Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
21:34 uur

Russische trollen actief in België en Nederland met racistische tweets

Knack

16/07/2018 - 04:00

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Russische trollen actief in België en Nederland (16/07/2018 - VRT NWS)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 2. Russische trollen proberen Belgische en Nederlandse Twitteraars te beïnvloeden met hashtags als #Islamkills (16/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 3. Russische trollen proberen Belgische en Nederlandse Twitteraars te beïnvloeden met hashtags als #Islamkills (16/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 4. Hoe Russen na 22/3 islamhaat probeerden te zaaien in het Nederlands (17/07/2018 - De Morgen)
  Russische trollen hebben Nederlandstalige tweets verspreid over de aanslagen van 22 maart, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse krant NRC. Aan die tweets voegden ze consequent anti-islamhashtags toe als #islamkills om zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien. 
  [naar artikel]
 5. België boeit Russische trollen niet (16/05/2019 - Metro)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet”, zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, vandaag in De Morgen. Die moet samen met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid toezicht houden op het internetverkeer vanuit het buitenland. “Zeg nooit nooit, maar momenteel lijken er geen Russische trollen actief in de kiescampagne”, aldus Van de Voorde. Het is gissen naar de reden waarom de Russische trollen niet geïnteresseerd lijken in de Belgische verkiezingen. België is een strategisch land in het hart van Europa, de thuis van de Europese Unie en het NAVO-hoofdkwartier. Wat wellicht meespeelt, volgens de krant, is dat de Belgische veiligheidsdiensten vooraf bekendmaakten dat ze de sociale media tijdens de kiescampagne strikt in de gaten zouden houden. Een waarschuwing voor Moskou. Ook andere landen die preventief van zich lieten horen, hadden minder last van de trollen. Tegelijk zijn de grote socialemediabedrijven wakker geschoten. Valse accounts worden veel sneller geblokkeerd. Het lijkt erop dat Rusland voor een nieuwe aanpak kiest, luidt het. bron: Belga Het bericht België boeit Russische trollen niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Russisch trollenleger ook actief in België en Nederland (16/07/2018 - De Standaard)
  Russische georganiseerde internettrollen hebben in België en Nederland via Twitter het anti-islamsentiment proberen aan te wakkeren. Dat blijkt uit ruim negenhonderd Nederlandstalige berichten verstuurd vanuit een beruchte trollenfabriek in Sint-Petersburg.
  [naar artikel]
 7. Russische trollen lieten Amerikaanse vaccinatiedebat escaleren (24/08/2018 - De Morgen)
  Russische internettrollen en Twitter-bots hebben zich in de periode voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen actief bemoeid met het vaccinatiedebat. Het gaat om accounts van de Russische trollenfabriek die zich ook bezighielden met het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen.
  [naar artikel]
 8. België lijkt Russische trollen niet te boeien (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te...
  [naar artikel]
 9. Russische internettrollen actief in ons land sinds aanslagen 22/3 (16/07/2018 - De Morgen)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. 
  [naar artikel]
 10. Zuhal Demir (N-VA) blij met massale afkeurende reacties op racistische tweets over Miss België (15/01/2018 - Knack)
  Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is blij met de vele afkeurende reacties op de soms racistische commentaren op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België. 'Op één racistische tweet kwamen er telkens tien tegenreacties. Dat stemt me hoopvol', verklaarde staatssecretaris Demir maandag in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 11. Amerikaans baseballteam schorst speler tot einde van seizoen na racistische tweets (23/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse baseballteam Seattle Mariners legt zijn speler Steve Clevenger een schorsing op tot het einde van het seizoen. Clevenger krijgt de sanctie na een reeks racistische tweets over de manifestaties na dood van een Afro-Amerikaan door een politieagent in Charlotte.
  [naar artikel]
 12. Kritiek op 'Star Wars: The Last Jedi' grotendeels afkomstig van Russische bots en trollen (02/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan de helft van de negatieve kritiek op ‘Star Wars: The Last Jedi’ is niet afkomstig van fans, maar van Russische trollen en bots. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 13. #ObamaWasBetterAt trending na ‘racistische tweets’ Trump (16/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De ophef rond Trumps tweets van afgelopen weekend heeft twitteraars doen verlangen naar de tijd dat Barack Obama nog in Het Witte Huis woonde....
