De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Groen onderhandelt verder met Tommelein, maar houdt deur open voor Stadslijst in Oostende: “Groen steekt nu zijn nek uit”

Het Laatste Nieuws

24/10/2018 - 21:45

De leden van groen hebben een mandaat gegeven om verder te praten met Bart Tommelein om te kijken of de vernieuwingscoalitie met Open Vld, Groen,...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Groen onderhandelt verder met Tommelein, maar houdt deur op kier voor Stadslijst in Oostende: “We steken onze nek uit” (24/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De leden van groen hebben een mandaat gegeven om verder te praten met Bart Tommelein om te kijken of de vernieuwingscoalitie met Open Vld, Groen,...
  [naar artikel]
 2. Groen praat met Tommelein in Oostende (24/10/2018 - De Standaard)
  Groen Oostende heeft woensdagavond beslist om de uitnodiging te aanvaarden van Bart Tommelein (Open VLD) voor gesprekken over een coalitie met Open VLD, N-VA en CD&V. Voor de socialistische Stadslijst lijkt de deur zo goed als gesloten.
  [naar artikel]
 3. Groen: ‘Stadslijst en Crombez moeten geste doen aan Tommelein’ (17/10/2018 - De Standaard)
  Nog liever geen burgemeester in Oostende dan met de Stadslijst, herhaalde ‘Bartje’ Tommelein (Open VLD dinsdagavond nog eens. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) kan een paarsgroene coalitie echter nog wel, als John Crombez, die mee gaat onderhandelen in de kuststad, Tommelein een duidelijk signaal geeft.
  [naar artikel]
 4. Groen: ‘Stadslijst en Crombez moeten geste doen aan Tommelein’ (17/10/2018 - De Standaard)
  Nog liever geen burgemeester in Oostende dan met de Stadslijst, herhaalde ‘Bartje’ Tommelein (Open VLD dinsdagavond nog eens. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) kan een paarsgroene coalitie echter nog wel, als John Crombez, die mee gaat onderhandelen in de kuststad, Tommelein een duidelijk signaal geeft.
  [naar artikel]
 5. Wouter De Vriendt (Groen): "Stadslijst moet een geste doen in Oostende" (17/10/2018 - VRT NWS)
  In Oostende lijkt Groen de sleutel in handen te hebben voor de coalitievorming. De Open VLD van Bart Tommelein wil een coalitie zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte, met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. Wouter De Vriendt, kopstuk van Groen in Oostende, ziet meer heil in een paarsgroene coalitie, met de socialisten dus. Maar om dat mogelijk te maken, "moet Johan Vande Lanotte wel uit zijn schulp komen. Objectief gezien is Bart Tommelein de winnaar van de verkiezingen en mag hij burgemeester worden."
  [naar artikel]
 6. Open Vld en CD&V gaan samen formatiegesprekken leiden in Oostende (16/10/2018 - Metro)
  Open Vld en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Beide partijen gaan nu de formatiegesprekken opstarten. Bart Tommelein (Open Vld) ziet nog altijd het klavertje vier Open Vld, CD&V, Groen en N-VA als de beste oplossing voor een vernieuwingsproject. Het huwelijk is er natuurlijk gekomen omdat noch CD&V, noch Open Vld een uitnodiging kregen van de Stadslijst van Johan Vande Lanotte. Beiden zullen nu proberen het heft in handen te nemen. Nu Open Vld en CD&V zich vastklikken, liggen er wel niet veel opties meer op tafel. Of het wordt een coalitie met Open Vld, CD&V, N-VA en Groen of een voortzetting van de huidige coalitie, maar Bart Tommelein wil geen burgemeester worden in een coalitie met de Stadslijst omdat die nog te sterk is. Derde optie is dat de Stadslijst zelf een coalitie vormt met N-VA en Groen, maar net die verbinding tussen N-VA en Groen is het knelpunt in het verhoopte klavertje vier van Tommelein en Kurt Claeys (CD&V). De tandem gaat morgen spreken met N-VA en eind deze week met Groen. bron: Belga Het bericht Open Vld en CD&V gaan samen formatiegesprekken leiden in Oostende verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Tommelein gaat niet in op uitnodiging Crombez in Oostende (24/10/2018 - Metro)
