Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 July 2020
07:22 uur

Russische trollen proberen Belgische en Nederlandse Twitteraars te beïnvloeden met hashtags als #Islamkills

Het Belang van Limburg

16/07/2018 - 08:27

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgische verkiezingen? Russische trollen zijn niet geïnteresseerd (16/05/2019 - De Morgen)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “Na de dood van Julie Van Espen had ik ze wel verwacht.”
  [naar artikel]
 2. Russische nep-twitteraars op 22/3: ‘In wa voor ne wereld leven wij #IslamKills’ (16/07/2018 - De Standaard)
  Russische georganiseerde internettrollen hebben in België en Nederland via Twitter het anti-islamsentiment proberen aan te wakkeren. Dat blijkt uit ruim negenhonderd Nederlandstalige berichten verstuurd vanuit een beruchte trollenfabriek in Sint-Petersburg.
  [naar artikel]
 3. Russische trollen niet geïnteresseerd in Belgische verkiezingen (16/05/2019 - Knack)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. 'We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet', zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, donderdag in De Morgen.
  [naar artikel]
 4. Hoe Russen na 22/3 islamhaat probeerden te zaaien in het Nederlands (17/07/2018 - De Morgen)
  Russische trollen hebben Nederlandstalige tweets verspreid over de aanslagen van 22 maart, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse krant NRC. Aan die tweets voegden ze consequent anti-islamhashtags toe als #islamkills om zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien. 
  [naar artikel]
 5. België boeit Russische trollen niet (16/05/2019 - Metro)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet”, zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, vandaag in De Morgen. Die moet samen met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid toezicht houden op het internetverkeer vanuit het buitenland. “Zeg nooit nooit, maar momenteel lijken er geen Russische trollen actief in de kiescampagne”, aldus Van de Voorde. Het is gissen naar de reden waarom de Russische trollen niet geïnteresseerd lijken in de Belgische verkiezingen. België is een strategisch land in het hart van Europa, de thuis van de Europese Unie en het NAVO-hoofdkwartier. Wat wellicht meespeelt, volgens de krant, is dat de Belgische veiligheidsdiensten vooraf bekendmaakten dat ze de sociale media tijdens de kiescampagne strikt in de gaten zouden houden. Een waarschuwing voor Moskou. Ook andere landen die preventief van zich lieten horen, hadden minder last van de trollen. Tegelijk zijn de grote socialemediabedrijven wakker geschoten. Valse accounts worden veel sneller geblokkeerd. Het lijkt erop dat Rusland voor een nieuwe aanpak kiest, luidt het. bron: Belga Het bericht België boeit Russische trollen niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. België lijkt Russische trollen niet te boeien (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te...
  [naar artikel]
 7. 'Trollen hebben de spelregels van de Vlaamse politiek veranderd' (17/04/2018 - Knack)
  Politieke partijen die anonieme twitteraars betalen om het kiespubliek te beïnvloeden: in de VS en Rusland is dat een courante praktijk. Maar gebeurt het ook in ons land? Minstens één trol - @gelerobbie - stond twee jaar op de loonlijst van de N-VA.
  [naar artikel]
 8. Zowel N-VA als SP.A werkt actief samen met 'politieke trollen' (17/04/2018 - Knack)
  Politieke partijen die anonieme twitteraars betalen om het kiespubliek te beïnvloeden: in de VS en Rusland is dat een courante praktijk. Maar gebeurt het ook in ons land? Minstens één trol - @gelerobbie - stond twee jaar op de loonlijst van de N-VA.
  [naar artikel]
 9. Russische trollen actief in België en Nederland met racistische tweets (16/07/2018 - Knack)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.
  [naar artikel]
 10. Belgische verkiezingen: Russische trollenlegers houden zich (voorlopig) koest (16/05/2019 - De Morgen)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. ‘Na de dood van Julie Van Espen had ik ze wel verwacht.’
  [naar artikel]
 11. Russische trollen lieten Amerikaanse vaccinatiedebat escaleren (24/08/2018 - De Morgen)
  Russische internettrollen en Twitter-bots hebben zich in de periode voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen actief bemoeid met het vaccinatiedebat. Het gaat om accounts van de Russische trollenfabriek die zich ook bezighielden met het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen.
