou vaders of moeders afschrikken om meer vrij te nemen om voor de kinderen te zorgen.
  [naar artikel]
 21. Krijgen we binnenkort véél royalere vergoeding voor ouderschapsverlof? (02/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ouderschapsverlof opnemen kan straks veel meer lonen dan vandaag. Europa wil de vergoeding gelijkschakelen met die bij ziekte: 60 procent van het brutoloon dus. De schamele 787 euro die nu wordt uitgekeerd, zou vaders of moeders afschrikken om meer vrij te nemen om voor de kinderen te zorgen.
  [naar artikel]
 22. Krijgen we binnenkort véél royalere vergoeding voor ouderschapsverlof? (02/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ouderschapsverlof opnemen kan straks veel meer lonen dan vandaag. Europa wil de vergoeding gelijkschakelen met die bij ziekte: 60 procent van het brutoloon dus. De schamele 787 euro die nu wordt uitgekeerd, zou vaders of moeders afschrikken om meer vrij te nemen om voor de kinderen te zorgen.
  [naar artikel]
 23. Wall Street-vaders krijgen 5 miljoen dollar (31/05/2019 - De Tijd)
  09:22 JPMorgan verloor een groepsgeding over gelijke rechten voor ouderschapsverlof voor vaders en moeders.
  [naar artikel]
 24. Al 2.000 vaders vragen ouderschapsverlof voor zelfstandigen aan (24/09/2019 - Metro)
  Bijna 2.000 zelfstandige jonge vaders hebben betaald vaderschapsverlof aangevraagd, nu ze daar sinds mei recht op hebben. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vandaag. Een duizendtal van hen heeft ook al vaderschapsverlof kunnen opnemen. Sinds 1 mei hebben zelfstandige ouders of meeouders recht op een vaderschapsverlof van tien dagen. Ze moeten dat verlof binnen de vier maanden na de geboorte opnemen. Sindsdien dienden bijna 2.000 vaders en toekomstige vaders een aanvraag in om van de maatregel te kunnen genieten. Die laat hen toe het gezinsleven en de professionele verplichtingen beter te combineren, aldus de bevoegde minister Denis Ducarme (MR). Hij diende vrijdag op de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit in, om de toegangsvoorwaarden en betalingsprocedure van het vaderschapsverlof te preciseren. bron: Belga Het bericht Al 2.000 vaders vragen ouderschapsverlof voor zelfstandigen aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Volledig loon tijdens ouderschapsverlof? (26/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jonge moeders én vaders moeten in heel Europa vier maanden ouderschapsverlof kunnen nemen met behoud van loon. Dat stelt Europees Commissaris
  [naar artikel]
 26. Moeders nemen vaker dan vaders maand ouderschapsverlof tijdens zomervakantie (26/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Met de start van de zomervakantie piekt ook het ouderschapsverlof. Zes op de duizend werknemers vragen dat aan, om een maand vakantie te hebben...
  [naar artikel]
 27. Aantal vaders met ouderschapsverlof stijgt forser dan aantal mama’s (06/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het aantal mannen dat ouderschapsverlof neemt in Vlaanderen, is in een jaar tijd met ruim 8 procent gestegen. In zes jaar tijd gaat het om een stijging met 40 procent. Bij de vrouwen steeg het aandeel maar de helft zo snel. “Papa’s zijn volop bezig hun achterstand goed te maken”, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Een goede zaak.”
  [naar artikel]
 28. Al bijna tweeduizend vaders vragen ouderschapsverlof voor zelfstandigen aan (24/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna tweeduizend zelfstandige jonge vaders hebben betaald vaderschapsverlof aangevraagd, nu ze daar sinds mei recht op hebben. Dat schrijven de...
  [naar artikel]
 29. Moeders nemen vaker dan vaders maand ouderschapsverlof tijdens zomervakantie (26/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Met de start van de zomervakantie piekt ook het ouderschapsverlof. Zes op de duizend werknemers vragen dat aan, om een maand vakantie te hebben samen met hun kind(eren). Twee op de drie keer is het de moeder die thuisblijft, een op de drie maal de vader. Dat berekende de hr-dienstverler Acerta.
  [naar artikel]
 30. Veertien keer meer vaders met ouderschapsverlof (16/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/FNkaKbRYpP0B5sIKWFqfIq7Ayjo/diocontent/110106042/_crop/0/109/1622/916/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 31. Deeltijds ouderschapsverlof bij mannen neemt toe (09/06/2018 - VRT NWS)
  Ze zijn nog altijd in een minderheid, met net geen  2,5 procent. maar almaar meer mannen nemen deeltijds ouderschapsverlof op om voor de kinderen te zorgen. Hun aantal is in vijf jaar tijd met de helft toegenomen.
  [naar artikel]
 32. Meer mannen nemen ouderschapsverlof (05/04/2019 - De Morgen)
  Steeds meer mannen vinden de weg naar het systeem van het ouderschapsverlof. In de eerste helft van dit jaar ging zo'n 30 procent van de uitkeringen naar mannen, ruim 10 procent meer dan tien jaar geleden.
  [naar artikel]
 33. ‘Voor vaders bestaat nog altijd het risico dat ouderschapsverlof hun loopbaankansen beknot’ (29/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Binnenkort ook betaald ouderschapsverlof voor zelfstandige vaders en meeouders? (14/11/2018 - VRT NWS)
  Net als werknemers moeten zelfstandig werkende vaders en meeouders ook recht krijgen op betaald verlof bij de geboorte van hun kind. Minister van zelfstandigen Daniel Ducarme (MR) wil dat nog voor het einde van de legislatuur invoeren. Hij stelt zijn beleidsnota voor de laatste maanden straks voor in het parlement. 