  Bart Tommelein (Open Vld) wil niet ingaan op een nieuwe uitnodiging van John Crombez (Stadslijst) om een nieuwe gespreksronde te voeren rond de coalitievorming in Oostende. Tommelein wil verder gesprekken voeren met Groen. “Wij willen daar niet op ingaan”, reageert Tommelein op de uitnodiging van Crombez. “We gaan niet doelbewust twee initiatieven naast elkaar laten bestaan. Hij heeft vorige week al iedereen gezien, en is niet verder geraakt. Op dit moment bezit ik met CD&V en N-VA negentien zetels, en ik heb zonet nogmaals de bevestiging gekregen dat we samen doorgaan. Samen uit, samen thuis. Ik wil dus verdergaan met Groen, aan wie ik maandag een tekst heb bezorgd over hun bekommernissen”, aldus Tommelein. Groen wil die tekst eerst van naderbij bekijken. Crombez stelt twee mogelijkheden voor. Enerzijds paars-groen, maar dat kreeg al eerder een stevige “njet” van Tommelein. De sp.a-voorzitter ziet anderzijds ook wel iets in een coalitie tussen zijn Stadslijst, Open Vld, Groen en CD&V. “Maar waarom zou CD&V dat doen? Ze zijn niet eens nodig in die coalitie. Ik merk dat alles goed is voor mijnheer Crombez, zolang hij er maar bij is”, aldus Tommelein. “Ik geloof oprecht in een project met Groen binnen onze vernieuwingscoalitie met CD&V en N-VA.” bron: Belga Het bericht Tommelein gaat niet in op uitnodiging Crombez in Oostende verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Tommelein wil een alternatieve coalitie in Oostende, maar Groen heeft de sleutels in handen (15/10/2018 - De Morgen)
  Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein werkt in Oostende hard om een alternatieve coalitie op de been brengen met CD&V, N-VA en Groen. Maar Groen houdt het been stijf. "Wij willen een stabiele ploeg."
  [naar artikel]
 9. Tommelein sluit coalitie met Stadslijst niet uit, maar dan niet met Groen (18/10/2018 - VRT NWS)
  Oostends Open VLD-kopstuk Bart Tommelein sluit een coalitie met de Stadslijst van socialist Johan Vande Lanotte niet uit. Dat heeft hij verklaard voor zijn gesprek met Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. Tommelein pleit wel nog altijd voor een "vernieuwingscoalitie", zonder de socialisten.
  [naar artikel]
 10. Tommelein sluit in Oostende coalitie met Stadslijst van Vande Lanotte niet langer uit, maar dan doet N-VA niet meer mee (18/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bart Tommelein van Open VLD sluit een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte niet langer uit. Dat zegt hij zelf donderdagvoormiddag. Een coalitie met de Stadslijst zou voor Tommelein wel betekenen dat dit dan een coalitie is zonder Groen van Wouter De Vriendt.
  [naar artikel]
 11. Bart Tommelein blijft Groen het hof maken in Oostende (22/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bart Tommelein (Open VLD) blijft proberen om Groen het hof te maken en mee te nemen in zijn gewenste “vernieuwingscoalitie” in Oostende. Groen ontving een tekst van Tommelein, waarover de partij zich nu zal buigen. “Ook wij willen vooruit en uit de impasse geraken”, aldus Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt.
  [naar artikel]
 12. OOSTENDE: Tommelein (Open VLD) eist met steun Groen sjerp op, Vande Lanotte (sp.a) wil progressieve coalitie (14/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bart Tommelein (Open VLD) is de grote winnaar in Oostende, maar de stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte blijft de grootste. Zowel Vande...
