Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
18:29 uur

Rotterdam laat uniek onderzoek uitvoeren naar eigen koloniale verleden

De Morgen

25/08/2018 - 16:42

Rotterdam laat het eigen verleden in de kolonies tot op de bodem uitzoeken. Uniek, volgens hoogleraar Gert Oostindie. "Het zou mooi zijn als het in Europa een trend zet."


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Van baron tot pater: het koloniale verleden blijft zichtbaar in het straatbeeld (18/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We staan er niet altijd even lang bij stil, maar verschillende plekken in onze stad verwijzen nog naar het koloniale verleden van België. Denk maar aan het ‘Entrepot du Congo’ of het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk. Uw krant zorgt voor een overzicht.
  [naar artikel]
 2. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 3. Is onze onwetendheid over ons koloniale verleden de schuld van het onderwijs? (09/05/2018 - Knack)
  We weten weinig over ons koloniale verleden. Is dat de schuld van het onderwijs?
  [naar artikel]
 4. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 5. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 6. Knappe stop-motionfilm ‘Ce magnifique gâteau!’ bekijkt ons koloniale verleden door vervormde spiegel (21/12/2018 - De Morgen)
  Wanneer een film van 44 minuten een volwaardige bioscooprelease krijgt, dan weet je dat hij wel heel bijzonder moet zijn. Ce magnifique gâteau! is een harige stop-motionfilm die duistere, surrealistische poëzie perst uit ons koloniale verleden. Alsof David Lynch met de poppen speelt.
  [naar artikel]
 7. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - Metro)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis. Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief ‘Mémoire coloniale’. “Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is”, aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief. Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 8. Premier Michel: 'Samenvatting VN-experts over koloniaal verleden heel vreemd' (12/02/2019 - Knack)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in overeenstemming is met 'de toon van het rapport'. Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen 'heel vreemd' in de oren.
  [naar artikel]
 9. Koppige Belg moet eigen auto uitgraven in Rotterdam (17/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een eigenwijze actie van een Belgische automobilist gisteravond laat pal naast het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam is voer voor
  [naar artikel]
 10. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 11. Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende (11/09/2016 - De Redactie)
  Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was in het verleden meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.
  [naar artikel]
 12. Limburgse nierpatiënten kunnen dialyse zelf thuis uitvoeren (08/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Limburgse nierpatiënten kunnen hun dialyses voortaan volledig zelf en in hun eigen thuisomgeving uitvoeren. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt lanceert een uniek thuishemodialyseprogramma, dat patiënten een enorme winst in vrijheid en levenscomfort garandeert.
  [naar artikel]
 13. Koloniale herinneringen in straatbeeld onder vuur: “Doorn in het oog van veel Afrikanen in dit land” (17/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? In het bijzonder wordt gedacht aan de periode toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlijk bezit leidde. Stampmedia trok met deze vraag naar jongeren met Congolese roots.
  [naar artikel]
 14. Organisatie achter conservatief-islamitische lezingen krijgt Vlaamse subsidies: regering wil onderzoek (22/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) laat een onderzoek uitvoeren naar de vzw VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van...
  [naar artikel]
 15. Universiteit Hasselt start eigen onderzoek naar luchtvervuiling (29/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Universiteit van Hasselt start een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Hasselt en doet daarvoor een beroep op 20 burgerwetenschappers die het onderzoek gaan helpen uitvoeren van het begin tot het einde.
  [naar artikel]
 16. 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.' (15/02/2019 - De Standaard)
  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
  [naar artikel]
 17. Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in...
  [naar artikel]
 18. Onderzoek naar mogelijke criminele achtergrond van vliegtuigpanne Merkel (30/11/2018 - Knack)
  De Duitse regering laat een onderzoek uitvoeren naar een mogelijke criminele achtergrond voor de technische panne in het vliegtuig dat Bondskanselier Angela Merkel donderdag naar Buenos Aires moest brengen. Dit heeft de Rheinische Post vrijdag op gezag van veiligheidskringen gemeld.
