Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 July 2020
06:37 uur

Israël en Hamas nemen elkaar weer onder vuur langs Gazastrook

Metro

08/08/2018 - 22:25

Het Israëlische leger neemt woensdag “terreursites” op de Gazastrook onder vuur, nadat aanhangers van de terreurbeweging Hamas vandaar “tientallen” raketten afgevuurd hebben. Volgens de Israëlische politie raakten drie Israëliërs lichtgewond bij de Palestijnse beschietingen. Aan Palestijnse kant waren geen berichten over gewonden. Het nieuwe geweld komt er net nu Egypte een staakt-het-vuren bemiddelt tussen Hamas, […] Het bericht Israël en Hamas nemen elkaar weer onder vuur langs Gazastrook verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Twee Hamas-strijders gedood aan grens met Gaza (07/08/2018 - Metro)
  Twee Hamas-strijders zijn langs de Gazastrook gedood door Israëlisch geweervuur. Dat zegt Hamas. Volgens het Israëlische leger werd er op stellingen van Hamas, in het noorden van de Gazastrook, geschoten nadat Palestijnse schutters het vuur hadden geopend op Israëlische soldaten. Daarbij vielen geen gewonden aan Israëlische kant, aldus nog het leger. Hamas liet al weten dat het de dood van zijn strijders zou wreken. Tel Aviv herhaalde het standpunt dat het “bereid is op elke agressie tegen Israël te antwoorden” en dat het “Hamas verantwoordelijk houdt voor alles wat gebeurt op de Gazastrook”. Deze doden vallen net nu Hamas meldt dat Egypte een staakt-het-vuren onderhandelt tussen Hamas en Israël. De spanning langs de Gazastrook loopt al sinds eind maart op. De Palestijnen startten toen met wekelijkse betogingen langs de grens. Daarbij zijn meer dan 150 Palestijnen omgekomen. Bron: Belga   Het bericht Twee Hamas-strijders gedood aan grens met Gaza verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Israël voert bombardementen uit op Hamas in Gazastrook (27/05/2018 - VRT NWS)
  De Israëlische luchtmacht heeft zaterdagavond twee doelwitten gebombardeerd van Hamas, de islamistische beweging die de plak zwaait in de Gazastrook. Dat meldden Palestijnse functionarissen. Het gaat volgens hen om een basis van de militaire tak van Hamas in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, en om een site van Hamas in het centrum van de enclave. Voorlopig zijn geen gewonden gemeld.
  [naar artikel]
 3. Israël en Hamas bestoken elkaar: toestand in de Gazastrook escaleert verder (12/11/2018 - VRT NWS)
  In de Palestijnse Gazastrook zijn twee doden en drie gewonden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen. Israël spreekt van een reactie op tientallen raketten die afgevuurd zijn richting het zuiden van Israël. Door de Palestijnse raketten is één Israëlische gewonde gevallen. Gisteren al voerde het Israëlische leger een militaire operatie uit in Gaza. Daarbij vielen zeven Palestijnen doden, onder wie een leider van Hamas.
  [naar artikel]
 4. Israël valt opnieuw Hamas-doelwit in Gazastrook aan (31/01/2020 - Metro)
  Het Israëlische leger heeft vandaag opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op een militair doelwit van Hamas in de Gazastrook. Dat heeft het leger zelf meegedeeld. De Israëlische operatie was een reactie op de raketbeschietingen die vanuit de Palestijnse enclave plaatsvonden. Een van de raketten kon onderschept worden door het raketafweersysteem Iron Dome. De Israëlische luchtmacht had ’s nachts ook al militaire doelwitten onder vuur genomen. Volgens het leger werd toen onder meer een ondergronds wapenfabriek van Hamas bestookt. Met de luchtaanval van vandaag is het al de derde dag op rij dat het Israëlische leger een operatie uitvoert in de Gazastrook. Het gaat volgens Israël telkens om een reactie: op Palestijnse beschietingen of op het gebruik van ballonnen met springstoffen door Hamas. De betrekkingen tussen Israël en het islamitische Hamas, dat de Gazastrook controleert, verliepen de laatste tijd eerder vreedzaam. Maar gevreesd wordt dat die stemming kan omslaan als gevolg van het vredesplan voor het Midden-Oosten dat dinsdag door de Amerikaanse president Donald Trump werd voorgesteld. Dat vredesplan heeft bij de Palestijnen voor boze en verontwaardigde reacties gezorgd. bron: Belga   Het bericht Israël valt opnieuw Hamas-doelwit in Gazastrook aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Israël valt opnieuw Hamas-doelwit in Gazastrook aan (31/01/2020 - Metro)
