Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
22:59 uur

"Russische trollen verspreiden op sociale media onenigheid over vaccinaties"

Het Laatste Nieuws

24/08/2018 - 07:40

Een Amerikaanse studie heeft verschillende Russische twitteraccounts blootgelegd die doelbewust het debat over vaccinaties oppoken, met als doel...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie (24/08/2018 - Metro)
  De Russische accounts die werden ingezet bij een poging om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, hebben via Twitter ook desinformatie over de veiligheid van vaccinaties verspreid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover verschillende internationale media berichten. Het gebruik van de valse accounts werd ontdekt tijdens een onderzoek naar communicatie via sociaalnetwerksites door mensen uit de gezondheidssector. Wetenschappers van de George Washington University stelden vast dat voor en tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne via die accounts verschillende berichten over vaccinatie werden verspreid, zo blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd werd in het magazine American Journal of Public Health. De Russische trollen probeerden het debat aan te wakkeren door zowel berichten voor als tegen vaccinatie te verspreiden. “Deze trollen lijken vaccinatie te gebruiken als een thema om onenigheid te verspreiden in de Amerikaanse samenleving”, zegt Mark Dredze, een van wetenschappers die betrokken was bij het onderzoek. “Door beide kanten te bespelen, tasten ze het publieke vertrouwen in vaccinatie aan en stellen ze ons allemaal bloot aan de risico’s van infectieziekten. Virussen houden zich niet aan de landsgrenzen.” “De grote meerderheid van de Amerikanen gelooft dat vaccins veilig en doeltreffend zijn. Maar op Twitter krijgen ze de indruk dat daarover een debat aan de gang is”, zegt ook onderzoeker David Broniatowski aan de Britse krant The Guardian. bron: Belga Het bericht Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. "Kremlin-trollen zijn officieel een Russisch wapen" (17/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een officiële Russische strategie om nepverhalen via zoveel mogelijk kanalen in zoveel mogelijk talen te verspreiden. Een speciale...
  [naar artikel]
 3. De eerste Facebookverkiezingen van Nederland: trollen en apptivisten (03/03/2017 - De Redactie)
  In een politiek landschap met 28 partijen wil iedereen zoveel mogelijk mensen bereiken op sociale media. In "Terzake" ziet u vanavond dat die strijd niet altijd even koosjer is.
  [naar artikel]
 4. De Vlaamse regering versterkt de al grote mediaconcentratie in Vlaanderen  (11/11/2017 - VRT NWS)
  Samen vormen ze de lobbygroep Media.21, alle "kleine" media die hun boodschap verspreiden via de sociale media. Samen zijn ze verontwaardigd op de toekenning van 910.000 euro Vlaamse overheidssteun aan Mediahuis, de uitgever van onder andere De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Want die grote groep krijgt nu steun om die nieuwe "kleintjes" te beconcureren.
  [naar artikel]
 5. Facebook: "Russische trollen bereikten in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking" (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook geeft de Amerikaanse overheid morgen meer info over hoe diep dubieuze Russische advertenties en posts zijn doorgedrongen in het...
  [naar artikel]
 6. Mediaprof Peter Burger: "Mensen hebben vaak te véél vertrouwen in de media" (20/07/2018 - De Morgen)
  Peter Burger (57) is allicht de bekendste factchecker in ons taalgebied. Aan de universiteit van Leiden jaagt hij op nepnieuws en zogenoemde hoaxes – vorig jaar zelfs in opdracht van Facebook. Een gesprek over organenroof, Russische trollen en complottheorieën.
  [naar artikel]
 7. Maken filters en effectjes u ook cooler en mooier op sociale media? (25/01/2019 - VRT NWS)
  Een selfie nemen op Snapchat of Instagram met een filter of met allerlei effectjes is bijzonder populair op sociale media. Dikwijls helpen die filters om er beter uit te zien. Op zich niks mis mee, maar toch moeten we er een beetje mee opletten, zegt expert sociale media Mariek Vanden Abeele. "Door jezelf op sociale media anders voor te stellen dan je bent, bestaat het gevaar dat je je echte ik, de ik zonder filters, als lelijk of fout gaat zien." Hoe gaan kinderen om met het beeld van zichzelf op sociale media? Ons jongerenmagazine "Karrewiet" vroeg het hen. Bekijk de reportage hierboven.
  [naar artikel]
 8. "Grote voetballers, klein voetballand": sociale media gaan los op Eurostadion (07/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Een blamage, gênant, schandalig, een klucht, typisch Belgisch." De reacties op sociale media zijn niet min nu UEFA aangekondigd heeft dat Brussel...
