Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
De Morgen

Klimaatopwarming bedreigt de Belgische friet

19/09/2018 - 17:27
"Dit is wellicht het meest onvermoede gevolg van de klimaatopwarming. En de alarmklok wordt niet geluid door milieuactivisten, wel door aardappelkenners: de Belgische friet staat onder druk. Het bintje, dé frietaardappel bij uitstek, kan niet tegen hittegolven en daarvan krijgen we er almaar meer."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Ramp dreigt voor Belgische friet: ‘Elke nieuwe friet wordt er een waar je geen weg mee kunt’ (07/04/2020 - De Morgen)

De Belgische friet zit door de coronacrisis in de puree. Romain Cools, secretaris van sectorfederatie Belgapom, ziet de markt stilvallen nu ook de zomerfestivals in het gedrang komen. ‘En de diepvriezers geraken nu bijna vol.’ [naar artikel]


2. Klimaatverandering bedreigt Belgische frieten en bier (15/09/2020 - De Tijd)

18:28 De extreme hitte, droogte en overstromingen die gepaard gaan met de klimaatverandering zullen ons land tegen 2050 jaarlijks bijna 9,5 miljard euro kosten. Dat is 2 procent van ons bbp. Belgische friet... [naar artikel]


3. Klimaatopwarming bedreigt miljoenen inwoners aan Amerikaanse kusten (11/09/2016 - Het Laatste Nieuws)

Overstromingen, kusterosie en extreme stormen: de klimaatopwarming kan ook voor de Amerikaanse bevolking ernstige problemen betekenen. Meer dan [naar artikel]


4. Belgische friet betrokken in handelsoorlog (08/11/2018 - De Morgen)

Onze nationale trots is in de ban van een geopolitieke oorlog. De Belgische friet krijgt invoertaksen opgelegd in Afrika en Zuid-Amerika. Europa is verdeeld over tegenmaatregelen. [naar artikel]


5. Eddy is ambassadeur met krokant kantje: “Promoten van de Belgische friet is mijn levensdoel” (19/05/2018 - Het Nieuwsblad)

Frietspecialist Eddy Cooremans blijft de Belgische friet op een unieke manier wereldwijd promoten. Hij is nog maar net terug uit Bangkok en nam deel aan de wereldtournee van vakverenigingen ter promotie van de Belgische goudgele lekkernij. [naar artikel]


6. Hoe de klimaatopwarming onze traditionele bieren bedreigt (08/04/2021 - De Morgen)

[naar artikel]


7. Hoezo, french fries? De Belgische friet trekt op wereldtournee (16/05/2018 - De Morgen)

Hoezo, french fries? Met een promotour probeert de Belgische friet voet aan grond te krijgen in Zuidoost-Azië, momenteel het territorium van Uncle Sam. "Zelfs frieten van Belgische makelij worden hier soms onder Amerikaanse vlag verkocht." [naar artikel]


8. Britten ongerust: klimaatopwarming bedreigt kopje thee (10/05/2021 - Het Laatste Nieuws)

Onrust bij de Britten: de toekomst van hun geliefde kopje thee staat op het spel. Boosdoener is de klimaatverandering, die de temperatuur in een aantal belangrijke productielanden doet stijgen en dus de optimale omstandigheden voor theeplantages bedreigt, zo blijkt uit een rapport dat maandag werd gepubliceerd. [naar artikel]


9. Belgische wijnen in opmars, een positief gevolg van de klimaatopwarming? (09/09/2023 - Express)

De Belgische wijnbouw doet het opmerkelijk goed. Door de klimaatopwarming kunnen bepaalde druivensoorten hier goed aarden. Business AM sprak met Eduard Monsecour, wijnexpert en voorzitter van wijngilde De Stenen Muur, over de toekomst van de Belgische wijnen. Beluister hier het volledige interview met Eduard Monsecour: De essentie: De klimaatopwarming zorgt voor wijnbouw in ons land […] [naar artikel]


10. 61% van de Belgen snakt na een reis naar frietjes & andere weetjes ter ere van de Week van de Friet (25/11/2019 - Het Laatste Nieuws)

Ah, een goed pakje friet: er is haast niets dat af en toe beter smaakt. Van 25 november tot 1 december vindt de jaarlijkse Week van de Friet... [naar artikel]


11. Oorlog in Oekraïne bedreigt nu ook Belgische friet (16/03/2022 - De Morgen)

Een dreigend tekort aan zonnebloemolie veroorzaakt paniek bij de frietmakers. Ook andere sectoren vrezen toeleveringsproblemen door de oorlog in Oekraïne. ‘Er zijn alternatieve grondstoffen, maar dat blijft een complexe logistieke operatie.’ [naar artikel]


12. Waarom de typisch Belgische anciënniteitsverloning (misschien) aan herziening toe is (17/07/2018 - De Morgen)

Anciënniteitsverloning heeft veel weg van een pak friet: er bestaan varianten in verschillende landen, maar het meest ingeburgerd is het in België. Voorstanders zullen zeggen dat de Belgische anciënniteitsverloning de beste is, net als ons pak friet. Tegenstanders vrezen dan weer dat de lekkere hap zwaar op de maag begint te liggen: volgens hen is het huidige systeem onhoudbaar geworden. [naar artikel]


13. Deze Belgische standbeelden eten frietjes vanavond (25/11/2019 - De Standaard)

Vandaag begint de ‘week van de friet’. Om de friet te promoten, duiken er in Middelkerke, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Hasselt en op onverwachte plaatsen frietzakken op. Het is een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) naar aanleiding van de 20e Week van de Frituur. De Belgische frietkotcultuur werd in 2017 erkend als immaterieel cultureel ergoed. [naar artikel]