  [naar artikel]
 35. Alle regels op een rij: zo haal je het meeste uit je ouderschapsverlof (18/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Meer tijd doorbrengen met de kinderen, het is de wens van vele ouders. Gelukkig kan je dankzij het ouderschapsverlof gedurende een periode niet of minder werken, om van je kroost te genieten. Maar wat zijn de voorwaarden precies? Hoeveel ouderschapsverlof kan je nemen? En wat met je loon? Jobat.be beantwoordt al je vragen.
  [naar artikel]
 36. Ouderschapsverlof: alle regels nog eens op een rij (18/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Meer tijd doorbrengen met de kinderen, het is de wens van vele ouders. Gelukkig kan je dankzij het ouderschapsverlof gedurende een periode niet of minder werken, om van je kroost te genieten. Maar wat zijn de voorwaarden precies? Hoeveel ouderschapsverlof kan je nemen? En wat met je loon? Jobat.be geeft antwoord op deze vragen.
  [naar artikel]
 37. “Mannen nemen ouderschapsverlof liefst op via één dag per week” (28/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Mannen die ouderschapsverlof opnemen, doen dat het liefst door één dag per week vrij te nemen en vier vijfde te blijven werken. Dat blijkt volgens HR-bedrijf en sociaal secretariaat Attentia uit de cijfers van de gestarte ouderschapsverloven van de voorbije twee jaar. Volledig ouderschapsverlof blijft intussen nog steeds grotendeels een vrouwenzaak: vrouwen nemen 62 procent meer volledig ouderschapsverlof op dan mannen.
  [naar artikel]
 38. “Mannen nemen ouderschapsverlof liefst op via één dag per week” (28/09/2016 - De Standaard)
  Mannen die ouderschapsverlof opnemen, doen dat het liefst door één dag per week vrij te nemen en vier vijfde te blijven werken. Dat blijkt volgens HR-bedrijf en sociaal secretariaat Attentia uit de cijfers van de gestarte ouderschapsverloven van de voorbije twee jaar. Volledig ouderschapsverlof blijft intussen nog steeds grotendeels een vrouwenzaak: vrouwen nemen 62 procent meer volledig ouderschapsverlof op dan mannen.
  [naar artikel]
 39. Ouderschapsverlof piekt (31/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Met uitzondering van de coronaperiode namen nooit meer mensen ouderschapsverlof dan de voorbije maanden. Dat blijkt uit cijfers van de RVA.
  [naar artikel]
 40. "Meer zwangerschapsverlof voor de vader, daar zou iedereen beter van worden" (03/03/2017 - De Redactie)
  In "Cath & Gasten" heeft presentator Thomas Vanderveken gepleit voor de uitbreiding van het zwangerschaps- en ouderschapsverlof voor vaders.
  [naar artikel]
 41. Gelukkigste vaders hebben twee kinderen en doen klusjes in huis (09/04/2019 - De Morgen)
  Ruim tachtig procent van de werkende vaders snakt naar meer tijd om met hun gezin door te brengen. ‘De manier waarop vaders in een gezin staan is veranderd. Maar werkgevers volgen niet’, luidt het.
  [naar artikel]
 42. Dit moet je weten over het ouderschapsverlof (01/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wie meer tijd wil doorbrengen met zijn of haar kind(eren), kan ouderschapsverlof opnemen. De meeste vrouwen verlengen er hun moederschapsrust mee....
  [naar artikel]
 43. Helder uitgelegd: het ouderschapsverlof (01/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wie meer tijd wil doorbrengen met zijn of haar kind(eren), kan ouderschapsverlof opnemen. De meeste vrouwen verlengen er hun moederschapsrust mee....
  [naar artikel]
 44. Thomas Vanderveken wil meer ouderschapsverlof voor vaders (03/03/2017 - De Standaard)
  Zo’n twee maanden na de geboorte van zijn zoon Otto pleit presentator Thomas Vanderveken voor meer zwangerschapsverlof voor papa’s. Dat zei hij in het Eén-programma ‘Cath & gasten’. Hij vindt het zelf ontzettend spijtig dat hij niet meer thuis kan zijn bij zijn vrouw Véronique Leysen en Otto.
  [naar artikel]
 45. Dit moet je weten over het ouderschapsverlof (01/02/2019 - De Morgen)
  Wie meer tijd wil doorbrengen met zijn of haar kind(eren), kan ouderschapsverlof opnemen. De meeste vrouwen verlengen er hun moederschapsrust mee. De laatste jaren nemen ook steeds meer papa’s hun verlof op. Zij werken dan vooral vier vijfde.
  [naar artikel]
 46. Ouderschapsverlof blijft maar pieken (18/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Almaar meer werknemers nemen ouderschapsverlof. In zes jaar tijd is het aantal maandelijkse uitkeringen met 28 procent gestegen, bericht Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 47. Mannen nemen meer, vrouwen minder ouderschapsverlof (19/11/2018 - VRT NWS)
  Op de internationale mannendag vandaag heeft het sociaal secretariaat Attentia enkele opvallende cijfers uit haar gegevensbank gehaald. Ouderschapsverlof blijkt de jongste 3 jaar alsmaar populairder te zijn bij mannen, terwijl bij vrouwen een dalende trend vast te stellen is. Vooral de 4/5de regeling (20% ouderschapsverlof) is bijzonder populair aan het worden bij mannen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy