De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Actieweek tegen racisme en islamofobie in Brussel gestart aan justitiepaleis 

VRT NWS

09/09/2018 - 12:24

Aan het justitiepalies in Brussel hebben een  honderdtal mensen actie gevoerd tegen racisme en islamofobie, onder de noemer "trop is te veel". Ze zien dat vooral vrouwen, allochtonen en minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn. En ze willen dat politiek en justitie slachtoffers meer steunen. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Mobilisering tegen racisme zondag voor justitiepaleis in Brussel (07/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) lanceerde vandaag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige)...
  [naar artikel]
 2. Politie betoogt tegen kritiek en beschuldigingen van racisme: “België is Amerika niet” (20/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Honderden politieagenten protesteerden vrijdag tegen beschuldigingen van racisme en politiegeweld, aan het Justitiepaleis in Brussel. Een symbolische plek, want een paar weken eerder ging er op hetzelfde Poelaertplein een massabetoging tegen politiegeweld en racisme door. De agenten zijn niet akkoord met de stelling dat er in België systematisch racisme aanwezig is in de politiekorpsen.
  [naar artikel]
 3. Tweehonderdtal mensen betogen in Brussel tegen haat en racisme (09/09/2018 - Metro)
  Een tweehonderdtal mensen hebben zich voormiddag verzameld op het Brusselse Poelaertplein om te protesteren tegen haat, racisme en islamofobie. Tot de manifestatie was opgeroepen door het Collectif contre l’Islamophobie en Belgique (CCIB), onder het motto ‘Trop is teveel’. “We hebben de laatste maanden een explosie gezien van het aantal islamofobe en racistische agressies”, zegt voorzitter Mustapha Chairi, “en onze overheid doet er niets tegen.” “Dit is één van de acties die we deze week, onze eerste Brusselse actieweek tegen haat en racisme, houden”, zegt de CCIB-voorrzitter. “Op vijf plaatsen in Brussel die een rol spelen in de strijd tegen het racisme organiseren we bijeenkomsten of conferenties. Vandaag doen we dat voor het justitiepaleis, want als burgers die het slachtoffer zijn van haat of racisme niet bij justitie terecht kunnen, waar dan wel?” ‘Trop is teveel’ is niet lukraak als motto gekozen, gaat Mustapha Chairi verder: “Het racisme waar RTBF-weervrouw Cécile Djunga het slachtoffer van geworden is, is slechts één van de vele racistische en islamofobe agressies die de laatste maanden hebben plaatsgevonden. Die agressies zijn de laatste maanden geëxplodeerd, of tenminste worden ze veel meer publiek gemaakt. Het is goed dat iemand als mevrouw Djunga dit naar buiten brengt, zodat andere slachtoffers, die niet durven spreken, zich daarin herkennen en ook de steun zien die mevrouw Djunga dan krijgt.” Steun die vanwege de overheid achterwege blijft, aldus de CCIB-voorzitter: “De ministers van de verschillende regeringen hullen zich in stilzwijgen, als ze al geen wraakroepende uitspraken doen. Al jaren wordt er een interfederaal plan tegen racisme en discriminatie beloofd, maar het is er nog steeds niet.” bron: Belga Het bericht Tweehonderdtal mensen betogen in Brussel tegen haat en racisme verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” (15/03/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanval op de moskeeën in Christchurch verworpen. Hij beschreef de aanvallen als “het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”. “In naam van mijn land betuig ik mijn medeleven aan de islamitische wereld en de mensen van Nieuw-Zeeland, die zijn aangevallen door deze betreurenswaardige aanval – het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”, aldus Erdogan. “Moge Allah medeleven hebben met de slachtoffers en een snel herstel toekennen aan de gewonden.” Bron: Belga   Het bericht “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Tweehonderdtal mensen betogen in Brussel tegen haat en racisme (09/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een tweehonderdtal mensen hebben zich zondagvoormiddag verzameld op het Brusselse Poelaertplein om te protesteren tegen haat, racisme en islamofobie. Tot de manifestatie was opgeroepen door het Collectif contre l’Islamophobie en Belgique (CCIB), onder het motto ‘Trop is teveel’. “We hebben de laatste maanden een explosie gezien van het aantal islamofobe en racistische agressies”, zegt voorzitter Mustapha Chairi, “en onze overheid doet er niets tegen.”
  [naar artikel]
 6. Bijna 4.000 mensen op straat in Brussel om te betogen tegen racisme (24/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Brussel vond vandaag voor het tweede jaar op rij een betoging tegen racisme plaats, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en...
  [naar artikel]
 7. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) na kritiek op massabetoging: “MR voedt zich met één controverse per dag” (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Aan het Justitiepaleis in Brussel kwamen gisteren zo’n tienduizend mensen samen tijdens een betoging tegen racisme en politiegeweld. De betoging...
  [naar artikel]
 8. Duizenden mensen manifesteren tegen racisme in Brussel (24/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie is vandaag door de straten van Brussel getrokken. Meer dan...
  [naar artikel]
 9. Duizenden mensen in Brussel op straat tegen racisme: ‘We laten kansen liggen’ (24/03/2018 - De Standaard)
  Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie is zaterdag door de straten van Brussel getrokken.
  [naar artikel]
 10. Duizenden mensen in Brussel op straat tegen racisme: ‘We laten kansen liggen’ (24/03/2018 - De Standaard)
  Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie is zaterdag door de straten van Brussel getrokken.
  [naar artikel]
 11. Brussels justitiepaleis later geopend door nieuwe vakbondsactie van politieagenten (19/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  In Brussel zijn de deuren van het justitiepaleis aan het Poelaertplein vrijdagochtend een stuk later opengegaan dan normaal. Reden daarvoor was een actie in het kader van de protesten die de politievakbonden dagelijks organiseren tegen de vastgelopen loonsonderhandelingen en tegen de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie.
  [naar artikel]
 12. 3.000 mensen trekken door Brussel tegen racisme en discriminatie (24/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie trekt zaterdag door de straten van Brussel. Meer dan 120 organisaties nemen deel aan de stoet die om 14 uur van start ging aan het Noordstation. De aanleiding voor de stoet is is de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag 21 maart. Na een eerste telling spreekt de politie van zo’n 3.000 tot 4.000 deelnemers.
  [naar artikel]
 13. 3.000 mensen trekken door Brussel tegen racisme en discriminatie (24/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie trekt zaterdag door de straten van Brussel. Meer dan 120 organisaties nemen deel aan de stoet die om 14 uur van start ging aan het Noordstation. De aanleiding voor de stoet is is de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag 21 maart. Na een eerste telling spreekt de politie van zo’n 3.000 tot 4.000 deelnemers.
  [naar artikel]
 14. Eindelijk groen licht voor renovatie Justitiepaleis (28/04/2023 - De Tijd)
  18:53 Het Brussels Gewest heeft de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de eerste fase van een volledige restauratie van de gevels van het Justitiepaleis in Brussel. Tegen 2030 moet het gebouw vrij ...
  [naar artikel]
 15. Justitiepaleis ontruimd door verdachte wagen (31/07/2017 - De Redactie)
  De politie heeft het Justitiepaleis in Brussel geëvacueerd vanwege een verdacht voertuig rond 10.30 uur.
  [naar artikel]
 16. Nationale manifestatie tegen racisme trekt door de straten van Brussel (24/03/2018 - Knack)
  Een nationale manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie trok zaterdag door de straten van Brussel. Meer dan 120 organisaties namen deel aan de stoet die om 14 uur van start ging aan het Noordstation. De aanleiding voor de stoet is de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag 21 maart. Na een eerste telling spreekt de politie van zo'n 3.000 tot 4.000 deelnemers.
  [naar artikel]
 17. Overleg aan de gang over Black Lives Matter-protest in Brussel op zondag (04/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Betogingen zijn onder de huidige coronamaatregelen niet toegestaan, maar op zondag 7 juni om 15 uur staat er toch opnieuw een Black Lives Matter-betoging tegen racisme gepland in Brussel. Ditmaal op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat er gepraat wordt met de initiatiefnemers over de mogelijke vorm van het protest.