14. Nieuw in de fruitafdeling: Belgische meloenen, met ‘dank’ aan de klimaatopwarming (14/08/2020 - De Morgen)

Belgische meloenen, door de klimaatverandering kan het. Terwijl de meeste telers moord en brand schreeuwen over wat de klimaatopwarming aanricht onder hun gewassen, zijn er dus ook die kansen ruiken. ‘Waarom zou je in je tuin geen vijgen proberen?’ [naar artikel]


15. Hier eet je de lekkerste biefstuk friet (27/01/2018 - Gazet van Antwerpen)

Biefstuk friet, is er iets typischer Belgisch dan dit gerecht? Het lijkt doodsimpel en iedereen maakt het weleens thuis, maar de perfecte steak friet met huisgemaakte mayonaise en een krokant (witloof)slaatje wordt op restaurant een ware zeldzaamheid. [naar artikel]


16. Klimaatopwarming bedreigt Zambia: 'Er is niets meer. De mensen eten koeienuitwerpselen met melk' (26/02/2021 - Knack)

In zuidelijk Afrika slaat de klimaatopwarming ongenadig toe. Miljoenen mensen zijn ondervoed, de economische groei stokt, epidemieën krijgen vrij spel. Welke toekomst hebben jonge Zambianen nog, in een land waar water, voedsel en energie almaar schaarser worden? Knack reisde langs de oevers van de Zambezi, op zoek naar het antwoord. [naar artikel]


17. Klimaattop – Premier vraagt parlement verdubbeling Belgische bijdrage aan strijd tegen klimaatopwarming (23/09/2019 - Metro)

Premier Charles Michel zal het parlement vragen om de Belgische bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming te verdubbelen. Dat heeft hij maandag aangekondigd tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties (VN) in New York. bron: Belga Het bericht Klimaattop – Premier vraagt parlement verdubbeling Belgische bijdrage aan strijd tegen klimaatopwarming verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


18. Smakelijk! Het is de ‘Week van de friet’ (26/11/2018 - Het Laatste Nieuws)

Nog geen maand na de “Week van de steak-friet” start deze week de “Week van de friet”. De organisator is opnieuw het promotieagentschap VLAM. Die... [naar artikel]


19. Gratis friet aan huis voor alle oma’s en opa’s van Weelde-Station (29/04/2020 - Gazet van Antwerpen)

Iedereen die ouder is dan 70 jaar en in het grensdorp Weelde-Station in Ravels woont, heeft dinsdag friet gegeten. Omdat ze de hele tijd moederziel alleen in hun kot moeten zitten, trakteerde een lokale friturist al zijn oudste dorpsgenoten op een gratis pak friet met mayonaise en een snack. [naar artikel]


20. Nederland viert 150 jaar friet: "90 procent kans dat het toen een Belgische frituur was" (30/09/2019 - VRT NWS)

Nederland viert vandaag het 150-jarige bestaan van de friet. Het Nederlandse platform voor frituuruitbaters "frituurwereld" beweert dat juist anderhalve eeuw geleden de friet in Nederland is opgedoken. Volgens historicus Peter Scholliers (VUB), professor voedingsgeschiedenis, waren frietjes toen niet echt ingeburgerd in Nederland. België daarentegen had al een stevige "frietcultuur" midden negentiende eeuw. Het was misschien dus wel een Belg die deze allereerste frietjes verkocht. [naar artikel]


21. Zoveel betaal je straks voor een friet met saus op de festivalwei (13/06/2022 - Gazet van Antwerpen)

Niet de muziek, maar de torenhoge prijs van een bakje friet op het Nederlandse festival Best Kept Secret was afgelopen weekend gespreksonderwerp nummer één op sociale media. Ook op de Belgische festivalweides bent u straks flink wat geld kwijt voor ons nationale gerecht. [naar artikel]


22. Gurbet van frituur De Lange Friet uit Gent eet elke dag frietjes: "Vroeger zelfs twee keer per dag" (06/11/2023 - VRT NWS)

De Week van de Friet is de hoogmis voor alle Belgische frituristen. Ook voor Gurbet Cetinkaya van de Gentse frituur De Lange Friet. Zij eet zelf al 30 jaar lang elke dag frietjes. "Vroeger was dat zelfs twee keer per dag. Met veel zout en mayonaise. Het liefst nog met stoofvlees of met vegetarische bitterballen erbij”, vertelt ze aan Radio2-reporter Margaux van de regio. [naar artikel]


23. Zak friet wordt 20 procent duurder (23/05/2022 - Express)

Een portie friet in het frietkot wordt flink duurder, zo voorspelt Bernard Lefèvre van sectorfederatie Navefri in Het Nieuwsblad. “Zoals een brood van 2,4 naar 2,8 euro is gegaan, zal de prijs van een pakje friet in de frituur stijgen van pakweg 2,5 naar 3 euro”, zegt de voorzitter van de frituristen. Dat zou neerkomen […] [naar artikel]


24. Premier Michel stelt verdubbeling Belgische bijdrage aan strijd tegen klimaatopwarming voor, Brussel roept noodtoestand uit (24/09/2019 - Het Nieuwsblad)

Premier Charles Michel zal het parlement vragen om de Belgische bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming te verdubbelen. Dat heeft hij maandag aangekondigd tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties (VN) in New York. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!