Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 July 2020
06:57 uur

Russische trollen lieten Amerikaanse vaccinatiedebat escaleren

De Morgen

24/08/2018 - 17:16

Russische internettrollen en Twitter-bots hebben zich in de periode voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen actief bemoeid met het vaccinatiedebat. Het gaat om accounts van de Russische trollenfabriek die zich ook bezighielden met het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. België boeit Russische trollen niet (16/05/2019 - Metro)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet”, zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, vandaag in De Morgen. Die moet samen met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid toezicht houden op het internetverkeer vanuit het buitenland. “Zeg nooit nooit, maar momenteel lijken er geen Russische trollen actief in de kiescampagne”, aldus Van de Voorde. Het is gissen naar de reden waarom de Russische trollen niet geïnteresseerd lijken in de Belgische verkiezingen. België is een strategisch land in het hart van Europa, de thuis van de Europese Unie en het NAVO-hoofdkwartier. Wat wellicht meespeelt, volgens de krant, is dat de Belgische veiligheidsdiensten vooraf bekendmaakten dat ze de sociale media tijdens de kiescampagne strikt in de gaten zouden houden. Een waarschuwing voor Moskou. Ook andere landen die preventief van zich lieten horen, hadden minder last van de trollen. Tegelijk zijn de grote socialemediabedrijven wakker geschoten. Valse accounts worden veel sneller geblokkeerd. Het lijkt erop dat Rusland voor een nieuwe aanpak kiest, luidt het. bron: Belga Het bericht België boeit Russische trollen niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Facebook: "Russische trollen bereikten in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking" (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook geeft de Amerikaanse overheid morgen meer info over hoe diep dubieuze Russische advertenties en posts zijn doorgedrongen in het...
  [naar artikel]
 3. Kritiek op 'Star Wars: The Last Jedi' grotendeels afkomstig van Russische bots en trollen (02/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan de helft van de negatieve kritiek op ‘Star Wars: The Last Jedi’ is niet afkomstig van fans, maar van Russische trollen en bots. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 4. "Russische trollen verspreiden op sociale media onenigheid over vaccinaties" (24/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse studie heeft verschillende Russische twitteraccounts blootgelegd die doelbewust het debat over vaccinaties oppoken, met als doel...
  [naar artikel]
 5. Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie (24/08/2018 - Metro)
  De Russische accounts die werden ingezet bij een poging om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, hebben via Twitter ook desinformatie over de veiligheid van vaccinaties verspreid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover verschillende internationale media berichten. Het gebruik van de valse accounts werd ontdekt tijdens een onderzoek naar communicatie via sociaalnetwerksites door mensen uit de gezondheidssector. Wetenschappers van de George Washington University stelden vast dat voor en tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne via die accounts verschillende berichten over vaccinatie werden verspreid, zo blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd werd in het magazine American Journal of Public Health. De Russische trollen probeerden het debat aan te wakkeren door zowel berichten voor als tegen vaccinatie te verspreiden. “Deze trollen lijken vaccinatie te gebruiken als een thema om onenigheid te verspreiden in de Amerikaanse samenleving”, zegt Mark Dredze, een van wetenschappers die betrokken was bij het onderzoek. “Door beide kanten te bespelen, tasten ze het publieke vertrouwen in vaccinatie aan en stellen ze ons allemaal bloot aan de risico’s van infectieziekten. Virussen houden zich niet aan de landsgrenzen.” “De grote meerderheid van de Amerikanen gelooft dat vaccins veilig en doeltreffend zijn. Maar op Twitter krijgen ze de indruk dat daarover een debat aan de gang is”, zegt ook onderzoeker David Broniatowski aan de Britse krant The Guardian. bron: Belga Het bericht Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Amerikaanse generaal bevestigt dood honderden Russische strijdkrachten in Syrië (17/03/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse brigadegeneraal in Syrië, Jonathan Braga, heeft voor het eerst bevestigd dat honderden Russische huurlingen zijn omgekomen bij een confrontatie in de oostelijke stad Deir ez-Zor begin februari. Braga benadrukt dat hij zeer verontrust is dat de situatie met Rusland verder zou kunnen escaleren. 