  [naar artikel]
 14. Inlichtingendiensten bereiden zich voor op mogelijke Russische inmenging tijdens verkiezingen (17/07/2018 - De Morgen)
  Met een belangrijk verkiezingsjaar voor de deur zijn de inlichtingendiensten bezig met een plan tegen buitenlandse inmenging. Nu blijkt dat Russische trollen zich eerder al op België hebben gestort, is dat geen overbodige luxe.
  [naar artikel]
 15. The New York Times in opspraak door antisemitische en racistische tweets van politieke journalisten (23/08/2019 - De Morgen)
  Een dag nadat The New York Times president Trump beschuldigde van antisemitisme, is de krant zelf flink in opspraak geraakt door anti-Joodse tweets van een politiek redacteur. Congresleden en Joodse organisaties eisen het hoofd van journalist Tom Wright-Piersanti die in oude tweets iedereen ‘Gelukkig Joodjaar’ wenste.
  [naar artikel]
 16. Russische internettrollen actief in ons land sinds aanslagen 22/3 (16/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant...
  [naar artikel]
 17. Ex-international veroorzaakt relletje in Rusland met racistische uitlatingen: “Vreemd dat zwarte speler uitkomt voor Russische nationale ploeg” (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ophef in de Russische voetbalwereld. Pavel Pogrebnyak, 33-voudig international, riskeert een schorsing en boete na enkele racistische uitlatingen....
  [naar artikel]
 18. Russische hackers ook actief in België (05/05/2017 - De Standaard)
  De Russische hackers van ‘Pawn Storm’ worden in verband gebracht met de informatica-aanvallen die tussen 2014 en 2016 Navo-personeel in België en gebruikers van Skynet.be viseerden. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag, op basis van een rapport van cybersecuritybedrijf Trend Micro.
  [naar artikel]
 19. Expert over Russische trollenfabriek: ‘Welkom in de nieuwe Koude Oorlog’ (17/07/2018 - De Standaard)
  De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een strijdplan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale verkiezingen van 2019. Dat bevestigt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan De Standaard.
  [naar artikel]
 20. Expert over Russische trollenfabriek: ‘Welkom in de nieuwe Koude Oorlog’ (17/07/2018 - De Standaard)
  De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een strijdplan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale verkiezingen van 2019. Dat bevestigt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan De Standaard.
  [naar artikel]
 21. Francken deelt - en verwijdert - tweets van Zweedse Holocaust-ontkenner (10/09/2018 - De Morgen)
  Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft twee tweets gedeeld van een Zweedse opiniemaker die bekend staat als een negationist en verspreider van samenzweringstheorieën. De discussie over de impact van politici op het racistische discours bij Schild & Vrienden was amper gaan liggen. 
  [naar artikel]
 22. Een leven in tweets (28/03/2019 - De Morgen)
  Een biografie enkel en alleen gebaseerd op persoonlijke foto's en tweets, in Nederland is het mogelijk. Daar verrast fotograaf Jan-Dirk van der Burg onwetende Bekende Nederlanders met gepersonaliseerde Twitterbiografieën.
  [naar artikel]
 23. "Russische trollen verspreiden op sociale media onenigheid over vaccinaties" (24/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse studie heeft verschillende Russische twitteraccounts blootgelegd die doelbewust het debat over vaccinaties oppoken, met als doel...
  [naar artikel]
 24. Actief Interim zet voet aan wal in Oostenrijk (07/08/2018 - De Tijd)
  07:52 Actief Interim koopt een belang van 80 procent in zijn Oostenrijkse sectorgenoot Jobmade Personal Service. Na België, Nederland en Duitsland strijkt de Limburgse uitzendgroep alweer in een ander land ...
  [naar artikel]
 25. Belgische verkiezingen? Russische trollen zijn niet geïnteresseerd (16/05/2019 - De Morgen)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “Na de dood van Julie Van Espen had ik ze wel verwacht.”
  [naar artikel]
 26. Trump reageert op kritiek: ‘Er zit geen gram racisme in mij” (16/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Donald Trump heeft dinsdag krachtig ontkend dat hij racistische zou zijn, maar zijn tweets tegen vier Democratische parlementsleden afkomstig uit minderheden hebben voor onbehagen gezorgd bij heel wat Republikeinse verkozenen. Toch zwijgen de leiders van de Republikeinse Partij tot nu toe over de tweets.
  [naar artikel]
 27. Halloweenworkshops in teken van trollen (01/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De workshops, die CC Beringen jaarlijks in de herfstvakantie organiseert, stonden dit jaar in het teken van ‘Trollen’.
