De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vlaanderen maakt jacht op Airbnb: helft verhuurders niet in orde met brandveiligheid

Het Belang van Limburg

30/10/2018 - 13:32

BrusselControleurs van de Vlaamse overheid hebben de voorbije maanden 56 Airbnb-verhuurders een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd, vaak omdat ze niet in orde waren met de brandveiligheidsnormen. “En er komen nog controles”, beklemtoont Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die Airbnb tegenwerking verwijt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Helft gecontroleerde Airbnb's gesloten na controle (30/10/2018 - VRT NWS)
  Toerisme Vlaanderen heeft 56 verhuurders van Airbnb­-logies een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd. Na controle van 106 panden bleek dat meer dan de helft niet in orde was met de brandveiligheid. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 2. Vlaamse overheid voert druk op Airbnb op: bijna 60 logies gesloten na controle (30/10/2018 - De Morgen)
  Toerisme Vlaanderen heeft 56 verhuurders van Airbnb­-logies een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd. Na controle van 106 panden bleek dat meer dan de helft niet in orde was met de brandveiligheid. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. 
  [naar artikel]
 3. Airbnb gaat zijn verhuurders ‘ontmaskeren’ (27/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het online boekingsplatform Airbnb gaat de Vlaamse overheid nu toch de gegevens van verhuurders bezorgen. Op die manier kunnen inspecteurs van Toerisme Vlaanderen ter plekke controleren of ze wel in orde zijn met onder meer de regels rond brandveiligheid.
  [naar artikel]
 4. Bijna 60 Airbnb-logies gesloten na controle (30/10/2018 - Metro)
  Toerisme Vlaanderen heeft 56 verhuurders van Airbnb­-logies een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd. Na controle van 106 panden bleek dat meer dan de helft niet in orde was met de brandveiligheid, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Airbnb is een verhuurplatform waar particulieren relatief eenvoudig toeristische logies kunnen aanbieden. Ondanks herhaaldelijk aandringen weigert het bedrijf gegevens van zijn verhuurders over te maken aan de Vlaamse overheid. Daarom controleerde Toerisme Vlaanderen de afgelopen maanden of de verhuurders zich wel aan de regels hielden. Nu blijkt dat dit in liefst de helft van de gevallen niet het geval is, kondigt minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) nog meer controles aan. “We blijven ook eisen dat Airbnb zich aan het logies­decreet houdt”, stelt Weyts. “Dat wil zeggen dat het bedrijf voldoende informatie over zijn Vlaamse verhuurders aan onze inspectiediensten moet overmaken.” bron: Belga Het bericht Bijna 60 Airbnb-logies gesloten na controle verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Verhuurders van Airbnb-kamers moeten voortaan aan deze nieuwe regel voldoen (en daar zijn ze niet blij mee) (26/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Verhuurders van gastenkamers, bijvoorbeeld via het populaire Airbnb, moeten er voortaan voor zorgen dat de kamer die ze verhuren twee evacuatie-uitgangen heeft. Dat is nodig om in orde te zijn met de brandveiligheid. Her en der komt kritiek op de nieuwe regel, omdat het sommige uitbaters een pak geld kost aan extra brandladders. Maar Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) verdedigt de normen.
  [naar artikel]
 6. Weyts geeft boete aan Airbnb (11/08/2018 - Metro)
  Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) legt verhuurplatform Airbnb een boete op, omdat het weigert gegevens van Vlaamse verhuurders over te maken aan de inspectiediensten. De hoogte van de boete wordt begin volgende week bepaald, maar kan maximaal 25.000 euro bedragen. “Het is een eerste stap, want als Airbnb niet toegeeft, laten we het hier niet bij”, zegt Weyts zaterdag in De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De inspectiediensten hebben de gegevens van Vlaamse Airbnb-verhuurders ­nodig om bijvoorbeeld te kunnen controleren op brandveiligheid. Weyts stelde het Amerikaanse internetbedrijf daarvoor enkele maanden geleden in ge­breke. “De enige reactie van het bedrijf was van hun ­advocaat, die trachtte aan te voeren dat het daartoe niet verplicht was.” Weyts beklemtoont dat de verplichtingen die Vlaanderen oplegt aan hotels en andere toeristische bedrijven, ook gelden voor verhuurders op Airbnb. bron: Belga Het bericht Weyts geeft boete aan Airbnb verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Fiscus opent jacht op Airbnb-verhuurders (21/02/2017 - De Tijd)
  01:00 De belastingsdienst plant binnenkort gerichte controles tegen Belgen die hun inkomsten uit Airbnb niet aangeven.