  [naar artikel]
 12. Russische trollen actief in België en Nederland (16/07/2018 - VRT NWS)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 13. Staatsveiligheid heeft nog geen wet van Russische inmenging voor verkiezingen in ons land (18/07/2018 - Metro)
  De Staatsveiligheid heeft geen weet van Russische internettrollen die in de aanloop naar de verkiezingen bij ons het publieke debat proberen te beïnvloeden. Dat antwoordde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de commissie Justitie na vragen van Veli Yüksel (CD&V) en Brecht Vermeulen (N-VA). NRC Handelsblad stelde onlangs dat Russische internettrollen op Twitter probeerden het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden, door het veelvuldig verspreiden van berichten over een door islamisering bedreigde cultuur. Daarbij wordt bijvoorbeeld de hashtag #islamkills gebruikt. Begin vorige maand stelde afscheidnemende voorzitter van het Comité I Guy Rapaille dan weer dat hij Russische inmenging bij de Belgische verkiezingen vreest. Minister Geens zei in de Kamer dat de Staatsveiligheid nog geen Russische inmenging op onze sociale media heeft vastgesteld en nog geen initiatieven heeft genomen om twitter-accounts af te sluiten. “Dat betekent niet dat er geen dreiging is”, zei de minister nog. De Staatsveiligheid waakt erover dat het verkiezingsresultaat niet gemanipuleerd wordt. “We moeten zeker zijn dat verkiezingen in ons land vrij en eerlijk verlopen, zonder beïnvloeding vanuit het buitenland”, zegt Yüksel. “Ons maatschappelijk debat is al gepolariseerd genoeg, we moeten waakzaam zijn dat het niet verder afglijdt”. bron: Belga Het bericht Staatsveiligheid heeft nog geen wet van Russische inmenging voor verkiezingen in ons land verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Vladimir Poetin: “Russische hackers die verkiezingen beïnvloeden? Wij proberen dat juist tegen te gaan!” (01/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag beweringen van de hand gewezen dat Rusland hackers inzet om verkiezingen te beïnvloeden. Dat zei hij na een vraag van een journalist over de Duitse Bondsdagverkiezingen, die op 24 september worden gehouden. Hij ontkende dan ook dat de Russische regering invloed zou willen uitoefenen op de Duitse verkiezingen.
  [naar artikel]
 15. Expert over Russische trollenfabriek: ‘Welkom in de nieuwe Koude Oorlog’ (17/07/2018 - De Standaard)
  De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een strijdplan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale verkiezingen van 2019. Dat bevestigt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan De Standaard.
  [naar artikel]
 16. Expert over Russische trollenfabriek: ‘Welkom in de nieuwe Koude Oorlog’ (17/07/2018 - De Standaard)
  De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een strijdplan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale verkiezingen van 2019. Dat bevestigt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan De Standaard.
  [naar artikel]
 17. Rusland: "VS proberen onze verkiezingen te beïnvloeden" (05/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Rusland proberen de Verenigde Staten de Russische presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Staatspersbureau RIA meldde dat op basis van...
  [naar artikel]
 18. Kritiek op 'Star Wars: The Last Jedi' grotendeels afkomstig van Russische bots en trollen (02/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan de helft van de negatieve kritiek op ‘Star Wars: The Last Jedi’ is niet afkomstig van fans, maar van Russische trollen en bots. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 19. Rusland: "VS proberen onze presidentsverkiezingen te beïnvloeden" (05/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Rusland proberen de Verenigde Staten de Russische presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Staatspersbureau RIA meldde dat op basis van...
  [naar artikel]
 20. Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie (24/08/2018 - Metro)
  De Russische accounts die werden ingezet bij een poging om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, hebben via Twitter ook desinformatie over de veiligheid van vaccinaties verspreid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover verschillende internationale media berichten. Het gebruik van de valse accounts werd ontdekt tijdens een onderzoek naar communicatie via sociaalnetwerksites door mensen uit de gezondheidssector. Wetenschappers van de George Washington University stelden vast dat voor en tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne via die accounts verschillende berichten over vaccinatie werden verspreid, zo blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd werd in het magazine American Journal of Public Health. De Russische trollen probeerden het debat aan te wakkeren door zowel berichten voor als tegen vaccinatie te verspreiden. “Deze trollen lijken vaccinatie te gebruiken als een thema om onenigheid te verspreiden in de Amerikaanse samenleving”, zegt Mark Dredze, een van wetenschappers die betrokken was bij het onderzoek. “Door beide kanten te bespelen, tasten ze het publieke vertrouwen in vaccinatie aan en stellen ze ons allemaal bloot aan de risico’s van infectieziekten. Virussen houden zich niet aan de landsgrenzen.” “De grote meerderheid van de Amerikanen gelooft dat vaccins veilig en doeltreffend zijn. Maar op Twitter krijgen ze de indruk dat daarover een debat aan de gang is”, zegt ook onderzoeker David Broniatowski aan de Britse krant The Guardian. bron: Belga Het bericht Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Russische internettrollen actief in ons land sinds aanslagen 22/3 (16/07/2018 - De Morgen)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. 