  Het Israëlische leger heeft vandaag opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op een militair doelwit van Hamas in de Gazastrook. Dat heeft het leger zelf meegedeeld. De Israëlische operatie was een reactie op de raketbeschietingen die vanuit de Palestijnse enclave plaatsvonden. Een van de raketten kon onderschept worden door het raketafweersysteem Iron Dome. De Israëlische luchtmacht had ’s nachts ook al militaire doelwitten onder vuur genomen. Volgens het leger werd toen onder meer een ondergronds wapenfabriek van Hamas bestookt. Met de luchtaanval van vandaag is het al de derde dag op rij dat het Israëlische leger een operatie uitvoert in de Gazastrook. Het gaat volgens Israël telkens om een reactie: op Palestijnse beschietingen of op het gebruik van ballonnen met springstoffen door Hamas. De betrekkingen tussen Israël en het islamitische Hamas, dat de Gazastrook controleert, verliepen de laatste tijd eerder vreedzaam. Maar gevreesd wordt dat die stemming kan omslaan als gevolg van het vredesplan voor het Midden-Oosten dat dinsdag door de Amerikaanse president Donald Trump werd voorgesteld. Dat vredesplan heeft bij de Palestijnen voor boze en verontwaardigde reacties gezorgd. Bron: Belga   Het bericht Israël valt opnieuw Hamas-doelwit in Gazastrook aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Israël en Gazastrook bestoken elkaar met bommen en raketten (05/05/2019 - De Tijd)
  10:10 Na weken van relatieve rust langs de grens tussen Israël en de Palestijnse Gazastrook is de jongste uren het geweld weer opgelaaid. Palestijnse militanten vuurden meer dan 400 raketten af op Israël, d...
  [naar artikel]
 7. 'Hamas-leider gedood door Israël op Gazastrook' (25/03/2017 - Knack)
  Hoge functionarissen van Hamas beschuldigen Israël ervan een van zijn leiders te hebben gedood op de Gazastrook. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.
  [naar artikel]
 8. Israël beantwoordt raketaanvallen op Tel Aviv met bombardementen in de Gazastrook (15/03/2019 - VRT NWS)
  In Israël heeft het leger luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende doelen van Hamas in de Gazastrook. De vergeldingsactie kwam er nadat de stad Tel Aviv gisteravond bestookt werd door twee raketten. Volgens  Israël werden deze afgevuurd door Hamas. 
  [naar artikel]
 9. Conflict tussen Israël en Hamas escaleert naar gevaarlijke situatie (20/07/2018 - Knack)
  Het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook heersende Hamas is gevaarlijk geëscaleerd. Na schoten van militante Palestijnen aan de grens met Israël heeft het Israëlische leger vrijdag talrijke doelwitten in de Gazastrook gebombardeerd met gevechtsvliegtuigen en tanks.
  [naar artikel]
 10. Hamas arresteert 45 Palestijnen die collaboreerden met Israël (08/01/2019 - Knack)
  De militante islamistische Palestijnse beweging Hamas heeft in de Gazastrook 45 Palestijnen gearresteerd omdat ze ervan verdacht worden samen te hebben gewerkt met Israël. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Gazastrook dinsdag bekend.
  [naar artikel]
 11. Israël bombardeert Hamas in Gazastrook (28/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben woensdagavond in de Gazastrook bombardementen uitgevoerd op doelwitten van Hamas, de islamistische beweging...
  [naar artikel]
 12. Raketaanval nabij Tel Aviv – Hamas kondigt staakt-het-vuren af (25/03/2019 - Metro)
  De islamistische beweging Hamas heeft maandagavond via een persbericht een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de gewapende groeperingen op de Gazastrook en Israël. Dat gebeurde bij bemiddeling van Egypte en na een woelige dag waarbij er heen-en-weer geschoten werd tussen de Gazastrook en Israël. Voorlopig zijn er nog geen berichten van dodelijke slachtoffers. Bij de eerste raketaanval vanuit de Gaazastrook richting Tel Aviv vielen zeven gewonden. Als vergelding voerden Israëlische helikopters minstens drie aanvallen uit in het westen van de Gazastrook tegen een site van de gewapende tak van Hamas, de islamitische politieke beweging die de Gazastrook bestuurt. Net voor de aankondiging van het staakt-het-vuren was er op geschut vanuit de Gazastrook. Bron: Belga   Het bericht Raketaanval nabij Tel Aviv – Hamas kondigt staakt-het-vuren af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Israël valt doelwitten van Hamas aan in Gaza (26/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  In een reactie op een Palestijnse raketaanval hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen in de nacht van woensdag op donderdag verschillende “terreurdoelwitten van Hamas” in de Gazastrook onder vuur genomen. Dat melden de Israëlische strijdkrachten via Twitter. Meer details over de aanval werden niet verstrekt.
  [naar artikel]
 14. Commandant van Hamas gedood bij bombardement in Gaza (05/05/2019 - De Morgen)
  In Gaza is zondag een commandant van Hamas, de islamistische beweging die aan de macht is in de Gazastrook, gedood bij een precisiebombardement van Israël. Het geweld tussen beide partijen flakkerde dit weekend weer op, en zowel Israël als Hamas gaf zondag te kennen te zullen blijven doorzetten.
  [naar artikel]
 15. Israël voert bombardementen uit op Hamas in Gazastrook (27/05/2018 - Knack)
  De Israëlische luchtmacht heeft zaterdagavond twee doelwitten gebombardeerd van Hamas, de islamistische beweging die de plak zwaait in de Gazastrook. Dat meldden Palestijnse functionarissen.
  [naar artikel]
 16. Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook (27/10/2018 - Metro)
  Het geweld escaleert opnieuw tussen Israël en de Palestijnen. Nadat er vrijdagavond minstens tien raketten vanuit de Gazastrook werden afgevuurd richting Israël, reageerde het Israëlische leger in de nacht van vrijdag op zaterdag met luchtaanvallen. Daarbij werden volgens het leger stellingen van Hamas geviseerd, in de buurt van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Of er hierbij slachtoffers zijn gevallen, is niet duidelijk. Op beelden zijn duidelijk explosies te zien. Eerder op de dag vielen er al vier doden in de Gazastrook, bij de wekelijke protesten tegen de Israëlische blokkade van het gebied. In de Gazastrook leven naar schatting twee miljoen Palestijnen. Er is amper stroom en drinkbaar water, de meeste inwoners zijn werkloos. Met de blokkade wil Israël het extremistische Hamas treffen, dat de Gazastrook bestuurt. bron: Belga Het bericht Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Israëli’s en Palestijnen bestoken elkaar aan Gazastrook (13/01/2019 - Metro)
  Het Israëlische leger heeft zaterdagavond twee sites van Hamas, de islamistische beweging die aan het roer staat in de Gazastrook, bestookt met raketten. De aanval kwam er volgens het leger nadat er eerder op de avond een raket vanuit de Gazastrook was gelanceerd richting Israël. Vrijdag al schoot het Israëlische leger een Palestijnse vrouw dood tijdens een manifestatie aan de grens met de Gazastrook. “De Palestijnen hebben eerder vanavond een raket gelanceerd naar Israël”, zo klonk het op Twitter. “Als antwoord hebben onze jachtvliegtuigen twee ondergrondse structuren van Hamas in de Gazastrook bestookt”. Veiligheidsbronnen in Gaza laten weten dat er bij het Israëlische offensief geen slachtoffers gevallen zijn. Bron: Belga   Het bericht Israëli’s en Palestijnen bestoken elkaar aan Gazastrook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Israël voert vergeldingscties uit in Gazastrook (19/02/2018 - De Tijd)
  08:09 Israël bombardeert doelwitten in de Gazastrook in antwoord op raketbeschietingen van Hamas.
  [naar artikel]
 19. Israël valt doelwitten van Hamas aan in Gaza als reactie op raketaanval (26/12/2019 - VRT NWS)
  In een reactie op een Palestijnse raketaanval hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen vannacht verschillende "terreurdoelwitten van Hamas" in de Gazastrook onder vuur genomen. Dat melden de Israëlische strijdkrachten via Twitter.
  [naar artikel]
 20. Israël bombardeert Hamas in Gazastrook (28/02/2019 - De Morgen)
  Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben woensdagavond in de Gazastrook bombardementen uitgevoerd op doelwitten van Hamas, de islamistische beweging die aan de macht is in de enclave. Dat bevestigde het Israëlische leger.