  [naar artikel]
 8. Vlaamse Airbnb-verhuurders lappen regels aan hun laars (04/08/2017 - De Tijd)
  01:00 Vijf op de zes Airbnb-uitbaters zijn niet in orde met de nieuwe registratieplicht en blijven in een schemerzone werken.
  [naar artikel]
 9. Toerisme Vlaanderen: “Airbnb moet gegevens verhuurders wél vrijgeven” (06/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De argumentatie van Airbnb om geen gegevens van verhuurders vrij te geven, houdt juridisch geen steek. Dat zegt Toerisme Vlaanderen in een reactie op berichtgeving in Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 10. Toerisme Vlaanderen: “Argumentatie Airbnb houdt juridisch geen steek” (06/04/2018 - Metro)
  De argumentatie van Airbnb om geen gegevens van verhuurders vrij te geven, houdt juridisch geen steek. Dat zegt Toerisme Vlaanderen in een reactie op berichtgeving in Het Nieuwsblad. Verhuurders van een appartement of huis via Airbnb worden in Vlaanderen niet of nauwelijks gecontroleerd. Toerisme Vlaanderen kan immers geen steekproeven uitvoeren omdat Airbnb weigert de nodige gegevens vrij te geven. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) laat aan Het Nieuwsblad weten dat hij het beu is. Hij dreigt met administratieve boetes en “juridische inspanningen”. Airbnb argumenteerde eerder in de krant La Capitale dat “het delen van persoonsgegevens enkel kan naar aanleiding van een geldig juridisch verzoek”. “Volgens de gespecialiseerde juridische adviezen die Toerisme Vlaanderen heeft ingewonnen, houdt de argumentatie van Airbnb geen steek”, reageert woordvoerder Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. “Op basis van het logiesdecreet moet een website zoals Airbnb bij een steekproef of bij een klacht de gegevens van het logies vrijgeven aan Toerisme Vlaanderen.” Ook verhuurders die zich niet aanmelden, zijn overigens in fout. “Het logiesdecreet bepaalt dat iedereen die in Vlaanderen een logies verhuurt aan toeristen, dat zelf spontaan moet melden bij Toerisme Vlaanderen. Via het uitbatersportaal dat Toerisme Vlaanderen speciaal daarvoor heeft onderworpen, is zo’n aanmelding bovendien op vijf minuten klaar.” bron: Belga Het bericht Toerisme Vlaanderen: “Argumentatie Airbnb houdt juridisch geen steek” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. AirBNB wil trouwe verhuurders aandelen geven (22/09/2018 - De Morgen)
  Kamerverhuurplatform AirBnB wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. De onderneming, die over twee jaar naar de beurs gaat, heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC gevraagd dit mogelijk te maken. Een stukje van het eigendom moet de band tussen verhuurders en de verhuurwebsite versterken.
  [naar artikel]
 12. Weyts: “Ik ga zorgen dat Airbnb de regels volgt” (06/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie zijn huis of appartement verhuurt via Airbnb, hoeft geen controles te vrezen van Toerisme Vlaanderen. Omdat Airbnb halsstarrig weigert de gegevens van verhuurders door te geven, kan Vlaanderen geen steekproeven uitvoeren. Minister Weyts dreigt met een rechtszaak.