  [naar artikel]
 13. John Crombez start gespreksronde in Oostende (24/10/2018 - Metro)
  Nationaal sp.a-voorzitter John Crombez mengt zich steeds nadrukkelijker in de Oostendse coalitiegesprekken en houdt nu zelf een informatieronde. Dat laat hij vandaag weten. Hij start verkennende gesprekken voor een coalitie met Open Vld, Groen, Stadslijst en CD&V of paars-groen. De gesprekken in Oostende zitten momenteel in een impasse. Bart Tommelein (Open Vld) bond vorige week al N-VA en CD&V aan zich vast en had al twee gesprekken met Groen, voorlopig zonder resultaat. bron: Belga Het bericht John Crombez start gespreksronde in Oostende verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Tommelein kijkt naar N-VA, Groen en CD&V voor coalitie (15/10/2018 - Metro)
  Bart Tommelein (Open Vld) wil geen burgemeester worden van een paarsgroene coalitie, en is geen voorstander van het verderzetten van de huidige coalitie met de Stadslijst en CD&V. En dus kijkt hij naar CD&V, N-VA en Groen. Dat heeft hij vandaag nogmaals bevestigd aan Belga. Tommelein ambieert het burgemeesterschap als winnaar van de verkiezingen, ook al bleef de Stadslijst van Johan Vande Lanotte de grootste partij. “Het was ook wel een stevige kloof om te overbruggen, bijna 20 procent. Dat is gereduceerd tot 3 procent”, aldus Tommelein, die de meeste voorkeurstemmen haalde. “Er moet een coalitie van de vernieuwingen opstaan. Ik reik de hand naar de andere winnaars, zoals Groen, maar ook naar N-VA en CD&V. Oostende heeft me daar ook een mandaat voor gegeven. Als je ziet dat sp.a en nu de Stadslijst voor de tweede keer op rij een ferme slag krijgt, dan is dat een signaal van de kiezer. Als ik de sp.a-verkozenen bekijk, dan zie ik dat het vooral de oude krokodillen zijn die scoren.” “Oostende wil vernieuwing en verandering en dat moeten we nu doorvoeren”, aldus Tommelein. Wouter De Vriendt van Groen stelde een paarsgroene coalitie voor, maar daar gaat Tommelein niet in mee. “Ik ben absoluut geen kandidaat om zo’n coalitie te leiden. Dan moet ik naar een partij kijken die elf zetels heeft en twee keer op rij is afgestraft door de kiezer.” Hij reikt de hand naar CD&V, N-VA en Groen, en wil dus een coalitie met vier partijen. Dan moet hij wel Groen en N-VA zien te verzoenen. N-VA zegt wel geen neen tegen Groen en ziet heel wat raakvlakken. Groen ziet een coalitie met vier dan weer niet werkbaar en vreest dan een “anti-verhaal”. Tommelein had vannacht al gesprekken, en die gaan vandaag gewoon verder. bron: Belga Het bericht Tommelein kijkt naar N-VA, Groen en CD&V voor coalitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Bart Tommelein stapt niet in coalitie met Stadslijst in Oostende (15/10/2018 - Knack)
  Bart Tommelein (Open Vld) wil geen burgemeester worden van een paarsgroene coalitie en is geen voorstander van het verderzetten van de huidige coalitie met de Stadslijst en CD&V. En dus kijkt hij naar CD&V, N-VA en Groen.
  [naar artikel]
 16. Bart Tommelein stapt niet in coalitie met Stadslijst Vande Lanotte in Oostende (15/10/2018 - Knack)
  Bart Tommelein (Open Vld) wil geen burgemeester worden van een paarsgroene coalitie en is geen voorstander van het verderzetten van de huidige coalitie met de Stadslijst en CD&V. En dus kijkt hij naar CD&V, N-VA en Groen.
  [naar artikel]
 17. Na gesprek met Tommelein: Groen sluit geen deuren in Oostende (18/10/2018 - De Morgen)
  Open Vld en Groen zaten donderdag rond de tafel om een coalitie te vormen in Oostende. Een constructief gesprek, klonk het na afloop. Bart Tommelein (Open Vld) zal nu een tekst met bekommernissen opstellen en volgende week een nieuw gesprek voeren met Groen.
  [naar artikel]
 18. Tommelein eist burgemeesterssjerp op in Oostende (14/10/2018 - De Morgen)
  In Oostende eist Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein de burgemeesterssjerp op van sp.a'er Johan Vande Lanotte (Stadslijst). Nochtans haalde Vande Lanotte met 22,8 procent een hogere score dan Tommelein, die 19,8 procent van de stemmen voor zich won. Ook Groen zegt te willen besturen met de liberaal. Tommelein geeft om 19 uur toelichting op een persconferentie.
  [naar artikel]
 19. John Crombez probeert coalitievorming in Oostende uit impasse te krijgen (24/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Nationaal SP.A-voorzitter John Crombez (Stadslijst) mengt zich steeds nadrukkelijker in de Oostendse coalitiegesprekken en houdt nu zelf een informatieronde. Dat laat hij woensdag weten. Hij start verkennende gesprekken voor een coalitie met Open VLD, Groen, de Stadslijst en CD&V of paars-groen.
  [naar artikel]
 20. John Crombez start gespreksronde in Oostende (24/10/2018 - De Morgen)
  Nationaal sp.a-voorzitter John Crombez (Stadslijst) mengt zich steeds nadrukkelijker in de Oostendse coalitiegesprekken en houdt nu zelf een informatieronde. Dat laat hij woensdag weten. Hij start verkennende gesprekken voor een coalitie met Open Vld, Groen, de Stadslijst en CD&V of paars-groen.