  [naar artikel]
 21. Israël bombardeert Hamas-stelling in Gaza na raketaanval (09/10/2017 - Metro)
  Israël heeft in de nacht van zondag op maandag een stelling van de islamitische Palestijnse beweging Hamas gebombardeerd, als vergelding voor een raketaanval. Dat heeft het Israëlische leger gemeld. Het projectiel dat vanuit de Gazastrook werd afgevuurd, werd neergehaald op Palestijns grondgebied vooraleer het Israël kon bereiken. “Aangezien de raket de Israëlische burgers bedreigde en Israëls soevereiniteit heeft geschonden, heeft een tank een observatiepost van Hamas in het zuiden van de Gazastrook gebombardeerd en vernietigd”, stelt het leger in een verklaring. Voorlopig zijn er geen indicaties van dodelijke slachtoffers. Sinds het einde van de oorlog in 2014 geldt tussen Israël en Hamas een fragiele wapenstilstand, de derde sinds Hamas in 2007 de macht greep in Gaza. De wapenstilstand komt zo nu en dan onder druk te staan door raketaanvallen uit Gaza. Die zijn voornamelijk het werk van kleinere salafistische groeperingen die het gezag van Hamas contesteren. Israël houdt echter Hamas verantwoordelijk voor de aanvallen, en bombardeert dan uit vergelding stellingen van Hamas’ gewapende vleugel. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 22. Israël bombardeert doelwitten van Hamas in Gazastrook (02/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Israëlische luchtmacht heeft deze ochtend een aantal doelwitten van Hamas in de Gazastrook aangevallen. “Het gaat om vergelding voor raketten en...
  [naar artikel]
 23. Israëlische straaljagers vallen doelwitten in Gazastrook aan (03/06/2018 - Metro)
  Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdagnacht doelwitten van Hamas in de Gazastrook aangevallen. Plaatselijke media melden dat meerdere uitvalsbasissen van de radicaal-islamistische organisatie in het zuidelijke deel van de Gazastrook getroffen zijn. Van mogelijke slachtoffers is op dit moment geen sprake. Militante Palestijnen hadden eerder op de dag twee raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Een daarvan is opgevangen door afweersysteem Iron Dome, de andere landde klaarblijkelijk in de Gazastrook zelf, zegt het Israëlische leger. Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, kondigde twee dagen eerder een wapenstilstand af met Israël. bron: Belga Het bericht Israëlische straaljagers vallen doelwitten in Gazastrook aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Israël en Hamas leggen per direct wapens neer (07/04/2019 - De Morgen)
  Onderhandelaars van Israël en het Palestijnse Hamas zijn in Caïro een nieuw, langdurig bestand voor de Gazastrook overeengekomen. Het bestand kwam er nadat Israël eerder torenflats had beschoten in Gaza-Stad, een nieuwe tactiek.
  [naar artikel]
 25. Israëli’s bombarderen Gazastrook (14/01/2018 - Metro)
  Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdagavond bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook. Het Israëlische leger zegt dat het “terroristische infrastructuur” viseerde, maar het liet na meer details te geven. Palestijnse veiligheidsbronnen zeggen dat Israël een tunnel van het militante Hamas viseerde aan de grens met Israël. Hamas gebruikt dergelijke tunnels om de grens met Israël illegaal over te steken, maar ook om wapens te verbergen. bron: Belga
  [naar artikel]
 26. Zeven Palestijnen, onder wie twee tieners, gedood in Gazastrook (29/09/2018 - De Morgen)
  In de Gazastrook zijn vrijdag zeven Palestijnen omgekomen nadat Israëlische soldaten het vuur hadden geopend tijdens betogingen en rellen aan de grens met Israël. Dat zegt het ministerie van Gezondheid van de enclave waar de islamistische beweging Hamas aan de macht is. Onder de slachtoffers zijn twee jongens van 14 en 12 jaar.
  [naar artikel]
 27. Grens tussen Israël en Gaza weer open na vijf dagen onrust (31/03/2019 - VRT NWS)
  Na vijf dagen van onrust is de grensovergang tussen Israël en Gaza weer open. Vannacht zijn er nog vijf raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israël. maar die veroorzaakten geen schade in Israël omdat ze in onbebouwd gebied vielen. Het Israëlische leger heeft vannacht wel teruggeslagen met verschillende aanvallen op stellingen van de radicaalislamitische beweging Hamas die de Gazastrook bestuurt.