  [naar artikel]
 13. Fiscus gaat Airbnb-verhuurders controleren (21/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.
  [naar artikel]
 14. Fiscus gaat Airbnb-verhuurders controleren (21/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.
  [naar artikel]
 15. Fiscus plant gerichte controles tegen Airbnb-verhuurders (21/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Dat
  [naar artikel]
 16. Fiscus plant gerichte controles tegen Airbnb-verhuurders (21/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Dat
  [naar artikel]
 17. Recordaantal verhuurders op Airbnb en Booking.com (22/04/2023 - De Tijd)
  01:00 Het aantal woningen dat wordt aangeboden op platformen als Airbnb kreeg het afgelopen jaar een ongeziene boost. Verhuurders verkiezen de lucratieve markt van kort verblijf boven een langlopend contrac...
  [naar artikel]
 18. Airbnb legt verhuurders in Amsterdam beperkingen op (01/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Verhuurders van appartementen in Amsterdam mogen hun eigendom voortaan maximaal zestig nachten per jaar verhuren via vakantieverhuursite Airbnb. Dat heeft Airbnb beslist na lang onderhandelen met de gemeente Amsterdam die dankzij deze beperkingen de overlast in de stad door de grote aantallen toeristen hoopt te beperken.
  [naar artikel]
 19. Gerichte controles op Airbnb’s in buurt van festivalweides (26/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Toerisme Vlaanderen gaat controles uitvoeren bij eigenaars die in de buurt van Pukkelpop of Tomorrowland hun huis of tuin verhuren aan festivalgangers. “Wie zijn logies niet aanmeldt of niet in orde is met brandveiligheid riskeert een stopzetting of een geldboete.”
  [naar artikel]
 20. Vlaanderen legt Airbnb opnieuw boete op (19/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen heeft Airbnb opnieuw een boete opgelegd, omdat het platform voor online verhuur van logies blijft weigeren om gegevens van verhuurders...
  [naar artikel]
 21. Airbnb wil trouwe verhuurders aandelen geven (23/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. Het stuurde daarvoor een brief met informatie naar de Amerikaanse beurswaakhond...
  [naar artikel]
 22. Airbnb betaalt verhuurders dan toch terug voor annulaties (31/03/2020 - Express)
  Het verhuurplatform Airbnb laat al zijn gasten die een kamer huurden vanaf 31 mei kosteloos hun verblijf annuleren. Dat leidde... The post Airbnb betaalt verhuurders dan toch terug voor annulaties appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Amper 15 procent Airbnb-adressen al in orde met registratieplicht (04/08/2017 - De Redactie)
  Sinds 1 april moeten verhuurders die een pand aanbieden via het online verhuurplatform zich in principe registreren. Maar slechts een kleine minderheid is op dit moment al in orde, blijkt uit onderzoek van De Tijd.
  [naar artikel]
 24. Vlaanderen gaat Airbnb-verhuurders strenger controleren (04/08/2017 - De Tijd)
  10:30 Via steekproeven gaat minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) laten nagaan of aanbieders van Airbnb’s de regels volgen.
  [naar artikel]
 25. Minister Weyts is het beu en dreigt met rechtszaak tegen Airbnb: “Ik ga zorgen dat ze de regels volgen” (06/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Wie zijn huis of appartement verhuurt via Airbnb, hoeft geen controles te vrezen van Toerisme Vlaanderen. Omdat Airbnb halsstarrig weigert gegevens van verhuurders door te geven, kan Vlaanderen geen steek­proeven uitvoeren. Minister Weyts dreigt met een rechtszaak.
  [naar artikel]
 26. Airbnb houdt het been stijf na boete: 'Communiceren met hen is niet vanzelfsprekend' (30/12/2018 - Knack)
  Airbnb blijft weigeren om adressen van verhuurders aan de overheid te geven. 'Ondanks een boete van 25.000 euro', zegt Stef Gits, woordvoerder van Toerisme Vlaanderen. 'Het verhuurplatform beroept zich op de privacyregelgeving.'
  [naar artikel]
 27. Airbnb wil trouwe verhuurders aandelen geven (23/09/2018 - De Morgen)
  Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. Het stuurde daarvoor een brief met informatie naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC, want het verhuurplatform trekt over twee jaar naar de beurs.
  [naar artikel]
 28. Vlaanderen legt Airbnb-verhuurders nieuwe eisen op (30/12/2016 - De Tijd)
  01:01 Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft nieuwe veiligheidsnormen klaar voor mensen die via Airbnb een slaapplaats aanbieden. Overtreders riskeren boetes tot 25.000 euro.