  [naar artikel]
 21. Open Vld en Groen opnieuw samen naar de kiezer in Mechelen (14/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Er komt opnieuw een stadslijst in Mechelen. De leden van Open Vld en Groen hebben woensdagavond groen licht gegeven voor een nieuw gemeenschappelijk project bij de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen. Ook bij de vorige verkiezingen had Mechelen een stadslijst, die bestond uit Open Vld, Groen en enkele onafhankelijken.
  [naar artikel]
 22. Tommelein blijft Groen het hof maken: “Ook wij willen uit impasse geraken” (22/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bart Tommelein (Open Vld) blijft proberen om Groen het hof te maken en mee te nemen in zijn gewenste ‘vernieuwingscoalitie’ in Oostende. Groen...
  [naar artikel]
 23. Kennedy van Oostende plant zijn ‘klavertje vier’ (04/11/2018 - De Standaard)
  In Oostende wordt maandag om 18 uur de ‘vernieuwingscoalitie’ van toekomstig burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) in de steigers gezet. Dan start de liberaal officieel de formatiegesprekken op met N-VA, Groen en CD&V en dus zonder de Stadslijst van Vande Lanotte en Crombez (SP.A).
  [naar artikel]
 24. Kennedy van Oostende plant zijn ‘klavertje vier’ (04/11/2018 - De Standaard)
  In Oostende wordt maandag om 18 uur de ‘vernieuwingscoalitie’ van toekomstig burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) in de steigers gezet. Dan start de liberaal officieel de formatiegesprekken op met N-VA, Groen en CD&V en dus zonder de Stadslijst van Vande Lanotte en Crombez (SP.A).
  [naar artikel]
 25. Groen sluit geen deuren in Oostende (18/10/2018 - De Standaard)
  Open VLD en Groen zaten donderdagochtend rond de tafel om een coalitie te vormen in Oostende. Een constructief gesprek, klonk het na afloop. Bart Tommelein (Open VLD) zal nu een tekst met bekommernissen opstellen en volgende week een nieuw gesprek voeren met Groen.
  [naar artikel]
 26. Verkiezingen18 – Oostende: Open Vld, N-VA, Groen en CD&V inhoudelijk akkoord over een vernieuwingscoalitie (18/11/2018 - Metro)
  Na meer dan 60 uur onderhandelingen hebben Open Vld, N-VA, Groen en CD&V in Oostende een inhoudelijk akkoord bereikt over een vernieuwingscoalitie. Dat kondigde Open Vld-lijsttrekker en Vlaams viceminister-president Bart Tommelein zondagavond aan op Twitter. Het akkoord wordt nu aan de verschillende partijen voorgelegd, voegt Tommelein er nog aan toe. Ook Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt kondigt het akkoord op Twitter aan. “Nu worden de bevoegdheden verdeeld en onze leden worden geconsulteerd.” bron: Belga Het bericht Verkiezingen18 – Oostende: Open Vld, N-VA, Groen en CD&V inhoudelijk akkoord over een vernieuwingscoalitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Oostende: Wouter De Vriendt krijgt mandaat om verder te onderhandelen met Bart Tommelein (24/10/2018 - VRT NWS)
  In Oostende krijgt Groen-kopstuk Wouter De Vriendt een mandaat van zijn partijleden om voort te praten met kandidaat-burgemeester Bart Tommelein van Open VLD over een coalitie. Tegelijkertijd houdt hij de mogelijkheid van een andere coalitie open.
  [naar artikel]
 28. N-VA hangt zijn karretje vast aan Open VLD en CD&V in Oostende, maar de drie hebben wel nog geen meerderheid (17/10/2018 - VRT NWS)
  In Oostende heeft de N-VA zich nu ook vastgeklonken aan Open VLD en CD&V. Zij schuiven Open-VLD-lijsttrekker Bart Tommelein naar voren als burgemeester. De drie partijen samen hebben wel nog geen meerderheid. Daarvoor is Groen nodig, maar die geven de voorkeur aan een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte.