  [naar artikel]
 18. Duizenden mensen betogen in Brussel tegen racisme (24/03/2019 - De Morgen)
  Duizenden mensen zijn zondag aan het Noordstation in Brussel bijeengekomen om te protesteren tegen elke vorm van racisme. De politie telde 3.850 manifestanten, de organisatoren telden er 5.000 à 6.000. 
  [naar artikel]
 19. Justitiepaleis in Brussel geëvacueerd na bomalarm (22/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het justitiepaleis aan het Poelaertplein in Brussel is dinsdag omstreeks 15 uur geëvacueerd vanwege een bomalarm. Het auto- en tramverkeer wordt momenteel niet onderbroken. Volgens de politie ter plaatse blijft het alarm nog zeker tot 16 uur van kracht.
  [naar artikel]
 20. Toezichthouder Wegen en Verkeer aangereden door sluikstorter tijdens actieweek (24/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Toezichthouders van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hebben tijdens de voorbije actieweek tegen sluikstorten in totaal 57 pv's uitgeschreven
  [naar artikel]
 21. Restauratie van voorgevel Justitiepaleis gestart (07/08/2023 - VRT NWS)
  Maandag beginnen de restauratiewerken aan de voorgevel van het Justitiepaleis, aan de kant van het Poelaertplein. De werkzaamheden zullen naar schatting twee jaar duren en 31,7 miljoen euro kosten. De komende weken wordt de werfinrichting geïnstalleerd.
  [naar artikel]
 22. Man beklimt justitiepaleis in Brussel: “Iemand met slechte bedoelingen kan dat ook” (26/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een man is op het Brusselse Justitiepaleis geklommen om aan te tonen dat de beveiliging er niets voorstelt. “Het is erg makkelijk om hier binnen te...
  [naar artikel]
 23. Wat u nog niet wist over het Brusselse Justitiepaleis: een kopie in Peru, Hitler was fan en een film met Julie Andrews  (25/08/2019 - VRT NWS)
  Weet u wat Hitler, Julie Andrews en de slinger van Foucault aan elkaar linkt? Het antwoord: het Justitiepaleis in Brussel. VRT NWS dook deze week in de geschiedenis van dit monumentale gebouw in onze hoofdstad. Als slotstuk: 6 verrassende weetjes over het Justitiepaleis.
  [naar artikel]
 24. Stellingen rond justitiepaleis Brussel zelf aan restauratie toe (13/04/2019 - De Morgen)
  De renovatie aan het justitiepaleis in Brussel sleept al zodanig lang aan dat de steigers die gebruikt worden voor de werken nu zelf aan renovatie toe zijn. 'Dit is een hoofdstad onwaardig', zegt Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen).
  [naar artikel]
 25. Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk (10/11/2019 - VRT NWS)
  Enkele duizenden betogers zijn door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat. "Ja tegen kritiek op religie, neen tegen de islamofobie", stond er op spandoeken. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat.
  [naar artikel]
 26. Duizenden mensen komen in Brussel op straat tegen racisme (24/03/2019 - De Standaard)
  Zo’n 3.850 mensen zijn zondag aan het Noordstation in Brussel bijeengekomen om te protesteren tegen elke vorm van racisme. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Om 14 uur vertrok de groep naar de Kunstberg in het centrum van de stad om daarna verder naar het Vossenplein te trekken.
  [naar artikel]
 27. Zo'n 3.000 mensen betogen tegen racisme in Brussel (24/03/2019 - VRT NWS)
  In het centrum van Brussel protesteren enkele duizenden mensen tegen racisme. Volgens de politie zijn er bijna 3.000 mensen, volgens de organisatie 8.000. 
  [naar artikel]
 28. Verdacht voertuig voor justitiepaleis in Brussel, waar proces Nemmouche aan de gang is (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er staat momenteel een verdacht voertuig voor het justitiepaleis in Brussel. Alle in- en uitgangen naar het gebouw zijn geblokkeerd, het verkeer in...