  [naar artikel]
 28. Israël voert luchtaanvallen uit op doelwitten in Gaza (17/02/2018 - VRT NWS)
  Israël heeft vanavond luchtaanvallen op basissen van Hamas in de Gazastrook uitgevoerd. Dat hebben Palestijnse veiligheidsbronnen meegedeeld. De aanvallen volgden op een explosie aan de grens van de Gazastrook met Israël, waarbij vier Israëlische soldaten gewond geraakt zijn.
  [naar artikel]
 29. Vier gewapende Palestijnen gedood aan grens (10/08/2019 - Metro)
  Vier met kalasjnikovs en granaten gewapende Palestijnen, van wie er één vanuit de Gazastrook de grens met Israël had overgestoken, zijn zaterdag gedood. Dat zegt het Israëlisch leger. In het persbericht van het leger gaat het over “verschillende terroristen”. “Het leger opende het vuur nadat een van de terroristen de grens overstak en een granaat lanceerde naar de soldaten”, aldus een woordvoerster van het leger. Sinds maart vorig jaar is het onrustig langs de grens tussen de Gazastrook en Israël. De Palestijnen betogen wekelijks langs de grens om te protesteren tegen de blokkering van de Gazastrook door Israël, die al meer dan tien jaar duurt. Die protesten gaan vaak gepaard met geweld. Intussen zijn al zeker 300 Palestijnen omgebracht door Israëlisch geweervuur of bij vergeldingsbombardementen. Langs Israëlische kant vielen bij het geweld aan de Gazastrook zeven doden. De laatste maanden is het geweld afgenomen, als gevolg van een wapenstilstand tussen Israël en Hamas, dat de Gazastrook controleert. Die wapenstilstand kwam er onder de bescherming van Egypte en de VN. Dit geweld komt er nu de Israëlische veiligheidsdiensten nog altijd op zoek zijn naar de moordenaars van een soldaat. Donderdag werd in de buurt van een Joodse kolonie op de Westelijke Jordaanoever het lijk van een Israëlische soldaat aangetroffen. Bron: Belga   Het bericht Vier gewapende Palestijnen gedood aan grens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Israëlisch leger doodt drie Palestijnse “terroristen” in Gaza (22/01/2020 - Metro)
  Drie Palestijnen zijn dinsdagavond doodgeschoten in de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische leger. De “terroristen” waren volgens het leger tot aan het grenshek in het zuiden van het Palestijnse gebied gekomen en hadden een explosief naar soldaten gegooid. Daarop openden de militairen het vuur. Volgens een woordvoerder van het leger zijn de Palestijnen omgekomen. Langs Israëlische kant vielen er geen doden. De voorbije dagen laaide het geweld in de Gazastrook opnieuw op. Zo vuurden Palestijnen explosieven af op Israël. Volgens de krant Times of Israël is Hamas ontevreden over de traagheid van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren op lange termijn. Gaza staat onder controle van de radicale islamistische beweging Hamas waarmee Israël sinds 2008 al drie oorlogen heeft gevoerd. bron: Belga Het bericht Israëlisch leger doodt drie Palestijnse “terroristen” in Gaza verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Dit weekend al zestien Palestijnen en vier Israëli’s omgekomen (05/05/2019 - Metro)
  Sinds zaterdag zijn in en rond de Gazastrook in totaal zestien Palestijnen en vier Israëli’s gedood. Dat blijkt uit de laatste balansen van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook en de Israëlische politie. In de Gazastrook werden pas nog vijf bijkomende dodelijke slachtoffers gemeld door Israëlische bombardementen. In het noorden van de enclave onder controle van Hamas stierven onder meer drie leden van eenzelfde familie, onder wie een zwangere vrouw. Ook zaterdag kwamen al een zwangere vrouw en haar eenjarige kind om in de Gazastrook. In totaal stierven er op twee dagen tijd zestien mensen. Langs Israëlische kant meldt de politie ondertussen vier dodelijke slachtoffers door projectielen afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het conflict tussen Hamas en Israël flakkerde op nadat vrijdag 4 Palestijnen waren gedood en 51 anderen waren verwond bij wekelijkse protesten langs de grens van de Gazastrook met Israël. Ook twee Israëlische soldaten raakten gewond. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zondag weten dat hij het leger de opdracht heeft gegeven om het aantal manschappen rond de Gazastrook op te krikken en de “massale aanvallen” op doelwitten in de enclave voort te zetten. Langs de kant van Hamas liet een hoge bevelhebber, Mahmoud al-Zahar, eveneens weten dat “we niet zullen stoppen met aanvallen”. Bron: Belga   Het bericht Dit weekend al zestien Palestijnen en vier Israëli’s omgekomen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Qatar deelt geld uit aan arme gezinnen in Gazastrook (13/05/2019 - Metro)