  [naar artikel]
 9. "Grote voetballers, klein voetballand": sociale media gaat los op Eurostadion (07/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Een blamage, gênant, schandalig, een klucht, typisch Belgisch." De reacties op sociale media zijn niet min nu UEFA aangekondigd heeft dat Brussel...
  [naar artikel]
 10. Trump: "Superlinkse sociale media beïnvloeden verkiezingen" (05/09/2018 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft sociale media ervan beschuldigd dat ze proberen de komende verkiezingen te beïnvloeden. Die sociale media zijn namelijk "superlinks'', zei hij in een gesprek met het conservatieve weblog The Daily Caller.
  [naar artikel]
 11. Vaccinoloog na uitbraak mazelen: "Kijk nú je vaccinaties na" (26/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  “Kijk nú je vaccinaties na. Ons land doet het goed, maar we mogen niet op onze lauweren rusten.” Nu de Wereldgezondheidsorganisatie aan de alarmbel...
  [naar artikel]
 12. "Mensen in elkaar slaan is een rage geworden op sociale media" (28/08/2017 - VRT NWS)
  Een knokpartij filmen en dan delen via sociale media: het blijkt een nieuw fenomeen te zijn. De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar zo'n filmpje dat online is geplaatst. Daarin is te zien hoe een jongen van 14 jaar in elkaar wordt geslagen door andere jongeren.  Dat soort filmpjes is tegenwoordig dagelijkse kost op sociale media, vertellen enkele jongeren in "Het journaal".
  [naar artikel]
 13. Tegenstanders van vaccinatie domineren op onlineboekhandel (15/03/2019 - De Morgen)
  Wie op Bol.com naar een boek zoekt over vaccinaties, krijgt eerst literatuur voorgeschoteld, die tegen vaccinaties pleit, zo heeft de Volkskrant ontdekt. Mag de onlinewinkel die onwetenschappelijke informatie zomaar verspreiden? 
  [naar artikel]
 14. België boeit Russische trollen niet (16/05/2019 - Metro)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet”, zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, vandaag in De Morgen. Die moet samen met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid toezicht houden op het internetverkeer vanuit het buitenland. “Zeg nooit nooit, maar momenteel lijken er geen Russische trollen actief in de kiescampagne”, aldus Van de Voorde. Het is gissen naar de reden waarom de Russische trollen niet geïnteresseerd lijken in de Belgische verkiezingen. België is een strategisch land in het hart van Europa, de thuis van de Europese Unie en het NAVO-hoofdkwartier. Wat wellicht meespeelt, volgens de krant, is dat de Belgische veiligheidsdiensten vooraf bekendmaakten dat ze de sociale media tijdens de kiescampagne strikt in de gaten zouden houden. Een waarschuwing voor Moskou. Ook andere landen die preventief van zich lieten horen, hadden minder last van de trollen. Tegelijk zijn de grote socialemediabedrijven wakker geschoten. Valse accounts worden veel sneller geblokkeerd. Het lijkt erop dat Rusland voor een nieuwe aanpak kiest, luidt het. bron: Belga Het bericht België boeit Russische trollen niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Filosofe Tinneke Beeckman: "Sociale media hebben de macht om ons leven te veranderen" (02/06/2018 - De Morgen)
  Een maand met minder plastic, dagen zonder alcohol of vlees. Zwichten we dankzij sociale media tegenwoordig massaal voor verandering? Filosofe Tinneke Beeckman: "Het is een nieuwe vorm van sociale controle."
  [naar artikel]
 16. [VIDEO] - Sociale media: "In wat voor een wereld zijn we wakker geworden?" (09/11/2016 - De Redactie)
  De media hebben een belangrijke rol gespeeld in de verkiezingscampagne. Hoe wordt gereageerd op het verkiezingsresultaat op sociale media en in de Amerikaanse kranten?
  [naar artikel]
 17. Ex-lijfwacht van Poetin daagt Russische oppositieleider Navalny uit tot duel: "Ik maak gehakt van hem" (11/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De commandant van de Russische Nationale Garde, generaal Viktor Solotov, heeft oppositieleider Aleksej Navalny op sociale media uitgedaagd tot een...