  [naar artikel]
 22. “Russische hackers beïnvloeden verkiezingen niet” (01/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag beweringen van de hand gewezen dat Rusland hackers inzet om verkiezingen te beïnvloeden. Dat zei hij na een vraag van een journalist over de Duitse Bondsdagverkiezingen, die op 24 september worden gehouden. Hij ontkende dan ook dat de Russische regering invloed zou willen uitoefenen op de Duitse verkiezingen.
  [naar artikel]
 23. “Russische hackers beïnvloeden verkiezingen niet” (01/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag beweringen van de hand gewezen dat Rusland hackers inzet om verkiezingen te beïnvloeden. Dat zei hij na een vraag van een journalist over de Duitse Bondsdagverkiezingen, die op 24 september worden gehouden. Hij ontkende dan ook dat de Russische regering invloed zou willen uitoefenen op de Duitse verkiezingen.
  [naar artikel]
 24. 'Russische bronnen hebben Europese verkiezingen willen beïnvloeden' (14/06/2019 - Knack)
  'Russische actoren hebben desinformatie verspreid om de opkomst te drukken en de voorkeuren te beïnvloeden', staat in een rapport van de Europese Commissie.
  [naar artikel]
 25. Twitter achterna: Facebook start met hashtags (29/03/2019 - De Morgen)
  Na Twitter, Instagram, Tumblr en tal van andere sociale netwerken ondersteunt nu ook Facebook het gebruik van hashtags. Met de invoering van hashtags wil Facebook gesprekken over sportevenementen, televisieprogramma's of nieuwsgebeurtenissen beter bundelen.
  [naar artikel]
 26. Proberen Russen onze verkiezingen te beïnvloeden? (23/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Het Laatste Woord’ geeft Noël Slangen toelichting bij actuele politieke gebeurtenissen. Vandaag heeft hij het over mogelijke Russische...
  [naar artikel]
 27. 'Russen probeerden Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden' (04/04/2017 - De Tijd)
  16:55 Rusland heeft nepnieuws verspreid om de voorbije verkiezingen in Nederland te beïnvloeden, zegt het hoofd van de Nederlandse geheime dienst, Rob Bertholee. Hij noemt wel geen concrete voorbeelden.
  [naar artikel]
 28. Staatsveiligheid heeft nog geen weet van Russische inmenging in verkiezingen in ons land (18/07/2018 - Knack)
  De Staatsveiligheid heeft geen weet van Russische internettrollen die in de aanloop naar de verkiezingen bij ons het publieke debat proberen te beïnvloeden.
  [naar artikel]
 29. 'Poetin was persoonlijk betrokken bij campagne om VS-verkiezingen te beïnvloeden' (NBC) (15/12/2016 - Knack)
  De Russische president Vladimir Poetin was persoonlijk betrokken bij Russische beslissingen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Zo maakte hij uit welk gehackt materiaal van de Democraten op welke wijze gelekt werd.
  [naar artikel]
 30. Vermeende Russische spionne in VS opgepakt (16/07/2018 - De Morgen)
  De Amerikaanse autoriteiten hebben een 29-jarige Russische vrouw opgepakt die zich zou hebben gedragen als een "ongeregistreerde agente". Ze zou Amerikaanse organisaties met politieke invloed, zoals de wapenlobby NRA, hebben proberen te beïnvloeden ten voordele van Rusland, zo zegt het Amerikaanse gerecht.
  [naar artikel]
 31. Poetin: "Russische hackers beïnvloeden verkiezingen niet" (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft beweringen van de hand gewezen dat Rusland hackers inzet om verkiezingen te beïnvloeden. Dat zei hij
  [naar artikel]
 32. 'De impeachment tegen Trump kan de Democraten in het gezicht ontploffen' (24/12/2019 - Knack)
  'President Trump heeft het onderzoek naar de Russische inmenging proberen te beïnvloeden', zegt Amerikakenner Willem Post (Clingendael Instituut).
  [naar artikel]
 33. VS klagen Russin aan die namens Kremlin organisaties en politici probeerde te beïnvloeden (17/07/2018 - De Morgen)
  De Amerikaanse justitie heeft een 29-jarige Russische vrouw gearresteerd en aangeklaagd omdat ze in opdracht van Moskou groepen in de VS zou hebben geïnfiltreerd en politici probeerde te beïnvloeden. Maria Butina zou hebben gehandeld in opdracht van een hoge Russische regeringsfunctionaris.