  Qatar is vandaag begonnen met het verlenen van financiële steun aan kansarme gezinnen in de Gazastrook. De Golfstaat had die steun aan de Gazaanse bevolking vorige week toegezegd, nadat Israël en Hamas een staakt-het-vuren hadden afgesproken. “De verdeling van contant geld is deze morgen begonnen à rato van 100 dollar per kansarm gezin”, zegt een Qatarese ambtenaar. Zowat 108.000 gezinnen in de Palestijnse enclave kunnen genieten van de steunmaatregel. Aan een postkantoor in de stad Gaza stonden vandaag honderden mensen in de rij om het geld in ontvangst te nemen. De steun aan de arme gezinnen in de Gazastrook is een gevolg van het staakt-het-vuren dat een week geleden gesloten werd tussen Israël en Hamas, de islamitische beweging die aan de macht is in de enclave. Hamas had ermee ingestemd de raketbeschietingen op Israël stop te zetten, in ruil voor een verzoeningsmaatregel voor de inwoners van de Gazastrook. Qatar, dat nauwe banden heeft met Hamas, heeft samen met Egypte en de Verenigde Naties een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het recente staakt-het-vuren. Een escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas, had eerder deze maand nog aan vier Israëli’s en 25 Palestijnen het leven gekost. Bron: Belga   Het bericht Qatar deelt geld uit aan arme gezinnen in Gazastrook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Opnieuw schoten gelost richting Israël en Gazastrook (30/01/2020 - Metro)
  Er zijn vandaag opnieuw schoten gelost vanop de Gazastrook richting Israël, waarop het Israëlische leger reageerde met een aanval op verschillende Palestijnse doelwitten. Het was al de tweede keer in 24 uur dat er schoten werden afgevuurd in beide richtingen. De Palestijnen maken melding van acht luchtaanvallen in Rafah, in het zuidelijk deel van de Gazastrook. Er is geen sprake van gewonden. Het Israëlische leger meldde dan weer dat dat schoten die vanop de Gazastrook werden afgevuurd een observatieantenne hebben geraakt. Daarnaast werden ballonnen met springstoffen richting Israël gestuurd. Het Israëlische leger reageerde op de Palestijnse aanvallen door het vuur te openen op verschillende observatieposten van Hamas. Gisterenavond vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen ook al doelwitten van Hamas aan na een raketaanval en brandballonnen vanop de Gazastrook. Ook daarbij vielen geen gewonden. De betrekkingen tussen Israël en het islamitische Hamas dat de Gazastrook controleert, verliepen de laatste tijd eerder vreedzaam. In december meldden Israëlische media nog dat Israël een informeel en langdurig staakt-het-vuren met Hamas overwoog. In ruil zou Hamas meer inspanningen doen om Palestijnse militanten die raketten op Israël afvuren, tegen te houden en de grensprotesten te temperen. Gevreesd wordt dat die stemming nu fors zal omslaan als gevolg van het vredesplan voor het Midden-Oosten dat dinsdag door de Amerikaanse president Donald Trump werd voorgesteld. Dat vredesplan bevat nog veel onduidelijkheden maar lijkt vooral op maat van Israël gemaakt, wat bij de Palestijnen al voor boze en verontwaardigde reacties heeft gezorgd. Honderden mensen kwamen op straat in Gaza om tegen het plan te protesteren en zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit lieten duidelijk blijken dat de ‘deal van de eeuw’ van Trump voor hen thuishoort in de vuilbak. bron: Belga Het bericht Opnieuw schoten gelost richting Israël en Gazastrook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Israël reageert na raketaanval vanuit Gazastrook (09/03/2019 - Metro)
  Het Israëlische leger heeft verschillende sites van Hamas in de Gazastrook aangevallen als een reactie op een raketaanval tegen Israël vanuit de Palestijnse enclave. Die kwam er vrijdagavond na schermutselingen aan de grens. Dat maakte het leger vandaag bekend. Het leger stelt in een mededeling dat zijn gevechtsvliegtuigen “verschillende militaire doelen” in een basis van Hamas in het zuiden van de Gazastrook en ondergrondse structuren in het noorden van het gebied geraakt hebben. “De aanval werd uitgevoerd als antwoord op een projectiel dat eerder op de avond (vrijdag) werd afgevuurd vanuit de Gazastrook en op het permanente geweld vanuit de Gazastrook, in het bijzonder de lancering van explosieve projectielen en de pogingen van afgelopen dagen om de beveiligingsinfrastructuur te beschadigen”, klinkt het. Volgens veiligheidsbronnen zijn er bij de Israëlische aanvallen geen gewonden gevallen. Gisteren kwam nog een Palestijn om door Israëlische schoten, tijdens betogingen en schermutselingen langs de grens tussen de Gazastrook en Israël. Volgens het ministerie van Gezondheid raakten zeker 45 andere Palestijnen gewond. Het Israëlische leger liet weten dat 8.400 Palestijnen deelnamen aan de protesten op verschillende plaatsen langs de grens. Sommigen deden dat gewelddadig, volgens de Israëliërs. Bij deze wekelijkse protesten zijn intussen al zeker 253 Palestijnen omgekomen, de meerderheid langs de grens. Langs Israëlische kant kwamen twee soldaten om. Bron: Belga   Het bericht Israël reageert na raketaanval vanuit Gazastrook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Israël bestookt Hamas-stellingen in Gazastrook na raketaanval (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Israëlische oorlogsvliegtuigen hebben vandaag in de vroege ochtend Hamas-stellingen in de Gazastrook bestookt als antwoord op een eerdere