  [naar artikel]
 29. Tommelein blijft Groen het hof maken in Oostende (22/10/2018 - De Morgen)
  Bart Tommelein (Open Vld) blijft proberen om Groen het hof te maken en mee te nemen in zijn gewenste “vernieuwingscoalitie” in Oostende. Hij stuurde de partij een tekst, waarover de groenen zich nu zullen buigen. “Ook wij willen vooruit en uit de impasse geraken.”
  [naar artikel]
 30. Na overleg met Tommelein (Open Vld): Groen sluit geen deuren in Oostende (18/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld en Groen hebben vanochtend rond de tafel gezeten om een coalitie te vormen in Oostende. Een constructief gesprek, klonk het na afloop....
  [naar artikel]
 31. Tommelein timmert aan vierpartijencoalitie in Oostende (15/10/2018 - De Tijd)
  09:28 Bart Tommelein (Open VLD) mikt op een coalitie met N-VA, Groen en CD&V in Oostende. Van zo'n verbond wil Tommelein burgemeester worden, maar ook huidig burgemeester Johan Vande Lanotte probeert een co...
  [naar artikel]
 32. Oostende: Tommelein blijft Groen het hof maken (22/10/2018 - Metro)
  Bart Tommelein (Open Vld) blijft proberen om Groen het hof te maken en mee te nemen in zijn gewenste “vernieuwingscoalitie” in Oostende. Groen ontving een tekst van Tommelein, waarover de partij zich nu zal buigen. “Ook wij willen vooruit en uit de impasse geraken”, aldus Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. Tommelein ging vandaag opnieuw in gesprek met Groen Oostende, nadat hij afgelopen weekend een tekst opmaakte met alle bekommernissen van de groenen. “We hebben het gehad over een vernieuwend project voor onze stad. Het was een louter inhoudelijk gesprek over de weg die Oostende moet inslaan. Het is hoog tijd om los te komen uit de verstikkende discussie over links en rechts en het énkel nog te hebben over de inhoud”, aldus Tommelein. “We hebben het gehad over de nieuwe weg die ik binnen het vernieuwingsproject wil uitstippelen voor Oostende. Onze stad heeft nood aan een sterk sociaal beleid om de armoede te bestrijden en meer mensen aan het werk te krijgen, een vlotte en duurzame mobiliteit, en voldoende kwalitatieve, betaalbare woningen. Boven alles moeten we het samenleven tussen alle Oostendenaars verbeteren, zodat mensen meer vertrouwen hebben in elkaar en het onveiligheidsgevoel afneemt.” “Wij hebben de tekst in ontvangst genomen en we gaan ons er nu over beraden. We hebben het puur over de inhoud gehad”, aldus Groen-kopstuk Wouter De Vriendt. “Ook wij willen vooruit en uit de huidige impasse geraken.” De Vriendt geeft de voorkeur aan een coalitie met Open Vld en de Stadslijst van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a), terwijl Tommelein een “klavertje vier” wil maken met Groen, N-VA en CD&V. bron: Belga Het bericht Oostende: Tommelein blijft Groen het hof maken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Oostende: “Groen heeft Tommelein burgemeester gemaakt” (04/12/2018 - Metro)
  “Niet Bart Tommelein heeft zichzelf burgemeester gemaakt. Groen heeft dat gedaan.” Dat heeft de Oostendse sp.a-fractieleider John Crombez gezegd bij de presentatie van de nieuwe fractie “sp.a – Stadsmakers”. Hij vindt het op sommige vlakken zelfs belachelijk dat Groen heeft gekozen voor een “monstercoalitie” en niet voor een samenwerking met de Stadslijst. “Sp.a – Stadsmakers” heeft de verkiezingen en de coalitievorming nog niet helemaal verteerd, zo bleek vandaag. Crombez stelde niet enkel zijn nieuwe fractie voor, maar had ook een nota mee met 17 punten waar de Stadslijst en Groen elkaar vonden, punten die volgens Crombez verdwenen zijn in het bestuursakkoord van Open Vld, N-VA, Groen en CD&V. “Het is bij momenten belachelijk. Zaken waar Groen bij ons op hamerde, hebben plaatsgemaakt voor punten in het bestuursakkoord die al door onze coalitie zijn gerealiseerd. Uit dit overzicht blijkt duidelijk hoe omvangrijk de