Het ondernemen zit Camy Verdegem uit Sleidinge in het bloed. Wat ze precies wou verkopen, wist ze echter lange tijd niet. Experimenteren met gezonde voeding gaf bij de 23-jarige marketeer een klik. Sinds kort brengt ze onder het merk Nola zeer gezonde granola's en binnenkort ook energy balls op de markt. [naar artikel]
Met een groenteboek en een nieuwe app wil Pascale Naessens (54) de mensen nog meer doen kiezen voor gezonde voeding. “We hebben nog nooit zoveel kennis gehad, en toch is het met onze voeding nog nooit zo fout gelopen. Dat klopt toch niet?” [naar artikel]
Het aantal mensen dat een beroep doet op de Voedselbanken is afgelopen jaar opnieuw gestegen: in 2021 schoven maandelijks gemiddeld 177.238 mensen aan voor een voedselpakket. Dat meldt VRT NWS. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog, maar de Voedselbanken vrezen dat dat aantal dit jaar nog zal oplopen, onder meer door de fors gestegen energieprijzen. “Veel mensen in nood zullen moeten kiezen tussen voeding of verwarming”, aldus de Voedselbanken. [naar artikel]
Negen leerlingen van het zevende jaar Winkelbeheer in Viio Tongeren openden hun pop-upwinkel Gustozo. Daar zullen ze tijdens de schooluren gezonde voeding en trendy producten verkopen. De leerlingen kiezen daarbij voor duurzaamheid en ecologie. Ze verkopen onder meer fruitsalade, worstenbroodjes, warme- en koude dranken en kiezen voor herbruikbaar bestek. [naar artikel]
Gezonde voeding is een veel ruimer begrip dan, bijvoorbeeld, biologisch geteelde voeding. Maar bio-voeding maakt uiteraard wel een belangrijk deel uit van gezonde voeding. Door de daling van het consumentenvertrouwen letten mensen op hun centen. Het is dan ook goed mogelijk dat de consument de komende maanden zal besparen op biovoeding en minder zal winkelen in, bijvoorbeeld, Bio-Planet van de Colruytgroep. De aandelen van Colruyt doen het trouwens ook niet goed op de beurs. Maar op lange termijn zal er juist wel meer vraag zijn naar biologisch geteelde groenten en fruit. [naar artikel]
Onderzoekers van Hogeschool Gent en de KU Leuven vragen de verschillende overheden om budget vrij te maken voor gezonde voeding op school voor elke leerling. Ze onderzochten acht kleuterscholen in Gent die op verschillende manier met gezonde voeding experimenteerden. De positieve effecten zijn het grootst wanneer alle kinderen dezelfde maaltijd krijgen en de leerkracht het eetmoment ook als een leermoment ziet. [naar artikel]
Nieuwe richtlijnen moeten jongeren helpen kiezen voor een gezonde lunch op school. ‘Bruin brood moet de standaard worden.’ [naar artikel]
De stad Antwerpen trekt 40 miljoen euro uit voor gezonde maaltijden op school. Alle Antwerpse basisscholen, goed voor 65.000 leerlingen, kunnen een budget aanvragen om gezonde maaltijden aan te bieden. De scholen beslissen zelf hoe ze dat invullen; een gezonde lunch, een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Ze beslissen ook zelf of ze nog een bijdrage vragen aan de ouders. [naar artikel]
Loes Neven is senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. [naar artikel]
Vijf Kempense en Antwerpse chefs koken de volgende dagen of weken in de keuken van Hendrickx Feesten in Tielen (Kasterlee) . Ze bereiden er gezonde maaltijden voor de zorgverstrekkers in de ziekenhuizen met giften van leveranciers. “We kunnen drie keer per week zo’n vijfhonderd maaltijden maken.” [naar artikel]