  [naar artikel]
 18. Samen sterk: van "Bedankt, postbode én vuilnisman!" tot (veilig) met buren koffie drinken op het balkon (20/03/2020 - VRT NWS)
  Hoewel er steeds meer winkels sluiten en evenementen worden afgelast, regent het ook solidariteitsacties op sociale media. Via Facebook, WhatsApp, Instagram en ook "good old" papieren briefjes verspreiden mensen initiatieven om elkaar te helpen. VRT NWS lijst hieronder enkele hartverwarmende initiatieven voor u op.
  [naar artikel]
 19. Abortusreferendum in Ierland: ook hier controverse over de rol van sociale media (24/05/2018 - VRT NWS)
  Het is niet de eerste keer dat er controverse is over de rol van sociale media en verkiezingsmanipulatie via het internet. Dat was al zo bij de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen. Maar nu zijn er ook bij het Ierse referendum over abortus aanwijzingen over buitenlandse inmenging via sociale media. "Terzake" zocht uit hoe dat precies werkt.
  [naar artikel]
 20. "Kinderen van vorstenpaar mogen op sociale media" (23/01/2018 - VRT NWS)
  Het Britse koningshuis zoekt een communicatie-assistent die ook de sociale media moet onderhouden. De vacature staat op LinkedIn. Ook bij ons is het koningshuis actief op sociale media. Patrick Renault, de woordvoerder van het koninklijk paleis, zegt dat die communicatiekanalen steeds belangrijker worden.
  [naar artikel]
 21. Turkije arresteert 46 personen na online kritiek op Syrië-offensief (22/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Turkse autoriteiten hebben vandaag 46 personen opgepakt voor het verspreiden van "terreurpropaganda" op sociale media over de Turkse operatie in...
  [naar artikel]
 22. Woordvoerster Witte Huis: "Media verspreiden bewust fake news" (11/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse media verspreiden bewust 'fake news'. Zij doen dat om het Amerikaanse volk al even opzettelijk op het verkeerde spoor te zetten. Dat...
  [naar artikel]
 23. De Backer: "Vakbond volhardt in verspreiding van fake news" (23/03/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) beschuldigt de socialistische vakbond van het "volharden in verspreiden van fake news". De vakbond voert vandaag actie tegen sociale dumping. Volgens vakbondsman Frank Moreels is het aantal controleurs tegen sociale dumping afgelopen jaren gedaald. "Dit klopt manifest niet", aldus De Backer in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn honderd controleurs bijgekomen en we hebben nog nooit zo hard sociale dumping aangepakt."
  [naar artikel]
 24. Sacha "Borat" Baron Cohen: "Face­book zou zelfs anti­semitische advertenties van Hitler hebben toegestaan" (23/11/2019 - VRT NWS)
  De komiek Sacha Baron Cohen heeft op een conferentie in New York tegen antisemitisme bijzonder hard uitgehaald naar sociale media, en de rol die ze volgens hem spelen om leugens en haat te verspreiden. Baron Cohen, u misschien beter bekend als een van zijn personages Borat, Brüno of "The Dictator", noemde onder andere Facebook, Twitter en Google samen "de grootste propagandamachine uit de geschiedenis".
  [naar artikel]
 25. Kenny redde allicht een leven dankzij sociale media: "Zorg dragen voor elkaar, dat is menselijk" (19/01/2020 - VRT NWS)
  Wat doe jij als een verontrustend berichtje ziet passeren in je nieuwsstroom op sociale media? Noortje en Kenny zagen vorig weekend een bericht op Twitter van iemand die ze niet kenden. Ze stuurden hem berichten, net als vele andere Twitteraars. Zo redden ze een mensenleven. In "De zevende dag" vertelt Kenny het verhaal en waarom hij heel bewust de "social" weer in "social media" wil brengen. "We kunnen echt iets doen. Zorgen voor elkaar, vragen hoe het met elkaar gaat, dat is menselijk."
  [naar artikel]
 26. Hervatten van vaccinaties Kind en Gezin verloopt vlot (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Alles verloopt vlot met het opnieuw opstarten van de vaccinaties", zegt Nele Wouters, woordvoerster van Kind en Gezin. "Dat komt vooral doordat...
  [naar artikel]
 27. In een land als Sri Lanka kan sociale media bannen net meer kwaad dan goed doen (23/04/2019 - VRT NWS)
  In Sri Lanka wordt al voor de tweede dag op rij een vlotte toegang tot de sociale media, zoals Facebook, Youtube en Twitter geblokkeerd.  De overheid wil zo vermijden dat nepnieuws en haatberichten zich verder verspreiden. Al is het uiteindelijke doel van deze shutdown niet helemaal duidelijk. Sociale media verspreiden in Sri Lanka niet enkel haatberichten, maar verbindt ook de verschillende gemeenschappen en geeft hen toegang tot genuanceerde en kritische berichtgeving in een land waar de traditionele media onder druk worden gezet door de regering.