  [naar artikel]
 29. Airbnb schuift factuur ‘gratis’ annulaties door naar verhuurders (26/03/2020 - Express)
  Het verhuurplatform Airbnb heeft zijn gebruikers laten weten dat ze door het nieuwe coronavirus gratis hun verblijf mogen annuleren en... The post Airbnb schuift factuur ‘gratis’ annulaties door naar verhuurders appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 30. Vlaamse overheid voert druk op AirBnb op: bijna 60 logies gesloten na controle (30/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Toerisme Vlaanderen heeft 56 verhuurders van Airbnb­-logies een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd. Na controle van 106 panden bleek dat meer...
  [naar artikel]
 31. Airbnb komt met maatregelen tegen discriminatie (12/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Na een aantal incidenten met racistische verhuurders, heeft Airbnb aangekondigd maatregelen te zullen nemen om dergelijke feiten in de toekomst te voorkomen. Zo kunnen verhuurders die zich aan discriminatie bezondigen voortaan gestraft worden en komt er een servicedesk op de website om makkelijker mistoestanden aan te klagen.
  [naar artikel]
 32. Airbnb telt 780.000 logies in België (21/09/2017 - Metro)
  De verhuur van huizen via het deelplatform Airbnb heeft het afgelopen jaar ongeveer 300 miljoen euro bijgedragen aan de Belgische economie. Zo’n 780.000 gasten logeerden in een deelappartement. Het aantal gasten via Airbnb steeg met 49% tegenover een jaar eerder. De 15.000 Belgische verhuurders ontvingen vorig jaar bijna 780.000 gasten. Een verhuurder verdient gemiddeld 2.100 euro door zijn of haar plek 31 nachten te verhuren. Het afgelopen jaar verdienden verhuurders zo 63 miljoen euro door hun huis te delen. De bezoekers, die gemiddeld 2,9 nachten in hun logement verbleven, spendeerden in een jaar tijd 240 miljoen in België. Het merendeel van de Airbnb-gasten in België komt uit Europa (82%), vooral uit Frankrijk (21%). Zestien procent van de gasten zijn Belgen. Traditioneel reisden de meeste Airbnb-gasten in België naar Brussel, maar intussen heeft Vlaanderen de hoofdstad voorbijgestoken. Zowel Wallonië (+79%) als Vlaanderen (+54%) hebben een sterkere groei in bezoekersaantal dan Brussel (+35%). Niet iedereen is echter enthousiast. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemde het bedrijf al een «economisch monster». Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) roept Airbnb op om gegevens vrij te geven zodat steekproeven uitgevoerd kunnen worden om te controleren of verhuurders aan de wettelijke voorwaarden voldoen. De Tijd onthulde eerder in een lijvig dossier dat heel wat van de Airbnb-appartementen in ons land eigenlijk uitgebaat worden door bedrijven en niet door particulieren die hun stulpje af en toe eens verhuren.
  [naar artikel]
 33. Ben Weyts stelt Airbnb in gebreke: "We moeten een lijst krijgen met alle Airbnb's in Vlaanderen" (08/05/2018 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) stelt Airbnb in gebreke. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt door de minister bevestigd aan onze redactie. Het online platform om overnachtingen te boeken weigert om een lijst te geven met alle logies in Vlaanderen die via Airbnb te boeken zijn. "Op die manier kunnen we niet controleren of alle overnachtingsplaatsen in orde zijn met de veiligheidsvoorschriften", zegt Weyts. Als Airbnb blijft weigeren zal het tot een rechtszaak komen.
  [naar artikel]
 34. ‘Luca’ is de ongekroonde koningin van Airbnb in België, maar wie is ze? (07/05/2023 - Het Nieuwsblad)
  Airbnb blijft maar groeien. Maar intussen is slechts de helft van de verhuurders nog een particulier. De ongekroonde koningin van Airbnb in België heet Luca. Op het verhuurplatform biedt ze 258 advertenties aan, alleen in Antwerpen. Maar niets is wat het lijkt. Wie is Luca?