  [naar artikel]
 29. Politieke clash over de betoging tegen racisme in Brussel (09/06/2020 - Express)
  De federale regering riep Brussels burgemeester Philippe Close en diens korpschef op het matje over het toelaten van de massabetoging... The post Politieke clash over de betoging tegen racisme in Brussel appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 30. Zo maar even 5 ton munitie onder het Justitiepaleis in Brussel (17/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Liefst vijf ton munitie ligt momenteel stof te vergaren onder het Justitiepaleis in Brussel. Het overgrote deel ligt daar onwettig, want de
  [naar artikel]
 31. Na 40 jaar verdwijnen de eerste stellingen van Justitiepaleis in Brussel (09/06/2023 - VRT NWS)
  Na meer dan 40 jaar worden de stellingen aan de gevel van het Justitiepaleis in Brussel vanaf 2024 verwijderd. De federale ministerraad heeft de gunning van de overheidsopdracht voor de restauratie van de gevel aan het Poelaertplein goedgekeurd.
  [naar artikel]
 32. Verdacht voertuig voor justitiepaleis in Brussel (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er staat momenteel een verdacht voertuig voor het justitiepaleis in Brussel. Alle in- en uitgangen naar het gebouw zijn geblokkeerd, het verkeer in...
  [naar artikel]
 33. Bizar vals alarm rond verdacht voertuig voor justitiepaleis in Brussel, waar proces Nemmouche aan de gang is (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een verdacht voertuig voor het justitiepaleis in Brussel deed vanmorgen alarmbellen afgaan. Alle in- en uitgangen naar het gebouw werden...
  [naar artikel]
 34. Kleine manifestaties tegen racisme in Gent en Brussel verlopen rustig (01/06/2020 - De Standaard)
  Op het Gentse Sint-Pietersplein hebben zo’n 500 mensen vandaag een (niet-aangevraagde) protestactie gehouden tegen racisme. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte arrestant. De actie verliep rustig. Ook in Brussel hielden een 50-tal mensen om dezelfde reden een vreedzame sit-in
  [naar artikel]
 35. Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk (10/11/2019 - Metro)
  Enkele duizenden betogers zijn zondag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat, die tot controverse heeft geleid in Frankrijk. “Ja tegen kritiek op religie, neen tegen haat van de gelovige”, stond er op spandoeken, net als “Stop islamofobie”. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat. Een vijftigtal organisaties en individuen hadden opgeroepen tot de betogingen in verschillende steden. Onder hen was het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) in Frankrijk. Het CCIF heeft de naam dat het nauw aanleunt bij de Moslimbroederschap, die in het Westen als islamistisch beschouwd wordt. De betoging leidde daarom tot controverse bij onze zuiderburen. Extreemrechts kantte zich tegen de betoging, net als de regering van de liberale president Emmanuel Macron. De PS werkt aan een eigen betoging tegen racisme. Jean-Luc Mélenchon van het linkse La France Insoumise (‘het Frankrijk dat zich niet onderwerpt’) daarentegen was wel aanwezig en riep bij het begin op om “geen amalgaam te maken tussen enkele personen en wat hier echt op het spel staat”. De betogingen komen er na recente heftige debatten over het dragen van hoofddoeken, maar ook na een aanval op een moskee in Bayonne. In de stad in het zuidwesten van Frankrijk schoot eind oktober een rechts-extremist van 84 jaar twee moslims dood. bron: Belga Het bericht Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Inbraak in justitiepaleis in Brussel, niet duidelijk of er iets gestolen is (18/05/2022 - VRT NWS)
  In het justitiepaleis in Brussel, aan het Poelaertplein, is vanmorgen vroeg ingebroken. Het is nog niet duidelijk wie de daders waren, of er iets gestolen is en of er schade is. Het parket geeft straks meer uitleg.
  [naar artikel]
 37. Te duur: ramen justitiepaleis in Brussel al twee jaar niet gelapt (24/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Al twee jaar werden de ramen van het justitiepaleis in Brussel niet meer gekuist, omdat er geen geld voor is. Dat meldt VTM NIEUWS vandaag.
  [naar artikel]
 38. Te duur: ramen justitiepaleis Brussel al twee jaar niet gelapt (24/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Al twee jaar werden de ramen van het justitiepaleis in Brussel niet meer gekuist, omdat er geen geld voor is. Dat meldt VTM NIEUWS vandaag.