  [naar artikel]
 28. 3 miljoen 'trollentweets' onderzocht: hoe Rusland via sociale media ook in België verdeeldheid zaait (28/11/2018 - Knack)
  Meteen na de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 verspreidden Russische trollen massaal haatberichten over de islam op Twitter. Dat blijkt uit een analyse door Knack van drie miljoen 'trollentweets' die nu op straat liggen.
  [naar artikel]
 29. Deel vrouwelijke zakkenrollersbende, die ook in België actief was, opgerold in Amsterdam (22/12/2019 - De Standaard)
  Een deel van een vrouwelijke zakkenrollersbende is eind november in Amsterdam opgepakt. De zes maken deel uit van een groep van ongeveer 25 jonge vrouwen die in België, Frankrijk en Nederland actief waren. Een van de vrouwen heeft nog negen jaar celstraf openstaan in ons land.
  [naar artikel]
 30. Facebook: "Russische trollen bereikten in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking" (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook geeft de Amerikaanse overheid morgen meer info over hoe diep dubieuze Russische advertenties en posts zijn doorgedrongen in het...
  [naar artikel]
 31. Deel vrouwelijke zakkenrollersbende, die ook in België actief was, opgerold in Amsterdam (22/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een deel van een vrouwelijke, Europees opererende zakkenrollersbende is eind november in Amsterdam opgepakt. Deze zes blijken deel uit te maken van een groep van ongeveer 25 jonge vrouwen die in België, Frankrijk en Nederland actief waren. Een van de vrouwen heeft nog negen jaar celstraf openstaan in ons land.
  [naar artikel]
 32. Waarom jongeren gaan trollen (17/05/2018 - De Standaard)
  Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?
  [naar artikel]
 33. Waarom jongeren gaan trollen (17/05/2018 - De Standaard)
  Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?
  [naar artikel]
 34. Duitse politie rolt inbrekersbende op die ook in België actief was (29/01/2017 - De Redactie)
  De inbraken konden worden opgelost dankzij de samenwerking tussen de verschillende politiediensten. De bende brak in 33 woningen in, in Duitsland, België en Nederland.
  [naar artikel]
 35. Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie (24/08/2018 - Metro)
  De Russische accounts die werden ingezet bij een poging om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, hebben via Twitter ook desinformatie over de veiligheid van vaccinaties verspreid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover verschillende internationale media berichten. Het gebruik van de valse accounts werd ontdekt tijdens een onderzoek naar communicatie via sociaalnetwerksites door mensen uit de gezondheidssector. Wetenschappers van de George Washington University stelden vast dat voor en tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne via die accounts verschillende berichten over vaccinatie werden verspreid, zo blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd werd in het magazine American Journal of Public Health. De Russische trollen probeerden het debat aan te wakkeren door zowel berichten voor als tegen vaccinatie te verspreiden. “Deze trollen lijken vaccinatie te gebruiken als een thema om onenigheid te verspreiden in de Amerikaanse samenleving”, zegt Mark Dredze, een van wetenschappers die betrokken was bij het onderzoek. “Door beide kanten te bespelen, tasten ze het publieke vertrouwen in vaccinatie aan en stellen ze ons allemaal bloot aan de risico’s van infectieziekten. Virussen houden zich niet aan de landsgrenzen.” “De grote meerderheid van de Amerikanen gelooft dat vaccins veilig en doeltreffend zijn. Maar op Twitter krijgen ze de indruk dat daarover een debat aan de gang is”, zegt ook onderzoeker David Broniatowski aan de Britse krant The Guardian. bron: Belga Het bericht Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Nederland kiest voor actief orgaandoneren (met dank aan een treinvertraging) (14/09/2016 - Knack)
  België kent de donorwet waarbij iedereen orgaandonor is al lang. Nederland volgt nu ook, na lange debatten. En met dank aan een treinvertraging.
  [naar artikel]
 37. Haatimam Amaouch predikt al een jaar in Nederland (02/11/2016 - Knack)
  De door België naar Nederland uitgezette haatprediker El Alami Amaouch blijkt al een jaar in Veenendaal (provincie Utrecht) actief te zijn.