  [naar artikel]
 34. De Amazone brandt: wie kan doordringen tot Braziliaans president Jair Bolsonaro? (23/08/2019 - De Morgen)
  Van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo tot de Franse president Emmanuel Macron: met hashtags als #AmazonFires en #PrayforAmazonia maakten twitteraars de tienduizenden bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied tot trending topic. Kunnen hun oproepen Brazilië dwingen om in te grijpen?
  [naar artikel]
 35. Staatsveiligheid heeft nog geen weet van Russische inmenging voor verkiezingen in ons land (19/07/2018 - VRT NWS)
  De Staatsveiligheid heeft geen weet van Russische internettrollen die in de aanloop naar de verkiezingen bij ons het publieke debat proberen te beïnvloeden. Dat antwoordde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de commissie Justitie na vragen van Veli Yüksel (CD&V) en Brecht Vermeulen (N-VA).
  [naar artikel]
 36. Het Laatste Woord: proberen Russen onze verkiezingen te beïnvloeden? (23/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Het Laatste Woord’ geeft Noël Slangen toelichting bij actuele politieke gebeurtenissen. Vandaag heeft hij het over mogelijke Russische...
  [naar artikel]
 37. "Russische trollen verspreiden op sociale media onenigheid over vaccinaties" (24/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse studie heeft verschillende Russische twitteraccounts blootgelegd die doelbewust het debat over vaccinaties oppoken, met als doel...
  [naar artikel]
 38. Belgische F-16’s rukken uit om Russische bommenwerpers te onderscheppen (15/01/2018 - VRT NWS)
  Twee Belgische F-16’s zijn vanochtend uitgerukt om twee Russische bommenwerpers te onderscheppen boven de Noordzee. De Russische Tupolevs vlogen in de richting van het Nederlandse en Britse luchtruim.
  [naar artikel]
 39. Poetin: "Hackers die Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden? Onzin" (27/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft gereageerd op beschuldigingen dat Rusland zou proberen de Amerikaanse presidentsverkiezingen te
  [naar artikel]
 40. Militaire inlichtingendienst waakzaam voor Russische inmenging tijdens verkiezingen (05/07/2018 - VRT NWS)
  Rusland heeft wellicht de verkiezingen in de Verenigde Staten en Frankrijk proberen te beïnvloeden. Onze militaire inlichtingendienst wil voorkomen dat ze dat ook in ons land doen.
  [naar artikel]
 41. Halloweenworkshops in teken van trollen (01/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De workshops, die CC Beringen jaarlijks in de herfstvakantie organiseert, stonden dit jaar in het teken van ‘Trollen’.
  [naar artikel]
 42. Duitsland is bang dat Rusland ook hun verkiezingen zal beïnvloeden (04/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland zal proberen om de verkiezingen voor de Bondsdag in september te beïnvloeden. ''Het is niet uit te
  [naar artikel]
 43. Facebook: "Russische trollen bereikten in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking" (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook geeft de Amerikaanse overheid morgen meer info over hoe diep dubieuze Russische advertenties en posts zijn doorgedrongen in het...
  [naar artikel]
 44. Waarom jongeren gaan trollen (17/05/2018 - De Standaard)
  Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?
  [naar artikel]
 45. Waarom jongeren gaan trollen (17/05/2018 - De Standaard)
  Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?
  [naar artikel]
 46. "Russen hebben zelfs Pokémon Go gebruikt in poging Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden" (13/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een Russische campagne om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden heeft vorig jaar niet alleen sociale media als Facebook en Twitter...
  [naar artikel]
 47. "Russische bronnen" hebben Europese verkiezingen willen beïnvloeden (14/06/2019 - VRT NWS)
  "Russische bronnen" hebben in de aanloop naar de Europese verkiezingen verschillende valse nieuwsberichten de wereld ingestuurd in een poging om zo de stembusgang te beïnvloeden. Dat concludeert de Europese Commissie in een nieuw rapport. Tegelijkertijd is er onvoldoende bewijs om van een concrete campagne tegen de Europese verkiezingen te spreken, klinkt het.
  [naar artikel]
 48. Facebook verandert geweer van schouder en haalt trollennetwerken uit de lucht (22/10/2019 - De Morgen)
  Facebook heeft vier Russische en Iraanse trollennetwerken uit de lucht gehaald, zegt het bedrijf. De netwerken zouden verkiezingen in de Verenigde Staten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika proberen te beïnvloeden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.