Foodmaker uit Oevel (Westerlo), met wereldsterren Tom Boonen, Kim Clijsters en Vincent Kompany als uithangbord, heeft de prestigieuze Mercuriusprijs gewonnen. “In twee weken tijd maakten we de switch van offlinebedrijf naar online. Na corona is minstens 60% van de mensen bewust bezig met gezonde voeding”, zegt CEO Lieven Vanlommel (42). “We verkopen volgend jaar in ons land meer maaltijden dan McDonald’s.” [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert de nutri-score in. Dat is een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. "Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen", zegt minister De Block. Het gaat wel om een vrijwillig initiatief. [naar artikel]
Reclamecampagnes voor gezonde voeding werken vaak slecht bij lager opgeleide mensen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek en bevestigt het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Je moet de vraag durven te stellen of al die campagnes nodig zijn.” [naar artikel]
Voor elke 10 meter ongezonde voeding, is er in de gemiddelde Vlaamse supermarkt slechts 3,6 meter gezonde voeding. Dat blijkt uit een studie bij Sciensano. ‘De winstmarge op koekjes is nu eenmaal groter dan die op groenten en fruit.’ [naar artikel]
Als het over gezonde voeding gaat, is veel niet helemaal zwart-wit uit te leggen. Al zijn er een aantal volkswijsheden die simpelweg onwaar zijn. [naar artikel]
Tibo (23) en Nieke (28) leerden elkaar kennen in de fitness.Ze hechten allebei veel belang aan gezonde voeding. “Jammer dat dat zoveel duurder is dan ongezonde voeding”, klinkt het. Hoeveel bedraagt hun eetbudget? En hoe zorgen ze ervoor dat ze wel gezond eten, maar geen fortuin uitgeven? “Wij zijn grote voorstanders van diepvriesfruit: het is goedkoper, verser én vraagt minder werk.” [naar artikel]
Het aantal mensen dat een beroep doet op de Voedselbanken is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2021 schoven per maand gemiddeld 177.238 mensen aan voor een voedselpakket. Dat aantal lag nog nooit zo hoog. De Voedselbanken vrezen dat het aantal dit jaar nog zal oplopen, onder meer door de fors gestegen energieprijzen. "Veel mensen in nood zullen moeten kiezen tussen voeding of verwarming", aldus de Voedselbanken. [naar artikel]
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voert de nutri-score in. Dat is een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. “Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen”, zegt minister De Block. Het gaat wel om een vrijwillig initiatief. Producenten of verdelers worden met andere woorden niet verplicht het label te gebruiken. [naar artikel]
Mocht gezonde voeding goedkoper zijn, dan zouden zes op de tien Vlamingen gezonder eten gemakkelijker vinden. Bijna vier op de tien vinden ook dat de overheid dat mee mogelijk moet maken, aldus een enquête van Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Uit de bevraging blijkt echter ook dat er nogal wat misverstanden bestaan over wat nu gezonde en ongezonde voeding is. [naar artikel]
Praktische vuistregels voor gezonde voeding, met voor elk voedingsmiddel de hoeveelheid die je ervan hoort te eten. Dat biedt de Hoge Gezondheidsraad met zijn nieuwe advies. Maar heeft het eigenlijk wel nut om ons constant met allerlei regeltjes om de oren te slaan? ‘Ik betwijfel of mensen die porties nu echt gaan wegen en volgen.’ [naar artikel]
Gezonde, verse maaltijden koken is niet altijd makkelijk wanneer je een fulltime job hebt. En voor mensen die in shifts werken is dat nog veel moeilijker. Q-dj Maarten Vancoillie weet dat als geen ander. “Ik moet op het werk vaak op mijn honger zitten.” Diëtiste Lotte Lemoine geeft in haar nieuwe boek ‘Gezond shiftwerk’ tips om toch een gezonde levensstijl aan te houden. “Als je maaltijden overslaat, ben je op den duur zo uitgehongerd dat je geen gezonde keuzes kan maken.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.