  [naar artikel]
 39. Sociale werkers protesteren aan Justitiepaleis tegen aanval op hun beroepsgeheim (16/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat vijfhonderd personen hebben deze namiddag op het Poelaertplein voor het Brusselse Justitiepaleis geprotesteerd tegen het wetsvoorstel
  [naar artikel]
 40. Actieweek vakbonden van start: gele hesjes voeden stakingsijver (11/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De actieweek van de drie grote vakbonden is begonnen. De stakingsbereidheid in Vlaanderen is groter dan verwacht. De voedingsector trekt de kar. Al is het vooral uitkijken naar vrijdag.
  [naar artikel]
 41. Duizenden betogers tegen islamofobie door straten van Parijs (10/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Enkele duizenden betogers zijn zondag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat, die tot controverse heeft geleid in Frankrijk. “Ja tegen kritiek op religie, neen tegen haat van de gelovige”, stond er op spandoeken, net als “Stop islamofobie”. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat.
  [naar artikel]
 42. Belgisch-Congolese politicologe vindt protest met 10.000 betogers in volle coronacrisis wel verantwoord (09/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nobel maar heel gevaarlijk: virologen vrezen nieuwe besmettingen na het massaprotest tegen racisme in Brussel. De Belgisch-Congolese Nadia Nsayi (36) was zondag een van de 10.000 demonstranten aan het Justitiepaleis. Ook zij twijfelde om zich in zo’n drukte te begeven in volle coronacrisis. Maar de boodschap was te belangrijk, vindt de politicologe. “We zijn een gezonde maatschappij als we opstaan tegen onrecht.”
  [naar artikel]
 43. Belgisch-Congolese politicologe vindt protest met 10.000 betogers in volle coronacrisis wel verantwoord (09/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Nobel maar heel gevaarlijk: virologen vrezen nieuwe besmettingen na het massaprotest tegen racisme in Brussel. De Belgisch-Congolese Nadia Nsayi (36) was zondag een van de 10.000 demonstranten aan het Justitiepaleis. Ook zij twijfelde om zich in zo’n drukte te begeven in volle coronacrisis. Maar de boodschap was te belangrijk, vindt de politicologe. “We zijn een gezonde maatschappij als we opstaan tegen onrecht.”
  [naar artikel]
 44. Proces gestart tegen toplui farmabedrijven voor leveringen aan Mexicaanse drugsbaron (04/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Brussel is vandaag het proces gestart tegen zeven toplui van twee Belgische farmaceutische bedrijven uit Dadizele en Brussel. Zij zouden
  [naar artikel]
 45. De straffe geschiedenis achter het Justitiepaleis: een mythische plek, die ei zo na verwoest werd door vlammen en bommen (23/08/2019 - VRT NWS)
  De mammoet. De mastodont. In Brussel heeft het Justitiepaleis vele bijnamen. Hoog torent het gebouw boven de stad uit. En achter die façade gaat een hele geschiedenis schuil. Deze week duikt VRT NWS samen met ere-advocaat-generaal en historicus van dienst Christian Vandewal in de archieven van het Justitiepaleis, op zoek naar de verborgen verhalen en hoeken.
  [naar artikel]
 46. Man kan zonder tegenwerking Brussels justitiepaleis beklimmen: “Iemand met slechte bedoelingen kan dat ook” (26/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In Brussel heeft een man in de nacht van woensdag op donderdag het justitiepaleis beklommen. Zo wilde hij aantonen dat er het nodige aan de beveiliging schort, er was immers geen bewaker in velden of wegen te bekennen.
  [naar artikel]
 47. Man kan zonder tegenwerking Brussels justitiepaleis beklimmen: “Iemand met slechte bedoelingen kan dat ook” (26/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Brussel heeft een man in de nacht van woensdag op donderdag het justitiepaleis beklommen. Zo wilde hij aantonen dat er het nodige aan de beveiliging schort, er was immers geen bewaker in velden of wegen te bekennen.
  [naar artikel]
 48. Man kan zonder tegenwerking Brussels justitiepaleis beklimmen: “Iemand met slechte bedoelingen kan dat ook” (26/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Brussel heeft een man in de nacht van woensdag op donderdag het justitiepaleis beklommen. Zo wilde hij aantonen dat er het nodige aan de beveiliging schort, er was immers geen bewaker in velden of wegen te bekennen.
  [naar artikel]
 49. Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: “Er is angst in heel het land” (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy