“Rood vlees is ongezond”, klinkt het overal in voedingsadviezen. Toch eet de Belg volgens de recentste cijfers van Statbel uit 2021 gemiddeld 154 gram rood vlees per dag. Uit een nieuwe studie van BV-OECO blijkt dat één vijfde van de Belgen ermee wil minderen. “Mensen die vaker rood vlees kiezen, hebben wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker dan mensen die veel kip eten”, vertelt bio-ingenieur Stefaan de Smet. Wat doet het écht met je lichaam? En vanaf wanneer wordt het ongezond? [naar artikel]
Goed nieuws voor vegetariërs en veganisten, want Carrefour lanceert de 100% plantaardige Vivera-steak. En het ziet er nog echt vlees uit ook. Maar... [naar artikel]
Carrefour komt tegemoet aan de stijgende populariteit van vleesvervangers en lanceert de 100% plantaardige Vivera-steak. Volgens de retailer gaat... [naar artikel]
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. [naar artikel]
Vleesvervangers zijn niet meer weg te denken in 2020. Heel wat mensen houden zich tegenwoordig aan een vegetarisch of veganistisch dieet en daar horen vaak ook alternatieven bij voor een stukje vlees. Groenteburgers, vegan kippenblokjes, plantaardig spek… De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Alsof dat nog niet genoeg was, komt er nu ook een 3D-geprinte vegan […] Het bericht Dit is de eerste vegan steak gemaakt met een 3D-printer verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
11:00 Een steak van 150 gram? Dat is dan 750 euro, alsjeblieft. Het allerduurste vlees ter wereld, ‘matsusaka beef’, koop je voortaan ook in Europa. Maar niet bij jouw lokale slager. [naar artikel]
Een goed stuk vlees klaarmaken, lijkt misschien makkelijk, maar dat is het allesbehalve. Daar weet sterrenchef Luc Bellings alles van. Hij trekt langs vijf zaken aan de Belgische kust en neemt de proef op de som: hebben ze hier wél kaas gegeten van goed gebakken steak, een versgeklopte bearnaisesaus en verse frietjes erbij? Of blijf je hier liefst ver van die steak bearnaise op de menukaart? “Deze chef faket in de keuken dat hij saus klopt: die komt overduidelijk uit een potje.” [naar artikel]
Steak met friet is misschien wel één van de populairste gerechten van bij ons. Reden genoeg voor de VLAM, de overheidsdienst die onze landbouwproducten promoot, om vandaag van start te gaan met de week van de steak-friet. Maar niet iedereen is tevreden met deze campagne die vlees promoot. [naar artikel]
Een goei kotelet, in goe wa boter. Met boontjes. Ook gebakken in goe wa boter. Zo kennen we de ‘Dagelijkse kost’ van Jeroen Meus (44) al twaalf jaar. Maar in zijn nieuwe boek zal je geen koteletten vinden. In Groentekost kookt Jeroen vegetarisch. Of hij het vlees ooit voorgoed links zal laten liggen? “Als ik zin heb in een steak, dan bak ik een steak.” [naar artikel]
Anders dan de naam doet vermoeden, heeft steak pizzaiola maar weinig te maken met pizza. Pizzaiola is een tomatensaus die oorspronkelijk uit Napels komt. Typisch aan de steak pizzaiola is dat je de steak laat sudderen in de saus. [naar artikel]
44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en de dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]
Vegetarische steak in de winkelrekken? Die zal je in Frankrijk binnenkort niet meer vinden. Toch niet als benaming op de verpakking alleszins. Afgelopen week keurde het Franse parlement een wetsvoorstel goed dat hoge boetes oplegt aan producenten van vleesvervangers die dat toch doen. Ook voor zuivelvervangers zal een gelijkaardige maatregel gelden. [naar artikel]
In restaurant Groenendijk, de oudste herberg van Weert (Bornem), serveren ze nog steeds de traditionele paling, verse mosselen, de klassieke entrecôte, hazenrug of hertenstoofvlees. Maar zaakvoerders Peter De Block (51) en Nele Onghena (42) hebben de voorbije jaren geruisloos ook een ander gamma geïntroduceerd, namelijk dat van de plantaardige keuken. Dat doen ze blijkbaar zo goed dat ze maandag kans maken op een Vegan Award. Voor de gelegenheid tonen ze één van hun vegan succesnummers: de steak met peperroomsaus, die geen steak is maar er toch veel van weg heeft. [naar artikel]
Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd, maar in de zomer blijft het verleidelijk om die barbecue vol te stouwen met steak en worst. Toch... [naar artikel]
U wilt vegetariër worden, maar het lukt maar niet omdat u de smaak van vlees niet kunt missen? Straks heeft u geen excuus meer. In onderzoekslabo’s en start-ups over de hele wereld wordt aan producten gewerkt die nog nauwelijks te onderscheiden zijn van hun dierlijke tegenhanger: kweekvlees, plantaardig vlees, synthetische eieren en zuivel... Staan we aan de vooravond van een voedselrevolutie? Hebben de rozige rosbief en sappige steak zoals we die nu kennen hun beste tijd gehad? [naar artikel]
De Belg eet gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week. Dat is 2 tot 2,5 keer meer dan de aanbeveling om wekelijks niet meer dan 400 gram te... [naar artikel]
MAASEIK - Een Limburgs steakhouse stelt op zijn website dat ‘Bien cuit’ of doorbakken steak uit den boze is. “Dat zullen wij niet doen.” Een harde boodschap voor sommige klanten. “In een tekst komt een boodschap altijd wat harder aan dan hoe je het bedoelt”, zegt zaakvoerder-kok Dave Maggen. “In de praktijk valt het heel goed mee. ‘Vertrouw mij’, zeg ik. Zo kunnen wij acht op de tien keer onze klanten bekeren tot het echt lekkere vlees.” [naar artikel]
Voor het tweede jaar op rij kent de wereldwijde productie van vlees een dipje. Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Hebben de steak, het varkenshaasje en de kip aan’t spit hun piek bereikt? [naar artikel]
Op de dag van de steak kan een lekkere biefstuk natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe bak je die zelf minstens even lekker als op restaurant? Maven-chef Jules Koninckx leert er ons alles over. “Je pan of barbecue moet zo heet mogelijk zijn, anders krijg je nooit een mooie korst.” Welk type rundvlees kies je dan het best? En gooi je het vlees meteen in de pan of op de grill wanneer je het uit de koelkast haalt? [naar artikel]
De Belg eet gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week, wat 2 tot 2,5 maal meer is dan de aanbeveling om wekelijks niet meer dan 400 gram te consumeren. Dat staat in een nieuw rapport van Greenpeace dat gewijd is aan de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming. [naar artikel]
De Belg eet gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week, wat 2 tot 2,5 maal meer is dan de aanbeveling om wekelijks niet meer dan 400 gram te consumeren. Dat staat in een nieuw rapport van Greenpeace dat gewijd is aan de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming. [naar artikel]
Dat de ene steak-friet de andere niet is, moeten we vast niet meer vertellen. Maar waar eet je de lekkerste versie? Deze maand proeft HLN-foodie Stijn Baert biefstuk-friet onder de prijs van 20 euro. “Soms is gewoon ook gewoon goed”, schrijft hij bij één van de adresjes. “Maar hier bevredigt dan weer niéts, buiten de rekening”, klinkt het bij een andere zaak. Welk restaurant kan bekoren voor een goedkoop én smaakvol stuk vlees? [naar artikel]
Je houdt van een goede steak maar wil die weleens in een lichter gerechtje integreren? Maak dan tagliata, een Italiaanse schotel waarbij het vlees... [naar artikel]
De Belg eet steeds minder vlees en dat is meteen een reden om volgend jaar geen Dagen Zonder Vlees te organiseren. Vooral de consumptie van paardenvlees daalde, maar niet in Vilvoorde. Al merken ook de ‘Pjeirefretters’ dat hun steak steeds moeilijker te vinden is. [naar artikel]
Minstens één dag per week geen vis of vlees eten. Een kwart van de Belgen doet het, zonder écht vegetarisch te leven. Het doel? Hun gezondheid, ecologische voetafdruk of het welzijn van de dieren verbeteren. Maar buitenshuis gaan die principes snel overboord. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.