  [naar artikel]
 19. Woede, verdriet en onbegrip: “Ik keer terug naar Congo” (29/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  De spraakmakende documentairereeks ‘Kinderen van de kolonie’ laat kijkers kennismaken met het koloniale verleden. Wij spraken met Congolezen van de tweede generatie: Limburgers die hier zijn geboren en getogen, die een zeer sterke band hebben met Congo. Jongeren met een dubbele identiteit, die eisen dat de geschiedenis niet in de vergetelheid raakt of herhaald wordt. Lees dit weekend het volledige verhaal in de krant en op hbvl.be.
  [naar artikel]
 20. Michel: ‘Samenvatting VN-rapport over koloniaal verleden is heel vreemd’ (12/02/2019 - De Standaard)
  Premier Charles Michel is verbaasd over de samenvatting die de expertengroep van de Verenigde Naties (VN) maandag gaf van het rapport over het koloniale verleden van België. Hij vraagt zich af of die in overeenstemming is met de toon van het rapport.
  [naar artikel]
 21. Politie vindt 600.000 euro cash onder keukenblok in woning Rotterdam (10/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een onderzoek naar domiciliefraude in stadsdeel Rotterdam-Zuid, hebben Nederlandse agenten liefst 600.000 euro aan contant geld aangetroffen....
  [naar artikel]
 22. Zwaargewonde bij schietpartij Rotterdam: getuigen melden auto met Belgisch kenteken (30/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een 26-jarige man is vanavond zwaargewond geraakt na een schietpartij in Rotterdam. De politie heeft het plaats delict afgezet voor onderzoek naar...
  [naar artikel]
 23. Nederlandse politie treft 300 kilo coke aan in auto in Rotterdam (09/11/2019 - Metro)
  De politie in Rotterdam heeft na een tip 300 kilogram cocaïne gevonden in een auto op de Maasvlakte. Drie inzittenden in de leeftijd van 22 tot 28 jaar zijn aangehouden. De drugs zijn in beslag genomen. De verdovende middelen kwamen uit een container, die vanuit Brazilië naar Rotterdam is vervoerd. Dat meldt de politie. De drie inzittenden van de auto zijn aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachten de verdovende middelen uit een container hebben gehaald, die vanuit Brazilië naar Rotterdam is vervoerd. De drie ‘uithalers’ zijn allen mannen in de leeftijd van 22 tot 28 jaar. Het onderzoeksteam doet verder onderzoek. bron: Belga Het bericht Nederlandse politie treft 300 kilo coke aan in auto in Rotterdam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Middenstand Mariaburg lanceert eigen gin: “De samenstelling is uniek” (16/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe middenstandsvereniging ‘Mariaburg Samen’ lanceerde zaterdag een eigen brouwsel, de ‘MRB gin’. “De samenstelling ervan is uniek”, weet ondervoorzitter Leo Van Boxlaer. De gin, in een originele fles, is enkel te kopen bij de deelnemende handelaar aan 39 euro de fles.
  [naar artikel]
 25. IS laat kinderen weer executie uitvoeren (26/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  IS heeft gisteren een video naar buiten gebracht waarin er vijf kinderen een executie uitvoeren. De jonge tieners zijn volgens de terreurgroep
  [naar artikel]
 26. Bad boy Kyrgios laat ATP-toernooi van Rotterdam schieten om wel héél opmerkelijke reden (19/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Nick Kyrgios zegt af voor het ABN AMRO World Tennis Tournament, van 13 tot 19 februari in Rotterdam. De Australische ‘bad boy’ kreeg een uitnodiging om het All Star Game bij te wonen, het prestigeduel tussen de beste basketballers uit de Amerikaanse profcompetitie NBA, en geeft daar de voorkeur aan. Die wedstrijd is op dezelfde dag als de finale van het ATP-toernooi in Rotterdam.
  [naar artikel]
 27. AfricaMuseum gaat het koloniale verleden niet uit de weg (31/05/2018 - VRT NWS)
  Vanmorgen heeft de Regie der Gebouwen de sleutels van het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren overhandigd aan directeur Guido Gryseels. Op 8 december zal een van onze meest beroemde musea er anders uitzien, naar vorm én naar inhoud. De renovatiewerken hebben 4 jaar geduurd en 66,5 miljoen euro gekost. 