  [naar artikel]
 7. België lijkt Russische trollen niet te boeien (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te...
  [naar artikel]
 8. Expert over Russische trollenfabriek: ‘Welkom in de nieuwe Koude Oorlog’ (17/07/2018 - De Standaard)
  De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een strijdplan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale verkiezingen van 2019. Dat bevestigt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan De Standaard.
  [naar artikel]
 9. Expert over Russische trollenfabriek: ‘Welkom in de nieuwe Koude Oorlog’ (17/07/2018 - De Standaard)
  De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een strijdplan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale verkiezingen van 2019. Dat bevestigt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, aan De Standaard.
  [naar artikel]
 10. Belgische verkiezingen? Russische trollen zijn niet geïnteresseerd (16/05/2019 - De Morgen)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. “Na de dood van Julie Van Espen had ik ze wel verwacht.”
  [naar artikel]
 11. Halloweenworkshops in teken van trollen (01/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De workshops, die CC Beringen jaarlijks in de herfstvakantie organiseert, stonden dit jaar in het teken van ‘Trollen’.
  [naar artikel]
 12. Waarom jongeren gaan trollen (17/05/2018 - De Standaard)
  Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?
  [naar artikel]
 13. Waarom jongeren gaan trollen (17/05/2018 - De Standaard)
  Volgens een enquête over mediagebruik bij jongeren slaat de jeugd online massaal aan het ‘trollen’. Rebellie tegen de bestaande orde of een vorm van cyberpesten?
  [naar artikel]
 14. Inlichtingendiensten bereiden zich voor op mogelijke Russische inmenging tijdens verkiezingen (17/07/2018 - De Morgen)
  Met een belangrijk verkiezingsjaar voor de deur zijn de inlichtingendiensten bezig met een plan tegen buitenlandse inmenging. Nu blijkt dat Russische trollen zich eerder al op België hebben gestort, is dat geen overbodige luxe.
  [naar artikel]
 15. Russische trollen niet geïnteresseerd in Belgische verkiezingen (16/05/2019 - Knack)
  De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. 'We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet', zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, donderdag in De Morgen.
  [naar artikel]
 16. Russische trollen actief in België en Nederland met racistische tweets (16/07/2018 - Knack)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.
  [naar artikel]
 17. Poetin laat crisis op Krim escaleren (05/04/2019 - De Morgen)
  In wat steeds meer op een escalatie begint te lijken, bezetten Russische militairen sinds gisteren twee luchthavens op het Oekraïense Krim-schiereiland. Moskou stuurde ook gevechtshelikopters. Oekraïne spreekt van een 'invasie', Amerikaans president Obama zegt dat 'een Russische inval een grote fout zou betekenen'.
  [naar artikel]
 18. Buren ontdekken gigantische trollen: “Echt een extra attractie voor De Schorre” (07/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Negenhonderd buren kwamen vrijdagavond naar De Schorre afgezakt om de nieuwe inwoners te bewonderen: zeven reusachtige trollen in hout, tot leven gewekt door de Deense recyclagekunstenaar Thomas Dambo.
  [naar artikel]
 19. Theo Francken excuseert zich bij Vlaams Belang-kiezers: “Jullie zijn geen trollen” (01/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Kiezers van Vlaams Belang zijn géén trollen. Het is Theo Francken die het zegt. Het N-VA-kopstuk excuseert zich dinsdag op zijn Facebookpagina bij de extreem-rechtse kiezers omdat hij zich maandag na de voorstelling van het Vlaams regeerakkoord verkneukelde over “al die VB-trollen” die zo stil waren.
  [naar artikel]
 20. Nieuw in De Schorre: zeven gigantische trollen (07/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De buren van De Schorre krijgen vandaag, enkel op uitnodiging, de eer om als eersten kennis te maken met de zeven reusachtige trollen in het bos van De Schorre-bos. Ze zijn ontworpen door de Deense recycle-kunstenaar Thomas Dambo, en de grootste is 18 meter hoog.