  [naar artikel]
 36. Hamas kondigt wapenstilstand af, Israël bevestigt niet (15/07/2018 - VRT NWS)
  Na hevige gevechten met Israël heeft Hamas, dat op de Gazastrook aan de macht is, een wapenstilstand afgekondigd. Hamas-woordvoerder Fausi Barhum zei dat Egyptische inspanningen daartoe succesvol zijn geweest. Maar een woordvoerder van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu wou voorlopig geen uitspraken doen.
  [naar artikel]
 37. Hamas kondigt wapenstilstand met Israël aan (21/07/2018 - Knack)
  Nadat het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook vrijdag dreigde te escaleren, hebben beide kampen een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. Dat zegt een woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, in de nacht op zaterdag.
  [naar artikel]
 38. Israël voert luchtaanval uit op doelwitten Hamas na Palestijnse raketlanceringen (04/01/2018 - Metro)
  De Israëlische luchtmacht heeft afgelopen nacht doelwitten van de islamistische groep Hamas gebombardeerd in de Gazastrook. Ze deed dat als een reactie op raketten die gisteren gelanceerd werden vanop het Palestijnse grondgebied, aldus het Israëlische leger in een persbericht. “Als reactie op de raketten die richting het zuiden van Israël werden afgevoerd, heeft de Israëlische luchtmacht terroristische infrastructuur op de Gazastrook geviseerd”, klinkt het in een persbericht. Gisteren werden drie raketten afgevuurd richting Israël, die geen schade hebben veroorzaakt. Volgens Palestijnse berichten zou Israël gisteren ook al een basis van Hamas hebben aangevallen, maar dat wil het Israëlische leger niet bevestigen. Palestijnse strijders op de Gazastrook hebben al minstens twintig raketten en mortiergranaten afgevuurd sinds 6 december, toen de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat de VS Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. De aanvallen zijn vaak het werk van kleine islamistische groepen, maar volgens Israël zit Hamas, dat aan de macht is op de Gazastrook, achter alle raketlanceringen. Tel Aviv reageert dan ook op de lanceringen door doelwitten van Hamas aan te vallen. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 39. Raket afgeschoten vanuit Gaza op Israël (17/10/2018 - Metro)
  Vanuit de Gazastrook is woensdagochtend een raket afgeschoten op Israël. Ze veroorzaakte schade in de zuidelijke stad Beër Sjeva. Dat zeggen het Israëlische leger en de politie. Het is een van de eerste raketten die afgeschoten wordt vanuit de geblokkeerde Palestijnse gebieden sinds een paar maanden. De spanningen lopen er weer op, wat doet vrezen voor een nieuw conflict tussen Israël en de gewapende Palestijnse groeperingen, onder wie de islamistische beweging Hamas, die de macht in handen heeft in de Gazastrook. bron: Belga   Het bericht Raket afgeschoten vanuit Gaza op Israël verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Raket afgeschoten vanuit Gaza op Israël (17/10/2018 - Metro)
  Vanuit de Gazastrook is woensdagochtend een raket afgeschoten op Israël. Ze veroorzaakte schade in de zuidelijke stad Beër Sjeva. Dat zeggen het Israëlische leger en de politie. Het is een van de eerste raketten die afgeschoten wordt vanuit de geblokkeerde Palestijnse gebieden sinds een paar maanden. De spanningen lopen er weer op, wat doet vrezen voor een nieuw conflict tussen Israël en de gewapende Palestijnse groeperingen, onder wie de islamistische beweging Hamas, die de macht in handen heeft in de Gazastrook. Bron: Belga   Het bericht Raket afgeschoten vanuit Gaza op Israël verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Al 10 doden en meer dan 500 gewonden bij confrontaties aan de grens tussen Gazastrook en Israël (14/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bij protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn tien doden en ruim 500 gewonden gevallen, nadat het Israëlische leger het vuur had opende op Palestijnse demonstranten. Volgens Israël zijn gewapende Hamas-militanten van plan de grens met Israël over te steken nadat Palestijnse demonstranten het hek neergehaald hebben. De aanleiding van de nieuwe protestgolf is de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Overigens herdenken de Palestijnen morgen de “Nakba” (de ramp), dat is de verdrijving van de Palestijnen na de creatie van Israël in 1948.