  [naar artikel]
 38. Twitteraccount van Twitterbaas Jack Dorsey gehackt (30/08/2019 - VRT NWS)
  De Twitteraccount van de CEO van de microblogsite Jack Dorsey is gehackt. De microblogsite heeft bevestigd dat het incident wordt onderzocht. De hackers hebben racistische tweets verstuurd met de account @jack van Dorsey. De tweets zouden afkomstig zijn van een bron die Cloudhopper heet.
  [naar artikel]
 39. Nieuw op 1 september – Philippe Remarque wordt journalistiek directeur bij DPG Media in België en Nederland (27/08/2019 - Metro)
  De Nederlander Philippe Remarque wordt vanaf 1 september journalistiek directeur in de België-Nederland-directie van DPG Media (ex-De Persgroep) . In die nieuwe functie van journalistiek directeur geeft hij vorm aan de journalistieke kwaliteit en koers van de onderneming. Een belangrijke opdracht is de digitalisering van de journalistiek in goede banen te leiden. In oktober vorig jaar paste DPG Media, de mediagroep die ook actief is in Nederland, zijn managementstructuur aan en installeerde een “België-Nederland-organisatie” om intensiever samen te werken tussen beide landen. Dat doet het mediabedrijf om de digitale transformatie te versnellen. Remarque is nu nog hoofdredacteur van De Volkskrant, een functie die hij meer dan 9 jaar vervulde. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 september – Philippe Remarque wordt journalistiek directeur bij DPG Media in België en Nederland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Huis van Afgevaardigden veroordeelt "racistische" tweets president Trump (17/07/2019 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht een motie goedgekeurd waarmee het de "racistische uitspraken" van Donald Trump veroordeelt.
  [naar artikel]
 41. De leukste tweets: ook Twitter heet Trump welkom in België (24/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het bezoek van de Amerikaanse president aan ons land brengt naast hopen veiligheidsmaatregelen en afgesloten wegen ook heel wat markante tweets met zich mee. Wij selecteerden voor u de meest opvallende.
  [naar artikel]
 42. Russische trollen niet geïnteresseerd in Belgische verkiezingen (16/05/2019 - Knack)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. 'We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet', zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, donderdag in De Morgen.
  [naar artikel]
 43. Pizza.be neemt Just Eat over (02/08/2016 - De Redactie)
  Het Nederlandse Takeaway.com -in België actief onder de merknaam Pizza.be- neemt de activiteiten van sectorgenoot Just Eat in België en in Nederland over. Met de overname is 22,5 miljoen euro gemoeid.
  [naar artikel]
 44. Russische nep-twitteraars op 22/3: ‘In wa voor ne wereld leven wij #IslamKills’ (16/07/2018 - De Standaard)
  Russische georganiseerde internettrollen hebben in België en Nederland via Twitter het anti-islamsentiment proberen aan te wakkeren. Dat blijkt uit ruim negenhonderd Nederlandstalige berichten verstuurd vanuit een beruchte trollenfabriek in Sint-Petersburg.
  [naar artikel]
 45. Miss België bedolven onder racistische reacties: 'Dit gaat me niet stoppen' (15/01/2018 - De Standaard)
  De nieuwe Miss België heet Angeline Flor Pua en is de dochter van twee ouders uit de Filipijnen. Helaas kreeg ze daardoor op sociale media al heel wat racistische verwensingen naar haar hoofd gegooid. 'Een nieuw dieptepunt', aldus Gelijkekansencentrum Unia. 'Maar we zijn enorm blij dat zij gewonnen heeft. Dat is het bewijs dat België de diversiteit wél omarmt.'
  [naar artikel]
 46. Amerikaans Huis veroordeelt 'racistische' tweets Trump (17/07/2019 - De Tijd)
  07:25 De stemming is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor de Amerikaanse president.
  [naar artikel]
 47. Duitse politie rolt inbrekersbende op die ook in België actief was (29/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse politie heeft 33 woninginbraken in vier deelstaten en in België en Nederland opgelost. Zeven vermoedelijke daders zijn opgepakt, aldus
  [naar artikel]
 48. Duitse politie rolt inbrekersbende op die ook in België actief was (29/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse politie heeft 33 woninginbraken in vier deelstaten en in België en Nederland opgelost. Zeven vermoedelijke daders zijn opgepakt, aldus
  [naar artikel]
 49. Duitse politie rolt inbrekersbende op die ook in België actief was (29/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Duitse politie heeft 33 woninginbraken in vier deelstaten en in België en Nederland opgelost. Zeven vermoedelijke daders zijn opgepakt, aldus een politiewoordvoerder.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.