  [naar artikel]
 28. Waarom heeft België geen Lumumbastraat? (19/01/2017 - Apache)
  Terwijl standbeelden van Leopold II onze pleinen nog sieren, is de kennis van ons koloniale verleden bij studenten beschamend beperkt. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 29. Luipaardman verbannen naar de kelder (07/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Na een opknapbeurt die maar liefst vijf jaar geduurd heeft, gaat het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren zondag opnieuw open. Decennialang een uitstalraam van het Belgische “beschavingswerk” in Congo, wil het museum nu met een kritische blik terugkijken op dat koloniale verleden van ons land.
  [naar artikel]
 30. 'Terreurverdachte' Rotterdam blijkt dronken monteur die gasflessen nodig had voor zijn werk (24/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De bestuurder van het Spaanse bestelbusje dat gisteravond in de omgeving van de Maassilo in Rotterdam werd aangehouden, is vrijgelaten. Onderzoek
  [naar artikel]
 31. Luipaardman verbannen naar de kelder (08/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  tervurenNa een opknapbeurt die maar liefst vijf jaar geduurd heeft, gaat het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren zondag opnieuw open. Decennialang een uitstalraam van het Belgische “beschavingswerk” in Congo, wil het museum nu met een kritische blik terugkijken op dat koloniale verleden van ons land.
  [naar artikel]
 32. Moeten koloniale pronkstukken uit het verleden geen museumstukken worden? (16/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/UuhpNTXUaljpnxqBi-wlPLK1-sQ/diocontent/45196767/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 33. Onderzoek naar salarisdiscriminatie bij BBC opgestart (12/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De BBC wordt verdacht van loondiscriminatie. Er is een onderzoek gestart naar de salarissen van vrouwelijke werknemers, die in het verleden...
  [naar artikel]
 34. Grote paniek in Gent: moet iedereen straks examen gaan afleggen voor eigen job? (17/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Moeten 500 Gentse ambtenaren binnenkort een examen afleggen voor hun eigen job die ze al minstens 12 jaar uitvoeren? De stad laat dat in elk
  [naar artikel]
 35. Hulpdiensten rukken massaal uit naar ziekenhuis in Rotterdam (08/08/2019 - Metro)
  In de Nederlandse stad Rotterdam zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt naar het Maasstad Ziekenhuis. Dat laat de veiligheidsregio weten. Regionale media meldden dat een patiënt met mogelijke verschijnselen van ebola in het ziekenhuis zou zijn. Dat is niet bevestigd. Op beelden is te zien dat de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis is afgesloten. Volgens NOS waren twee mannen naar het ziekenhuis gegaan en had een van hen verschijnselen van de zeer besmettelijke ziekte. Een ooggetuige meldt dat de mannen geen Nederlands spraken, aldus de openbare omroep. Bron: Belga   Het bericht Hulpdiensten rukken massaal uit naar ziekenhuis in Rotterdam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Premier laat binnen Defensie onderzoek uitvoeren naar F16-rapport (20/03/2018 - De Standaard)
  Premier Charles Michel (MR) heeft opdracht gegeven om binnen Defensie te laten onderzoek wie het rapport over de verlenging van de F16’s heeft gevraagd en wie binnen Defensie allemaal op de hoogte was van het rapport.
  [naar artikel]
 37. Sofie De Vuyst laat analyse van B-staal uitvoeren: “Alle middelen aanwenden om onschuld te bewijzen” (29/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Sofie De Vuyst, betrapt op het gebruik van steroïden, blijft haar onschuld uitschreeuwen en laat een expertise van het B-staal uitvoeren.
  [naar artikel]
 38. De Wever: “Drugsclan die nu opgerold is, was al op zijn retour. Er zijn nog zeker vijf clans” (23/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat een studie uitvoeren om het KALI-team, het team specialisten van verschillende politiediensten, te controleren. Doordat drugsclan Y. afgelopen weken werd opgerold lijkt het wel dat de politiediensten goed samenwerken. Maar volgens de Wever moeten er dringend vijf andere clans aangepakt worden. Daarom laat hij een Gentse professor een onderzoek uitvoeren om te controleren of de verschillende diensten wel goed samenwerken
  [naar artikel]
 39. De Wever: “Drugsclan die nu opgerold is, was al op zijn retour. Er zijn nog zeker vijf clans” (23/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat een studie uitvoeren om het KALI-team, het team specialisten van verschillende politiediensten, te controleren. Doordat drugsclan Y. afgelopen weken werd opgerold, lijkt het wel dat de politiediensten goed samenwerken. Maar volgens De Wever moeten er dringend vijf andere clans aangepakt worden. Daarom laat hij een Gentse professor een onderzoek uitvoeren om te controleren of de verschillende diensten wel goed samenwerken.