  [naar artikel]
 28. Vaccinoloog na uitbraak mazelen: "Kijk nú je vaccinaties na" (26/08/2018 - De Morgen)
  “Kijk nú je vaccinaties na. Ons land doet het goed, maar we mogen niet op onze lauweren rusten.” Nu de Wereldgezondheidsorganisatie aan de alarmbel trekt over de massale uitbraak van de mazelen, roept ook expert Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) op om vaccinaties serieus te nemen. “Ouders hebben nood aan betere informatie. Zodat ze de onzin op sommige sites niet meer moeten geloven.”
  [naar artikel]
 29. "Russische tweets zaaiden verdeeldheid na Britse aanslagen" (18/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nepaccounts op de sociale media die in verband kunnen worden gebracht met Rusland, hebben in de nasleep van vier terreuraanslagen in...
  [naar artikel]
 30. Alice schrijft open brief na "victim blaming": "De gedachte dat vrouwen overdrijven, is zó jammer"  (11/10/2018 - VRT NWS)
  Het is Wereldmeisjesdag vandaag, en daarom is Alice Elliot (20) op vraag van de ngo Plan International in haar pen gekropen. Elliot werd afgelopen zomer na een match van de Rode Duivels aangerand in een fandorp. De dag na de feiten kreeg ze via sociale media het verwijt dat ze "een mediageile aandachtshoer" is. Elliot werd zo het slachtoffer van "victim blaming" op sociale media, zo vertelde ze vanmorgen op Studio Brussel. 
  [naar artikel]
 31. Facebook sluit 23 Italiaanse pagina's die ‘fake news’ verspreidden over migranten, vaccinaties en Joden (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook heeft 23 Italiaanse pagina's gesloten omdat ze ‘fake news’ zouden verspreiden en de regels van de sociale media aan hun laars zouden...
  [naar artikel]
 32. "13 jaar als minimumleeftijd voor sociale media is realistische keuze" (13/02/2018 - VRT NWS)
  Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vindt 13 jaar als minimumleeftijd voor sociale media "een realistische keuze". "Kinderen gaan al op Instagram, Facebook en Snapchat als ze 9 of 10 zijn, zegt hij. Als je de minimumleeftijd op 16 legt, hou je geen rekening met hun leefwereld."
  [naar artikel]
 33. Twitter gaat trollen harder bestrijden (16/05/2018 - VRT NWS)
  Twitter gaat trollen harder bestrijden. Het gaat gedrag opsporen dat "de kwaliteit van de discussies op een negatieve manier beïnvloedt" en wil op die manier de gesprekken op Twitter "gezonder" maken. 
  [naar artikel]
 34. Russische media en politici sarcastisch en boos: "Dit is oneerlijk" (25/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Traditiegetrouw reageren Russische media en politici met misprijzen en sarcasme op het Nederlandse en Australische besluit Rusland aansprakelijk te...
  [naar artikel]
 35. Nieuwjaarswensen massaal via sociale media verstuurd (01/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wie Facebook, Instagram of WhatsApp opent, kan bijna niet om de "beste wensen", "happy new year" en andere “gelukkige nieuwjaars” heen. De sociale...
  [naar artikel]
 36. Michel: "Vakbonden en oppositie zaaien angst door leugens te verspreiden" (19/12/2017 - VRT NWS)
  Premier Charles Michel (MR) verwijt de vakbonden en de oppositie dat ze "leugens" en "fake news" verspreiden over de pensioenhervormingen van de regering. "We gaan meer inspanningen doen om onze hervorming beter aan de mensen uit te leggen."
  [naar artikel]
 37. Disney-baas: “Hitler zou sociale media geweldig gevonden hebben om haat te verspreiden” (12/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Adolf Hitler zou van sociale media gehouden hebben als een methode om haat te verspreiden.” Die uitspraak komt van Disney-topman Bob Iger. “Het is...