prijs is geweest van de keuze van Groen om persé met Open Vld, N-VA en CD&V te willen samen gaan”, aldus Crombez. “Groen heeft duidelijk beslist wie er burgemeester van Oostende zou worden. Het enige bindmiddel van de nieuwe coalitie is alle beetjes die samen zijn gelegd tegen de Stadslijst, nog altijd de grootste fractie in Oostende.” Crombez gaf ook toe dat er voor de verkiezingen al een akkoord was met Groen en dat tot tien dagen na de verkiezingen beide partijen aan elkaar verbonden waren. “Maar dat is in een paar uur tijd plots helemaal veranderd”, aldus de nationale partijvoorzitter. “Voor Groen is het een gemiste kans om een sociaal en progressief akkoord te sluiten in Oostende.” Tijdens de coalitievorming was het wel opvallend hoe Crombez zich roerde in Oostende, terijl Johan Vande Lanotte, toch kandidaat-burgemeester, opvallend stil en afwezig bleef. “We zijn niet meegegaan in het haantjesgedrag van Bart Tommelein. Na de verkiezingen hebben we bewust gekozen om de gesprekken te leiden door iemand die geen kandidaat-burgemeester was”, duidt Crombez. “Maar dit is politiek, en het is wat het is. Vanaf 1 januari gaan we niet meer over ontgoocheling spreken en gaan we op een sterke, constructieve manier oppositie voeren.” bron: Belga Het bericht Oostende: “Groen heeft Tommelein burgemeester gemaakt” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Bart Tommelein: "Inhoudelijk akkoord tussen Open VLD, N-VA, Groen en CD&V in Oostende" (18/11/2018 - VRT NWS)
  In Oostende is er een akkoord over de vorming van een nieuw stadsbestuur. Open VLD, Groen, N-VA en CD&V gaan er samen een meerderheid vormen. Er is een inhoudelijk akkoord, maar nog geen verdeling van de portefeuilles. SP.A valt dus uit de boot. Aangenomen wordt dat Open VLD-kopstuk Bart Tommelein burgemeester wordt.  
  [naar artikel]
 35. Crombez of Tommelein? Groen staat vanavond in Oostende voor cruciale keuze (24/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Groen-leden in Oostende staan vanavond voor de keuze: stapt de partij in de coalitie die Open Vld’er Bart Tommelein wil? Of geloven ze nog in de...
  [naar artikel]
 36. Oostende: licht voordeel voor burgemeester Vande Lanotte (14/10/2018 - Metro)
  In Oostende zijn de Stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte en de Open Vld van Bart Tommelein in een spannende race om de titel van grootste partij verwikkeld. Met de officiële uitslagen van veertien van de 71 bureaus bekend, staat de Stadslijst op 23,4 procent, Open Vld op 20,8 procent. N-VA is voorlopig de derde partij met 16,1 procent, voor Vlaams Belang (12,5 procent), Groen (12 procent) en CD&V (7,3 procent). bron: Belga Het bericht Oostende: licht voordeel voor burgemeester Vande Lanotte verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Bart Tommelein wil gesprek aangaan met John Crombez over Oostende (17/10/2018 - Metro)
  Bart Tommelein (Open Vld) wil zeker het gesprek aangaan met nationaal sp.a-voorzitter John Crombez omtrent de coalitievorming in Oostende. Hij reageert daarmee op een interview dat Crombez had op Radio 2 waarin hij zei dat hij wou praten met de kopman van Open Vld. “Ik ben een beleefd mens en heb respect voor meneer Crombez, dus ik wil zeker eens praten”, aldus Tommelein. Gisteren verbonden CD&V en Open Vld elkaars lot aan elkaar en gaven ze aan coalitiegesprekken aan te gaan met N-VA en Groen. N-VA komt 9 uur aan de beurt, Groen morgen om 10 uur. Dat beide partijen elkaar vonden had vooral te maken met het gegeven dat ze uitnodiging hadden gekregen van de Stadslijst om te gaan praten. “Ik heb gisteren meneer Crombez nog gehoord, over de telefoongesprekken op zondag. Het klopt dat we elkaar toen gehoord hebben. Over de provincie en over Oostende. Ik wou eerst alle resultaten afwachten en zien wie de verkozenen waren”, aldus Tommelein. “Daarna heb ik niets meer gehoord. Integendeel, de Stadslijst heeft N-VA gebeld. Dat is de realiteit.” Tommelein opteert nog altijd voor een vernieuwingscoalitie en de Stadslijst belichaamt dat niet. “Er is geen enkele vernieuwer verkozen. Ik stel zelfs vast dat de socialisten op de socialisten hebben gestemd en de onafhankelijke vernieuwers hebben genegeerd. En nu moet de nationale partijvoorzitter bijspringen”, aldus Tommelein die het vreemd vindt dat de Stadslijst hun verlies niet wil beseffen. “Ze blijven roepen dat ze de grootste partij zijn, terwijl de kiezer toch een duidelijk signaal heeft gegeven.” De Stadslijst zakte bijna 10 procentpunten in vergelijking met 2012. “Ik zal dat signaal niet negeren en wil vernieuwing. Dit is absoluut niet tegen sp.a en Vande Lanotte, maar wel vóór vernieuwing. Ik wil dus zeker ingaan op hun uitnodiging, maar dat zal een moeilijk gesprek worden.” bron: Belga Het bericht Bart Tommelein wil gesprek aangaan met John Crombez over Oostende verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Partijbestuur Open Vld steunt burgemeestersclaims van De Clercq en Tommelein (15/10/2018 - Metro)
  “Als ik zie welke resultaten Bart Somers (in Mechelen) en Vincent Van Quickenborne (in Kortrijk) halen, dan kan ik Gent en Oostende alleen maar een liberale burgemeester aanraden.” Met die woorden sprak Open Vld-vicepremier Alexander De Croo vandaag voor aanvang van het partijbestuur zijn steun uit voor de burgemeestersclaims van Mathias De Clercq en Bart Tommelein in respectievelijk Gent en Oostende. De twee liberale lijsttrekkers kwamen niet als grootste partij uit de bus, maar voelen zich wel de morele winnaars. De grootste partij (spa.-Groen in Gent en Stadslijst in Oostende) kreeg immers telkens rake klappen. De Croo vindt het niet abnormaal dat De Clercq het voortouw zou nemen in de coalitievorming in Gent, en dat geldt voor hem evenzeer voor Bart Tommelein in Oostende. In beide gevallen is Open Vld “de partij die serieus vooruitgaat”, zegt hij. “Het is logisch dat we hen een kans geven.” Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten is dezelfde mening toegedaan. “We hebben in Gent een historisch resultaat behaald en we zijn er de grootste fractie”, stelde partijvoorzitster Gwendolyn Rutten. “Ik steun Mathias De Clercq volledig. Gent verdient zo’n burgemeester.” In Gent zal Rudy Coddens, de lijsttrekker van sp.a-Groen, zich niet zomaar gewonnen geven. Hij zei gisteravond de lead te willen nemen in de coalitiegesprekken, ondanks een terugval van 26 naar 21 zetels. Open Vld ging van 9 naar 15. Rutten sprak ook haar steun uit voor Tommelein. “Oostende wil duidelijk verandering”, klonk het. Tommelein liet eerder op de dag weten op zoek te gaan naar een coalitie met vier partijen (Open Vld, N-VA, Groen en CD&V). En dus zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte, die wel de grootste partij bleef in de stad. bron: Belga Het bericht Partijbestuur Open Vld steunt burgemeestersclaims van De Clercq en Tommelein verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Open VLD en Groen bereiken akkoord voor verdere onderhandelingen in Oostende (27/10/2018 - De Standaard)
  Bart Tommelein (Open VLD) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben een nota opgesteld die de basis moet vormen voor verder inhoudelijk overleg met CD&V en N-VA. Daarmee lijkt een coalitie zonder de SP.A van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte in de maak.
  [naar artikel]
 40. Open VLD en Groen bereiken akkoord voor verdere onderhandelingen in Oostende (27/10/2018 - De Standaard)
  Bart Tommelein (Open VLD) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben een nota opgesteld die de basis moet vormen voor verder inhoudelijk overleg met CD&V en N-VA. Daarmee lijkt een coalitie zonder de SP.A van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte in de maak.
  [naar artikel]
 41. Bestuursakkoord in Oostende morgen voorgesteld (20/11/2018 - Metro)
  Witte rook in Oostende, want Open Vld, N-VA, Groen en CD&V hebben een bestuursakkoord. Dat wordt morgen voorgesteld. Zondagavond kwamen de vier partijen al tot een inhoudelijk akkoord, maar dan moest er nog begonnen worden aan de bevoegdheden. Bovendien wilden de partijen het akkoord eerst nog voorstellen aan de leden en wachten op hun goedkeuring. Die hebben hun goedkeuring voor deelname aan het bestuur gegeven en dus kunnen de lijsttrekkers, dat zijn Bart Tommelein (Open Vld), Björn Anseeuw (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen) en Krista Claeys (CD&V), morgen hun bestuursakkoord “Allemaal Oostendenaar” morgen voorstellen. De onderhandelingen liepen ruim vijf weken. Na de verkiezingen nam Bart Tommelein meteen het heft in handen na het verlies van de Stadslijst van Johan Vande Lanotte (sp.a). Hij sprak meteen zijn voorkeur uit voor een coalitie met CD&V, Groen en N-VA maar vooral die laatste twee moesten elkaar nog vinden in de nadagen. Maar het diepe water bleek alsnog overbrugbaar. Morgen wordt het akkoord dus voorgesteld. bron: Belga Het bericht Bestuursakkoord in Oostende morgen voorgesteld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Crombez zet deur open voor Tommelein in Oostende (17/10/2018 - Metro)
  Partijvoorzitter van sp.a en Oostendenaar John Crombez wil Bart Tommelein (Open Vld) uitnodigen voor een gesprek omtrent de coalitievorming in Oostende. “Ik merk dat hij vast zit, dus we willen zeker een rustig gesprek voeren”, aldus Crombez. “We stellen vast dat Tommelein na drie dagen nog steeds vast zit. Op dit moment wordt er een potje van gemaakt”, aldus Crombez. En dus wil hij het gesprek aangaan met Tommelein. Bart Tommelein beweert dat hij nog altijd geen formele uitnodiging heeft gekregen, de Stadslijst meent dat ze wel gebeld hebben, zondag al. Het is wel opmerkelijk dat John Crombez het initiatief neemt en niet huidig burgemeester Johan Vande Lanotte. “Misschien, maar ik was ook kandidaat in Oostende en haalde na Johan Vande Lanotte de meeste voorkeurstemmen. Het spreekt ook voor zich dat de huidige burgemeester bij dat gesprek zal zijn. We nodigen Tommelein zeker uit, voor een rustig gesprek, ver weg van de camera’s”, besluit Crombez. bron: Belga Het bericht Crombez zet deur open voor Tommelein in Oostende verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Groen zet nieuwkomer op tweede plaats stadslijst (07/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Nieuwkomer Gabriella De Francesco (40) neemt voor Groen in Mechelen de eerste plaats in op de stadslijst van Vld-Groen-m+ voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ze staat op twee, meteen na burgemeester en lijsttrekker Bart Somers (Open Vld).
  [naar artikel]
 44. De Vriendt en Tommelein stellen basisnota op in Oostende (27/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bart Tommelein (Open Vld) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben een nota opgesteld die de basis moet vormen voor verder inhoudelijk overleg met CD&V...
  [naar artikel]
 45. Oostende: Stadslijst verliest fors, maar nog steeds grootste partij (14/10/2018 - Knack)
  In Oostende zijn de Stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte en de Open VLD van Bart Tommelein in een spannende race om de titel van grootste partij verwikkeld.
  [naar artikel]
 46. ‘Groen steekt zijn nek uit’ (25/10/2018 - De Standaard)
  In Oostende gaat Groen onderhandelen met Open VLD, CD&V en de N-VA over een bestuursakkoord. En niet met de socialisten van Johan Vande Lanotte. Dit terwijl Groen tot een dag geleden samenwerken met de N-VA niet zag zitten. Een bocht?
  [naar artikel]
 47. ‘Groen steekt zijn nek uit’ (25/10/2018 - De Standaard)
  In Oostende gaat Groen onderhandelen met Open VLD, CD&V en N-VA over een bestuursakkoord. En niet met de socialisten van Johan Vande Lanotte. Dit terwijl Groen tot een dag geleden samenwerken met N-VA niet zag zitten. Een bocht?
  [naar artikel]
 48. In Oostende bereiken Open Vld, Groen, N-VA en CD&V inhoudelijk akkoord (18/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Oostende bereiken Open Vld, Groen, N-VA en CD&V een inhoudelijk akkoord. Zo kondigt Bart Tommelein zelf aan op zijn sociale media. “Na meer dan 60 uur onderhandelen”, aldus de Open VLD-lijsttrekker op Twitter.
  [naar artikel]
 49. Stadslijst Vande Lanotte ligt op kop in Oostende, Open VLD van Tommelein volgt op de voet (14/10/2018 - VRT NWS)
  Uit eerste, gedeeltelijke tellingen in Oostende blijkt dat de Stadslijst van aftredend burgemeester Johan Vande Lanotte aan de leiding ligt met net geen kwart van de stemmen. Open VLD van Bart Tommelein volgt op de voet.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy