Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 May 2021
01:09 uur

Turkse president Erdogan opent grootste moskee van Europa: “Wie hier verlicht wordt, zal geen terreur zaaien”

Gazet van Antwerpen

29/09/2018 - 20:51

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat zijn staatsbezoek aan Duitsland “een heel succesvol bezoek in een heel kritische periode” was, ondanks de verschillen die tussen beide landen bestaan. Erdogan sprak bij de opening van de Centrale Moskee in Keulen, de grootste in zijn soort in Europa. Erdogan zei dat hij dat hij zijn bezoek had aangegrepen als een kans om het met de lokale autoriteiten te hebben over “hoe racisme en xenofobie” aan te pakken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Erdogan opent grootste moskee van Europa en "wil meer islamitische gebedshuizen zien in Duitsland" (29/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bij de inhuldiging van de 'Centrale Moskee' in Keulen gezegd dat hij meer dergelijke gebedshuizen...
  [naar artikel]
 2. “De Turkse president Erdogan is de pedalen kwijt” (23/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren tijdens een meeting met journalisten zwaar uitgehaald naar Europa. “De hele wereld volgt van dichtbij wat er hier gebeurt. Als jullie dit gedrag voortzetten, zal morgen geen enkele Europeaan, nergens ter wereld, nog veilig over straat kunnen wandelen. We roepen Europa op om de mensenrechten en de democratie te respecteren”, aldus Erdogan.
  [naar artikel]
 3. Hagia Sophia wordt opnieuw moskee, Erdogan countert kritiek: “Gebouw blijft werelderfgoed” (10/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De wereldberoemde Hagia Sophia in Istanboel blijft een erfgoed van de hele wereld en de heropening van het eeuwenoude bouwwerk als moskee verandert daar niets aan. Dat zei een woordvoerder van de Turkse president Erdogan tegen Turkse media.
  [naar artikel]
 4. Staatsbezoek Erdogan aan Duitsland – “Heel succesvol bezoek” ondanks verschillen, vindt Turkse president (29/09/2018 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat zijn staatsbezoek aan Duitsland “een heel succesvol bezoek in een heel kritische periode” was, ondanks de verschillen die tussen beide landen bestaan. Erdogan sprak bij de opening van een moskee in Keulen. Hij zei dat hij dat hij zijn bezoek had aangegrepen als een kans om het met de lokale autoriteiten te hebben over “hoe racisme en xenofobie” aan te pakken. Erdogan ontmoette ook zakenleiders voor mogelijke investeringen in Turkije, zei hij. “Enkele meningsverschillen aan de kant gelaten, moeten we ons focussen op gezamenlijke kwesties”, aldus Erdogan. Hij wees op het conflict in Syrië en de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) als gebieden waar moet worden samengewerkt. Tijdens een gespannen banket met de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier had Erdogan vrijdag nog beroering veroorzaakt toen hij opmerkte dat het land “honderden, duizenden” terroristen onderdak biedt. Tijdens de openingsceremonie van de Centrale Moskee in Keulen zei hij ook dat hij soortgelijke islamitische gebedshuizen wil zien in andere Duitse steden. De moskee is “een bron van trots voor miljoenen Turken”. “Zij die hier verlicht worden, zullen niet betrokken worden in terrorisme”, verzekerde hij. De moskee wordt uitgebaat door Ditib, een Turks-Duitse islamitische koepelorganisatie die onder vuur kwam te liggen omdat die te dicht bij Erdogan zou staan. Bron: Belga   Het bericht Staatsbezoek Erdogan aan Duitsland – “Heel succesvol bezoek” ondanks verschillen, vindt Turkse president verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Minder manifestanten dan verwacht bij protest tegen Erdogan in Keulen (29/09/2018 - Metro)
  Bij een van de grootste betogingen tegen het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het Duitse Keulen zijn afgelopen voormiddag heel wat minder mensen aanwezig dan verwacht. In plaats van de verwachte 10.000 manifestanten, kwamen volgens schattingen van het Duitse nieuwsagentschap DPA rond de middag ongeveer 1.000 mensen bijeen. De politie gaf vooralsnog geen cijfers. De Turkse president is aangekomen in Keulen voor een bezoek van meerdere uren. Hij woont de officiële opening van een moskee in de Domstad bij. Voor de beveiliging van de stad is een van de grootste politiemachten in de geschiedenis van Keulen ontplooid. De Turkse delegatie is volgens een prominent lid wel ontgoocheld over de steun van de stad voor de opening van de moskee. De Keulse autoriteiten hadden een gepland evenement buiten de moskee afgezegd, omdat uitbater Ditib geen gepast veiligheidsconcept voor de verwachte mensenmassa had voorgesteld. Nu kunnen enkel genodigden de moskee in. Gisteren had ook een rechtbank in een stad bevestigd dat de protestmars tegen Erdogan niet zoals gewenst door de stad mocht trekken. De manifestatie kan plaatsvinden op een site, ver van de moskee. Een beveiliging van de manifestatie is niet mogelijk, zo klonk het. Bron: Belga   Het bericht Minder manifestanten dan verwacht bij protest tegen Erdogan in Keulen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Verkiezingsbelofte Erdogan: doorgaan met toetredingsonderhandelingen EU (24/05/2018 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil, als hij eind juni herkozen wordt als Turks president, de gespannen banden met Europa aanhalen.
  [naar artikel]
 7. Na Hagia Sophia wordt ook historische Chorakerk in Istanboel moskee (21/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat nog een bekende orthodoxe kerk in gebruik nemen als moskee. Het gaat om de historische Chorakerk in...
  [naar artikel]
 8. Erdogan ziet het groot: "Nieuwe luchthaven Istanbul wordt de grootste ter wereld" (29/10/2018 - VRT NWS)
  Kleinschaligheid is aan de Turkse president Erdogan niet besteed. We bouwen een nieuwe luchthaven in Istanbul, besliste Erdogan, en die moet uitgroeien tot de grootste ter wereld. Tientallen doden op de bouwwerf door onveilige werkomstandigheden? De luchthaven moest en zou vandaag, op de 95e verjaardag van de Turkse republiek, opengaan. En zo geschiedde.
  [naar artikel]
 9. Erdogan dreigt Syriërs naar Europa te sturen (06/09/2019 - De Tijd)
  11:42 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde er gisteren mee ‘de deuren naar Europa te openen voor Syrische vluchtelingen’. Die belasten de Turkse samenleving almaar meer.
  [naar artikel]
 10. Erdogan wil meer Turkse invloed in Europa: "Maak geen drie, maar vijf kinderen" (18/03/2017 - De Redactie)
  De Turkse president heeft de Turken in Europa opgeroepen om meer kinderen te krijgen. "Jullie zijn de toekomst van Europa en dat is het beste antwoord op de onrechtvaardigheden tegen jullie", aldus Erdogan op een meeting.
  [naar artikel]
 11. Erdogan: 'Europa is centrum van nazisme' (06/04/2017 - De Tijd)
  18:46 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag - nog maar eens - zwaar uitgehaald naar Europa.
  [naar artikel]
 12. Turkse president Erdogan waarschuwt Athene voor ‘ruïnering’ (26/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Turkije zal geen concessies doen als het gaat om de oostelijke Middellandse Zee. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. Hij waarschuwde Griekenland geen stappen te zetten die het land “kunnen ruïneren”.
  [naar artikel]
 13. Turkse president Erdogan provoceert EU en Griekenland met uitspraken over Cyprus en olie en gas in de Middellandse Zee (15/11/2020 - VRT NWS)
  Tijdens een bezoek aan Turks-Cyprus heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan harde taal gesproken aan het adres van Europa. Hij wil twee onafhankelijke staten op Cyprus en sluit hereniging uit Tegelijk zei Erdogan dat hij de "diplomatieke spelletjes" over de olie- en gasvoorraden in de oostelijke Middellandse Zee beu is. Dat leidde eerder tot bitsige confrontaties tussen Griekse en Turkse schepen.
  [naar artikel]
 14. Turkse president Erdogan dreigt met toevloed van vluchtelingen naar Europa: “We zullen de poorten openen” (10/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt met toevloed van miljoenen vluchtelingen naar Europa als reactie op de kritiek op inval in Syrië.
  [naar artikel]
 15. De eerste ecologische moskee van Europa opent in Cambridge (06/05/2019 - Metro)
  De eerste ‘groene’ moskee heeft haar deuren geopend in de Britse stad Cambridge. “Er was al langer nood aan een volwaardige moskee in Cambridge die past in de 21ste eeuw”, vertelt woordvoerder Abdal Hakim Murad. De moskee bevat een gebedsruimte, een zone om je te reinigen en vertrekken voor de Imam en zijn familie en leerlingen. Het gebouw zet in op regenwater en warmtepompen en stoot geen CO2 uit. Bovendien is er een stalling voor 140 fietsen. Julia Barfield, de architect, zegt dat ze “een Britse moskee wilde bouwen die voldoet aan alle eisen van de 21ste eeuw.” “Deze moskee maakt de klimaatproblematieken duidelijk aan een van de grootste geloofsgemeenschappen in de wereld”, zo beweert ze. Lees ook: Dé nieuwe groene trend: hydrocultuur Het bericht De eerste ecologische moskee van Europa opent in Cambridge verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. In Europa scoort Erdogan het best bij Vlaamse Turken (14/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nergens anders in Europa haalde de partij van president Erdogan zo'n hoge score bij de jongste Turkse verkiezingen als in Vlaanderen. Dat
  [naar artikel]
 17. Erdogan: “Islamistische terreur zal heropleven als Libische regering omvergeworpen wordt” (18/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt voor een heropleving van het islamistisch terrorisme als de Libische regering omvergeworpen...
  [naar artikel]
 18. Nieuwe Turkse partij wil strijd aangaan met president Erdogan (25/10/2017 - Knack)
  Meral Aksener, die in het verleden al felle kritiek uitte op Erdogan, wordt door veel Turken gezien als een te duchten tegenstander voor de Turkse president.
  [naar artikel]
 19. Erdogan: 'Turkse economie is niet in crisis' (11/08/2018 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent dat zijn economie in crisis verkeert. Dat zei hij zaterdag, een dag nadat de lira de grootste koersval meemaakte sinds de Turkse financiële crisis van 2001.
  [naar artikel]
 20. ‘Moslims in Europa behandeld zoals Joden voor de oorlog’: Erdogan roept op tot Turkse boycot van Franse producten (26/10/2020 - De Morgen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een Turkse boycot van Franse producten. Erdogan geeft als aanleiding het vijandige standpunt van de Fransen ten opzichte van moslims. Dat meldt persagentschap AFP.
  [naar artikel]
 21. In Europa scoort Erdogan het best bij Vlaamse Turken (14/03/2017 - Knack)
  Nergens anders in Europa haalde de partij van president Erdogan zo'n hoge score bij de jongste Turkse verkiezingen als in Vlaanderen. Dat schrijft De Standaard dinsdag.
  [naar artikel]
 22. In Europa scoort Erdogan het best bij Vlaamse Turken (14/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Nergens anders in Europa haalde de partij van president Erdogan zo’n hoge score bij de jongste Turkse verkiezingen als in Vlaanderen. Dat schrijft De Standaard dinsdag.
  [naar artikel]
 23. Erdogan: "Duitsland leidt anti-Turkse campagne in Europa" (16/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland voert in Europa een anti-Turkse campagne aan. Dit zei de Turkse president Erdogan vandaag op een partijbijeenkomst. Hij sprak ook weer
  [naar artikel]
 24. Turkse president Tayyip Erdogan dreigt om Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen als EU sancties treft (10/10/2019 - VRT NWS)
  Terwijl de buitenlandse kritiek op de Turkse inval in Noord-Syrië aanzwelt, heeft president Erdogan die operatie verdedigt. Hij waarschuwde de Europese Unie voor een vluchtelingenstroom en viel ook hard uit naar Egypte en Saudi-Arabië.
  [naar artikel]
 25. Turkse president Erdogan bezoekt volgende week Griekenland (02/12/2017 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt op 7 en 8 december een bezoek aan Griekenland. Dat blijkt zaterdag uit een verklaring van Ankara. Het is de eerste keer in 65 jaar dat een Turkse president het land bezoekt. Erdogan ging wel al langs in Griekenland in 2010, toen hij eerste minister was.
  [naar artikel]
 26. LIVESTREAM: president Erdogan en 'mijn kostbare vriend Vladimir' gaan nauwer samen werken voor defensie (09/08/2016 - Knack)
  Volg hier de persconferentie van de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan hier live.
  [naar artikel]
 27. Erdogan verenigt Europa tegen hem (28/10/2020 - De Tijd)
  18:48 De bittere discussie over de vrije meningsuiting doet Europa de rangen sluiten tegenover de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Nederlandse premier Mark Rutte was bijzonder scherp.
  [naar artikel]
 28. Europa vreest Turkse open grens (09/04/2019 - De Morgen)
  De Turkse president Erdogan is het 'drammerige' Europa beu en dreigt de grens te openen. Moet Europa nu een nieuwe stroom bootvluchtelingen vrezen? 'De Balkan oversteken is puur een kwestie van geld.'
  [naar artikel]
 29. ‘We zullen de poorten openzetten’: Erdogan dreigt vluchtelingen naar Europa te sturen als kritiek niet stopt (10/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse president Recep Erdogan wil dat de EU zijn kritiek op de Turkse operatie in Syrië inslikt. Als de EU de Turkse actie bestempelt als bezetting, dan dreigt hij Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn naar Europa te sturen.
  [naar artikel]
 30. Erdogan waarschuwt Europa voor nieuw terrorisme als regering in Tripoli valt (18/01/2020 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt Europa dat het een nieuwe reeks problemen zal ondervinden als de door de VN erkende Libische regering in Tripoli omver geworpen wordt.
  [naar artikel]
 31. Erdogan begeleidt Turkse premier Davutoglu naar de uitgang (04/04/2019 - De Morgen)
  Amper een dag na het behalen van de klinkende Turkse overwinning om voortaan visumvrij naar Europa te mogen reizen, is de Turkse premier Ahmet Davutoglu afgetreden. Toenemende onenigheid met president Erdogan zou zijn positie onhoudbaar hebben gemaakt.
  [naar artikel]
 32. Erdogan wil Turkse rente omlaag ondanks oplopende inflatie (13/09/2018 - De Tijd)
  12:00 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de Turkse rente wordt verlaagd. Die oproep deed hij terwijl de centrale bank volop vergadert over een potentiële renteverhoging om de versnellende infl...
  [naar artikel]
 33. Erdogan wil Turkse ambassade in Oost-Jeruzalem (18/12/2017 - VRT NWS)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat zijn land een ambassade opent in Oost-Jeruzalem, wat hij als hoofdstad beschouwt van de Palestijnse staat.  Hij reageert hiermee op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. India haalt dan weer opvallend de schouders op.
  [naar artikel]
 34. Erdogan wil grote Turkse bank nationaliseren en aandelen kelderen meteen (05/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de bank Isbank nationaliseren. Hij zei vandaag in het parlement dat de grootste leningenverstrekker...
  [naar artikel]
 35. Turkse president Erdogan haalt opnieuw: “EU wordt gegijzeld door Griekse brutaliteit” (01/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Europese Unie opnieuw zwaar bekritiseerd in verband met het geschil over aardgas in de oostelijke mediterrane wateren.
  [naar artikel]
 36. Trump schrijft Erdogan een brief: ‘Wees geen stoere jongen’ (17/10/2019 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Trump heeft kort voor de Turkse inval in Syrië zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan vorige week in een opmerkelijke brief gewaarschuwd terughoudend op te treden. ‘Wees geen stoere jongen. Wees geen dwaas!’, schreef Trump op 9 oktober aan de Turkse president.
  [naar artikel]
 37. Erdogan dreigt ermee grenzen met Europa wagenwijd open te zetten (25/11/2016 - De Redactie)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageert verbolgen op de oproep van het Europees Parlement gisteren om de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen. Hij beschuldigt Europa van oneerlijkheid en verraad.
  [naar artikel]
 38. Erdogan: "Weghalen metaaldetectoren onvoldoende. Israël moet mensenrechten respecteren" (26/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de verwijdering van de metaaldetectoren aan de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg als ontoereikend
  [naar artikel]
 39. Erdogan: “Europa is aan het wegrotten en heeft ons niets meer te zeggen” (06/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag - nog maar eens - zwaar uitgehaald naar Europa. Tijdens een toespraak noemde hij Europa “een continent dat aan het wegrotten is” en “het centrum van het nazisme”.
  [naar artikel]
 40. Erdogan: “Europa is aan het wegrotten en heeft ons niets meer te zeggen” (06/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag - nog maar eens - zwaar uitgehaald naar Europa. Tijdens een toespraak noemde hij Europa “een continent dat aan het wegrotten is” en “het centrum van het nazisme”.
  [naar artikel]
 41. Aanhangers Gülen ongerust over “Erdogan-propaganda” in Kinepolis: “Deze film zal haat zaaien” (28/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Kurtlar Vadisi: Vatan, een Turkse actiefilm over de verijdelde staatsgreep van vorig jaar, wordt vanaf vandaag in vijf Kinepolis-vestigingen in ons land vertoond. Gülen-aanhangers maken zich zorgen. “Erdogan gebruikt cinema als middel om de Turkse gemeenschappen in zijn greep te houden.”
  [naar artikel]
 42. EU roept Turkse vertegenwoordiger op het matje na uithaal Erdogan (23/03/2017 - De Redactie)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag, een jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel, dat Europeanen nergens nog veilig zullen zijn als Europa zijn houding tegenover Turkije niet wijzigt.
  [naar artikel]
 43. Meer dan twintig Turkse militairen omgekomen bij bombardement in Syrië, Erdogan vraagt spoedzitting Veiligheidsraad (27/02/2020 - VRT NWS)
  Bij een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib zijn zeker 22 Turkse militairen omgekomen Dat heeft de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië, gezegd. De Turkse president Erdogan vraagt dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen komt. Intussen zou de Turkse regering beslist hebben dat Turkije geen Syrische migranten meer zal tegenhouden die over land of over zee naar Europa willen trekken.
  [naar artikel]
 44. Geen optredens van Turkse ministers meer in Europa (21/03/2017 - De Redactie)
  De Turkse AKP, de partij van president Erdogan, gaat voor het referendum van 16 april geen campagne meer voeren in Duitsland. Alle bevestigde afspraken zijn afgezegd, zegt een woordvoerder.
  [naar artikel]
 45. Erdogan dreigt ermee grens richting Europa open te gooien voor vluchtelingen (25/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt er vrijdag mee de grenzen met Europa open te gooien. Op die manier zouden vluchtelingen een vrije doorgang naar Europa krijgen. De verklaring van het Turkse staatshoofd komt er één dag nadat het Europees Parlement in een resolutie had gepleit voor een tijdelijke bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije.
  [naar artikel]
 46. Erdogan dreigt ermee grens richting Europa open te gooien voor vluchtelingen (25/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt er vrijdag mee de grenzen met Europa open te gooien. Op die manier zouden vluchtelingen een vrije doorgang naar Europa krijgen. De verklaring van het Turkse staatshoofd komt er één dag nadat het Europees Parlement in een resolutie had gepleit voor een tijdelijke bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije.
  [naar artikel]
 47. Erdogan bevestigt grens met Europa open te laten, minstens 13.000 migranten staan aan Grieks-Turkse grens (29/02/2020 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigt zaterdag dat Turkije migranten de grens met Europa laat oversteken. Hij beschuldigt de Europese Unie ervan Ankara niet genoeg te helpen om de lasten van de Syrische vluchtelingencrisis te dragen.
  [naar artikel]
 48. Nergens in Europa zo veel stemmen voor Erdogan als in België (25/06/2018 - De Morgen)
  De verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan werd ook in ons land gevierd, met onder andere chaos en opstootjes in Heusden-Zolder. De Belgische Erdogan-aanhangers hadden ook reden om te feesten, zo blijkt uit de volledige resultaten van de buitenlandse stemmen. Nergens in Europa haalde Erdogan procentueel zo veel stemmen als in ons land.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.