  [naar artikel]
 38. Jambon: "Haatspuiers op sociale media zullen aangepakt worden" (03/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wie naar aanleiding van de dood van een Turkse Belg bij de aanslag in Istanboel haatberichten postte op sociale media, zal daarvoor gestraft
  [naar artikel]
 39. Criminoloog: "Vergelijking met jaren 30 is relevant, maar moeten zowel gelijkenissen als verschillen zien" (16/03/2019 - VRT NWS)
  De opmars van vreemdelingenhaat, het verspreiden van fake news via sociale en online media, de opkomst van autoritaire leiders en de zware financiële crisis waar we de afgelopen jaren mee geconfronteerd werden, sommige mensen zien er verontrustende signalen in dat de jaren 30 terugkomen. Moeten we ongerust zijn, vroeg presentator Jan Leyers zich af in het Canvas-programma "Nachtwacht". "We moeten ons zorgen maken", zegt criminoloog Christophe Bush. "Maar we mogen niet angstig zijn."
  [naar artikel]
 40. "Ik neem geen doping", staat op sweater van betrapte Russin (24/02/2018 - Sporza)
  Op de sociale media is een opmerkelijke foto opgedoken. De Russische bobsleester Nadezjda Sergejeva draagt een sweater met als opschrift: "Ik neem geen doping."
  [naar artikel]
 41. Trump: "Superlinkse sociale media beïnvloeden verkiezingen" (05/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft sociale media ervan beschuldigd dat ze proberen de komende verkiezingen te beïnvloeden. Die sociale...
  [naar artikel]
 42. 3 miljoen 'trollentweets' onderzocht: hoe Rusland via sociale media ook in België verdeeldheid zaait (28/11/2018 - Knack)
  Meteen na de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 verspreidden Russische trollen massaal haatberichten over de islam op Twitter. Dat blijkt uit een analyse door Knack van drie miljoen 'trollentweets' die nu op straat liggen.
  [naar artikel]
 43. Trump: "Sociale media hebben me geholpen om te winnen" (13/11/2016 - De Redactie)
  "Sociale media hebben meer macht dat het geld dat zij (zijn tegenstanders, red.) uitgegeven hebben", zegt Trump, die wel belooft dat hij voortaan terughoudend zal zijn op Twitter.
  [naar artikel]
 44. Russische media en politici sarcastisch en boos: "Onderzoek MH17 gaat geschiedenis in als voorbeeld van oneerlijk werk" (25/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Traditiegetrouw reageren Russische media en politici met misprijzen en sarcasme op het Nederlandse en Australische besluit Rusland aansprakelijk te...
  [naar artikel]
 45. Van den Wauwer: "overheid moet ook klachten behandelen die ze ontvangt via sociale media" (03/06/2018 - VRT NWS)
  Vlaams parlementslid Orry Van den Wauwer (CD&V) wil dat burgers bij de Vlaamse overheid klachten kunnen melden via sociale media. Het feit dat dit op dit moment niet kan, noemt hij "niet van deze tijd".   
  [naar artikel]
 46. Belgische schrijft eerste Instagram-reisgids voor New York. "Sociale media beïnvloeden onze manier van reizen," verklaren reisexperts (28/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische fotografe Silvie Bonne (41) schreef met "NYC Guide for Instagrammers" de eerste reisgids voor sociale media-adepten, waarin reistips...
  [naar artikel]
 47. Russische media en politici sarcastisch en boos: "Onderzoek naar MH17 gaat geschiedenis in als voorbeeld van oneerlijk werk" (25/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Traditiegetrouw reageren Russische media en politici met misprijzen en sarcasme op het Nederlandse en Australische besluit Rusland aansprakelijk te...
  [naar artikel]
 48. Voedingssector: "Minder reclame voor kinderen op sociale media" (26/06/2017 - De Redactie)
  55 bedrijven uit de voedingssector beloven dat ze reclame voor kinderen jonger dan 12 jaar op sociale media gaan beperken. Ze ondertekenden daarvoor de uitgebreide "Belgian Pledge".
  [naar artikel]
 49. Vallende jongeren tonen wereldwijd hun "weelde" op sociale media (24/10/2018 - VRT NWS)
  Wie het breed heeft, laat het breed hangen. Deze zegswijze is zeker van toepassing op een nieuwe sociale media-hype, gestart midden augustus in Rusland, die nu, met de hulp van Chinese jongeren, definitief lijkt over te waaien naar de rest van de wereld. Onder de noemer "Falling Stars" pronken rijke jongeren met hun weelde, nadat ze tegen de grond gesmakt zijn. Waarbij de jongeren bovendien niet graag onderdoen voor anderen in het tonen van hun "(luxe)goederen". Maar zoals iedere hype lokt ook deze grappige varianten uit, die dan ook weer goed scoren op sociale media.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.