  [naar artikel]
 21. Theo Francken excuseert zich bij Vlaams Belang-kiezers: “Jullie zijn geen trollen” (01/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Kiezers van Vlaams Belang zijn géén trollen. Het is Theo Francken die het zegt. Het N-VA-kopstuk excuseert zich dinsdag op zijn Facebookpagina bij de extreemrechtse kiezers omdat hij zich maandag na de voorstelling van het Vlaams regeerakkoord verkneukelde over “al die VB-trollen” die zo stil waren.
  [naar artikel]
 22. De wraak van Poetin: cyberaanvallen en 2.000% meer trollen (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt...
  [naar artikel]
 23. De wraak van Poetin: cyberaanval op infrastructuur en 2.000% meer trollen (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt...
  [naar artikel]
 24. Rugbyster roept politie op om online trollen ook effectief aan te pakken (en ziet haar foto weer online geplaatst) (20/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De heisa rond de foto van rugbyster Tayla Harris zindert na in Australië. Steeds meer wordt er opgeroepen de online trollen rechtstreeks aan te...
  [naar artikel]
 25. Russische trollen actief in België en Nederland (16/07/2018 - VRT NWS)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 26. Hoofdbrekens voor Trump voor top met Poetin (14/07/2018 - De Tijd)
  12:12 De Amerikaanse president staat onder druk om zijn Russische evenknie te confronteren met de beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsrace van 2016 nu de VS 12 Russische geh...
  [naar artikel]
 27. Cyberaanvallen en trollen: zo wil Poetin het Westen destabiliseren na aanval op Syrië (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt...
  [naar artikel]
 28. Cyberaanvallen en trollen: zo wil Poetin Westen destabiliseren na aanval op Syrië (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt...
  [naar artikel]
 29. Cyberaanvallen en trollen: zo wil Poetin het Westen destabiliseren na raketaanval op Syrië (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt...
  [naar artikel]
 30. Cyberaanvallen en trollen: zo wil Poetin Westen destabiliseren na raketaanval op Syrië (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Een escalatie van het conflict lijkt...
  [naar artikel]
 31. Ook Russische-Amerikaanse lobbyist bij gesprek met Trump Jr. (14/07/2017 - De Redactie)
  Volgens NBC News werd de ontmoeting tussen de zoon van de Amerikaanse president en een Russische advocate ook bijgewoond door een lobbyist die ook nog voor de Russische contraspionage zou hebben gewerkt.
  [naar artikel]
 32. Russische trollen proberen Belgische en Nederlandse Twitteraars te beïnvloeden met hashtags als #Islamkills (16/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 33. Russische trollen proberen Belgische en Nederlandse Twitteraars te beïnvloeden met hashtags als #Islamkills (16/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.
  [naar artikel]
 34. Zoekactie in puin van Russische flatramp beëindigd: 39 mensen lieten het leven (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De zoekactie naar slachtoffers in de puinhopen van de ingestorte flat in de Russische industriestad Magnitogorsk is beëindigd. Volgens de Moscow...
  [naar artikel]
 35. "Kremlin-trollen zijn officieel een Russisch wapen" (17/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een officiële Russische strategie om nepverhalen via zoveel mogelijk kanalen in zoveel mogelijk talen te verspreiden. Een speciale...
  [naar artikel]
 36. Russische beurs daalt tien procent als gevolg van Amerikaanse sancties (09/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische beurzen zijn ongeveer 10 procent lager gekoerst na de aankondiging van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Russische zakenlui en hun...
  [naar artikel]
 37. Wereldgezondheidsorganisatie: trollen ondermijnen strijd tegen coronavirus (09/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor “trollen en complottheorieën” die de strijd tegen het coronavirus ondermijnen.
  [naar artikel]
 38. Sven Biscop (UGent): 'Iran als regionale grootmacht jaagt de VS in de gordijnen' (28/12/2019 - Knack)
  Escaleren om te de-escaleren: zo vat hoogleraar internationale relaties Sven Biscop (UGent en Egmont Instituut) de Iraanse kernpolitiek samen.