  [naar artikel]
 40. Minister Peeters laat 'gecoördineerd onderzoek' voeren naar Deliveroo (18/01/2018 - Knack)
  Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat een zogenaamd 'gecoördineerd onderzoek' voeren naar koerierdienst Deliveroo, zo kondigt hij donderdag aan. Het onderzoek is een samenwerking tussen de sociale inspectiediensten, justitie en politie. Het zou de eerste keer zijn dat dergelijk onderzoek gebeurt.
  [naar artikel]
 41. Reizen om te leren dekoloniseren (08/02/2020 - Apache)
  ‘Het dekoloniseringsparcours’ van Lucas Catherine bevat twee reisgidsen: een letterlijke, naar de talrijke sporen van het koloniale verleden in België, maar ook een mentale gids, naar een gedekoloniseerde geschiedenis. We wandelen met Catherine door Brussel om van de koloniaal in onszelf af te geraken. ‘Het is tijd om de geschiedenis zelf te dekoloniseren. En daar
  [naar artikel]
 42. ‘Studie is overroepen’ (21/03/2018 - De Standaard)
  Kolonel Harry Van Pee geeft toe dat hij wist van de studie over de verlenging van de F-16’s. In het interne onderzoek dat minister Vandeput laat uitvoeren, zal hij prominent in beeld komen.
  [naar artikel]
 43. Nieuwe Canvasreeks "Kinderen van de kolonie": 20 Belgen én Congolezen blikken terug op de koloniale erfenis (23/10/2018 - VRT NWS)
  Na de spraakmakende reeks "Kinderen van de collaboratie" pakt Canvas in het najaar uit met een gelijkaardige reeks over een ander onverwerkt verleden van ons land. "Kinderen van de kolonie" laat twintig  Belgen en Congolezen aan het woord die de kolonisatie hebben meegemaakt, of de gevolgen ervan nog dagelijks met zich  meedragen. 
  [naar artikel]
 44. Rotterdam nu al op stelten voor titelwedstrijd Feyenoord (14/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Rotterdam maakt zich op voor een groots feest. Om 14.30 uur neemt Feyenoord het in de eigen Kuip op tegen Heracles. Bij een overwinning is
  [naar artikel]
 45. Rotterdam staat op stelten voor titelwedstrijd Feyenoord (14/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Rotterdam maakt zich op voor een groots feest. Om 14.30 uur neemt Feyenoord het in de eigen Kuip op tegen Heracles. Bij een overwinning is
  [naar artikel]
 46. 'Historisch pardon over Congo door koning nodig' (17/02/2019 - De Tijd)
  17:56 Bart De Wever vindt dat er excuses nodig zijn over het Belgische koloniale verleden en dat de koning die moet uitspreken.
  [naar artikel]
 47. [VIDEO] - Slag bij Tabora eeuw geleden markeert koloniaal keerpunt in WO I (17/09/2016 - De Redactie)
  Midden tijdens de Eerste Wereldoorlog versloeg het Belgische koloniale leger het Duitse leger op Afrikaans grondgebied. Het werd een kantelmoment in de koloniale geschiedenis.
  [naar artikel]
 48. Rotterdam op stelten voor titelwedstrijd Feyenoord, ook Belgische politie steekt handje toe (14/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Rotterdam maakt zich op voor een groots feest. Om 14.30 uur neemt Feyenoord het in de eigen Kuip op tegen Heracles. Bij een overwinning is
  [naar artikel]
 49. Tsonga is op dreef: week na Rotterdam is hij ook in Marseille baas (26/02/2017 - Sporza)
  Jo-Wilfried Tsonga is een week na zijn eindzege in Rotterdam (tegen Goffin) ook in eigen land aan het feest. In een Franse finale was hij sterker dan Lucas Pouille.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.