  [naar artikel]
 42. Al 16 doden en meer dan 500 gewonden bij confrontaties aan de grens tussen Gazastrook en Israël (14/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bij protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn zestien doden en ruim 500 gewonden gevallen, nadat het Israëlische leger het vuur had opende op Palestijnse demonstranten. Volgens Israël zijn gewapende Hamas-militanten van plan de grens met Israël over te steken nadat Palestijnse demonstranten het hek neergehaald hebben. De aanleiding van de nieuwe protestgolf is de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Overigens herdenken de Palestijnen morgen de “Nakba” (de ramp), dat is de verdrijving van de Palestijnen na de creatie van Israël in 1948.
  [naar artikel]
 43. Israël valt Gazastrook weer aan, Syrië vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Golanhoogte (27/03/2019 - De Morgen)
  Israël heeft gisterenavond nieuwe aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, als vergelding voor raketten die vanuit het Palestijnse gebied naar Israël zijn geschoten. “Onze luchtmacht heeft net verschillende terreurdoelwitten van Hamas in Gaza aangevallen”, aldus het Israëlische leger in een tweet. Syrië heeft intussen aan de Veiligheidsraad gevraagd een spoedzitting te organiseren over de door Israël geannexeerde Golanhoogte. Dat melden diplomatieke bronnen.
  [naar artikel]
 44. Hamas sluit grensovergang tussen Gaza en Israël (26/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Hamas heeft vandaag een grensovergang tussen de Gazastrook en Israël afgesloten. De islamistische Palestijnse beweging doet dat na de moord op
  [naar artikel]
 45. Israël valt Hamas-doelwitten aan in Gazastrook (28/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters hebben gisterenavond laat posities van Hamas aangevallen in de Gazastrook. Dat zegt het Israëlische...
  [naar artikel]
 46. Hamas kondigt wapenstilstand Gaza af, Israël bevestigt niet (14/07/2018 - Knack)
  Na hevige gevechten met Israël heeft Hamas, dat op de Gazastrook aan de macht is, zaterdagavond een wapenstilstand afgekondigd. Maar een woordvoerder van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu wou voorlopig geen uitspraken doen.
  [naar artikel]
 47. Weer raketten vanop Gazastrook afgevuurd naar Israël (14/12/2017 - Metro)
  Militante Palestijnen in de Gazastrook hebben opnieuw raketten afgevuurd op Israël. Het raketafweersysteem Iron Dome ving twee raketten woensdagavond op. Dat zegt het Israëlische leger. Een derde raket die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd, kwam neer in een open vlakte. Niemand raakte gewond. De beschietingen namen toe sinds Donald Trump, president van de Verenigde Staten, besliste om Jeruzalem officieel te beschouwen als hoofdstad van Israël. De leider van het radicaal-islamistische Hamas, Ismail Hanija, riep op tot een nieuwe opstand of intifada. bron: Belga
  [naar artikel]
 48. Hamas bedreigt Israël met raketaanvallen (08/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Palestijnse organisatie Hamas die in de Gazastrook heerst, heeft een video gepubliceerd waarin het Israël bedreigt met raketaanvallen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.