  [naar artikel]
 39. Klimaatprotesten in Londen escaleren: ruiten hoofdkwartier Shell vernield, betogers blokkeren verkeer (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Klimaatprotesten in de Britse hoofdstad Londen worden gewelddadiger en lijken te escaleren, melden Sky News en BBC. Milieuactivisten hebben ruiten...
  [naar artikel]
 40. Hoe Russen na 22/3 islamhaat probeerden te zaaien in het Nederlands (17/07/2018 - De Morgen)
  Russische trollen hebben Nederlandstalige tweets verspreid over de aanslagen van 22 maart, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse krant NRC. Aan die tweets voegden ze consequent anti-islamhashtags toe als #islamkills om zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien. 
  [naar artikel]
 41. Trump wil Chinese investeringen in Amerikaanse bedrijven aan banden leggen (25/06/2018 - Knack)
  De Amerikaanse president Donald Trump is van plan zijn handelsconflict met China nog verder te laten escaleren door beperkingen in te voeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven. Dat melden ingewijden rond de kwestie.
  [naar artikel]
 42. "Rivaliteit tussen Ferrari-rijders kan escaleren" (26/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgens Mercedes Motorsport-baas Toto Wolff heeft de relatie tussen Sebastian Vettel en Charles Leclerc het potentieel om te escaleren in rivaliteit, zo staat te lezen op de officiële website van de Formule 1.
  [naar artikel]
 43. 3 miljoen 'trollentweets' onderzocht: hoe Rusland via sociale media ook in België verdeeldheid zaait (28/11/2018 - Knack)
  Meteen na de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 verspreidden Russische trollen massaal haatberichten over de islam op Twitter. Dat blijkt uit een analyse door Knack van drie miljoen 'trollentweets' die nu op straat liggen.
  [naar artikel]
 44. Econoom over de oliecrisis: ‘Dit kan lelijk escaleren’ (16/09/2019 - De Morgen)
  De olieprijzen zijn op de termijnmarkten fors omhoog geschoten, nadat afgelopen weekend een drone-aanval plaatsvond op het hart van de olie-industrie van Saudi-Arabië. Het land was hierdoor verplicht om zijn productie te halveren. “Dit kan lelijk escaleren”, analyseert Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.
  [naar artikel]
 45. Reynders roept Russische ambassadeur op het matje na beschuldigingen burgerslachtoffers (19/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Buitenlandse Zaken gaat de Russische ambassadeur in België, Alexander Tokovinin, convoceren om het Belgische ongenoegen kenbaar te maken over de Russische aantijgingen dat Belgische gevechtsvliegtuigen betrokken zouden zijn bij een bombardement in Syrië waarbij minstens zes burgers het leven lieten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 46. Reynders roept Russische ambassadeur op het matje na beschuldigingen burgerslachtoffers (19/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Buitenlandse Zaken gaat de Russische ambassadeur in België, Alexander Tokovinin, convoceren om het Belgische ongenoegen kenbaar te maken over de Russische aantijgingen dat Belgische gevechtsvliegtuigen betrokken zouden zijn bij een bombardement in Syrië waarbij minstens zes burgers het leven lieten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 47. Russische aangeklaagd voor poging tot inmenging Amerikaanse tussenverkiezingen (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse overheid beschuldigt een Russische vrouw ervan een financiële spilfiguur te zijn in een plan, gesteund door het Kremlin, om de...
  [naar artikel]
 48. Russische aangeklaagd voor poging tot inmenging in Amerikaanse tussenverkiezingen (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse overheid beschuldigt een Russische vrouw ervan een financiële spilfiguur te zijn in een plan, gesteund door het Kremlin, om de...
  [naar artikel]
 49. Gevechten in Oost-Congo escaleren, ook berggorilla's liggen in vuurlinie (06/04/2019 - De Morgen)
  De gevechten tussen het Congolese regeringsleger en de rebellen van Laurent Nkunda zijn volop aan het escaleren. Het leger zet gevechtshelikopters in, andere opstandelingen mengen zich in de strijd en ook de zeldzame berggorilla's van het Virunganatuurpark zijn in de vuurlinie terechtgekomen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.