  [naar artikel]
 35. 5 op 6 Airbnb-uitbaters niet in orde (04/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vijf op de zes Vlaamse Airbnb-uitbaters zijn niet in orde met de nieuwe registratieplicht. Dat schrijft De Tijd. Uit cijfers blijkt ook dat via
  [naar artikel]
 36. airbnb moet de ramen opengooien (12/04/2019 - De Morgen)
  Airbnb krijgt definitief voet aan grond in ons land: het aantal verhuuradressen is in een jaar verdubbeld tot 9.000. Met soepelere regels hoopt de overheid nu grip te krijgen op een sector die graag in de schaduw opereert. 'Hoeveel Airbnb-verhuurders hier belastingen betalen? Geen, denk ik.'
  [naar artikel]
 37. Weyts stelt Airbnb in gebreke omdat brandveiligheid panden niet te controleren valt (08/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is het beu dat Airbnb weigert om adressen te geven van panden die via het onlineplatform verhuurd...
  [naar artikel]
 38. Weyts stelt Airbnb in gebreke omdat brandveiligheid panden niet te controleren valt (08/05/2018 - De Morgen)
  Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is het beu dat Airbnb weigert om adressen te geven van panden die via het onlineplatform verhuurd worden. "Zo kunnen wij niet controleren of ze bijvoorbeeld brandveilig zijn." Daarom zal hij Airbnb in gebreke stellen. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.
  [naar artikel]
 39. OPROEP. Verhuurt u via Airbnb? (21/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.
  [naar artikel]
 40. Airbnb: “Cijfers over Airbnb-verhuur kloppen niet” (04/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Verhuurplatform Airbnb spreekt de cijfers die vrijdag in De Tijd verschenen over de opbrengsten voor verhuurders tegen. Op basis van een internationaal onderzoek in samenwerking met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, het Franse Le Monde en het Nederlandse Trouw bericht De Tijd dat er elk jaar voor meer dan 77 miljoen euro aan panden wordt verhuurd in ons land, maar de door de kranten gebruikte methodologie is helemaal fout, klaagt Airbnb.
  [naar artikel]
 41. Racistische verhuurders niet welkom op Airbnb (04/04/2019 - De Morgen)
  Airbnb gaat maatregelen nemen om racisme op zijn platform te bestrijden. De Amerikaanse huizendeelsite doet dit na herhaalde incidenten waarbij boekingen geweigerd werden omwille van iemands huidskleur.
  [naar artikel]
 42. Bijna 60 Airbnb’s gesloten na controles (30/10/2018 - De Standaard)
  Ondanks dat Airbnb weigert gegevens van Vlaamse verhuurders aan de overheid over te maken, kregen 106 van hen toch controle. 56 moesten direct stoppen.
  [naar artikel]
 43. Bijna 60 Airbnb’s gesloten na controles (30/10/2018 - De Standaard)
  Ondanks dat Airbnb weigert gegevens van Vlaamse verhuurders aan de overheid over te maken, kregen 106 van hen toch controle. 56 moesten direct stoppen.
  [naar artikel]
 44. ‘Luca’ heeft 258 advertenties in Antwerpen en is daarmee de ongekroonde koningin van Airbnb in België, maar wie is ze? (07/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Airbnb blijft maar groeien. Maar intussen is slechts de helft van de verhuurders nog een particulier. De ongekroonde koningin van Airbnb in België heet Luca. Op het verhuurplatform biedt ze 258 advertenties aan, alleen in Antwerpen. Maar niets is wat het lijkt. Wie is Luca?
  [naar artikel]
 45. In cijfers: de booming business van Airbnb in België (04/08/2017 - De Redactie)
  Ook in ons land zet het online verhuurplatform Airbnb zijn opmars stevig voort. Het aantal verhuurde panden neemt in zowat alle Belgische grootsteden pijlsnel toe. Airbnb-verhuurders verdienden het voorbije jaar daar ruim 77 miljoen euro mee. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.
  [naar artikel]
 46. Regering maakt Airbnb heel voordelig voor verhuurders (24/10/2017 - Express)
  Airbnb is één van de grote winnaars van de nieuwe maatregelen van de federale regering om onbelast te gaan bijklussen. Via dit systeem kunnen verhuurders dus verhuren en belastingen uitsparen. Aan de andere kant staan de hotels, die hierdoor een nieuwe klap te verwerken krijgen. Bijverdienen via deelplatformen is een niet nieuw: een pak jonge mensen is aan de slag als bezorger bij Deliveroo, of UberEats, en andere verhuren hun appartement als ze er zelf niet zijn via Airbnb. Maar sinds dit weekend is er een nieuw systeem van kracht, dat de inkomsten uit die activiteiten uit de grijze zone haalt. Want voortaan mag je tot 6.000 euro per jaar onbelast bijklussen. Via een app kan je de klussen of service dan doorgeven en helemaal in orde zijn met de administratie. Iemand die z’n huis verhuurt met Airbnb, of via UberEats maaltijden levert. Of iemand die met de honden van de buren gaat wandelen, voor een kleine vergoeding. Of een voetballer die een winstpremie krijgt in het provinciaal voetbal. Het zijn allemaal kleine klusjes, die tot nu in de grijze zone gebeurde: moest je nu belasting betalen of niet? Het was Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die voorstelde om dat voortaan wel te regelen. Bij het zomerakkoord kregen de liberalen hun trofee, de uitvoering ervan is dit weekend ook geregeld door vice-premier Alexander De Croo (Open Vld). Erkende deelplatformen: bijklussen mag, maar info delen met de fiscus Een deel van de regeling geldt ook voor alle erkende deelplatformen. Het komt er dus op aan dat het deelplatform waar jij mee werkt ook zo’n erkenning aanvraagt. Op dit moment zijn UberEats, maar ook koeriers zoals Parcify of Flavr al erkend, zo schrijft De Tijd. Vandaag betaal je nog 10 procent roerende voorheffing als belasting, als je via zo’n platform werkt. Maar dat verdwijnt dus definitief. Airbnb is voorlopig nog niet erkend, maar de regering zet alle lichten op groen. Want er is expliciet beslist om ook verhuurinkomsten onder de deeleconomie te laten vallen. Het enige wat Airbnb dan moet doen is aansluiten en de gegevens wel gaan delen met de fiscus. Vraag is of ze dat gaan doen. Want het kan immers maar voor maximum 500 euro per maand. Eigenlijk is het dus een slim systeem om de kleine verhuurders geen belasting te laten betalen, maar de grote ‘professionele’ verhuurders, die massaal appartementen en panden verhuren via Airbnb, wel degelijk belasting te laten betalen zoals hotels. Grote vraag is dus wat het platform nu gaat doen: voor de kleine of grote verhuurders kiezen? The post Regering maakt Airbnb heel voordelig voor verhuurders appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 47. Weyts gaat Airbnb een boete geven: "Airbnb moet zich aan de regels houden" (11/08/2018 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts (N-VA) gaat Airbnb een boete geven. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Weyts wil dat het online platform om overnachtingen te boeken gegevens vrijgeeft van mensen die in Vlaanderen slaapplaatsen aanbieden. Zo kunnen inspectiediensten controleren of de panden in orde zijn met het logiedecreet. Maar Airbnb weigert.
  [naar artikel]
 48. PODCAST. Schimmige hosts op Airbnb: “Eén 25-jarige vrouw verhuurt de helft van de Antwerpse binnenstad” (08/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De helft van de woningen op Airbnb wordt door professionele verhuurders uitgebaat. De topverhuurder op het platform is een zekere Luca. Zij biedt 258 advertenties aan in Antwerpen. Op twee staat Elisa en op drie Emma. “Maar die drie zijn gewoon allemaal één en dezelfde persoon”, vertelt onze insider Frank Poosen. “En door die constructie vermijden ze de fiscus.”
  [naar artikel]
 49. Airbnb bindt strijd aan met racisme (06/04/2019 - De Morgen)
  Airbnb gaat proberen racisme onder zijn verhuurders te verminderen. En dus komt de huizenverhuurdienst met enkele maatregelen.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy